|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4111 | ||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część IV.
Cytat:
![]() Cytat:
dla osiągnięć synkauwaga- co do twojej listy nieogarnięcia - dokładnie mam tak samo, nie mamy nic wybranego ani oficjalnie zakupionego. niby wózek mamy wybrany ale jeszcze nie do końca zamówiony bo obsługa w sklepie nie była zdecydowana, czy mamy wpłacać zaliczkę czy nie ![]() Cytat:
![]() jaka jesteś drobniutka ![]() ![]() Cytat:
![]() Jak poszło? - jak gdzies dalej pisałaś, tojuz nie powtarzaj. Pewnie dotrę do opisu za kilka godzin
|
||||
|
|
|
#4112 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
moja pierwsza myśl to WTF?! ![]() Od którego mniej wiecej tc chodzi sie do szkoły rodzenia? Coś mi się obiło, że od 27tc ![]() Chodzisz prywatnie, czy na NFZ? ehh aż się boję kolejnych etapów wyprawki.. te chyba najgorsze kosmetyki itp. pierdółki Kompletowanie idzie mi, jak krew z nosa![]() Cytat:
Oby ewentualna cukrzyca poszła w zapomnienie Krzywa czeka mnie za 1,5 tyg ![]() Cytat:
Na pewno zwiększone ryzyko pogorszenia wzroku jest u osób z głebszą wadą.. znam koleżanki, które miały sokoli wzrok, a teraz po ciąży noszą okulary.. malutkie wady, ale jednak są![]() Nie chce nawet myślec co u mńie bedzie Ja od poczatku czuje, ze gorzej widze.. nie jakos drastycznie, ale jednak..Z tymze ja nie widze na jedno oko, a drugie -6,25 ![]() Także mam na co chuchać ![]() Bylas z tym u okulisty? Samemu nie mozna zwiekszac mocy, a nawet slyszalam, ze nie powinno sie w okresie ciąży, bo po ciąży może wzrok się unormować..
.. i ślubuję Ci.. ![]() czerwiec 2015Zuzanka II kreski Edytowane przez Afrodita Czas edycji: 2016-05-11 o 10:34 |
|||
|
|
|
#4113 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
czekamy zatemCytat:
Cytat:
Cytat:
czekamy na zdjęciaja właśnie kupiłam szafę..czego nie planowałam i już mi SOW nie potrzebny bo nie ma co chronićnie wiem jak ze wzrokiem..ale jeśli okres ciąży można porównać pod względem obciążenia organizmu do wejścia na Mount Everest (któraś z dziewczyn to pisała, ale w aktach nie mam która) to pewnie wzrok może osłabić |
|||||
|
|
|
#4114 | ||||
|
Raczkowanie
|
Hej!
Cytat:
Cytat:
a Pola jaka już duża..Cytat:
![]() Cytat:
Odnośnie drugiego pogrubionego to identycznie u nas... zrobiłam test, położyłam na pralce i poszłam sobie. Powiedziałam mężowi żeby zerknął na pralce co tam słychać... i jest kinder niespodzianka No i za chwilę zrobiłam drugi dla pewności.. a żeby nie zapomnieć kiedy to było, napisałam mazakiem na testach datę (na jakimś blogu to podejrzałam). ![]() Thank you!
|
|
#4115 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#4116 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
współczuję nakazu leżenia i problemów cukrzycowych ;( cały czas wierzę, że do 32tc mamy już niewiele czasu, więc mignie Ci szybciutko a mąż niech SOW wyłącza!Pytałaś o wózek- wybraliśmy mutsy igo, ale jeszcze nie kupiony pod koniec maja chcemy jechać.Cytat:
Cytat:
co do wzorku to słyszałam, że w ciąży lubi się pogarszać, ale nie wiem ile w tym prawdy...Witajcie dziewczyny Zaszalałam dzisiaj, bo poszłam z psem na nieco dłuższy spacerek. Ale reszta dnia praktycznie lenistwo już w zasadzie leżę na kanapie. Przyszła paczka z empiku, więc biorę się za rozpakowywanie
|
|
#4117 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#4118 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Trzymam kciuki żeby wzrok u ciebie nie ucierpiał. Wadę masz rzeczywiście sporą, ale jeśli jesteś pod opieką okulisty to powinno być dobrze
|
|
|
|
|
#4119 | |||||
|
Zadomowienie
|
Hej.
![]() Cytat:
Dzięki za ciekawostki wyprawkowe.Jeszcze mam nieprzygotowaną ostatecznie moją listę apteczną, ale coś mi się wydaje że skoro mam dużo aptek w pobliżu, w tym całodobową nie będę brała takich rzeczy "na wszelki wypadek", więc nic nie podpowiem o lekarstwach. Z witaminami też poczekam co mi lekarz powie.Kciuki za dobre wyniki. ![]() Cytat:
![]() Mam nadzieję, że wyniki cukrowe się poprawią przy takiej lżejszej diecie. ![]() Szkoda, że spacerki wykluczone. ;/ Ja słodkie badanie planuję chyba w piątek, dzięki za kciuki. ![]() Cytat:
I dobrze, że hemoglobina się podniosła. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Czytałam, że ciąża może wpływać na wzrok i problemy potem mijają. Jakby się nie poprawiło po wszystkim, to wtedy trzeba pomyśleć o okuliście. Ja mam 1,5 i 1,75 i też mi się chyba pogorszyło, bo to niby mała wada i kiedyś dawałam radę bez okularów, teraz jest bez nich dużo gorzej niż kiedyś. :P Ale na razie nic z tym nie robię, zobaczę. |
|||||
|
|
|
#4120 |
|
Raczkowanie
|
Aaa właśnie, pytanie do dziewczyn z wadą wzroku. Planujecie sprawdzać ciśnienie w oku? Wiem że najlepiej to robić w 8 a jeszcze lepiej w 9. miesiącu. Oczywiście o ile wada jest spora
Kiedyś restrykcyjniej do tego podchodzono podobno.
|
#4121 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jedynie co do karmienia piersią walką z wiatrakami jest walka z otoczniem, które wie lepiej. Np kiedy pytają się ile chcę karmić, odpowiadam, że od roku do dwóch w zależności jak nam się poukłada....w odpowiedzi często słyszę, że po pół roku to sama woda i że bez sensu... http://www.hafija.pl/2013/03/jeszcze...-juz-woda.html
|
|
|
#4122 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4123 |
|
Zadomowienie
|
Była u okulisty przy wymianie okularów tutaj, i zapytałam się czy w ciąży może się pogorszyć wzrok albo po porodzie (w moim przypadku wada -1,25 i -1,75 plus astygmatyzm).
Powiedział, że w ciąży może wzrok być bardziej fuzzy ale po porodzie nie powinno być problemu z powrotem do normy, a pogorszenie się wzroku może się przydarzyć przy bardzo długim i wyczerpującym porodzie plus wtedy kiedy wada wzroku jest duża. Czasami SN może prowadzić do odklejenia siatkówki i wtedy zaleca się nawet CC - pamiętacie sprawę pani Alicji Tysiąc? Chyba tak się nazywała. Choć ona chciała przerwania ciąży.... Ja właśnie zbieram się do szpitala na badania Także odliczam minuty Trzymajcie kciuki za Michasia, który bezczebelnie skopał mnie dziś jakbym była workiem treningowym :pala :
|
|
#4124 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Tija, co powiesz o diecie podczas karmienia? Dziękuje za wszystkie odpowiedzi
Edytowane przez Kasmina Czas edycji: 2016-05-11 o 10:53 |
||
|
|
|
#4125 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pomimo całej przykrej sytuacji w czułam się w szpitalu "zaopiekowana" położne odwiedzały mnie dosyć często i jeśli tylko na to pozwalałam zostawały i zagadywały. Nie chodziło o głupie pocieszanie, które w takiej sytuacji raczej nie pomaga tylko o zwykła ludzką obecność i rozmowę na "inne" tematy. jedyne co źle wspominam to konsultacje pani od KP ale to był mały incydent nie warty wspominania Cytat:
termometr (przynajmniej u mnie) działa super - to mój pierwszy termometr elektroniczny, który pokazuje temperaturę 36.6 (wcześniejsze jako normę wskazywały 35,8) Cytat:
Co do wylegiwania się ja leżę na pełnym słońcu, bez parasola ale dopiero po 14/15 wcześniej z mojej strony nie ma pełnego słońca wiec się za bardzo przejmuję. Inna sprawa, że nie przeginam z leżeniem na słońcu - jak tylko czuje że skóra zaczyna się za bardzo opalać zbieram się do domu. Ponieważ nie mogę leżeć na leżaku wg lekarza jest za niski i siadanie oraz wstawanie z niego moze powodować skurcze mąż zakupił mi fotel ogrodowy z regulowanym oparciem i się smażę w moim gaiku balkonowym
|
|||
|
|
|
#4126 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kiedys myslalam nad laserem, ale sama nie wiem ![]() Cytat:
)
|
|
#4127 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Też znam dwie wersje z wpływem ciąży na wzrok. Trzeba obserwować ![]() Cytat:
Nie ma jednej reguły ![]() Cytat:
Cytat:
Jemy to na co mamy ochotę i obserwujmy dziecko. Każde dziecko jest inne i może na co innego reagować. 80% dzieci ma kolki w mniejszym lub większym stopniu i jedzenie miski ryżu temu nie zapobiegnie.
|
|
#4128 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziekuje...nam nadzieje, ze uda mi sie choc troche polepszyć sytuacje... jutro jeszcze ide na NFZ do gina zobaczymy co ona powie. Musze uzupełnić karte ciazy bo u niej byłam wczesniej niz prywatnie a podobno to pozniej jest potrzebne do becikowego? Aby miec udokumentowane bycie pod opieka nie pozniej niz od 10tyg. Ja poki co wychodzę sobie o 9/9:30 i siedze do 11/11:30 dzisiaj dałam radę do 10:30 bo było mi juz za gorąco. Brzuch mam oczywiście osłonięty siędze na leżaku i czytam książkę i troche przy okazji psa biorę na powietrze on sie zajmuje soba. Mysle ze taka godzinka czy półtora przed tym najmocniejszym słońcem nie wyrządzi takiej krzywdy. A chociaz troszkę nabiorę koloru. Teraz odpoczynek i leżenie obiad na szczęście mam zrobiony wiec tylko czekają mnie krótkie zakupy musze wybrać sie do apteki po zelazo i asparagin, po drodze wypłacić pieniądze z bankomaty bo kurier ma przyjechac i truskawki kupic na obiad sobie zrobie z ryzem i śmietana biorę cały czas ten asparagin a takie skurcze mnie łapią w łydkach w nocy ze az z bólu mozna sie poryczeć! :-/
|
|
|
|
|
#4129 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4130 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a widzisz..to ja tak mam z kanapą chyba właśnie,że jest za niska i przy wstawaniu z niej ciągnie mnie brzuch.. |
|||
|
|
|
#4131 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Ja chodze do szkoły finansowanej z NFZ , znajduje sie ona w szpitalu w którym bede rodzić . Zajecia odbywaja się w sali konferencyjnej szpitala. To co mnie np wczoraj duzo uspokoiło to , to że dowiedziałam się , że pod względem sprzętu jesteśmy po Warszawie 2ga taka placówka w PL mamy kompletnie wyposażona erke noworodkową we wszelkie sprzęty , wraz z kompletnym transportem gdyby diecko wymagało przewiezienia do jakiegoś szpitala specjalistycznego, oraz wykwalifikowany pod to personel medyczny. Mam głęboka nadzieję, że nam się nic z tego nie przyda ale jak by co to jestem spokojniejsza , że jest . Z tego co mi sie przypomniało to położna mówiła żeby w szpitalnej wyprawce uwzględnić tatusia- jeżeli ma być z nami na porodzie. Jeżeli tatus pracuje i np przyjedzie prosto z pracy warto mieć dla niego dodatkową podkoszulkę bawełnianą (jeżeli w pracy np chodzi w garniaku to moze byc mu średnio wygodnie, oraz ogólnie z powodu tego że jak poród bedzie dugi i w sierpniu to tez się wymęczy i miło będzie jak będzie miał możliwość sie przebrać tym bardziej jak ma zamiar z mama na pół kangurować) . Drugą rzeczą dla taty to wygodne obówie np też kapcie - jak wchodzi na sale porodową to za 30pare zł kupuje sobie te ciuszki ochronne plus ochroniacze na buty , położna mówiła że troszkę poracha w sierpniu siedziec w pełnym obuwiu i tych ochraniaczach wiele godzin w ciepłej sali oraz dodatkową wode dla tatusia bo bedzie zdychał z pragnienia przy nas. |
|
|
|
|
#4132 |
|
Zadomowienie
|
Jednak zmiana planów... Musze z psem jechać do weterynarza bo ma kleszcza a ja nie potrafię wyciągnąć :-/
|
|
|
|
#4133 | |
|
Rozeznanie
|
Sierpnióweczki 2016! Część IV.
Cytat:
Ja także uważam ze nikogo nie mozna oceniać i jak ktos ma ochotę isc na zwolnienie od razu to jego sprawa tak samo jak ktos chce i moze pracowac do końca to tez tylko jego sprawa ![]() I jak ktos cce uważać na siebie bo boi sie o siebie dzidziusia to tez nic nam do tego, duzo dziewczyn traci dzieci, zdarza sie ze tez przez przepracowanie itd, znam osobę ktora poroniła w 2 trymestrze bo chciała podnieść cos ciężkiego :/ pamietam ze na wizażu jedna dziewczyna pisała ze podejrzewa ze poroniła bo sie nie oszczędzała :/ Edytowane przez agnszp Czas edycji: 2016-05-11 o 11:45 |
|
|
|
|
#4134 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cudo psiak Cytat:
![]() ja wyjaśniłam, że to zdrowo, że nóżki są wyżej niż głowa i dał spokój za czujność. Jednak przy Pierniku trzeba mieć się na baczności. Nie wiadomo kto w jakim kolorze ma u niej folder załozony ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Lekarz mówił, żebym piła małymi łyczkami bo to zmniejsza szanse na wymioty i tak zrobiłam ![]() jakby mi zmierzyli tylko na czczo i po 2h nie miałabym zaburzonego wyniku ![]() przypomniało mi się, że właśnie dopóki nie zjadłam czegoś po badaniu smak glukozy do mnie wracał
|
||||
|
|
|
#4135 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej
Wstałam dziś z drapiącym gardłem i lekkim bólem głowy Byłam na mieście, kupiłam sobie opaskę na głowę i trudno będe w niej chodzić, bo tylko mocniejszy wiatr i mam przewiane zatoki ![]() A przecież tydzień temu skończyłam brać antybiotyk .... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Poprzednią kończyłam 180/100 a teraz takie numery ![]() Cytat:
Tyle, że u Nas idzie Jej sporo, do inhalacji córka i Ja używamy, do przemywania ucha u małej jak coś się papra kolczyk, więc idzie jak woda .... Cytat:
U mnie mówi, że jeszcze zobaczymy ![]() w zależności czy pojawi się nadciśnienie, czy dotrwam do terminu ![]() ---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- Cytat:
O proszę, dobrze wiedzieć .... |
||||||
|
|
|
#4136 |
|
Zakorzenienie
|
Wielocytowanie mi nie działa
Czyżby jakieś kolejne zabezpieczenie? ![]() Anioł dobrze, że napisałaś o tatusiu, bo czasem się o nim zapomina Ja mam nadzieję, że mojemu pozwolą siedzieć w swoich ciuchach, bo mi się tam udusi ![]() Superhuman a nie może ktoś za Ciebie jechać z pieskiem? Masz jedna odpoczywać, a nie robić tournee po mieście. Krefetka o widzę, że kolejny TŻ z fantazją Iweczka faktycznie noś tę opaskę, nie ma żartów z zatokami
|
#4137 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
a już tam juz tam.. a w domu mierzysz? jakie masz zazwyczaj? miałaś cc ze względu na nadcisnienie? |
|||
|
|
|
#4138 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ja też nie planuję specjalnej diety ani przy KP ani przy wprowadzaniu pokarmów (oczywiście w granicach rozumu). Będę obserwować dziecko i jak wszystko będzie ok to czemu mam mu coś odmawiać. Zróżnicowana dieta jest najlepsza. Pamiętam jak moja bratowa kiedyś powiedział że nie poda dziecku obiadku (karmiła samymi kupnymi słoikami mimo że przez 4 lata siedziała w domu to nawet obiadu nie ugotowała ani dziecku ani sobie czy bratu mojemu) bo jest po 8mym miesiącu a mała 8 skończy za tydzień dopiero |
|||
|
|
|
#4139 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4140 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:57.

co znajomi jej wypisują to szok...

. Dziś spędziliśmy 2h na rowerze
muszę coś z tym zrobić
dla osiągnięć synka

) i słodkimi owocami 

czerwiec 2015

okropne to było! Pozniej jak siedziałam to czułam sie ok. Nie robili mi po godzinie tylko po dwóch. Jak wracałam do domu to mi sie odbijało ta glukoza i znów było mi niedobrze ale jak zjadłam to juz było ok. Ale pozniej cały dzien nie mogłam tknąć nic słodkiego bo mi było strasznie mdło bleeee na szczęście jest w normie mam nadzieje ze to badanie tylko raz sie wykonuje?