Świadkowie Johowy - co wy o tym myślicie? - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-01-16, 19:44   #631
vilandra
Zakorzenienie

Dot.: Świadkowie Johowy - co wy o tym myślicie?

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
Na ile dla Was znaczenie ma kolęda i wizyta duszpasterza w domu? Wczoraj była u mnie kolęda...Dowiedziałam się o tym godzinę wcześnieja ponieważ miałam swoje plany....wyszłam z domu.
Zrobiłam to po raz pierwszy w życiu....
Zastanawiam się czy to złe.Chyba jednak coś jest nie tak,bo cały czas o tym myślę
Wiem jedno- kolęda u mnie to wizyta księdza przez maksymalnie 5 minut, wykonanie przez niego "powinności",zainkasowani e koperty.Amen.
to tak wygląda katolickie duszpasterstwo :conf used:
Jowi napisała "normlna" bo za nienormalne uważa się min. nie uprawianie sexu przed ślubem, nie upijanie sie itp
vilandra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-16, 20:00   #632
agnieszka_g
Raczkowanie

na problem sekt czy nie sekta, to według naszego państwa jest to sekta w dziennikach statystycznych też są jako sekta ale ze statystykami mialam doczynienia dawno wiec moze zmienili.
agnieszka_g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-16, 20:06   #633
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Cytat:
Napisane przez vilandra Pokaż wiadomość
Jowi napisała "normlna" bo za nienormalne uważa się min. nie uprawianie sexu przed ślubem, nie upijanie sie itp
Droga vilandro. W swoich postach prosisz, aby nie wyśmiewać ani szykanować ŚJ. A sama co robisz na każdym kroku? Krytykujesz Kościół Katolicki: bo to księża są tacy i tacy, bo większość katolików jest wyuzdana i pozbawiona pokory. Proszę Cię nie generalizuj! Prawdziwi katolicy uznają czystość przedmałżeńską oraz wystrzegają się pijaństwa, a jeżeli już popełnimy te grzechy, to najważniejszą sprawą jest przyznać się do tego, wyznać i żałować za nie.
aniolekKB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-16, 20:17   #634
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8
Konto usunięte

To ja nie znam ani jednego takiego katolika...
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-16, 20:35   #635
marrticzka
Zadomowienie

jak juz pisalam, mam w swojej najblizszej rodzinie SJ. To nie jest zla religia, oni naprawde kieruja sie miloscia, a zasady wedlug ktorych zyja sa godne podziwu. denerwujace jest jednak to, co wiele z was zauwazylo: oni uwazaja ze idealni, bez skazy, ze wszystko, co robia jest sluszne i niepodwazalne, ze ich interpretacja słowa bozego jest wlasciwa, bo kieruje nimi duch swiety. pozostale przeklady pisma swietego zostaly zafalszowane itp....
a przeciez pierwsze "poprawki" w pismie swietym zostalu nanoszone juz w XVI w!!!!!!!!
nie jestesmy w stanie ocenic wiarygodnosci slow zamieszczonych w biblii, a przeciez czesto najmniejsze slowo jest w stanie zmienic znaczenie wiekszej calosci tekstu...
marrticzka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-16, 20:46   #636
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
A ja znam ŚJ ,który nie tylko jest alkoholikiem,ale również czystości przedmałżeńskiej nie zachował( bo niby skąd dziecko po 3 miesiącach od ślubu by było ).Czyli wszyscy ŚJ chleją i sex uprawiają jak im się podoba Ot moja generalizacja

Jeśli Ty nei znasz porządnych Katolików to proszę nie wypowiadaj się w tym temacie,bo nie życzę sobie być obrażaną jako Katoliczka.Tyle ode mnie w tym temacie.
Nie ma czego dyskutować-ŚJ są sektą,są namolni i nie możliwy jest z nimi jakikolwiek dialog(patrz wypowiedzi Vilandry).

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-16, 21:07   #637
tootsie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marrticzka Pokaż wiadomość
denerwujace jest jednak to, co wiele z was zauwazylo: oni uwazaja ze idealni, bez skazy, ze wszystko, co robia jest sluszne i niepodwazalne, ze ich interpretacja słowa bozego jest wlasciwa, bo kieruje nimi duch swiety. pozostale przeklady pisma swietego zostaly zafalszowane itp....
Wystarczy przeczytać kilka postów Vilandry i wszystko widać jak na dłoni

Właśnie dlatego zrezygnowałam z dalszej rozmowy z Vilandrą

Podyskutuję jak uda mi się zdobyć pewną książeczkę o której istnieniu Vilandra rzekomo nie wie

Na chwilę obecną to wszystko z mojej strony

tootsie jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-01-16, 21:30   #638
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniolekKB Pokaż wiadomość
Droga vilandro. W swoich postach prosisz, aby nie wyśmiewać ani szykanować ŚJ. A sama co robisz na każdym kroku? Krytykujesz Kościół Katolicki: bo to księża są tacy i tacy, bo większość katolików jest wyuzdana i pozbawiona pokory. Proszę Cię nie generalizuj! Prawdziwi katolicy uznają czystość przedmałżeńską oraz wystrzegają się pijaństwa, a jeżeli już popełnimy te grzechy, to najważniejszą sprawą jest przyznać się do tego, wyznać i żałować za nie.
w którym momencie się wyśmiewam?
Przytoczyłam wypowiedź Aty i spytałam sie czy to tak wygląda. Czy napisałam coś złego?
A takich katolików jak Ty piszesz, nie znam ani jednego a żyje wśród nich. Z katolikami pracuje, mam sąsiadów, mam koleżanki katoliczki......
Nawet tu, na Wizażu, nastolatka pyta się jak przygotować sie do swojego "pierwszego razu" Dostała mnóstwo porad.Myslisz, że żadna z tych dziewczyn dających rady wlacznie z pytającą, nie były katoliczkami?
Stary 2008-01-16, 21:53   #639
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
A ja znam ŚJ ,który nie tylko jest alkoholikiem,ale również czystości przedmałżeńskiej nie zachował( bo niby skąd dziecko po 3 miesiącach od ślubu by było ).Czyli wszyscy ŚJ chleją i sex uprawiają jak im się podoba Ot moja generalizacja

Jeśli Ty nei znasz porządnych Katolików to proszę nie wypowiadaj się w tym temacie,bo nie życzę sobie być obrażaną jako Katoliczka.Tyle ode mnie w tym temacie.
Nie ma czego dyskutować-ŚJ są sektą,są namolni i nie możliwy jest z nimi jakikolwiek dialog(patrz wypowiedzi Vilandry).
nie masz innych argumentów, tylko wymyślone historyjki?
Ja nie musze sie podpierać swoimi historiami, wystarczyć właczyć TV, wziąsć do ręki gazete..... Ja kaolików nie obrażam, bo w którym momenie? Oni sami obrażaja swoją religie, począwszy od inkwizycji. I nie zarzucaj mi, ze nie można ze mną rozmiawiać, bo co ja robie........?

Cytat:
Napisane przez tootsie Pokaż wiadomość
Wystarczy przeczytać kilka postów Vilandry i wszystko widać jak na dłoni

Właśnie dlatego zrezygnowałam z dalszej rozmowy z Vilandrą

Podyskutuję jak uda mi się zdobyć pewną książeczkę o której istnieniu Vilandra rzekomo nie wie

Na chwilę obecną to wszystko z mojej strony
o tej książeczce piszesz jak Tymiński o Czarnej Teczce
po za tym Ty ze mną nie rozmwiałas, więc jak mogłas zrezygnowac a jak już to prędzej z braku argumentów
Stary 2008-01-16, 22:12   #640
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
nie masz innych argumentów, tylko wymyślone historyjki?
To nie są wymyślone historyjki tylko najszczersza prawda ŚJ tylko uważają się za idealnych,prawda jest inna.
Cytat:
A takich katolików jak Ty piszesz, nie znam ani jednego a żyje wśród nich. Z katolikami pracuje, mam sąsiadów, mam koleżanki katoliczki......
A ja mam sąsiadów ŚJ,rodzice mają/mieli znajomych ŚJ i też nie znam żadnych idealnych,o których Ty piszesz.
A najbardziej bawi mnie argument o tym jak to ŚJ są rodzinni itp id.Jeśli rozbijanie rodzin można nazwać postępowanie etycznym to zdecydowanie posługujemy się innym kodeksem moralnym
Koleżanka odeszła od ŚJ(była nią,bo rodzice są od zawsze ŚJ) co oznaczało jednoczesne zerwanie kontaktów z rodziną,bo tak zarządzili ŚJ.
Ja nie słyszałam by rodzina się odsunęła od kogokolwiek gdy ksiądz by zakazał kontaktów rodzicom z dziećmi (czego nigdy nie słyszałam,bo księża nie wchodzą z butami w życie tak mocno jak robią to ŚJ),a takich sytuacji odejścia i zmiany wiary wielokrotne przypadki znam.

Czy ŚJ mógłby się przyjaźnić z ateistą?Nie,bo co to za przyjaźń gdzie jedna ze stron próbuje nieustannie "nawracać" na swoją wiarę

Od byłych ŚJ można się naprawdę ciekawych rzeczy dowiedzieć-np dlaczego koleżanka moja w szkole nie mogła się z nami przyjaźnić,a dopiero po odejściu może. Bo tak jej środowisko wyprało mózg,że się nas bała!

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-16, 22:29   #641
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
To nie są wymyślone historyjki tylko najszczersza prawda ŚJ tylko uważają się za idealnych,prawda jest inna.

A ja mam sąsiadów ŚJ,rodzice mają/mieli znajomych ŚJ i też nie znam żadnych idealnych,o których Ty piszesz.
A najbardziej bawi mnie argument o tym jak to ŚJ są rodzinni itp id.Jeśli rozbijanie rodzin można nazwać postępowanie etycznym to zdecydowanie posługujemy się innym kodeksem moralnym
Koleżanka odeszła od ŚJ(była nią,bo rodzice są od zawsze ŚJ) co oznaczało jednoczesne zerwanie kontaktów z rodziną,bo tak zarządzili ŚJ.
Ja nie słyszałam by rodzina się odsunęła od kogokolwiek gdy ksiądz by zakazał kontaktów rodzicom z dziećmi (czego nigdy nie słyszałam,bo księża nie wchodzą z butami w życie tak mocno jak robią to ŚJ),a takich sytuacji odejścia i zmiany wiary wielokrotne przypadki znam.

Czy ŚJ mógłby się przyjaźnić z ateistą?Nie,bo co to za przyjaźń gdzie jedna ze stron próbuje nieustannie "nawracać" na swoją wiarę

Od byłych ŚJ można się naprawdę ciekawych rzeczy dowiedzieć-np dlaczego koleżanka moja w szkole nie mogła się z nami przyjaźnić,a dopiero po odejściu może. Bo tak jej środowisko wyprało mózg,że się nas bała!
nie muszę sie podpierać historyjkami o sąsiadach a było by co pisać, bo to robią media.
Świadkowei nie mogą sie przjaźnic z ludźmi innej religi? totalna bzdura.
A jesli chodzi o pranie mózgu to przypomnij sobie historie z Betankami.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-16, 22:35   #642
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Cytat:
w którym momencie się wyśmiewam?
Przytoczyłam wypowiedź Aty i spytałam sie czy to tak wygląda. Czy napisałam coś złego?
Nawet tu, na Wizażu, nastolatka pyta się jak przygotować sie do swojego "pierwszego razu" Dostała mnóstwo porad.Myslisz, że żadna z tych dziewczyn dających rady wlacznie z pytającą, nie były katoliczkami?
Napisałam, że krytykujesz Kościół Katolicki oraz jego wyznawców. Jak już wspominałam ludzką rzeczą jest upadać, ale ważniejsze jest przyznać się do grzechu, wyznać i żałować za niego. Tak właśnie robi większość katolików. (Nie mówię tu o tzw. "wierzących niepraktykujących", których osobiście nie trawię). Jeżeli chodzi o ŚJ, to moim zdaniem, jest to zamknięta społeczność i do końca nie wiemy co tam się dzieje.
Stary 2008-01-16, 22:53   #643
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisałam, że krytykujesz Kościół Katolicki oraz jego wyznawców. Jak już wspominałam ludzką rzeczą jest upadać, ale ważniejsze jest przyznać się do grzechu, wyznać i żałować za niego. Tak właśnie robi większość katolików. (Nie mówię tu o tzw. "wierzących niepraktykujących", których osobiście nie trawię). Jeżeli chodzi o ŚJ, to moim zdaniem, jest to zamknięta społeczność i do końca nie wiemy co tam się dzieje.
sorry aniołku, ale więkoszośc katolików grzesz, spowiada się i znowu grzeszy, spowiada się i tak bez końca....
Podczas gdy w Bibli pisze
1 Korynt 5
Słyszy się powszechnie o rozpuście między wami, i to o takiej rozpuście, jaka się nie zdarza nawet wśród pogan; mianowicie, że ktoś żyje z żoną swego ojca. (2) A wy unieśliście się pychą, zamiast z ubolewaniem żądać, by usunięto spośród was tego, który się dopuścił wspomnianego czynu. (3) Ja zaś nieobecny wprawdzie ciałem, ale obecny duchem, już potępiłem, tak jakby był wśród was, sprawcę owego przestępstwa. (4) Przeto wy, zebrawszy się razem w imię Pana naszego Jezusa, w łączności z duchem moim i z mocą Pana naszego Jezusa
11) Dlatego pisałem wam wówczas, byście nie przestawali z takim, który nazywając się bratem, w rzeczywistości jest rozpustnikiem, chciwcem, bałwochwalcą, oszczercą, pijakiem lub zdziercą. Z takim nawet nie siadajcie wspólnie do posiłku.
2 tesal 3
(6) Nakazujemy wam, bracia, w imię Pana naszego Jezusa Chrystusa, abyście stronili od każdego brata, który postępuje wbrew porządkowi, a nie według tradycji, którą przejęliście od nas.

i jeszcze jedno, dlaczego Swiadków nazywacie sektą? sprawdzałam w kilku słownikach znaczenie słowa "sekta" i nijak ma się ta definicja do działalności Świadków. Nie będę omawiać każdego punktu. Wezmę pod uwagę jeden,że podstawowym celem sekty, jest korzyść materialna z członka sekty
To kryterium jest całkowicie nieadekwatne do działalności Świadków Jehowy W społeczności tej nie ma płatnych pasterzy/przywódców, tzn. księży, pastorów, kaznodziei, i całej płatnej hierarchii, czyli członkowie nie utrzymują nikogo. Pełniący te funkcje,sami pracują na swoje utrzymanie. Nie można postawić im zarzutu, że werbują członków dla korzyśći materialnej ponieważ za żadne usługi nie płacisz. Nawet jak będziesz chciała zapłacić za "wstąpienie " do Świadków, nic tego. I nie są społecznością zamknętą, każdy może iść na ich zebranie i zobaczyć jak to wygląda.
Stary 2008-01-16, 23:22   #644
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Cytat:
sorry aniołku, ale więkoszośc katolików grzesz, spowiada się i znowu grzeszy, spowiada się i tak bez końca....
KAŻDY człowiek popełnia grzechy przez CAŁE swoje życie. Życie to nieustanne pasmo wzlotów i upadków (także wiary). Ważne jest, żeby próbować zmienić coś na lepsze w swoim życiu. Jeżeli nie wyszło, to trudno, spróbuj jeszcze raz.
Nie powiesz mi, że wśród ŚJ jest inaczej.

Cytat:
i jeszcze jedno, dlaczego Swiadków nazywacie sektą? sprawdzałam w kilku słownikach znaczenie słowa "sekta" i nijak ma się ta definicja do działalności Świadków. Nie będę omawiać każdego punktu. Wezmę pod uwagę jeden,że podstawowym celem sekty, jest korzyść materialna z członka sekty
To kryterium jest całkowicie nieadekwatne do działalności Świadków Jehowy W społeczności tej nie ma płatnych pasterzy/przywódców, tzn. księży, pastorów, kaznodziei, i całej płatnej hierarchii, czyli członkowie nie utrzymują nikogo. Pełniący te funkcje,sami pracują na swoje utrzymanie. Nie można postawić im zarzutu, że werbują członków dla korzyśći materialnej ponieważ za żadne usługi nie płacisz. Nawet jak będziesz chciała zapłacić za "wstąpienie " do Świadków, nic tego. I nie są społecznością zamknętą, każdy może iść na ich zebranie i zobaczyć jak to wygląda.
Jeżeli chodzi o to czy ŚJ jest sektą, to może nie pobierają opłaty za "członkostwo", ale samo powstanie tej "wiary" jest wielce dyskusyjne.
Tak na mój "chłopski rozum" to było tak, że był sobie facet, który miał wizję końca świata. Zaczął zwoływać ludzi i mówić, że mają się nawrócić, bo Armagedon jest blisko (rok 1914). Jak ta przepowiednia się nie sprawdziła, to "stworzył" kolejną wizję (rok 1915). Znowu się nie udało (co za pech). Kolejne daty końca świata to: 1918, 1925, 1935, 1941, 1975 oraz do końca XX w. Trochę sporo tych armagedonów, co nie?
Poza tym denerwuje mnie też to, że ŚJ są niezdecydowani. Stosunkowo często w swojej krótkiej historii zmieniali swoje dogmaty. Czasami nawet powracali do odrzuconego wcześniej dogmatu. Moim zdaniem to też trochę dziwne.
Stary 2008-01-17, 06:43   #645
Ata77
Zakorzenienie

[quote=Jowi20;6313197]
Cytat:
"ja nie jestem Świadkiem Jehowy jestem normalną dziewczyną"
:conf used:

"normalą" ! jesli przeczytałaś wątek to wiesz o co chodzi. normalna tzn zachowuje sie jak inne dziewczyny i nie przestrzegam wszyskich zasad jakie panuja w tej religii, zawartych w Piśmie Świętym...
napisałam szczerze i prosze nie czepiaj sie słówek pisząc normalna miałam na myśli taką jak wy moze to źle ujęłam ale nie jestem idealna
Nie czepiam się słówek próbuję zrozumieć co mialaś na myśli.Twoja wypowiedź sugeruje bycie nienormalnym w pozostałych przypadkach.Każdy ma prawo do swoich interpretacji.
Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-17, 07:20   #646
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Nie uogólniajmy- nie wszedzie i nie we wszystkich wydaniach wygląda tak katolickie duszpasterstwo.Mam świadomość,że pisząc to sprawiłam niektórym dziką satysfakcję.
Stary 2008-01-17, 12:15   #647
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
KAŻDY człowiek popełnia grzechy przez CAŁE swoje życie. Życie to nieustanne pasmo wzlotów i upadków (także wiary). Ważne jest, żeby próbować zmienić coś na lepsze w swoim życiu. Jeżeli nie wyszło, to trudno, spróbuj jeszcze raz.
Nie powiesz mi, że wśród ŚJ jest inaczej.

Jeżeli chodzi o to czy ŚJ jest sektą, to może nie pobierają opłaty za "członkostwo", ale samo powstanie tej "wiary" jest wielce dyskusyjne.
Tak na mój "chłopski rozum" to było tak, że był sobie facet, który miał wizję końca świata. Zaczął zwoływać ludzi i mówić, że mają się nawrócić, bo Armagedon jest blisko (rok 1914). Jak ta przepowiednia się nie sprawdziła, to "stworzył" kolejną wizję (rok 1915). Znowu się nie udało (co za pech). Kolejne daty końca świata to: 1918, 1925, 1935, 1941, 1975 oraz do końca XX w. Trochę sporo tych armagedonów, co nie?
Poza tym denerwuje mnie też to, że ŚJ są niezdecydowani. Stosunkowo często w swojej krótkiej historii zmieniali swoje dogmaty. Czasami nawet powracali do odrzuconego wcześniej dogmatu. Moim zdaniem to też trochę dziwne.
Oczywiście, że wśród Świadków jest inaczej. Jeśli ten kto zgrzeszy nie okaże skruchy albo będzie grzech powtarzał to zgodnie z tym co pisze ap. Paweł jest ze zboru wykluczony, nie jest już Świadkiem.
Co do Armagedonu, swoje wiadomości bierzesz ze strony „Chrześcijański Ośrodek Apolegtyczny” Strona poswięcona szkalowaniu Swiadów i tak a`propos, Świadkowie nie mają takiej strony , brzydko mówiąc na Katolików.
Strone ta znam i wiadomo,że będą tam wypaczać fakty i Bibile.Powód, wiadomy
Rok 1914 znaczył zupełnie coś innego i Świadkowie nigdy nie twierdzili że wtedy będzie Armagedon. Reszta dat, nie wiem skąd oni to wzieli. Świadkowie , raz „przepowiedzieli” to był rok 1970 coś tam. Ale za pomyłke przeprosili. Pd tamtej pory nie był podawana żadna data. Zresztą zgodnie z Biblią
O dniu owym i godzinie”, powiedział Jezus, „nikt nie wie, ani aniołowie niebios, ani Syn, tylko Ojciec” (Mateusza 24:36).
Chociaż Jezus podał znaki
Mat. 24

(6) Będziecie słyszeć o wojnach i o pogłoskach wojennych; uważajcie, nie trwóżcie się tym. To musi się stać, ale to jeszcze nie koniec! (7) Powstanie bowiem naród przeciw narodowi i królestwo przeciw królestwu. Będzie głód i zaraza, a miejscami trzęsienia ziemi. (8) Lecz to wszystko jest dopiero początkiem boleści. (9) Wtedy wydadzą was na udrękę i będą was zabijać, i będziecie w nienawiści u wszystkich narodów, z powodu mego imienia.

„W dniach ostatnich nastaną krytyczne czasy trudne do zniesienia. Albowiem ludzie będą rozmiłowani w samych sobie, rozmiłowani w pieniądzach, zarozumiali, wyniośli, bluźniercy, nieposłuszni rodzicom, niewdzięczni, nielojalni, wyzuci z naturalnego uczucia, nieskłonni do jakiejkolwiek ugody, oszczercy, nie panujący nad sobą, zajadli, nie miłujący dobroci, zdrajcy, nieprzejednani, nadęci pychą, miłujący bardziej rozkosze niż miłujący Boga, zachowujący formę zbożnego oddania, ale sprzeniewierzający sie jego mocy; i od tych sie odwróć. Natomiast ludzie niegodziwi i oszuści będą sie posuwać od złego ku gorszemu, wprowadzając w błąd i będąc w błąd wprowadzani” (2 Tymoteusza 3:1-5,13)

SŁOWO „Armagedon” pochodzi od hebrajskiego wyrażenia Har-Magedon, które znaczy „góra Megiddo”. Pojawia się w Księdze Objawienia 16:16

Pisałaś,że czytałaś Nowy Testament, więc czyatłaś też Objawienie Jana
Obj.16
(14) a są to duchy czyniące znaki - demony, które wychodzą ku królom całej zamieszkanej ziemi, by ich zgromadzić na wojnę w Wielkim Dniu wszechmogącego Boga. (15) /Oto przyjdę jak złodziej: Błogosławiony, który czuwa i strzeże swych szat, by nago nie chodzić i by sromoty jego nie widziano/. (16) I zgromadziły ich na miejsce, zwane po hebrajsku Har-Magedon. (17) A siódmy wylał swą czaszę w powietrze: a ze świątyni od tronu dobył się donośny głos mówiący: " Stało się! "

Ważne jest zrozumienie określenie „Armagedon” w kontekście całej drugiej połowy Księgi Objawienia. Oto rozdziały 12 i 13 opisują trzy wielkie potęgi, które zjednoczą się w czasie końca, aby zetrzeć z powierzchni ziemi lud Boży, a są nimi „smok”, „bestia” i „obraz bestii”, nazwany w Księdze Objawienia 16,13 „fałszywym prorokiem”. Te trzy moce, porywając do buntu wielu naśladowców, zjednoczą się w walce przeciw Bogu, bluźniąc przeciwko Jego imieniu i prześladując Jego Kościół (patrz: OBJ. 12,17; 13,6.7.15-17). Zostają one zgromadzone przez szatana do walki Armagedonu, ale w rozdziałach 19 i 20 widzimy je już „wrzucone do jeziora ognia i siarki”, gdzie zostają też na zawsze zniszczone OBJ. 19,20; 20,10.
To będzie walka Boga przez Jezusa z Szatanem
Obj.19

(11) Potem ujrzałem niebo otwarte: i oto - biały koń, a Ten, co na nim siedzi, zwany Wiernym i Prawdziwym, oto ze sprawiedliwością sądzi i walczy. (12) Oczy Jego jak płomień ognia, a wiele diademów na Jego głowie. Ma wypisane imię, którego nikt nie zna prócz Niego. (13) Odziany jest w szatę we krwi skąpaną, a imię Jego nazwano: Słowo Boga. (14) A wojska, które są w niebie, towarzyszyły Mu na białych koniach - wszyscy odziani w biały, czysty bisior. (15) A z Jego ust wychodzi ostry miecz, by nim uderzyć narody: On paść je będzie rózgą żelazną i On wyciska tłocznię wina zapalczywego gniewu wszechmocnego Boga. (16) A na szacie i na biodrze swym ma wypisane imię: KRÓL KRÓLÓW PAN PANÓW
obj.16
14) a są to duchy czyniące znaki - demony, które wychodzą ku królom całej zamieszkanej ziemi, by ich zgromadzić na wojnę w Wielkim Dniu wszechmogącego Boga
i będzie sąd ostateczny
klęska sztana
obj. 20
10) A diabła, który ich zwodzi, wrzucono do jeziora ognia i siarki, tam gdzie są Bestia i Fałszywy Prorok. I będą cierpieć katusze we dnie i w nocy na wieki wieków.
obj. 20
(11) Potem ujrzałem wielki biały tron i na nim Zasiadającego, od którego oblicza uciekła ziemia i niebo, a miejsca dla nich nie znaleziono. (12) I ujrzałem umarłych - wielkich i małych - stojących przed tronem, a otwarto księgi. I inną księgę otwarto, która jest księgą życia. I osądzono zmarłych z tego, co w księgach zapisano, według ich czynów.

(13) I morze wydało zmarłych,co w nim byli,i Śmierć,i Otchłań wydały zmarłych,co w nich byli,i każdy został osądzony według swoich czynów
A po Armagedonie
Objawienie 21:3 I usłyszałem donośny głos mówiący od tronu: «Oto przybytek Boga z ludźmi: i zamieszka wraz z nimi, i będą oni Jego ludem, a On będzie "BOGIEM Z NIMI"*. 4 I otrze z ich oczu wszelką łzę, a śmierci już odtąd nie będzie. Ani żałoby, ni krzyku, ni trudu już [odtąd] nie będzie, bo pierwsze rzeczy przeminęły». 5 I rzekł Zasiadający na tronie: «Oto czynię wszystko nowe». I mówi: ;Napisz: Słowa te wiarygodne są i prawdziwe

Zmartwychwstanie było głoszone przez apostołów
Dzieje ap.17
18) Niektórzy z filozofów epikurejskich i stoickich rozmawiali z nim: Cóż chce powiedzieć ten nowinkarz - mówili jedni, a drudzy: - Zdaje się, że jest zwiastunem nowych bogów - bo głosił Jezusa i zmartwychwstanie.
(32) Gdy usłyszeli o zmartwychwstaniu, jedni się wyśmiewali, a inni powiedzieli: Posłuchamy cię o tym innym razem
1 tesal. 4
Stary 2008-01-17, 12:18   #648
vilandra
Zakorzenienie

Jeśli chodzi o dogmaty.Definicja dogmatu
przez kościół do wierzenia jako niewzruszona prawda, nie podlegająca krytyce ani dyskusji (por. herezja; heterodoksja; ortodoksja); twierdzenie przyjmowane bezkrytycznie za prawdę tylko na podstawie autorytetu, bez względu na zgodność z doświadczeniem i zdrowym rozsądkiem.

. «w teologii chrześcijańskiej: prawda uznana przez Kościół za objawioną przez Boga»
Świadkowie nie mają dogmatów. Ich religi opiera się na biblii
A to kilka dogmatów sprzecznych z Biblią, ustanowionych przez Kościół
320 - Za cesarza Konstantyna chrześcijaństwo stało się oficjalną religią Imperium Rzymskiego. Wtedy do Kościoła weszło wielu połowicznie nawróconych pogan, którzy czcili dalej pogańską Królową Niebios (Izyda, Diana, Kali), tyle że pod imieniem Maryi, celebrowali pogańskie święta pod chrześcijańskimi nazwami, czcili dalej obrazy, posągi i bożki, ale pod imionami świętych (męczenników), np. kult Dionizosa przeniesiono na św. Dionizego, a kult Izydy na św. Izydora. Wszystko to nie miało oparcia w Piśmie Świętym, co otwarcie przyznaje ksiądz W. Zaleski pisząc: "W Nowym Testamencie nie mamy świadectw potwierdzających cześć wizerunków" Przykazanie Boże zakazuje takiego kultu: "Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu... oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył" (Wyj.20:4-5). Pan Jezus polecił nam oddawać cześć Bogu wyłącznie w duchu i prawdzie, nie zaś poprzez przedmioty wykonane ludzką ręką (Jan 4:23-24). Czasem usprawiedliwia się to mówiąc, że święte przedmioty tylko symbolizują Boga, ale poganie, którzy je czcili też tak wierzyli, a jednak Bóg nazywał ich praktyki bałwochwalstwem (Iz.44:9-20).

431 - Sobór w Efezie­ przemianował Maryję z Christotokos, a więc "matka Chrystusa", na Theotokos - "Matka Boska" Tytuł ten jest niestosowny, gdyż sugeruje, że Maryja urodziła Boga, zaś człowiek nie może urodzić Boga - stworzenie nie może urodzić Stworzyciela. Słowo Boże mówi, że Jezus "chociaż był w postaci Bożej" wyparł się boskości (Flp.2:6-7) i narodził jako człowiek. I tak jak Jego ludzka natura nie miała ojca, tak też Jego boska natura nie miała matki! Co znamienne, Efez, gdzie uchwalono ten dogmat, był stolicą kultu Królowej Niebios - Diany. Poganie stawiali jej kapliczki przy drogach, a jej wizerunki umieszczali w domach na długo zanim zwyczaje te powiązano z kultem Maryi.

500 - Duchowni Kościoła rzymskiego zaczęli wyróżniać się ubiorem od innych wierzących, choć wcześniej ubierali się tak jak urzędnicy państwowi, a więc podobnie jak reszta społeczeństwa

590 - Pierwsi chrześcijanie modlili się wyłącznie do Boga. W późniejszych wiekach jednak zaczęto modlić się i szukać pośrednictwa u świętych i Maryi. Biblia uczy jednak wyraźnie, że jedyną osobą przez którą możemy przyjść do Ojca jest Jezus Chrystus: "Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus" (1Tym.2:5). Jezus sam powiedział: "Ja jestem droga i prawda, i żywot, nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze Mnie" (Jan 14:6). Słowa "tylko przeze Mnie" wykluczają pośrednictwo żywych (np. kapłanów), zmarłych (np. świętych czy Maryi), niebiańskich istot czy duchowych przewodników (np. aniołów). Jezus przestrzegł nas przed innymi pośrednikami: "Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam, kto nie wchodzi przez drzwi do owczarni, lecz w inny sposób się tam dostaje, ten jest złodziejem i zbójcą... Ja jestem drzwiami dla owiec" (Jan 10:1.7).

593 - Papież Grzegorz I zaczął nauczać o czyśćcu - miejscu gdzie dusze zmarłych cierpią, dopóki nie spłacą długu lub nie zostaną wykupione przez ofiary żywych. O czyśćcu nie ma jednak żadnej wzmianki w Piśmie Świętym. Kardynał N. Wiseman w swym wykładzie doktryn katolickich przyznaje to, pisząc, że w Piśmie Świętym czytelnik "nie znajdzie ani słowa o czyśćcu." Zamiast o czyśćcu czytamy w nim: "Postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd" (Hebr.9:27). Ludzie otrzymają nagrodę lub karę przy zmartwychwstaniu, a nie zaraz po śmierci, jak wierzyli poganie. Pan Jezus powiedział: "Oto przyjdę wkrótce, a zapłata moja jest ze mną, by oddać każdemu według jego uczynku." (Apok.22:12

709- Papieże każąc całować ludziom swe stopy wprowadzili pogański zwyczaj, niezgodny z naukami i duchem Ewangelii (zob. Dz.Ap.10:25-26; Apok.19:10; 22:9).

1079- Papież Grzegorz VII, który wywodził się z kręgów zakonnych, wprowadził celibat, który przedtem obowiązywał tylko zakonników. Do XI wieku duchowni mieli żony i dzieci, gdyż i apostołowie byli żonaci, np. Piotr (Mat.8:14-15; 1Kor.9:5). Pismo Święte naucza bowiem, że duchownym czy biskupem może być tylko ten, kto się wcześniej sprawdził jako głowa rodziny: "Jeśli ktoś dąży do biskupstwa, pożąda dobrego zadania. Biskup więc powinien być nienaganny, mąż jednej żony... dobrze rządzący własnym domem, trzymający dzieci w uległości" (1Tym.3:1-4).
I wiele innych
Stary 2008-01-17, 12:20   #649
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Nie uogólniajmy- nie wszedzie i nie we wszystkich wydaniach wygląda tak katolickie duszpasterstwo.Mam świadomość,że pisząc to sprawiłam niektórym dziką satysfakcję.
tak, na tą okoliczność otworzyłam szampna

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-17, 12:47   #650
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
tak, na tą okoliczność otworzyłam szampna
Wcale bym się nie zdziwiła.
Stary 2008-01-17, 16:08   #651
Konto usunięte

Jestem coraz bardziej za zamknięciem tematu..
vilandra wybacz ale sądzę, że niewiele osób czyta Twoje posty, długie i kopiowane..
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-17, 17:06   #652
vilandra
Zakorzenienie

[1=9c8d9cec639f523640ce6df 817fef7acb209e2c9_6267281 75cda8;6320510]Jestem coraz bardziej za zamknięciem tematu..
vilandra wybacz ale sądzę, że niewiele osób czyta Twoje posty, długie i kopiowane..[/quote]
trudno, zebym wystukiwała wszystkie dogmaty albo cytaty z Bibili, co robiłam na początku, dopóki nie znalazłam Bibili on-line i to w kilku przekładach
Że przydługie? Wiesz, nie chce uchodzić za gołosłowną, albo że cyt. Biblie Świadków lub ich literature. Biore materiały ogólnie dostępne. No i jeszcze trzeba uważac, żeby nikogo nie urazić
Piszesz, że nie czyt. Nie czytając, skomentują i skrytykują
Stary 2008-01-17, 20:25   #653
Konto usunięte

Cytat:
trudno, zebym wystukiwała wszystkie dogmaty albo cytaty z Bibili, co robiłam na początku, dopóki nie znalazłam Bibili on-line i to w kilku przekładach
Że przydługie? Wiesz, nie chce uchodzić za gołosłowną, albo że cyt. Biblie Świadków lub ich literature. Biore materiały ogólnie dostępne. No i jeszcze trzeba uważac, żeby nikogo nie urazić
Piszesz, że nie czyt. Nie czytając, skomentują i skrytykują
Dlatego nie komentuję a mówię, że nie czytam Nie chce mi się, zresztą Biblia już w ogóle mnie nie obchodzi i tak naprawde nie znamy całości i na razie nie zanosi się by to udostępnili

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-17, 21:02   #654
vilandra
Zakorzenienie

[1=9c8d9cec639f523640ce6df 817fef7acb209e2c9_6267281 75cda8;6323074]Dlatego nie komentuję a mówię, że nie czytam Nie chce mi się, zresztą Biblia już w ogóle mnie nie obchodzi i tak naprawde nie znamy całości i na razie nie zanosi się by to udostępnili [/quote]
Przynajmniej szczerze
napisałam w skrócie (śpieszylo mi się )
"Piszesz, że nie czyt. Nie czytając, skomentują i skrytykują "
miało byc "piszesz, że nie czytają" Nie czytając, skomentują i skrytykują
Ty nie komentowałas ani nie krytykowałaś
Stary 2008-01-21, 07:23   #655
a260
Raczkowanie

Vilanrdo, proszę przestań cytować tą durną listę, bo jest o pupę rozbić. Poza tym jak chcesz dyskutować o wierze katolickiej, to proszę naucz się chociaz podstawowych pojęć. Jak chcesz zarzucać katolikom cokolwiek, skoro nawet nie wiesz, co jest DOGMATEM w KK???
Co z tego, że podałaś definicję???
Celibat księży BIGDY nim nie był. Jest tylko i wyłącznie zwyczajem.
A powiedz mi jak się ma nakaż małżestwa kapłanów do doktryny SJ? Bo ponoć kapłaństwo jest niebilijne wg niektórych z Was...

Weszłam tu po długim czasie nieobecności. Tego t ypu dyskusje budzą u mnie wiele emocji, a ponieważ jestem w ciąży, nie chcę się niepotrzebnie de nerowować. PRoszę więc o wybaczenie za wrzucenie kontrowersyjn ego posta (mojejgo poprzedniego) i nie odpowiedanie na riposty (na wszelki wypadek nie czytałam).

Czuję się jednak w powinności uzupełnić poprzednie inforamcje. Pisałam o "jakimś artykule". NAszczeście znalazłam go na moi m dysku i mogę uzupełnić informacje.
Artykuł "Od drzwi do drzwi" ukazał się w The Independent 13.12.1007. Autorem jest Paul Vallely .
Oto dokładny cytat:

Ich (SJ)bardzo słabym punktem jest sprawa molestowania dzieci. Dosłownie traktują bowiem Księgę Powtórzonego Prawa 19,15, która domaga się dwóch świadków przestępstwa (nie jest o to łatwo w przypadku molestowania). I cytują pierwszy List do Koryntian (6, 1-11): "Czy odważy się ktoś z was, gdy zdarzy się nieporozumienie z drugim, szukać sprawiedliwości u niesprawiedliwych, zamiast u świętych?", aby uzasadnić zajmowanie się przestępcami przez sąd starszych, a nie prawo. Mają oni podobno pilnie strzeżoną wewnętrzną listę 23 tysięcy 720 osób, które w ich szeregach dopuściły się molestowania. Badania prowadzone w USA wskazują, że wśród świadków Jehowy jest proporcjonalnie cztery razy więcej takich przypadków niż w Kościele katolickim."

Owszem, mam trochę krytycyzmu i nie uznaje jednego artykułu za tekst objawiony i nieomylny. Zdaję sobie sprawę, ze moze on być różnego stopnia wiarygodności. Ale to jest tak samo, jak czerpać swoją wiedzę z internetowyc list "555- Kościół Katolicki fałszuje Pismo Św. ipt" Albo jeszcze gorzej, bo to w końcu artykuł w cieszącej się zaufaniem poważnej gazecie. A spreparowana lista lista jest ZEROWEJ WIARYGIDNOŚCI.

Może mamy też stworzyć taką...

xxxx Ś. JEhowy wyznaczają koniec świata na rok XXX
XXXl Nowe Światło wskazuje, ze koniec świata nastapią jednak w hhhh roku
xxx Ś.J. Zaczynają wierzyc, ze JEzus Umarł na palu, choć do tej pory uznawali, że na Krzyżu,

????????

Moim zadaniem nie jest tu poniżać Świadków, a bronić KK.

Więc proszę, przestańcie rzucać pochopne oskarżenia, tylko dlatego, że jest teraz dobry klimat ku temu.

A teraz moje osobiste doświadczenia.
Do podstawówki chodziłam z SJ. Nie powiem, lubiłam go, ale był największym bandytą w klasie. Wyleciał z poprzedniej szkoły. W klasie o dwa lata młodszej był chłopak SJ, bardzo znerwicowany. On DOSŁOWNIE całe przerwy stał w jednej pozycji pod ścianą.
Później miałam koleżanke SJ. Bardzo fajna dziewczyna. Ma śliczną córeczkę. Z wpadki z innym (obecnie mężem) SJ.

I teraz proszę powiedz mi, Vilandro, czy mogę powiedzieć, że SJ to: bandyci, puszczają sie przed ślubem i doprowadzają swoje dzieci do nerwicy?
NIE MOGĘ TAK NAPISAĆ!
A Wy robicie coś zupełnie na odwrót. Katolików jest statystycznie więcej ŚJ, więc nic dziwnego, zę więcej znacie tych łamiących przykazannia. Ale nie macie prawa mówić, że to reguła....

Stary 2008-01-21, 07:36   #656
dra
Zakorzenienie

nikt tu nikogo nie broni ani nie poniża,każdy ma swoja rację,można podyskutować ale nic na siłe i nie kłocic sie

ja ani nie bronie ani nie poniżam,jak na razie nie jestem w żadnej religii,ale wiem jedno próbuje sie stosować do Biblii i tylko i wyłacznie
Stary 2008-01-21, 11:07   #657
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez a260 Pokaż wiadomość
Vilanrdo, proszę przestań cytować tą durną listę, bo jest o pupę rozbić. Poza tym jak chcesz dyskutować o wierze katolickiej, to proszę naucz się chociaz podstawowych pojęć. Jak chcesz zarzucać katolikom cokolwiek, skoro nawet nie wiesz, co jest DOGMATEM w KK???
Co z tego, że podałaś definicję???
Celibat księży BIGDY nim nie był. Jest tylko i wyłącznie zwyczajem.
A powiedz mi jak się ma nakaż małżestwa kapłanów do doktryny SJ? Bo ponoć kapłaństwo jest niebilijne wg niektórych z Was...

Weszłam tu po długim czasie nieobecności. Tego t ypu dyskusje budzą u mnie wiele emocji, a ponieważ jestem w ciąży, nie chcę się niepotrzebnie de nerowować. PRoszę więc o wybaczenie za wrzucenie kontrowersyjn ego posta (mojejgo poprzedniego) i nie odpowiedanie na riposty (na wszelki wypadek nie czytałam).

Czuję się jednak w powinności uzupełnić poprzednie inforamcje. Pisałam o "jakimś artykule". NAszczeście znalazłam go na moi m dysku i mogę uzupełnić informacje.
Artykuł "Od drzwi do drzwi" ukazał się w The Independent 13.12.1007. Autorem jest Paul Vallely .
Oto dokładny cytat:

Ich (SJ)bardzo słabym punktem jest sprawa molestowania dzieci. Dosłownie traktują bowiem Księgę Powtórzonego Prawa 19,15, która domaga się dwóch świadków przestępstwa (nie jest o to łatwo w przypadku molestowania). I cytują pierwszy List do Koryntian (6, 1-11): "Czy odważy się ktoś z was, gdy zdarzy się nieporozumienie z drugim, szukać sprawiedliwości u niesprawiedliwych, zamiast u świętych?", aby uzasadnić zajmowanie się przestępcami przez sąd starszych, a nie prawo. Mają oni podobno pilnie strzeżoną wewnętrzną listę 23 tysięcy 720 osób, które w ich szeregach dopuściły się molestowania. Badania prowadzone w USA wskazują, że wśród świadków Jehowy jest proporcjonalnie cztery razy więcej takich przypadków niż w Kościele katolickim."

Owszem, mam trochę krytycyzmu i nie uznaje jednego artykułu za tekst objawiony i nieomylny. Zdaję sobie sprawę, ze moze on być różnego stopnia wiarygodności. Ale to jest tak samo, jak czerpać swoją wiedzę z internetowyc list "555- Kościół Katolicki fałszuje Pismo Św. ipt" Albo jeszcze gorzej, bo to w końcu artykuł w cieszącej się zaufaniem poważnej gazecie. A spreparowana lista lista jest ZEROWEJ WIARYGIDNOŚCI.

Może mamy też stworzyć taką...

xxxx Ś. JEhowy wyznaczają koniec świata na rok XXX
XXXl Nowe Światło wskazuje, ze koniec świata nastapią jednak w hhhh roku
xxx Ś.J. Zaczynają wierzyc, ze JEzus Umarł na palu, choć do tej pory uznawali, że na Krzyżu,

????????

Moim zadaniem nie jest tu poniżać Świadków, a bronić KK.

Więc proszę, przestańcie rzucać pochopne oskarżenia, tylko dlatego, że jest teraz dobry klimat ku temu.

A teraz moje osobiste doświadczenia.
Do podstawówki chodziłam z SJ. Nie powiem, lubiłam go, ale był największym bandytą w klasie. Wyleciał z poprzedniej szkoły. W klasie o dwa lata młodszej był chłopak SJ, bardzo znerwicowany. On DOSŁOWNIE całe przerwy stał w jednej pozycji pod ścianą.
Później miałam koleżanke SJ. Bardzo fajna dziewczyna. Ma śliczną córeczkę. Z wpadki z innym (obecnie mężem) SJ.

I teraz proszę powiedz mi, Vilandro, czy mogę powiedzieć, że SJ to: bandyci, puszczają sie przed ślubem i doprowadzają swoje dzieci do nerwicy?
NIE MOGĘ TAK NAPISAĆ!
A Wy robicie coś zupełnie na odwrót. Katolików jest statystycznie więcej ŚJ, więc nic dziwnego, zę więcej znacie tych łamiących przykazannia. Ale nie macie prawa mówić, że to reguła....

Kurcze, musiałam monitor wytrzeć z jadu, taki było opluty
Jeśli dla Ciebie historia soborów jest durna, to tylko to świadczy o Tobie
Proszę bardzo to definicja dogmatu wg PWN

dogmat [gr. dógma ‘pogląd’, ‘mniemanie’, ‘postanowienie’, ‘dekret’], w staroż. Grecji dekret lub postanowienie władz polit. miast-państw, a także teza przyjmowana za niepodważalną w danej szkole filoz. (platonicy, stoicy) ze względu na swą oczywistość (aksjomat); w teologii chrześc. — twierdzenie uznane za prawdę objawioną przez Boga i przekazywane wiernym przez Kościół jako norma wiary i pobożności; w religioznawstwie — rezultat ostatniego etapu rozwoju doktryny rel. (teoretyzacji), zaakceptowany przez hierarchię i obowiązujący wyznawców; twierdzenie przyjmowane bezkrytycznie, wyłącznie na mocy autorytetu

Czyli celibat jest dogmatem, uchwalonym na soborze
Mimo,że w Bilbli pisze
1 Tym 3

(2) Biskup więc powinien być nienaganny, mąż jednej żony, trzeźwy, rozsądny, przyzwoity, gościnny, sposobny do nauczania, (3) nieprzebierający miary w piciu wina, nieskłonny do bicia, ale opanowany, niekłótliwy, niechciwy na grosz, (4) dobrze rządzący własnym domem, trzymający dzieci w uległości, z całą godnością. (5) Jeśli ktoś bowiem nie umie stanąć na czele własnego domu, jakżeż będzie się troszczył o Kościół Boży?
Są też inne wersety, ale nie będewszytkich cytować, żeby znowu mi nie zarzudzono,że pisze dłuuuuugalaśne posty

Dziewczyno i na kogo Ty się powołujesz, Paula Vallely? Faktycznie autorytet. Ona też szkalował żydów
On też napisał i to są jego słowa ,że kapłaństwo rzymskokatolickie to już de facto profesja homoseksualna
A zresztą, niech mój post będzie przydługi,ale to jest jego cała wypowiedź
Na całym świecie, z wyjątkiem bogobojnej Polski, za „gejowski" uważa się też zawód duchownego-celibatariusza, a więc księdza rzymskokatolickiego przede wszystkim, choć i duchownych innych wyznań chrześcijańskich wielu ma za bandę pedałów. Najrychliwsi w takich ocenach są, ponownie, Brytyjczycy. Paul Vallely donosił w „The Independent" z 1.05.2001, że w Wielkiej Brytanii kapłaństwo rzymskokatolickie to już de facto profesja homoseksualna. Do przewagi gejów we wszystkich siedmiu brytyjskich seminariach rzym.-kat. bez specjalnej żenady przyznał się rektor jednego z nich, o. Kevin Haggerty od św. Jana z Wonersh w hrabstwie Surrey. Liczba gejów rośnie też w seminariach anglikańskich, co potwierdził rektor seminarium Allen Hall w diecezji westminsterskiej James Overton. Z tego powodu wykładowcy seminariów mają ogromne problemy wychowawcze, a zawód księdza został w odbiorze społecznym nieodwracalnie skażony. Kapłani odprawiający mszę w ornatach i machający kadzidłem doczekali się nawet określenia „liturgy queens", czyli liturgicznych „dragówek". Komentatorzy dopatrują się tu wpływu atrakcyjnych dla gejów, homoerotycznych aspektów teologii chrześcijańskiej.”

Więc tj. dla Ciebie autorytet? Fajnie....
Co listu ap. Pawła do Koryntian,nie będęgo wklejac, ale proponuje, żebys przeczytała cały rozdział 6.
Paweł krytykuje tam...
Sorry, wkleje kilka wersetów
(9) Czyż nie wiecie, że niesprawiedliwi nie posiądą królestwa Bożego? Nie łudźcie się! Ani rozpustnicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani rozwięźli, ani mężczyźni współżyjący z sobą, (10) ani złodzieje, ani chciwi, ani pijacy, ani oszczercy, ani zdziercy nie odziedziczą królestwa Bożego.

Po za tym, gdyby wśród Swiadków była pedofilia, media to by tak to roztrzasneły, że było by to wszędzie i w TV i gazetach i gazetach i gdzie się tylko da.
Tak, masz racje Katolików jest więcej. Dlatego wśród Świadków, jako,ze są mniejszością religijna, takie rzeczy natychmiast by były zuwazone i nagłośnine
A jeśli chodzi o Twoje osobiste przeżycia to najlepiej napisz książke. Powtarzam ja nie muszę przytaczać swoich przeżyć
Stary 2008-01-21, 12:52   #658
leuwen
Zadomowienie

do Vilandry

Tak sobie poczytałem ten całkiem ciekawy wątek, widzę że masz sporą wiedzę na temat Pisma Świętego. Więc mam kilka pytań. zaznaczam ze jestem niewierzący i nie sympatyzuję ani z Katolikami ani ze ŚJ.

Pytanie do Katolików i Światków Jehowy

Otóz biblia mówi że Chrystusa skazali na smierc Żydzi oraz ze Piłat nie widział w nim winy i umył od tego rece.
No cóz, istnieje bardzo wiele zachowanych kronik (bo rzymianie prowadzili je dosć skrupulatnie) które twierdzą zupełnie cos odwrotnego, a mianowicie ze Piłat był bardzo okrutnym namiestnikiem i skazywał ludzi na smierć bez wiekszych oporów. Trzeba pamiętać ze Palestyna była wtedy pod okupacją Rzymu. Jezus występował otwarcie przeciw Rzymowi. Stwarzał realne zagrozenie dla cesarstwa. Więc jet oczywiste że Pilat go uśmiercił, z drugiej strony zydzi nie mieli takiego powodu, bo był on prorokiem, był kimś kto chciał ich z niewoli wyswobodzić. W PŚ wogóle nie mówi się o okupacji RZymskiej. To troche dziwne, to tak jakby pisać historię osadzoną we francji w 42 r i nie wspominać o okupacji hitlerowskiej. Moim zdaniem prawda w PŚ została zafałszowana dla potrzeb krzewienia nowej wiary, która miałą sie rozprzestrzenić po cesarstwie Rzymskim, stąd bajka o tym że Zydzi usmiercili Jezusa i brak jakiejkolwiek krytyki Rzymu.
Chciałbym aby ludzie którzy mają pojęcie o PŚ odnieśli sie do tego co napisałem, oczywiscie w kontekscie prawdy historycznej.

Pytanie do ŚJ

zmienianie tresci pisma świetego jest grzechem wiec dlaczego tak pobozni ŚJ dokonali tylu zmian w piśmie świętym?

Wcześniej postawiłem te pytania Coldold (która jest Świadkiem Jehowy) w innym wątku (z którego zrobił sie offtop) no ale ten watek widzę ze jest jak najbardziej do rozmowy o tym .
leuwen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-21, 13:39   #659
fructissa
BAN stały

Moim zdaniem świadkowie Jehowy są w pewnym sensie sektą. Ściągają do siebie ludzi poprzez jakieś ulotki, zaczepianie na mieście itd. .A każdy może wierzyć w co chcę, więc po kiego czorta oni to robią?? Czyżby chcieli aby większość ludzkości przeszła na ich stronę???
fructissa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-21, 14:26   #660
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez leuwen Pokaż wiadomość
do Vilandry

Tak sobie poczytałem ten całkiem ciekawy wątek, widzę że masz sporą wiedzę na temat Pisma Świętego. Więc mam kilka pytań. zaznaczam ze jestem niewierzący i nie sympatyzuję ani z Katolikami ani ze ŚJ.

Pytanie do Katolików i Światków Jehowy

Otóz biblia mówi że Chrystusa skazali na smierc Żydzi oraz ze Piłat nie widział w nim winy i umył od tego rece.
No cóz, istnieje bardzo wiele zachowanych kronik (bo rzymianie prowadzili je dosć skrupulatnie) które twierdzą zupełnie cos odwrotnego, a mianowicie ze Piłat był bardzo okrutnym namiestnikiem i skazywał ludzi na smierć bez wiekszych oporów. Trzeba pamiętać ze Palestyna była wtedy pod okupacją Rzymu. Jezus występował otwarcie przeciw Rzymowi. Stwarzał realne zagrozenie dla cesarstwa. Więc jet oczywiste że Pilat go uśmiercił, z drugiej strony zydzi nie mieli takiego powodu, bo był on prorokiem, był kimś kto chciał ich z niewoli wyswobodzić. W PŚ wogóle nie mówi się o okupacji RZymskiej. To troche dziwne, to tak jakby pisać historię osadzoną we francji w 42 r i nie wspominać o okupacji hitlerowskiej. Moim zdaniem prawda w PŚ została zafałszowana dla potrzeb krzewienia nowej wiary, która miałą sie rozprzestrzenić po cesarstwie Rzymskim, stąd bajka o tym że Zydzi usmiercili Jezusa i brak jakiejkolwiek krytyki Rzymu.
Chciałbym aby ludzie którzy mają pojęcie o PŚ odnieśli sie do tego co napisałem, oczywiscie w kontekscie prawdy historycznej.

Pytanie do ŚJ

zmienianie tresci pisma świetego jest grzechem wiec dlaczego tak pobozni ŚJ dokonali tylu zmian w piśmie świętym?

Wcześniej postawiłem te pytania Coldold (która jest Świadkiem Jehowy) w innym wątku (z którego zrobił sie offtop) no ale ten watek widzę ze jest jak najbardziej do rozmowy o tym .
krótko, bo nie chce pisac metrowych postów, które i tak nic nie dająi tak jak pisała reeva wątpi,żeby ktoś to czytał. Oczywiście można krytykować nie czytając
Żydzi nie uznali Jezusa za Mesjasz, syna Bozego
Mat 13
(54) Przyszedłszy do swego miasta rodzinnego, nauczał ich w synagodze, tak że byli zdumieni i pytali: Skąd u Niego ta mądrość i cuda? (55) Czyż nie jest On synem cieśli? Czy Jego Matce nie jest na imię Mariam, a Jego braciom Jakub, Józef, Szymon i Juda? (56) Także Jego siostry czy nie żyją wszystkie u nas? Skądże więc ma to wszystko? (57) I powątpiewali o Nim. A Jezus rzekł do nich: Tylko w swojej ojczyźnie i w swoim domu może być prorok lekceważony. (58) I niewiele zdziałał tam cudów, z powodu ich niedowiarstwa.
Jana8
(49) Jezus odpowiedział: Ja nie jestem opętany, ale czczę Ojca mego, a wy Mnie znieważacie. (50) Ja nie szukam własnej chwały. Jest Ktoś, kto jej szuka i sądzi. (51) Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeśli kto zachowa moją naukę, nie zazna śmierci na wieki. (52) Rzekli do Niego Żydzi: Teraz wiemy, że jesteś opętany. Abraham umarł i prorocy - a Ty mówisz: Jeśli kto zachowa moją naukę, ten śmierci nie zazna na wieki. (53) Czy Ty jesteś większy od ojca naszego Abrahama, który przecież umarł? I prorocy pomarli. Kim Ty siebie czynisz?
Jana 10
(31) I znowu Żydzi porwali kamienie, aby Go ukamienować. (32) Odpowiedział im Jezus: Ukazałem wam wiele dobrych czynów pochodzących od Ojca. Za który z tych czynów chcecie Mnie ukamienować? (33) Odpowiedzieli Mu Żydzi: Nie chcemy Cię kamienować za dobry czyn, ale za bluźnierstwo, za to, że Ty będąc człowiekiem uważasz siebie za Boga.
Jana19
(7) Odpowiedzieli mu Żydzi: My mamy Prawo, a według Prawa powinien On umrzeć, bo sam siebie uczynił Synem Bożym

że w Biblii nie jest wszystko opisane?

jana21
(25) Jest ponadto wiele innych rzeczy, których Jezus dokonał, a które, gdyby je szczegółowo opisać, to sądzę, że cały świat nie pomieściłby ksiąg, które by trzeba napisać.

Wszystkie cyt.przeze mnie wersety pochosząz Biblii Tysiąclecia. Skąd wiesz, że Świadkowie zminili Biblie?
Chodzi Ci o przecinek w wersecie gdzie Jezus mówi
"Powiadam ci dziś bedziesz ze mną w raju"
pisłam w któryms z postów. W jęz. hebr. nie było interunkcji.
A kto przepisywał biblie, komu dane było znać łacine? Znasz historie, więc wiesz. Przepisując Biblie, można ją było dopasowaćdo swojej teorii.
Biblia Tysiąclecia w przekł. Kardynała Wyszyńskiego, 1-wsze wydanie , imie Jehowa wymienione 6600 razy. Później i dzisiaj już tylko raz. Dlaczego?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości