Program Rodzina 500 plus - Strona 115 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-05-05, 22:07   #3421
201607111003
Konto usunięte

Dot.: Program Rodzina 500 plus

Biedny tatuś co musi aż przelew zrobić.
Za nianię więcej by zapłacił więc niech się cieszy że mu ktoś progeniturę wychowuje. No chyba rzygnę zaraz.
201607111003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 22:13   #3422
dorris23
Pyskatka

Cytat:
Napisane przez Onnaa88 Pokaż wiadomość
Dokładnie tak jest jak napisałaś daydreaming_ ale pocieszające jest to że będzie mniejsze bezrobocie i może znajdę lepsza pracę
Bo w mojej firmie od kilku miesięcy kartka wisi,że do pracy przyjmą a CV dwie sztuki z tego 3 osoby się zwolniły,dwie już po pierwszym tygodniu pracy.Chętnych do pracy nie ma a u nas ludzie przemęczeni bo rąk do pracy brak a pracujemy za kilka osób.Ukraińców nie zatrudnia bo bariera językowa.Ciekawe jak to dalej będzie wyglądać.Ja chętnie bym też wszystko rzuciła i do TŻ wyjechała chodź ostatnio upierałam się,że wszystkiego nie rzucę i nie wyjade chyba zmieniają mi się priorytety

---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ----------

dorris23
Czyli Twoi znajomi zarabiają dość dobrze i mają 2 dzieci co 500 plus dostaną

---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ----------

Raczej Ci z niższym dochodami będą z pracy rezygnować
No uwierz, ze nie wszyscy, Mam rowniez znajomych ktorzy pracuja za niajnizsza lub odrobine wiecej i jakos z pracy nie rezygnuja.
Mam w rodzinie osobe, o ktorej kiedys tu pisalam, ktora ma 3 dzieci i sama je wychowuje.
Oczywiscie pracuje, nieraz wyplaty dostanie nawet mniej niz najnizsza krajowa bo zalezy ile godzin wychodzi. Opiekuje sie osobami starszymi w ich domu, zmieniajac kilku takze pampersy itd. I jakos z pracy nie rezygnuje.
dorris23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 22:15   #3423
201607111003
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Renatka_2108 Pokaż wiadomość

Aha, starałam się o wyższe alimenty. Dostałam z 350 na 400 bo tatuś pokazał świstek z UP że jest bezrobotny.
Jakby go było stać to by płacił wyższe alimenty...
Stary 2016-05-05, 22:17   #3424
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Cytat:
Napisane przez Elion Pokaż wiadomość
Biedny tatuś co musi aż przelew zrobić.
Za nianię więcej by zapłacił więc niech się cieszy że mu ktoś progeniturę wychowuje. No chyba rzygnę zaraz.
Rozumiem że Tobie pieniądze z nieba spadają?
Skoro mamusia nie może iść do pracy to niech tata się zajmuje dzieckiem. Jakoś sąd się przychylić nie chce do tego, ani do tego aby dziecko było z ojcem zdecydowanie więcej czasu.

Czy Ty myślisz że każdy ojciec się cieszy że nie może dziecka często widywać? I że ma "problem" z głowy?

Są żłobki, wolne miejsca w kwocie ok 300 zł miesięcznie (tak byłam dzisiaj się tam osobiście pytać).
Stary 2016-05-05, 22:20   #3425
Kucias
Zadomowienie

[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;59936231]Ja w Warszawie widzę co krok Ukraińców, więc jakoś ich zatrudniają. Im jest łatwo nauczyć się polskiego a do pracy fizycznej, której zazwyczaj się podejmują, nie muszą mówić jak profesor z UJ.

I jeżeli tyle miejsc pracy a nikt nie chce pracować, to powinnaś się cieszyć - pewnie przebierasz w stanowiskach. Do porządnej pracy, dającej możliwości rozwoju, z zarobkami wystarczającymi na przeżycie na pewno jest mnóstwo chętnych.

A jeśli ktoś ma pracę, w której tylko się męczy, np. pracę fizyczną a ma 3 dzieci i nagle dostaje możliwość zrezygnowania z tej pracy i dostania kasy od państwa, to wcale się nie dziwię. Na pewno nikt nie rezygnuje dla zasiłku ze stanowiska kierowniczego czy pracy, w której się choć trochę realizuje, tylko raczej z takiej, gdzie mechanicznie wykonuje polecenia przełożonego za marne grosze.
I moim zdaniem lepiej dla naszego społeczeństwa, jeśli taka kobieta zamiast wozić pudła z towarem usiądzie i odrobi z dzieckiem lekcje czy poczyta mu książkę. Przynajmniej większe szanse, że wychowa wartościowego, ukształtowanego człowieka a nie "wyhoduje" kolejnego rozwydrzonego bachora, o którym nie wie, że pije wino i pali fajki w wieku 13 lat.

I przestańcie opowiadać, jak to wszystkie liczycie na siebie a nie na ZUS....Serio, jesteście w stanie z pracy i tylko z pracy odłożyć tyle, żeby mieć za co żyć na starość? I jednocześnie żyć na co dzień na normalnym poziomie, spłacić kredyt za mieszkanie/opłacić wynajem, kupić samochód, ubrać się, pójść czasem do dentysty itp.? Nadal tyle Wam zostaje, że będzie z tego emerytura? No to zazdroszczę, musicie zarabiać jakieś 10-15 tysięcy netto miesięcznie i należycie do jakichś 5% społeczeństwa. Sama elita na Wizażu.

---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ----------

Jak wyżej, nie każdy jest w stanie odłożyć górę kasy na emeryturę.[/QUOTE]

[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;59937631]Pracowałam kiedyś przez rok w polskiej szkole i najnormalniejsze dzieci to były te, których matka nie pracowała lub przynajmniej pracowała w normalnych godzinach w stylu 7 - 15. Pozostałe były właśnie "hodowane", buty New Balance i iPhone w wieku 8-9 lat, ale za to znerwicowane, wiecznie bez książek na zajęcia, bo zapomniały a rodzice nie mieli czasu sprawdzić, siedziały codziennie na świetlicy do 19, chociaż zajęcia kończyły o 13-14, bo rodzice odbierali je razem ze starszym rodzeństwem, które kończyło później itp. Wiecznie brak pracy domowej, złe wyniki i potem tłumaczenie rodziców "bo wie Pani, ja tydzień byłam w delegacji i nie mogłam z nim usiąść do lekcji, to tak chwilowo", albo "mama zapomniała kupić książkę na drugi semestr" itp. Albo przeróżne ADHD i inne cuda i teksty rodziców "no bo on taki jest, nic nie zrobimy, trzeba go zaakceptować".
Tym dzieciom nie trzeba było kolejnych zajęć z tenisa, pianina i francuskiego, nie potrzebowały też nowego modelu srajfona czy wycieczki (ja nie uczyłem się do testu, bo byliśmy na FŁERTEWENTURZE prosze pani) , tylko czasu spędzonego z rodzicami w domu czy na spacerze, rozmowy i skupienia.
Coś za coś.[/QUOTE]

[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;59938096]Ja uczyłam akurat w dość burżujskiej szkole i stąd te przykłady.
Co do pracy fizycznej, choćby w supermarkecie, to też jest to często praca zmianowa i też trzeba tam odsiedzieć swoje, czasem pracuje się wieczorem czy w nocy.
W moim mieście dzieciaki takich rodziców łaziły bóg wie gdzie w czasie, gdy matka była w pracy, bo u nas akurat świetlicy "po godzinach" nie było. I gdy mi mama zabraniała spotykania się z niektórymi koleżankami, która uznawała za nieodpowiednie towarzystwo i była w stanie stwierdzić, o której wyszłam, z kim i o której wróciłam i w jakim stanie, tak rodzic pracujący do wieczora często nie był w stanie tego sprawdzić. Wtedy bardzo zazdrościłam tym koleżankom, teraz cieszę się, że ktoś miał nade mną kontrolę.

I rozumiem, ze to ma sens, jeżeli ktoś faktycznie kocha swoją pracę lub naprawdę dobrze zarabia i jest w stanie dzięki tej pracy zapewnić dobrą przyszłość swojej rodzinie, ale jeżeli mówimy o pracy fizycznej za 1200 zł, gdy można niemal taką samą kwotę dostać od państwa, to, moim zdaniem, gra nie jest warta świeczki. Po prostu rozumiem takich ludzi, którzy w tej sytuacji z pracy zrezygnują, o ile nie jest to mamusia, która ten dodatkowy czas spędzi oglądając Modę na sukces.

---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ----------

Mogą, mogą też po drodze wypić piwo i zapalić z kolegami a matka tego nie będzie wiedziała, bo wróci do domu za 5 godzin.[/QUOTE]
Masakra.
Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
Ok. I co na starość? Co w razie rozwodu?
Odpowiednia kolejność:
1. Bogaty na tyle, żeby utrzymywał wszystkich, najlepiej z nawiązką.
2. Stać go na alimenty na mamę i na dziecko; + 500, włala
Stary 2016-05-05, 22:21   #3426
Frezja_1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Frezja_1 Pokaż wiadomość
I nie słyszałam aby jakaś matka (nie mając bogacza za męża) dostawała takie alimenty. Ba, znajoma z dwójką dzieci dostaje 500 na obydwóch! Sąd podwyższyc nie chce bo tatus nie jest obrotny. I ucieka się od płacenia.
Inne koleżanki też mają max 500 zł a to i tak wg nich sporo. I jakoś potrafią iść do pracy a nie żerować.
Widocznie w takim środowisku się obracasz, tak jak juz było wyżej wspomniane alimenty mogą wynosić nawet 2000zł.
Frezja_1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 22:21   #3427
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Tak, gigantyczny ból bo są nieroby a drugi człowiek na nich zapierdziela. Tak samo jak wy tu macie bol dopy że wam z waszych podatków biorą na 500+. A darmozjady leżą i kolejne dzieciaki robiąc a w przerwach oglądają seriale.
Widzisz, jest jedna drobna różnica: na 500+ muszą się złożyć wszyscy. 40 letni prawiczek też musi płacić na cudze dzieci, chociaż nie on je zmajstrował.
Twój miś ma po prostu obowiązek utrzymywać dziecko własne. Jak jego była jest taka okropna, to naprawdę szkoda, że tego nie zauważył przed ślubem Ale domyślam sie, że byla go wrobiła w dziecko i małżeństwo?
Cytat:
I nie słyszałam aby jakaś matka (nie mając bogacza za męża) dostawała takie alimenty.
Słyszałaś - była misia tyle przecież dostaje
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 22:26   #3428
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Cytat:
Taaak Ahh, zapomniałam wspomnieć że pracuje na czarno i zarabia ok 3 tysięcy. Przynajmniej tak mi się pochwalił.

Więc widzisz, jeden chce uczciwie płacić, a drugi kombinuje jak może byleby nie płacić.

Nic, kończę off.

---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ----------

Cytat:
Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Widzisz, jest jedna drobna różnica: na 500+ muszą się złożyć wszyscy. 40 letni prawiczek też musi płacić na cudze dzieci, chociaż nie on je zmajstrował.
Twój miś ma po prostu obowiązek utrzymywać dziecko własne. Jak jego była jest taka okropna, to naprawdę szkoda, że tego nie zauważył przed ślubem Ale domyślam sie, że byla go wrobiła w dziecko i małżeństwo?

Słyszałaś - była misia tyle przecież dostaje
Na publiczne szkoły, przedszkola też się wszyscy składają, na drogi mimo że ich nie używają i na masę innych rzeczy.
A nie każdy ma dzieci, czy używa publicznych dróg, bo a) nie ma samochodu, roweru, nóg i nie używa.

Nie ma sensu tu gadać, widocznie byłe małżonki te które robią z męża rogacza, złodzieja, oszusta, pijaka mają większe przywileje niżeli te które się rozchodzą w zgodzie No cóż, lajf .
Stary 2016-05-05, 22:27   #3429
Kucias
Zadomowienie

A, przypomniało mi się skąd jeszcze pewnie kasę na pińcet biorą, tylko nie wiem czy nie było już o tym.

Finansowanie invitro. Za dwa miesiące pieniążki pójdą na rozmnażanie prawdziwych katolików, nie morderców plemników i komórek .
Stary 2016-05-05, 22:27   #3430
201607111003
Konto usunięte

Jak chce uczciwe płacić? Te kilka postów naprawdę pokazuje jak to chce płaci ale nie może. Twój był też chce ale nie może, no taki lajf, nie?
Zrozum że jesteś na tym samym wózku co ta zła kobieta która śmiała urodzić.
Stary 2016-05-05, 22:30   #3431
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Cytat:
Jak chce uczciwe płacić? Te kilka postów naprawdę pokazuje jak to chce płaci ale nie może. Twój był też chce ale nie może, no taki lajf, nie?
Zrozum że jesteś na tym samym wózku co ta zła kobieta która śmiała urodzić.
Mój były nie chce, a pewnie by mógł jakby nie chlał na potęgę i co tydzień na imprezy jezdził

A tż chce płacić lecz nie 750 zł. Taka sytuacja.

I nie jestem na tym samym wózku. Bo w przeciwieństwie do niej umiałam załatwić opiekę nad dzieckiem, iść do pracy i zarobić na to.

Edytowane przez Renatka_2108
Czas edycji: 2016-05-05 o 22:31
Renatka_2108 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 22:32   #3432
201607111003
Konto usunięte

Przecież chce i płaci ile może - 400zł.
Stary 2016-05-05, 22:35   #3433
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Cytat:
Przecież chce i płaci ile może - 400zł.
O ile nie zdąży przechlać to płaci.
Stary 2016-05-05, 22:39   #3434
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
A tż chce płacić lecz nie 750 zł. Taka sytuacja.
A dlaczego chciałby płacić mniej? Jak ma tyle zasądzone, to rozumiem że ma odpowiednio wysokie dochody. Więc nie widze absolutnie żadnych przeciwwskazań do płacenia - jak napisałam wyżej, w rankingu priorytetów dziecko powinno być wyżej od układania sobie życia z nową laską.
Stary 2016-05-05, 22:41   #3435
201607111003
Konto usunięte

Cytat:
A dlaczego chciałby płacić mniej? Jak ma tyle zasądzone, to rozumiem że ma odpowiednio wysokie dochody. Więc nie widze absolutnie żadnych przeciwwskazań do płacenia - jak napisałam wyżej, w rankingu priorytetów dziecko powinno być wyżej od układania sobie życia z nową laską.
Dodam jeszcze że jeśli (zwykle ojciec) płaci te 750 zł to nie znaczy że matka musi tyle samo.
Stary 2016-05-05, 22:45   #3436
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Cytat:
Po pierwsze, wypraszam sobie "nową laskę".
Może w Twoim towarzystwie są "laski", u mnie nazywa się to - partner/partnerka.

No otóż to że nie ma takich dochodów aby płacić 750zł na darmozjada (eks żonę).
Wyobraź sobie że on też musi jeść, utrzymać się, płacić za prąd, ogrzewanie, podatki za dom, wywóz śmieci, wodę, internet, itd.

Chcesz to zapraszam na PW, bądź kawę i może rozjaśnię Ci umysł. Na wizażach widzę że statut "żona" to jakby bogini, i jej się należy.
Pracować nie musi, ale chwilę wcześniej 20 osób pitoliło jak to żle jak matka dzieci wychowuje i 500+ dostaje. Serio?
A skoro ona tworzy nową rodzinę z nowym partnerem to zapewne on też jej daje na utrzymanie.

Czas spać, niektórzy jutro muszą wcześniej wstać.
Stary 2016-05-05, 22:48   #3437
20160901857
Konto usunięte

Ale te 750 to na dziecko, nie na żonę przecież. A jak go boli jej niegospodarność i lenistwo, to niech udowadnia swoje racje w sądzie.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 22:49   #3438
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Cytat:
Dodam jeszcze że jeśli (zwykle ojciec) płaci te 750 zł to nie znaczy że matka musi tyle samo.
A dlaczego nie? Ma zdrowe ręcę, nogi, jakieś tam wykształcenie, rodziców do pomocy w razie gdyby poszła łaskawie do pracy (ja musiałam albo się prosić koleżanek, czasem mamy, i płacić opiekunce). Ale nie, lepiej dostać od MOPS-u 300, 500+ , alimenty 750, od partnera pewnie drugie tyle i sobie księżniczka żyje wygodnie.

A dziecko ma z tego tyle że firmowe ciuchy kupi a potem się pluje że się ubrudziło. Ale żeby go gdzieś zabrać, basen, bawialnia, zoo to po co. Leży całymi dniami wpatrzona w smartfona czy laptopa, twierdzi "kto bogatemu zabroni" a dziecko robi co chce.

Założe się że jeżelibym opisała całą sytuację w osobnym wątku, byłoby "co za babsko, dziecko powinni jej zabrać". Ale jeżeli napiszę że alimentów za dużo to już szum bo ojciec "ku*as płacić nie chce"
Stary 2016-05-05, 22:52   #3439
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
No otóż to że nie ma takich dochodów aby płacić 750zł na darmozjada (eks żonę).
Wyobraź sobie że on też musi jeść, utrzymać się, płacić za prąd, ogrzewanie, podatki za dom, wywóz śmieci, wodę, internet, itd.
No więc wyobraź sobie, że dwulatek też musi jeść, potrzebuje prądu, ogrzewania, wody, musi gdzieś mieszkać i produkuje masę śmieci.

Masz zasadniczy problem z rozróżnieniem 500+ z budżetu państwa i alimentów OD OJCA, które dziecku się należą jak psu buda.
Stary 2016-05-05, 22:52   #3440
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Ale te 750 to na dziecko, nie na żonę przecież. A jak go boli jej niegospodarność i lenistwo, to niech udowadnia swoje racje w sądzie.
Będzie udawadniał swoje racje. Póki co sprawa jest w toku i nie prędko się skończy.

Szkoda tylko że mamy dowody czarno na białym jak panna pisze "ten ci*l zapłaci mi alimenty to bedę mieć za co zapłacić za hotel",
"chce tego frajera u*upić żeby mi kasę dawał" . a sąd tego nie widzi, albo nie chce widzieć.
Stary 2016-05-05, 22:57   #3441
stesia
Zakorzenienie

ja współczuję temu dziecku z jednej strony matka nie pozwala żeby ojciec widywał dziecko częściej niż sąd kazał a z drugiej strony kochany tatuś który skąpi na własne dziecko nieważne ile tamta dostaje od swojego obecnego partnera to twój facet jest ojcem tego dziecka i to on powinien łożyć na to dziecko a nie patrzeć na to że tamto ma ojczyma który da kasę, skoro ma takie a nie inne alimenty zasądzone to jak widać sąd uznał że go na to stać a skoro szkoda mu kasy na własne dziecko to naprawdę super facet z niego jak już było wspomniane to jest kasa na dziecko a nie na jego eks, to że ona się do pracy nie garnie i ma faceta który jej przesyła kupę kasy nie powinno zwalniać twojego faceta z obowiązku płacenia na własne dziecko
stesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 23:00   #3442
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Cytat:
No więc wyobraź sobie, że dwulatek też musi jeść, potrzebuje prądu, ogrzewania, wody, musi gdzieś mieszkać i produkuje masę śmieci.

Masz zasadniczy problem z rozróżnieniem 500+ z budżetu państwa i alimentów OD OJCA, które dziecku się należą jak psu buda.
To wyobraź sobie że wiem ile to dziecko zje, ile pampersów zużyje (jeżeli się go pilnuje a nie leży z tel 3/4dnia), i 2latek nie zje tyle co dorosły człowiek. Śmieci się płaci od osoby a nie ich ilości, przynajmniej u mnie.

Dziecko będąc u ojca zjada tak mniej więcej, bułkę z czymś tam, z obiadu głównie kluski bo mięsa nie jada, przekąski jakieś typu banan, jakiś owoc (nie kosztują majątek). Więc niech nie gada że dziecko na sam obiad zjada za 15 zł. Za tyle to ja zrobię obiad dla 3 osób.

I liczyłam ostatnio średnie koszty utrzymania mojej córki - 6 lat.
To mniej niż 800 zł. W tym opłaty za przedszkole, angielski, taniec, częste wyjazdy z dzieckiem. Tyle że ja nie kupuję ciuchów za 200 zł, a za 60. Metka "Adidas" mojemu dziecku do szczęścia nie potrzebna.
Stary 2016-05-05, 23:04   #3443
201607111003
Konto usunięte

Cytat:
A dlaczego nie? Ma zdrowe ręcę, nogi, jakieś tam wykształcenie, rodziców do pomocy w razie gdyby poszła łaskawie do pracy (ja musiałam albo się prosić koleżanek, czasem mamy, i płacić opiekunce). Ale nie, lepiej dostać od MOPS-u 300, 500+ , alimenty 750, od partnera pewnie drugie tyle i sobie księżniczka żyje wygodnie.

A dziecko ma z tego tyle że firmowe ciuchy kupi a potem się pluje że się ubrudziło. Ale żeby go gdzieś zabrać, basen, bawialnia, zoo to po co. Leży całymi dniami wpatrzona w smartfona czy laptopa, twierdzi "kto bogatemu zabroni" a dziecko robi co chce.

Założe się że jeżelibym opisała całą sytuację w osobnym wątku, byłoby "co za babsko, dziecko powinni jej zabrać". Ale jeżeli napiszę że alimentów za dużo to już szum bo ojciec "ku*as płacić nie chce"
Bo matka wykonuje prace opiekuńczą, nawet jak ci się to nie podoba to raczej ona je karmi, ubiera i myje.
W takim razie jeśli ty pracujesz, i jeszcze masz nowego partnera, to czemu wymagasz od byłego żeby płacił alimenty? Na byłą? No przecież wzięłaś się do roboty, to co on jeszcze będzie dokładał. Jak coś się nie styknie to nowy dorzuci.
Stary 2016-05-05, 23:05   #3444
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Cytat:
Napisane przez stesia Pokaż wiadomość
ja współczuję temu dziecku z jednej strony matka nie pozwala żeby ojciec widywał dziecko częściej niż sąd kazał a z drugiej strony kochany tatuś który skąpi na własne dziecko nieważne ile tamta dostaje od swojego obecnego partnera to twój facet jest ojcem tego dziecka i to on powinien łożyć na to dziecko a nie patrzeć na to że tamto ma ojczyma który da kasę, skoro ma takie a nie inne alimenty zasądzone to jak widać sąd uznał że go na to stać a skoro szkoda mu kasy na własne dziecko to naprawdę super facet z niego jak już było wspomniane to jest kasa na dziecko a nie na jego eks, to że ona się do pracy nie garnie i ma faceta który jej przesyła kupę kasy nie powinno zwalniać twojego faceta z obowiązku płacenia na własne dziecko
Czy ktoś mówi o zwalnianiu z płacenia alimentów?
Tatuś cały czas od dnia rozstania płacił dobrowolnie na dziecko, a jakby był świnią to by jej złamanego grosza nie dał jak wielu innych robi.

Cały czas mówię że na dziecko w tym wieku wystarczy spokojnie 500 zł. Gdyby mamusia pracowała oczywiście nawet na najniższą krajową to by miała: 1450 zł wypłaty, 500 alimentów, 500 plus i 300 MOPS(nie wiem z jakiej racji, tak jest wpisane w dokumentach rozwodowych).

To wg Ciebie mało? Żyjąc w domu rodzinnym, gdzie rodzice jedzenie fundują, opłaty za dom pewnie też żadnych nie płaci albo płaci niewielkie. Odpadają wszelakie czynsze, wynajmy.

Mieszkając w małym domu w 6 osób opłaty miesięczne są rzędu 200 zł na/os.
Stary 2016-05-05, 23:05   #3445
20160901857
Konto usunięte

Program Rodzina 500 plus

Tylko twoje dziecko nie jest tu żadnym punktem odniesienia, bo alimenty ustala się według potrzeb i poziomu życia dziecka uprawnionego, a poza tym bierze się pod uwagę sytuację i możliwości zarobkowe rodzica, który ma płacić, więc nawet jakby matka pracowała, to dużej różnicy w alimentach by nie było.

Znam sytuacje, gdzie dziecko 5-letnie dostaje 3000 zł, bo taki miało standard życia przed rozstaniem rodziców.

Edytowane przez 20160901857
Czas edycji: 2016-05-05 o 23:07
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 23:05   #3446
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
To wyobraź sobie że wiem ile to dziecko zje, ile pampersów zużyje (jeżeli się go pilnuje a nie leży z tel 3/4dnia), i 2latek nie zje tyle co dorosły człowiek. Śmieci się płaci od osoby a nie ich ilości, przynajmniej u mnie.

Dziecko będąc u ojca zjada tak mniej więcej, bułkę z czymś tam, z obiadu głównie kluski bo mięsa nie jada, przekąski jakieś typu banan, jakiś owoc (nie kosztują majątek). Więc niech nie gada że dziecko na sam obiad zjada za 15 zł. Za tyle to ja zrobię obiad dla 3 osób.
Ponownie - Ty chyba żartujesz? Wyliczasz temu dziecku koszt banana?

Nie widzę też nic zdrożnego w kupowaniu dziecku ubrań marki Adidas albo i Dior i Chanel, jeżeli jego ojciec ma stosownie wysokie dochody Uważasz, że dziecko ma mieć wszystko najtańsze, żeby papa mógł na nim zaoszczędzić?

A do kosztów utrzymania córki zapomniałaś chyba wliczyć mieszkanie, ogrzewanie i takie tego
Stary 2016-05-05, 23:07   #3447
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Cytat:
Bo matka wykonuje prace opiekuńczą, nawet jak ci się to nie podoba to raczej ona je karmi, ubiera i myje.
W takim razie jeśli ty pracujesz, i jeszcze masz nowego partnera, to czemu wymagasz od byłego żeby płacił alimenty? Na byłą? No przecież wzięłaś się do roboty, to co on jeszcze będzie dokładał. Jak coś się nie styknie to nowy dorzuci.
Były płaci na swoje dziecko, którego nawet widywać nie chce. No chyba że mu się raz na 4 miesiące przypomni że ma córkę. I płaci mniej więcej połowę tego co ja na nią wydaje, sama na to zarabiając.

To z jakiej racji tż ma płacić całość utrzymania dziecka?
To obowiązek obojga rodziców a nie że mamusia się śmieje w pysk, nie pozwala dziecka zabrać w inne dni niż wyznaczone.
Stary 2016-05-05, 23:10   #3448
201607111003
Konto usunięte

Serio dziecko je kluski na obiad bo nie je mięsa to jego problem?
Stary 2016-05-05, 23:10   #3449
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Cytat:
Ponownie - Ty chyba żartujesz? Wyliczasz temu dziecku koszt banana?

Nie widzę też nic zdrożnego w kupowaniu dziecku ubrań marki Adidas albo i Dior i Chanel, jeżeli jego ojciec ma stosownie wysokie dochody Uważasz, że dziecko ma mieć wszystko najtańsze, żeby papa mógł na nim zaoszczędzić?

A do kosztów utrzymania córki zapomniałaś chyba wliczyć mieszkanie, ogrzewanie i takie tego
A no własnie, jeżelibyśmy zarabiali 10tys miesięcznie to ja nie widzę problemu dać dziecku 1000 czy nawet dwóch. Bądz kupić mu za te pieniądze coś. Ale nie jak mamy dochód 3 tysiące. Z tego pracujemy razem więc wychodzi średnio 1500zł na łebka.

I nie, nie zapomniałam wliczyć kosztów mieszkania.
Wiem ile co kosztuje, gotuje obiady i dziecku banana za 70gr nie wypominam.
Jemu mogę kupić, ale wiem wtedy że to dla niego a nie dla mamy na opłacenie hotelu.
Stary 2016-05-05, 23:12   #3450
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
A no własnie, jeżelibyśmy zarabiali 10tys miesięcznie to ja nie widzę problemu dać dziecku 1000 czy nawet dwóch.
Co za szczodrość - 10 czy nawet 20 procent dochodu można na dziecko przeznaczyć
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości