Sierpnióweczki 2016! Część IV. - Strona 106 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-05-04, 12:02   #3151
Babygirl1990
Raczkowanie

Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część IV.

Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość

to należy to uczcić..zakupy?
Zakupy mam w planach. Na gemini koszyk czeka, tylko mam jeszcze kilka wątpliwości.. i ciuszki w sklepie Pinokio (warszawianka polecała jak dobrze pamiętam, że fajna jakość). No i te pingwinki za mną chodzą odkąd je ujrzałam

Cytat:
Napisane przez florencee Pokaż wiadomość
Dzień dobry.
Cieszę się, że ból gardła odpuścił. I fajnie, że idziesz z mężem na szkołę rodzenia.
No!!
Cytat:
Napisane przez zonamojegomeza Pokaż wiadomość
Wg norm labor i tiji nie mam cukrzycy ciazowej!!!!!!
Kolejna okazja do świętowania u Ciebie! Super
Cytat:
Napisane przez Krefetka Pokaż wiadomość
Cos w ciazy musi byc bo indla mnie przed ciąża lody mogłyby nie istnieć
Cytat:
co Ty, dziecku odmawiasz słodkości?
Dziewczyny... Wszystko spoko, tylko wyjęłam dziś moje krótkie spodenki i co...? Do połowy uda wsadziłam!! Nie no, to już nie są żarty... Ja wiem że po ciąży podobno to szybko schodzi (choć ja myślę że to kwestia indywidualna) ale żeby w tyłku tyle przytyć? No dobra, wiem, ciąża rządzi się swoimi prawami, ale muszę odstawić słodycze. Dziewczyny z cukrzycą trzymają dietę, to ja chociaż tyle mogę zrobić i nie żreć słodkości. I spacerów więcej. I muszę ćwiczyć silną wolę.
Cytat:
Napisane przez Kasmina Pokaż wiadomość
Czuje się jak wielka foka...
O właśnie, o tym mówię!!

Już Wam nie marudzę. Idę na balkon z książką.
Stary 2016-05-04, 12:04   #3152
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dobry
Miałam gości i kilka dni mnie nie byłowięc wczoraj wieczorem i dziś nadrabiałam

Czuje się jak wielka foka... w niedziele grill, w poniedziałek grill, do tego gofry, ciastka, lody... masakra- nigdy więcej sobie tego nie zrobię boli mnie brzuch- chyba muszę zjeść kiwi :P

Muszę chyba założyć sobie SOW, bo dostałam okrojone wynagrodzenie a przelew z zusu nie wiem kiedy będzie tylko czuje że ten sow to tak do najbliższej promocji
haha.. przy naszych gabarytach ponoć nie ma na co narzekać
p.s. do mnie mąż powiedział wczoraj "Ty baleronku"

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
Z tego co kojarzę to fajne filmiki o malowaniu ust miała Red Lipstick Monster, poszukaj Mówi dość specyficznie, ale treści są warte uwagi.

Ja też póki co oglądam filmiki, zawsze to lepsze niż czytanie instrukcji Mam jeszcze 3 miesiące, żeby się nauczyć robić przyzwoite zdjęcia, a teraz mam sporo wolnego czasu tylko widoki z łóżka czy kanapy średnie ileż można mieć zdjęć śpiącego psa

moja Mała też dość aktywna dzisiaj ale pewnie przez to, że wypiłam szklankę soku i zagryzłam słodkim winogronem.

Przestań, każdej z nas należy się czasem dzień/weekend rozpusty kilka dni i wrócisz do normalnego odżywiania

A w ogóle nie wiem czy Wam pisałam po wizycie- Mała waży niecałe 800gram, a ja przez ostatnie 4 tygodnie przybrałam 0,5kg na szczęście nie utrzymała się tendencja z poprzedniego ważenia, kiedy to w 4 tygodnie przytyłam 3 kg czyli póki co mam nieco ponad 4kg na plusie.
oglądałam już RLM, jakoś nie trawię jej za zbytnio
zawsze możesz obcykać siebie.. a śpiący pies to wdzięczny obiekt..
u mnie Mała też fika..wczoraj chyba z półtorej godziny wieczorem harcowała i teraz już z godzinę a ostatnio jak przyłożyłam rękę podczas takiego tańcowania to jakąś kość chyba wyczułam, twarde coś..może pięść..ale to dziwne było..bo tak to takie stłumione bęcki dostaje a to było takie inne

nie pisałaś o Małej i kg..malutko przybrałaś, ale Małgosia
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-04, 12:04   #3153
Origa
Rozeznanie

Hej, witam sie po tygodniowej nieobecności i długim weekendzie. Byłam dość zabiegana, nie miałam kompletnie czasu na wizaż i internet generalnie, a i tak nie zrealizowałam wszystkich planów na te wolne dni Przepraszam, ale nie dam rady Was nadrobić choc próbowałam przez ostatnia godzinę w pracy, ale naskrobałyście z milion stron

W zeszłym tygodniu byłam na glukozie, nie udało mi sie wprawdzie kupic smakowej, ale pozwolili mi pół cytryny do niej wcisnąć. I nie mam cukrzycy ciążowej Nawet nie wiecie, jak mi ulżyło, bo bałam sie strasznie

Byłam tez na wizycie z USG: dzieć ważył w tamtym tygodniu 615 g (+/- 50 jak to opisał lekarz), Helenka nie zmieniła się w osobnika płci męskiej, wszystko z nią w porządku.

Wczoraj zaczęłam 26-ty, ostatni tydzień II trymestru

Cytat:
Napisane przez tabitabi Pokaż wiadomość
Gratulacje z powodu zakupu wózka ! W jakim kolorze wybraliście wózek ? Widziałam w sklepie ten sam model szary w różowe groszki i byłam zachwycona tylko potem dla chłopca okazał by się mało "praktyczny"
Kupilismy w białe kropeczki/groszki, jestem w nim zakochana

Cytat:
Napisane przez TinkerrBell Pokaż wiadomość
Ja mojego poznałam mając 16 lat Ale był wtedy przyjacielem mojego ówczesnego chłopaka A ja się w nim po kryjomu kochałam - zawsze wolałam starszych chłopaków od siebie (7 lat różnicy) tylko, że na tamten czas mama by mnie chyba zabiła

W każdym bądź razie nasze drogi zawsze się gdzieś spotykały, i już dawno bylibyśmy parą gdyby nie fakt, że TŻ pływał po całym świecie i jak już mieliśmy jakieś plany to wzywało go morze.....

5 lat temu na "spotkaniu na piwie" powiedział mi, że jego interesuje tylko poważny związek, rodzina - a ja wtedy korzystałam z uroków bycia samotną mamą i to co on mi powiedział, to jakby ktoś mi w mordę strzelił)
To ja wtedy, że jeśli chce rodziny to tylko na lądzie, on na to, że ok ale nie w PL i tym oto cudownym sposobem mieszkam w Szkocji...
Ja swojego Tż tez poznałam jak miałam 16 lat, on 22...to była miłość od pierwszego wejrzenia/spotkania Moi rodzice wykazywali duuuuuży sceptycyzm i delikatnie mówiąc zachwyceni nie byli, po latach wspominamy to wszyscy z usmiechem, ale wtedy to naprawde szło "na noże" na początku Po 6 latach zaręczylismy się, ale...potem rozstaliśmy. Niecałe trzy lata później okazało się, że jednak nie możemy bez siebie żyć i choć mieszkalismy w innych miastach i byliśmy na różnych etapach w naszych prywatnych zyciach, postawilismy wszystko na jedną kartę i dalismy sobie ostatnią szansę. Kolejne kilka lat później jeszcze jedne zaręczyny i w końcu ślub, a teraz trzy lata po nim czekamy na Helenkę A na pamiątkę po tym wszystkim mam 2 pierścionki zaręczynowe od największej miłości mojego życia

Cytat:
Napisane przez zonamojegomeza Pokaż wiadomość
Wg norm labor i tiji nie mam cukrzycy ciazowej!!!!!!

Dziewczyny, martwi mnie brak przyrostu wagi. Niby za tydzien zaczynam III trymestr, a waga stoi w miejscu od czasu jak schudłam po pierwszym trymestrze Ważę się co 2-3 dni, zawsze na tej samej wadze, rano, nago, po wypróżnieniu. Aż sobie sprawdziłam w kalendarzu w aplikacji i zobaczcie same:

19.01: 75,0
4.02: 72,8
24.02: 71,9
1.03: 70,05
12.03: 71,4
21.03: 70,02
30.03: 71,5
11.04: 70,03
25.04: 71,0
04.05: 71,4

Nie wklejam Wam wyników coi 2-3 dni, oscylują wokół tych samych wartości, ale mam ogólne wrażenie, że waga mniej więcej co dwa tygodnie idzie w górę o kilogram-półtorej, a za chwilę spada o tyle samo, nie przekracza magicznej wartości 71,5kg. Wizytę u swojej lekarki mam dopiero za tydzień, a naprawdę się martwię Czy któraś z Was ma podobnie?
Origa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-04, 12:09   #3154
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Tija, na Gemini zamawiałaś ten krem? bo widzę tylko ten niepolecany

chyba, że to ten, bo jest mineralny- nie chemiczny, ale ma zmienione opakowanie
http://www.aptekagemini.pl/pharmacer...enia-50ml.html
?
Tak to jest ten i miałam pisać, że opakowanie zmienili
Stary 2016-05-04, 12:12   #3155
Kasmina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
Tak to jest ten i miałam pisać, że opakowanie zmienili
Kasmina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-04, 12:16   #3156
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Babygirl1990 Pokaż wiadomość
Zakupy mam w planach. Na gemini koszyk czeka, tylko mam jeszcze kilka wątpliwości.. i ciuszki w sklepie Pinokio (warszawianka polecała jak dobrze pamiętam, że fajna jakość). No i te pingwinki za mną chodzą odkąd je ujrzałam

No!!

Kolejna okazja do świętowania u Ciebie! Super

Dziewczyny... Wszystko spoko, tylko wyjęłam dziś moje krótkie spodenki i co...? Do połowy uda wsadziłam!! Nie no, to już nie są żarty... Ja wiem że po ciąży podobno to szybko schodzi (choć ja myślę że to kwestia indywidualna) ale żeby w tyłku tyle przytyć? No dobra, wiem, ciąża rządzi się swoimi prawami, ale muszę odstawić słodycze. Dziewczyny z cukrzycą trzymają dietę, to ja chociaż tyle mogę zrobić i nie żreć słodkości. I spacerów więcej. I muszę ćwiczyć silną wolę.

O właśnie, o tym mówię!!

Już Wam nie marudzę. Idę na balkon z książką.
sklep pinokio polecał ktoś inny, ale o jakości ja pisałam..mam parę sztuk ubrań dla Małej z tej firmy i wyglądają porządnie, produkowane w pl, z bawełny..mi się podobają..
a bo te krótkie spodenki to zawsze przyciasne robią.. z resztą nie oceniaj tyłka bo włożyłaś je do połowy uda.. a uda większe bo mięśnie rosną, bo muszą nosić brzuszek

Cytat:
Napisane przez Origa Pokaż wiadomość
Hej, witam sie po tygodniowej nieobecności i długim weekendzie. Byłam dość zabiegana, nie miałam kompletnie czasu na wizaż i internet generalnie, a i tak nie zrealizowałam wszystkich planów na te wolne dni Przepraszam, ale nie dam rady Was nadrobić choc próbowałam przez ostatnia godzinę w pracy, ale naskrobałyście z milion stron

W zeszłym tygodniu byłam na glukozie, nie udało mi sie wprawdzie kupic smakowej, ale pozwolili mi pół cytryny do niej wcisnąć. I nie mam cukrzycy ciążowej Nawet nie wiecie, jak mi ulżyło, bo bałam sie strasznie

Byłam tez na wizycie z USG: dzieć ważył w tamtym tygodniu 615 g (+/- 50 jak to opisał lekarz), Helenka nie zmieniła się w osobnika płci męskiej, wszystko z nią w porządku.

Ja swojego Tż tez poznałam jak miałam 16 lat, on 22...to była miłość od pierwszego wejrzenia/spotkania Moi rodzice wykazywali duuuuuży sceptycyzm i delikatnie mówiąc zachwyceni nie byli, po latach wspominamy to wszyscy z usmiechem, ale wtedy to naprawde szło "na noże" na początku Po 6 latach zaręczylismy się, ale...potem rozstaliśmy. Niecałe trzy lata później okazało się, że jednak nie możemy bez siebie żyć i choć mieszkalismy w innych miastach i byliśmy na różnych etapach w naszych prywatnych zyciach, postawilismy wszystko na jedną kartę i dalismy sobie ostatnią szansę. Kolejne kilka lat później jeszcze jedne zaręczyny i w końcu ślub, a teraz trzy lata po nim czekamy na Helenkę A na pamiątkę po tym wszystkim mam 2 pierścionki zaręczynowe od największej miłości mojego życia

Dziewczyny, martwi mnie brak przyrostu wagi. Niby za tydzien zaczynam III trymestr, a waga stoi w miejscu od czasu jak schudłam po pierwszym trymestrze Ważę się co 2-3 dni, zawsze na tej samej wadze, rano, nago, po wypróżnieniu. Aż sobie sprawdziłam w kalendarzu w aplikacji i zobaczcie same:

Nie wklejam Wam wyników coi 2-3 dni, oscylują wokół tych samych wartości, ale mam ogólne wrażenie, że waga mniej więcej co dwa tygodnie idzie w górę o kilogram-półtorej, a za chwilę spada o tyle samo, nie przekracza magicznej wartości 71,5kg. Wizytę u swojej lekarki mam dopiero za tydzień, a naprawdę się martwię Czy któraś z Was ma podobnie?
zauważyłam,ze Cie nie ma dłuższy czas właśnie
fajnie,że cukrzyca wykluczona i Hela pozostała Helą..
z wagą nie pomogę, ja systematycznie pnę się w górę...
Stary 2016-05-04, 13:05   #3157
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:
Też poznałam mojego TŻ wcześnie bo ja miałam 15 a on 21 lat Też miłość od pierwszego wejrzenia I te przeprawy z rodzicami też znam hihihihi

Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-04, 13:16   #3158
Orange_tree1
Zadomowienie

Dziewczyny wpadłam na artykuł taki : https://kefir2010.wordpress.com/2015...szym-dzieciom/ zmroziło mnie ....

Ponadto byłam na wykładzie u znajomego ktory mocno współpracuje z dr Ziębą - nie wiem czy Wam coś nazwisko mówi ale gość ma głowę na karku. Jak zobaczył moje witaminy ciążowe femibion kazał je od razu wyrzucić bo jest w składzie wit B12 w postaci cyjanokobalaminy która podobno jest kancerogenna (rakotwórcza) i nikt nie powinien jej przyjmować a szczególnie kobiety w ciąży ...

On również doradzał by usg omijać ile się da i powiem Wam, że się mocno zestresowałam :/

---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Od kiedy wróciłam z szkoły rodzenia odpisywałam na wasze posty, dałam zamieść wywaliło mi całkiem wizaża i wszystko co robiłam zeżarło a, że nie mam czasu na nic nie dam rady jeszcze raz tego robić
12.12.2015 II kreseczki
23.08.2016 Czekamy na Ciebie maleństwo

Edytowane przez Orange_tree1
Czas edycji: 2016-05-04 o 13:15
Orange_tree1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-04, 13:20   #3159
Krefetka
Zadomowienie

Cytat:
a bo te krótkie spodenki to zawsze przyciasne robią.. z resztą nie oceniaj tyłka bo włożyłaś je do połowy uda.. a uda większe bo mięśnie rosną, bo gę, ja systematycznie pnę się w górę...
Jak pięknie napisane
Krefetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-04, 13:25   #3160
tija93
Zakorzenienie

Poród fizjologiczny

Zaczniemy od tego co to jest poród fizjologiczny według Standardu Opieki Okołoporodowej – „spontaniczny poród niskiego ryzyka od momentu rozpoczęcia i utrzymujący taki stopień ryzyka przez cały czas trwania porodu, w wyniku którego noworodek rodzi się z położenia główkowego, pomiędzy ukończonym 37. a 42. tygodniem ciąży, i po którym matka i noworodek są w dobrym stanie.”

Poród dzieli się na okresy porodu. Są w sumie 4 okresy porodu.
I okres porodu – od rozpoczęcia REGULARNEJ czynności skurczowej macicy do pełnego rozwarcia.
II okres porodu – od pełnego rozwarcia do urodzenia płodu.
III okres porodu – od urodzenia płodu do urodzenia łożyska.
IV okres porodu – pierwsze 2h po porodzie.

Więc po kolei.

I okres porodu dzieli się na podokresy:
1. Od rozpoczęcia czynności skurczowej do całkowitego zaniknięcia części pochwowej szyjki macicy. W badaniu nie wyczuwa się szyjki.
2. Od wygładzenia części pochwowej szyjki macicy do pełnego rozwarcia.

I okres porodu u pierwiastki trwa 12-18h, u wieloródki 6-12h.
Początek porodu zazwyczaj charakteryzuje się fazą utajoną i ból stopniowo nasila się i skurcze wydłużają się. Zdarza się, że tutaj może dojść do zaniku czynności skurczowej np. przy przyjęciu na oddział. Ta faza trwa do osiągnięcia rozwarcia na 4cm.

Od 4cm do pełnego rozwarcia trwa faza przyspieszona. Skurcze są mocno nasilone, bolą coraz mocniej, poród postępuje, skurcze nie wyciszają się. Pod koniec fazy przyspieszonej następuje kryzys 7cm (ten 7cm to nie jest jedyny słuszny centymetr), który głównie objawia się tym, że kobieta ma ochotę się spakować i wyjść. Po tym następuje faza zwolnienia – skurcze trochę się wyciszają, dłuższe są przerwy między nimi – jest to moment zbierania sił na II okres porodu.

I teraz moje rady:
1. Zanim ruszymy do szpitala poczekajmy na regularne nasilające się skurcze. Wiadomo, że moment wyjazdu zależny jest od odległości od szpitala. Jak ktoś ma blisko to proponuje poczekać do skurczów co 5 min, nawet częściej. Oczywiście nie namawiam, każda zrobi jak uważa za słuszne, najważniejsze by czuć się bezpiecznie. Strach i stres również hamują akcje porodową.
2. Po przyjęciu do szpitala nie zdziwmy się, że będziemy podpisywać mnóstwo papierów. Przy przyjęciu zawsze też jest wykonywany zapis KTG, coby mieć wgląd w jakim stanie przyjechała pacjentka i dziecko. Badanie wewnętrzne (w trakcie porodu są bolesne). Założenie wkłucia do żyły, nie poznałam póki co szpitala co tego nie robi (pewnie w Domu Narodzin nie zakładają). Czasem też jest wykonywana lewatywa i golenie krocza. Po tej całej procedurze zazwyczaj pacjentka zostaje sama z osobą towarzyszącą.
3. Naszym zadaniem jest robienie tego co nam instynkt podpowiada. Jak każe chodzić chodzimy, jak każe leżeć leżymy. Proponuje zaraz od progu nie stosować wszelkich możliwych metod łagodzenia bólu, bo tylko zdążymy się zmęczyć. Róbmy to co nam ciało podpowiada.

I co ważne teraz:
1. Zastanów się chwile czy brać tą oksytocynę, gdy zaproponują przy końcówce porodu. NORMĄ jest wyciszenie w tym momencie i kwestią czasu jest gdy skurcze wrócą.
2. Gdy usłyszysz pełne rozwarcie, a nadal nie każą przeć to też się nie zdziw. Często rozwarcie nie idzie w parze ze schodzeniem główki w kanale rodnym (więcej o schodzeniu główki napisze w mechanizmie porodu). Wtedy kobieta musi przeoddychać skurcze parte. Czemu tak? Bo zbyt wczesne wypieranie zmęczy dziecko i spowoduje, że na główce dziecka wytworzy się duże przedgłowie. Świetnie na to działa dmuchanie świeczki na skurczu, pomiędzy głębokie oddechy dotleniające matkę i dziecko.
3. Nie zdziw się jak będziesz podkrwawiać i nikt się tym nie zainteresuje. Szyjka macicy jest mocno ukrwiona i jest to dobry objaw.

II okres porodu rozpoczyna się teoretycznie od pełnego rozwarcia i faktycznie liczymy od tego momentu czas. Są szpitale co od tego odchodzą. Bo mamy teraz 2h, przy ZZO 3h na urodzenie dziecka. Zazwyczaj mimo wszystko rodzi się na łóżku. Kobieta słyszy polecenie „Ręce pod kolana, głowa do klatki piersiowej i przyj jak na kupę”. No cóż, badania pokazują, że to za dobre nie jest. Jest większe ryzyko pęknięcia krocza. Lepsze jest spontaniczne parcie, nie na komendę. Pewnie nawet ja tego nie uświadczę.

I teraz rady i inne ciekawostki:
1. Między skurczami oddychaj. Mocno, głęboko – jest to ten moment kiedy już matka i dziecko są zmęczone.
2. Jeśli zależy Ci na urodzeniu bez urazów krocza w trakcie wyżynania główki musisz słuchać położnej. Ona tak pokieruje porodem, że tkanki krocza zdążą się przyzwyczaić do wymiarów główki i nie popękają.
3. Nie zdziw się jak po prostu zrobisz kupę. Życie, poród taki jest. Położna szybko ogranie co trzeba i rodzimy dalej.
4. Nie zdziw się jak będą przerwy, bo np. główka się cofnęła. Wtedy zazwyczaj kładzie się na boczek, albo przykuca przy łóżku (zależy od sytuacji).
5. Zastanów się czy chcesz dotknąć główki w trakcie wyżynania się
6. Nacięcie krocza – wykonuje się na szczycie skurczu, gdy główka napiera na krocze i do niego nie dopływa krew. Związku z tym nie jest to bolesne.
7. I co ważne – dziecko ma minutę po urodzeniu by ZACZĄĆ płakać. Więc nie wpadaj w panikę

Postępowanie w III okresie porodu można podzielić na bierne i aktywne. Przy biernym czeka się, aż łożysko samo się odklei i powrócą skurcze. Przy aktywnym podaje się do żyły oksytocynę. Czas na urodzenie łożyska to 30 min. W czasie oczekiwania na poród łożyska położna pobierze krew z pępowiny by sprawdzić w jakim stanie urodziło się dziecko (bada się pH). Po urodzeniu łożyska lekarz sprawdzi czy jest kompletne. Jak nie to będzie trzeba wyłyżeczkować jamę macicy. Robi to lekarz. Nie spotkałam się z tym, że pacjentkę to bolało. Ty w tym czasie zajmujesz się dzieciaczkiem i cieszysz się chwilą

IV okres porodu to już w zasadzie nie poród, a połóg. Ale jest to bardzo istotny czas. Przez 2h jest się pod ścisłą obserwacją. Położna kontroluje krwawienie i napięcie macicy. Jest to też czas na połatanie krocza. Krocze szyje albo lekarz albo położna. Również jest to czas by przystawić dziecko do piersi i uruchomić mechanizm laktogenezy II by KP mogło iść dalej poprawnie.

I teraz takie subtelne różnice w porodzie pierwiastki i wieloródki.
1. Przede wszystkim moment uchwycenia regularności skurczowej. Trudniej jest u pierwiastek.
2. Dłuższy każdy okres porodu u pierwiastki z tego względu, że ciało nie zna tego co się z nim dzieje.
3. Inne rozwieranie szyjki macicy – u wieloródki jednocześnie się rozwiera zewnętrzne i wewnętrzne ujście szyjki, u pierwiastki szybciej rozwiera się zewnętrzne ujście.
4. Wstawienie główki do kanału rodnego następuje szybciej u pierwiastki, około 2 tygodnie przed porodem. U wieloródki w momencie rozpoczęcia czynności skurczowej.
Stary 2016-05-04, 13:29   #3161
florencee
Zadomowienie

Nadciąga burza, zdążyłam pozałatwiać sprawy na mieście i wrócić, brawo ja. Podcięłam włosy, oddałam i wypożyczyłam książki, odbiłam się od ciżby oglądającej kosmetyki w Rossmannie i nie kupiłam przez tę ciżbę podkładu, byłam też w punkcie pobrań zapytać o parę rzeczy związanych z glukozą. Teraz mogę odpocząć.

Cytat:
Naleśniki faszerował papryką czerwoną, cukinią, kukurydzą i cebulką- wszystko podsmażone. Dodał oczywiście kurczaka, ale jak dla mnie to można ten krok pominąć Do środka ser żółty, całość zwinięta i na wierzch polana sosem pomidorowym i troszkę posypana serem

Chcę małą, klasyczną czarną Taką jak w załączniku

A próbowałaś tej glukozy o smaku cytrynowym? w niektórych aptekach można dostać. Może lepiej Ci wejdzie niż zwykła

Teściowa dzwoniła, jednak nie przyjedzie Więc mam pół blachy ciasta dla siebie;p No i z rozrywek pozostało mi czytanie książki, wizaż, Warsaw Shore (płaczę na tym ze śmiechu ) i obcykanie prezentu od męża- z tym będzie najwięcej zabawy, bo ja jestem średnio "techniczna"
Cytat:
(...)

A w ogóle nie wiem czy Wam pisałam po wizycie- Mała waży niecałe 800gram, a ja przez ostatnie 4 tygodnie przybrałam 0,5kg na szczęście nie utrzymała się tendencja z poprzedniego ważenia, kiedy to w 4 tygodnie przytyłam 3 kg czyli póki co mam nieco ponad 4kg na plusie.
Dobry pomysł na naleśniki, właśnie mam zamiar zrobić jutro jakieś na słono.

Fajna torebka, jeśli to jest ta malutka (coś niedokładnie widzę na telefonie, a na kompie nie widzę w ogóle foty, nie wiem czemu) to mam taką samą tylko beżową.

To Mała już duża, super!

Cytat:
Wróciłam Wciśnęłam do glukozy cytrynę i nawet mi smakowało Po mniej więcej godzinie mnie na chwile zmuliło, ale dobrnęłam do końca Po południu mogę odebrać wyniki

Koleżanka zaproponowała mi KTG A co tam, że wczesny tydzień może wyjdzie Tosia od samego początku kopała w pelotę, a na koniec dostała czkawki Nagrałam czkawkę na telefon

(...)
To dobrze, że z glukozą poszło ok, teraz kciuki za wyniki.
Fajne musi być nagranie czkawki!

Cytat:

Super, że wyniki cukrowe dobre i że wszystko w porządku u Helenki!
Co do tycia to u mnie też tak było, dopiero niedawno wystartowało, mój lekarz parę razy mnie pocieszał, że to naprawdę kwestia indywidualna, może Twoje tycie dopiero się zacznie jakoś teraz? Zapytaj lekarkę.

Teraz się z kolei boję, że za szybko mi idzie tycie, bo co tydzień widzę o 0,5 kg więcej.
florencee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-04, 13:36   #3162
tija93
Zakorzenienie

Orgia super, że nie masz cukrzycy A coś lekarz mówił na Twoją wagę? Bo ja szczerze mówiąc bym się nie martwiła. Helenka dobrze rośnie, Ty masz dobre wyniki - taka Twoja uroda
Stary 2016-05-04, 13:45   #3163
florencee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Orange_tree1 Pokaż wiadomość
Dziewczyny wpadłam na artykuł taki : https://kefir2010.wordpress.com/2015...szym-dzieciom/ zmroziło mnie ....

Ponadto byłam na wykładzie u znajomego ktory mocno współpracuje z dr Ziębą - nie wiem czy Wam coś nazwisko mówi ale gość ma głowę na karku. Jak zobaczył moje witaminy ciążowe femibion kazał je od razu wyrzucić bo jest w składzie wit B12 w postaci cyjanokobalaminy która podobno jest kancerogenna (rakotwórcza) i nikt nie powinien jej przyjmować a szczególnie kobiety w ciąży ...

On również doradzał by usg omijać ile się da i powiem Wam, że się mocno zestresowałam :/

---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Od kiedy wróciłam z szkoły rodzenia odpisywałam na wasze posty, dałam zamieść wywaliło mi całkiem wizaża i wszystko co robiłam zeżarło a, że nie mam czasu na nic nie dam rady jeszcze raz tego robić
Hmm blogasek coś mi wygląda na lansujący jakieś spiskowe teorie...
Mam usg co 3 tygodnie, do tego jeszcze osobno prenatalne, więc bywało i częściej, chodzę do dobrego, polecanego lekarza, wie na pewno co robi. Nie sprawiał też wrażenia nastawionego tylko na zysk, który rośnie przy zrobieniu usg. Może jak to czasem bywa zdania są podzielone, a konkretnych dowodów na szkodliwość brak?

Cytat:
Poród fizjologiczny

(...)
Wielkie dzięki za opis, bardzo się przyda.
Stary 2016-05-04, 13:48   #3164
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm blogasek coś mi wygląda na lansujący jakieś spiskowe teorie...
Mam usg co 3 tygodnie, do tego jeszcze osobno prenatalne, więc bywało i częściej, chodzę do dobrego, polecanego lekarza, wie na pewno co robi. Nie sprawiał też wrażenia nastawionego tylko na zysk, który rośnie przy zrobieniu usg. Może jak to czasem bywa zdania są podzielone, a konkretnych dowodów na szkodliwość brak?
Też tak pomyślałam. Ja chodzę na NFZ więc za mnie kasy bezpośrednio nie ma. Też mam średnio co 3-4 tygodnie usg
Stary 2016-05-04, 13:49   #3165
agnszp
Rozeznanie

Tija dzieki za super opis
agnszp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-04, 14:29   #3166
kasia_ruda
Zakorzenienie

Ja myślę, że na większe promieniowanie jestesmy narażone na codzień z telefonów, masztów itd i to może być bardziej rakotwórcze niż szybkie usg co 3-4 tyg

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ----------

---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ----------

Przeglądałam gazetkę lidla jutrzejszą, polecam wam bardzo te sdmie z wywijanym stanem, dzięki niemu te spodenki starczają na bardzo długo. Mialam kilka par dla synka i bardzo lubiłam.

Fajne te zwykłe topy ciążowe za 17 zl, może się jednak wybiorę...

kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-04, 14:46   #3167
natalia_23
Zakorzenienie

witam dzięki za kciuki

Wizyta udana, moja gin szczęśliwa, że tak dobrze idzie moja ciąża .
Jedyne co to dostałam żelazo na poprawę wyników.

Cytat:
Teraz eskulap nie ma żadnej umowy z NFZ wszystko jest ekstra płatne. Takie info podają na stronie i na rodzić po ludzku jest to samo napisane. A to jedyne miejsce gdzie masz pewne znieczulenie zzo jakby co w okolicy. W wojewódzkim jest niby możliwość ale jeśli akurat jest wolny anestezjolog i położna mi mówiła, żeby lepiej na to nie liczyć

kurde chciałabym być też taką optymistką
zobaczymy jak pójdzie mi z wypchnięciem Jaśka może jak się uda bez większej traumy też jeszcze będę próbować o Hanię powalczyć
o to może się coś zmieniło, daj znać jak się czegoś dowiesz tak z ciekawości chce wiedzieć bo ja ZZO to na pewno nie, bardziej boje się tej igły niż porodu

Cytat:
Napisane przez virginia Pokaż wiadomość
Hej Mamusie!
Jak Wam się udała majówka? Nam cudnie, zresztą same zobaczcie:

Ta malutka to moja Córcia, ta w szarym sweterku to ja, obok mnie i z córą to mąż a gratis teściowa, szwagierka i jej dzieci .
super majówka moja też udana

Cytat:
Dzień dobry
Miałam gości i kilka dni mnie nie byłowięc wczoraj wieczorem i dziś nadrabiałam

Czuje się jak wielka foka... w niedziele grill, w poniedziałek grill, do tego gofry, ciastka, lody... masakra- nigdy więcej sobie tego nie zrobię boli mnie brzuch- chyba muszę zjeść kiwi :P

Muszę chyba założyć sobie SOW, bo dostałam okrojone wynagrodzenie a przelew z zusu nie wiem kiedy będzie tylko czuje że ten sow to tak do najbliższej promocji
oo mam podobnie, w Krk byliśmy we włoskiej knajpce, objadłam się strasznie. W pon zjadłam tyle domowej pizzy, że umierałam z przejedzenia a we wtorek był grill poprosiłam męża żeby mi ograniczył jedzenie bo umrę z przejedzenia

Cytat:
Z tego co kojarzę to fajne filmiki o malowaniu ust miała Red Lipstick Monster, poszukaj Mówi dość specyficznie, ale treści są warte uwagi.

Ja też póki co oglądam filmiki, zawsze to lepsze niż czytanie instrukcji Mam jeszcze 3 miesiące, żeby się nauczyć robić przyzwoite zdjęcia, a teraz mam sporo wolnego czasu tylko widoki z łóżka czy kanapy średnie ileż można mieć zdjęć śpiącego psa

moja Mała też dość aktywna dzisiaj ale pewnie przez to, że wypiłam szklankę soku i zagryzłam słodkim winogronem.

Przestań, każdej z nas należy się czasem dzień/weekend rozpusty kilka dni i wrócisz do normalnego odżywiania

fajnie, że wizyta udana. Waga malusia. U mnie po długim weekendzie obżarstwa 6+

Mikołaj 19.11.2011
natalia_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-04, 14:56   #3168
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:

Ziębę kojarzę, podczytuję regularnie..ale ciężko mi się ustosunkować do niektórych jego teorii..jeśli byśmy miały się sugerować tym, co głosi to te b12 i usg to jest kropla w morzu produktów/przedmiotów/sytuacji, z których należałoby zrezygnować..

Cytat:
Napisane przez Krefetka Pokaż wiadomość
Jak pięknie napisane

Cytat:
Poród fizjologiczny
dzięki.. super.. zaraz czytam drugi raz.. będę tylko omijać sformułowania "wyżynanie się główki" i "łatanie krocza"
Cytat:
Nadciąga burza, zdążyłam pozałatwiać sprawy na mieście i wrócić, brawo ja. Podcięłam włosy, oddałam i wypożyczyłam książki, odbiłam się od ciżby oglądającej kosmetyki w Rossmannie i nie kupiłam przez tę ciżbę podkładu, byłam też w punkcie pobrań zapytać o parę rzeczy związanych z glukozą. Teraz mogę odpocząć.

Dobry pomysł na naleśniki, właśnie mam zamiar zrobić jutro jakieś na słono.
a co to jest ciżba?

w kwestii wytrwanych naleśników polecam również dwie inne wersje:
pierwsza - brokuł i szparagi zielone al dente gotujemy na parze, mieszamy z fetą, pestkami uprażonej dyni, pomidorami suszonymi lub paprykowymi pokrojonymi na pół i tym nadziewamy nalesniki, można podpiec posypane serem lub w sosie pomidorowym lub beszamelowym
druga - baardzo prosta, na naleśniki kładziemy surowy szpinak baby, pokrojone pomidory suszone, kawałki sera pleśniowego (odpowiedniego dla ciężarnych), składamy na poł i na pół, tyle naleśników ile nam się zmieści kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową, obciążamy talerzem od góry, potem druga strona tak samo i jemy z sosem czosnkowym, lekką sałatką...mniam..narobiła m sobie smaka

natalia_23 super,że wizyta udana.. ile Malec waży?

Edytowane przez Piernik Torunski
Czas edycji: 2016-05-04 o 14:58
Stary 2016-05-04, 14:59   #3169
tija93
Zakorzenienie

natalia super, że wizyta udana!

Cytat:

dzięki.. super.. zaraz czytam drugi raz.. będę tylko omijać sformułowania "wyżynanie się główki" i "łatanie krocza"
Wyżynanie główki to profesjonalne położnicze słownictwo, łatanie krocza to moje
Stary 2016-05-04, 15:21   #3170
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:

Super, że wyniki cukru dobre
Co do historii z tż, nieźle jak z romansu

Z wagą nie pomogę, bo moja idzie do przodu

Cytat:
natalia super, że wizyta udana!

hmmm
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-04, 15:43   #3171
florencee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Ja myślę, że na większe promieniowanie jestesmy narażone na codzień z telefonów, masztów itd i to może być bardziej rakotwórcze niż szybkie usg co 3-4 tyg

---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ----------

---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ----------

Przeglądałam gazetkę lidla jutrzejszą, polecam wam bardzo te sdmie z wywijanym stanem, dzięki niemu te spodenki starczają na bardzo długo. Mialam kilka par dla synka i bardzo lubiłam.

Fajne te zwykłe topy ciążowe za 17 zl, może się jednak wybiorę...

Chcę te spodenki właśnie. I może dla siebie też wezmę spodnie, bo legginsy które noszę cały czas po domu mnie cisną trochę.
Mam nadzieję, że nie będzie tam jak wtedy gdy rzucili crocsy. ;P

Cytat:
(...)

a co to jest ciżba?

w kwestii wytrwanych naleśników polecam również dwie inne wersje:
pierwsza - brokuł i szparagi zielone al dente gotujemy na parze, mieszamy z fetą, pestkami uprażonej dyni, pomidorami suszonymi lub paprykowymi pokrojonymi na pół i tym nadziewamy nalesniki, można podpiec posypane serem lub w sosie pomidorowym lub beszamelowym
druga - baardzo prosta, na naleśniki kładziemy surowy szpinak baby, pokrojone pomidory suszone, kawałki sera pleśniowego (odpowiedniego dla ciężarnych), składamy na poł i na pół, tyle naleśników ile nam się zmieści kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową, obciążamy talerzem od góry, potem druga strona tak samo i jemy z sosem czosnkowym, lekką sałatką...mniam..narobiła m sobie smaka

(...)
Tłum, tyle się kobit kręciło, że nie dało się nic obejrzeć.

Dzięki za przepisy, teraz się nie mogę zdecydować jakie zrobię.
Stary 2016-05-04, 16:08   #3172
iweczka
Zakorzenienie

Dziewczyny, kupujecie pajace dla maluchów ze stopkami czy bez ??

Dla córki miałam zawsze takie ze stopkami, ale własnie przegladam stronę Smyka i widzę takie i się zastanawiam czy brać

http://www.smyk.com/catalog/product/...mowlecy-3-szt/

iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-04, 16:42   #3173
agnszp
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość

Dla córki miałam zawsze takie ze stopkami, ale własnie przegladam stronę Smyka i widzę takie i się zastanawiam czy brać

Ja mam tylko takie ze stopkami zeby jak cos nie trzeba było dodatkowo skarpetek zakładać
W ogole to nawet nie wiem w jakim rozmiarze mam niby tr skarpetki zakupić? Bo mam kilka par w roznych rozmiarach ale różnica miedzy nimi jest dość duza....
Stary 2016-05-04, 16:45   #3174
Afrodita
Zadomowienie

Tija dzięki za wykład
Tak się zastanawiam, kiedy jechać w przypadku cc do szpitala, jeśli ma się go 45km od miejsca zamieszkania Czy rozpoznam te bóle porodowe?
Kiedy będe wiedzieć, czy to odpowiednia i bezpieczna chwila, by zwinąć manatki i zdążyć dojechać?

Dla mnie te pajace z zakrytymi paluszkami wydają sie bardziej praktyczne, bo skarpetek nie trzeba zakładać

Zuzanka 22.08.2016

II kreski 15.09.2019
Afrodita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-04, 16:55   #3175
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:
Poród fizjologiczny
Fajne informacje

Bardzo lubię czytać o porodach

Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-04, 17:04   #3176
scoiatael86
Rozeznanie

Cytat:
Orgia super, że nie masz cukrzycy (...)
Ach ta autokorekta

Dzięki za wykład o porodach czekam na dalsze odcinki

Cytat:

Haha ja kupuję takie jakie akurat są w promocji
Stary 2016-05-04, 17:11   #3177
pysiaczek21
Raczkowanie

Melduję się po wizycie! Z Emilka wszystko dobrze, rozwija się jak należy! Ale zapomniałam zapytać o wagę buuu ale myślę ze pewnie ok 1kg bo w 24tc ważyła 739g. Szyjka ma 35mm! Ale się cieszę! Ogólnie wszystko jest dobrze ale do 34tc mam brać luteine.. chciałam jakieś zdjecia 3d ale jak juz chciał zrobić fotkę to się odkręciła ale za to pięknie pokazała co ma między nóżkami i to tak ze nawet matka nie ma już wątpliwości co do płci hehehe..
pysiaczek21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-04, 17:15   #3178
agnszp
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pysiaczek21 Pokaż wiadomość
Melduję się po wizycie! Z Emilka wszystko dobrze, rozwija się jak należy! Ale zapomniałam zapytać o wagę buuu ale myślę ze pewnie ok 1kg bo w 24tc ważyła 739g. Szyjka ma 35mm! Ale się cieszę! Ogólnie wszystko jest dobrze ale do 34tc mam brać luteine.. chciałam jakieś zdjecia 3d ale jak juz chciał zrobić fotkę to się odkręciła ale za to pięknie pokazała co ma między nóżkami i to tak ze nawet matka nie ma już wątpliwości co do płci hehehe..

Super ze wszystko ok z Córeczką
Stary 2016-05-04, 17:16   #3179
florencee
Zadomowienie

Cytat:

Raczej ze stopami chcę, ale jakby wpadło coś bez w dobrej cenie, to się ze skarpetkami pomęczę.

Cytat:
Napisane przez pysiaczek21 Pokaż wiadomość

To super, że wszystko ok z córeczką. I szyjka ustabilizowana, bardzo się cieszę!
Stary 2016-05-04, 17:16   #3180
Origa
Rozeznanie

Cytat:
Orgia super, że nie masz cukrzycy A coś lekarz mówił na Twoją wagę? Bo ja szczerze mówiąc bym się nie martwiła. Helenka dobrze rośnie, Ty masz dobre wyniki - taka Twoja uroda
Na USG nie bylam u lekarza prowadzącego, tylko kontrolnie, z prywatnej opieki. Miesiąc temu lekarka mówiła, żebym sie nie martwiła, bo najwieksze tycie przede mną, ale przez ten miesiąc niedużo sie zmieniło w tej kwestii
No i w sumie Orgia fajnie brzmi, ale ja jestem Origa

Cytat:
Poród fizjologiczny

(...)
Chyba sie na pamięć nauczę tego, co napisałaś

Cytat:
Napisane przez natalia_23 Pokaż wiadomość
witam dzięki za kciuki

Wizyta udana, moja gin szczęśliwa, że tak dobrze idzie moja ciąża .
Jedyne co to dostałam żelazo na poprawę wyników.
Super, że wszystko dobrze

Cytat:
Bardzo hmmmm....malownicze i obrazowe określenia
Origa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości