A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;) - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-12-16, 17:44   #1051
Anahstasia
Zakorzenienie

Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)

Cytat:
Napisane przez asiek14 Pokaż wiadomość
Anahstasia buu... ja też tyle chce
Heh, nie oddam

Cytat:
Napisane przez gasta18 Pokaż wiadomość
Widzę Ana, że półka się trochę ugięła
Niestety u mnie tak wyglądają wszystkie półki A nie tak dawno jedna miała wypadek i się była zerwała... Mój TŻ cały czas mi dokucza, że bibliofilia to hobby dla starych panien, które mają potężne domy, a w nich dużo pustego miejsca i pewnie coś w tym jest, bo trzeba by poświęcić co najmniej jeden pokój, żeby każda książka miała swoje miejsce, a nie była pougniatana innymi z każdej strony (Inna rzecz, że on się nagada, nagada, a później podbiera mi te moje książki - już większość nowych preczetków przeczytał
Anahstasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-16, 18:03   #1052
gasta18
Wtajemniczenie

U mnie też się uginają a mój TŻ niestety nie czyta, tylko cały czas powtarza, czy nie mogę na coś innego wydać pieniędzy tylko na ksiazki
gasta18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-16, 18:54   #1053
elsha
Rozeznanie

GG do elsha

Ja ostatnio kupiłam "Krew kwiatów" Anity Amirrezvani i "Ugrofińską wampirzycę" Noemi Szecsi. Teraz muszę wydać dyspozycje w sprawie prezentów gwiazdkowych.
Stary 2007-12-16, 20:03   #1054
biedronka91
Zakorzenienie

A ja zwrócę uwagę na inny problem. Widzę, że przynajmniej większość z Was na ksiązki wydaje sporo, więc problem jak najbardziej na miejscu. Otóż książki w Polsce są bardzo drogie, nie na kieszeń ucznia czy studenta. Co gorsza wszystko to między innymi przyczynia się do kolejnego problemu - strasznie małej czytelności.. No i co ma zrobić taki biedny uczeń..
Stary 2007-12-16, 20:36   #1055
gasta18
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez biedronka91 Pokaż wiadomość
A ja zwrócę uwagę na inny problem. Widzę, że przynajmniej większość z Was na ksiązki wydaje sporo, więc problem jak najbardziej na miejscu. Otóż książki w Polsce są bardzo drogie, nie na kieszeń ucznia czy studenta. Co gorsza wszystko to między innymi przyczynia się do kolejnego problemu - strasznie małej czytelności.. No i co ma zrobić taki biedny uczeń..
Istnieje allegro, tanie księgarnie internetowe itp. Ja np. książek nie kupię w zwykłej księgarni bo dla mnie to za drogo... trzeba sobie jakoś radzić ja też często odmawiam sobie zakupu jakiegoś porządnego ciucha... na kosmetyki nie wydaję więc problemu nie mam...
Ale racja książki są drogie i przeciętnego człowieka nie stać na to co chce... a ja żyję nadzieją, że kiedyś stanieją
Miesięcznie wydaję ok. 100-120zł ale przeważnie są to książki przecenione lub kupione za atrakcyjną cenę na all... więc trochę tych książek jest Oczywiście chciałabym więcej, ale na obecne czasy więcej się nie da:/
Stary 2007-12-16, 20:48   #1056
biedronka91
Zakorzenienie

Cytat:
Istnieje allegro, tanie księgarnie internetowe itp. Ja np. książek nie kupię w zwykłej księgarni bo dla mnie to za drogo... trzeba sobie jakoś radzić ja też często odmawiam sobie zakupu jakiegoś porządnego ciucha... na kosmetyki nie wydaję więc problemu nie mam...
Ale racja książki są drogie i przeciętnego człowieka nie stać na to co chce... a ja żyję nadzieją, że kiedyś stanieją
Miesięcznie wydaję ok. 100-120zł ale przeważnie są to książki przecenione lub kupione za atrakcyjną cenę na all... więc trochę tych książek jest Oczywiście chciałabym więcej, ale na obecne czasy więcej się nie da:/
Hmm.. rzeczywiście jest to jakieś światełko w tunelu..
Rzeczywiście antykwariaty to moje ulubione miejsce ale nowości tam nie znajdziemy. Tak więc zaczynam kombinować z allegro.. Jeszcze raz dziękuję za dobrą poradę..
Stary 2007-12-16, 20:55   #1057
gasta18
Wtajemniczenie

Parę razy udało mi się kupić nowe książki za całą złotówkę Więc śmiało korzystaj z all.. na początku się troszkę obawiałam tych zakupów ale już mi przeszło
Stary 2007-12-16, 21:00   #1058
biedronka91
Zakorzenienie

Jej.. Fuksiaro
Na pewno spróbuję
Stary 2007-12-16, 21:25   #1059
Mia22
Zakorzenienie

ostatnio kupione:
Nowe przygody Mikolajka tom 2 Goscinny René & Sempé Jean Jacques
Panowie z dzielnicy Gonçalo M. Tavares
Niewiarygodna i smutna historia niewinnej Erendiry i jej niegodziwej babki García Márquez Gabriel
Wściekły pies Tochman Wojciech

a z ostatnio przeczytanych
pochlonelam Bajki by Oscar Wilde echhh, takie cos innego, bardzo milo sie czytalo i uwielbiam te jego zlote mysli

Marquez - Niewiarygodna i smutna historia niewinnej Erendiry i jej niegodziwej babki - swietny zbior opowiadan, o ile nie najlepszy

Mikolajek, przeuroczy ale radze czytac powoli, smakowac kolejne opowiastki,a nie jak ja w jedna noc

Taniec Wiktorii - Skármeta Esteban Antonio, bardzo szybko sie czyta, fabula na poczatku rozwja sie calkiem fajnie, zeby pozniej zgubic sie w tle jakis dziwnych emocjonalnych zrywow bohaterow, szkoda ze nie pociagneli watku kryminalnego.
Nie podobaly mi sie krecje postaci, przewidywalny rozwoj akcji ( juz od polowy ksiazki wiadomo jest jak sie skonczy) i liczne powtorzenia. W oryginale mialabym wiecej przyjemnosci z czytania.

Dorfman Ariel - Niania i góra lodowa - godna polecenia, wciagajca Jak zaczelam to nie moglam sie oderwac do ok 200 strony, pozniej z drobnym spadkiem akcji (calosc to 510). Oryginalnie napisana, ciekawa fabula, mnostwo splatajacych sie ze soba ludzi, wydarzen, zbiegow okolicznosci. Swietnie zaznaczone polityczne tlo powiesci i Che wiecznie zywy nawet jesli tylko jako wizerunek na plakatach czy koszulkach. dla mnie jednym minusem byly tlumaczenia. Jest wiele hiszpanskich wstawek, przetlumaczonych od razu w formie powtorzenia wyrazu/zdania, wiec mnie denerwowalo czytanie dwa razy tego samego.

Lod Anny Kavan, mam nadzieje, ze na pozostalych ksiazkach z serii sie tak nie rozczaruje, nie podobalo mi sie. Wlasciwie to ksiazka jest nijaka, glownie przez bohaterow, nie przekonuja mnie ani oni, ani ich emocje. A przeciez sa (toretycznie) nie byle jakie - milosc, namietnosc, obsesja... Natomiast sam klimat, taki troche senny, troche przerazajacy, cechy fizyczne bohaterow - kruchosc dziewczyny czy hipnotyzujace blekitne oczy Naczelnika- to mogloby zadzialac jakby fabule przeniesc na wielki ekran, bo w ksiazce tego rodzaju chwyty wypadaja blado.
Mia22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-16, 22:11   #1060
elsha
Rozeznanie

GG do elsha

Cytat:
Otóż to.
A jakby co zawsze można liczyć na dziadków-polonistów, którzy rozumieją ABSOLUTNĄ KONIECZNOŚĆ kupowania książek i wspomogą czasem groszem z emeryturki.
Stary 2007-12-17, 09:56   #1061
gasta18
Wtajemniczenie

A ja właśnie zamówiłam na all 4 tomy z serii "Dzieła najwybitnnieszych noblistów" bo jakoś zaprzestałam kupować na 7 tomie

trochę nie po kolei ale kiedyś resztę dokupię
tom14 - Jesień patriarchy
tom 15 - Fałszerze
tom 18 - Nowe lektury nadobowiązkowe
tom 19 - Mazurek dla dwóch nieboszczyków

Każdy tom 9zł

Edit:
Elsha - moja babcia się dziwi po co mi tyle książek, no ale zawsze co miesiąc coś dostanę z emeryturki
Stary 2007-12-17, 12:57   #1062
Ptaszysko
Zadomowienie

Gasto, czy moglabys mi powiedziec od ktorego sprzedawcy kupilas te ksiazki?

Bo rowniez chcialabym uzupelnic ta serie

I'm not livin' to be a Mrs.

Ptaszysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-17, 15:57   #1063
basilissa
Rozeznanie

Ana, pięknie poukładałaś książki. Każdy bibliofil z czasem wyrabia sobie zmysł praktyczny architekta wnętrz i myśli, gdzie można jeszcze dostawić, nadstawić kolejną półeczkę. Czasami książki muszą emigrować lub są więzione w pudłach.
Stary 2007-12-17, 17:28   #1064
gasta18
Wtajemniczenie

Ptaszysko użytkownik nazywa się nellin jeszcze została godzina więc może zdążysz.. jak nie to pewnie jeszcze będą wystawione
Stary 2007-12-17, 22:21   #1065
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

A ja dzisiaj wpadłam do Empiku i nie mogłam się powstrzymać przed kupieniem 'Na Złotej Górze' L. See
Poza tym, w końcu przysłali mi maila, że paczka została zrealizowana i w ciągu 48 godz. ma się pojawić w salonie. Zobaczymy
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-18, 01:27   #1066
Ptaszysko
Zadomowienie

Cytat:
Ptaszysko użytkownik nazywa się nellin jeszcze została godzina więc może zdążysz.. jak nie to pewnie jeszcze będą wystawione

Dzieki

Kocham all

Stary 2007-12-18, 07:57   #1067
gasta18
Wtajemniczenie

A kto go nie kocha
Stary 2007-12-18, 09:41   #1068
caroline_1988
Zakorzenienie

GG do caroline_1988

uwielbiam książki ale przeważnie korzystam z bibliotek ponieważ na książki nowe zwyczajnie mnie nie stac... czsami owszem jakz aoszcędzę to sama sobie cos wybiorę lub też czssami na prezencik coś wpadnie ale głównie biblioteka
Tyś moje dziecko, a ja ...Twoja mama!
caroline_1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-18, 13:12   #1069
Ptaszysko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez caroline_1988 Pokaż wiadomość
uwielbiam książki ale przeważnie korzystam z bibliotek ponieważ na książki nowe zwyczajnie mnie nie stac... czsami owszem jakz aoszcędzę to sama sobie cos wybiorę lub też czssami na prezencik coś wpadnie ale głównie biblioteka
Bo ksiazki sa u nas stosunkowo drogie, w ksiegarniach kilka dobrych ksiazek i kilkaset zlotych wyparowywuje

A co do bibliotek, to ja gdy mam z gory narzucony termin oddania to mi czytanie nie idzie

DLatego korzystam razdko, ponadto biblioteki sa starsznie do tylu z asortymentem, u mnie kolejka do No Logo Naomi Klein wynosila dwa lata

No i mieli oczywiscie jeden egzemplarz na cale prawie 200 tysieczne miasto

Stary 2007-12-18, 17:51   #1070
elsha
Rozeznanie

GG do elsha

Cytat:
Napisane przez Ptaszysko
DLatego korzystam razdko, ponadto biblioteki sa starsznie do tylu z asortymentem, u mnie kolejka do No Logo Naomi Klein wynosila dwa lata

No i mieli oczywiscie jeden egzemplarz na cale prawie 200 tysieczne miasto
O, widzę, że jesteś z Rzeszowa. W naszych bibliotekach naprawdę jest krucho z asortymentem, dlatego ja też raczej nie korzystam.
A dzisiaj znowu kupiłam książkę.
Stary 2007-12-18, 19:47   #1071
Ptaszysko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elsha Pokaż wiadomość
O, widzę, że jesteś z Rzeszowa. W naszych bibliotekach naprawdę jest krucho z asortymentem, dlatego ja też raczej nie korzystam.
A dzisiaj znowu kupiłam książkę.
Ano z Rzeszowa, witam krajanke

Ja zawsze korzystalam ze zbiorow biblioteki na Dabrowskiego, ale jedyne co tam maja na stanie to klasyka lub ksiazki dosyc dawno wydane.

O nowosciach mozna sobie pomarzyc

Dlatego tez sie wypielam na nasze biblioteki

A powiedz mi gdzie w Rzeszowie najczesciej kupujesz ksiazki?
Ja to juz sto lat nie chodzilam po naszych ksiegarniach, wszystko kupuje przez internet albo w Krakowie

Stary 2007-12-18, 20:02   #1072
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Moja paczka czeka na mnie już w salonie! Aż mnie zadziwili, że tak szybko

Ja również raczej korzystam z bibliotek, ale staram się kupić co jakiś czas nową książkę. Często korzystam też z Taniej Książki. Na szczęście, święta się zbliżają i w moje ręcę wpadnie kilka nowych.
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-19, 12:50   #1073
shachownica
Zakorzenienie

ja też byłam wczoraj w empiku po swoją książkę "the perfumed sleeve" l.j. rowland, a w domu w empiku czeka już na mnie kolejna
ale empik mi podpada ostatnio, dostałam maila, ze moje zamówienie jest w drodze do salonu, sprawdziłam, i wysyłają mi książkę z zamówienia, które anulowałam 2 miesiące temu, zamówiłam ponownie i już odebrałam. a na infolinie oczywiście dodzwonić się nie da:/

twory i potwory

shachownica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-19, 23:41   #1074
elsha
Rozeznanie

GG do elsha

Cytat:
Napisane przez Ptaszysko
A powiedz mi gdzie w Rzeszowie najczesciej kupujesz ksiazki?
Ja to juz sto lat nie chodzilam po naszych ksiegarniach, wszystko kupuje przez internet albo w Krakowie
Oczywiście nie pamiętam nazw, ale dość dobre zaopatrzenie mają w księgarni w Galerii Rzeszów i na Jagiellońskiej (tam, gdzie jest też antykwariat-przy okazji można wyszperać coś ciekawego). Czasem kupuję też w EMPIKach, no i oczywiście w tej "przecenowej" księgarni na Grunwaldzkiej.
Ale w sumie też ostatnio większość kupuję przez internet, na przykład ostatnio "Sklepy cynamonowe" za 3,50 zł.
Stary 2007-12-20, 01:40   #1075
Ptaszysko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elsha Pokaż wiadomość
Oczywiście nie pamiętam nazw, ale dość dobre zaopatrzenie mają w księgarni w Galerii Rzeszów i na Jagiellońskiej (tam, gdzie jest też antykwariat-przy okazji można wyszperać coś ciekawego). Czasem kupuję też w EMPIKach, no i oczywiście w tej "przecenowej" księgarni na Grunwaldzkiej.
Ale w sumie też ostatnio większość kupuję przez internet, na przykład ostatnio "Sklepy cynamonowe" za 3,50 zł.

Na Jagiellonskiej to ksiegarnia Swiata Ksiazki, tylko na gorze jest antykwariat

A na Grunawldzkiej wstyd sie przyznac, ale nie bylam nai razu
Ciekawy maja asortyment?

Stary 2007-12-20, 10:47   #1076
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basilissa Pokaż wiadomość
Ana, pięknie poukładałaś książki. Każdy bibliofil z czasem wyrabia sobie zmysł praktyczny architekta wnętrz i myśli, gdzie można jeszcze dostawić, nadstawić kolejną półeczkę. Czasami książki muszą emigrować lub są więzione w pudłach.
Dziękuję Basilisso

Dziewczyny, gratuluję zakupów Czyli w grudniu zamiast śniegiem, posypało nowymi książkowymi zakupami

A właśnie drogie Książkoholiczki... Planujecie jakieś postanowienia noworoczne związane z ograniczeniem zakupów? Bo ja po chwili namysłu stwierdziłam, że skoro VATu nie zmieniają to po co...
Stary 2007-12-20, 10:50   #1077
gasta18
Wtajemniczenie

Hehe ograniczenie? nawet mi to przez myśl nie przeszło Masz Ana rację, że jak vatu nie zmieniają to po co ograniczać
Stary 2007-12-20, 10:56   #1078
Ptaszysko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Anahstasia Pokaż wiadomość
Dziękuję Basilisso

Dziewczyny, gratuluję zakupów Czyli w grudniu zamiast śniegiem, posypało nowymi książkowymi zakupami

A właśnie drogie Książkoholiczki... Planujecie jakieś postanowienia noworoczne związane z ograniczeniem zakupów? Bo ja po chwili namysłu stwierdziłam, że skoro VATu nie zmieniają to po co...
Ja kupuje ksiazki partiami, tzn. przez 3,4 miesiacy nie kupuje nic tylko czytam, a pozniej przez kolejne miesiace kupuje jak w transie Tak jakby kupowanie i czytanie nawzajem sie wykluczalo....
Na przyklad teraz mam trans i od polowy listopada kupilam ponad 30 ksiazeki trans ciagle trwa

Ograniczen nie planuje

Stary 2007-12-20, 11:02   #1079
Anahstasia
Zakorzenienie

Hehe, to cieszę się, że w tym moim myśleniu nie jestem sama A ja właśnie ostrzę sobie ząbki na nowy katalog ŚK - zapowiada się ciekawie, a dołożywszy do listy nowych pozycji te, które nie zdążyłam kupić z poprzedniego katalogu... Yummy
Stary 2007-12-20, 12:12   #1080
foxina
Rozeznanie

huh
Nareszcie udało mi się wszystko pozbierać i tamtatamtaram....:
oto moje wariacje listopadowo-grudniowe

- 'Na złotej górze' - Lisa See
- 'Mansfield Park' - Austen
- 'Marley i ja' - J.Grogan
- 'Zawieja wszystko, zasypie...' - Odojewski

- 'Regulamin tłoczni win' - Irving
- 'Lolita' - Nabokov
- 'Król szczurów' - Clavell
- 'Cena wody w finistere' - Malmsten

- 'Sputnik sweetheart' - Murakami
- 'Tańcz, tańcz, tańcz' - Murakami
- 'Sprawa osobista' - Oe

- 'Tego latra w zawrociu' - Kowalewska
- 'Góry śpiących węzy' - Kowalewska

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif P1100122.gif (120,6 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: gif P1100132.gif (119,7 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: gif P11001101.gif (119,7 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: gif P1100054.gif (120,9 KB, 23 załadowań)
foxina jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości