Sierpnióweczki 2016! Część III. - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-04-10, 22:57   #3661
TinkerrBell
Zadomowienie

Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część III.

Cytat:
Napisane przez znowuzapomnialamhasla Pokaż wiadomość
To prawda:/ Ja wybieram szpital, gdzie są bodajże 4 wanny, ale tam znów jest tyle porodów, że pewnie i tak się nie załapię, znając moje szczęście (szpital położniczy). Moja ginka mi odradza wannę, bo stwierdziła,że ona nie wierzy w jej sterylność i czystość syfonu. Mimo wszystko raczej będę chciała skorzystać, przynajmniej do rozwarcia 4 cm, kiedy to można podać ZZO.

Tyle, że w innych krajach wanna to standard I mają dużo więcej porodów w nich i jakoś nikt po tym nie łapie infekcji

Chyba mało nowoczesna ta ginka
TinkerrBell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-10, 23:01   #3662
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Skończyłam kocyki

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Mega za☠☠☠iste

---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ----------

Cytat:
Napisane przez florencee Pokaż wiadomość
Trzymam kciuki za Wasze wizyty.

Ja mam połówkowe, ale dopiero w czwartek, już się nie mogę doczekać.
ja mam w środę - też już przebieram nogami
mały dziś i wczoraj jakiś mało aktywny i oczywiście już sobie coś wkręcam
ehh ja już chyba w tej ciąży się nie zmienię, stale się o coś martwię
12.12.2015 II kreseczki
23.08.2016 Czekamy na Ciebie maleństwo
Orange_tree1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-10, 23:03   #3663
florencee
Zadomowienie

Cytat:

Z tym płynem, to serio? No dla mnie to trochę przesada jednak W ten sposób to najlepiej leżeć, nie jeść i nie oddychać, bo w powietrzu pełno metali ciężkich. Ostatnio czytałam nt badań, które wskazują, że taki łyk nie trafia nawet do krwioobiegu, a więc i do maluszka. Nie chcę tutaj prowadzić dyskusji, bo ogólnie oczywiste jest, że w ciąży alkoholu się nie pije i nie zamierzam udowadniać, że jest inaczej, bo sama się z tym zgadzam. Po prostu uważam, że łyk piwa (w przeciwieństwie do jednego papierosa np.) nie wyrządza dziecku krzywdy. Od czasu do czasu zjem także hamburgera, napiję się sztucznie barwionego napoju-wszędzie jest chemia i potencjalne niebezpieczeństwa. Wydaje mi się, że umiar i rozsądek są najważniejsze, skrajności w każdą stronę wydają mi się nie do końca dobre. Czasem dziewczyny są tak ostrożne, że to bliskie absurdu. Rozumiem jeszcze mamy, które poroniły itp., ale w moim przypadku nie widzę powodu, by się przesadnie szczypać. Staram się normalnie funkcjonować, także pod względem niezdrowych zachcianek. Takie mam podejście i cóż...nie uważam się za wyrodną matkę z tego powodu ani nie mam poczucia, że robię małej krzywdę.
Pytałam lekarza w sumie o fluor, bo przeczytałam w necie, że powinno się go ograniczać w ciąży, wspomniałam że zęby bym oczywiście myła nadal normalną pastą, ale może np. bez płynu do płukania? Lekarz stwierdził, że nie ma takich badań, ale płyn powinien być bez alkoholu. Wiadomo, że się go nie pije i to pewnie dmuchanie na zimne, no ale, nie używam.

Cytat:
Napisane przez Świniaczek Pokaż wiadomość
A to zakupy dla młodego - bluza z liskiem i ogrodniczki kupione w piątek, reszta od mojej kuzynki znajomej Zdjęcia robiłam aparatem, w którym mam zbity wyświetlacz (w tel mam za kiepski) więc i tak jestem zaskoczona, że w miarę mi się udało dobrze kadr łapać
Fajna kolekcja.

Co do wanny, w wybranym przeze mnie szpitalu jest jedna, ale jakoś mnie do niej nie ciągnie, właśnie się boję jakichś bakterii. Pewnie wszystko tam będzie czyste, ale ja się w ogóle cykam takich spraw wannowo-basenowych nawet bez dziecka.
florencee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-10, 23:05   #3664
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Cytat:
Napisane przez TinkerrBell Pokaż wiadomość
Tyle, że w innych krajach wanna to standard I mają dużo więcej porodów w nich i jakoś nikt po tym nie łapie infekcji

Niekoniecznie mało nowoczesna, zależy jak czysty jest szpital
9 km mam do szpitala, w którym brzydziłabym się własnego psa leczyć (ba, ja bym się bała go tam wpuścić, żeby mi jakiegoś świństwa nie przywlókł), jakbym miała tam spędzić 3 dni licząc z dniem porodu, to obawiam się, że korzystanie z toalety "na narciarza" skończyłoby się i tak grzybami wszelkiej maści na wszystkich częściach mojego ciała, bo tam jest taki syf, że te wszystkie syfy to tam chyba skaczą Wiadomo, że szpital to szpital i tam można napotkać wszystkie choróbska świata, ale kurcze, jakoś więcej znam dzieci, które wyszły stamtąd w zdecydowanie nie takim stanie zdrowotnym jak powinny albo z jakąś niespodzianką w gratisie U dorosłych zresztą tak samo
I dlatego będę rodzić 50 km dalej Mam nadzieję, że nie urodzę w samochodzie jak mnie będą wieźli

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-10, 23:08   #3665
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LunaLov Pokaż wiadomość

Mi niby też, ale podobno wypytują mamę co zrobimy jak sie dziecko urodzi? Odpowiadam z takim przejęciem i powagą "Nie wiem, nie wiem najwyżej oddam dziecko na wychowanie babci! "

Pewnie że mam obawy najbardziej czy rudy maleństwa nie przygniecie wkońcu koty uwielbiaja się mościć na człowieku.
Dobra odpowiedź
Mnie też już pare osób pytało, co z kotem jak się mały urodzi
masakra jakaś
12.12.2015 II kreseczki
Stary 2016-04-10, 23:09   #3666
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
9 km mam do szpitala, w którym brzydziłabym się własnego psa leczyć (ba, ja bym się bała go tam wpuścić, żeby mi jakiegoś świństwa nie przywlókł), jakbym miała tam spędzić 3 dni licząc z dniem porodu, to obawiam się, że korzystanie z toalety "na narciarza" skończyłoby się i tak grzybami wszelkiej maści na wszystkich częściach mojego ciała, bo tam jest taki syf, że te wszystkie syfy to tam chyba skaczą Wiadomo, że szpital to szpital i tam można napotkać wszystkie choróbska świata, ale kurcze, jakoś więcej znam dzieci, które wyszły stamtąd w zdecydowanie nie takim stanie zdrowotnym jak powinny albo z jakąś niespodzianką w gratisie U dorosłych zresztą tak samo
I dlatego będę rodzić 50 km dalej Mam nadzieję, że nie urodzę w samochodzie jak mnie będą wieźli
W trójmieście szpitale z wanną to te bardziej przyjazne rodzącym. Więc raczej obstawiałabym, że pod tym względem wsio ok.

Ale masz rację, są szpitale które chyba jeszcze pamiętają czasy komuny nie tylko wyglądem ale i personelem....
Stary 2016-04-10, 23:10   #3667
ziuta.
Rozeznanie

Cytat:
Skończyłam kocyki

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Piękne

Cytat:
Napisane przez tabitabi Pokaż wiadomość
Ooo chyba zaraz też wyciągnę ciuszki które już mamy i spiszę ile czego jest bo okaże się że za dużo kupuję tego rozmiaru 62 . Niedawno wróciliśmy ze spaceru, zjedliśmy lody i skoczyliśmy do h&m iiiii przyszły tatuś kupił pierwszą sukienkę . Pokażę też kocyk ze smyka zaraz biorę się za robienie obiadku. Załącznik 6345376Załącznik 6345381
Ja też się zakochałam w tej sukienusi. Na pewno ją kupię

Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
Ja jutro w końcu mam wizytę, straaasznie mi się dłużyło do niej
Cytat:
Napisane przez BeataAmelka Pokaż wiadomość
Ja tez mam jutro :-D o 15stej
Cytat:
Napisane przez scoiatael86 Pokaż wiadomość
Haha ja też ja też, ale ja chyba pierwsza będę bo o 9:20 Nie wiem tylko czy będzie usg bo w piątek połówkowe, ale może pani dr będzie chciała sama też podejrzeć maluszka no i być pierwszą co płeć wypatrzy
Ja także mam jutro wizytę - usg połówkowe

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
Aaa i w końcu zjadłam mcflurry o smaku bounty, bardzo dobry.
Tak mnie nakręciłyście na Mcflurry że masakra! Ale chyba się przeziębiłam więc muszę go sobie odpuścić. Ogólnie mam katar, boli mnie gardło i mam stan podgorączkowy Dobrze że jutro wizyta to może coś mi gin powie.

Cytat:
Z ciastem rychło w czas się odzywam, ale mogę na przyszłość polecić przepis na szarlotkę z suchej masy-jest przepyszna, a jej wykonanie tak proste, że aż niewiarygodne, że to może smakować. Ilość szklanek zależy od wielkości blachy, ważne, żeby wszystkiego było tyle samo. Jeśli robię na większej to wygląda to tak:
2 szklanki mąki
2 szklanki kaszy manny
2 szklanki cukru (plus saszetka waniliowego)
margaryna
jabłka (ok. 10 dużych)- do nich lubię dać cukier z Piotra i Pawła z przyprawą korzenną, można też dodać go do ciasta zamiast zwykłego cukru

Mieszamy wszystkie suche składniki, jabłka ścieramy na tarce i teraz sypiemy: warstwa suchego, warstwa jabłek, warstwa suchego, warstwa jabłek, warstwa suchego, margaryna pokrojona w paski na wierzch i ok 30 min. w piekarniku na 180 stopni. Pyszka! Polecam, bo cała robota to obranie jabłek i starcie ich (ja to robię w blenderze ).

Ja ostatnio oglądałam new born w Tesco i wydaje mi się, że to dla wcześniaków wg nich.

Na razie jestem szczupła, ale brzuch będzie duży na pewno, stąd jakieś tam moje wątpliwości. Moja mama twierdzi, że nie wypada w dwuczęściowym
Pierwsze słyszę o takiej konstrukcji ciasta ale chyba wypróbuje.
Co do rozmiarówki Tesco to mają jeszcze coś takiego jak Tiny Baby na 44 cm. I to jest chyba dla wcześniaków. Są mikroskopijne
Osobiście to nie chcę wystawiać brzucha na takie bezpośrednie słońce. Rozważam zakup tankini ciążowego ale z moim biustem będę jak zwykle miała problem z rozmiarem

Cytat:
Napisane przez navioe Pokaż wiadomość
ja jutro idę na glukoze, mam nadzieję, że nie zwrócę a w środę do gina.
trzymam kciuki za wszystkie wizyty.
za glukozę
ziuta. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-10, 23:18   #3668
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Cytat:
W trójmieście szpitale z wanną to te bardziej przyjazne rodzącym. Więc raczej obstawiałabym, że pod tym względem wsio ok.

Ale masz rację, są szpitale które chyba jeszcze pamiętają czasy komuny nie tylko wyglądem ale i personelem....
Mimo wszystko przypuszczam, że większość szpitali pod tym względem jest ok, akurat ten co mam pod ręką to taki dość "brzydki" przykład
Jeszcze, żeby było komiczniej to rozbudowali tą ubojnię (takie mam zdanie na temat tego szpitala ), ale i tak nie ma kto pracować na tym metrażu A w planach zapomniano zrobić kostnicę, więc w efekcie postawili chłodzony kontener (!!!) obok szpitala i tam trzymali zwłoki W kontenerze, który wyglądał jak taki przytaszczony ze złomowiska, ze specjalnymi "szufladami" na zwłoki

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-10, 23:18   #3669
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:
To prawda:/ Ja wybieram szpital, gdzie są bodajże 4 wanny, ale tam znów jest tyle porodów, że pewnie i tak się nie załapię, znając moje szczęście (szpital położniczy). Moja ginka mi odradza wannę, bo stwierdziła,że ona nie wierzy w jej sterylność i czystość syfonu. Mimo wszystko raczej będę chciała skorzystać, przynajmniej do rozwarcia 4 cm, kiedy to można podać ZZO.
u nas w " najlepszym" szpitalu jedna wanna i zzo jedynie jeśli anestezjolog aktualnie wolny więc nie wiem czy się śmiać czy płakać
12.12.2015 II kreseczki
Stary 2016-04-10, 23:20   #3670
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Orange_tree1 Pokaż wiadomość
u nas w " najlepszym" szpitalu jedna wanna i zzo jedynie jeśli anestezjolog aktualnie wolny więc nie wiem czy się śmiać czy płakać
Śmiać jeśli gaz jest do dyspozycji)
Stary 2016-04-10, 23:23   #3671
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:
Mimo wszystko przypuszczam, że większość szpitali pod tym względem jest ok, akurat ten co mam pod ręką to taki dość "brzydki" przykład
Jeszcze, żeby było komiczniej to rozbudowali tą ubojnię (takie mam zdanie na temat tego szpitala ), ale i tak nie ma kto pracować na tym metrażu A w planach zapomniano zrobić kostnicę, więc w efekcie postawili chłodzony kontener (!!!) obok szpitala i tam trzymali zwłoki W kontenerze, który wyglądał jak taki przytaszczony ze złomowiska, ze specjalnymi "szufladami" na zwłoki
ooo "przyjemny" klimacik

---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ----------

Cytat:
Śmiać jeśli gaz jest do dyspozycji)
hahah gaz akurat podobno jest i nie ma na niego ograniczeń więc poszaleję ;p mój mąż mnie już pytał czy bd mógł się "sztachnąć" bo jak oglądaliśmy serial porody jednemu ojcu pozwolili
12.12.2015 II kreseczki
Stary 2016-04-10, 23:32   #3672
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
ooo "przyjemny" klimacik

---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ----------

hahah gaz akurat podobno jest i nie ma na niego ograniczeń więc poszaleję ;p mój mąż mnie już pytał czy bd mógł się "sztachnąć" bo jak oglądaliśmy serial porody jednemu ojcu pozwolili
Myślę, że spokojnie będzie mógł

Właśnie czytam o moim szpitalu w którym będę rodzić, Też jest tylko jedna sala z basenem. Średnio przyjmują 10 porodów dziennie więc szanse na basen średnie, plus nie wiem czy mnie diabetolog nie wykluczy z basenu. Ale o to dopytam się później.

Ze znieczulaczy dostępne są diamorphine, gaz i epidural 24/7. Choć ja bym chciała tylko z gazem. Ale wiadomo, to się może zmienić:P

Plus za to, że mogę mieć ze sobą cały czas przy porodzie 2 osoby. Więc na pewno będzie to szwagierka i albo moja przyjaciółka albo mama. TŻ nie bardzo chce być, a ja nie będę zmuszać. Zwłaszcza, że on prawie odszedł na drugi krąg przy amniopunkcji i pobieraniu krwi, więc przy porodzie mi się nie przyda....
Stary 2016-04-10, 23:37   #3673
florencee
Zadomowienie

Cytat:
No to rzeczywiście, też bym brała dalszy szpital (50 km to nie tak źle przecież ), a nie ten z takimi opiniami.

Cytat:
Napisane przez ziuta. Pokaż wiadomość

Tak mnie nakręciłyście na Mcflurry że masakra! Ale chyba się przeziębiłam więc muszę go sobie odpuścić. Ogólnie mam katar, boli mnie gardło i mam stan podgorączkowy Dobrze że jutro wizyta to może coś mi gin powie.
Trzymam kciuki za połówkowe. I życzę szybkiego powrotu do zdrowia, gin na pewno coś doradzi.

Też czuję się nakręcona na McFlurry.
Stary 2016-04-10, 23:58   #3674
Krefetka
Zadomowienie

Ja dziś otrzymałam magnuma z masłem orzechowym. Niestety podwójna czekolada nie przypadła mi do gustu. Samo masło z lodem cudo ale jak dla mnie bez czekolady.

Zostaje jednak przy solonym karmelu i magnum truskawkowym.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Krefetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 00:02   #3675
znowuzapomnialamhasla
Raczkowanie

Cytat:

Ona jest specyficzna. Mówi, że wanna ją osobiście brzydzi, za to jest za ZZO i cesarką od 3,5 kg (no, a wg mnie 3,5kg to można spokojnie SN urodzić). Niemniej chwalę sobie, bo wypisuje dużo badań i generalnie czuję się zaopiekowana (w I trymestrze aż do przesady, za to teraz jak się czuję dobrze to popuściła). Pracuje w klinice uniwersyteckiej i ma same dobre opinie wśród pacjentek. Wszystko zawsze wyjaśnia i często wyraża swoją opinię jako lekarz, a później prywatną jako kobieta/matka. Bardzo ją lubię

Cytat:
Pytałam lekarza w sumie o fluor, bo przeczytałam w necie, że powinno się go ograniczać w ciąży, wspomniałam że zęby bym oczywiście myła nadal normalną pastą, ale może np. bez płynu do płukania? Lekarz stwierdził, że nie ma takich badań, ale płyn powinien być bez alkoholu. Wiadomo, że się go nie pije i to pewnie dmuchanie na zimne, no ale, nie używam.
Ale, że co-że ten alkohol z płynu wniknie przez śluzówkę i może być groźny? Przecież tam są śladowe ilości No, ale ok, nie drążę-różni są lekarze i różne podejścia. Najważniejsze to robić tak, żeby ewentualnie w razie wu nie musieć mieć do siebie pretensji, że coś się zaniedbało.

Cytat:

Pierwsze słyszę o takiej konstrukcji ciasta ale chyba wypróbuje.
Co do rozmiarówki Tesco to mają jeszcze coś takiego jak Tiny Baby na 44 cm. I to jest chyba dla wcześniaków. Są mikroskopijne
Osobiście to nie chcę wystawiać brzucha na takie bezpośrednie słońce. Rozważam zakup tankini ciążowego ale z moim biustem będę jak zwykle miała problem z rozmiarem

za glukozę
Kciuki za połówkowe. Będziesz miała 3d? Ja mam z połówkowego zdjęcie mojej królewny, akurat spała przytulona do rączki Mam też film, ale włączyłam go raz i pewnie na tym się skończy. Zdjęcia fajniejsze.

Też się zdziwiłam, jak siostra mi podała ten przepis, ale ciasto wychodzi pyszne-zupełnie nie czuć, że z takich dziwnych składników

W ostateczności zawsze można siedzieć w przewiewnej koszuli.

Cytat:
Masakra Problem z wanną jeszcze rozumiem, ale ZZO to powinien być standard.
znowuzapomnialamhasla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 01:32   #3676
shybuya
Rozeznanie

GG do shybuya

Cześć kochane Nadrabiam Was od czwartku, zatrzymałam się ostatnio na postach z soboty wielkanocnej Wobec tego nie dziwne, że ciągle nadrabiam i się nie odzywam Jeszcze nie skończyłam, ale piszę, bo ktoś tam się interesował międzyczasie co się dzieje z tą dziewczyną, co miała uczulenie na kapsułki do prania

Zatem, żyje(my) Nie miałam kompa przez jakiś czas, a na tel to średnio mi się wizaż czyta, stąd moja nieobecność.
Gratuluję wszystkich chłopców/dziewczynek, dobrych połówkowych i wszystkiego Wam gratuluję

Orange tree - z czystej ciekawości, 2400zł za urodzenie dziecka, w jakiej to firmie? My przed staraniami z małżem wzięliśmy sobie Generali, tam dają po 1200zł (w sumie na dwie osoby wyjdzie te 2400 ), składka niewiele niższa, bo chyba 55zł/mc. W sumie nie wiem, czy się nie odezwę kiedyś do Ciebie na priv (oczywiście jeśli pozwolisz ), bo zamawiałam to ubezpieczenie u takiego znajomego, ale nie mogę się z nim nigdy dogadać i zawsze chce mi coś wciskać, a nie wiem czy sama dam radę ogarnąć wszelkie formalność przy wypłacie tych cudeniek, skomplikowana sprawa...

Zazdroszczę wyprawek. Jak dopiero zaczęłam o tym myśleć, bo uświadomiłam sobie, że 6 miesiąc (dziś mam 23t2d) to już nie przelewki, a ja z ręką w nocniku. Zamówiłam na allegro parę pierdół, ubranek nie mam, bo ponoć mam dostać spadek, ale to takie słowa, które mogły być rzucone na wiatr, poczekam do maja I już robię zamówienie na gemini. Więc mam nadzieję, że do maja właśnie ze wszystkim się ogarnę

Niby jestem 3kg do przodu, a czuję się jak bania. Chce mi się żreeeeć !! Nawet mama zauważyła (byłam u niej prawie 2 tygodnie), że więcej jem, codziennie obiady z dokładką, a właściwie podwójne obiady I lody po litrze na dwa dni Będę torbiszonem... Choć na razie czuję, że schaby mi urosły ...

Pogoda w weekend średnia, więc było zakupowo, ale nic dla dzidzi Trzepło mnie po kieszeni - chrześnica ma komunię w maju, na szczęście dziś poczyniłam prezentowe zakupy...

Idę Was dalej nadrabiać (choć przyznam, że po łebkach) - jestem już na 102 stronie

P.S. Jak miło wreszcie napisać na Sierpnióweczkach, jak tak Was (nas!) czytam, to nawet TŻ się pyta co u Was słychać, hihi pozdroooo

---------- Dopisano o 01:32 ---------- Poprzedni post napisano o 00:06 ----------

01:31 -> po łebkach, bo po łebkach, ale dobrnęłam do końca Pewnie jutro znowu będę gnić do 10 A już się cieszyłam, że przestawiłam sobie tryb życia
Stary 2016-04-11, 07:04   #3677
emenyx
Zadomowienie

Cytat:
Mega za☠☠☠iste

---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ----------

ja mam w środę - też już przebieram nogami
mały dziś i wczoraj jakiś mało aktywny i oczywiście już sobie coś wkręcam
ehh ja już chyba w tej ciąży się nie zmienię, stale się o coś martwię

ale piekne te dwa kocyki SUPER
emenyx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 07:15   #3678
natalia_23
Zakorzenienie

witam z rana

Mikołaj 19.11.2011
natalia_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 07:29   #3679
Piernik Torunski
Zakorzenienie

hej dziewczyny

Cytat:

A to zakupy dla młodego - bluza z liskiem i ogrodniczki kupione w piątek, reszta od mojej kuzynki znajomej Zdjęcia robiłam aparatem, w którym mam zbity wyświetlacz (w tel mam za kiepski) więc i tak jestem zaskoczona, że w miarę mi się udało dobrze kadr łapać
super zakupy..dużo już tego..

Cytat:
trzymam kciuki..

Cytat:
Napisane przez shybuya Pokaż wiadomość
Cześć kochane Nadrabiam Was od czwartku, zatrzymałam się ostatnio na postach z soboty wielkanocnej Wobec tego nie dziwne, że ciągle nadrabiam i się nie odzywam Jeszcze nie skończyłam, ale piszę, bo ktoś tam się interesował międzyczasie co się dzieje z tą dziewczyną, co miała uczulenie na kapsułki do prania

Zatem, żyje(my) Nie miałam kompa przez jakiś czas, a na tel to średnio mi się wizaż czyta, stąd moja nieobecność.
Gratuluję wszystkich chłopców/dziewczynek, dobrych połówkowych i wszystkiego Wam gratuluję

Orange tree - z czystej ciekawości, 2400zł za urodzenie dziecka, w jakiej to firmie? My przed staraniami z małżem wzięliśmy sobie Generali, tam dają po 1200zł (w sumie na dwie osoby wyjdzie te 2400 ), składka niewiele niższa, bo chyba 55zł/mc. W sumie nie wiem, czy się nie odezwę kiedyś do Ciebie na priv (oczywiście jeśli pozwolisz ), bo zamawiałam to ubezpieczenie u takiego znajomego, ale nie mogę się z nim nigdy dogadać i zawsze chce mi coś wciskać, a nie wiem czy sama dam radę ogarnąć wszelkie formalność przy wypłacie tych cudeniek, skomplikowana sprawa...

Zazdroszczę wyprawek. Jak dopiero zaczęłam o tym myśleć, bo uświadomiłam sobie, że 6 miesiąc (dziś mam 23t2d) to już nie przelewki, a ja z ręką w nocniku. Zamówiłam na allegro parę pierdół, ubranek nie mam, bo ponoć mam dostać spadek, ale to takie słowa, które mogły być rzucone na wiatr, poczekam do maja I już robię zamówienie na gemini. Więc mam nadzieję, że do maja właśnie ze wszystkim się ogarnę

Niby jestem 3kg do przodu, a czuję się jak bania. Chce mi się żreeeeć !! Nawet mama zauważyła (byłam u niej prawie 2 tygodnie), że więcej jem, codziennie obiady z dokładką, a właściwie podwójne obiady I lody po litrze na dwa dni Będę torbiszonem... Choć na razie czuję, że schaby mi urosły ...

Pogoda w weekend średnia, więc było zakupowo, ale nic dla dzidzi Trzepło mnie po kieszeni - chrześnica ma komunię w maju, na szczęście dziś poczyniłam prezentowe zakupy...

Idę Was dalej nadrabiać (choć przyznam, że po łebkach) - jestem już na 102 stronie

P.S. Jak miło wreszcie napisać na Sierpnióweczkach, jak tak Was (nas!) czytam, to nawet TŻ się pyta co u Was słychać, hihi pozdroooo

---------- Dopisano o 01:32 ---------- Poprzedni post napisano o 00:06 ----------

01:31 -> po łebkach, bo po łebkach, ale dobrnęłam do końca Pewnie jutro znowu będę gnić do 10 A już się cieszyłam, że przestawiłam sobie tryb życia
o wreszcie..jak Twoje swędzenie?
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 07:45   #3680
tija93
Zakorzenienie

Hej

Chyba tak szybko mnie tutaj nie było Dzisiaj wizyta i troszkę się stresuję. Oby szyjka dobrze trzymała i z małym było wszystko ok

TŻ od dwóch dni czuje małego, a nie tylko widzi Mówię, że ma mu poczytać (kupiliśmy nawet specjalnie książkę) to odpowiada, że ja muszę wyjść to on poczyta

Co do ruchów to jeszcze dodam, że te nasze małe dzieciaczki praktycznie ciągle się ruszają, dopiero dłuższe okresy na spanie mają w III trymestrze. Taki paradoks

Cytat:
To u mnie teraz od 14 nie rusza się i denerwuje się oczywiście. Wieczorami piękny koncert dawał a tu cisza i jak tu niezwariowac :-( a u mnie 24 tydz 1 dzień, więc powinien fikac :-(
No właśnie niekoniecznie. Mam nadzieję, że się rozruszał i już nie stresuje mamy

Cytat:
Napisane przez Krefetka Pokaż wiadomość
To i ja sie dołożę do obserwacji aktywności dziecia. Mój ma inny tryb - w niedziele cisza i powoli rozkręca sie tak aby w czwartek zrobić sobie ze mnie worek treningowy, a pózniej do niedzielnego wyciszenia.
Nie wiem czy to normalne. We wtorek sie dopytam.

Dla tych z 3miasta i okolic 16-17.04 targi w Akpolu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ciekawy model

Cytat:
Nie polecam jej, trzeba i tak trzymać te szczotki oddzielnie, bo jak się mokrą schowa, to zaczyna śmierdzieć zaraz. Przerabiałam te z rossmana są moim zdaniem najlepsze.

Co do ruchów, to ja miałam takie zalecenie (ale dotyczyło one ciąży po ukonczonym 27 tygodniu). Trzy razy dziennie po głównych posiłkach miałam liczyć ruchy, ze względu na nadcisnienie. Jeśli w godzinę nie naliczylam 10, to miałam zastosować jedną z tych zasad wywoływania (coś słodkiego, ruch na piłce itd). Jeśli po tym się pojawiły, to ok. Jeśli w ciągu kolejnej godziny nie było, to na ip sprawdzić, czy jest ok. Ja się tego bardzo trzymałam, teraz myślę, ze zwyczajnie nie będę mieć czasu, żeby trzy godziny dziennie poświęcać na liczenie będę kontrolować, ale nie z tymi zapisami w dzienniku itd. Teraz to tak jak Tija pisze, jeszcze się mogą zdarzać dłuższe okresy bez odczuwania ruchów.
Też znam taką wersje liczenia Jeszcze znam, że po prostu wybiera się konkretną godzinę na liczenie, najlepiej ta gdzie dziecko z reguły jest ruchawe. I znowu liczymy do 10 w ciągu godziny. Jak szybciej się doliczymy do z głowy. Jak się nie wyrobi w ciągu godziny to po słodkim itp. znowu liczymy. Martwimy się gdy ruchów mimo to było poniżej 5.

Cytat:
Napisane przez agnszp Pokaż wiadomość
Niewygodna pozycja moze spowodować ruchy dziecka?
Bo ja czasem usypiam tak cześciowo na brzuchu i on wtedy potrafi kopać, czyli mu to przeszkadza?
Jak najbardziej

Cytat:
Myślę, że jest zasadnicza różnica między "piciem alkoholu w ciąży" a napiciem się od wielkiego dzwonu jednego łyka piwa (nie mówię o wódzie 40%) Mnie, odkąd zaszłam w ciąże, zdarzyło się dwa razy skraść łyk piwa plus zanurzyć język w winie (jak robiłam marynatę). Nie mam poczucia, że mogłam tym zaszkodzić dziecku.
To ja nie jestem nawet za takim zamoczeniem języka. Alkohol to alkohol i nie ma czegoś takiego jak bezpieczna ilość. To już wolę kupić piwo 0,0% alkoholu i po prostu wypić

Cytat:
Niezła kolekcja

Cytat:
Tu bym polemizowała Znam osobę co nadużywała i była jak na jakimś haju Go się używa TYLKO w czasie skurczy, nie między, bo może być potem zabawnie

Mówię do rodzącej, że na skurczach ma wdychać, a ona patrzy na mnie nieprzytomnym wzrokiem i mówi "taaak" i dalej robi swoje Jak chciałam jej zabrać to mocno trzymała
Stary 2016-04-11, 07:57   #3681
emenyx
Zadomowienie

jestem ponad godzine w pracy i jeszcze sie nie obudzilam
emenyx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 08:06   #3682
kasia_ruda
Zakorzenienie

Thumbs down Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część III.

Ja to bym nie chciala tego gazu, boję się Wszystkich środków robiących coś dziwnego ze świadomością. Nie dla mnie jakieś skręty, czy nawet takie Metody walki z bólem.

Dziś mam intensywny dzień, najpierw z Młodym na szczepienie, potem on z mamą moją do domu, a ja do dentysty. Oczywiście wstałam z mega bólem głowy i nie mam siły na nic, a aurę miałam taką, ze przewijałam Maksyma na pamięć, bo nic nie widziałam na szczęście już minęła, został "tylko" ból.

---------- Dopisano o 08:06 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ----------

W moim szpitalu nie ma wanny, ale w czasie czekania na max rozwarcie większość czasu spędziłam pod prysznicem i woda daje mega ulgę. Mega. Polecam każdej z Was, która będzie miała tę możliwość. Polewanie brzucha i pleców wodą podczas skurczów czyniło je ledwo wyczuwalnymi
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 08:12   #3683
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Ja to bym nie chciala tego gazu, boję się Wszystkich środków robiących coś dziwnego ze świadomością. Nie dla mnie jakieś skręty, czy nawet takie Metody walki z bólem.

Dziś mam intensywny dzień, najpierw z Młodym na szczepienie, potem on z mamą moją do domu, a ja do dentysty. Oczywiście wstałam z mega bólem głowy i nie mam siły na nic, a aurę miałam taką, ze przewijałam Maksyma na pamięć, bo nic nie widziałam na szczęście już minęła, został "tylko" ból.

---------- Dopisano o 08:06 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ----------

W moim szpitalu nie ma wanny, ale w czasie czekania na max rozwarcie większość czasu spędziłam pod prysznicem i woda daje mega ulgę. Mega. Polecam każdej z Was, która będzie miała tę możliwość. Polewanie brzucha i pleców wodą podczas skurczów czyniło je ledwo wyczuwalnymi
Ten gaz to jest dobra rzecz, ale z umiarem. I nie wolno się nastawiać, że całkowicie zniesie ból. Mi to zazwyczaj wygląda bardziej na zajmowacz czasu

Współczuję bólu głowy, oby szybko minął za szczepienie Maksyma i Twojego dentystę!

Ja właśnie zamierzam się zainstalować pod prysznicem i wyjść z pełnym rozwarciem
Stary 2016-04-11, 08:13   #3684
BeataAmelka
Wtajemniczenie

Dzień dobry, u mnie noc średnio przespana. Mały wieczorkiem raz poruszył się tylko i do 7:30 cisza... Dopiero popukalam do niego trochę to ruszył się kilkakrotnie. Dobrze, że dziś wizyta...
TP: 28.07. Oliwierek
cudzie trwaj
BeataAmelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 08:27   #3685
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dobry, u mnie noc średnio przespana. Mały wieczorkiem raz poruszył się tylko i do 7:30 cisza... Dopiero popukalam do niego trochę to ruszył się kilkakrotnie. Dobrze, że dziś wizyta...
To się uspokoisz
Stary 2016-04-11, 08:36   #3686
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:
Myślę, że spokojnie będzie mógł

Właśnie czytam o moim szpitalu w którym będę rodzić, Też jest tylko jedna sala z basenem. Średnio przyjmują 10 porodów dziennie więc szanse na basen średnie, plus nie wiem czy mnie diabetolog nie wykluczy z basenu. Ale o to dopytam się później.

Ze znieczulaczy dostępne są diamorphine, gaz i epidural 24/7. Choć ja bym chciała tylko z gazem. Ale wiadomo, to się może zmienić:P

Plus za to, że mogę mieć ze sobą cały czas przy porodzie 2 osoby. Więc na pewno będzie to szwagierka i albo moja przyjaciółka albo mama. TŻ nie bardzo chce być, a ja nie będę zmuszać. Zwłaszcza, że on prawie odszedł na drugi krąg przy amniopunkcji i pobieraniu krwi, więc przy porodzie mi się nie przyda....
U nas w sumie nie wiem czy może być jedna osoba czy dwie. Ja bym bardzo chciała mamę bo ona mnie kopnie w dupę, że mam się spiąć a tż będzie mnie głaskał i żałował ... no ale zobaczymy ;p
mój tż się porodu średnio boi ale jak mu pokazałam jak ojcowie przecinają pępowinę to mówi, że nie da rady

---------- Dopisano o 06:36 ---------- Poprzedni post napisano o 06:33 ----------

Cytat:
Ona jest specyficzna. Mówi, że wanna ją osobiście brzydzi, za to jest za ZZO i cesarką od 3,5 kg (no, a wg mnie 3,5kg to można spokojnie SN urodzić). Niemniej chwalę sobie, bo wypisuje dużo badań i generalnie czuję się zaopiekowana (w I trymestrze aż do przesady, za to teraz jak się czuję dobrze to popuściła). Pracuje w klinice uniwersyteckiej i ma same dobre opinie wśród pacjentek. Wszystko zawsze wyjaśnia i często wyraża swoją opinię jako lekarz, a później prywatną jako kobieta/matka. Bardzo ją lubię

Ale, że co-że ten alkohol z płynu wniknie przez śluzówkę i może być groźny? Przecież tam są śladowe ilości No, ale ok, nie drążę-różni są lekarze i różne podejścia. Najważniejsze to robić tak, żeby ewentualnie w razie wu nie musieć mieć do siebie pretensji, że coś się zaniedbało.

Kciuki za połówkowe. Będziesz miała 3d? Ja mam z połówkowego zdjęcie mojej królewny, akurat spała przytulona do rączki Mam też film, ale włączyłam go raz i pewnie na tym się skończy. Zdjęcia fajniejsze.

Też się zdziwiłam, jak siostra mi podała ten przepis, ale ciasto wychodzi pyszne-zupełnie nie czuć, że z takich dziwnych składników

W ostateczności zawsze można siedzieć w przewiewnej koszuli.

Masakra Problem z wanną jeszcze rozumiem, ale ZZO to powinien być standard.
Ja mam 4 szpitale w odległości 30km i tylko jeden w ogóle ma możliwosć podania na warunkach jak wyżej pisałam a reszta wcale ... ehh
12.12.2015 II kreseczki
Stary 2016-04-11, 08:50   #3687
florencee
Zadomowienie

Dzień dobry.

Cytat:
Napisane przez shybuya Pokaż wiadomość

Fajnie, że się odezwałaś. I jak Twoje uczulenie?

Cytat:
Hej

Chyba tak szybko mnie tutaj nie było Dzisiaj wizyta i troszkę się stresuję. Oby szyjka dobrze trzymała i z małym było wszystko ok

TŻ od dwóch dni czuje małego, a nie tylko widzi Mówię, że ma mu poczytać (kupiliśmy nawet specjalnie książkę) to odpowiada, że ja muszę wyjść to on poczyta
To jeszcze raz kciuki za wizytę.
Co czytacie małemu? :P

Cytat:

Powodzenia na szczepieniu i u dentysty, mam nadzieję że ból głowy szybko przejdzie - fatalnie jak dopadnie jak można leżeć, a jak trzeba latać i załatwiać to jeszcze gorzej. ;/
Nad polewaniem wodą trzeba będzie w takim razie pomyśleć, dzięki za podpowiedź.

Cytat:
Jeszcze raz powodzenia na wizycie.

Ja dziś mam zamiar zapisać nas do szkoły rodzenia, poza tym muszę coś ugotować w miarę porządnego, bo po południu mają przyjechać teściowie, a więc najpierw iść do sklepu, zebrać się... Trzeba odebrać kurtki z pralni, książki zamówione czekają w bibliotece, no i jeszcze posprzątać trochę i zrobić jeszcze 1000 innych rzeczy. Jakoś bardziej niż zwykle mi się dzisiaj nic nie chce.
Stary 2016-04-11, 08:55   #3688
tija93
Zakorzenienie

Cytat:

To jeszcze raz kciuki za wizytę.
Co czytacie małemu? :P
Kupiliśmy "Skarbnica bajek na dobranoc" Póki co czytałam bajkę o ołowianym żołnierzyku i mi się smutno zrobiło, gdy na koniec w ogniu wylądował i się spalił
Stary 2016-04-11, 08:55   #3689
Afrodita
Zadomowienie

Cześć dziewczynki! Dziś mam Połówkowe!
ok. godz. 16 w Łodzi Trzymajcie kciuki!!
W końcu zobaczymy maleństwo może zdradzi swoją płeć w końcu

Zuzanka 22.08.2016

II kreski 15.09.2019
Afrodita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 08:59   #3690
florencee
Zadomowienie

Cytat:
Kupiliśmy "Skarbnica bajek na dobranoc" Póki co czytałam bajkę o ołowianym żołnierzyku i mi się smutno zrobiło, gdy na koniec w ogniu wylądował i się spalił
O, fajnie. A to rzeczywiście smutne, przecież to nie jest dla dzieci... ani kobiet w ciąży.

Cytat:
Napisane przez Afrodita Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki! Dziś mam Połówkowe!
ok. godz. 16 w Łodzi Trzymajcie kciuki!!
W końcu zobaczymy maleństwo może zdradzi swoją płeć w końcu
powodzenia!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości