|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4171 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część IV.
Krefetka mi to wygląda u Ciebie na SOW, jak Ci smyk nie działa
Nie dziwie się, że piszesz jak Piernik - w końcu uczysz się od najlepszych Wiem, że koty to samodzielne istoty. Moi rodzice mają jednego indywidualistę ![]() ---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ---------- Piernik "będę z nią sypiać"- i to mi się podoba! Oj taak, fundament to baardzo istotna kwestia
|
#4172 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pewnie,że zdążysz..potem jak w lipcu zacznie być plus sześćdziesiąt na termometrze to w sam raz,żeby rozprostować kości po tym relaksie przed porodem ![]() a ja czytałam,że nie ma diety ![]() ale że co? tzn jak? |
|
|
|
|
#4173 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wysłałam PW Cytat:
Cytat:
zerknę na linka dzięki za uświadomienie
|
|||
|
|
|
#4174 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zdecydowanie lepiej mi się śpi na prawym boku, ale zmeniam pozycję co najmniej kila razy w nocy ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#4175 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
buahahahha p.s. i że niby jak ja pisze?he? |
|
|
|
|
#4176 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny przepraszam, że się wtrącę w rozmowę, ale mam pytanie odnoście usg połówkowego - pewnie każda z Was już jest po.. ja miałam dzisiaj robione i pani doktor zasugerowała amnipunkcję ze względu na różnicę długości kości nosowych - jedna ma 3,1 mm i 4,7 mm. Wg niej ta ktrótsza kość jest za krótka co może wskazywać na zespół Downa. Reszta pomiarów ok. Przy teście Pappa w 12 tyg było wszystko ok - ryzyko 1:12566. Sama nie wiem co mam o tym myśleć, na internecie sporo osób pisze, że niektórzy sprawdzają tylko obecność kości, a nie robią pomiarów.. oczywiście panika i łzy..
|
|
|
|
#4177 | |
|
Raczkowanie
|
Cześć i czołem - kluski z rosołem
. My już wszystko co potrzebne na 56 cm mamy, zaczyna się już nawet kompletować na 62 cm, kupiliśmy już komodę, w której jest już wszystko ładnie poukładane no i zamówiliśmy już wózek w sumie to prawie 3 tyg temu ale czeka się 2 miesiące więc akurat na 8 miesiąc ciąży powinien dotrzeć . Do zamówienia zostało jeszcze łóżeczko (materac już też kupiony) i teraz czas na kompletowanie torby dla mamy do szpitala - myślę, że w połowie lipca będę już spakowana i torba będzie stała przed drzwiami . Nie chcę obudzić się z ręką w nocniku jak dosłownie 4 moje koleżanki, które rodziły w zeszłym roku i to między 34-37 tc ... Byłam dzisiaj na zakupach i jak zobaczyłam młodą botwinkę to normalnie śliną prawie się udławiłam ![]() ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#4178 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja tam takie odpoczywanie z książka, na leżaku/krześle uwielbiam. współczuję skurczy ![]() Cytat:
Fajne rady, zanotowałam sobie, żeby o mężu nie zapomnieć
|
|||
|
|
|
#4179 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Piernik Torunski Czas edycji: 2016-05-11 o 14:24 |
|
|
|
|
#4181 |
|
Zakorzenienie
|
Piernik to Ci odpowie koleżanka Krefetka
![]() Ttuska szczerze mówiąc nawet nie wiem czy mi ktoś mierzył długości. Wydaje mi się, że nie. Sprawdzali samą obecność kości. Może warto jeszcze iść do jednego lekarza na usg? Nie martw się
|
#4182 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
dzisiaj idę na 18.30 więc mam nadzieję, że wszystko się wyjaśni.. a po drugie nawet nie wiem czy sugerować lekarzowi mierzenie tych kości skoro większość dziewczyn była badana pod kątem istnienia kości a nie jej długości dzięki dziewczyny |
||
|
|
|
#4183 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ty lepiej z tą teczką nie śpij, bo kanty ma twarde i niewygodnie bedzie |
|||
|
|
|
#4184 |
|
Zadomowienie
|
Ahh jak dobrze po drzemce popołudniowej
czas na obiadek i chyba Michałka duo mi sie chce i znowu lody mnie korca ale musze byc cierpliwa...
|
|
|
|
#4185 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
co do diety to muszę się do edukować bo widocznie bazuję na jakiś zabobonach tzn- pokaż zdjęcie to Tobie odpowiem :P ---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ---------- oficjalnie ogłaszam, że Was w końcu nadrobiłam teraz w nagrodę ide na zupkę i na zasłużony odpoczynek na moim złotym tronie :P - zgodnie z opisem na metce- ekskluzywne krzesło ogrodowe |
||
|
|
|
#4186 |
|
Zakorzenienie
|
Ttuska dobrze, że masz dzisiaj jeszcze lekarza
Ja bym wspomniała o tych kościach. Krefetka niech śpij w imię przyjaźni wizażowi-wizażowej
|
#4187 | ||||
|
Zakorzenienie
|
czekam właśnie na to
![]() Cytat:
trzymam kciuki za pomyślne wieści.. Cytat:
o..teraz zaczynają się komplementy nie takie rzeczy się robiło w życiu ![]() Cytat:
Cytat:
kurde..osiem godzin Ci zeszło..jak w robocie pokaż ten tron
|
||||
|
|
|
#4188 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4189 | |||||
|
Zadomowienie
|
Witam was dziewczyny !!
Miałam dziś dzień pełen przygód i nadal trwa :/ Mianowicie: Rano pojechałam do SR, temat : kąpanie niemowlaczka i takie tam. Wybrał się ze mną mój mąż, byłam pełna podziwu jak radzi sobie z kąpaniem, ubieraniem, zakładaniem pampersów i innymi rzeczami. Serio byłam dumna, a do tego tylko on wiedział jak ratować niemowlaczka w razie zakrztuszenia, ja poległam na tym teście ... W ogóle chłopaki świetnie sobie radziły na sali. Byliśmy w 3 pary więc każdy mógł sporo sobie poćwiczyć. I na tym koniec fajnych wieści ... Wracając mój mąż zapytał czy zrobiłam przegląd w aucie, ja oczywiście zapomniałam. Wzięłam więc swój samochód na przegląd i na przeglądzie strzelił mi jakiś przewód od hamulca ... Pan powiedział, że przeglądu mi nie podbije i muszę wezwać lawetę bo nie mam wcale hamulców !! ![]() Cytat:
Też czytałam wpis tej panny. Dla mnie to szaleństwo whisky z cola ale spoko bo cały dzień sączyła drina Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ps. Świetny masz ten system sprzątający, u mnie jest podobny ale podobnie jak u Piernika czasem działa z dużym opóźnieniem ![]() Cytat:
Potwierdzam !! Kot rządzi !!
|
|
#4190 |
|
Zakorzenienie
|
Orange_tree
dla TŻta! Ale się trafiło z samochodami My nasz odbieramy w sobotę ze szpitala samochodowego i pęknie 1000zł Przekażę TŻtowi co należy zrobić z kotem ![]()
|
#4191 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Uuuuuuu ale lipa z tym autem.... Ale dobrze, ze nie podczas jazdy i nic Ci sie nie stało - szczęście w nieszczęściu! |
|
|
|
|
#4192 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Proszę: ![]() ![]() W dwóch wersjach
|
|
|
|
|
#4193 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4194 | ||
|
Zadomowienie
|
przyjaźni powiadasz...
![]() Cytat:
moje łóżko dosyć pojemne: jest mąż, ja jako dromader, Lełon zawodowiec i czasem kot walczy o skrawek dla siebie Cytat:
pogrubione- zgadzam się
|
||
|
|
|
#4195 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też skonsultowałabym to z innym specjalistą. No i u mnie również na II usg prenatalnym nie była mierzona długość kości nosowej. Trzymam kciuki, abyś usłyszała uspokajające wieści od lekarza!Cytat:
Jaki wózek zamówiliście?Cytat:
A Twój mąż bardzo dzielny na szkole rodzenia. ![]() W ogóle jak czytam skrót SR, to mam na początku wrażenie że chodzi o sąd rejonowy i się zastanawiam przez ułamek sekundy np. czemu tam są kąpane niemowlęta. |
|||
|
|
|
#4196 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tego właśnie najbardziej się boję.. Chociaż własciwie moje miasto znane jest z lekarzy, którzy mają pacjentów w głębokim poważaniu i wszystko bagatelizują.. dlatego też moją ciąże prowadzi gin z innego miasta (ale mieszka od kilku lat w moim ). Od dziecka wpajano mi do głowy, że ze względu na moją wadę, chorobę oczu nie będę mogła nigdy rodzić naturalnie.. po czym, jak miałam 22 lata lekarze specjaliści w Klinice Chorób Oczu w Katowicach potwierdzili te słowa, że w przyszłości tylko cc.. oszczędzać jedyne oko.. to wyobraźcie sobie, że okulista z mojego miasta (ordynatorka okulistyki w szpitalu!), do którego chodze prywatnie raptem od 4 lat twierdzi, że nie widzi przeciwwskazań.. tiaa.. W każdym razie nie mam wsparcia w okuliście.. za to moja gin powiedziała, że bezwzglednie skieruje mnie na cc.. ale niestety obawiam się, że taka opinia ginekologa bez wsparcia okulisty g*wno da.. I wszędzie można ją podważyć..dlatego też nie chcę rodzić u siebie.. będę rodzić w innym mieście 50km stąd.. Nikt mi już nie wmówi, że nie ryzykuję utraty, albo znacznego pogorszenia wzroku.. To jedno oko ma mi starczyć do końca życia ![]() Też muszę wreszcie zakupić tego rogala do spania Coraz ciężej mi się śpi![]() Orange tree współczuję naprawy samochodu To straszny wydatek taka naprawa.. Co to TŻta nie dziwię się, że duma Cię rozpiera Przyjemnie się patrzy na zaangażowanie przyszłego taty![]() Mój mąż ostatnio tez mnie zaskoczył i zaczął mi tłumaczyć, jak trzeba trzymać nóżki, obracać dziecko na boki przy przebieraniu (Jakbym wcale się o tym nie naczytała wcześniej ). Miło mi się zrobiło, że jednak szpera w necie i czyta takie informacje
.. i ślubuję Ci.. ![]() czerwiec 2015Zuzanka II kreski Edytowane przez Afrodita Czas edycji: 2016-05-11 o 15:52 |
|
|
|
|
#4197 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli test Pappa wyszedł ok i takie niskie ryzyko to absolutnie bym amniopunkcji nie robiła. Amniopunkcja wiąże ze sobą większe ryzyko, że może sie coś stać dla dzidziusia niż wyliczone Twoje prawdopodobieństwo. Ja robiłam amniopunkcje, ale wynik po testach to był 1:27. Ryzyko poronienia po tym badaniu inwazyjnym to 1:200 jest nieporównywalne do obliczonego Twojego ryzyka po badaniach na których łączą krew, wiek, przezierność karkową. ---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ---------- Dziewczyny czy znacie jakieś ciekawe strony, na których kupię nie za drogo kocyk, poduszke, ochraniacz z pluszu Minky ?
|
|
|
|
|
#4198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie znoszę napraw w samochodzie, zawsze tyle kasy na to idzie
|
|
|
|
|
#4199 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
agnieszkaruta1 witaj z powrotem Cytat:
![]() Orange_tree1 współczuję akcji z samochodami ![]() Ja już po pierwszych zajęciach nt. wyprawki. Super połozna (jak właśnie obczaiłam w internetach zajęła 3 miejsce w jakims ogólnopolskim konkursie na położną roku w 2015 ), fajna grupa (ok. 10 dziewczyn), zajęcia trwaly 2 godziny. Z ciekawszych rzeczy, o których mówiła:- nie warto przesadzać z ilością kosmetyków pielęgnacyjnych, jesli mozliwe warto kupić z jednej serii maść/krem, płyn do kąpieli itp. Ona polecała akurat serię Alantan+(ale nie mają płynu do kąpieli) lub Linomag. Powiedziała, żeby nie kupować Sudokremu - ze względu na tlenek cynku nie powinno się go stosować szczególnie u dziewczynek, bo może nawet prowadzić do sklejania warg sromowych ![]() - do pielęgnacji kikuta pępowinowego: zwykłe, szare, mydło (które ciężko dostać nawiasem mówiąc). Polecała je również do podmywania się w okresie połogu i do pielęgnacji rany po CC. Jesli zaś chodzi o octenisept to tylko, jesli dzieje się z kikutem coś złego choc powiedziała, że ona ma na wyposażeniu swojej torby i jak sie okaze niezbędny, to posmaruje, a my wtedy możemy dokupić. A jak juz koniecznie chcemy mieć coś w razie "w", to lepiej zakupić 100ml spirytusu, bo ma bardziej wszechstronne zastosowanie (np. do dezynfekcji nożyczek czy coś) - jest przeciwniczką kapieli w szpitalu, o czym kiedyś Tija chyba tez pisała, że nie chce, żeby jej maluszka wykąpali. Zaleca, aby dziecko wykąpać nie wczesniej, niż w 5 dobie życia (oczywiście w sytuacji gdy wszystko jest ok itd.) - polecała bardzo otulacze ze względu na odruch Moro i fakt, że właściwie otulone dziecko czuje się po prostu bezpieczniejsze - polecała bardzo chustowanie od samego początku (przy czym dla sugerowała chusty elastyczne jako najłatwiejsze "w obsłudze" dla niedoświadczonych matek, nosidełka najwcześniej w 7 miesiącu Pokazywała tez rózne rodzaje body, pajacyków, kaftaników, czapeczek itp. omawiając ich uzytkowanie pod względem praktycznym (rodzaje zapięć, szwów itd). Ogólnie jestem b. zadowolona, że się zapisałam. Do tego prowadzi zamkniętą grupę na Fb dla swoich kursantek, gdzie na bieżąco umieszcza materiały pomocnicze dot. tematyki zajęć (np. liste wyprawkową itd.), udziela rad, odpowiada na pytania itd. Chętnie wybiorę się na następne zajęcia za tydzień |
|||||
|
|
|
#4200 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:19.

Nie dziwie się, że piszesz jak Piernik - w końcu uczysz się od najlepszych
Wiem, że koty to samodzielne istoty. Moi rodzice mają jednego indywidualistę 

. Ja chodze do szkoły finansowanej z NFZ , znajduje sie ona w szpitalu w którym bede rodzić . Zajecia odbywaja się w sali konferencyjnej szpitala. To co mnie np wczoraj duzo uspokoiło to , to że dowiedziałam się , że pod względem sprzętu jesteśmy po Warszawie 2ga taka placówka w PL mamy kompletnie wyposażona erke noworodkową we wszelkie sprzęty , wraz z kompletnym transportem gdyby diecko wymagało przewiezienia do jakiegoś szpitala specjalistycznego, oraz wykwalifikowany pod to personel medyczny. Mam głęboka nadzieję, że nam się nic z tego nie przyda ale jak by co to jestem spokojniejsza , że jest 

) Powiedział, że ta dieta jeśli ją będę miała przypomina dania cateringowe, które jadłam przed ciążą. Ilość☠ i częstotliwość dokładnie taka sama. Poza tym to taki wstęp do diety przy KP więc idzie tylko na zdrowie 
<3

czerwiec 2015