Sierpnióweczki 2016! Część III. - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-03-23, 13:15   #541
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część III.

Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
Dlatego trzeba wszystko zgłaszać A jak teraz u Ciebie? Masz jeszcze kulkę?
Przy pełnym pęcherzu. Albo ja mało wypiję. Ale już nie pojawia się przy każdej zmianie pozycji teraz.
zonamojegomeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 13:16   #542
agnszp
Rozeznanie

Cytat:
O tak, wszyscy znają Braxtona

To ja myslalam ze te co sie zaczynaja od 20 tygodnia to sa te BraxtonA
Dzięki za przydatne informacje
agnszp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 13:19   #543
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez navioe Pokaż wiadomość
ja mam skierowanie na 75g po godzinie i dwóch. nie wiem jak wytrzymam w tym labo, bo ono jest w szpitalu i ostatnio jak byłam to kolejka na godzinę stania, oczywiście wchodze bez kolejki, ale tam nawet nie ma gdzie usiąść :/

co robicie na święta? mi się one kojarzą jedynie z jajami, ale my mało jajeczni więc pewnie z jedno-dwa max zjemy i potem już
myślałam, żeby trzasnąć jakaś sałatkę i git, ale z drugiej strony nie wiem jaką
zupełnie nie czuję tych świat, najchętniej przeleżałabym z tż w łóżku
Musisz siedzieć a przynajmniej nie możesz się wysilać. Jak coś dadzą Ci krzesełko albo stanowczo je wymuś.

Cytat:
Napisane przez agisia84 Pokaż wiadomość
Byłam wczoraj na wizycie kontrolnej. Wszystko dobrze z maluszkiem, na 100% będzie chłopak Usg połówkowe mam dopiero za miesiąc, bo wg mojego lekarza powinno się je zrobić do 24 tygodnia, ale nie wcześniej niż w 22 (?). Chciałam skierowanie na badanie glukozy z obciążeniem, ale nie dostałam, bo też podobno za wcześnie wiarygodny wynik jest po 24 tygodniu. Nie rozumie tego ponieważ w pierwszej ciąży miałam cukrzycę ciążową i jest duże prawdopodobieństwo że teraz tez się pojawi, więc na co mam czekać? Na czco cukier mam dobry. Kilka z Was już miało robiony ten test dużo wcześniej, napiszcie z jakiej przyczyny? Czy ten cukier na czco wyszedł Wam za wysoki? Na razie kazał mi tylko ograniczyć cukry proste w jedzeniu.....
Ja miałam w 10 tygodniu obciążenie. Na czczo z żyły i palca wyniki ok. W domu mierzone po posiłkach juz nie ok. Od razu ginekolog dała skierowanie do diabetologa i na obciążenie. A i w pierwszej ciąży też miałam cukrzyce. Mierzejewski w domu przez kilka dni po każdym posiłku. Może nie masz w tej ciąży szczęściaro

03.03.2015 - Jagódka

TP: 25.08.2016
asiulek8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 13:24   #544
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Byłam wczoraj na wizycie kontrolnej. Wszystko dobrze z maluszkiem, na 100% będzie chłopak Usg połówkowe mam dopiero za miesiąc, bo wg mojego lekarza powinno się je zrobić do 24 tygodnia, ale nie wcześniej niż w 22 (?). Chciałam skierowanie na badanie glukozy z obciążeniem, ale nie dostałam, bo też podobno za wcześnie wiarygodny wynik jest po 24 tygodniu. Nie rozumie tego ponieważ w pierwszej ciąży miałam cukrzycę ciążową i jest duże prawdopodobieństwo że teraz tez się pojawi, więc na co mam czekać? Na czco cukier mam dobry. Kilka z Was już miało robiony ten test dużo wcześniej, napiszcie z jakiej przyczyny? Czy ten cukier na czco wyszedł Wam za wysoki? Na razie kazał mi tylko ograniczyć cukry proste w jedzeniu.....
W sumie to dziwne, bo wskazaniem do szybszego testu jest cukrzyca w poprzedniej ciąży.

Cytat:
Napisane przez zonamojegomeza Pokaż wiadomość
Przy pełnym pęcherzu. Albo ja mało wypiję. Ale już nie pojawia się przy każdej zmianie pozycji teraz.
Super!
Stary 2016-03-23, 13:28   #545
Aniol1985
Zadomowienie

Cytat:

Ja miałam krzywą cukrową chyba w 10 tc , z tego co pamiętam. Przy zwykłych badaniach jakie robiłam i zaniosłam do gina glukoze miałam powyżej normy i kazała mi zrobić krzywa ta 3 punktowa czyli pobranie przed , godzine i 2 godziny po przyjęciu glukozy . U mnie było to 75 g glukozy. Niestety glukoze zwymiotowałam 2 razy więc 3 badanie robiłam ze śniadaniem znaczy na czczo pobranie póżniej szybko śniadanie zjadłam i krew pobierali godzine po śniadaniu i 2 godziny po. Mi gin kazała zrobic ale że chodze do niej prywatnie to skierowania nie dostałam ale nie ma załamki bo badanie kosztuje poniżej 20 zł. Jeżeli obawiasz sie że u ciebie może być coś nie tak to nie czekaj na skierowanie tylko sama idź i prywatnie wykonaj to badanie. Nie ma co z tym zwlekac jeżeli już wcześniej miałaś z tym problemy to lepiej zapobiegac szybciej.
Aniol1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 13:30   #546
Krefetka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość

1 kostka dziennie? co Ty sado-macho?

my wszytskie święta organizujemy wspólnie - każdy coś przygotowuje, żeby jedna osoba nie musiała spędzić dni i nocy w kuchni..ja pieke ze dwa chleby, w niedzielę rano bułki, pasztet wege, babkę, sernik oreo, mazurek, robię też chrzan z jajkiem..i chyba coś jeszcze ale nie pamiętam..też nie jestem jajeczna ani mięsna ani rybna

Kostkę, bo się mało ruszam i nie chce skończyć ciąży z 3 cyferkami na wadze.

Pasztet robisz z soczewicy?
Krefetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 13:34   #547
Orange_tree1
Zadomowienie

Witam dziewczyny !!
Piękny mamy dzień

Dziś z rana byłam na badaniach uzupełniających. Tzn "nowy" ginekolog zapisał mi te które wcześniejszy uznał za zbędne

Chciałam się Wam pochwalić, że z maleństwem wszystko ok
Rozmiar wg usg na 19tydz (zaczynam go za 4dni) więc norma w miarę zachowana. Uspokoiłam się niesamowicie. Lekarz wszystko pokazał na usg, wysłuchał moich dolegliwości, przepisał jakieś tam leki. No inny świat niż przy poprzednim małomównym ;p

Cytat:
Napisane przez asicuha Pokaż wiadomość
pomyśl sobie, ze ja mam 6 :P
ale patrząc obiektywnie na twarzy nie przytyłam i w ogóle mam wrażenie że poszło mi tylko w brzuch i tyłek, ale od dziś bede więcej spacerowac, bo jedzenia odmówić sobie nie potrafie :P

Do wczoraj było 4 kg dziś wchodzę na wagę a tam już 5na plusie ...
A tu jeszcze 20tyg nie ma. Czuję, że będę niezłym hipkiem na lato, no ale weź tu nie jedz jak wszystko takie dobre hahaha
No i po badaniu oczywiści wciągnęłam twistera z KFC, potem poprawiłam gałką lodów od grycana .... wołały mnie z za szyby. Jestem dumna, że tylko jedną i że tak ładnie na pytanie o bitą śmietanę powiedziałam : nie, dziękuję hahah
12.12.2015 II kreseczki
23.08.2016 Czekamy na Ciebie maleństwo
Orange_tree1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 13:34   #548
kasia_ruda
Zakorzenienie

W mojej przychodni dziewczyny w ciąży, ktore robia krzywą leżą sobie na łożkach w gabinecie zabiegowym

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 13:36   #549
Aniol1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Krefetka Pokaż wiadomość

Ja na bank ta magiczną 3 cyfrową granice przełamie teraz mam już ok 94,5 więc te 5 kg do końca ciąży na pewno przytyje
Aniol1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 13:37   #550
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Ja rozważam krzywą w sobotę. Spokojnie posiedzę z mężem, z 3 mint od labo mieszkają teściowie to wolałabym tam lezeć niz siedzieć i czekać.
Stary 2016-03-23, 13:39   #551
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Orange_tree1 Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny !!
Piękny mamy dzień

Dziś z rana byłam na badaniach uzupełniających. Tzn "nowy" ginekolog zapisał mi te które wcześniejszy uznał za zbędne

Rozmiar wg usg na 19tydz (zaczynam go za 4dni) więc norma w miarę zachowana. Uspokoiłam się niesamowicie. Lekarz wszystko pokazał na usg, wysłuchał moich dolegliwości, przepisał jakieś tam leki. No inny świat niż przy poprzednim małomównym ;p

A tu jeszcze 20tyg nie ma. Czuję, że będę niezłym hipkiem na lato, no ale weź tu nie jedz jak wszystko takie dobre hahaha
No i po badaniu oczywiści wciągnęłam twistera z KFC, potem poprawiłam gałką lodów od grycana .... wołały mnie z za szyby. Jestem dumna, że tylko jedną i że tak ładnie na pytanie o bitą śmietanę powiedziałam : nie, dziękuję hahah
Super, że wsio ok To teraz zostajesz u "nowego" ginekologa?

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
W mojej przychodni dziewczyny w ciąży, ktore robia krzywą leżą sobie na łożkach w gabinecie zabiegowym

Pełen luksus

---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Cytat:
Ja rozważam krzywą w sobotę. Spokojnie posiedzę z mężem, z 3 mint od labo mieszkają teściowie to wolałabym tam lezeć niz siedzieć i czekać.
Nie wolno nigdzie się przemieszczać podczas badania Grzecznie swoje trzeba wysiedzieć.
Stary 2016-03-23, 13:39   #552
gosiaczkam
Raczkowanie

Ja dziś zaspokoiłam swoją zachciankę jedzeniową, męczyła mnie przez parę ładnych dni a nie mogłam odkryć co to jest. okazała się nim bagietka z serkiem philadelphia o smaku milki z dżemem truskawkowym
gosiaczkam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 13:41   #553
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:

Sprawdź, czy w wielką sobotę będzie lab pracował

Stary 2016-03-23, 13:41   #554
Krefetka
Zadomowienie

Cytat:
Witam dziewczyny !!
Piękny mamy dzień

Brawa za asertywność
Ja do ciąży nie przepadałam za lodami. A teraz potrafię w sowie cały puchar słonego karmelu zjeść. I walczę ze sobą żeby nie wyrwać lodów przypadkowym przechodniom. Aż się boję co będzie ze mną w lato jak inwazja pożeraczy lodów przybierze na sile.
Krefetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 13:46   #555
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wolno nigdzie się przemieszczać podczas badania Grzecznie swoje trzeba wysiedzieć.
Teraz chodzę do innego punktu pobrań. Ale tam gdzie bylam wcześniej to ciężarne przychodziły na konkretna godzinę. Nie widziałam tam siedzacych, tylko dochodzące.
Do mojego testu jeszcze trochę, może będzie pięknie i ciepło i posiedzę na ławce przed budynkiem.

Najlepiej jakby mnie w szpitalu położyli na to badanie. Teraz jest lepiej, ale np w pierwszym trymestrze budziłam się cholernie głodna ok 5-6. Krew pobierają od 7.30. Zwykła morfologia, po której mogłam się najeść, była męką. Za długa przerwa od pobudki do pobrania. A w szpitalu pobierali krew własnie ok 5 rano. Idealnie jak dla mnie.

---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ----------

Cytat:
Sprawdź, czy w wielką sobotę będzie lab pracował

Jeszcze nie mam skierowania
Stary 2016-03-23, 13:51   #556
ziuta.
Rozeznanie

Cytat:
Jeśli od umowy zlecenia masz odprowadzaną składkę chorobową to wyliczają z chorobowe.

W nowych dowodach nie ma adresu. Pani wypisywała mi zwolnienie i do mnie z tekstem "ale tutaj nie ma adresu". A co to ja zarządziłam wygląd dowodu?
Nie miałam odprowadzanych składek chorobowych na zleceniu.

Cytat:
Napisane przez Origa Pokaż wiadomość
A przepraszam, zwracam honor, nie zwróciłam uwagi na te trzy miesiące, choc akurat w Twojej sytuacji zmienia to wysokość wynagrodzenia minimalnie. Ale to prawda, trzy miesiące bez L4 powinnaś przepracować, żeby Ci się liczyły do średniej. Natomiast co do premii: jesli na umowie jest uznaniowa i jest wypłacana niezależnie od tego, czy jesteś na L4/urlopie czy nie, to niestety nie będzie Ci się wliczała do podstawy macierzyńskiego. Żeby było jaśniej: jesli miesięcznie dostajesz np. 1000 PLN jako premię uznaniową i dostajesz ją tylko za dni przepracowane w danym miesiącu (czyli 1000 PLN to jest 100%, pracowałaś przez 85% dni pracujących więc dostajesz 850 PLN), to będzie Ci sie liczyć. Natomiast jak jej wysokość jest dowolna i niezależna od Twojej obecności, to nie będzie Ci się liczyć.

Współczuję chorego taty, ale nie załamuj się: w dzisiejszych czasach rak to naprawdę nie wyrok
Hmm w Zusie mówili że jak premia jest wypłacana co m-c a nie np co kwartał to się liczy do średniej. Widzę, że moje chorobowe to będzie niespodzianka.

Cytat:
Napisane przez tabitabi Pokaż wiadomość
Witam się środowo !

Ziuta - trzymam kciuki za Twojego tatę, wszyscy musicie być jak najlepszej myśli i tak jak ktoś już wspomniał - świadomość narodzin wnuka/wnuczki jest potężnym zastrzykiem energii dla dziadków

Powiem wam że jestem zaskoczona że część z was wstaje z rana na L4 ja nie widzę za bardzo powodu dla siebie żeby od razu wyskakiwać z wyrka, jestem leniuszkiem i śpiochem tak więc nawet jak się obudzę o 8, to potem jeszcze poleżę z dwie godzinki, przejrzę wizaz i internet na telefonie i dopiero leniwie wstaję . Jedynie czasem króliczka domaga się otwarcia klatki [ATTACH]6300691[/ATTACH.

Mimo deszczowego, pochmurnego dnia u nas życzę wam miłego dnia! załączam króliczkę
Ja też lubię pospać do 10 tak samo jak TŻ więc liczę że mała też śpiochem będzie jak my. Królik fajowy

Cytat:
Napisane przez Babygirl1990 Pokaż wiadomość
Test obciążenia z 50g glukozy po godzinie, a 75g glukozy po dwóch godzinach - tak jest w moim punkcie pobrań.
Cytat:
Napisane przez asiulek8 Pokaż wiadomość
Po godzinie i po dwóch. Teraz odchodzą od badania z 50 g. I jest z 75 g. Przypilnuj tego bo moja koleżanka musiała powtarzać.
Już jestem po badaniu. Lekarz wypisał tylko OGTT w labie powiedzieli że skoro nic więcej lekarz nie napisał to tradycyjnie robi się 75g i po 2h. Więc mam nadzieję że tego chciał gin bo nie chciałabym tego powtarzać.

Cytat:
Napisane przez Fantasmagori Pokaż wiadomość
My idziemy do rodziców więc nic nie szykujemy
My też najpierw do teściów a potem do moich rodziców.

Cytat:
Napisane przez aniula83 Pokaż wiadomość
Tak bardzo mi przykro ,trzymam kciuki za Twojego tatę żeby mu sie polepszyło po chemii,mój tato w tamym roku miał chemie i lerzał w szpitalu bo ma raka tchawicy i krtani ,troszke mu ise stan załagodził ale znów jest nawrót
Zdrowia dla Taty

Cytat:
Hej

Gaduły

Jest dopiero po 12, a ja zdążyłam zjeść śniadanie, II śniadanie i przedobiad

Zdrówka dla taty!

Od 2014 roku zalecenia są by robić test obciążanie glukozą z 75g glukozy na czczco, po 1h i po 2h
A ja dopiero kończę śniadanie. Tyle czasu spędziłam w tym labie. Mam nadzieję że wynik będzie ok.
No i udało mi się odzyskać kasę za tamte badania co schrzanili.

Dziękuję Wam raz jeszcze za wsparcie. Też staram się myśleć pozytywnie ale to nie jest łatwe. Ciężko się patrzy jak cierpi bliska osoba. Tato bardzo się cieszy na wnuczkę, już opowiada jak będzie z wózkiem jeździł. Wiem że to daje mu mnóstwo siły do walki z chorobą.
ziuta. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 13:55   #557
agisia84
Przyczajenie

Cytat:
W sumie to dziwne, bo wskazaniem do szybszego testu jest cukrzyca w poprzedniej ciąży.

Super!
Chyba tak zrobię. Tzn. chodzę do gin prywatnie i badanie też robię prywatnie, tylko zawsze mi mówi co mam zrobić na kolejna wizytę. Wie, że miałam cukrzycę ciążową, ale mimo to nie widzi uzasadnienia, żebym teraz miała robić to badanie. Nie mam nawet pasków do glukometru, żeby sobie sprawdzać cukier (skończyły mi się po porodzie) i nikt mi ich nie wypisze, jeśli nie będę miała wyniku badania (przerabiałam to w I ciaży, trzeba mieć zaświadczenie od diabetologa) Ech, poświęcę się i w piątek zrobię to badanie, dla własnego spokoju...
agisia84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 13:59   #558
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Teraz chodzę do innego punktu pobrań. Ale tam gdzie bylam wcześniej to ciężarne przychodziły na konkretna godzinę. Nie widziałam tam siedzacych, tylko dochodzące.
Do mojego testu jeszcze trochę, może będzie pięknie i ciepło i posiedzę na ławce przed budynkiem.

Najlepiej jakby mnie w szpitalu położyli na to badanie. Teraz jest lepiej, ale np w pierwszym trymestrze budziłam się cholernie głodna ok 5-6. Krew pobierają od 7.30. Zwykła morfologia, po której mogłam się najeść, była męką. Za długa przerwa od pobudki do pobrania. A w szpitalu pobierali krew własnie ok 5 rano. Idealnie jak dla mnie.

---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ----------

Jeszcze nie mam skierowania
Moim pacjentkom jakoś ta 5 rano na pobieranie krwi nie pasowała

Cytat:
Napisane przez ziuta. Pokaż wiadomość

Już jestem po badaniu. Lekarz wypisał tylko OGTT w labie powiedzieli że skoro nic więcej lekarz nie napisał to tradycyjnie robi się 75g i po 2h. Więc mam nadzieję że tego chciał gin bo nie chciałabym tego powtarzać.
To panie w labie mają niezbyt świeżą wiedzę

Cytat:
Chyba tak zrobię. Tzn. chodzę do gin prywatnie i badanie też robię prywatnie, tylko zawsze mi mówi co mam zrobić na kolejna wizytę. Wie, że miałam cukrzycę ciążową, ale mimo to nie widzi uzasadnienia, żebym teraz miała robić to badanie. Nie mam nawet pasków do glukometru, żeby sobie sprawdzać cukier (skończyły mi się po porodzie) i nikt mi ich nie wypisze, jeśli nie będę miała wyniku badania (przerabiałam to w I ciaży, trzeba mieć zaświadczenie od diabetologa) Ech, poświęcę się i w piątek zrobię to badanie, dla własnego spokoju...
Pewnie
Stary 2016-03-23, 14:00   #559
scoiatael86
Rozeznanie

Cytat:
ja mam skierowanie na 75g po godzinie i dwóch. nie wiem jak wytrzymam w tym labo, bo ono jest w szpitalu i ostatnio jak byłam to kolejka na godzinę stania, oczywiście wchodze bez kolejki, ale tam nawet nie ma gdzie usiąść :/
muszą Ci udostępnić miejsce do siedzenia / leżenia bo nie możesz podejmować żadnego wysiłku fizycznego podczas badania (czyli przez całe 2 godziny).

Cytat:
Napisane przez aniula83 Pokaż wiadomość

Ps.mój brzusio z dzisiaj rana
Cudny brzusio!

Cytat:
Ja miałam robione wcześniej bo glukoza na czczo wyszła na granicy.

My na Święta idziemy do teściów, ale ja też zawsze coś robię - nie umiem tak z pustymi rękami przyjść, poza tym lubię piec Od nas będzie keks, pasztet i chleb.

Macie może pomysły co można zrobić z marynowanej na słodko dyni? Mam jeszcze kilka słoików od rodziców i kompletnie brak mi pomysłu co z nimi zrobić.
Stary 2016-03-23, 14:07   #560
agnszp
Rozeznanie

Cytat:
Witam dziewczyny !!
Piękny mamy dzień

Super ze wszystko ok
agnszp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 14:07   #561
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Cytat:
Moim pacjentkom jakoś ta 5 rano na pobieranie krwi nie pasowała
Mi tak generalnie to też średnio. Ale wolałabym o tej 5 zaraz po przebudzeniu i po 7 być po wszystkim. Niż budzić się o 5 i czekacć minimum do 9,30. I w szpitalu mam łóżko.
Ja nim dotarłam do labu byłam gotowa z głodu.
Stary 2016-03-23, 14:08   #562
agnieszkaruta1
Raczkowanie

Witam sie srodowo z choroba;/
W nocy juz nie moglam spac bo tak mnie glowa bolala a teraz ciagle kicham i smarkam;/ mialam ogarnac dom przed swietami ale nie mam na nic sily.

florencee
W pierwszej ciazy jak sie pytalam o L4 chodzone to powiedzial ze skoro moxna chodzic to mozna tez chodzic do pracy. Moze teraz mu sie odmienilo.

krefetka
U mojego tz z pracy kolezanke odwiedzili bez zapowiedzi, na szczescie byla w domu

Chcialabym juz czwartek zeby tz wrocil i zajal sie malym a ja zebym mogla odpoczac
agnieszkaruta1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 14:10   #563
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Mi tak generalnie to też średnio. Ale wolałabym o tej 5 zaraz po przebudzeniu i po 7 być po wszystkim. Niż budzić się o 5 i czekacć minimum do 9,30. I w szpitalu mam łóżko.
Ja na szczęście bez większych problemów daje radę iść na czczo na pobranie. Idę na po 7, a wstaje krótko po 6 więc pewnie dlatego też jakoś to idzie
Stary 2016-03-23, 14:13   #564
slo_nk_o
Raczkowanie

Cytat:

co robicie na święta? mi się one kojarzą jedynie z jajami, ale my mało jajeczni więc pewnie z jedno-dwa max zjemy i potem już
myślałam, żeby trzasnąć jakaś sałatkę i git, ale z drugiej strony nie wiem jaką
zupełnie nie czuję tych świat, najchętniej przeleżałabym z tż w łóżku
Ja na święta jadę z Tż do jego rodziców.

Cytat:
Hej

Gaduły

Jest dopiero po 12, a ja zdążyłam zjeść śniadanie, II śniadanie i przedobiad

Gratuluję dużego synka!

Bardzo mi przykro

Bo Jehowi to wszędzie trafią

Przed wyjazdem do Bydgoszczy na 1,5 tygodnia poszłam do zusu się trochę na ten temat dowiedzieć. Pani mi powiedziała, że jak zwolnienie wypłaca pracodawca to w zasadzie nigdy nie kontrolują. Ewentualnie może przyjść ktoś z pracy. Mówiła też coś, że częściej się lekarzy kontroluje wystawiających L4 ciężarnym, niż same ciężarne.

Zdrówka dla taty!

Od 2014 roku zalecenia są by robić test obciążanie glukozą z 75g glukozy na czczco, po 1h i po 2h

Śliczna fotka!

Do zobaczenia

Kupiłam w tesco śpiworek i ma na metce 0-6 miesięcy

My również
No właśnie w tesco widziałam je i były przecenione na ok 20zł.

Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość
kciuki za wizytę
ja wstaję wcześnie bo nie chce przespać dnia..lubię też ogarnąć domowe obowiązki i mieć czas na wypoczynek.. poza tym zawsze wstawałam rano do pracy i zdecydowanie lepiej się czułam , jesli pora wstawania była stała również w dni wolne od pracy - teraz nadal się tego trzymam..nie mam zamiaru spać do południa, bo jak urodzę Malutką to też będziemy wstawać zapewne rano..na zapas nie da się wyspać..

to czekam cierpliwie na Twój powrót..przyjemności na najbliższe dni no i spokojnych Świąt

zdrówka dla córci

ja bym wziełam taki ciut większy niż dziecko..Maluchy zimą pewnie będą mniej więcej 62-68 nosić to bym brała taki o rozmiar większy

hmm..trudna sytuacja..ja jestem panikara i bym sobie odpuściła, ale z drugiej strony trochę szkoda jak już wszystko macie klepnięte..

1 kostka dziennie? co Ty sado-macho?

my wszytskie święta organizujemy wspólnie - każdy coś przygotowuje, żeby jedna osoba nie musiała spędzić dni i nocy w kuchni..ja pieke ze dwa chleby, w niedzielę rano bułki, pasztet wege, babkę, sernik oreo, mazurek, robię też chrzan z jajkiem..i chyba coś jeszcze ale nie pamiętam..też nie jestem jajeczna ani mięsna ani rybna

za udana wizytę i śliczny brzusio
Mam nadzieję, że jeszcze będą i od razu wezmę
slo_nk_o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 14:18   #565
kasia_ruda
Zakorzenienie

Ja nie jestem w stanie iść do przychodni na pobranie, mama mi w domu pobiera i zanosi do labu. Muszę coś zjeść po wstaniu, bo unaczej mi słabo. Na glukozę będę musiala jakoś dać radę iść, bo nie można jej w domu zrobić, na szczęście pamiętam, że w poprzedniej ciąży po wypiciu tej glukozy nie czułam w ogóle glodu, więc może i tym razem nie będzie tak źle. Pójdę w weekend z mężem, mama zostanie z Młodym.

Wy jak piszecie o tym pobraniu po 2 godzinach, to macie tylko dwa pobrania? Bo ja miałam trzy: na czczo, po godzinie od wypicia i po dwóch.

Stary 2016-03-23, 14:20   #566
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie jestem w stanie iść do przychodni na pobranie, mama mi w domu pobiera i zanosi do labu. Muszę coś zjeść po wstaniu, bo unaczej mi słabo. Na glukozę będę musiala jakoś dać radę iść, bo nie można jej w domu zrobić, na szczęście pamiętam, że w poprzedniej ciąży po wypiciu tej glukozy nie czułam w ogóle glodu, więc może i tym razem nie będzie tak źle. Pójdę w weekend z mężem, mama zostanie z Młodym.

Wy jak piszecie o tym pobraniu po 2 godzinach, to macie tylko dwa pobrania? Bo ja miałam trzy: na czczo, po godzinie od wypicia i po dwóch.

Oby tym razem glukoza Ci tak sprawnie poszła

Prawidłowe są 3 pobrania, a na wizażu już różne kombinacje widziałam

Pochwal się brzuszkiem
Stary 2016-03-23, 14:22   #567
gosiaczkam
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ziuta. Pokaż wiadomość

Hmm w Zusie mówili że jak premia jest wypłacana co m-c a nie np co kwartał to się liczy do średniej. Widzę, że moje chorobowe to będzie niespodzianka.

J
To nie jest tak. Bo premia kwartalna i roczna też może wchodzić do podstawy zasiłku chorobowego. Chodzi o to czy premie są stałe niezależnie czy przepracowało się cały kwartał/rok to takie premie nie wchodzą do wyliczenia podstawy. Są to premie regulaminowe, gdzie masz stałą stawkę Np. pracujesz cały kwartał i masz 500 zł premii w drugim kwartale jesteś na zwolnieniu miesiąc i też masz 500 zł premii.
Jeżeli natomiast premie są proporcjonalne tak jakby do okresu pracy czyli są np zmniejszane przy L4 to takie premie i dodatki wlicza się do zasiłku chorobowego
Mam nadzieję, że w miarę jasno wyjaśniłam
gosiaczkam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 14:23   #568
florencee
Zadomowienie

Cytat:
Witam dziewczyny !!
Piękny mamy dzień

Super, że z maleństwem w porządku.
Co zrobić, jak wołały zza szyby.

Cytat:

A to lipa, też sobie wyobrażałam, że wrócę do domu, bo blisko mam.

Cytat:
Napisane przez gosiaczkam Pokaż wiadomość
Ja dziś zaspokoiłam swoją zachciankę jedzeniową, męczyła mnie przez parę ładnych dni a nie mogłam odkryć co to jest. okazała się nim bagietka z serkiem philadelphia o smaku milki z dżemem truskawkowym
Wow jaki fajny serek, muszę go mieć.

Cytat:
Mi też ciężko wytrzymać z głodu przed badaniami na czczo, teraz ratuje mnie to, że mam tak blisko punkt pobrań. Zwykle się budzę koło 6 jak mąż wstaje do pracy, jestem głodna, ale jakoś daję radę dospać do 8-9. Bo bardzo pomaga bycie na L4 i chodzenie do mojego punktu pobrań w mało popularnych godzinach, kiedy nie ma kolejki. Kiedyś robiłam często przed ciążą różne badania i musiałam to załatwić przed pracą koło 7, kolejki były mega, poza tym mieszkałam w innym miejscu i jeszcze musiałam dojechać autem - było słabo.

Cytat:
Napisane przez agnieszkaruta1 Pokaż wiadomość
Witam sie srodowo z choroba;/
W nocy juz nie moglam spac bo tak mnie glowa bolala a teraz ciagle kicham i smarkam;/ mialam ogarnac dom przed swietami ale nie mam na nic sily.

florencee
W pierwszej ciazy jak sie pytalam o L4 chodzone to powiedzial ze skoro moxna chodzic to mozna tez chodzic do pracy. Moze teraz mu sie odmienilo.

krefetka
U mojego tz z pracy kolezanke odwiedzili bez zapowiedzi, na szczescie byla w domu

Chcialabym juz czwartek zeby tz wrocil i zajal sie malym a ja zebym mogla odpoczac
To cudowna logika lekarza z tym chodzonym L4.
Zdrówka życzę.
florencee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 14:39   #569
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:

nieźle,
u mnie nie ma takich luksusów
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 14:44   #570
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Uznałam, że będziecie zainteresowane takim tematem

Skurcze w czasie ciąży:
Macica już od 20 tygodnia ciąży zaczyna się przygotowywać do porodu. Do momentu wystąpienia akcji porodowej przez te 20 tygodni skurcze się nasilają, zmieniają swoją częstotliwość i są w inny sposób odczuwane przez ciężarną. W czasie ciąży występuję 3 rodzaje skurczy.

1. Fale/skurcze Alveraza – one pojawiają się jako pierwsze od 20 tygodnia i trwają do 26. One są praktycznie nieodczuwalne. Jest ich nawet kilka na godzinę. Gdyby się ktoś pokusił o KTG to linia od skurczy byłaby praktycznie płaska.
2. Skurcze Braxtona-Hicka – kolejne skurcze od 27 tygodnia do 36. Średnio 1 skurcz na godzinę, już odczuwalne, mogą się pisać na KTG.
3. Skurcze przepowiadające – największe mendy Zaczynają się od 37 tygodnia i trwają do rozpoczęcia akcji porodowej. Potrafią trwać po kilka godzin, być regularnie i bolesne, ale nic nie dają. Ciężarna jest już sfrustrowana i zmęczona, bo boli a nic się nie dzieje.

O skurczu mówimy gdy dotyczy on całej macicy. Skurczem nie jest ból w podbrzuszu. Warto zgłaszać lekarzowi spięcia macicy, bo tylko w badaniu można stwierdzić czy to co czujemy jest fizjologią czy już może patologią. Dopiero skurcze, które powodują zmiany w szyjce macicy kwalifikują do zdiagnozowania zagrażającego porodu przedwczesnego. A my jako ciężarne musimy wiedzieć kiedy powiedzieć STOP i odpocząć. Zazwyczaj bóle są wywołane rosnącą macicą lub po prostu przemęczeniem.
dzięki za info..pewnie pół wizażu skorzysta nietylko my

Cytat:
super że z synkiem wszystko w porządku

Cytat:
o..powiem Ci, że u mnie diametrialna różnica jest od kiedy zaczełam pić 2,5-3l wody jesli chodzi o bóle - właściwie większość dolegliwości bólowych ustąpiła..czasem coś zakuje,pociągnie ale to rzadko
Cytat:
Napisane przez Krefetka Pokaż wiadomość

jeszcze myslę - albo z soczewicy/słoneczniku/warzyw albo z soi i pieczonych warzyw korzeniowych

Cytat:
Witam dziewczyny !!
Piękny mamy dzień

super, że wizyta przebiegła pomyślnie

Cytat:
Napisane przez scoiatael86 Pokaż wiadomość

My na Święta idziemy do teściów, ale ja też zawsze coś robię - nie umiem tak z pustymi rękami przyjść, poza tym lubię piec Od nas będzie keks, pasztet i chleb.

Macie może pomysły co można zrobić z marynowanej na słodko dyni? Mam jeszcze kilka słoików od rodziców i kompletnie brak mi pomysłu co z nimi zrobić.
o właśnie, ja też nie lubię z pustymi rękoma
z marynowanej na słodko dyni to cięzko mi coś wymyślić..nigdy takiej nie jadłam, może przerób ją na mus i dodaj do ciacha..taki przepisów na ciasto dużo w necie ale zazwyczaj dynie się piecze do tego..albo stopniowo do zupy krem dorzucaj jak nie jest za mocno słodkie np krem z pomidorów jest pycha z dynią, przyprawiony chilli i cynamonem..

Wy o lodach i kfc, a ja znalazłam dziś moje wymarzone szparagi jutro robię,z młodymi ziemniaczkami, mizerią i może sadzonym albo serkiem smażonym.. i jeszcze mi na risotto starczy
odebrałam posiew - wyszedł ok..czyli woda przysłużyła się też do przepłukania organizmu
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości