Mamusie kwietniowe 2016 - część VI - Strona 115 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-03-21, 14:41   #3421
kejka90
Wtajemniczenie

GG do kejka90
Dot.: Mamusie kwietniowe 2016 - część VI

Cytat:
Napisane przez GGI Pokaż wiadomość
czyli w szpitalu tu powinni mi zrobic?
w którym tyg sie to robi dokładnie 36tc?
Po 35 tc, czeka się na wynik około 3-5 dni. Wg mojej położnej niezależnie od tego czy CC czy SN
badanie powinno być wykonane, bo jest jednym z podstawowych i koniecznych w ciąży. Także zapytaj może jakieś fajnej położnej w szpitalu

Cytat:
Napisane przez beth007 Pokaż wiadomość
Tak mi powiedziała ze dziś pobierze a ja sobie jutro zanieść mam do laboratorium.
Spokojnie tak można zrobić, bo ten patyczek leży w takim jakby żelu i jest bezpieczny swoją drogą przy ciąży bliźniaczej super się trzymasz kochana!

Cytat:
Napisane przez Smarrita Pokaż wiadomość
gbs pozytywny- ale ty masz miec cesarkę to się tym nie przejmuj.
Najgorzej jest jak SN i w dodatku wody odejdą w domu
Cytat:
Napisane przez danika Pokaż wiadomość
ale ty masz cc, to ci pacior niestraszny
Ja wieeem, ale martwi mnie to, że mam paciora blehh

Cytat:
Napisane przez kopycio Pokaż wiadomość
Mi tez hemoglobina spadła. Ale gin mowil zeby die nie przejmować, wiec sie tego trzymam kiedy przewidujesz ze bedziesz miała cc? Ok 10 kwietnia czy wczesniej?🤔
Jasne, ja się nie przejmuję, bo ogólnie reszta wyników okej
Ja obstawiam (termin na 10.04) dwie daty: 1.04 i 4.04 a Wy jak obstawiacie? Maż mi mówi, że by wolał 1.04, bo to przed weekendem więc spokojnie będzie mógł dużo czasu ze mną spędzać a i 3.04 bardzo ważny mecz leci (jesteśmy mega fanami Realu Madryt) i wtedy jego brat by na pępkowe przyjechał więc ja jestem za 1.04 jeśli wszystko z małym, przepływami i łożyskiem będzie okej, to lekarz mi obiecał, że to będzie w kwietniu

Cytat:
Napisane przez Smarrita Pokaż wiadomość
ehhh laska która ze mną leżała po porodzie była po cc, jak ją spionizowali to potem śmigała jakby nie była po porodzie. A po sn jak kaczka się chodzi Blizna z tego co wiem nie jest na brzuchu tylko dużo niżej, poniżej lini majtek więc nawet potem na plaży niczego nie widac (no chyba że po nagu się ktoś opala;p). Plus cc jest też taki że nie jest się ponaciąganym, seks będzie bez zmian
Wszystko to co napisałaś trzyma mnie przy życiu, tylko dlatego nie martwię się, że to nie będzie SN

Cytat:
Napisane przez velika Pokaż wiadomość
ja mam cienki i gruby kocyk, poza tym śpiworek
Ja mam podobnie, ale kocyk jest też rożkiem a zamiast śpiworka mam woombie air.

Cytat:
Napisane przez patulinka94 Pokaż wiadomość
Ale mi dzisiaj córka buszuje w brzuchu! Już dawno tak nie szalała
A u mnie dziś słabiej niż od tygodnia

Mikołaj <3
01.04.2016 r. ! Najpiękniejszy dzień w życiu ! <3
kejka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 14:47   #3422
cloche
Zakorzenienie

ludzie, was nadrobic...

chcialam sie nie odzywac, ale no musze... widze, ze wszystkie podziwiacie sunshine... no bo jest w sumie za co. ale ja nie moge czegos takiego podziwiac. wg mnie to taki "tatus" powinien porzadnie odczuc juz w przedbiegach, ze ocipial, i ze jego rodzinka jest tak samo niepowazna jak on. delikatnie mowiac. nie byloby szansy na taka "imprezke". to nie jest jakis tam se wybryk, to jest totalny brak odpowiedzialnosci. na pewno nie robilabym dobrej miny do zlej gry. nawet nie chodzi o awanture, nie lubie sie awanturowac, ale w razie czego... tak wiec nie, ja nie bede podziwiac matek polek cierpietnic. tyle dobrego, ze sun sie w pore opamietala. ale wydaje mi sie, ze malzonek szanowny sie nie nauczyl, nie zrozumial. i kwestia czasu, az mu cos znow odwali.
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 14:48   #3423
agusia8919
Raczkowanie

Gosiaczek- gratuluję

My dziś po wizycie.
na ktg ani najmniejszego skurczu, mała cały czas się tylko kręciła
posiew moczu wyszedł ok, tak że już po bakteriach
na mój dodatni GBS lekarz nawet nie spojrzał. Mówi że to muszę mieć ze sobą na porodówce.
Malutka obrócona głową w dół i wszystko ma na miejscu
coś mi się uwidziało wczoraj że to może jednak będzie chłopak... i po usg pytam lekarza czy dalej jest dziewczynka? A on że nawet nie patrzył na to. Mówię że w sumie mi wszystko jedno
no a waga 2100. chyba mało? ale lekarz mówi że ok. może tym razem będę miała malutkie dzieciątko
agusia8919 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 14:51   #3424
kejka90
Wtajemniczenie

GG do kejka90

Cloche
też tak uważam..

Agusia drobny dzieciaczek będzie choć wiesz, jeszcze kwestia błędu w USG istnieje
u mnie w 35+1 mały ważył 2270 g, więc też na kolosa nie liczę. Ciekawa jestem ile dziś będzie ważył

Mikołaj <3

Edytowane przez kejka90
Czas edycji: 2016-03-21 o 14:55
Stary 2016-03-21, 14:59   #3425
danika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
ludzie, was nadrobic...

chcialam sie nie odzywac, ale no musze... widze, ze wszystkie podziwiacie sunshine... no bo jest w sumie za co. ale ja nie moge czegos takiego podziwiac. wg mnie to taki "tatus" powinien porzadnie odczuc juz w przedbiegach, ze ocipial, i ze jego rodzinka jest tak samo niepowazna jak on. delikatnie mowiac. nie byloby szansy na taka "imprezke". to nie jest jakis tam se wybryk, to jest totalny brak odpowiedzialnosci. na pewno nie robilabym dobrej miny do zlej gry. nawet nie chodzi o awanture, nie lubie sie awanturowac, ale w razie czego... tak wiec nie, ja nie bede podziwiac matek polek cierpietnic. tyle dobrego, ze sun sie w pore opamietala. ale wydaje mi sie, ze malzonek szanowny sie nie nauczyl, nie zrozumial. i kwestia czasu, az mu cos znow odwali.
ale w sumie co miała zrobić - została postawiona pod ścianą - dowiedziała się w ostatniej chwili...gdyby kazała mężowi odwoływać albo nic nie przygotowała to wyszłaby na wariatkę histeryczkę...

ja sobie takiego czegoś nie wyobrażam, a za tekst że czemu nie posprzątałam to by chyba autentycznie dostał w pysk.

---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ----------

ciekawe jak Gosiaczek pewnie szczęsliwa tuli Antosia
danika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 15:02   #3426
MaLoS
Rozeznanie

Mamusie kwietniowe 2016 - część VI

Cytat:
Napisane przez lucy111 Pokaż wiadomość
w ogóle dziwnie mi trochę w tym roku, bo pierwszy raz nie będzie mnie na święta w domu, czekają nas pierwsze święta tylko we dwoje ma to tez swoje plusy, bo ominą nas wszystkie nerwowe przygotowania i odpoczniemy sobie w spokoju

Tez tak mam w tym roku, nic nie planujemy, z nikim sie nie umawiamy, śniadanie wielkanocne zjemy sami i jak bedą siły i możliwość to może w drugie święto do moich rodziców pojedziemy na kawę i tyle

Też ozdabiam chatę, trochę jajek powieszę, kwiaty, rożne ozdóbki mam wielkanocne... Trzeba sie tym nacieszyć, bo w przyszłym roku wszystko nam już nasze Roczniaki pościągają łapkami

Dzisiaj ostatecznie żegnam sie z hybrydami i długimi paznokciami.... Już czas najwyższy

Zmiany? Zawsze na lepsze

Edytowane przez MaLoS
Czas edycji: 2016-03-21 o 15:05
MaLoS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 15:08   #3427
annihilate
Rozeznanie

Cloche no ja Sunshine podziwiam, że miała nerwy to wytrzymać. Bo ja bym ewidentnie gości wyprosiła, jakby siedzieli tak długo u mnie po porodzie. No i na pewno bym wszystkich dookoła nie obsługiwała, a już na pewno nie mojego bo ma swoje dwie własne ręce i sprzątanie też bym mu zostawiła. No ale mój mąż takich imprez nie urządza bez konsultacji ze mną i zawsze razem się przygotowujemy, i gotujemy i sprzątamy

PIOTR 08.04.2016
annihilate jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-03-21, 15:50   #3428
niulka_1985
Zadomowienie

U mojej siostry chyba się zaczyna akcja porodowa Mówi, że wody się sącza od rana i zaczyna mieć skurcze. Także niedługo jadą do szpitala.
niulka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 15:56   #3429
kejka90
Wtajemniczenie

GG do kejka90

Niulka a siostra na kiedy ma termin ?

Ja właśnie przygotowywałam się w łazience na wizytę i co, pozbyłam się kawałka czopu. Bosh jak ja mam nadzieję, ze mały posiedzi jeszcze 1,5 tygodnia bo malutki jest mimo, że termin tuż tuż...
Siedzę jak na szpilkach, bo mam przyjść wcześniej do doktora...czekam na męża, zjemy obiad i lece ajjj...

Mam nadzieję, że się dowiem konkretnie i mąż będzie mógł dziś kulturalnie z głowy wybić mamusi, żeby nie przyjeżdżała za tydzień

Mikołaj <3
Stary 2016-03-21, 16:05   #3430
Martinixxx
Zadomowienie

Mojemu tz nawet taka impreza by do głowy nie przyszło, a jeśli nawet to wysmialabym go i na pewno nic nie przygotowała. Zresztą każdy kto mnie zna nawet by z taką propozycja nie wyszedł 😎.

Malos ja już tydzień temu pożegnałam hybrydy 😦 i oczywiście pazury już mi się łamią

Martinixxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 16:06   #3431
duchaa123
Wtajemniczenie

Gosiaczek gratki dużo zdrówka dla ciebie i maluszka

kurcze nic mi sie nie chce tylko bym spała , jadła i leżała no po prostu nie mam już siły ... w środę mam 2 ktg ciekawe co tam jak tam , chciała bym wiedziec już wiecej jakieś usg by sie przydało bo nawet nie wiem ile mała waży . Mam nadzieje że po 23 coś się ruszy tak jak mówicie bo na razie mamy tylko 2 maluszków a tak to cisza

Adrian 13.05.2013 r Gabriela 13.04.2016 r
duchaa123 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-03-21, 16:12   #3432
velika
Winter is coming

agusia gratuluję wizyty
niulka kciuki dla siostry!
u mnie gdyby się zwalili goście bez zapowiedzi to by siedzieli na podłodze i o suchym pysku poza tym ja jestem dość niegościnny typ, mieszkamy na swoim 1,5 roku i z rodziny to raz mieliśmy gości tak to czasem znajomi wpadną, ale z nimi to jest inaczej
kejka za wizytę

velika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 16:19   #3433
patulinka94
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niulka_1985 Pokaż wiadomość
U mojej siostry chyba się zaczyna akcja porodowa Mówi, że wody się sącza od rana i zaczyna mieć skurcze. Także niedługo jadą do szpitala.
Oo
☺ W ktorym tc siostra?

Cytat:
Napisane przez kejka90 Pokaż wiadomość
Niulka a siostra na kiedy ma termin ?

Ja właśnie przygotowywałam się w łazience na wizytę i co, pozbyłam się kawałka czopu. Bosh jak ja mam nadzieję, ze mały posiedzi jeszcze 1,5 tygodnia bo malutki jest mimo, że termin tuż tuż...
Jak to pozbylas się kawałka czopa???

Będzie dobrze, trzymamy kciuki i czekamy na wieści z wizyty
patulinka94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 16:27   #3434
madzia2409
Raczkowanie

Gosiaczek gratulacje!!

Velika dzidziuś dorodny gratulacje z wizyty i gbs!

Lulka piszesz o tym cisnieniu... u mnie ustabilizowali w szpitalu, zwiekszyli dawke dopgetytu. A dzisiaj zas widzialam na cosnieniomietzu 154/100. Ale polozylam sie i relaksowalam, spadlo do 140. Poranne mierzenia tez wskazuja 144-147... . Takze ten dopgetyt to chyba nie dziala na mnie super, albo sie uodparniam tak szybko. Jeszcze 1,5 tyg. Chce wytrzymac... tak zeby rodzic po zakonczeniu 37tyg. Takze leze i nic nie robie.

Kejka, Ty o czopie piszesz... ja to slyszalam, ze nawet 2 tyg. Babeczki chodza bez niego.

A ja mam wrazenie ze sobie posikuje. Eh wody to to nie sa, bo by lecialo co chwile. A raz na kilka dni mam bielizne mokra... . Najczesciej po zabawie mlodego. Eh naciska gdzies mi tam...

I podobnie jak u niektorych z Was, mam jakby biegunke... a z kolei zachwile jestem glodna jak wilk i bym żarla, nawet nie jadla... jakis obled...

Edytowane przez madzia2409
Czas edycji: 2016-03-21 o 16:44
madzia2409 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 16:36   #3435
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez annihilate Pokaż wiadomość
MiniMonix no szału nie ma z ruchami, w zeszłym tygodniu to dawał mi strasznie popalić, a teraz to leniuchuje.
W ogóle od wczoraj jest mi strasznie niedobrze
ja nad ruchami sie jakos nie zastanawialam, czy sa inne... trudno mi ocenic. ale mloda nie szaleje jakos specjalnie. a co do tego, ze ci niedobrze... ja wczoraj zarzygalam cala siebie i pol kuchni a kuchnie mam spora... i dzisiaj mi jakos dalej dziwnie na zoladku, wszystko mnie cisnie i w ogole... musze bardzo ostroznie jesc i pic jesli chodzi o ilosc, nawet jesli to jest tylko woda... no i wlasnie wczoraj sie zaczelo, a termin tak samo mamy i se pomyslalam, ze idziemy rowno tylko nie wiadomo dokad
Stary 2016-03-21, 16:42   #3436
renata3_
Rozeznanie

Dziewczyny, wbije się z innym tematem, a mianowicie może Was zainteresuje napisane w jednym miejscu WSZYSTKO CO NALEŻY/MOŻNA ZAŁATWIĆ PO NARODZINACH DZIECKA:

1. REJESTRACJA W USC

DOKUMENTY:
- dowód osobisty osoby zgłaszającej, albo
- dowody osobiste obojga rodziców (obecność obojga rodziców) w przypadku, gdy nie są małżeństwem, czyli nie posiadają aktu małżeństwa, albo
- odpis skrócony aktu małżeństwa rodziców, jeżeli pozostają w związku małżeńskim, albo
- odpis skrócony aktu urodzenia matki -€“ panny, albo
- odpis skrócony aktu małżeństwa rodziców z adnotacją o rozwiązaniu małżeństwa przez rozwód.
Sprawa załatwiana jest od ręki. Przy okazji otrzymujemy 3 odpisy aktu urodzenia. Wszystko bezpłatnie.
Dziecku nie można nadać więcej niż 2 imion, imienia ośmieszającego, nieprzyzwoitego, w formie zdrobniałej, oraz w formie nie pozwalającej odróżnić płci.
Urodzenie rejestruje się w 14 dni od dnia urodzenia. W ciągu 6 miesięcy o dnia sporządzenia aktu, można złożyć w USC pisemne oświadczenie o zmianie imienia dziecka.

2. NUMER PESEL -€“ nadawany w USC tego samego dnia, co nadanie aktu urodzenia, albo w Urzędzie Miasta (czas oczekiwania do 30 dni).

3. ZAMELDOWANIE -€“ następuje automatycznie (adres zameldowania matki).

4. UBEZPIECZENIE ZUS - jeden z rodziców zgłasza narodziny dziecka w swoim zakładzie pracy i wtedy jest ono dopisane do ubezpieczenia zdrowotnego.

5. WYBÓR LEKARZA PEDIATRY, POŁOŻNEJ, PIELĘGNIARKI -€“ w przychodni, do której należysz, musisz wypełnić deklarację wyboru lekarza rodzinnego oraz położnej i pielęgniarki środowiskowej.

6. BECIKOWE

- w wysokości 1000 zł
- wniosek o becikowe składa się w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka
- zależy od dochodów rodziny - graniczna kwota to obecnie 1922,00 zł na osobę. Jest to kwota netto (dochód brutto po odjęciu kosztów uzyskania przychodu) minus składki na ubezpieczenie społeczne, minus składki na ubezpieczenie zdrowotne (faktycznie wpłacone, a nie te z pit), minus podatek należny.
- wnioski składane są w Urzędach Miasta/Gminy lub MOPSach
DOKUMENTY:
- wypełniony wniosek o becikowe
- zaświadczenie lekarskie wystawione przez lekarza lub położną potwierdzające pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu - wymóg dotyczy tylko biologicznych rodziców dziecka.
- akty urodzenia wszystkich dzieci będących w składzie rodziny (oryginał + kopia).
- dowód osobisty wnioskodawcy (oryginał + kopia).
- dokument potwierdzający datę przysposobienia dziecka, datę objęcia dziecka opieką prawną lub faktyczną (np. kopia postanowienia sądowego - oryginał do wglądu lub zaświadczenie) - dot. wyłącznie dziecka przysposobionego lub objętego opieką prawną.
- zaświadczenie urzędu skarbowego (oryginał) o dochodzie za rok 2014 każdego pełnoletniego członka rodziny. Można złożyć także swoje oświadczenie w tej sprawie - pilnujmy jednak by się nie pomylić, bo za błędy grozi nam odpowiedzialność karna
- jeżeli członek rodziny prowadzi działalność gospodarczą i rozlicza się na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym oświadczenie o dochodzie za 2014 rok.
- oświadczenie o dochodzie nieopodatkowanym wszystkich członków rodziny za 2014 rok.
- zaświadczenie (z ZUS, od pracodawcy) lub oświadczenie członków rodziny zawierające informacje o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne w roku 2014 (faktycznie odprowadzonych) - (oryginał).
- jeżeli wnioskodawca ma zasądzone alimenty na rzecz dziecka (dzieci), należy dostarczyć odpis podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty na rzecz osób w rodzinie lub odpis protokołu posiedzenia zawierającego treść ugody sądowej, lub odpis zatwierdzonej przez sąd ugody zawartej przed mediatorem (oryginał + kopia).
- zaświadczenie od komornika o stanie egzekucji alimentów roku 2014 (jeżeli postępowanie egzekucyjne było prowadzone a otrzymana kwota alimentów jest niższa niż ta wynikająca z wyroku) (oryginał).

7. KOSINIAKOWE

Wsparcie finansowe dla rodziców (przez rok 1000 zł miesięcznie), którzy z powodu swojej sytuacji zawodowej, nie mogą skorzystać z rocznych urlopów rodzicielskich - wszyscy nieubezpieczeni rodzice, którym urodzi się dziecko. Są to m.in. studenci, osoby bezrobotne (niezależnie od tego, czy są zarejestrowane w urzędzie pracy) oraz pracujące na umowach o dzieło.

8. Program RODZINA 500+

Świadczenie wychowawcze będą mogli pobierać rodzice, opiekunowie prawni i opiekunowie faktyczni dziecka.
Wnioski za pierwszy okres funkcjonowania programu będzie można składać do 31 sierpnia 2016 roku.
Wysokość świadczenia ustalona została na kwotę 500 zł na dziecko (miesięcznie), przy czym wypłaty przysługują na:
- każde drugie i kolejne dziecko bez względu na dochody rodziny
- pierwsze dziecko, jeśli dochód na osobę nie przekracza 800 zł
- pierwsze dziecko, jeśli dochód na osobę nie przekracza 1200 zł, a którekolwiek z dzieci w rodzinie jest niepełnosprawne
DOKUMENTY będzie można składać w urzędzie gminy lub miasta, właściwym dla miejsca zamieszkania osoby starającej się o świadczenie. Do wniosku należy dołączyć:
- Zaświadczenia o dochodzie podlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Dotyczy to każdego członka rodziny. Zaświadczenie powinno zawierać dane o wysokości dochodu, należnego podatku i składek na ubezpieczenia społeczne odliczonych od dochodu.
- Zaświadczenia o innych dochodach.
- Oświadczenie o faktycznie uzyskiwanych dochodach przez osoby podlegające przepisom o zryczałtowanym podatku dochodowym.
- Oświadczenie o dochodach z gospodarstwa rolnego.
- Zaświadczenia, oświadczenia i dokumenty pozwalające ustalić prawo do uzyskania świadczenia (np. dokumenty potwierdzające wiek dziecka, orzeczenia i wyroki sądu rodzinnego).
Zaświadczenia i dokumenty dotyczące wynagrodzenia należy dołączyć tylko w przypadku starania się o zasiłek na pierwsze dziecko.

9. FINANSOWE WSPARCIE Z ZAKŁADÓW PRACY -€“ po wypełnieniu odpowiednich wniosków, otrzymujemy dodatkowe jednorazowe finansowe wsparcie od związków zawodowych czy z dodatkowego ubezpieczenia grupowego.

10. OPIEKA NAD MATKĄ PO PORODZIE

-€“ należy się zarówno po porodzie SN, jak i po CC (14 dni kalendarzowe),
-€“ należy się mężowi, ale też innemu członkowi rodziny, np. babci dziecka,
-€“ to zwykły zasiłek opiekuńczy, płatny 80 %,
-€“ może wystawić go szpital (oddział położniczy), ginekolog prowadzący ciążę, ale też lekarz rodzinny.

11. URLOP OKOLICZNOŚCIOWY - niektóre zakłady pracy z okazji urodzenia dziecka, dają dodatkowe 2 dni €žurlopu okolicznościowego€ dla ojca dziecka (do wykorzystania bezpośrednio po dniu porodu).

12. URLOP OJCOWSKI

- urlop ojcowski przysługuje ojcom zatrudnionym na umowę o pracę
- urlop ojcowski można wykorzystać do momentu skończenia przez dziecku 12. miesiąca życia
- wymiar urlopu ojcowskiego to 14 dni (kalendarzowe); nie można go dzielić na części
- urlop ojcowski jest płatny, a mężczyzna przebywający na urlopie jest chroniony przed zwolnieniem
- tata dziecka może wziąć urlop ojcowski niezależnie od tego, czy mama dziecka jest na urlopie i czy jest z nią w związku małżeńskim
- urlop ojcowski przysługuje ojcu niezależnie od tego, czy wykorzystał on, czy też nie przysługujący mu urlop tacierzyński (czyli część urlopu macierzyńskiego, której nie wykorzystała matka dziecka).

Edytowane przez renata3_
Czas edycji: 2016-03-21 o 17:22
renata3_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 16:45   #3437
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Trisdom Pokaż wiadomość
Dziewczyny- jak często macie przepowiadacze?? Bo mnie męcza juz nawet rano, po spaniu...

W ogóle czuje się juz przedporodowo "napuchnieta"- buzia mi sie zmieniła i jest taka nalana. Tak samo miałam 2 tygodnie przed poprzednim porodem. Jade dzis po ostatnie dzieciowe zakupy do Rossmanna i dopakuje torbę.
ja te takie niebolesne mam juz hohoho i tez w ciagu dnia juz od dawna, a wieczorami po prostu jest ich najwiecej - czasem regularne. tylko ze ja nie mam jakiejs miekkiej szyjki czy cos...

za dwa tygodnie spokojnie mozesz rodzic, wiec luz i ja dzisiaj chcialam do rossa na zakupy jakies, ale odlozylam to do jutra. jakos tak... nie moge sie zebrac stwierdzilam, ze trza pieluchy kupic, no i kosmetyczka by sie przydala, bo skojarzylam, ze wszystkie wywalilam - takie stare i niedorobione juz byly a akurat jest promocja
Stary 2016-03-21, 16:47   #3438
patulinka94
Zadomowienie

Super informacje. Dziękujemy Renata

AsiaPo moze wystaw te informacje na pierwszą stronę.
Nie trzeba będzie szukać, a wielu z nas na pewno się przydadzą ☺
Stary 2016-03-21, 17:04   #3439
niulka_1985
Zadomowienie

Dziewczyny, termin porodu siostra ma na 23 marca, więc już nadeszła pora. Będzie synek, Igorek.
niulka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-03-21, 17:11   #3440
patulinka94
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niulka_1985 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, termin porodu siostra ma na 23 marca, więc już nadeszła pora. Będzie synek, Igorek.
Super. To dawaj nam znać 😊
Stary 2016-03-21, 17:34   #3441
Polinezyjka
Zakorzenienie

AUTO DZIAŁA
tzn mężu naprawił hehe jakoś uruchomili - podładowali akumulator, pojechał do mechanika i kupił nowy więc finansowo nie tak tragicznie (najtaniej to też nie).
Ale działa, więc jestem spokojna co do mojej podróży do i z szpitala

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
Jakie te promocje w Pigment? Weszłam tam ostatnio ale chyba jakaś wycieczka licealna była - w każdej alejce pod 3-4 laski a kolejka do kasy gorsza niż w hipermarkecie
Drogeria Pigment FB
To są promocje na ten tydzień.

Wiesz co - tak jest tak zawsze! Tam się nie da normalnie zakupów zrobić bo tak ciasno - dlatego wolę zamówić już przez neta niż tam specjalnie jechać
ale zawsze jak byłam w pobliżu to kusiło mnie by tam wejść

Cytat:
Napisane przez lucy111 Pokaż wiadomość
Poli wiem o czym mówisz z tymi grudkami, czasem jak używałam podkładu w musie i kładłam go na krem to też sie tak robiło
słabo dobrze, że to tylko próbka a nie pełnowymiarowe opakowanie

co do rożka pamiętałam, ze masz bo w tym samym czasie zamawiałyśmy i planuję go używac właśnie jako kocyka jak Leon będzie za duzy na rożek
liczę jednak na to ze do spania najlepiej się sprawdzą śpiworki

jesli chodzi o niełażenie ma to też swoje plusy, zawsze kasa w kieszeni zostaje
choć mnie i tak najbardziej rujnują zakupy internetowe
narobiłaś mi smaku tym obiadkiem
ja dziś planuję coś w stylu leczo z ciecierzycą, o ile się zbiorę do sklepu, pół dnia przesiedziałam w domu , a było tak pięknie, teraz pada a ja akurat musze wyjsc

my święta jak najbardziej obchodzimy
ozdabiam wydmuszki kwiatkami wycinanymi ozdobnym dziurkaczem, planuję też owinąc takie plastikowe jajka muliną i zawiesić na gałazkach
licze, że w pepco dorwę jakiś ładny wazon na kwiaty i jeszcze parę dekoracji jak się ze wszystkim uwinę to z pewnością się pochwalę
No właśnie jest tak jak to opisałaś! Cieszę się, że nei zaryzykowałam i nie zamówiłam całego
Popróbuję te bez tego dodatku i zobaczymy czy to samo.
Po za tym nie kryje jakoś super, moje czarne dziurki na nosie widać dalej, jakieś krosteczki czy coś to też widać - nie oczekiwałam maski na twarzy ale delikatnego krycia.

No to tak samo zrobię jak Ty ze spaniem hehe

leczo z ciecierzycą brzmi zaaawaliście !
ja sobie chyba sprażę ciecierzycę w piekarniku mrrr muszę tylko dziś zalać by na jutro była

Cytat:
Napisane przez kejka90 Pokaż wiadomość
Jasne, ja się nie przejmuję, bo ogólnie reszta wyników okej
Ja obstawiam (termin na 10.04) dwie daty: 1.04 i 4.04 a Wy jak obstawiacie? Maż mi mówi, że by wolał 1.04, bo to przed weekendem więc spokojnie będzie mógł dużo czasu ze mną spędzać a i 3.04 bardzo ważny mecz leci (jesteśmy mega fanami Realu Madryt) i wtedy jego brat by na pępkowe przyjechał więc ja jestem za 1.04 jeśli wszystko z małym, przepływami i łożyskiem będzie okej, to lekarz mi obiecał, że to będzie w kwietniu
1 kwietnia to fajna data
rozumiem, że pytasz jak obstawiamy u Ciebie? hehe

Cytat:
Napisane przez agusia8919 Pokaż wiadomość
My dziś po wizycie.
Gratuluje

Cytat:
Napisane przez duchaa123 Pokaż wiadomość
kurcze nic mi sie nie chce tylko bym spała , jadła i leżała no po prostu nie mam już siły ... w środę mam 2 ktg ciekawe co tam jak tam , chciała bym wiedziec już wiecej jakieś usg by sie przydało bo nawet nie wiem ile mała waży . Mam nadzieje że po 23 coś się ruszy tak jak mówicie bo na razie mamy tylko 2 maluszków a tak to cisza
Och Kochana! Opisałaś mnie!!!!
Ja nie wiem jak to możliwe żeby cały dzień być śpiąca !!!!
Właśnie wstałam z drzemki eh.. czekam aż mąż wróci z pracy i jedziemy w końcu do tego Kauflandu po owocki i warzywa i kupię sobie kisiel !!!

Cytat:
Napisane przez patulinka94 Pokaż wiadomość
Super informacje. Dziękujemy Renata

AsiaPo moze wystaw te informacje na pierwszą stronę.
Nie trzeba będzie szukać, a wielu z nas na pewno się przydadzą ☺
A może nie do 1 postu ale do drugiego by to dodać? Kto tam w drugim poście coś pisał to niech wyedytuje, a potem jak założymy nowy wątek to niech osoba zakładająca doda drugi post z tymi informacjami od Renatki
21 tc córeczka
Polinezyjka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 17:35   #3442
lulka19
Zakorzenienie

Melduję się po wizycie. U nas wszystko dobrze. Łożysko, przepływy, wody, w normie. Szyjka długa, zamknięta. Prędko nie urodzę chyba Nie mam planowanej cesarki, bo ginka mówi, że nie chce robić jej "Na zimno". 4 kwietnia mam się zgłosić do szpitala, tam mnie zbadają, poobserwują ciśnienie i zapadnie decyzja czy tniemy czy rodze naturalnie. Może być tak, że zacznę rodzić, a potem zrobią mi cesarkę, sala ma na mnie czekać

Bartek jest malutki nadal, ma 2500 kg jak urodzę w terminie to dobije do 3000 spokojnie
lulka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 17:43   #3443
Polinezyjka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lulka19 Pokaż wiadomość
Melduję się po wizycie. U nas wszystko dobrze. Łożysko, przepływy, wody, w normie. Szyjka długa, zamknięta. Prędko nie urodzę chyba Nie mam planowanej cesarki, bo ginka mówi, że nie chce robić jej "Na zimno". 4 kwietnia mam się zgłosić do szpitala, tam mnie zbadają, poobserwują ciśnienie i zapadnie decyzja czy tniemy czy rodze naturalnie. Może być tak, że zacznę rodzić, a potem zrobią mi cesarkę, sala ma na mnie czekać

Bartek jest malutki nadal, ma 2500 kg jak urodzę w terminie to dobije do 3000 spokojnie
klask i:
dodaj wagę do listy w 1 poście jak poznam mojej wagę za tydzień to będę kurczę porównywać hihi

Ale ładna waga
21 tc córeczka
Polinezyjka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 17:50   #3444
velika
Winter is coming

lulka super no i 2,5 kilo to już kawałek dziecia
mi też się ostatnio chce tylko jeść i spać. Zjadłabym wszystko! a tak liczyłam na to, że nie dobiję do 10 kg na plusie hehe no jest szansa, że jednak dobiję, jak tak będę wszystko pochłaniać
moja matka od początku ciąży mówiła, że nic nie będzie kupować dla młodej, dopóki się nie urodzi, a tak ją wzięło ostatnio, że w ciągu tygodnia zamówiła ubranka, lampki do pokoju, poduszki jakieś, karuzelkę masakra no ale niech kupuje, pierwsza wnuczka w końcu

velika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 17:56   #3445
lulka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Polinezyjka Pokaż wiadomość
klask i:
dodaj wagę do listy w 1 poście jak poznam mojej wagę za tydzień to będę kurczę porównywać hihi

Ale ładna waga

Dodałam oj wcale nie jest taka rewelacyjna ta waga, ale nie narzekam. Aaa i jak na swoją drobność to ma bardzo duży interes. Dwa razy ginka to powtórzyła, a i ja widziałam na własne oczy

Poli Twój dzisiejszy obiad to jeden z moich ulubionych, serio. Ale ja z jaj robię omleta. Pycha!

Kejka czop odpadł? brzmi poważnie Ja obstawiam jednak 4 kwietnia, ale daj znac co i jak

---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ----------
Madzia mi dziś na ciśnienie zapisała jeszcze Isoptin. Ja jestem już w sumie bezpieczna bo 37 tydzień już za 3 dni, ale co jak na razie nie rodzę

A Ty jak, będzie cesarka?
lulka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 17:57   #3446
patryska0804
Zadomowienie

Cholera tyle się napisałam i oczywiście się nie dodało. .
Gratuluję udanych wizyt! I czekam na ciąg dalszy

2007r- Dziewczyna
2013r- Narzeczona
2014r- Żona <3

5.08.2015 II kreseczki
25.08.2015 <3

Czekamy na Ciebie syneczku- Dominiś
patryska0804 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 17:58   #3447
patulinka94
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lulka19 Pokaż wiadomość

Cieszę się ze u Was wszystko dobrze.
Oj wcale nie taki mały

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-03-21, 18:09   #3448
danika
Zakorzenienie

nie wiem jak reszta tych informacji z postu Renaty ale na pewno punkty 11 i 12 są nieprawdziwe (podejrzewam, ze informacje pochodzą z tamtego roku)

11. Urlop okolicznościowy:
2 dni przysługuje w związku z:
narodzinami dziecka, każdemu, to nie jest dobra wola pracodawcy!
Z prawa do urlopu nie trzeba korzystać od razu w dniu danego wydarzenia, Warunkiem jest, aby czas ten był powiązany z danym wydarzeniem, np. w przypadku narodzin dziecka, czas ten możesz wykorzystać na przywiezienie dziecka ze szpitala do domu, załatwienie formalności w Urzędzie Stanu Cywilnego.

Jeżeli jesteś uprawniony do wykorzystania dwóch dni, nie masz obowiązku wykorzystywać ich dzień po dniu – można wnioskować o przydzielenie należnych dni razem lub osobno.

12. Wymiar urlopu ojcowskiego:

Zgodnie z nowelizacją pracownik 1823 KP w nowym brzmieniu – ojciec będzie mógł korzystać z urlopu ojcowskiego w wymiarze identycznym jak dotychczas. Zmieni się natomiast termin możliwości skorzystania z urlopu. Uprawnienie będzie przysługiwać w wymiarze 2 tygodni, nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 24 miesiąca życia (do tej pory 12 miesiąca). Urlop będzie można wykorzystać jednorazowo lub w dwóch tygodniowych częściach.

źródło: http://kadry.infor.pl/
danika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 18:26   #3449
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Polinezyjka Pokaż wiadomość
Krem BB - na razie zużyłam jedną próbkę- ORGANICZNY KREM BB z mlekiem oślim 01 świetlisty beż
No i nie wiem czy to kwestia tego dodatku "mleko ośle" czy co, ale jak smaruje buzię to takie grudki się robią i muszę potem wytrzeć twarz w ręcznik by je ściągnąć.
Nie wiem czy wiesz co mam na myśli?
Zdziwiłam się bo tak nigdy nie miałam, tak się ten krem zrolowuje jakby w grudki.
Jeśli inne będą tak samo to dziękuję i szukam po ciąży jakiś innych próbek.
to ten krem firmy so'bio? ja akurat nie mialam tego z oslim mlekiem, ale ten jakis tam do cery problematycznej i no... coz... tapete robil straszna. nie lubie czegos takiego... ale zachwalany mocno byl... sama nie wiem dlaczego, bo ani mi nic dobrego ze skora nie robil, ani nie wygladal... na pewno nie starczal jako pielegnacja, bo byl zbyt "suchy", taki pastowaty... w sumie mozna go bylo jako podkladu (albo raczej jako "szpachli") uzywac, a mnie nie o to chodzilo.
za to przypasowal mi krem bb lavera (nie dla tych, co potrzebuja krycia), no i krem tonujacy living nature jest swietny i dobrze robi mojej cerze ogolnie. nienaturalnych juz nie uzywam w ogole, bo w kazdym jest albo jakis konserwant, albo jakis silikon... i wiecznie mi cos tam nie pasuje ale pewnie jest wsrod takich sporo ciekawych propozycji dla co bardziej odpornych twarzyczek niz moja
Stary 2016-03-21, 18:33   #3450
GGI
Zakorzenienie

[QUOTE=lulka19;57717701]Melduję się po wizycie. U nas wszystko dobrze. Łożysko, przepływy, wody, w normie. Szyjka długa, zamknięta. Prędko nie urodzę chyba Nie mam planowanej cesarki, bo ginka mówi, że nie chce robić jej "Na zimno". 4 kwietnia mam się zgłosić do szpitala, tam mnie zbadają, poobserwują ciśnienie i zapadnie decyzja czy tniemy czy rodze naturalnie. Może być tak, że zacznę rodzić, a potem zrobią mi cesarkę, sala ma na mnie czekać

Bartek jest malutki nadal, ma 2500 kg jak urodzę w terminie to dobije do 3000 spokojnie [/QUOT

super gratuluje wixyty udanej i eagi dzieciaczka

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości