|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3751 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część III.
Dziewczyny takie pytanko mam, otóż ważę się zawsze rano ale wczoraj czułam się jakaś taka "spuchnięta" ,jakby mi przybyło z 5 kg, weszłam na wagę wieczorem a tam 2kg na plusie od ostatniego pomiaru....ale dzisiaj weszłam rano i nie ma tych 2kg... to normalne że waga tak skacze??? nigdy nie ważyłam się zbyt regularnie a teraz robię to raz w tygodniu i ostatnio się cieszyłam ze praktycznie od styczni waga stoi w miejscu... ważycie się rano przed śniadaniem czy wieczorem, jest w tym jakaś różnica???
|
|
#3752 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niezaleznie od ciazy, człowiek wieczorem zwykle wazy nieco wiecej. Najlepiej wazyc sie rano. |
|
|
|
|
#3753 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zobaczymy co z tego wyjdzie, ale mcierzyńskiego mu nie oddam, lepiej niech On pracuje ja w domu z chęciom posiedze, do pracy mi się nie spieszy :P a co do porodów, to dzieki Wm zaczełam oglądać i jakoś tak też mam wyobrażenie jak to bedzie i lżej na duszy ![]() ole Boga... ;P
|
|
#3754 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, pytanie takie, jakie macie podejście do kosmetyków dziecięcych? Przyznam szczerze, że któraś z Was mnie tu zainspirowała i podczytuję blog srokao, która neguje większość kosmetyków. Z mojej wyprawkowej listy kosmetycznej planuję:
- linomag bobo a+e do smarowania pupy, ale nie przy każdej zmianie pieluszki -linomag maść (zielona) - w razie odparzeń (nawet w szpitalu trzeba mieć) -płyn do kąpieli z babydreama (ale też nie używać go codziennie) - na ciemieniuchę lub do masowania, zamiast oliwki lub chemicznych preparatów - olej ze słodkich migdałów/kokosowy - chusteczki nawilżane babydream - choć w domu będę starać się przemywać przegotowaną wodą. - woda termalna (opcjonalne, w sumie sama używam) - też w razie podrażnień Kąpać co któryś dzień, tak to przemywać pieluszką i przegotowaną wodą. Kąpiele w krochmalu przy krostkach, od czasu do czasu w płatkach owsianych. Wiadomo - raz w tygodniu w jakimś drogeryjnym płynie. Jeśli mam złe podejście - błagam o pejczing Pytam, zwłaszcza mam doświadczonych. Chyba nie ma sensu codziennie kąpać, moczyć, balsamować i przyzwyczajać - sama zaczęłam bardzo wcześniej używać balsamów i moja skóra bez nich już sobie nie radzi ![]() Czarna, co do wagi - też miewałam takie dni, kiedy miałam dwukilogramowe wahania w ciągu jednego dnia. Myślę, że Talantea ma dobry patent. Ja osobiście biorę pod uwagę pomiary u położnej, przynajmniej mam wszystko zapisane
100 % nie istnieje Edytowane przez shybuya Czas edycji: 2016-04-11 o 12:30 |
|
|
|
#3755 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziękuję za gratulacje imię jeszcze nie wybrane czekaliśmy na płeć żeby zacząć dyskutować.Cytat:
idę robić lasagne. trzymajcie kciuki żeby wyszła bo pierwszy raz w życiu będę robić!
|
|
#3756 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale i tak najbardziej ufam wadze u ginekologa, bo moja w zależności od tego gdzie ją postawię to pokazuje inny wynik
|
|
#3757 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam zamiar kupic chusteczki z sama wodą. tzw water wipes. Mozna kupic przez internet.
Co do reszty pielegnacji muszę jeszcze ogarnąc. W UK są inne produkty więc bede musiała popatrzec bo blogach i forach co polecają tamtejsze mamy. |
|
|
|
#3758 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No ale wiadomo, co kraj to obyczaj
|
|
#3759 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
trzymam kciuki! U mnie dziś rosół i mięso gotowane (oczywiście z tego rosołu) ![]() Moja waga też skacze, ale wchodzę na nią z coraz większym przerażeniem... |
|
|
|
|
#3760 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3761 | |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o książki dla dzieci, to dla mnie niewyczerpanym źródłem inspiracji jest blog matka wariatka. Są tam cykle "nowości w biblioteczce malucha" i "nowości w biblioteczce przedszkolaka". Mam bardzo wiele polecanych przez nią książek i sa genialne. Sporo kupujemy z tego drugiego działu, ale Maksym je już uwielbia.
Co do Sienkiewicza, to go nienawidzę. Kocham każde zdanie napisane przez Gombrowicza na temat Sienkiewicza i zgadzam się od kropki do kropki. Polecam kazdemu ten krótki esej Kasmina, z książkami to jest tak. Najpierw kontrastowe. Potem koniecznie każde dziecko musi dostać "Wielką księgę dźwięków", to książka narkotyk. Jak Maksym nauczył się sam przekrecac kartki, to najchętniej sięgał po takie małe książeczki ze sztywnym kartkami. Treść różna,głównie zdjęcia/ rysunki zwierząt. Ale księga dźwięków była numerem 1 przez ok pół roku, dopóki nie rozpadła się w drobny mak. Ogólnie maluchom zaleca się raczej czytanie wierszowanych tekstów, chodzi o ten rytm. Mój synek uwielbia "małego Gruffala", "365 pingwinów", te starsze wiersze dla maluchów (Tuwim, Brzechwa) niezbyt. Lubi też Gellner wiersze. Chętnie sięga po książki do ogladania- rok w lesie, miasteczko mamoko, jestem miasto Warszawa itd. Jako duzy mężczyzna kocha wszystkie pojazdy, więc rządzą unas obecnie książki z koparkami, tramwajami, autobusami no i najdrozszymi jego sercu smieciarkami mogłabym tak godzinami ![]() ---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3762 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3763 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Inaczej nie stanę na wagę ![]() Nie ma sensu się ważyć wieczorem. Zatrzymuje się woda w organizmie, cały dzień jemy i nie zawsze wszystko się trawi od razu - wie to każdy kto wieczorem potrafił zwymiotować śniadanie ![]() ---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ---------- Cytat:
U położnych waga zawsze pokazuje podobnie.---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#3764 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak juz wypróbuje i wybiore najlepsze dla nas. Wychodzi o wiele taniej.
|
|
|
|
|
#3765 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Oleju kokosowego sama używam, więc zawsze będzie w domu. I w sumie racja - od czasu do czasu można posmarować, zamiast balsamu. Dla mnie to kwc, wchłania się dużo szybciej niż oliwka, przynajmniej się po nim aż tak bardzo nie kleję. Używam do jedzenia (ostatnio dodałam łyżkę do brownie jak robiłam, bardzo ciekawy smak
|
|
#3766 |
|
Zadomowienie
|
Ja też mam dziś dzień sprzątania i prania. Ogarnęłam już sypialnię i przedpokój, jeszcze łazienka i tona prania:P
Ja nie mam problemu z wagą....póki co stoi, no ale ja na grzechy pozwalam sobie bardzo rzadko. Dla mnie grzechem są dwa kawałki chleba na śniadanie i makaron na obiad;/ Coś czuję, że zwiększą mi dawkę porannej insuliny. Ale kurczę, muszę zjeść choć ten kawałek;/ Najlepsze jest to, że w Polsce mogłam jeść nawet 3 kawałki na śniadanie i nic mi nie było. Tutaj to chyba dosładzają nawet powietrze;/ |
|
|
|
#3767 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na pewno uzyje tez na maluszku i zobacze jak reaguje
|
|
|
|
|
#3768 |
|
Rozeznanie
|
Do golenia? I co, nie zapycha się bardzo maszynka? Muszę spróbować!
|
#3769 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Moje posty bardzo często są przeładowane grafiką. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
W szpitalu jeśli chodzi o informacje i dostęp do dokumentacji medycznej - jako pacjentka masz prawo wskazać osobę, której lekarze mają ich udzielać. Z decyzjami jest tak, że gdy konieczna jest nagła pomoc, lekarze działają bez uzyskiwania wcześniejszej zgody pacjenta. Cytat:
|
||||||
|
|
|
#3770 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3771 |
|
Zakorzenienie
|
Jak oplucze maszynkę pod gorącą wodą to wiekszosc spływa. Tylko trzeba uwazniej podchodzic do golenia i najlepiej jak skora namieknie pod prysznicem najpierw.
Ja w ten sposób jednak golę tylko nogi i pachy. Nie pamietam kiedy ostatnio kupowałam piankę. |
|
|
|
#3772 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3773 |
|
Zakorzenienie
|
A ja przeżyłam dentystę bez eymiotow na fotelu. Miałam takiego stracha, bo od samego mycia zębów mam odruch wymiotny. Ale udało się. JesZcze za tydzień powtórka i spokój
|
|
|
|
#3774 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3775 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3776 |
|
Zadomowienie
|
Też używam kokosowego np do demakijażu, smarowania no i oczywiście w kuchni do smażenia ale do golenia nie pomyślałam. Też myślałam, że będzie się zapychać. Spróbuję
|
#3777 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba pora ją zmienić...Cytat:
u mnie najlepiej sprawdza się żel pod prysznic albo płyn do higieny intymnej.Cytat:
|
|
#3778 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3779 | |||
|
Rozeznanie
|
ok, lasagna w piecu, zobaczymy co z tego wyjdzie
![]() też macie teraz problem ze "złapaniem smaku"? ja non stop albo nie dosolę, albo przesolę Cytat:
masz ode mnie naklejkę (w załączniku)Cytat:
Cytat:
![]() boli mnie gardło od wczorajszego wieczora i nie chce przestać w sam raz na jutrzejszy powrót do pracy po L4
|
|
#3780 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ewentualnie 500+ czytałam, że można złożyć przez internet (ale trzeba podpis elektroniczny lub konto w PKO BP). Cytat:
|
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:32.

) a tak to jedynie w rożku, w życiu pieluchy nie zmieniałam ani nie przebierałam takiego maleństwa ... no i nie ukrywam, że się boję trochę czy dam radę 

1.09.2012
za duzo tej polewy, za mało czuć masło orzchowe jak dla mnie 

<3
Dla mnie grzechem są dwa kawałki chleba na śniadanie i makaron na obiad;/
Za to Sienkiewicza przeczytałam bez przymusu i chyba nawet wszystko mi się w miarę podobało
Ja generalnie jestem fanka czytania i posiadania książek i zawsze MUSZĘ mieć coś do czytania więc jak mi sie książka kończy, to dbam o to, żeby mieć następną pod ręką
w sam raz na jutrzejszy powrót do pracy po L4