|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3901 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część IV.
|
|
|
|
#3902 |
|
Zakorzenienie
|
Coś w tym stylu. Nie mówię ze do porodu ale lubię ją
|
|
|
|
#3903 |
|
Zakorzenienie
|
Baardzo fajna!
|
#3904 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mam coś podobnego z łydkami, a i skurcz się zdarza - chyba dlatego że ostatnio się trochę opuściłam w braniu Asparginu. Ładna.
|
|
|
|
|
#3905 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wtedy pobiorą Ci badania dla anestezjologa i jak będziesz potrzebować znieczulenia to będzie wszystko gotowe.
|
|
#3906 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale zdziwiłam się w szpitalu gdy kazali jednej dziewczynie kupić przed założeniem ![]() Wczoraj czułam się ok, nawet po tych moich spacerkach Dzisiaj też idę, bo umówiłam się z mężem że rano wyjdę z psem i wtedy spokojnie wytrzyma do jego powrotu. Bo jednak on z nim wychodzi ok 7:45, a później ok 18 to dla psa zdecydowanie za długo... ja wyjdę ok 9:30 ale lajtowy spacerek, bez szaleństw, wybiorę raczej płaski teren itp.Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
jak byłam w szpitalu to leżała też Pani pracująca w urzędzie stanu cywilnego przy wpisywaniu imion do aktu urodzenia i mówiła nam, że teraz jest takie prawo, że można dać dziecku na imię zdrobniale... czyli np Kasia, a nie Katarzyna i czujecie później za 30 lat taką np lekarkę Kasię albo sędziego Krzysia? Cytat:
Cytat:
Ale szukaj pozytywów- dzięki temu, że wcześnie wstałaś, masz cały dzień przed sobą!Witam Dziewczyny u nas śliczna pogoda. Za niedługo biorę psa na spacer, a później będę leniuchować. Mam zaplanowane tylko drobne prace w stylu starcie kurzy, poskładanie ręczników itp...
|
|
#3907 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sędzia Krzysiu Kowalski
|
|
#3908 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak wczoraj poczytałam wątek majowych a wcześniej kwietniowych to sobie myśle, ze lekarze mileliby ze mną przeprawę.... Gdyby nie ta cukrzyca, która może mi pokrzyżować plany co do SN to stawiałabym bardzo na intuicje. Na własnej skórze nauczyłam sie ze ciało wie co robi. Zauważyłam, ze lekarze lubią kłaść do szpitala na kilka dni wcześniej i na sile wywoływać poród, na majowych jest jedna dziewczyna, która tak przez tydzień trzymali, jakieś próby, baloniki....ja bym sie wypisała do domu. Teraz to jest wszystko na sile i na wczoraj. Zamiast dać organizmowi czas na rozkręcenie sie. Zamiast pozwolić dziewczynie na aktywny poród godzinami trzymają pod ktg.... Pojawiły sie łamanie praw pacjenta - co do planu porodu oraz głupie komentarze położnych. Chyba tylko jedna dziewczyna na wątku majowych urodziła tak jak ja bym chciała. W domu narodzin, bez nacinania, mając fajna położna słuchając sie intuicji. Najpierw godzinami i dniami wywołują poród a jak ciało nie jest gotowe to CC...jak w rzeźni. Nie dziwie sie ze pózniej kobiety latami lecza traumatyczne porody. ---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ---------- Cytat:
|
|
|
#3909 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Witam się w pierwszym dniu 27 tygodnia
I ucięło mi z połowę postów do zacytowania Cytat:
![]() Cytat:
U mnie na 33 baby 7 Kasiek i 6 Agnieszek ![]() Cytat:
nie kumam niektórych ludziCytat:
Jestem dokładnie tego samego zdaniaCytat:
a kobiety nie mają siły w takich sytuacjach o swoje "walczyć"Cytat:
![]() Cytat:
Z drugiej strony ta sytuacja ma też plusy: podobno wszystkie szpitale mają stan podwyższonej gotowości i pełną obsadę bo zakaz urlopów na dwa tyg. przed i dwa po tym wydarzeniu Na szczęście do szpitala (chyba juz na 90% zdecydowałam się na Żeromskiego) mam z 10 minut samochodem więc powinnam zdążyć![]() Cytat:
Za godzinkę jadę po wyniki krwi i moczu z wczoraj, a potem na wizytę. Mam nadzieję podejrzeć bobo ![]() A wieczorem po pracy krótki urodzinowy grill koleżanki więc pewnie jutro będę miała znowu milion stron do nadrabiania
|
||||||||
|
|
|
#3910 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() fajnie,że jutro masz wizytę.. fajna.. muszę czegoś takiego poszukać.. Cytat:
straszna historia z tymi kobietami roniącymi ![]()
|
||||
|
|
|
#3911 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiedzieć czemu większość ciężarnych zgadza się na to. Wręcz jest szczęśliwa, że urodzi szybciej. Dobrze, że dostałaś samodzielną salę po porodzie Oliwki ![]() Cytat:
za wizytę! Z tym stanikiem to ważne jest by był bez fiszbin. Chodzi o ewentualne CC. Taki top sportowy nikomu nie zrobi różnicy
|
|
#3912 |
|
Zakorzenienie
|
O ile do tej pory poród to było cos tak odległego i generalnie byłam bardzo pozytywnie nastawiona to przestaję być.
Widzę teraz sceny jak z filmów z lat 70, 5 rodzących na sali, ofochana położna, męcząca sie kobieta która ma urodzić jak maszynka. Brrrrrrr. |
|
|
|
#3913 | ||||
|
Raczkowanie
|
Hej laski!
Cytat:
Cytat:
są z George. Te serduszka właśnie mnie urzekły ![]() __ Dzięki dziewczyny! Cytat:
Cytat:
Wszystkie bez wyjątku mi się podobają... Brawo dziewczyny!!Ja pamiętam że robiłam świąteczne porządki w łazience kiedy mąż przyjechał z zakupów z testami... i już nie dokończyłam sprzątania :P
|
|
#3914 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() a ja jak córka młynarza ... trochę słońca i poparzona, mój brat nie wie co to krem z filtrem i nigdy nic go nie poparzyło ... no bliźniaki po prostu Wpadam na to śniadanie do Ciebie ![]() ![]() Ps. "Ić stond" z takim zdjęciem !! Chcesz żebym doła złapała I ty ważysz koło setki? Jak? Cytat:
|
|
#3915 |
|
Zakorzenienie
|
Wyslalam maila do szkoly rodzenia. Muszę sie sama dowiedzieć (usłyszeć) jak wygląda poród w tym szpitalu.
|
|
|
|
#3916 |
|
Zakorzenienie
|
Normalnie. Od ok 20.12 mam 12kg na plusie.
|
|
|
|
#3917 |
|
Zakorzenienie
|
Kolejna lekcja
![]() Mechanizm porodu czyli poród od strony dziecka Dziecko wbrew pozorom ma kawał drogi do przebycia by się urodzić. Jest to dla niego dość spory wysiłek, dlatego m.in. po porodzie dzieci dużo śpią. Więc i mama i dziecko dają z siebie jak najwięcej w czasie porodu. Opiszę Wam podstawowy mechanizm porodu. Rodzi się tak 94% dzieci ułożonych główkowo. Zacznijmy od tego, że kanał rodny nie jest czymś regularnych. Składa się on z 4 płaszczyzn (wchód, próżnia, cieśń i wychód) i one są tak ułożone po kolei. Każda z płaszczyzn ma innych kształt i inne wymiary. Dzięki temu główka dziecka w czasie porodu odpowiednio się układa. Co istotne kanał rodny patrząc od boku wygląda jak kolanko od zlewu U pierwiastki już dwa tygodnie przed porodem główka zaczyna się wstawiać do kanału rodnego, u wieloródek w momencie rozpoczęcia akcji porodowej. Wstawienie główki do kanału rodnego polega na tym, że dzieciaczek bokiem główki wstawia się poprzecznie do miednicy (czyli nosek dziecka jest skierowany do boku brzucha matki – nie ma znaczenia, który bok). W pewnym momencie gdy czubek głowy dziecka minie tzw. kresę graniczną, zaczyna główka przyginać się do klatki piersiowej (jest to tzw. pierwszy zwrot główki). Dziecko od tego czasu ułożone jest przymusowo. Dziecko coraz niżej schodzi pod wpływem skurczów macicy. Przechodzi kolejne płaszczyzny kanału rodnego i zaczyna zmieniać pozycje. Jego główka z poprzecznego ułożenia, przechodzi w proste – tak, że potylica dziecka jest skierowana do spojenia łonowego matki (ten manewr to jest tzw. drugi zwrot główki). Powoli dziecko zaczyna docierać w stronę światła, znaczy się do wyjścia. Główka dziecka wynurza się z pochwy tak, że najpierw widać czubek głowy. Główka się powoli odgina i rodzi się twarzyczka (to odgięcie to tzw. trzeci zwrot główki). Główka dziecka jest na zewnątrz. Główka zmienia swoje położenie pod wpływem skurczów tak, że nosek dziecka kieruje się do któregoś z ud matki (nie ma znaczenia do którego; jest to tzw. czwarty zwrot główki). Teraz następuje poród barków – najpierw rodzi się ten bark od strony spojenia łonowego, gdy on kawałek wyjdzie może zacząć się rodzić drugi bark. I chlup mamy dzieciaczka (klatka, brzuszek, pupa i nóżki wychodzą bez problemów). I teraz tak: 1. Czasem każą leżeć na początku porodu, bo główka nieodpowiednio się wstawiła. 2. Czasem również przy końcówce porodu również każą leżeć na boku, bo główka jeszcze nie całkowicie się obróciła. Mechanizm porodu zazwyczaj idzie równocześnie z postępem porodu, ale nie zawsze. Dlatego są sytuacje gdy już jest pełne rozwarcie, a jeszcze kobieta nie rodzi. Lekarze i położne w trakcie porodu nie tylko badają rozwarcie, ale też ułożenie i zaawansowanie główki w kanale rodnym. Ten mechanizm porodu, który występuję najczęściej jest o tyle cwany, że główka rodzi się w najmniejszym jej możliwym wymiarze (zazwyczaj jest to 32cm obwodu główki).
|
#3918 | |||
|
Zadomowienie
|
Fajna !
Cytat:
![]() Dziękuję losowi, że nie musiałam nigdy czegoś takiego doświadczyć Cytat:
Po 2 lub 3 w jednym boxie !! Cytat:
|
|
#3919 |
|
Rozeznanie
|
Powiem Wam, że jakoś nie przerażają mnie te wszystkie porodowe historie. Każdy poród jest inny i wierzę w to że pozytywne nastawienie dużo zadziała.
Wybrałam już szpital. Kompletuje wyprawkę, co daje mi coraz więcej radości. Chcę cieszyć się tym stanem ![]() Dziś kupujemy mebelki i kilka akcesoriów, jak tylko pokoik będzie umeblowany to ruszam z praniem
|
|
|
|
#3920 |
|
Zadomowienie
|
Hmm jak ja ważyłam 100 wygladałam o niebo gorzej ... i to bez ciąży
|
#3921 |
|
Zadomowienie
|
widziałyście co ma być w lidlu od 19.05?
|
#3922 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3923 |
|
Zakorzenienie
|
Moja mama rodziła dzieci w latach 70 i 80. Chyba jak ze mną leżała to była dziewczyna-panna. Jedną położną do tej pory wspomina, ze była okropna. Dla tej panny z dzieckiem to koszmar. Słyszała teskty w stylu czego sie drze. Jak d... dawała to sie nie darła.
|
|
|
|
#3924 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
hej,
Ja dziś popołudniu mam wizytę. Tż się pyta czy będziemy sprawdzać płeć, nie wierzy w siusiaka Wczoraj poszłam z córką na spacer i plac zabaw. Zrobiłam około 2,5 km. Ledwo doszłam do domu tak mnie brzuch ciągnął ....A dziś na wadze + 8,5 kg ![]() Cytat:
Cytat:
Tego dnia co ja było chyba 15 cesarek a ja na prawdę uszyć się nie mogłam, więc stwierdziłam że to dobre rozwiązanie (na tamten moment)Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ale też mam od wczoraj jakieś zaparcia .... ---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------- Cytat:
Niestety nie mogłam ruszyć się od ktg, byłam non stop podpięta |
|||||||||
|
|
|
#3925 |
|
Zadomowienie
|
Czesc dziewczyny, nie odzywałam sie ostatnio bo miałam gorszy okres. Choroba mi nie odpuściła dostałam ponownie antybiotyk tym razem silniejszy i dalej zwolnienie. Zdołowało mnie to wszystko jakos i nic mi sie nie chciało. Leżałam w domu. Juz jest troche lepiej. Wczoraj byłam u ginekologa szyjka sie skróciła miękka jest gorzej, brzuch twardnieje a nie powinien. Oszczędny tryb zycia do pracy juz nie wracam dostałam
Bezwzględne zwolnienie. Jesli Za 3 tyg nie bedzie poprawy to leki mam dostać. Wyjazd musimy odwołać całkowicie. Takze wszystko sie posypało. Prawdopodobnie ma to duzy związek z tym moim całym choróbskiem. Teraz mam sie duzo oszczędzać. A ja wczoraj głupia sie za sprzątanie wzięłam i chyba tez troche przegięłam. Z mała wszystko ok wazy juz 730g jest taka sliczniutka <3 cały czas jest główkowo położona co tez nie pomaga szyjce niestety. No ale cóż. Bede robic wszystko zeby do następnej wizyty sie nie pogorszyło bo lepiej juz chyba nie bedzie? Byłam dzisiaj zawieźć zwolnienie do pracy i pożegnać sie. Poczyniłam pierwsze zakupy ciuszków zamówiłam przez internet czekam az przyjdą mam pytanie do Was czy wystawiacie sie na słońce? Bo nie wiem juz jak to jest czy mozna czy nie mozna w sensie w ubraniach oczywiście na leżaku na ogródku? Czy koniecznie trzeba byc pod parasolem? I mam rowniez pytanie do tych ktore zamawiają zakupy z Tesco z dowozem, jest jakas kwota od ktorej dowożą? I jak duzo kosztuje Dopłata za dowóz? Opłaca sie? Długo sie czeka? Nie chce juz dźwigać kompletnie nic i wydaje mi sie ze jest To dobre rozwiazanie.Ide Was troche poczytać
|
|
|
|
#3926 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() aż mi się szkoda zrobiło tego dzieciaczka jak to sobie wyobrażałam |
||
|
|
|
#3927 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Fakt, dobrze mieć cały dzień przed sobą, zwłaszcza że dużo przede mną dziś różnych załatwień. ![]() Cytat:
![]() Wczoraj na tej szkole rodzenia tak przedstawiali "mój" szpital, że tam będzie suuuper, ze słuchaniem intuicji i wszystkim, ale cóż, w prawdziwym życiu różnie bywa. ![]() Kiepsko to wszystko wygląda, jak się czyta takie historie, ale będę się starała nastawić pozytywnie... Teraz to już nie ma wyjścia, jakoś trzeba rozwiązać. ![]() Obyśmy miały jak najwięcej miłych niespodzianek. ![]() Cytat:
I powodzenia na wizycie. ![]() Cytat:
Ale na tym L4 jakoś tak mi brakuje kontaktu z ludźmi, że nawet to było zabawne. Cytat:
![]() Cytat:
Ale to wszystko jest przemyślane przez naturę. ![]() Trzeba będzie się wybrać, nie mam za wiele rzeczy na upały. |
|||||||
|
|
|
#3928 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moje standardowe pytanie-wiesz ile miała szyjka mm wczoraj? masz leżeć? choróbsko juz Ci odpuściło? Tobie chyba zależało na pracy ze względu na wysokość płatności na l4 i macierzyśkim..kurcze widzisz ja już się przekonałam,że ciązy nie da się zaplanować.. to takie before do tego co będzie później.. ja się chowam przed słońcem, nie chcę mieć plam, wystawiam ewentualnie nogi albo od szyi w dół,ale mąż się boi ,że Małej gorąco w brzuchu jak jest na słońcu |
|
|
|
|
#3929 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry Mamusie!
Wszystkie brzuszki śliczne! Tija jaka Ty szczuplutka jesteś!Majeszczak u nas będzie Kasia . Bardzo słusznie napisałaś "Aczkolwiek uważam, że skoro świadomie podjęłam decyzję o dziecku to również świadoma powinnam być zmian swojego ciała." ![]() Fantasmagori już ja bym sieknęła odpowiedź na te komentarze.... Niektórzy to w ogóle taktu nie mają . Mi na szczęście nikt jeszcze nie poczynił jakieś kąśliwej uwagi nt wyglądu, to raczej ja sama żartuje z siebie. Np. ostatnio TŻet skarżył się u teściów, że odsuwam się od niego jak śpię i zabieram całą kołdrę, owijam się nią całą a ona ma na pewno ze 200/220 (jak nie lepiej). A ja na to: co ja poradzę jak teraz potrzebuję 2 metrów, żeby się owinąć? ![]() Florence fajnie, że jesteś zadowolona ze szkoły rodzenia Natalia_23 dla Twojego syna! Wszystko jeszcze ogarniesz, spokojnie .znowuzapomnialamhasla dzięki za komplementy dla mojej córeczki . O matko, mogę wpaść do Was na to śniadanie? ![]() Jaka z Ciebie laseczka! ![]() zonamojegomeza fajna ta koszula, choć myślę, że na lato to coś z krótkim rękawkiem/na ramiączkach. A co do koszuli na poród to mi przed cc wcisnęli jakąś płachtę i kazali w to się ubrać... Przybij piątkę z wagą. Będziemy zrzucać razem po porodzie? DobraDusza niestety to prawda o tym przedmiotowym traktowaniu w szpitalu. Nie będę Wam nawet pisać jak było jak rodziłam Natalkę.... Ale teraz nie zamierzam dać się tak traktować i będę głośno domagać się swojego a jak będzie trzeba to i awanturkę jakoś urządzę, o! A jak nie ja to TŻet, hihi .Origa udanej wizyty i udanego grillowania! Orangetree fajna ta maxi dress w kwiaty, chociaż obawiam się, że ja to i w Lkę nie wlazę... ![]() superhuman dbaj o siebie! Co do słońca to w ciąży chyba lepiej się specjalnie nie wystawiać, słyszałam, że mogą pojawić się jakieś przebarwienia itp. Ale właśnie miałam Was spytać - używacie kremów do opalania, czy wgl nie zamierzacie się w te lato opalać? Uff, nadrobiłam (z grubsza). Jadę chyba zaraz na basen bo już się od tygodnia zbieram
|
#3930 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wypoczywaj dużo, dobrze że choróbsko trochę odpuściło !
Edytowane przez iweczka Czas edycji: 2016-05-10 o 10:26 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:22.

1.09.2012

nie kumam niektórych ludzi
Na szczęście do szpitala (chyba juz na 90% zdecydowałam się na Żeromskiego) mam z 10 minut samochodem więc powinnam zdążyć

za wizytę! 

<3