![]() |
#631 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część V.
ze strony na fb odnosnie posiłków szpitalnych:
![]() ![]() wiem, ze to nie to samo ale jakby ta wedline zastapic kielbasa jak lepie wygladaloby to sniadanie: ![]() ---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#632 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Czyli można jak się chce....
![]() ![]() |
![]() |
#633 | ||
Zakorzenienie
|
Niewiele razy w życiu czekam niecierpliwe na przesyłkę. Teraz czekam i oczywiście muszą być problemy. Weszłam na śledzenie przesyłek i tam napisali, że paczka najpierw trafiła do Poznania, potem do Legnicy. Dziwne to mi się wydało, bo gdzie Legnica, a gdzie Słubice. Dzwonie do kuriera i się okazało, że został podany zły kod pocztowy. Żeby to odkręcić musiałam dzwonić do nadawcy. Niby paczka ma być na jutro. Kurde no, tak musiałam sobie popłakać
![]() ---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#634 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#635 |
Zadomowienie
|
Tija a orientujesz się jak wygląda poród SN przy cukrzycy? Oni dają jakąś glukozę czy coś? Bo podejrzewam, że nie pozwolą mi jeść gdyby w razie W miało być CC. A przy takim wysiłku hipoglikemia murowana....
![]() |
#636 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#637 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#638 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli ciężarna otrzymuje insulinę długo działającą wieczorem lub otrzymała insulinę krótko działającą przed spodziewanym posiłkiem, a rozpoczęła się czynność porodowa należy rozpocząć dożylny wlew z glukozy i monitorować glikemię. W czasie porodu zaleca się następujące postępowanie: a) pomiar stężenia glukozy, co 1-2 godz., w uzasadnionych przypadkach badanie równowagi kwasowo zasadowej, b) dożylny wlew z glukozy z szybkością 125-150 ml/ godz. przy glikemii poniżej 100 mg/ dL, c) jeśli glikemia rodzącej przekracza 160 mg/dl, należy podawać insulinę krótkodziałającą w roztworze 0,9% NaCl w stężeniu 1 IU/ml (pompa infuzyjna), szybkość infuzji zależna od glikemii. d) w zależności od potrzeb uzupełnienie potasu w surowicy krwi żylnej, e) pożądane stężenia glukozy w surowicy w trakcie porodu: 60-120 mg/dl. Na szczęście doktor ma dyżur, więc mogę wieczorem podjechać.
![]() |
#639 |
Zakorzenienie
|
Warzywo (pomidor, ogorek, salata) nie jest do każdego posiłku.
Dziś na śniadanie był kawałek salaty. A jednego dnia salata tylko dla cukrzycowych. Pani nakłada posiłki z wózka, w drzwiach sali. I ma gdzies czy 3 plasterki wędliny leżą jeden na drugim czy sa zwinięte w ładne ruloniki. Dla niej jest ważne, zeby nia dac 4 bo komus braknie. |
![]() ![]() |
![]() |
#640 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dobrze, że poznałaś swojego obecnego TŻ, który potrafi zapewnić Wam ciepły, rodzinny dom ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja miałam w planach chwilę się zdrzemnąć, ale mi nie wyszło ![]() ![]()
![]() |
#641 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Co nie zmienia faktu, że nie chciałabym zostać postawiona przed takim wyborem ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#642 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kurdę, czy tak jak myślałam - to wszystko ogranicza mój "aktywny" poród ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#643 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#644 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#645 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#646 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wczoraj mamie płakałam, że nie dam rady ![]() A TŻ dostał przykaz pilnowania położnych by nie zrobiły nic głupiego co będzie mi nie miłe.
![]() ![]() |
![]() |
#647 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#648 | ||
Zakorzenienie
|
to dla pewności zadzwoń do firmy kurierskiej i narób rabanu,że to jest medyczny produkt, niezbedny w dniu jutrzejszym do zabiegu i zepną tyłki..
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() jak robisz taką bułkę? ja jestem po mega drzemce..ciekawe jaka będzie noc po takim spaniu, a czytałam,że na krzywą stawić się najlpiej po 10godzinnym śnie |
||
![]() ![]() |
![]() |
#649 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja bym chciała tak ![]() https://www.youtube.com/watch?v=reVk6fI68lE
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#650 |
Raczkowanie
|
Ciekawa jestem jak posiłki będą wyglądać tu w Niemczech, tyle że tu pacjent dopłaca 10e dziennie właśnie na catering
|
![]() ![]() |
![]() |
#651 | ||
Zakorzenienie
|
Od 27.05 w Biedrze ciuchy dla dzieciaczka i dla mamy
![]() http://www.opiniodajnia.pl/biedronka...ka-27-05-2016/ Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#652 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Pierniku, A jakie to dokładnie badanie ?? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#653 |
Zadomowienie
|
Myślę, że gdyby w PL można było dopłacać do cateringu to większość by skorzystało z takiej opcji.
![]() |
#654 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
to zadzwoń do nadawcy i powiedz parę słów.. Origa rano wrzucała, dwie strony wstecz znajdziesz linki, w paru miastach w Pl są bezpłatne badania dla kobiet w ciąży mierzące poziom wit. D3 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#655 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#656 | |||
Zakorzenienie
|
Tu już tylko ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#657 |
Zadomowienie
|
Oho
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#658 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- Cytat:
oooo ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#659 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny nadrabiam was już pół dnia.Gaduły :P . Wczoraj na szkole rodzenia były zajęcia z teorii kąpieli niemowlaka i powiem szczerze że dużo mi się rozjaśniło w tej kwestii. Pani dokładnie nam opisała i pokazała na lalkach jak dziecko chwytać podnosić jak wkładać do wanienki , jakie wanienki wybrać itd. Omówiła pielęgnacje , jakie kosmetyki dla jakiej cery , teraz np wiem że nie rzucę się w rossmannie na kosmetyki pielęgnacyjne aż nie trafie z bobasem do domu i go dokładnie obejrzę . Tak w telegraficzny skrócie powiedziała nam że kosmetyk trzeba dobrać do skóry dziecka a w szpitalu z powodu na kapiele i smarowania dzieci oliwką( czego powiedziała żeby nie praktykować w domu , oliwka tylko do masażu przed kąpielą- jeżeli ktoś się zdecyduje masować, w szpitalu malucha smarują oliwką żeby miał barie termiczną jak wożą go na badania przez np korytarze z przeciągami) nie będziemy w stanie ocenić rodzaju skóry dziecka. Można to zrobić w domu przyglądając się skórce dokładnie jak jest mocno nawilżona i sprawia wrażenia jak by była smarowana prawie oliwką to znaczy że skórka jest tłustsza i nie potrzebuje do kąpieli np mleczka w płynie( które zawiera 2/3 balsamu bo może bobo dostać potówek i wyprysków) można spróbować ze zwykłym mydełku w plynie dla dzieci(1/3 balsamu) , albo mydełko w kostce(bez balsamu) . Pani powiedziała , że w 90% najlepszego wyboru kosmetyków można dokonac na 3 tyg przed porodem( o ile bedziemy kupowac kosmetyki do kapieli przed urodzeniem) bo wtedy kobieta ma najlepszy nos i mamy wąchac te produkty w sklepie , to co nam zapachowo nie pasi zazwyczaj okazuje sie nie odpowiednie dla dziecka . Jeżeli ktoś decyduje sie na emolienty( mówi że zazwyczaj jest potrzeba jak jeden z rodziców jest alergikiem ) to najlepiej zacząć od najsłabszego i miarę potrzeby przechodzić na mocniejsze - nie na odwrót bo może się okazać że jak zaczniemy od najmocniejszego a nie zadziała to trzeba będzie sięgnąć po lekarstwa. Najsłabszy jest Oilatum, później Balneum a najmocniejszy Emolion. Pudry wg naszej specjalistki nie są potrzebne dzieciom , które rodzą sie z wagą poniżej 4 kg. Dla malutkich tłuscioszkówz fałdkami w każdym miejscu używa sie pudrów ale w ilości znikomej wystarczy tyle proszku ile mieści sie na koniszki palców jednej dłoni. Byłam troszkę zawiedziona że pani nie omówiła pielęgnacji produktami naturalnymi , ale mamy możliwość po zajęciach podejść do niej i zadawać pytania indywidualnie .Poszłam więc i pytałam czy noworodka można myć mydłem aleppo a zamiast emolientów używać oleju kokosowego . Babeczka sie uśmiechnęła i powiedziała , że zajęcia są tylko o produktach chemicznych bo mają takie wytyczne, wg jakiś tam wyznaczników i że kobiety ogólnie nie chcą używać dla dzieci kosmetyków naturalnych , i że bardzo żałuje że jest tak mało mam eko heh dziwnie sie poczułam w sumie jak mówiła o mnie jako mamie eko bo nigdy tak sama na siebie nie patrzyłam . ogólnie bardzo mnie zachęciła do używania aleppo, że bedzie to super wybór bo sama natura . Dzieciątko tym sie myje spłukuje , zmienia wode dodaje odrobine oleju kokosowego w tym chwile dziecko pommoczyć i już po wyciagnieciu i osuszeniu maluch nie potrzebuje żadnych balsamów. Było jeszcze wiele innych ciekawych rzeczy , każdemu polecam jak ma gdzieś możliwośc skorzystania z takich zajęć. Co najlepsze powiedziała, że uważa ,że najlepiej dzieci myją tatusiowie bo mają wieksze dłonie i pewniej trzymają dziecko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#660 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehehe racja.. ![]() Cytat:
Krefetka wrzuciłaś gdzieś te kosmetyki? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:10.