Sierpnióweczki 2016! Część III. - Strona 126 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-04-11, 12:19   #3751
czarna1985
Raczkowanie

Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część III.

Dziewczyny takie pytanko mam, otóż ważę się zawsze rano ale wczoraj czułam się jakaś taka "spuchnięta" ,jakby mi przybyło z 5 kg, weszłam na wagę wieczorem a tam 2kg na plusie od ostatniego pomiaru....ale dzisiaj weszłam rano i nie ma tych 2kg... to normalne że waga tak skacze??? nigdy nie ważyłam się zbyt regularnie a teraz robię to raz w tygodniu i ostatnio się cieszyłam ze praktycznie od styczni waga stoi w miejscu... ważycie się rano przed śniadaniem czy wieczorem, jest w tym jakaś różnica???
Stary 2016-04-11, 12:23   #3752
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarna1985 Pokaż wiadomość
Dziewczyny takie pytanko mam, otóż ważę się zawsze rano ale wczoraj czułam się jakaś taka "spuchnięta" ,jakby mi przybyło z 5 kg, weszłam na wagę wieczorem a tam 2kg na plusie od ostatniego pomiaru....ale dzisiaj weszłam rano i nie ma tych 2kg... to normalne że waga tak skacze??? nigdy nie ważyłam się zbyt regularnie a teraz robię to raz w tygodniu i ostatnio się cieszyłam ze praktycznie od styczni waga stoi w miejscu... ważycie się rano przed śniadaniem czy wieczorem, jest w tym jakaś różnica???
Ja sie waze rano przed sniadaniem. Mam wage cyfrową i musze uwazac zeby ja dobrze postawić bo moze nieco zaklamywać.
Niezaleznie od ciazy, człowiek wieczorem zwykle wazy nieco wiecej. Najlepiej wazyc sie rano.

Talantea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 12:24   #3753
asicuha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Orange_tree1 Pokaż wiadomość
u mnie mąż ma "obowiązkowy" urlop z racji postoju zakładu : pierwsze 2 tyg sierpnia a ja mam rodzić 21.08 więc całkiem do du*y :/
no ale co zrobić, pociesza mnie to, że ma zmiany po 12h więc pracuje tylko 15 dni w miesiącu i pozostałe 15 wolnego do tego mama ma chyba z 30dni zaległego urlopu i też powiedziała, że w te dni co TŻ do pracy ona ze mną zostanie po porodzie także jestem spokojna
bo prawda taka, że ja nawet dziecka w życiu nie trzymałam (poza moim bratem ale miałam wtedy 7 lat i byłam odważna ) a tak to jedynie w rożku, w życiu pieluchy nie zmieniałam ani nie przebierałam takiego maleństwa ... no i nie ukrywam, że się boję trochę czy dam radę
Nie ukrywam, że liczę na ten instynkt macierzyński

---------- Dopisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ----------

Ja swojego zmusiałam do paru odcinków
Teraz ma trche spokoju ale za parę dni planuję go znów przydusić żeby chłop wiedział, na co się pisze
Ja powiem szczerze, że nieco mniej panikuje po oglądaniu "porodów". Wcześniej na samą myśl o porodzie sn zaczynałam beczeć teraz się tylko boję hehe
u mnie Tż też ma przymusowy urlop 2 tygodnie, ale w lipcu, a ja termin na 30.07 :P
zobaczymy co z tego wyjdzie, ale mcierzyńskiego mu nie oddam, lepiej niech On pracuje ja w domu z chęciom posiedze, do pracy mi się nie spieszy :P

a co do porodów, to dzieki Wm zaczełam oglądać i jakoś tak też mam wyobrażenie jak to bedzie i lżej na duszy

Cytat:
Napisane przez TinkerrBell Pokaż wiadomość
To zupełnie jak z moim najlepsze jest to, że potrafi sobie gwoździe w rękę wbić i nic mu nie jest. A mała cienka igła i on mdleje...Ale jego mama jest taka sama.

Miała w Zeszłym tygodniu operacje. I zanim wbili jej wenflon to cały szpital słyszał jak się drze....
ole Boga... ;P

Mani hybrydowy <3
asicuha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 12:25   #3754
shybuya
Rozeznanie

GG do shybuya

Dziewczyny, pytanie takie, jakie macie podejście do kosmetyków dziecięcych? Przyznam szczerze, że któraś z Was mnie tu zainspirowała i podczytuję blog srokao, która neguje większość kosmetyków. Z mojej wyprawkowej listy kosmetycznej planuję:

- linomag bobo a+e do smarowania pupy, ale nie przy każdej zmianie pieluszki
-linomag maść (zielona) - w razie odparzeń (nawet w szpitalu trzeba mieć)
-płyn do kąpieli z babydreama (ale też nie używać go codziennie)
- na ciemieniuchę lub do masowania, zamiast oliwki lub chemicznych preparatów - olej ze słodkich migdałów/kokosowy
- chusteczki nawilżane babydream - choć w domu będę starać się przemywać przegotowaną wodą.
- woda termalna (opcjonalne, w sumie sama używam) - też w razie podrażnień

Kąpać co któryś dzień, tak to przemywać pieluszką i przegotowaną wodą. Kąpiele w krochmalu przy krostkach, od czasu do czasu w płatkach owsianych. Wiadomo - raz w tygodniu w jakimś drogeryjnym płynie.

Jeśli mam złe podejście - błagam o pejczing rozgrzeszenie i NAUKĘ !

Pytam, zwłaszcza mam doświadczonych. Chyba nie ma sensu codziennie kąpać, moczyć, balsamować i przyzwyczajać - sama zaczęłam bardzo wcześniej używać balsamów i moja skóra bez nich już sobie nie radzi

Czarna, co do wagi - też miewałam takie dni, kiedy miałam dwukilogramowe wahania w ciągu jednego dnia. Myślę, że Talantea ma dobry patent. Ja osobiście biorę pod uwagę pomiary u położnej, przynajmniej mam wszystko zapisane

Edytowane przez shybuya
Czas edycji: 2016-04-11 o 12:30
shybuya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 12:27   #3755
scoiatael86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Talantea Pokaż wiadomość
scoiatael86

Gratuluje chłopaka
Cytat:
Napisane przez Lucynka20xd Pokaż wiadomość
Gratulacje synka
Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość
dla syneczka..jakie imię?

Dziękuję za gratulacje imię jeszcze nie wybrane czekaliśmy na płeć żeby zacząć dyskutować.

Cytat:
To zupełnie normalne, te 2 kg mi się często zdarzało mieć różnicy pomiędzy porannym a wieczornym pomiarem. Teraz ważę się regularnie rano, po kibelku, przed śniadaniem, oczywiście nago

idę robić lasagne. trzymajcie kciuki żeby wyszła bo pierwszy raz w życiu będę robić!
Stary 2016-04-11, 12:28   #3756
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:
ja raczej ważę się rano ale i tak najbardziej ufam wadze u ginekologa, bo moja w zależności od tego gdzie ją postawię to pokazuje inny wynik
Stary 2016-04-11, 12:29   #3757
Talantea
Zakorzenienie

Ja mam zamiar kupic chusteczki z sama wodą. tzw water wipes. Mozna kupic przez internet.
Co do reszty pielegnacji muszę jeszcze ogarnąc. W UK są inne produkty więc bede musiała popatrzec bo blogach i forach co polecają tamtejsze mamy.

Stary 2016-04-11, 12:40   #3758
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez warszawianka109 Pokaż wiadomość
właśnie tego magnuma męczę, bo mi narobiłyście ochoty i pobiegłam go szukać w sklepach - aż mi smutno, że jest taki... słaby za duzo tej polewy, za mało czuć masło orzchowe jak dla mnie
Ja uwielbiam podwójną polewę ;p
No ale wiadomo, co kraj to obyczaj
12.12.2015 II kreseczki
23.08.2016 Czekamy na Ciebie maleństwo
Orange_tree1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 12:42   #3759
Kasmina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez scoiatael86 Pokaż wiadomość
Dziękuję za gratulacje imię jeszcze nie wybrane czekaliśmy na płeć żeby zacząć dyskutować.

To zupełnie normalne, te 2 kg mi się często zdarzało mieć różnicy pomiędzy porannym a wieczornym pomiarem. Teraz ważę się regularnie rano, po kibelku, przed śniadaniem, oczywiście nago

idę robić lasagne. trzymajcie kciuki żeby wyszła bo pierwszy raz w życiu będę robić!
Też nigdy nie robiłam lasagne trzymam kciuki! U mnie dziś rosół i mięso gotowane (oczywiście z tego rosołu)

Moja waga też skacze, ale wchodzę na nią z coraz większym przerażeniem...
Kasmina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 12:44   #3760
Origa
Rozeznanie

Cytat:
Ja się ważę co 2-3 dni rano, po kibelku i nago, mam aplikację w telefonie gdzie tą wagę zapisuję. I dziś zgłupiałam, bo miałam 70,2kg, a przez ostatni tydzień - dwa oscylowało w granicach 71 - 71,5

Cytat:

Origa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 12:51   #3761
kasia_ruda
Zakorzenienie

Jeśli chodzi o książki dla dzieci, to dla mnie niewyczerpanym źródłem inspiracji jest blog matka wariatka. Są tam cykle "nowości w biblioteczce malucha" i "nowości w biblioteczce przedszkolaka". Mam bardzo wiele polecanych przez nią książek i sa genialne. Sporo kupujemy z tego drugiego działu, ale Maksym je już uwielbia.

Co do Sienkiewicza, to go nienawidzę. Kocham każde zdanie napisane przez Gombrowicza na temat Sienkiewicza i zgadzam się od kropki do kropki. Polecam kazdemu ten krótki esej

Kasmina, z książkami to jest tak. Najpierw kontrastowe. Potem koniecznie każde dziecko musi dostać "Wielką księgę dźwięków", to książka narkotyk. Jak Maksym nauczył się sam przekrecac kartki, to najchętniej sięgał po takie małe książeczki ze sztywnym kartkami. Treść różna,głównie zdjęcia/ rysunki zwierząt. Ale księga dźwięków była numerem 1 przez ok pół roku, dopóki nie rozpadła się w drobny mak. Ogólnie maluchom zaleca się raczej czytanie wierszowanych tekstów, chodzi o ten rytm. Mój synek uwielbia "małego Gruffala", "365 pingwinów", te starsze wiersze dla maluchów (Tuwim, Brzechwa) niezbyt. Lubi też Gellner wiersze. Chętnie sięga po książki do ogladania- rok w lesie, miasteczko mamoko, jestem miasto Warszawa itd. Jako duzy mężczyzna kocha wszystkie pojazdy, więc rządzą unas obecnie książki z koparkami, tramwajami, autobusami no i najdrozszymi jego sercu smieciarkami mogłabym tak godzinami

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ----------

Cytat:
Napisane przez shybuya Pokaż wiadomość
Dziewczyny, pytanie takie, jakie macie podejście do kosmetyków dziecięcych? Przyznam szczerze, że któraś z Was mnie tu zainspirowała i podczytuję blog srokao, która neguje większość kosmetyków. Z mojej wyprawkowej listy kosmetycznej planuję:

- linomag bobo a+e do smarowania pupy, ale nie przy każdej zmianie pieluszki
-linomag maść (zielona) - w razie odparzeń (nawet w szpitalu trzeba mieć)
-płyn do kąpieli z babydreama (ale też nie używać go codziennie)
- na ciemieniuchę lub do masowania, zamiast oliwki lub chemicznych preparatów - olej ze słodkich migdałów/kokosowy
- chusteczki nawilżane babydream - choć w domu będę starać się przemywać przegotowaną wodą.
- woda termalna (opcjonalne, w sumie sama używam) - też w razie podrażnień

Kąpać co któryś dzień, tak to przemywać pieluszką i przegotowaną wodą. Kąpiele w krochmalu przy krostkach, od czasu do czasu w płatkach owsianych. Wiadomo - raz w tygodniu w jakimś drogeryjnym płynie.

Jeśli mam złe podejście - błagam o pejczing rozgrzeszenie i NAUKĘ !

Pytam, zwłaszcza mam doświadczonych. Chyba nie ma sensu codziennie kąpać, moczyć, balsamować i przyzwyczajać - sama zaczęłam bardzo wcześniej używać balsamów i moja skóra bez nich już sobie nie radzi

Czarna, co do wagi - też miewałam takie dni, kiedy miałam dwukilogramowe wahania w ciągu jednego dnia. Myślę, że Talantea ma dobry patent. Ja osobiście biorę pod uwagę pomiary u położnej, przynajmniej mam wszystko zapisane
Wszystko fajnie, ale ja jednak jestem za codzienną kąpielą. To wyrabia rytm dnia fajnie dziecku. Poza tym same dobre pomysły. Jeszcze może kupilabym olej np kokosowy do smarowania od czasu do czasu ciała.
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 12:53   #3762
scoiatael86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Origa Pokaż wiadomość
Ja się ważę co 2-3 dni rano, po kibelku i nago, mam aplikację w telefonie gdzie tą wagę zapisuję. I dziś zgłupiałam, bo miałam 70,2kg, a przez ostatni tydzień - dwa oscylowało w granicach 71 - 71,5
Pewnie za długo na kibelku siedziałaś
Stary 2016-04-11, 13:02   #3763
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Ważę się tylko rano i to po toalecie

Inaczej nie stanę na wagę

Nie ma sensu się ważyć wieczorem. Zatrzymuje się woda w organizmie, cały dzień jemy i nie zawsze wszystko się trawi od razu - wie to każdy kto wieczorem potrafił zwymiotować śniadanie

---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ----------

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
ja raczej ważę się rano ale i tak najbardziej ufam wadze u ginekologa, bo moja w zależności od tego gdzie ją postawię to pokazuje inny wynik
Dlatego ja zawsze stawiam w jednym i tym samym miejscu U położnych waga zawsze pokazuje podobnie.

---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

Cytat:
Ja mam zamiar kupic chusteczki z sama wodą. tzw water wipes. Mozna kupic przez internet.
Co do reszty pielegnacji muszę jeszcze ogarnąc. W UK są inne produkty więc bede musiała popatrzec bo blogach i forach co polecają tamtejsze mamy.
Ja również chcę je zamawiać - w Amazonie można zamówić je na abonament
TinkerrBell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 13:04   #3764
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Pieluszki tez planuje z amazona jak juz wypróbuje i wybiore najlepsze dla nas. Wychodzi o wiele taniej.

Stary 2016-04-11, 13:05   #3765
shybuya
Rozeznanie

GG do shybuya

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o książki dla dzieci, to dla mnie niewyczerpanym źródłem inspiracji jest blog matka wariatka. Są tam cykle "nowości w biblioteczce malucha" i "nowości w biblioteczce przedszkolaka". Mam bardzo wiele polecanych przez nią książek i sa genialne. Sporo kupujemy z tego drugiego działu, ale Maksym je już uwielbia.

Co do Sienkiewicza, to go nienawidzę. Kocham każde zdanie napisane przez Gombrowicza na temat Sienkiewicza i zgadzam się od kropki do kropki. Polecam kazdemu ten krótki esej

Kasmina, z książkami to jest tak. Najpierw kontrastowe. Potem koniecznie każde dziecko musi dostać "Wielką księgę dźwięków", to książka narkotyk. Jak Maksym nauczył się sam przekrecac kartki, to najchętniej sięgał po takie małe książeczki ze sztywnym kartkami. Treść różna,głównie zdjęcia/ rysunki zwierząt. Ale księga dźwięków była numerem 1 przez ok pół roku, dopóki nie rozpadła się w drobny mak. Ogólnie maluchom zaleca się raczej czytanie wierszowanych tekstów, chodzi o ten rytm. Mój synek uwielbia "małego Gruffala", "365 pingwinów", te starsze wiersze dla maluchów (Tuwim, Brzechwa) niezbyt. Lubi też Gellner wiersze. Chętnie sięga po książki do ogladania- rok w lesie, miasteczko mamoko, jestem miasto Warszawa itd. Jako duzy mężczyzna kocha wszystkie pojazdy, więc rządzą unas obecnie książki z koparkami, tramwajami, autobusami no i najdrozszymi jego sercu smieciarkami mogłabym tak godzinami

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ----------

Wszystko fajnie, ale ja jednak jestem za codzienną kąpielą. To wyrabia rytm dnia fajnie dziecku. Poza tym same dobre pomysły. Jeszcze może kupilabym olej np kokosowy do smarowania od czasu do czasu ciała.
Nie chcę się podlizywać, ale powiem szczerze, że bardzo czekałam na Twoją opinię Oleju kokosowego sama używam, więc zawsze będzie w domu. I w sumie racja - od czasu do czasu można posmarować, zamiast balsamu. Dla mnie to kwc, wchłania się dużo szybciej niż oliwka, przynajmniej się po nim aż tak bardzo nie kleję. Używam do jedzenia (ostatnio dodałam łyżkę do brownie jak robiłam, bardzo ciekawy smak ), do ciała i czasem na noc do twarzy, na włosach dopiero będę próbować. Ta blogerka srokao pisała, że u jej dzieci się nie sprawdził, ale jeśli u kogoś działa, to jak najbardziej można stosować
Stary 2016-04-11, 13:08   #3766
TinkerrBell
Zadomowienie

Ja też mam dziś dzień sprzątania i prania. Ogarnęłam już sypialnię i przedpokój, jeszcze łazienka i tona prania:P

Ja nie mam problemu z wagą....póki co stoi, no ale ja na grzechy pozwalam sobie bardzo rzadko. Dla mnie grzechem są dwa kawałki chleba na śniadanie i makaron na obiad;/
Coś czuję, że zwiększą mi dawkę porannej insuliny. Ale kurczę, muszę zjeść choć ten kawałek;/
Najlepsze jest to, że w Polsce mogłam jeść nawet 3 kawałki na śniadanie i nic mi nie było.
Tutaj to chyba dosładzają nawet powietrze;/
Stary 2016-04-11, 13:08   #3767
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Nie chcę się podlizywać, ale powiem szczerze, że bardzo czekałam na Twoją opinię Oleju kokosowego sama używam, więc zawsze będzie w domu. I w sumie racja - od czasu do czasu można posmarować, zamiast balsamu. Dla mnie to kwc, wchłania się dużo szybciej niż oliwka, przynajmniej się po nim aż tak bardzo nie kleję. Używam do jedzenia (ostatnio dodałam łyżkę do brownie jak robiłam, bardzo ciekawy smak ), do ciała i czasem na noc do twarzy, na włosach dopiero będę próbować. Ta blogerka srokao pisała, że u jej dzieci się nie sprawdził, ale jeśli u kogoś działa, to jak najbardziej można stosować
Ja tez uzywam oleju kokosowego od dawna juz np do golenia nóg, do peelingów, do zmywania makijazu. Takze w kuchni.
Na pewno uzyje tez na maluszku i zobacze jak reaguje

Stary 2016-04-11, 13:14   #3768
shybuya
Rozeznanie

GG do shybuya

Cytat:
Ja tez uzywam oleju kokosowego od dawna juz np do golenia nóg, do peelingów, do zmywania makijazu. Takze w kuchni.
Na pewno uzyje tez na maluszku i zobacze jak reaguje
Do golenia? I co, nie zapycha się bardzo maszynka? Muszę spróbować!
Stary 2016-04-11, 13:23   #3769
florencee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Babygirl1990 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, planujecie zakup monitora oddechu? Elektryczną nianię? Mąż ostatnio czai się na to drugie + kamerka
Raczej nie. Dziecko będzie spało na początku w tym samym pokoju co my, w ciągu dnia też chcę nosić jego legowisko ze sobą po mieszkaniu, więc chyba nie będzie potrzeby. Jak się przeniesie maluch do swojego pokoju to powinnam też go słyszeć - będzie zaraz za ścianą. Oddechu wiadomo, nie usłyszę, ale to wtedy się będę zastanawiać.

Cytat:
Napisane przez Origa Pokaż wiadomość
Przez Nad Niemnem tez nie przebrnęlam, zreszta dość szybko się poddałam Za to Sienkiewicza przeczytałam bez przymusu i chyba nawet wszystko mi się w miarę podobało Ja generalnie jestem fanka czytania i posiadania książek i zawsze MUSZĘ mieć coś do czytania więc jak mi sie książka kończy, to dbam o to, żeby mieć następną pod ręką Ostatnio właśnie mi sie Nesbo skończył, a bedąc w domu przypomniałam sobie o kolekcji litaratury XXw. z Gazety Wyborczej, którą namiętnie kupowałam i czytałam jeszcze w liceum będąc i jestem już po "Kronikach Marsjańskich", w trakcie "Cesarza" Kapuścińskiego, a w kolejce czeka "Władca much". Fajnie czasem wrócić do klasyki, choć normalnie jestem fanka kryminałów i fanstatyki spod znaku Sapkowskiego, Pilipiuka, Piekary i Pratchetta I mimo, że Tż jest bardziej "oglądaczem" niz "czytaczem" to Helence na pewno będziemy duzo czytać od samego początku

Trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty, bo widzę, że ich całkiem sporo (nie tylko u ginów, ale też u dentystów)
Super była ta seria z "GW", moi rodzice ją mają, przeczytałam chyba wszystkie książki z niej jak byłam w liceum. "Kroniki Marsjańskie" i "Władcę Much" uwielbiam. Widzę, że mamy podobny gust, bo też bardzo często czytam fantastykę, a do klasyki fajnie jest wracać.

Cytat:

Melduję się też po porannej wizycie, z ciążą / dzidzią / mną wszystko w porządku. No i .... pani doktor dojrzała że będzie chłopak! bardzo się cieszymy (wgl cała rodzina już się cieszy ), a TŻ taaaaki dumny! miałam takie podejrzenia prawie od samego początku że chłopak będzie no i się sprawdziły Tija, możesz mi proszę dopisać męskiego potomka

----

Aaa nie mogłam dodać posta bo był "przeładowany grafiką", że niby za dużo emotek! masakra :P nie miałam pojęcia że tak może się stać
Gratuluję chłopca.

Moje posty bardzo często są przeładowane grafiką.

Cytat:

Trzymam kciuki.

Cytat:
Napisane przez Aniol1985 Pokaż wiadomość
U nas podobnie moj men też weźmie urlop ma możliwość takiego ruchomego szef wie że w sierpniu ale nie dokładnie kiedy j na czas porodu- chce być ze mną na sali , chciałam mu to wybić z głowy ale się uparł. Czyta na necie o prawach kobiety dot. porodu i czego zabronić np jakiś tam chwyt gdzie lekarz wciska prawie łokieć w brzuch?? nie wiem jak sie to nazywa , nawet nie wiedziałam że takie rzeczy się robi... Wiec przyszły tatus sie doszkala i mówi mi co i jak zrobić hih. Na poród zwykły urlop weźmie a urlop ojcowski chcemy zostawic na wypadek gdyby później nie chcieli mu dać urlopu kiedy będzie potrzebował.
Dziewczyny może mi powiecie jakie formalności i gdzie trzeba pozałatwiać , chodzi mi o to, że nie jesteśmy małżeństwem a chce żeby mój mógł załatwiać formalności zwiazane z dzieckiem i ze mna w urzędach akt ur pesel , ewentualnie złożenie papierów na becikowe i ogólnie w szpitalu w razie czego gdyby coś ze mna/nami było nie tak , żeby miał jakie kolwiek prawo decyzji?
Wiem, że w urzedzie stanu cywilnego załatwia sie coś takiego jak ,,uznanie dziecka poczętego,, i później ojciec nie będący mężem może załatwić te akty a co z resztą ?
W USC jest możliwe uznanie już dziecka poczętego tak jak piszesz, potem Twój men może uzyskać akt urodzenia, będzie tam wpisany jako ojciec i z tymże aktem może się zgłosić po becikowe.
W szpitalu jeśli chodzi o informacje i dostęp do dokumentacji medycznej - jako pacjentka masz prawo wskazać osobę, której lekarze mają ich udzielać. Z decyzjami jest tak, że gdy konieczna jest nagła pomoc, lekarze działają bez uzyskiwania wcześniejszej zgody pacjenta.

Cytat:
Różnica może być zaskakująca, ja zawsze ważę się rano na czczo.
florencee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 13:30   #3770
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Ja próbowałam kiedyś na oliwkę ale nie szlo zbyt dobrze....
Stary 2016-04-11, 13:37   #3771
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Jak oplucze maszynkę pod gorącą wodą to wiekszosc spływa. Tylko trzeba uwazniej podchodzic do golenia i najlepiej jak skora namieknie pod prysznicem najpierw.
Ja w ten sposób jednak golę tylko nogi i pachy.
Nie pamietam kiedy ostatnio kupowałam piankę.

Stary 2016-04-11, 13:44   #3772
florencee
Zadomowienie

Cytat:
Ja próbowałam kiedyś na oliwkę ale nie szlo zbyt dobrze....
Ja też kiedyś próbowałam z oliwką, czytałam o tym jako o świetnym sposobie redukującym podrażnienia, ale u mnie nie zredukowało, tylko było jeszcze gorzej.

Zapisałam się do szkoły rodzenia od 9 maja.
Stary 2016-04-11, 13:55   #3773
kasia_ruda
Zakorzenienie

A ja przeżyłam dentystę bez eymiotow na fotelu. Miałam takiego stracha, bo od samego mycia zębów mam odruch wymiotny. Ale udało się. JesZcze za tydzień powtórka i spokój
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 13:58   #3774
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asicuha Pokaż wiadomość
u mnie Tż też ma przymusowy urlop 2 tygodnie, ale w lipcu, a ja termin na 30.07 :P
zobaczymy co z tego wyjdzie, ale mcierzyńskiego mu nie oddam, lepiej niech On pracuje ja w domu z chęciom posiedze, do pracy mi się nie spieszy :P

a co do porodów, to dzieki Wm zaczełam oglądać i jakoś tak też mam wyobrażenie jak to bedzie i lżej na duszy

ole Boga... ;P
No mi też coraz bardziej żal, że tylko pół roku będę z małym ale wiem, że i tak wtedy będę musiała sporo czasu poświęcić na prace więc nie będę w 100% jego a przynajmniej jak ja wrócę do pracy to mamy zdecydowanie lepsze dochody no i ja pracuję na miejscu, mam 1km do biura więc nie tracę czasu na dojazdy jak mój mąż. Co suma sumarum daje efekt, że więcej czasu mały spędzi z rodzicami
12.12.2015 II kreseczki
Stary 2016-04-11, 13:59   #3775
Aniol1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez florencee Pokaż wiadomość
Raczej nie. Dziecko będzie spało na początku w tym samym pokoju co my, w ciągu dnia też chcę nosić jego legowisko ze sobą po mieszkaniu, więc chyba nie będzie potrzeby. Jak się przeniesie maluch do swojego pokoju to powinnam też go słyszeć - będzie zaraz za ścianą. Oddechu wiadomo, nie usłyszę, ale to wtedy się będę zastanawiać.

Super była ta seria z "GW", moi rodzice ją mają, przeczytałam chyba wszystkie książki z niej jak byłam w liceum. "Kroniki Marsjańskie" i "Władcę Much" uwielbiam. Widzę, że mamy podobny gust, bo też bardzo często czytam fantastykę, a do klasyki fajnie jest wracać.

Gratuluję chłopca.

Moje posty bardzo często są przeładowane grafiką.

Trzymam kciuki.

W USC jest możliwe uznanie już dziecka poczętego tak jak piszesz, potem Twój men może uzyskać akt urodzenia, będzie tam wpisany jako ojciec i z tymże aktem może się zgłosić po becikowe.
W szpitalu jeśli chodzi o informacje i dostęp do dokumentacji medycznej - jako pacjentka masz prawo wskazać osobę, której lekarze mają ich udzielać. Z decyzjami jest tak, że gdy konieczna jest nagła pomoc, lekarze działają bez uzyskiwania wcześniejszej zgody pacjenta.

Różnica może być zaskakująca, ja zawsze ważę się rano na czczo.
Dzięki za info staram sie ogarniać te rzeczy teraz gdy jestem jeszcze sprawna i moge sie użerać po urzędach bo później różnie będzie. Zastanawiam się czy jest jakaś możliwość bez udzielenia pełnomocnictwa notarialnego żeby mój men w ogóle załatwiał później wszystko , bo jak mały przyjdzie na świat to nie widze siebie latającej po mopsie gdzie milion ludzi załatwia 500+ i wypełniania dokumentów do kosiniakowskiego . Podobnie jako że jestem zarejstrowana jako bezrobotna w UP ( bez prawa do zasiłku) bede musiała tam iśc z aktem urodzenia i peselem dziecia, żeby dostać rok urlopu od nich ( w tym czasie nie bede musiałą przychodzic na te wizyty co 2 miesiące). Najbardziej dziwi mnie to , że np nawet mąż za żone nie może dostarczyć im tych dokumentów żeby , kobieta nie musiałą latac np 3 dni po urodzeniu do UP . Ostatnio jak byłam na wizycie własnie przyszedł gościu tłumaczyć że żona dopiero dzisiaj z dzieckiem do domu trafiła była po cesarce i jakieś tam mini komplikacje były nie wiem co w każdy razie na wizyte nie przyszła w terminie i mąż przyszedł z paperami wszystkimi i nnic nie mógł załatwić. Babka po cesarce musi sie wstawić osobiśćie bo jak nie to ją wyrejstrują ...
Aniol1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 14:06   #3776
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:
Też używam kokosowego np do demakijażu, smarowania no i oczywiście w kuchni do smażenia ale do golenia nie pomyślałam. Też myślałam, że będzie się zapychać. Spróbuję
12.12.2015 II kreseczki
Stary 2016-04-11, 14:11   #3777
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:
Ważę się tylko rano i to po toalecie

Inaczej nie stanę na wagę

Nie ma sensu się ważyć wieczorem. Zatrzymuje się woda w organizmie, cały dzień jemy i nie zawsze wszystko się trawi od razu - wie to każdy kto wieczorem potrafił zwymiotować śniadanie

---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ----------

Dlatego ja zawsze stawiam w jednym i tym samym miejscu U położnych waga zawsze pokazuje podobnie.

---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

nasza waga jest taka, że nawet postawiona w tym samym miejscu i wchodząc na nią 2 razy pod rząd pokazuje inne wyniki chyba pora ją zmienić...

Cytat:
Napisane przez florencee Pokaż wiadomość
Ja też kiedyś próbowałam z oliwką, czytałam o tym jako o świetnym sposobie redukującym podrażnienia, ale u mnie nie zredukowało, tylko było jeszcze gorzej.

Zapisałam się do szkoły rodzenia od 9 maja.
ja się kiedyś tak naczytałam o sposobie golenia nóg na odżywkę do włosów... nigdy więcej u mnie najlepiej sprawdza się żel pod prysznic albo płyn do higieny intymnej.

Cytat:
Dzięki za info staram sie ogarniać te rzeczy teraz gdy jestem jeszcze sprawna i moge sie użerać po urzędach bo później różnie będzie. Zastanawiam się czy jest jakaś możliwość bez udzielenia pełnomocnictwa notarialnego żeby mój men w ogóle załatwiał później wszystko , bo jak mały przyjdzie na świat to nie widze siebie latającej po mopsie gdzie milion ludzi załatwia 500+ i wypełniania dokumentów do kosiniakowskiego . Podobnie jako że jestem zarejstrowana jako bezrobotna w UP ( bez prawa do zasiłku) bede musiała tam iśc z aktem urodzenia i peselem dziecia, żeby dostać rok urlopu od nich ( w tym czasie nie bede musiałą przychodzic na te wizyty co 2 miesiące). Najbardziej dziwi mnie to , że np nawet mąż za żone nie może dostarczyć im tych dokumentów żeby , kobieta nie musiałą latac np 3 dni po urodzeniu do UP . Ostatnio jak byłam na wizycie własnie przyszedł gościu tłumaczyć że żona dopiero dzisiaj z dzieckiem do domu trafiła była po cesarce i jakieś tam mini komplikacje były nie wiem co w każdy razie na wizyte nie przyszła w terminie i mąż przyszedł z paperami wszystkimi i nnic nie mógł załatwić. Babka po cesarce musi sie wstawić osobiśćie bo jak nie to ją wyrejstrują ...
straszna ta biurokracja u nas;/
Stary 2016-04-11, 14:12   #3778
aniula83
Rozeznanie

GG do aniula83 Send a message via Skype™ to aniula83

Cytat:
Ja też mam dziś dzień sprzątania i prania. Ogarnęłam już sypialnię i przedpokój, jeszcze łazienka i tona prania:P

Ja nie mam problemu z wagą....póki co stoi, no ale ja na grzechy pozwalam sobie bardzo rzadko. Dla mnie grzechem są dwa kawałki chleba na śniadanie i makaron na obiad;/
Coś czuję, że zwiększą mi dawkę porannej insuliny. Ale kurczę, muszę zjeść choć ten kawałek;/
Najlepsze jest to, że w Polsce mogłam jeść nawet 3 kawałki na śniadanie i nic mi nie było.
Tutaj to chyba dosładzają nawet powietrze;/
Kochana a powiedz mi jaki masz cukier na czczo? i az tak było źle że dali ci insulinę ,przepraszam że dopytuje może nie doczytałam dokładnie wcześniejszych Twoich wpisuw za co przeraszam
[*]12.05.2014[*]
Drugi Aniołek
aniula83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 14:22   #3779
scoiatael86
Rozeznanie

ok, lasagna w piecu, zobaczymy co z tego wyjdzie

też macie teraz problem ze "złapaniem smaku"? ja non stop albo nie dosolę, albo przesolę

Cytat:
A ja przeżyłam dentystę bez eymiotow na fotelu. Miałam takiego stracha, bo od samego mycia zębów mam odruch wymiotny. Ale udało się. JesZcze za tydzień powtórka i spokój
masz ode mnie naklejkę (w załączniku)

Cytat:
masakra z tą naszą polską biurokracją

Cytat:
ja się kiedyś tak naczytałam o sposobie golenia nóg na odżywkę do włosów... nigdy więcej u mnie najlepiej sprawdza się żel pod prysznic albo płyn do higieny intymnej.
dlatego depilacja woskiem jest najlepsza

boli mnie gardło od wczorajszego wieczora i nie chce przestać w sam raz na jutrzejszy powrót do pracy po L4
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg dzielny pacjent.jpg (87,6 KB, 2 załadowań)
Stary 2016-04-11, 14:25   #3780
florencee
Zadomowienie

Cytat:
To bardzo dobrze, że się udało bez problemów.

Cytat:
Napisane przez Orange_tree1 Pokaż wiadomość
No mi też coraz bardziej żal, że tylko pół roku będę z małym ale wiem, że i tak wtedy będę musiała sporo czasu poświęcić na prace więc nie będę w 100% jego a przynajmniej jak ja wrócę do pracy to mamy zdecydowanie lepsze dochody no i ja pracuję na miejscu, mam 1km do biura więc nie tracę czasu na dojazdy jak mój mąż. Co suma sumarum daje efekt, że więcej czasu mały spędzi z rodzicami
My też rozmawialiśmy o podzieleniu się, ale u nas z kolei jest tak, że mąż ma normalną odległość do pracy, a ja 70 km, więc opłaca się żebym nie traciła czasu i kasy na dojazdy. Poza tym jemu się przyda akurat teraz "robienie kariery", a ja mam raczej luzik pod tym względem.

Cytat:
Najlepiej to chyba byłoby przedzwonić do konkretnego urzędu spytać czy możliwe jest udzielenie pełnomocnictwa i jakie ma być (może wystarczy zwykłe). W UP to wiem, że słabo jest jak już jest wyznaczony termin na stawienie się, ale inne sprawy niezwiązane konkretnie z usprawiedliwianiem swojej nieobecności na danym spotkaniu, takie jak uzyskanie urlopu, być może dałoby się załatwić pocztą? Skreślenie z rejestru bezrobotnych po dostaniu pracy mój mąż załatwił przez zwykłe pisemko wysłane pocztą.
Ewentualnie 500+ czytałam, że można złożyć przez internet (ale trzeba podpis elektroniczny lub konto w PKO BP).

Cytat:
nasza waga jest taka, że nawet postawiona w tym samym miejscu i wchodząc na nią 2 razy pod rząd pokazuje inne wyniki chyba pora ją zmienić...

straszna ta biurokracja u nas;/
Płyn do higieny intymnej najlepszy do tego celu.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości