|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3151 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część IV.
Zakupy mam w planach. Na gemini koszyk czeka, tylko mam jeszcze kilka wątpliwości.. i ciuszki w sklepie Pinokio (warszawianka polecała jak dobrze pamiętam, że fajna jakość). No i te pingwinki za mną chodzą odkąd je ujrzałam
Cytat:
Kolejna okazja do świętowania u Ciebie! SuperCytat:
![]() O właśnie, o tym mówię!! Już Wam nie marudzę. Idę na balkon z książką.
|
|
#3152 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() p.s. do mnie mąż powiedział wczoraj "Ty baleronku" ![]() Cytat:
zawsze możesz obcykać siebie.. a śpiący pies to wdzięczny obiekt.. u mnie Mała też fika..wczoraj chyba z półtorej godziny wieczorem harcowała i teraz już z godzinę a ostatnio jak przyłożyłam rękę podczas takiego tańcowania to jakąś kość chyba wyczułam, twarde coś..może pięść..ale to dziwne było..bo tak to takie stłumione bęcki dostaje a to było takie innenie pisałaś o Małej i kg..malutko przybrałaś, ale Małgosia |
||
|
|
|
#3153 | ||
|
Rozeznanie
|
Hej, witam sie po tygodniowej nieobecności i długim weekendzie. Byłam dość zabiegana, nie miałam kompletnie czasu na wizaż i internet generalnie, a i tak nie zrealizowałam wszystkich planów na te wolne dni
![]() W zeszłym tygodniu byłam na glukozie, nie udało mi sie wprawdzie kupic smakowej, ale pozwolili mi pół cytryny do niej wcisnąć. I nie mam cukrzycy ciążowej Byłam tez na wizycie z USG: dzieć ważył w tamtym tygodniu 615 g (+/- 50 jak to opisał lekarz), Helenka nie zmieniła się w osobnika płci męskiej , wszystko z nią w porządku. Wczoraj zaczęłam 26-ty, ostatni tydzień II trymestru Cytat:
Cytat:
Po 6 latach zaręczylismy się, ale...potem rozstaliśmy. Niecałe trzy lata później okazało się, że jednak nie możemy bez siebie żyć i choć mieszkalismy w innych miastach i byliśmy na różnych etapach w naszych prywatnych zyciach, postawilismy wszystko na jedną kartę i dalismy sobie ostatnią szansę. Kolejne kilka lat później jeszcze jedne zaręczyny i w końcu ślub, a teraz trzy lata po nim czekamy na Helenkę![]() ![]() Dziewczyny, martwi mnie brak przyrostu wagi. Niby za tydzien zaczynam III trymestr, a waga stoi w miejscu od czasu jak schudłam po pierwszym trymestrze Ważę się co 2-3 dni, zawsze na tej samej wadze, rano, nago, po wypróżnieniu. Aż sobie sprawdziłam w kalendarzu w aplikacji i zobaczcie same:19.01: 75,0 4.02: 72,8 24.02: 71,9 1.03: 70,05 12.03: 71,4 21.03: 70,02 30.03: 71,5 11.04: 70,03 25.04: 71,0 04.05: 71,4 Nie wklejam Wam wyników coi 2-3 dni, oscylują wokół tych samych wartości, ale mam ogólne wrażenie, że waga mniej więcej co dwa tygodnie idzie w górę o kilogram-półtorej, a za chwilę spada o tyle samo, nie przekracza magicznej wartości 71,5kg. Wizytę u swojej lekarki mam dopiero za tydzień, a naprawdę się martwię Czy któraś z Was ma podobnie?
|
||
|
|
|
#3154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3155 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3156 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a bo te krótkie spodenki to zawsze przyciasne robią.. z resztą nie oceniaj tyłka bo włożyłaś je do połowy uda.. a uda większe bo mięśnie rosną, bo muszą nosić brzuszek Cytat:
![]() fajnie,że cukrzyca wykluczona i Hela pozostała Helą.. z wagą nie pomogę, ja systematycznie pnę się w górę... |
||
|
|
|
#3157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też miłość od pierwszego wejrzenia I te przeprawy z rodzicami też znam hihihihi
|
|
#3158 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny wpadłam na artykuł taki : https://kefir2010.wordpress.com/2015...szym-dzieciom/ zmroziło mnie ....
Ponadto byłam na wykładzie u znajomego ktory mocno współpracuje z dr Ziębą - nie wiem czy Wam coś nazwisko mówi ale gość ma głowę na karku. Jak zobaczył moje witaminy ciążowe femibion kazał je od razu wyrzucić bo jest w składzie wit B12 w postaci cyjanokobalaminy która podobno jest kancerogenna (rakotwórcza) i nikt nie powinien jej przyjmować a szczególnie kobiety w ciąży ... On również doradzał by usg omijać ile się da i powiem Wam, że się mocno zestresowałam :/ ---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ---------- Od kiedy wróciłam z szkoły rodzenia odpisywałam na wasze posty, dałam zamieść wywaliło mi całkiem wizaża i wszystko co robiłam zeżarło a, że nie mam czasu na nic nie dam rady jeszcze raz tego robić
05.08.2010 Początek "Nas" ![]() <318.07.2011 zaręczyny 31.08.2013 "i że Cię nie opuszczę aż do śmierci" ![]() 12.12.2015 II kreseczki 23.08.2016 Czekamy na Ciebie maleństwo Edytowane przez Orange_tree1 Czas edycji: 2016-05-04 o 13:15 |
|
|
|
#3159 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3160 |
|
Zakorzenienie
|
Poród fizjologiczny Zaczniemy od tego co to jest poród fizjologiczny według Standardu Opieki Okołoporodowej – „spontaniczny poród niskiego ryzyka od momentu rozpoczęcia i utrzymujący taki stopień ryzyka przez cały czas trwania porodu, w wyniku którego noworodek rodzi się z położenia główkowego, pomiędzy ukończonym 37. a 42. tygodniem ciąży, i po którym matka i noworodek są w dobrym stanie.” Poród dzieli się na okresy porodu. Są w sumie 4 okresy porodu. I okres porodu – od rozpoczęcia REGULARNEJ czynności skurczowej macicy do pełnego rozwarcia. II okres porodu – od pełnego rozwarcia do urodzenia płodu. III okres porodu – od urodzenia płodu do urodzenia łożyska. IV okres porodu – pierwsze 2h po porodzie. Więc po kolei. I okres porodu dzieli się na podokresy: 1. Od rozpoczęcia czynności skurczowej do całkowitego zaniknięcia części pochwowej szyjki macicy. W badaniu nie wyczuwa się szyjki. 2. Od wygładzenia części pochwowej szyjki macicy do pełnego rozwarcia. I okres porodu u pierwiastki trwa 12-18h, u wieloródki 6-12h. Początek porodu zazwyczaj charakteryzuje się fazą utajoną i ból stopniowo nasila się i skurcze wydłużają się. Zdarza się, że tutaj może dojść do zaniku czynności skurczowej np. przy przyjęciu na oddział. Ta faza trwa do osiągnięcia rozwarcia na 4cm. Od 4cm do pełnego rozwarcia trwa faza przyspieszona. Skurcze są mocno nasilone, bolą coraz mocniej, poród postępuje, skurcze nie wyciszają się. Pod koniec fazy przyspieszonej następuje kryzys 7cm (ten 7cm to nie jest jedyny słuszny centymetr), który głównie objawia się tym, że kobieta ma ochotę się spakować i wyjść. Po tym następuje faza zwolnienia – skurcze trochę się wyciszają, dłuższe są przerwy między nimi – jest to moment zbierania sił na II okres porodu. I teraz moje rady: 1. Zanim ruszymy do szpitala poczekajmy na regularne nasilające się skurcze. Wiadomo, że moment wyjazdu zależny jest od odległości od szpitala. Jak ktoś ma blisko to proponuje poczekać do skurczów co 5 min, nawet częściej. Oczywiście nie namawiam, każda zrobi jak uważa za słuszne, najważniejsze by czuć się bezpiecznie. Strach i stres również hamują akcje porodową. 2. Po przyjęciu do szpitala nie zdziwmy się, że będziemy podpisywać mnóstwo papierów. Przy przyjęciu zawsze też jest wykonywany zapis KTG, coby mieć wgląd w jakim stanie przyjechała pacjentka i dziecko. Badanie wewnętrzne (w trakcie porodu są bolesne). Założenie wkłucia do żyły, nie poznałam póki co szpitala co tego nie robi (pewnie w Domu Narodzin nie zakładają). Czasem też jest wykonywana lewatywa i golenie krocza. Po tej całej procedurze zazwyczaj pacjentka zostaje sama z osobą towarzyszącą. 3. Naszym zadaniem jest robienie tego co nam instynkt podpowiada. Jak każe chodzić chodzimy, jak każe leżeć leżymy. Proponuje zaraz od progu nie stosować wszelkich możliwych metod łagodzenia bólu, bo tylko zdążymy się zmęczyć. Róbmy to co nam ciało podpowiada. I co ważne teraz: 1. Zastanów się chwile czy brać tą oksytocynę, gdy zaproponują przy końcówce porodu. NORMĄ jest wyciszenie w tym momencie i kwestią czasu jest gdy skurcze wrócą. 2. Gdy usłyszysz pełne rozwarcie, a nadal nie każą przeć to też się nie zdziw. Często rozwarcie nie idzie w parze ze schodzeniem główki w kanale rodnym (więcej o schodzeniu główki napisze w mechanizmie porodu). Wtedy kobieta musi przeoddychać skurcze parte. Czemu tak? Bo zbyt wczesne wypieranie zmęczy dziecko i spowoduje, że na główce dziecka wytworzy się duże przedgłowie. Świetnie na to działa dmuchanie świeczki na skurczu, pomiędzy głębokie oddechy dotleniające matkę i dziecko. 3. Nie zdziw się jak będziesz podkrwawiać i nikt się tym nie zainteresuje. Szyjka macicy jest mocno ukrwiona i jest to dobry objaw. II okres porodu rozpoczyna się teoretycznie od pełnego rozwarcia i faktycznie liczymy od tego momentu czas. Są szpitale co od tego odchodzą. Bo mamy teraz 2h, przy ZZO 3h na urodzenie dziecka. Zazwyczaj mimo wszystko rodzi się na łóżku. Kobieta słyszy polecenie „Ręce pod kolana, głowa do klatki piersiowej i przyj jak na kupę”. No cóż, badania pokazują, że to za dobre nie jest. Jest większe ryzyko pęknięcia krocza. Lepsze jest spontaniczne parcie, nie na komendę. Pewnie nawet ja tego nie uświadczę. I teraz rady i inne ciekawostki: 1. Między skurczami oddychaj. Mocno, głęboko – jest to ten moment kiedy już matka i dziecko są zmęczone. 2. Jeśli zależy Ci na urodzeniu bez urazów krocza w trakcie wyżynania główki musisz słuchać położnej. Ona tak pokieruje porodem, że tkanki krocza zdążą się przyzwyczaić do wymiarów główki i nie popękają. 3. Nie zdziw się jak po prostu zrobisz kupę. Życie, poród taki jest. Położna szybko ogranie co trzeba i rodzimy dalej. 4. Nie zdziw się jak będą przerwy, bo np. główka się cofnęła. Wtedy zazwyczaj kładzie się na boczek, albo przykuca przy łóżku (zależy od sytuacji). 5. Zastanów się czy chcesz dotknąć główki w trakcie wyżynania się ![]() 6. Nacięcie krocza – wykonuje się na szczycie skurczu, gdy główka napiera na krocze i do niego nie dopływa krew. Związku z tym nie jest to bolesne. 7. I co ważne – dziecko ma minutę po urodzeniu by ZACZĄĆ płakać. Więc nie wpadaj w panikę Postępowanie w III okresie porodu można podzielić na bierne i aktywne. Przy biernym czeka się, aż łożysko samo się odklei i powrócą skurcze. Przy aktywnym podaje się do żyły oksytocynę. Czas na urodzenie łożyska to 30 min. W czasie oczekiwania na poród łożyska położna pobierze krew z pępowiny by sprawdzić w jakim stanie urodziło się dziecko (bada się pH). Po urodzeniu łożyska lekarz sprawdzi czy jest kompletne. Jak nie to będzie trzeba wyłyżeczkować jamę macicy. Robi to lekarz. Nie spotkałam się z tym, że pacjentkę to bolało. Ty w tym czasie zajmujesz się dzieciaczkiem i cieszysz się chwilą ![]() IV okres porodu to już w zasadzie nie poród, a połóg. Ale jest to bardzo istotny czas. Przez 2h jest się pod ścisłą obserwacją. Położna kontroluje krwawienie i napięcie macicy. Jest to też czas na połatanie krocza. Krocze szyje albo lekarz albo położna. Również jest to czas by przystawić dziecko do piersi i uruchomić mechanizm laktogenezy II by KP mogło iść dalej poprawnie. I teraz takie subtelne różnice w porodzie pierwiastki i wieloródki. 1. Przede wszystkim moment uchwycenia regularności skurczowej. Trudniej jest u pierwiastek. 2. Dłuższy każdy okres porodu u pierwiastki z tego względu, że ciało nie zna tego co się z nim dzieje. 3. Inne rozwieranie szyjki macicy – u wieloródki jednocześnie się rozwiera zewnętrzne i wewnętrzne ujście szyjki, u pierwiastki szybciej rozwiera się zewnętrzne ujście. 4. Wstawienie główki do kanału rodnego następuje szybciej u pierwiastki, około 2 tygodnie przed porodem. U wieloródki w momencie rozpoczęcia czynności skurczowej.
|
#3161 | ||||
|
Zadomowienie
|
Nadciąga burza, zdążyłam pozałatwiać sprawy na mieście i wrócić, brawo ja.
Podcięłam włosy, oddałam i wypożyczyłam książki, odbiłam się od ciżby oglądającej kosmetyki w Rossmannie i nie kupiłam przez tę ciżbę podkładu, byłam też w punkcie pobrań zapytać o parę rzeczy związanych z glukozą. Teraz mogę odpocząć. Cytat:
Cytat:
Fajna torebka, jeśli to jest ta malutka (coś niedokładnie widzę na telefonie, a na kompie nie widzę w ogóle foty, nie wiem czemu) to mam taką samą tylko beżową. ![]() To Mała już duża, super! Cytat:
![]() Fajne musi być nagranie czkawki! Cytat:
Super, że wyniki cukrowe dobre i że wszystko w porządku u Helenki! Co do tycia to u mnie też tak było, dopiero niedawno wystartowało, mój lekarz parę razy mnie pocieszał, że to naprawdę kwestia indywidualna, może Twoje tycie dopiero się zacznie jakoś teraz? Zapytaj lekarkę. Teraz się z kolei boję, że za szybko mi idzie tycie, bo co tydzień widzę o 0,5 kg więcej.
|
||||
|
|
|
#3162 |
|
Zakorzenienie
|
Orgia super, że nie masz cukrzycy
|
#3163 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam usg co 3 tygodnie, do tego jeszcze osobno prenatalne, więc bywało i częściej, chodzę do dobrego, polecanego lekarza, wie na pewno co robi. Nie sprawiał też wrażenia nastawionego tylko na zysk, który rośnie przy zrobieniu usg. Może jak to czasem bywa zdania są podzielone, a konkretnych dowodów na szkodliwość brak?Wielkie dzięki za opis, bardzo się przyda. |
|
|
|
|
#3164 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3165 |
|
Rozeznanie
|
Tija dzieki za super opis
|
|
|
|
#3166 |
|
Zakorzenienie
|
Ja myślę, że na większe promieniowanie jestesmy narażone na codzień z telefonów, masztów itd i to może być bardziej rakotwórcze niż szybkie usg co 3-4 tyg
![]() Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- ![]() Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ---------- Przeglądałam gazetkę lidla jutrzejszą, polecam wam bardzo te sdmie z wywijanym stanem, dzięki niemu te spodenki starczają na bardzo długo. Mialam kilka par dla synka i bardzo lubiłam. Fajne te zwykłe topy ciążowe za 17 zl, może się jednak wybiorę... Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#3167 | ||||
|
Zakorzenienie
|
witam
dzięki za kciuki Wizyta udana, moja gin szczęśliwa, że tak dobrze idzie moja ciąża . Jedyne co to dostałam żelazo na poprawę wyników. Cytat:
tak z ciekawości chce wiedzieć bo ja ZZO to na pewno nie, bardziej boje się tej igły niż porodu Cytat:
moja też udanaCytat:
poprosiłam męża żeby mi ograniczył jedzenie bo umrę z przejedzenia ![]() Cytat:
|
|
|
#3168 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dzięki.. super.. zaraz czytam drugi raz.. będę tylko omijać sformułowania "wyżynanie się główki" i "łatanie krocza" Cytat:
w kwestii wytrwanych naleśników polecam również dwie inne wersje: pierwsza - brokuł i szparagi zielone al dente gotujemy na parze, mieszamy z fetą, pestkami uprażonej dyni, pomidorami suszonymi lub paprykowymi pokrojonymi na pół i tym nadziewamy nalesniki, można podpiec posypane serem lub w sosie pomidorowym lub beszamelowym druga - baardzo prosta, na naleśniki kładziemy surowy szpinak baby, pokrojone pomidory suszone, kawałki sera pleśniowego (odpowiedniego dla ciężarnych ), składamy na poł i na pół, tyle naleśników ile nam się zmieści kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową, obciążamy talerzem od góry, potem druga strona tak samo i jemy z sosem czosnkowym, lekką sałatką...mniam..narobiła m sobie smaka![]() natalia_23 super,że wizyta udana.. ile Malec waży? Edytowane przez Piernik Torunski Czas edycji: 2016-05-04 o 14:58 |
||
|
|
|
#3169 | |
|
Zakorzenienie
|
natalia super, że wizyta udana!
Cytat:
|
|
#3170 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do historii z tż, nieźle jak z romansu ![]() Z wagą nie pomogę, bo moja idzie do przodu ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3171 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I może dla siebie też wezmę spodnie, bo legginsy które noszę cały czas po domu mnie cisną trochę.Mam nadzieję, że nie będzie tam jak wtedy gdy rzucili crocsy. ;P Cytat:
![]() Dzięki za przepisy, teraz się nie mogę zdecydować jakie zrobię.
|
||
|
|
|
#3172 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, kupujecie pajace dla maluchów ze stopkami czy bez ??
Dla córki miałam zawsze takie ze stopkami, ale własnie przegladam stronę Smyka i widzę takie i się zastanawiam czy brać ![]() http://www.smyk.com/catalog/product/...mowlecy-3-szt/ http://www.smyk.com/catalog/product/...mowlecy-3-szt/ |
|
|
|
#3173 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mam tylko takie ze stopkami zeby jak cos nie trzeba było dodatkowo skarpetek zakładać ![]() W ogole to nawet nie wiem w jakim rozmiarze mam niby tr skarpetki zakupić? Bo mam kilka par w roznych rozmiarach ale różnica miedzy nimi jest dość duza.... |
|
|
|
|
#3174 |
|
Zadomowienie
|
Tija dzięki za wykład
![]() Tak się zastanawiam, kiedy jechać w przypadku cc do szpitala, jeśli ma się go 45km od miejsca zamieszkania Czy rozpoznam te bóle porodowe? ![]() Kiedy będe wiedzieć, czy to odpowiednia i bezpieczna chwila, by zwinąć manatki i zdążyć dojechać? ![]() Dla mnie te pajace z zakrytymi paluszkami wydają sie bardziej praktyczne, bo skarpetek nie trzeba zakładać
|
#3175 |
|
Zakorzenienie
|
|
#3176 | |
|
Rozeznanie
|
Ach ta autokorekta
![]() Dzięki za wykład o porodach ![]() Cytat:
|
|
#3177 |
|
Raczkowanie
|
Melduję się po wizycie! Z Emilka wszystko dobrze, rozwija się jak należy! Ale zapomniałam zapytać o wagę buuu
ale myślę ze pewnie ok 1kg bo w 24tc ważyła 739g. Szyjka ma 35mm! Ale się cieszę! Ogólnie wszystko jest dobrze ale do 34tc mam brać luteine.. chciałam jakieś zdjecia 3d ale jak juz chciał zrobić fotkę to się odkręciła ale za to pięknie pokazała co ma między nóżkami i to tak ze nawet matka nie ma już wątpliwości co do płci hehehe..
|
|
|
|
#3178 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Super ze wszystko ok z Córeczką
|
|
|
|
|
#3179 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Raczej ze stopami chcę, ale jakby wpadło coś bez w dobrej cenie, to się ze skarpetkami pomęczę. ![]() Cytat:
To super, że wszystko ok z córeczką. I szyjka ustabilizowana, bardzo się cieszę!
|
||
|
|
|
#3180 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() No i w sumie Orgia fajnie brzmi, ale ja jestem Origa Chyba sie na pamięć nauczę tego, co napisałaś ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:27.

boli mnie brzuch- chyba muszę zjeść kiwi :P
tylko czuje że ten sow to tak do najbliższej promocji 

Mam jeszcze 3 miesiące, żeby się nauczyć robić przyzwoite zdjęcia, a teraz mam sporo wolnego czasu 

Czy któraś z Was ma podobnie?

<3

poprosiłam męża żeby mi ograniczył jedzenie bo umrę z przejedzenia
czerwiec 2015