Sierpnióweczki 2016! Część III. - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-04-08, 10:51   #3181
TinkerrBell
Zadomowienie

Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część III.

Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość
f

kiedyś czytałam skład activie - szału nie ma
Zgadzam się, dla mnie większość jogurtów do niczego się nie nadaje. Zaczęłam robić koktajle różnej maści - i od razu więcej błonnika pomaga na to co trzeba

---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ----------

Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
Ja chce wanienkę trzymać w naszej wannie, taką matrioszkę będę robić

U mnie też późno SR się zaczyna, dopiero od 28 tygodnia Pewnie, że nie będzie porodu przedwczesnego!
Ja też tak będe trzymać wanienkę. A pod prysznicem jak nie ma wanny może ta wanienka stać oparta o ścianę.
Szkoda miejsca, by stała gdzieś indziej.

---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ----------

Cytat:
Napisane przez LunaLov Pokaż wiadomość
Witaj! miło cię tu znowu widzieć, już się bałam że coś poważnego się stało, aż się bałam dopytywać o ciebie... na szczęście jesteś
A ciuszki boskie! Te rampersy z H&M? myślicie dziewczyny ze dziewuszce pasują takie marynarskie wzorki?
No i M&Msy!!!! pieknie, ja miałam takie reakcje na Jagodę "to nie imię to owoc" strasznie mi było przykro bo mnie się mega podoba.

Uff nie jstem sama... Miliardy powiadomień jak mam net włączony w tel... koszmar. Tu przynajmniej wchodze kiedy mogę/chcę. Nikogo tam nie kojarze (no może kilka z Was) a nadrabianie wizażu już jest przyjemnością (ps. od wczoraj 4 strony)

Melduję się też po wizycie. U małej wszystko gra, nie mierzyłyśmy jej bo niedawno miałam połówkowe. Gin zerknęła na łożysko, szyjke (4,7cm) i serduszko. Niestety nie widuje buźki bo i na prenatalnym i wczoraj mała zakrywa ją rączkami A no i gin dostała kopniaki podczas badania przez brzuch
Dostałam heviran bo nie mogę sie pozbyć opryszczki z ust, jak jedna zalecze zaraz jest druga, używam zoviraxu ale gin stwierdzila ze jak tak atakuja to spróbujemy z tym heviranem.
Pytałam też o to drętwienie rąk- miałam napisać jak się cos dowiem- no i to podobno przez ciążę. Woda gromadzi się w organizmie i jest ucisk na nadgarski i w okolicach karku. Pytałam o magnez, ale gin mówi, że trzeba spać z rękami wzdłóż ciała (ja mam zawsze jakoś nad głową), ostatecznie kazala brać coś na A.., ale nie pamietam nazwy a mąż wziął recepte
Mam podobnie z drętwieniem rąk. Bardzo często wypadają mi rzeczy z ręki a ostatnio w kuchni zrobiłam hattricka....Wymsknął mi się talerzyk i zbiłam dzbanek oraz pokrywkę od mojej ulubionej misy....Nie wiem jak to zrobiłam, ale wszystko wysypało się z szafki i runęło na podłogę....
Muszę sobie zapisać by o tym dziś porozmawiać z położną....
No i dodatkowo najbardziej puchną mi palce. Musiałam ściągnąć pierścionki, bo po nocy na palcach mam odparzenie....
TinkerrBell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-08, 10:53   #3182
tija93
Zakorzenienie

Hej

Idę dzisiaj do dentysty

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Nie kupuję jakiegoś jednego określonego kremu, nie widzę różnicy między veet a perfectą (poza ceną ). Kupuję to, co akurat ma dobrą cenę w ross, z pominięciem tych najtańszych. Teraz mam perfecta epi lady czekoladowy sensitive i jest spoko. Kupuję te do bikini, one są jakieś delikatniejsze niż te do nóg.
To do rossmanna też wejdę

Cytat:
Napisane przez slo_nk_o Pokaż wiadomość
Wróciłam od gin. Okazało się, że podrażnienia były ale i także infekcja;/ Zmieniła mi na luteine doustną ;/ jakoś przeboleję... Ale sprawdziła mi też szyjkę. Jest lekka poprawa w stosunku do poprzedniego tyg (troszkę się wydłużyła) i się nie pogarsza. Czyli tryb jaki teraz prowadzę plus pewnie leki dały dobry efekt, od razu humor
To teraz by szybko się infekcja zaleczyła

Cytat:
Napisane przez Orange_tree1 Pokaż wiadomość

Ja właśnie mam TAM strasznie wszystko wrażliwe, krem podrażnia, niektóre pianki do golenia również teraz stosuję tą luteinę 6 dni i już też czuję, że mam jakiś stan zapalny, odczuwam jakieś pieczenie szczgólnie jak siadam ...
po każdym antybiotyku wyjaławia mi się tam wszystko i potwornie swędzi ... ehh
Może warto byłoby stosować probiotyk?

Cytat:
Napisane przez ziuta. Pokaż wiadomość
Jutro rano idę na powtórkę krzywej cukrowej Trzymajcie kciuki.
PS Jeżeli nic się nie zmieni to jutro odbieram tatę ze szpitala
za krzywą! Super, że tata wychodzi

Cytat:
Napisane przez Krefetka Pokaż wiadomość
dzień dobry.
jak wcześniej wspominałam u mnie ciąży nie widać (no chyba że w biuście), a dziś rano mąż wygłosił dwa wątpliwej treści komplementy:
1.- chyba po śmietanie z gofra przytyłaś albo na noc za daużo gruszek zjadłaś
2.- wyjmę Tobie większy ręcznik, żebyś się zakręcić mogła

co do kreski na brzuchu- nie wiem, gobelin zasłania (gdybym mieszkała w Krakowie lub Warszawie nazywałby sie bardziej szlachetnie- arras np )

Wczoraj pomyślałam, że już chyba wszystkie tematy okołoporodowe zostały omówione na tym forum ale dziś przypomniało mi się coś co dla mnie jest niezmiernie ważne - komórki macierzyste/krew pępowinowa. Myślałyście o tym? Będziecie robić depozyt?
Ja bym bardzo chciała.

Nie będę pobierała krwi pępowinowej z takich samych powodów jak dziewczyny

Cytat:
Napisane przez aniula83 Pokaż wiadomość
Witam
Dziękuje Wam za miłe słowa
Jade zaraz na badania z obciązeniem na glukoze ,boje sie bardzo że wyskocy mi cukier z orbity na czczo dziś mam 83 ale to chyba ze stresu ,bo od wczoraj od 19 nic nie jadłam ,tylko wręcz wyymiotowałam chyba ze stresu. Miłego dnia życzę odezwe sie jak wróce .

Cytat:
Napisane przez Lucynka20xd Pokaż wiadomość

Choroba mnie zmogla :-( kaszel okropny , chrypa i katar dzis popoludniu ide do pediatry . Nie lubie chorowac i przyjmowac leków w ciąży :-(
Zdrówka

Cytat:
Napisane przez zonamojegomeza Pokaż wiadomość
My dziś 22+0

Cytat:
Napisane przez Fantasmagori Pokaż wiadomość
Dwa zwyklaki ale przynajmniej są dłuższe więc póki co brzuch mi nie wystaje
Super! Pierwsza mi się bardzo podoba
Stary 2016-04-08, 10:55   #3183
scoiatael86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez czarna1985 Pokaż wiadomość
Z okazji 20 tygodnia pochwale się brzuszkiem (i niestety ogromnym biustem przy okazji)...
Piękny brzuch! I biust też

Cytat:
Woskiem?
Cytat:
Napisane przez Talantea Pokaż wiadomość
Niestety ja raz zrobilam sobie woskiem dawno temu i juz nigdy więcej
Bolało okropnie.
Eee tam wosk nie jest zły jak się go robi regularnie plus ja mam takie upierdliwe włosy że jeszcze za czasów maszynki do golenia, jak się ogoliłam rano to wieczorem były już szorstkie potem był depilator, a odkąd mam świetną kosmetyczkę to do niej zawsze chodzę. Jasne, nie jest to przyjemne ale przynajmniej nie ma takich podrażnień jak po maszynce / depilatorze no i włoski nie wrastają. Dodatkowo wosk mocno osłabia włosy i po kilku razach odrastają zauważalnie słabsze. Nigdy bym nie wróciła do maszynki

A tam gdzie woskiem nie chcę (nie robię sobie bikini brazylijskiego :P ) to radę daje golarka elektryczna (mam nakładkę drugą do depilatora), no i tym to naprawdę ciężko się zaciąć, można na ślepo jechać

Cytat:
Napisane przez Babygirl1990 Pokaż wiadomość
przepiękny brzuszek!

Cytat:
Napisane przez Świniaczek Pokaż wiadomość
Dopiero w czerwcu zmienił pracę na lepiej płatną i prawdopodobnie będziemy go dopisywać do kredytu, ale to jakoś po ślubie, który będzie jakoś w maju (chyba, musimy do usc się wybrać najpierw ). Odżałowaliśmy w końcu i kupiliśmy dzisiaj obrączki, chłop mi poszalał i ma szeroką na 7 mm Zwariowałabym z taką szeroką
Do USC idźcie koniecznie, albo chociaż zadzwoń te terminy u nich zapełniają się szybciej niż nam się wydaje a z szeroką obrączką nie ma zmartwienia - jak mu będzie niewygodnie to zwęzicie, a z tego co zostanie zrobicie dla Ciebie wisiorek lub kolczyki

Cytat:
Napisane przez Aniol1985 Pokaż wiadomość
Dzisiaj znowu polowałam na ciucholandach trafiłam do takiego gdzie jeszcze nigdy nie byłam w nim. Ciuszkowa nirvana normalnie kupiłam 1 śpioszka , 1pół śpioszka welurowego , 3czapeczki jednego rampersa 9 bodziaków w tym jeden w komplecie ze spodniami dresowymi, 2pajace i zapłaciłam 38 zł ;D . ogólnie w sklepie było dużo ciuchow dla dzieci z metkami jeszcze nowiusie , musze tam jeszcze pare razy sie przejść.
Pokaż zdjęcia!

Cytat:
Wczoraj pomyślałam, że już chyba wszystkie tematy okołoporodowe zostały omówione na tym forum ale dziś przypomniało mi się coś co dla mnie jest niezmiernie ważne - komórki macierzyste/krew pępowinowa. Myślałyście o tym? Będziecie robić depozyt?
Ja bym bardzo chciała.
My jeszcze w sumie nie mamy podjętej decyzji. Argumenty przeciw już padły Na stan obecny rozwoju medycyny to pobraną krwią można leczyć dziecko do ok 10-12 kg. Większy sens ma przekazanie takiej krwi do publicznego banku (tak, w Polsce też jest) - wtedy mogą takiej krwi nazbierać od różnych dawców żeby podjąć się leczenia. Ale podobno też może to powodować jakieś komplikacje u noworodka, coś mi położna ostatnio wspominała że jest to przez dzieciątko odczuwalne i widać później po wynikach badań. (nie znam szczegółów niestety)

Na aktualny stan rozwoju medycyny jest to praktycznie bezużyteczne :/ ale nie wiadomo co będzie za 5-10 lat, a pobrać krew można tylko raz.

Wgl muszę Wam się pochwalić, że wczoraj w końcu TŻtowi udało się poczuć ruchy! Przy wieczornym oglądaniu filmu dziecię zaczęło tak kopać zaraz pod pępkiem a ja dostałam ataku śmiechu bo wręcz łaskotało :P TŻ szybko przyłożył rękę i też mu się dostało

Tija - powodzenia u dentysty!!!

Edytowane przez scoiatael86
Czas edycji: 2016-04-08 o 10:57
scoiatael86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-08, 10:56   #3184
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:

W ogóle dzisiaj mi się mój pies śnił. Tak pozytywnie, zdrowy był i biegał i sobie właśnie uświadomiłam, że dzisiaj jest miesiąc jak go z nami nie ma
A ja właśnie myślałam u mamy o Twoim piesku. Nie wiem czy pamiętasz, jak pisałam Ci, że w dniu kiedy musieliśmy uśpić naszą owczarkę to zabrałam inną sunię z ciapkowa.
Ona ma dziś 15 lat i niestety już jest staruszka Głucha, prawie ślepa, jakieś guzy.....Nie wiem czy ją jeszcze zobaczę, bo pewnie do rodziców nie pojadę wcześniej niż za rok....może jeszcze Boże Narodzenie....
Stary 2016-04-08, 10:56   #3185
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:
Hej

Idę dzisiaj do dentysty

Super! Pierwsza mi się bardzo podoba
Uuu dentysta brr współczuję

dzięki! na żywo wygląda nawet ładniej ale niestety aparat zaczął nam się psuć i robi lipne zdjęcia... I tak mieliśmy kupić nowy przed narodzinami Zuzi ale musimy przyspieszyć z zakupem I kolejny wydatek

Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-08, 11:07   #3186
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Tak jak DobraDusza piszę, beickowe i macierzyński od państwa to dwie różne rzeczy

Generalnie to becikowe w wysokości 1000zł dla wszystkich co nie mają dochodzu powyżej 1922zł netto na osobę. Jest to jednorazowe. Poza tym część gmin wypłaca becikowe samorządowe to trzeba się zorientować czy tam gdzie się mieszka dają. Też to jest 1000zł jednorazowo.

Oprócz tego, gdy matka dziecka jest bezrobotną/studentą/pracuje na śmieciowej umowię może się ubiegać o macierzyński. Dostaję wtedy 1000zł co miesiąc przez rok.

No i mamy jeszcze program 500+. Tutaj jest próg dochodowy przy pierwszym dziecku (800zł brutto na osobę), przy kolejnym dają jak leci. Teoretycznie dostaję się kasę do 18 roku życia dziecka.

Mam nadzieję, że nic nie pomieszałam
Teoretycznie do 18rż bo za 4 lata przyjdzie nowy rząd i im się odmieni. Wczoraj mi szwagierka powiedziała, że likwidują gimnazja?? Także nie ma co się przyzwyczajać do reform...bo one u nas zawsze na krótko.

Jedynie współczuję tym dla których 500plus pomoże w podjęciu decyzji o kolejnym dziecku. To jest fajny dodatek, ale trzeba być głupim by uważać, że to pokrywa koszty dwójki dzieci.
No mnie to by akurat nie namówiło....

---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ----------

Cytat:
Moja niedoszła teściowa ze swoją córką w ciąży (miała 43 lata i dowiedziała się, że to nie menopauza a ciąża w 5tym miesiacu) paliła całą ciążę 2 paczki dziennie + do tego 5tego piła, a wypić potrafi i urodziła zdrową córkę ... w tej chwili młoda ma 20 lat i nie widać żadnych problemów ... czasem się uda ale nie warto ryzykować
Mojej koleżanki z pdst wszyscy bracia mieli FAS. Ja mam ich twarze, ich zachowanie przed oczami za każdym razem kiedy ktoś mnie częstuje alkoholem. Jednemu się uda drugiemu nie. Nie ma dowodów na to ile alkoholu zaszkodzi akurat Twojemu dziecku.
Dla mnie jak ktoś nie może się opanować to powinien iść na jakąś grupę wsparcia, bo nie mówimy o ciągu do słodyczy.

Nie ukrywam, że czasami jak T otwiera piwo to ten zapach mnie tak kusi i niestety Bavaria jest smutnym substytutem tegoż, ale nie zaryzykowałabym
Stary 2016-04-08, 11:08   #3187
asienkaroza
Raczkowanie

Cytat:
śliczny brzuszek, a z Ciebie niezła laska
asienkaroza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-08, 11:10   #3188
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Jak to co robi kot w brodziku??? Głównie to co inni (zdawało mi się że tak robią wszystkie koty):
1. (najważniejsze) On tam JEST
2. próbuje pić wode z odpływu lub zlizuje z brodzika
3. podgląda co robie w łazience
4. śpi
5. myje się
:
Jeden z moich kotów robi dokładnie to samo śmieję się, że on tam mieszka. Drugi nie odwiedza łazienki wcale...no chyba, że do kuwety
Stary 2016-04-08, 11:10   #3189
Krefetka
Zadomowienie

Sierpnióweczki 2016! Część III.

Odnośnie banku i Waszych argumentów , przestaje być tak pozytywnie nastawiona i jeszcze raz przemyśle sprawę. Dzięki za argumenty

Piwo od czasu ciazy mi śmierdzi. Czuje zapach otwartej butelki dosyć intensywnie. Nawet bavaria ma ciężki zapach. Nie zabraniam mężowi picia ale zanim sie położymy zapach musi zniknąć.

Edytowane przez Krefetka
Czas edycji: 2016-04-08 o 11:14
Krefetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-08, 11:12   #3190
asienkaroza
Raczkowanie

Cytat:
Od 20 kwietnia 2016r w Rossmannie rusza promocja – 49% na kosmetyki do makijażu.
Od 20.04 Twarz: podkłady, pudry, bazy, korektory, róże, bronzery.
Od 26.04 Oczy: tusze, cienie, produkty do brwi, bazy pod cienie kredki, eyelinery.
Od 4.05 Usta: pomadki, błyszczyki, konturówki i prawdopodobnie produkty do paznokci.
ooo czekałam na to
Stary 2016-04-08, 11:12   #3191
Afrodita
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez TinkerrBell Pokaż wiadomość

Jedynie współczuję tym dla których 500plus pomoże w podjęciu decyzji o kolejnym dziecku. To jest fajny dodatek, ale trzeba być głupim by uważać, że to pokrywa koszty dwójki dzieci.
No mnie to by akurat nie namówiło....[COLOR="Silver"]
dokładnie! To 500 zł owszem, zawsze coś.. ale pokryłoby tylko koszty przedszkola a gdzie reszta?
Wkurza mnie, jak niektóre koleżanki mówią: ''to kiedy drugie? 500 zł dostańiesz" żal mi ich..

Zuzanka 22.08.2016

II kreski 15.09.2019
Afrodita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-08, 11:12   #3192
florencee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość
Nie kumam takich ludzi co sami nic nie wymyślą. My mieliśmy podobnie z weselem, kuzynka TŻ brała ślub 3 miesiące po nas, miała identyczną sukienkę jak ja (długość 7/8 w grochy), identyczne dodatki, większość rzeczy nieudolnie skopiowana. Nawet ujęcia z sesji plenerowej prawie te same. Na koniec dowiedziałam się że nawet fotoksięgę mają taką jak my, choć mieli innego fotografa - za dużo zbiegów okoliczności
O rety, mi by było strasznie głupio, nawet jakbym dostała ataku zerowej kreatywności i zafascynowała się czyimś ślubem, to chyba wskoczyłabym na pinteresta żeby szybko odgapić coś, ale od kogoś nieznajomego.

Cytat:
Zgadzam się, dla mnie większość jogurtów do niczego się nie nadaje. Zaczęłam robić koktajle różnej maści - i od razu więcej błonnika pomaga na to co trzeba

Mam podobnie z drętwieniem rąk. Bardzo często wypadają mi rzeczy z ręki a ostatnio w kuchni zrobiłam hattricka....Wymsknął mi się talerzyk i zbiłam dzbanek oraz pokrywkę od mojej ulubionej misy....Nie wiem jak to zrobiłam, ale wszystko wysypało się z szafki i runęło na podłogę....
Muszę sobie zapisać by o tym dziś porozmawiać z położną....
No i dodatkowo najbardziej puchną mi palce. Musiałam ściągnąć pierścionki, bo po nocy na palcach mam odparzenie....
Też jestem zdecydowanie bardziej zadowolona z działania koktajlu niż gotowego jogurtu.
U mnie też się ciasno robi z pierścionkami, zobaczę jeszcze, ale pewnie zdejmę, słyszałam historie o rozcinaniu biżuterii u jubilera u ciężarnych.

Cytat:
Hej

Idę dzisiaj do dentysty
Kciuki za wizytę u dentysty.

Cytat:
Napisane przez scoiatael86 Pokaż wiadomość
Wgl muszę Wam się pochwalić, że wczoraj w końcu TŻtowi udało się poczuć ruchy! Przy wieczornym oglądaniu filmu dziecię zaczęło tak kopać zaraz pod pępkiem a ja dostałam ataku śmiechu bo wręcz łaskotało :P TŻ szybko przyłożył rękę i też mu się dostało
super!
florencee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-08, 11:18   #3193
tija93
Zakorzenienie

Cytat:

My jeszcze w sumie nie mamy podjętej decyzji. Argumenty przeciw już padły Na stan obecny rozwoju medycyny to pobraną krwią można leczyć dziecko do ok 10-12 kg. Większy sens ma przekazanie takiej krwi do publicznego banku (tak, w Polsce też jest) - wtedy mogą takiej krwi nazbierać od różnych dawców żeby podjąć się leczenia. Ale podobno też może to powodować jakieś komplikacje u noworodka, coś mi położna ostatnio wspominała że jest to przez dzieciątko odczuwalne i widać później po wynikach badań. (nie znam szczegółów niestety)

Na aktualny stan rozwoju medycyny jest to praktycznie bezużyteczne :/ ale nie wiadomo co będzie za 5-10 lat, a pobrać krew można tylko raz.
Chyba wiem o co mogło chodzić położnej. O późne odpępniane, które jest dobre dla noworodka, a przy pobraniu nie można sobie na to pozwolić. Nie tyle co spowoduje komplikacje u noworodka co po prostu dziecko nie dostanie większej ilości krwi i tym samym erytrocytów. Ale niestety zauważyłam, że rzadko kiedy późno się odpępnia.

Cytat:
A ja właśnie myślałam u mamy o Twoim piesku. Nie wiem czy pamiętasz, jak pisałam Ci, że w dniu kiedy musieliśmy uśpić naszą owczarkę to zabrałam inną sunię z ciapkowa.
Ona ma dziś 15 lat i niestety już jest staruszka Głucha, prawie ślepa, jakieś guzy.....Nie wiem czy ją jeszcze zobaczę, bo pewnie do rodziców nie pojadę wcześniej niż za rok....może jeszcze Boże Narodzenie....
Zobaczysz
Stary 2016-04-08, 11:19   #3194
asienkaroza
Raczkowanie

Cytat:
Dzisiaj znowu polowałam na ciucholandach trafiłam do takiego gdzie jeszcze nigdy nie byłam w nim. Ciuszkowa nirvana normalnie kupiłam 1 śpioszka , 1pół śpioszka welurowego , 3czapeczki jednego rampersa 9 bodziaków w tym jeden w komplecie ze spodniami dresowymi, 2pajace i zapłaciłam 38 zł ;D . ogólnie w sklepie było dużo ciuchow dla dzieci z metkami jeszcze nowiusie , musze tam jeszcze pare razy sie przejść.
pokaż zdjęcia

Cytat:
dzień dobry.
jak wcześniej wspominałam u mnie ciąży nie widać (no chyba że w biuście), a dziś rano mąż wygłosił dwa wątpliwej treści komplementy:
1.- chyba po śmietanie z gofra przytyłaś albo na noc za daużo gruszek zjadłaś
2.- wyjmę Tobie większy ręcznik, żebyś się zakręcić mogła
to się nazywa miłość męża
Stary 2016-04-08, 11:23   #3195
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Afrodita Pokaż wiadomość
dokładnie! To 500 zł owszem, zawsze coś.. ale pokryłoby tylko koszty przedszkola a gdzie reszta?
Wkurza mnie, jak niektóre koleżanki mówią: ''to kiedy drugie? 500 zł dostańiesz" żal mi ich..
U nas z racji bliźniąt 500 zł będzie od razu. I też słyszymy niby w żartach teksty że sobie idealnie zaplanowaliśmy żeby kasę od rządu dostać - jakby to się dało zaplanować
Mnie 500 zł nigdy by nie skusiło, choćby dlatego że w Gdańsku od lat jest deficyt żłobków - rocznie rodzi się ok 4500 dzieci a do żłobków państwowych przyjmują rocznie tylko 400 dzieci. Prywatny żłobek to koszt 800-1000 zł, opiekunka na jedno dziecko bierze 8-12 zł/h więc wychodzi w miesiącu ok 1500 zł. Ja za swoją dwójkę będę więc bulić prawie 2 tyś miesięcznie, więc co mi daje te 500 zł...

justynkie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-08, 11:29   #3196
kasia_ruda
Zakorzenienie

U męża w pracy kolezanka z pokoju przestała się do niego odzywać, jak się dowiedziała, że będziemy mieć bliźniaki i dostaniemy tysiaka... Także ten tego, no ludzie są dziwni... Szczególnie Ci, którzy nie mają dzieci, nie wiedzą, jakie wydatki są z tym związane. Mój synek z racji choroby miesięcznie ok tysiąc złotych potrzebuje na leki, specjalistyczne piżamki, kremy, maści. Ostatnio przez miesiąc zbierałam paragony, żeby to policzyć. Nie wliczam w to jego jedzenia, a wierzcie, że dieta bezglutenowa, bezmleczna i bezjajeczna jest diabelnie droga w prowadzeniu.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-08, 11:30   #3197
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:
U męża w pracy kolezanka z pokoju przestała się do niego odzywać, jak się dowiedziała, że będziemy mieć bliźniaki i dostaniemy tysiaka... Także ten tego, no ludzie są dziwni... Szczególnie Ci, którzy nie mają dzieci, nie wiedzą, jakie wydatki są z tym związane. Mój synek z racji choroby miesięcznie ok tysiąc złotych potrzebuje na leki, specjalistyczne piżamki, kremy, maści. Ostatnio przez miesiąc zbierałam paragony, żeby to policzyć. Nie wliczam w to jego jedzenia, a wierzcie, że dieta bezglutenowa, bezmleczna i bezjajeczna jest diabelnie droga w prowadzeniu.

Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-08, 11:34   #3198
natalia_23
Zakorzenienie

witam
Wyciągam sernik dyniowy z piekarnika i biorę się za dalsze sprzątanie.

Piękne wasze brzuszki ( muszę zrobić zdjęcie mojego dużego brzucholka )

Mikołaj 19.11.2011
natalia_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-08, 11:43   #3199
tija93
Zakorzenienie

Cytat:

Szczerze mówiąc współczuję Twojemu synkowi takich problemów
Stary 2016-04-08, 11:43   #3200
Origa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zonamojegomeza Pokaż wiadomość
Ja urodze 3 miesiące przed 32 urodzinami.
To jest chyba jedyna rzecz jaką bym w życiu zmieniła- wiek w którym zaszłam w pierwszą ciążę.
Ja w tym miesiącu skończę 33, Tż w październiku 39 więc chyba jesteśmy tu "sumarycznie" najstarsi Podjęlismy decyzję o dziecku w tym wieku świadomie - wcześniej z różnych względów na dziecko nie mogliśmy sobie pozwolic. Pewnie, że żaluję, że nie mogłam zostać mamą w wieku powiedzmy 25 lat, ale bardzo doceniam fakt, że mimo zwlekania prawie od razu się udało i głęboko wierzę, że tak już będzie do samego końca

Cytat:
Napisane przez Świniaczek Pokaż wiadomość

Sama potrafię się zaciąć, TŻa bym tam z maszynką nie wpuściła

Są osoby, które jak nas słuchają to patrzą jak na czubków
A ja z kolei na różnych forach czytałam, że niektórzy panowie takie rzeczy robią. Ja sobie nie wyobrażam tego w swoim przypadku, ale moja wyobraźnia nie ogarnia jeszcze, że za 2 meisiące będę totalnie niesamodzielna w takim temacie. Dlatego bardzo mnie ciekawią doświadczenia bardziej dowiadczonych mam z okresu 7-9 miesiąca ciąży.

Cytat:
Napisane przez ziuta. Pokaż wiadomość
PS Jeżeli nic się nie zmieni to jutro odbieram tatę ze szpitala
Najważniejsza wiadomość! trzymam kciuki

Cytat:

Ja bym bardzo chciała.
Byłam wielką fanką, dopóki nie poczytałam trochę więcej poza tym, co w reklamowych folderach banków krwi. Aniol1985 już wypisała argumenty "przeciw", jak dla mnie przeważają one nad tymi "za" dość poważnie i już nie biorę pod uwagę robienia depozytu.
Origa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-08, 11:44   #3201
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez florencee Pokaż wiadomość
Hej. Po zaliczonej wyprawie do laboratorium i małym osłabnięciu po wchodzeniu do niego po 3 schodkach () zajadam wreszcie śniadanko.

Noo, trzeba o tym pamiętać, że dzieciaki po prostu nie zawsze są aktywne. Wczoraj trochę spanikowałam - może to też kwestia psychologiczna, bo ostatnio jak w styczniu przejechałam tę trasę, kiedy jeszcze pracowałam, to dostałam plamienia i wylądowałam w nocy na IP w stanie emocjonalnego rozkładu. Teraz było 1000x łatwiej, bo i pracować nie musiałam po przejechaniu mojej trasy - a praca nowa i stresująca - i o wiele lepsze warunki drogowe niż wtedy, no ale brzuch bolał jak na okres i zaczęłam świrować. Ale dzień lenia robię i tak.

ojj to tym bardziej dzien lenia rób..kiedy będziesz miała wyniki?
po takich przejściach sama pewnie bym spanikowała na Twoim miejscu wczoraj..dobrze,że już lepiej...

Cytat:
Ssał pięknie odkąd go na łóżku porodowym przystawilam. Pokarm pojawił mi się w 4 dobie, w 5 przyszła do mnie położna, zrobiła tzn test oksytocynowy, ja karmilam, a ona w tym czasie z drugiej piersi "doiła" mleko. Kilka kropli poleciało. Maksym płakał dużo, więc pojawiło się zalecenie karmienia z obu piersi, a potem butla. Zawsze wypijał całą. Kiedy w miarę się u mnie ustabilizowało (5.tydz.), to Maksym zaczął dostawać szału przy każdej próbie dostawiania. Wolał butlę. Chwilę później wyszło mu uczulenie, zaczęły się kombinacje z mieszankami, a ja stwierdziłam, ze nie ma sensu moja mega scisla dieta, kiedy byłam w stanie ściągnąć 30 ml... przestałam karmić, nic mi nawet nie leciało, laktacja sama wygasła w dwa dni. Oczywiście laktator był w ciągłym użytkowaniu, mama mojej przyjaciółki jest certyfikowanym doradcą laktacyjnym, ciągle na telefonie z nią wisialam. Nie zawsze się udaje po prostu.
o kurczę..widzę,że to bardziej skomplikowana sprawa niż mi się wydawało..zaczynam edukację..

Cytat:
dokładnie..ja nie jem jogurtów od x lat..na początku ciązy miałam parę razy ochotę na jogurt, ale zjadłam może z 5łącznie, wybierając te z najmniejszą ilością syfu..

Cytat:

Tija - powodzenia u dentysty!!!
ale superowo,że Tżet mógł doświadczyć ruchów Malca..tak wysoko u Ciebie jest dzieciaczek? ja czuję na dole, bardzo nisko albo po bokach też na dole..
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-08, 11:45   #3202
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:
Moj partner pracuje w dużej firmie mają ubezpieczenia grupowe takie postępowe , można ubezpieczyć rownież partnera życiowego . Mój men dopisał mnie do swojego ubezpieczenia , płacimy po 55zł od os w najwyższym pakiecie i po urodzeniu małego każdemu z nas należy sie wypłata ponad 2tys. Gdyby doszła do tego cesarka to jeszcze mam odszkodowanie za operacje i za pobyt w szpitalu. Uważam , że jak jest taka możliwość to warto sie dopisać do takiego ubezpieczenia składki miesieczne nie są aż takie straszne a zawsze dodatkowe zabezpieczenie finansowe w razie ,,w,, jest.
Sugeruję sprawdzić zapisy w owu, bo przeważnie z "operacji" i "pobytu w szpitalu" jest wyłączone ryzyko związane z porodem. Być może u Was akurat nie, ale często tak bywa.
12.12.2015 II kreseczki
23.08.2016 Czekamy na Ciebie maleństwo
Orange_tree1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-08, 11:53   #3203
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Origa Pokaż wiadomość
Ja w tym miesiącu skończę 33, Tż w październiku 39 więc chyba jesteśmy tu "sumarycznie" najstarsi Podjęlismy decyzję o dziecku w tym wieku świadomie - wcześniej z różnych względów na dziecko nie mogliśmy sobie pozwolic. Pewnie, że żaluję, że nie mogłam zostać mamą w wieku powiedzmy 25 lat, ale bardzo doceniam fakt, że mimo zwlekania prawie od razu się udało i głęboko wierzę, że tak już będzie do samego końca

A ja z kolei na różnych forach czytałam, że niektórzy panowie takie rzeczy robią. Ja sobie nie wyobrażam tego w swoim przypadku, ale moja wyobraźnia nie ogarnia jeszcze, że za 2 meisiące będę totalnie niesamodzielna w takim temacie. Dlatego bardzo mnie ciekawią doświadczenia bardziej dowiadczonych mam z okresu 7-9 miesiąca ciąży.

Najważniejsza wiadomość! trzymam kciuki

Byłam wielką fanką, dopóki nie poczytałam trochę więcej poza tym, co w reklamowych folderach banków krwi. Aniol1985 już wypisała argumenty "przeciw", jak dla mnie przeważają one nad tymi "za" dość poważnie i już nie biorę pod uwagę robienia depozytu.

Origa, ja w poprzedniej ciąży do golenia nóg zatrudniłam tżta, radził sobie super. A okolice bikini to tak jak pisałam, kremem do depilacji na ślepo. A jak się wkurzyłam, że już chcę rodzić, a tu kurde nic i zaczęlam wszystko robić sama, to się okazało, że i w 9m-cu jestem w stanie nogi ogolić w efekcie dzień przed porodem zrobiłam sobie kompletny pedicure.

---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ----------

Cytat:
Szczerze mówiąc współczuję Twojemu synkowi takich problemów

Dzięki. To jest okropne dla rodzica patrzeć, jak dziecko cierpi, nie śpi w nocy przez świąd, drapanie. Strasznie frustrujące, nie raz płakałam razem z nim. Azs jest taką wredną chorobą, że nie da się z nią wygrać, można zaleczać, walczyć, minimalizować negatywne skutki, ale nie od nas zależy, czy kiedyś pojdzie precz.
Stary 2016-04-08, 11:54   #3204
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
znałam chłopaka o tym imieniu

Ja miałam w klasie Ariela w podstawówce ... miał przerąbane bo akrat wtedy Syrenka Ariel była na czasie za sprawą Disneya ...
12.12.2015 II kreseczki
23.08.2016 Czekamy na Ciebie maleństwo
Orange_tree1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-08, 11:57   #3205
scoiatael86
Rozeznanie

Cytat:
Chyba wiem o co mogło chodzić położnej. O późne odpępniane, które jest dobre dla noworodka, a przy pobraniu nie można sobie na to pozwolić. Nie tyle co spowoduje komplikacje u noworodka co po prostu dziecko nie dostanie większej ilości krwi i tym samym erytrocytów. Ale niestety zauważyłam, że rzadko kiedy późno się odpępnia.
Czyli chodzi o to przecinanie pępowiny jak przestanie tętnić? I przy pobieraniu krwi się tak nie da?

Cytat:
Że są tacy ludzie jak ta koleżanka zazdrość (chociaż tu chyba bardziej zawiść) jest obrzydliwa

I współczuję problemów z synkiem, mocno trzymam kciuki za Was

Cytat:
ale superowo,że Tżet mógł doświadczyć ruchów Malca..tak wysoko u Ciebie jest dzieciaczek? ja czuję na dole, bardzo nisko albo po bokach też na dole..
No właśnie wczoraj było najwyżej jak do tej pory, zaraz pod samiutkim pępkiem ale tak normalnie to czuję najbardziej tak w pasie ok 10cm pod pępkiem.
Stary 2016-04-08, 12:01   #3206
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli chodzi o to przecinanie pępowiny jak przestanie tętnić? I przy pobieraniu krwi się tak nie da?
Da się jeżeli krew się pobiera tylko z łożyska. Nie da gdy się też krew pobiera z pępowiny.
Stary 2016-04-08, 12:02   #3207
scoiatael86
Rozeznanie

Tija, dzięki za odpowiedź
Stary 2016-04-08, 12:03   #3208
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:

Że są tacy ludzie jak ta koleżanka zazdrość (chociaż tu chyba bardziej zawiść) jest obrzydliwa

I współczuję problemów z synkiem, mocno trzymam kciuki za Was

No właśnie wczoraj było najwyżej jak do tej pory, zaraz pod samiutkim pępkiem ale tak normalnie to czuję najbardziej tak w pasie ok 10cm pod pępkiem.

Przy pobieraniu krwi pępowinowej trzeba od razu przeciąć.

U nas na szkole rodzenia też była taka babeczka z banku, oczywiście roztaczała wizje nie wiadomo jakich możliwości. Po tym jak zadaliśmy jej z mężem kilka pytań, babka totalnie wypadła z roli, ludzie się wkurzyli, że ściemniała i w efekcie nikt z całej grupy nawet do niej nie podszedł po formularze...

Dzięki za miłe słowa. Mam nadzieję, że Młody z czasem trochę chociaż z tego wyrośnie.

W środę jedziemy do centrum zdrowia dziecka na wizytę do dietetyka, zastanawiam się, muszę to z nim skonsultować, nad delikatnymi prowokacjami pokarmowymi, szczególnie nad glutenem myślę.
Stary 2016-04-08, 12:07   #3209
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Ja w poprzedniej ciązy używalam kremu do depilacji, super opcja, bo można walić nim "na ślepo", jak brzuch zasłania dół. W zyciu bym się nie rozwaliła przed lekarzem taka nieogarnięta tam, zapadlabym się pod ziemię ze wstydu. Ja nawet do porodu jak jechalam to się oporządziłam, jak się potem okazało, wystarczająco, zeby nie mieć golenia krocza

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ----------

No to prawda. Wiecie, że to rodzice odpowiadają za prawie 90% wad stop przez właśnie dobieranie butów po kimś, czy kupowanie obuwia nieprzystosowanego do stopy (te wszystkie piekne trampeczki z hmów, zar, to słaba opcja dla dziecięcej stopy). Dobre buty dzieciece są niestety cholernie drogie, teraz kupiłam Młodemu wiosenne za 165 zł, to jest masakra, ale ja akurat strasznie na tym punkcie mam fioła.

Właśnie mi się wydaje, że moja młoda może mieć coś ze stopami....Choć raczej zawsze inwestowałam w droższe buty, bo mój tata miał na tym punkcie zboczenie.
Może też się mylę, muszę tutaj jakoś zaliczyć ortopedę bo młoda też ma dziwną postawę - wypycha tyłek do tyłu i brzuch do przodu.

Młoda bardzo niszczy buty i nie ma różnicy czy to są buty z direct sport za grosze czy z Clarksa już za odpowiednią cenę - a wydawanie 50f co 3 miesiące na buty nie uśmiecha mi się...

Teraz ma taką stopę jak moja szwagierka 35. I buty na zimę - gdzie tutaj zimy nie ma. Nie ma mrozów, błota, chlap wyglądają jakby w nich spędziła 24/7 w śniegach i zaspach.

Pominę fakt, że dostać buty w tym rozmiarze dla już nie dziecka a jeszcze nie dla nastolatki to koszmar. Dziecięce są noooo.....za bardzo dziecięce, a damskie zaczynają się często od 36, a jak jest 35 to zbyt szerokie na młodej stopę....

Ostatecznie skończyło się na ecco, całkiem fajne cichobiegi, fajnie wyprofilowane i łudzę się, że wytrzymają przynajmniej do października....chyba, że jej znów stopa urośnie...

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
My też mamy małe mieszkanko, bo niecałe 50m^, ale tż je kupował jeszcze przed ślubem i to było max na co pozwalała mu zdolność kredytowa Natomiast łączy się to z niezbyt wysokim kredytem, który systematycznie nadpłacamy i mam nadzieję, że jeszcze 4-5 lat i się go pozbędziemy całkowicie. Ja mam jeszcze moje mieszkanie i po spłacie tego kredytu chcielibyśmy zdecydować się albo na 1 duże, albo na jakiś domek, najlepiej szeregowy. Ustaliliśmy, że nasz tryb życia nie pozwala nam na posiadanie domu wolnostojącego z ogrodem, bo zdajemy sobie sprawę z tego ile przy tym jest pracy Ale kto wie, może za te kilka lat zmieni nam się podejście.
50 metrów to nie tak mało. Mam wiele znajomych, którzy z 2 dzieci mieszczą się na 37 metrach....Kosmos dla mnie;/ Ja się już nie mieszczę u siebie....
Stary 2016-04-08, 12:07   #3210
florencee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość
U nas z racji bliźniąt 500 zł będzie od razu. I też słyszymy niby w żartach teksty że sobie idealnie zaplanowaliśmy żeby kasę od rządu dostać - jakby to się dało zaplanować
Mnie 500 zł nigdy by nie skusiło, choćby dlatego że w Gdańsku od lat jest deficyt żłobków - rocznie rodzi się ok 4500 dzieci a do żłobków państwowych przyjmują rocznie tylko 400 dzieci. Prywatny żłobek to koszt 800-1000 zł, opiekunka na jedno dziecko bierze 8-12 zł/h więc wychodzi w miesiącu ok 1500 zł. Ja za swoją dwójkę będę więc bulić prawie 2 tyś miesięcznie, więc co mi daje te 500 zł...
Skończy się tak, że sytuacja ze żłobkami państwowymi się nie poprawi, nowych miejsc nie przybędzie, a państwo będzie mogło się tłumaczyć - no, nie inwestuje w żłobki, ale przecież jest 500+! A w praktyce tak jak piszesz, wielu rodzicom korzystającym z pomocy opiekunek czy prywatnych żłobków wcale to nie zrekompensuje kosztów zapewnienia opieki nad dzieckiem.

Cytat:
Cytat:

Dzięki. To jest okropne dla rodzica patrzeć, jak dziecko cierpi, nie śpi w nocy przez świąd, drapanie. Strasznie frustrujące, nie raz płakałam razem z nim. Azs jest taką wredną chorobą, że nie da się z nią wygrać, można zaleczać, walczyć, minimalizować negatywne skutki, ale nie od nas zależy, czy kiedyś pojdzie precz.
Biedny Twój synek z tym AZS, dla takiego malucha to musi być okropne, a dla Ciebie frustrujące, bo jak tu sensownie pomóc. Nadzieja w tym, że z czasem będą coraz lepsze maści, bo teraz to stosując te naprawdę skuteczne trzeba się liczyć z różnymi skutkami ubocznymi, może medycyna pójdzie do przodu pod tym względem i będą możliwe trwałe efekty po lekach.

Zachowanie koleżanki męża - szok.

Cytat:
Napisane przez natalia_23 Pokaż wiadomość
witam
Wyciągam sernik dyniowy z piekarnika i biorę się za dalsze sprzątanie.

Piękne wasze brzuszki ( muszę zrobić zdjęcie mojego dużego brzucholka )
Zrób i pokaż brzucholek. Co to za sernik dyniowy - brzmi fajnie?

Cytat:
ojj to tym bardziej dzien lenia rób..kiedy będziesz miała wyniki?
po takich przejściach sama pewnie bym spanikowała na Twoim miejscu wczoraj..dobrze,że już lepiej...
Wyniki chyba dziś, nawet sobie założyłam kartę stałego klienta w labie, bo pani tam pracująca mnie zapamiętała, że często zaglądam (hurrra, będę mieć 5% zniżki ) i mi się mają pojawić online bez wpisywania numerów z karteczki ze zleceniem, także pełna wygoda.
florencee jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości