|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3541 | ||
Rozeznanie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część VI.
Cytat:
Cytat:
![]() poskładaliśmy mebelki!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3542 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tyle ze ja sie nie chce przemeldować ![]() Maz tez nie chce(bo jest zameldowany jeszcze jeszcze innym mieście). I wychodzi na to ze mieszkamy w moim mieszkaniu ale nikt tu nie jest zameldowany ![]() Zależy mi na tym zeby tu zameldować dziecko bo bedzie miało łatwiej z dostaniem sie do przedszkola itp Wysłane za pomocą magii |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3543 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#3544 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a noworodek może być zameldowany jako jedyny w mieszkaniu? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3545 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A ja.... No to najadlam się dodatkowego strachu teraz :-(
![]() |
#3546 | ||
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Strasznie męczące jest to prasowanie...
![]() |
#3547 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#3548 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziwie się, że aktualnie przy tym, jak komputeryzują NFZ nadal trzeba wozić ze sobą świstki papieru ---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ---------- Cytat:
Gdzieś kiedyś czytałam, że nie da się na początku stwierdzić grupy krwi u noworodka i że często jest tak, że po paru miesiącach okazuje się, że grupa krwi dziecka jest inna niż ta wpisana do książeczki z narodzin. Ale nie chce mi się szukać źródeł, więc jak komuś się nudzi i może potwierdzić/wyprowadzić mnie z błędu to spoko ![]() ---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3549 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() każdemu może się zdarzyć zapomnieć o mniej lub bardziej ważnych sprawach.. ja np dostałam dziś sms-a,że wizytę mam jutro..a nie, jak myślałam, w środę ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3550 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
PS. Więcej rad wkrótce:P
![]() ![]() |
![]() |
#3551 |
Zakorzenienie
|
Ok dziękuję
![]() ![]()
![]() |
#3552 |
Zadomowienie
|
Mnie to bardziej od grupy krwi zastanawia czyj będzie mieć kolor oczu i włosów
![]()
![]() |
#3553 |
Zadomowienie
|
Oświadczam ze dla mojego organizmu zdecydowanie skończył sie 2try.
Skóra znów mi sie swieci i znów stała sie sucha na policzkach i tłusta w strefie T. Włosy choć myte rano teraz mam juz tak tluste sie mi sie do czoła przyklejają ;/ Czyli wszystko prócz wagi wraca do normy ![]() Wysłane za pomocą magii |
![]() ![]() |
![]() |
#3554 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3555 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3556 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Bułeczki! mniam! ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Kąpać bedziemy w pokoju, bo niestety mamy 'tyci' łazienkę i się nie pomieścimy ![]() Cytat:
![]() ![]() Załozę się, że lekarze popełnili jakiś błąd..
![]() |
#3557 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A to juz poszukaj sobie w necie bo to kolory zależą w głównej mierze od ojca o ile dobrze pamietam oraz od tego ktore z rodzicow ma silniejszy barwnik (cos mi sie kojarzy ze zielony kolor przebija ale nie dam sobie ręki uciąć ![]() Wysłane za pomocą magii |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3558 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() czekamy!!! my bez tych rad nie będziemy wiedziały jak dzieci wychować ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3559 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() My wczoraj też nad tym debatowaliśmy ![]() ---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ---------- Cytat:
Michał Jan Michał Artur ![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3560 | ||||
Raczkowanie
|
Dziękuję dziewczyny - gin nie odbiera. Postanowiłam przemeczyć się i zadzwonić jutro rano
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Żeby sie nie drapać próbuje zamówić brakujace rzeczy do pokoiku małej, i utknęłam z zasłonami ![]() ![]()
Zuzia - 29.07.2016 19:01 ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3561 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam tak samo ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ---------- Cytat:
Mamy wanienkę bez stojaka. Ale będzie stała w wannie więc nie będzie przeszkadzać.
![]() ![]() |
![]() |
#3562 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po pierwsze, nie panikuj, dziewczyny tu straszą cholestazą trochę na wyrost, ona zwykle zaczyna się od stóp i dłoni i nie objawia się wysypką. Nie ma powodu do paniki i wydzwaniania lekarki. Spokojnie. Co mozesz zrobić- wypij wapno, jeśli masz w domu coś antyhistaminowego w rodzaju zyrtecu, to też możesz wziąć. Nie myj się niczym perfumowanym, tak samo ze smarowaniem. Masz fenistil w żelu? Też możesz posmarować tam, gdzie swędzi. Najlepiej takim z lodówki. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3563 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ---------- Cytat:
My jesteśmy wymeldowane od mamy. Nie mamy w PL żadnego stałego meldunku i młoda normalnie należy do przychodni miejsca zamieszkania tak samo listy ze szkoły, bo co roku dostajemy i co roku muszę pisać, że nie mieszkamy w PL itd... ---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3564 | ||
Zadomowienie
|
Sierpnióweczki 2016! Część VI.
Cytat:
Właśnie ja nic juz nie wiem ... Niby nie jest ważne zameldowanie ale dziecko oficjalnie gdzieś mieszkać musi ![]() Dzięki temu ze zameldowanie nie jest ważne odprowadzam podatki w miejscu zamieszkania. Ale w takim razie po co opcja czasowego zameldowania? Moja znajoma miała problem z zapisaniem dziecka do szkoły bo dziecko zameldowane było w innym mieście wiec było spoza rejonu.. Było na liście oczekujących a to trochę stres bo jak wysłać dziecko do szkoły oddalonej o 300km, tam gdzie jego rejon... Wysłane za pomocą magii ---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ---------- Cytat:
Tez cos tak mi sie wydaje. Z ciekawości poszukam ![]() Wysłane za pomocą magii Zobacz tutaj : http://www.ciazowy.pl/kalkulator,koloru-oczu.html Edytowane przez Krefetka Czas edycji: 2016-07-10 o 20:18 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3565 | |
Zadomowienie
|
Nadrobiłam Was
![]() Ale jestem tak przemęczona weekendem, kwasami rodzinnymi i wszystkim innym, że aktualnie mam ochotę się położyć i przespać kolejne 1000 lat. Nie po to człowiek się wyprowadza 2500 km od domu by te kwasy tutaj zjechały i wizytowały mnie co tydzień. Moja teściowa i szwagierka to są królowe dramatów i aktualnie to ja jestem ta zła, najgorsza i wszystko co nie powiem to jest złośliwe albo prowokuję albo hugo wie co jeszcze. Mimo to, teściowa wprosiła się na kolejny weekend bo jej się tam nie chce siedzieć. I niby twierdzi, że jest po mojej stronie, ale później dostaję wiadomość od szwagierki, że mama jej powiedziała, że ja powiedziałam i tu oczywiście coś wyrwane z kontekstu więc jak ja mogłam. Mam dość. Aktualnie stanęło na tym, że byłam niemiła dla Mareczka i dopóki go nie przeproszę to on nie ma ochoty mnie oglądać. Wg mnie to co on uważa za nie miłe takie nie było i sobie mocno to zinterpretował na swój sposób i ja absolutnie nie czuję się winna. Koło czterech liter mi to aktualnie lata. Tak mnie to wszystko stresuje, że dziś ledwo żyję psychicznie, że stwierdzam, że jak nie chcą przyjeżdżać to i lepiej. A a ja się przestaję angażować, bo stres mi w tej chwili do niczego nie jest potrzebny. Już TŻtowi powiedziałam, że za tydzień ja absolutnie nie będę dotrzymywać towarzystwa jego mamie, że jak Patrycją ją tutaj zaprosiła to niech jej wypełnia czas. A oni nawet jej telewizji nie założyli, niczego. Jedynego laptopa trzymają przy dupie, oni cały dzień śpią, bo w nocy pracują i teściowa z dziećmi cały dzień siedzi w obcym domu mając nic do roboty. A że aktualnie od tygodnia pada to ja się domyślam, jak bardzo się nudzą. Zresztą mogłabym elaborat aktualnie napisać, ale nie będę Wam smęcić bo dla mnie to wszystko jakoś ogromnie patologiczna sytuacja i dlatego mnie tak to stresuje. ---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ---------- Cytat:
Wyszło 69/31 na TŻta korzyść ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3566 | |
Zadomowienie
|
Sierpnióweczki 2016! Część VI.
Cytat:
Współczuje sytuacji... Ja bym tam za nic nie przepraszała. Mamusia przyjechała do Ciebie czy do szwagierki ![]() Ale tez starałbym sie rozmawiać na neutralne tematy zeby pózniej ślad je nie było takiej sytuacji z poczta pantoflowa. Teraz taki stres Tobie po nic. Tylko ciśnienie podnosi i nie prowadzi do rozwiązania problemu. Moja siostra ma podobnie brat męża zaprasza "mamusie" do pilnowania jego dzieci ale na weekend jak są w domu to mówi mamusi zeby pojechała sobie gdzieś... I bo oni musza odpocząć i pomieszkać jak rodzina i tu delikatnie sugeruje zeby mamusia odwiedziła męża mojej siostry. A mamusia jest tak dobra ze jedzie do drugiego synka i stamtąd dzwoni do pierwszego i zaprasza do odwiedzenia jej w domu mojej siostry ( nie wiem czy zrozumiałe wyjaśniłam) i tak co weekend szczególnie gdy jest ładna pogoda bo przecież mogą posiedzieć w ogrodzie. Kończy sie zawsze tym ze siostra musi robić obiad, podwieczorek i kolacje dla wszystkich, bo pozostali przecież odpoczywają i w gości przyjechali. Tydzień temu jak siostra z mężem u mnie byli dostali opr, gdzie sie podziewają bo cała rodzinka stoi pod brama, ładna jest pogoda i by z basenu skorzystali.... Wysłane za pomocą magii Edytowane przez Krefetka Czas edycji: 2016-07-10 o 20:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3567 |
Zakorzenienie
|
U mnie wyszło tak:
"Twoje dziecko będzie miało brązowe oczy niebieskie 6% zielone 44% brązowe 50%" ![]() U mnie było tak że ja i siostra mamy włosy i oczy po mamie a brat po tacie - tak wg płci się podzieliło ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- jak się czegoś dowiem to dam znać ![]()
#3568 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A tu info takie ogólne o oczach włosach itp: https://mamotoja.pl/po-kim-dziecko-d...7043,r1p1.html Wysłane za pomocą magii |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3569 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Możesz zgłosić pobyt czasowy i wtedy powinno się udać - ale nie wiem czy nie tylko na pobyt czasowy, bo przepis brzmi dokładnie tak: Zameldowania w stosunku do dzieci osób, o których mowa w art. 7 ust. 1 pkt 1, urodzonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, dokonuje z urzędu kierownik urzędu stanu cywilnego sporządzający akt urodzenia. Zameldowanie na pobyt stały lub czasowy następuje z dniem sporządzenia aktu urodzenia, w miejscu stałego albo czasowego pobytu rodziców albo tego z rodziców, u którego dziecko faktycznie przebywa. Dodatkowo z kodeksu cywilnego wynika, że miejscem zamieszkania dziecka pozostającego pod władzą rodzicielską jest miejsce zamieszkania rodziców. Miejsce zamieszkania to co innego niż miejsce zameldowania: to pierwsze to miejscowość, w której osoba rzeczywiście przebywa z zamiarem stałego pobytu, a to drugie to tylko kwestia ewidencyjna, która z założenia ma potwierdzać miejsce zamieszkania. Teoretycznie jeśli dziecko mieszka tam gdzie rodzic, to tam powinno być zameldowane (abstrahując od miejsca zameldowania rodzica), bo to będzie potwierdzenie faktycznego miejsca zamieszkania. Z tym, że powstają problemy praktyczne, dowodowe, bo bez meldunku rodziców w tym miejscu, gdzie ma zostać zameldowane dziecko, musiałoby być prowadzone przez urząd postępowanie mające na celu wyjaśnienie gdzie to dziecko mieszka - wydaje mi się, że nie poprzestaliby na zwykłych oświadczeniach. No i nie wiem jakie jest dokładnie podejście do tego typu spraw, gdy teraz wszystko ma się odbywać automatycznie. Może odpowiedź na Twoje pytanie urzędników będzie taka, żebyś się przemeldowała i nie będzie gadki. ;/ Też bym zadzwoniła spytać jak u źródła interpretują przepisy. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Czekam na fotki. ![]() Cytat:
Cytat:
Ja myślę, że to nie będzie chyba cholestaza, bo ta nie daje podobno wysypki, no i miejsca swędzenia są na początku inne. Oby to było zwyczajne, szybko przechodzące uczulenie podatne na wapno. ![]() A jutro może się uda szybko skontaktować z ginem i dopytasz. ![]() Jaką masz ścianę, może coś podpowiemy? ![]() Edytowane przez florencee Czas edycji: 2016-07-10 o 20:50 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3570 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Krefetko twoja siostra to jakiś Anioł? Ja bym nie wytrzymała... ![]() U mnie wyszło: zielone 31%, niebieskie 19% brązowe 50%. Czyli mąż ma małe szanse na przekazanie koloru oczu - w sumie fajnie bo ja lubie moje brązowe oczy ![]() [B]Florencee[B] ściany są takie kremowo-beżowe trudny kolor ale nie rzuca sie w oczy natomiast jedna sciana ma miętowe koła...Już wyeliminowałam miliony wzorów z róznych powodów i zostały 2: http://fastina.eu/allephotos.php?pid=220&f=1&d=1&i=38 http://fastina.eu/allephotos.php?pid=220&f=1&d=1&i=48 Nie wiem czy linki bedzie widać...
Zuzia - 29.07.2016 19:01 ![]() Edytowane przez LunaLov Czas edycji: 2016-07-10 o 20:59 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:22.