|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część IV.
Co powiesz na taką
? Bez☠tytułu.jpg
|
|
|
|
#3962 | ||||
|
Zakorzenienie
|
to jakiś wirus się wkradł w moją wypowiedź..ja nic nie pisałam takiego..
Cytat:
Cytat:
ja prania nie robię, obiadów też nie gotuję..zdarza mi się zrobić chleb, ale mąż mi wszystko wyciaga z szafek a ja tylko ugniatam, składam itp.,jak suszę włosy to przetrę lustro, czasem coś w łazience ogarnę,ale bez schylania się,kucania, stania, generalnie leżę, wstaję do wc, po jedzenie , prysznic i tyle..mój mówił podobnie jak Twój, jeżeli chodzi o wysiłek.. Cytat:
Cytat:
jakakolwiek czynność w kuchni to schylanie się, kucanie, naciaganie i stanie..odpuszczam..mąż przygotowuje mi rano śniadanie, a potem czekam aż wróci i zrobi obiad..
|
||||
|
|
|
#3963 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
to super!
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Tija nie wstyd Ci z takim małym brzuchem między nami wielorybami Cytat:
A teraz loków brak i kolor taki mysi ![]() Widzę że teraz już gołe brzuszki pokazujemy Fajowski Cytat:
Przynajmniej widać że jesteś w ciąży a nie jak u koleżanki powyżej ![]() Cytat:
za rozmowę TŻasuperhuman Cytat:
TŻ mi robił jakieś zdjęcia przed weselem to wstawię jak od niego wyciągnę. Co do wesela to było udane. Bawiłam się do 3 w nocy to dla mnie długo nawet i bez ciąży Wszyscy mówili że pięknie wyglądam. Wujki TŻ oczywiście dobre rady dawali ale potraktowałam je z przymrużeniem oka. Przez te 40 lat jak im się rodziły dzieci to się jednak sporo zmieniło, na szczęście. Co do ruchów dzieciątka to moja rusza się jak ja się nie ruszam rzadko ją czuję jak coś robię- chodzę czy siedzę, najlepiej jak leże. I wtedy brzuch mi skacze że hej! A ostatnio leżę sobie w wannie i patrze a brzuch się rusza a ja tego nie czuję , były kopniaczki i takie wypychanie w okolicy pępka widoczne gołym okiem a ja tego nie czułam. Orange_tree może Ty też tak masz? Tija jak to jest z tą siarą? Ona musi się pojawić przed porodem? Bo czytam że parę z Was już ja ma a ja nie mam nic. A jeszcze nawet przed ciążą miałam problemy z hiperprolaktynemią i już wtedy miałam kropelki płynu wypływające z piersi a teraz nic ![]() Próbuję zrobić swoją listę wyprawkową. Kto mi powie jaka jest różnica między: sudocrem bapanthen linomag alantan A+E a zwykłym kremem do pupy Hipp czy Babydream? Bo widziałam że niektóre z Was kupują parę ww preparatów. Czy je się jakoś inaczej stosuje? I jeszcze mam jedną dobrą nowinę, być może uda nam się pojechać na mazury na ten długi weekend pod koniec maja. Znajomi wynajmują jacht i nas zaprosili na rejs |
||||||||
|
|
|
#3964 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3965 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny właśnie weszłam na stronę szpitala, w którym będę prawdopodobnie rodzić i ot to jaki plan porodu znalazłam Plan-porodu.pdf
|
|
|
|
#3966 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Fajnie, ze możesz sobie na to pozwolić... Ja musze zrobic obiad bo TZ od rana do wieczora w pracy. Do tego robię mu kanapki do pracy ale moze zacznę to robic na siedząco przy stole. Najgorsze jest to, co juz wlasnie kiedys pisałam, ze mamy mała lodówkę i jest zabudowana na dole, wiec schylic sie musze :/ a lepiej jest kucnąć czy sie schylic? |
|
|
|
|
#3967 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A niektórzy twierdzą że nie widać. |
|
|
|
|
#3968 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#3969 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Wszyscy mi mówią, że mam zwolnić ale ja tak już mam i póki daję radę to chcę być samodzielna. Dlaczego robisz mu nawet kanapki do pracy? Przepraszam, że się buntuję - może nie powinnam ale uważam, że skoro jest od rana do wieczora w pracy i wszystko spoczywa w domu na Twoich barkach i to jeszcze w takim stanie to powinien robić sobie je sam a do tego jak przychodzi z pracy to Ty powinnaś leżeć i pachnieć od Twój TŻ powinien nawet na rękach Cię nosić. Jak urodzisz to tym bardziej nie odpoczniesz a jeżeli od zawsze to Ty robisz kanapki do pracy i już się do tego przyzwyczaił to teraz powinien się odzwyczaić i przyzwyczaić do nowej sytuacji .
|
|
|
|
|
#3970 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Absolutnie pojawienie się siary w trakcie ciąży nie jest wyznacznikiem tego czy pojawi się mleko po porodzie Więc się nie przejmuj, przynajmniej póki co masz suchą i czystą bieliznę Sudocream jest dość ekstremalny i zaleca się go tylko gdy już się pojawią problemy na pupie. Alantan, bephanten i linomag A+E powiedziałabym, że są z jednego worka. Pielęgnują i chronią pupę przed odparzeniem. Wydaje mi się, że hipp i babydream to też ta sama grupa. W każdym bądź razie ja mam mini próbkę sudocremu i alantan maść (zielona tubka). Alantan będę używać najpierw gdy się pojawi problem, jak nie da rady to sudocream. Mam też linomag A+E i go będę od czasu do czasu tak pielęgnacyjne na całe ciało używać. Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3971 |
|
Rozeznanie
|
Kurczę, dziewczyny, naprawdę aż tak się oszczędzacie? Zaczynam mieć wyrzuty sumienia.
Niby twardnienia mam, ale nie jakieś regularne, szyjka ponoć była krótka (wg mojego gina 33mm to krótka), sprawdzał mi dwie wizyty z rzędu - nie zmieniała się, na ostatniej nie sprawdzał. Niby kazał oszczędnie, ale zakazów żadnych nie dał. Roweru tylko zabronił, ale powiedział, że spacery wskazane ... Ja wszystko robię normalnie. Sexu już nie uprawiamy, radzimy sobie inaczej A w domu robię wszystko prawie, łazienki tylko nie myję. Gotuję, odkurzam itd. TŻ się wkurza, ale jak siedzę w domu, to co mam robić No i łazić mi się chce strasznie! Ostatnio poszliśmy kawałek na spacer do parku, zaczął mnie brzuch ciągnąć, to się wróciliśmy i pojechaliśmy chociaż na ławce posiedzieć. Ale ogólnie wydaje mi się, że sporo łażę ... Kurczę, zmartwiłyście mnie... Że niby leżeć cały czas ?
|
#3972 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każda z nas jest inna i każda ma inne zalecenia. Twój lekarz dał Ci takie i skoro mu ufasz to nie masz powodu do niepokoju
|
|
#3973 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale zobaczymy co dziś gin powie ..... |
|
|
|
|
#3974 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja mam dziennie od 5-10 km przy 7-8 zaczynam się męczyć. Zastanawiam sie kiedy zacznie sprawiać mi trudność 5 km.Co do Ktg - był jakiś powód? Tętno zwalniało? Czy po prostu tak dla zasady?
|
|
|
#3975 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam do Was pytanie.. Śpicie częściej na lewym boku? bo niby w późniejszym etapie ciąży jest tak bezpieczniej.. tylko, że ja nie lubię spać na lewym.. Ostatnio zauważyłam, że jak śpie na lewym (bo prawy już boli od leżenia ) to po jakimś czasie mam ból i drętwienie w okolicy serca Serce w ogóle, jakby chciało mi wylecieć z klatki piersiowej.. tak mocno bije![]() Nigdy tak nie mialam.. Co do oszczędzańia sie.. to się oszczędzam, ale przy tym normalnie sprzątam tylko, że z przerwami Jedynie odkurzać już nie odkurzam, bo zauważyłam, że obciąża to mój brzuch, zaczyna się napinać i boleć.. mąż odkurza i myje okna Resztę robie ja praktycznie
.. i ślubuję Ci.. ![]() czerwiec 2015Zuzanka II kreski Edytowane przez Afrodita Czas edycji: 2016-05-10 o 13:25 |
|
|
|
|
#3976 |
|
Zakorzenienie
|
Co je ciężarna na obiad?
Kebaba i jest szczęśliwa Ja nie mam wielkiej akcji oszczędzania się. Sprzątam (odkurze, poleze, zmyje podlogi, poleze), gotuję ( pokroje cos, odpoczynek itp), prasuje (z przerwami), chodzę na zakupy (mąż dźwiga). Zdecydowanie to że mogę przesiąść kiedy chcę mniej mnie meczy niz np godzina spaceru. Nie dzwigam, Generalnie wszystko ostroznie. |
|
|
|
#3977 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3978 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o tej godzinie teraz to najczęściej Mała robi mi pobudkę w brzuchu..o tych kremach to ja nie powiem Ci jakie są różnice, ja wzięłam tylko linomag i nic więcej.. jaki długi weekend pod koniec maja? fajnie z tym wyjazdem..nigdy nie byłam na mazurach.. Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- Cytat:
kurdę chyba mi ktoś włączył SOW.. ![]() a miałam pytać-gorące/ciepłe prysznice też są zabronione czy chodzi o kąpiele w wannie? |
||||
|
|
|
#3979 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gorące kąpiele w ciąży mogą spowodować nawet omdlenie, dlatego należy nie przesadzać z tym gorącem. Po porodzie chodzi o nasilanie krwawienie przy gorących kąpielach i infekcje. Teraz ciepły prysznic - proszę bardzo
|
|
#3980 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
26 maja w czwartek jest Boże Ciało Edytowane przez ziuta. Czas edycji: 2016-05-10 o 13:41 |
|
|
|
|
#3981 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli prysznic będę brać cieplutki umówiłam się z położną na przyszły tydzień..edukacja przedporodowa..pojadę zrobic glukozkę i w przerwie pomiędzy pobraniami ide do położnej, to jest obok laboratorium,więc mówiła,że puszczą mnie |
|
|
|
|
#3982 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co naklikałaś? ![]() O super się złożyło z położną i glukozą
|
|
#3983 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zawsze to to w czerwcu było.. sudocrem ponoć dają jako gratis tez często więc może nie kupuj ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ---------- Cytat:
ręczniki różne, książkę, teraz matę do przewijania..więcej grzechów nie pamiętam Edytowane przez Piernik Torunski Czas edycji: 2016-05-10 o 13:44 |
||
|
|
|
#3984 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3985 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mojemu nawet przed ciążą nie robiłam (no czasami się zdarzyło), a znam dziewczyny, które specjalnie wstawały np o 5 (pomimo, że miały wolne, albo do pracy na późniejszą godzinę), żeby kanapki dla męża przygotować. Cytat:
ja też tak szalałam, robiłam dosłownie wszystko, a teraz muszę w większości leżeć;p Cytat:
Jeśli lekarz nie kazał Ci leżeć to pewnie nie musisz. Przesada w żadną stronę nie jest moim zdaniem dobra. Mnie również kazano się oszczędzać, ale jakieś tam drobne rzeczy staram się robić. Np wytarcie kurzy, wstawienie naczyń do zmywarki po śniadaniu, przetarcie blatów, krótki spacer z psem, poskładanie prania. Sama sobie też szykuję śniadania, zajmuje to jakieś 5 minut więc bez przesady przyszykuję też coś do obiadu, ale tutaj już mąż krzyczy, że on jak wróci to będzie robił.Generalnie mąż przejął większe rzeczy i myje łazienkę, odkurza (wczoraj o 21 np ), wychodzi na długi spacer z psem i go wyczesuje (to jednak jakieś 10min schylania), robi pranie, prasuje, zakupy robi od początku ciąży wracając z pracy, tylko czasami z nim jeździłam np w weekendy.Byłam zapisać się do położnej U nas niestety położna nie prowadzi edukacji przedporodowej w domu, ale zapisałam się do szkoły rodzenia od 22.06. Jeśli dam radę to będę chodzić, ale uprzedziłam Panie, że nie jestem na 100% pewna
|
|
#3986 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, tętno było bardzo słabe. Jak zatrzymało się chyba 3 raz szybko cc. |
|
|
|
|
#3987 | |
|
Zakorzenienie
|
chlip chlip..
Cytat:
i znam to odkurzanie o 21ej ![]() super,że się zapisałas..ja mam dzwonić pod koniec maja do SR, 27.05 mam wizytę i wstrzymam się do tego czasu właśnie.. |
|
|
|
|
#3988 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3989 |
|
Zadomowienie
|
Sierpnióweczki 2016! Część IV.
Powiem tak, z kanapkami umówiliśmy sie juz odkad mieszkamy razem ze bede mu robic bo miałam na to zwyczajnie czas. On wychodzi po 5 do roboty a wraca średnio 20-22. rano zawsze wychodzi z psem. W domu tez cos tam pomoze jak ma czas. Przeważnie jak siada na kanapie to po 3 minutach usypia - jest kierowca i pracuje do tego mozna powiedziec fizycznie. Nie wyobrażam sobie jeszcze zeby miał sobie kanapki robic a obiad to juz w ogole bo jest niestety niegotujacy :-/ zamówić do roboty nie ma jak bo ciagle sie przemieszcza. nie wiem czy go tylko tłumacze czy faktycznie by sobie poradził ale czasami przegina to fakt bo mowi mi żebym mu pomogła z czyms np kolacja bo jemu sie po prostu samemu nie chce robic (w domu zawsze mamunia podawała wszystko pod nos) cieżko mi w tej sytuacji bo niby on wczoraj bardzo sie przejął i mowil ze mam nie dźwigać itp itd odpoczywać duzo itd ale np rano wstałam zeby mu kanapki zrobic pytałam sie czy sam sobie nie zrobi to było "yyyy Nieee kochanie wolałbym jak ty byś zrobiła" ale wiadomo ze jak bede czuła ze jest gorzej czy cos mnie boli to powiem ze nie i koniec choc czuje ze bedzie obraza i mozemy sie w tej kwestii pokłócić.
A co ze szkoła rodzenia wlasnie? Jesli jest taki tryb oszczędzający to nie mozna uczystwniczyc? Edytowane przez superhuman Czas edycji: 2016-05-10 o 14:08 |
|
|
|
#3990 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Już mi mąż zwraca uwagę, jak się kładę na prawy, że to nie ma sensu, bo zaraz się będę wiercić I wszystko właśnie kopie na prawo ...Cytat:
Ostrożność najważniejsza A ja kebsa robiłam w zeszłym tygodniu, też mnie naszło Bo tych ''barowych'', to nie lubię - kiedyś mieszkałam naprzeciwko Amrita i chyba mi się przejadły
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:50.

? 

wyobrazalam to sobie zupelnie inaczej... :P
wg ostatniej wizyty dzis byłby 24t5d a wg wczorajszej wizyty dzis wychodziłby 25t2d. Poki co nie przepisał mi zadnych leków mowi ze jak nie bedzie poprawy za 3 tyg to wówczas. Mowil mi generalnie ze nie ma tragedii bo pytałam czy nie przyjść moze za 2 tyg mowil ze spokojnie za 3 mo ale jednak cos sie dzieje. Podniósł mi tylko dawkę asparaginu do 6 tabletek dziennie
, prysznic i tyle..
Wszyscy zwracają na niego uwagę i komentują, że duży i czy zaraz rodzę....Poważnie mnie to denerwuje
A teraz loków brak i kolor taki mysi
za rozmowę TŻa
, były kopniaczki i takie wypychanie w okolicy pępka widoczne gołym okiem a ja tego nie czułam. Orange_tree może Ty też tak masz? 

czerwiec 2015