|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#661 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Świadkowie Johowy - co wy o tym myślicie?
Cytat:
Co jest napisane w Biblii to ja wiem, tylko jak to się ma do historii. Bo wg mnie to ze z żydów zrobiono zabójców chrystusa jest wynkiem konfliktu o to kto miał objac po jego śmierci przywództwo. generalnie każdy tego typu mit musiał miec wątek o zdradzie, z tego też powodu zrobiono judasza zdajcą, choć ostatnio dowiadujemy sie ze wcaale nim nie był. Historia ta gdyby miałą inną fabułę, nie rózniłą by się wtedy od tysiecy innych historii o buntownikach, których zgładzili rzymianie. nowy testament ma się nijak do historii, to niestety fakt. Dlaczego nie ma nic o Rzymie? CZemu nie ma ani słowa o tym co się wtedy na tych ziemiach działo. O ucisku Rzymian? Mozesz mi to wytłumaczyc? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#662 |
Zadomowienie
|
no i jeszcze mam parę pytań. Skąd pewność ze jesteści tacy nieomylni. Przecież Wasza religia została wymyślona dopiero w koncu XIX wieku przez Pana Russel'a (wogóle kim on dla Was jest). Skąd pewnosć ze był on nieomylny i że to jego interpretacje były poprawne. no i jak ziemia przezyła 19 stu;eci bez Swiadków Jehowy ;-). To samo z tym armagedonem. Pod konic 19 wieku nasilały sie takie tezy, można o tym poczytać. Powstało wtedy wiele religii które wiesciły koniec świata. Człowiek był wtedy bardzo zagubiony, wobec szybkiego postepu i coraz wiekszego okrucieństwa wojen za którymi często nie nadązał umysł zwykłych ludzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#663 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak szczerze mówiąc, to nie wierzę, że ŚJ nie popełniają kilka razy tego samego grzechu. Cytat:
Cytat:
ROK 1925: W książce z roku 1920 Miliony ludzi z obecnie żyjących nigdy nie umrą Strażnica deklaruje: "Możemy przeto z ufnością oczekiwać, że rok 1925-y zaznaczy się powrotem Abrahama, Izaaka, Jakuba i wiernych proroków Starego Zakonu, a mianowicie tych, których Apostoł wymienia w jedenastym rozdziale listu do Żydów - do stanu ludzkiej doskonałości." (Miliony..., s.61, 1920 r., wyd. pol.) ROK 1975: "A więc pozostało siedem lat do osiągnięcia okrągłych 6000 lat siódmego dnia. Siedem lat od tej jesieni doprowadzi nas do jesieni roku 1975, kiedy to upłynie pełnych 6000 lat w Bożym siódmym dniu, w dniu Jego odpoczynku. Po sześciu tysiącach lat znoju, cierpień, trosk , chorób i śmierci pod władzą Szatana ludzkość naprawdę potrzebuje ulgi, wytchnienia. Siódmy dzień żydowskiego tygodnia, sabat, trafnie mial obrazować ostatnie 1000 lat, kiedy pod panowaniem Królestwa Bożego na czele z Chrystusem, ludzkość będzie wydźwignięta z 6000 lat grzechu i śmierci. (Obj.20:6) ... Najbliższa przyszłość na pewno będzie wypełniona zdarzeniami o znaczeniu przełomowym, ponieważ zbliża się kres starego systemu rzeczy. W ciągu co najwyżej kilku lat spełni się końcowa część proroctw biblijnych co do 'dni ostatnich', doprowadzając w wyniku, do wyzwolenia pozostałej przy życiu ludzkości pod chwalebnym tysiącletnim panowaniem Chrystusa." (Strażnica 1968 r., s.5, rozdz. "Mądre spożytkowanie czasu, JAKI JESZCZE POZOSTAŁ", wyd pol.; Przebudźcie się! 8 październik 1966, s.19 wyd. ang) "Czy na podstawie powyższych rozważań można wyrazić przekonanie, że jesienią roku 1975 będzie już po bitwie Armagedonu i że mniej więcej właśnie wtedy rozpocznie się od dawna oczekiwane tysiącletnie królowanie Chrystusa? Jest to możliwe, poczekajmy jednak i zobaczmy w jakiej mierze siódme tysiąclecie istnienia człowieka zbiega się z przyrównanym do sabatu tysiącletnim panowaniem Chrystusa. Jeśli te dwa okresy pobiegną równolegle z dokładnością co do jednego roku kalendarzowego, nie stanie się to przez zwykły przypadek czy splot okoliczności, lecz wyniknie z miłościwych zamierzeń Jehowy. ... Może tu występować różnica zaledwie tygodni lub miesięcy, a nie lat." (Strażnica nr 905, 1969 r., s.7-8, wyd. pol; Strażnica 15 sierpień 1968, s.499, wyd. ang.) Zmiany w „Strażnicy” oraz „Przebudźcie się” dotyczące końca świata: - od późnych lat 40-tych XX wieku czasopismo Przebudźcie się! na drugiej stronie każdego swego wydania twierdziło, iż czasopismo to "umacnia nadzieję na nastanie sprawiedliwości Nowego Świata". - w roku 1964 dodano myśl, że to nastapi za życia "tego pokolenia" - "...umacnia nadzieję na nastanie sprawiedliwości Nowego Świata za życia tego pokolenia". - w roku 1975 to już nie była obietnica czasopisma Przebudźcie się!. Teraz była to obietnica samego Stwórcy: "czasopismo to umacnia zaufanie do danej przez Stwórcę obietnicy, że zanim przeminie nasze pokolenie, nastanie nowy świat w którym zapanuje pokój i bezpieczeństwo." (Przebudźcie się! 8 styczeń 1975 wyd. ang.) - w roku 1982 Towarzystwo Strażnica zmieniło swoje proroctwo znajdujące się na drugiej stronie każdego Przebudźcie się! dodając dodatkowe sformułowania na temat roku 1914. Już dłużej nie występuje niewyraźne określenie "nasze pokolenie" które ujrzy koniec świata, lecz pokolenie które widziało wydarzenia roku 1914: "...czasopismo to umacnia zaufanie do danej przez Stwórcę obietnicy, że zanim przeminie pokolenie, które widziało wydarzenia roku 1914" (8 styczeń 1982 ang.) - Prawie identyczne słowa powtarzały się w każdym wydaniu aż do 8 stycznia 1987 r. kiedy czasopismo Przebudźcie się! przemieściło w/w fragment z drugiej strony na stronę czwartą i przy okazji zmieniono jego format. Począwszy od tego wydania, proroctwo na temat pokolenia roku 1914 zostało całkowicie porzucone. Później zostało odnowione na stronie czwartej w wydaniu z 8 marca 1988 r. - "...czasopismo to umacnia zaufanie do danej przez Stwórcę obietnicy, że zanim przeminie pokolenie które widziało wydarzenia roku 1914" które to słowa pojawiały się aż do października 1995 r. - Jednakże wtedy pokolenie, które widziało wydarzenia roku 1914 już w pełni przeminęło. To, co z niego zostało, to relatywnie niewielka już garstka osób posiadających prawie sto lat. "Co najważniejsze, czasopismo to umacnia zaufanie do danej przez Stwórcę obietnicy, że zanim przeminie pokolenie pamiętające wydarzenia z roku 1914, nastanie nowy świat w którym zapanuje pokój i bezpieczeństwo." [Przebudźcie się! nr 9 z 8 września 1995 r.] - w wydaniu Przebudźcie się! z 8 listopada 1995 r. poprzez powrót do języka używanego przed rokiem 1964. Teraz Przebudźcie się! deklarowało: "Co najważniejsze, czasopismo to umacnia zaufanie do obietnicy naszego Stwórcy, że obecny niegodziwy i pełen bezprawia system rzeczy zostanie zastąpiony przez nowy świat, w którym zapanuje pokój i bezpieczeństwo." To tyle z mojej strony na temat końca świata. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#664 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bibilia liczy 1352 str. Jest najgrubszą księga, a Ty chcesz, żeby tam były opisane losy Rzymian. Są uczniów. Bibli to nie "Kod Leonarda da vici" Ta księga przetrwała tysiące lat. Czyż to o czymś nie świadczy? a ja mam wrażenie, że Ty podwarzasz jej prawdziwość. Na kontynencie katolicka inkwizycja bezwzględnie ścigała „heretyckie” sekty, na przykład francuskich waldensów, i prześladowała je za głoszenie „na podstawie ewangelii, listów oraz innych świętych pism, (…) gdyż laikom całkowicie zabroniono zwiastowania i objaśniania Pisma Świętego”. Dlaczego akurat ta księga była zabroniona? Na przykład w czasach, gdy większość ludzi wierzyła, że ziemia jest płaska, jeden z pisarzy biblijnych napisał o ‛okręgu ziemi’, czyli kuli ziemskiej (Izajasza 40:22). Ponad 3000 lat przed tym, jak słynny uczony Izaak Newton wyjaśnił, że planety utrzymują się w pustej przestrzeni kosmicznej dzięki grawitacji, w Biblii opisano Ziemię jako ‛zawieszoną na niczym’ (Hioba 26:7). W innym fragmencie sprzed 3000 lat tak przedstawiono obieg wody w przyrodzie: „Wszystkie rzeki idą do morza, wszakże morze nie wylewa; do miejsca, z którego rzeki płyną, wracają się, aby zaś stamtąd wychodziły” (Kaznodziei 1:7, Biblia gdańska) O Boskim natchnieniu Biblii świadczy jeszcze coś innego. Księga ta zawiera proroctwa, które naprawdę się spełniły, tak iż można je nazwać historią spisaną z góry. Część z nich dotyczy Jezusa Chrystusa. Na przykład Pisma Hebrajskie z ponad siedemsetletnim wyprzedzeniem dokładnie przepowiedziały, że miał się on narodzić „w Betlejem Judejskim” (Mateusza 2:1-6; Micheasza 5:2). A oto kolejne proroctwo. W Liście 2 do Tymoteusza 3:1-5 czytamy: „W dniach ostatnich nastaną krytyczne czasy trudne do zniesienia. Albowiem ludzie będą rozmiłowani w samych sobie, rozmiłowani w pieniądzach, zarozumiali, wyniośli, bluźniercy, nieposłuszni rodzicom, niewdzięczni, nielojalni, wyzuci z naturalnego uczucia, nieskłonni do jakiejkolwiek ugody, oszczercy, nie panujący nad sobą, zajadli, nie miłujący dobroci, zdrajcy, nieprzejednani, nadęci pychą, miłujący bardziej rozkosze niż miłujący Boga, zachowujący formę zbożnego oddania, ale sprzeniewierzający się jego mocy”. Czyż nie jest to trafny opis postawy wielu ludzi w naszych czasach? A sporządzono go w 65 roku n.e., czyli ponad 1900 lat temu! Jeśli chcesz więcej historii poszukaj w googlach |
|
![]() ![]() |
![]() |
#665 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://watchtower.org.pl/dr-prophecies.php napisanej przez byłego ŚJ David A. Reed Wiesz,ja juz dosyć sie tłumaczyłam , cytowałam biblie. Piszesz, że nie bedzie Nowego świata, wie wytłumacz mi wersety" O dniu owym i godzinie”, powiedział Jezus, „nikt nie wie, ani aniołowie niebios, ani Syn, tylko Ojciec” (Mateusza 24:36). Chociaż Jezus podał znaki Mat. 24 (6) Będziecie słyszeć o wojnach i o pogłoskach wojennych; uważajcie, nie trwóżcie się tym. To musi się stać, ale to jeszcze nie koniec! (7) Powstanie bowiem naród przeciw narodowi i królestwo przeciw królestwu. Będzie głód i zaraza, a miejscami trzęsienia ziemi. (8) Lecz to wszystko jest dopiero początkiem boleści. (9) Wtedy wydadzą was na udrękę i będą was zabijać, i będziecie w nienawiści u wszystkich narodów, z powodu mego imienia. „W dniach ostatnich nastaną krytyczne czasy trudne do zniesienia. Albowiem ludzie będą rozmiłowani w samych sobie, rozmiłowani w pieniądzach, zarozumiali, wyniośli, bluźniercy, nieposłuszni rodzicom, niewdzięczni, nielojalni, wyzuci z naturalnego uczucia, nieskłonni do jakiejkolwiek ugody, oszczercy, nie panujący nad sobą, zajadli, nie miłujący dobroci, zdrajcy, nieprzejednani, nadęci pychą, miłujący bardziej rozkosze niż miłujący Boga, zachowujący formę zbożnego oddania, ale sprzeniewierzający sie jego mocy; i od tych sie odwróć. Natomiast ludzie niegodziwi i oszuści będą sie posuwać od złego ku gorszemu, wprowadzając w błąd i będąc w błąd wprowadzani” (2 Tymoteusza 3:1-5,13) O czym mówi Jezus i co to są dni ostatnie? Co to jest Armagedom? (Objawienia 16:16) co znaczy ten werset Objawienie 21:3 I usłyszałem donośny głos mówiący od tronu: ;Oto przybytek Boga z ludźmi: i zamieszka wraz z nimi, i będą oni Jego ludem, a On będzie "BOGIEM Z NIMI"*. 4 I otrze z ich oczu wszelką łzę, a śmierci już odtąd nie będzie. Ani żałoby, ni krzyku, ni trudu już [odtąd] nie będzie, bo pierwsze rzeczy przeminęły». 5 I rzekł Zasiadający na tronie: «Oto czynię wszystko nowe. I mówi: ;Napisz: Słowa te wiarygodne są i prawdziwe i dlaczego apostołowie głosili o zmartwychwstaniu? co znaczą te wersety z Matusza (3) A gdy siedział na Górze Oliwnej, podeszli do Niego uczniowie i pytali na osobności: Powiedz nam, kiedy to nastąpi i jaki będzie znak Twego przyjścia i końca świata? (4) Na to Jezus im odpowiedział: Strzeżcie się, żeby was kto nie zwiódł. (5) Wielu bowiem przyjdzie pod moim imieniem i będą mówić: Ja jestem Mesjaszem. I wielu w błąd wprowadzą. (6) Będziecie słyszeć o wojnach i o pogłoskach wojennych; uważajcie, nie trwóżcie się tym. To musi się stać, ale to jeszcze nie koniec! (7) Powstanie bowiem naród przeciw narodowi i królestwo przeciw królestwu. Będzie głód i zaraza, a miejscami trzęsienia ziemi. (8) Lecz to wszystko jest dopiero początkiem boleści. (9) Wtedy wydadzą was na udrękę i będą was zabijać, i będziecie w nienawiści u wszystkich narodów, z powodu mego imienia. (10) Wówczas wielu zachwieje się w wierze; będą się wzajemnie wydawać i jedni drugich nienawidzić. (11) Powstanie wielu fałszywych proroków i wielu w błąd wprowadzą; (12) a ponieważ wzmoże się nieprawość, oziębnie miłość wielu. (13) Lecz kto wytrwa do końca, ten będzie zbawiony. (14) A ta Ewangelia o królestwie będzie głoszona po całej ziemi, na świadectwo wszystkim narodom. I wtedy nadejdzie koniec i te (34) Zaprawdę, powiadam wam: Nie przeminie to pokolenie, aż się to wszystko stanie. (35) Niebo i ziemia przeminą, ale moje słowa nie przeminą. (36) Lecz o dniu owym i godzinie nikt nie wie, nawet aniołowie niebiescy, tylko sam Ojciec. (37) A jak było za dni Noego, tak będzie z przyjściem Syna Człowieczego. (38) Albowiem jak w czasie przed potopem jedli i pili, żenili się i za mąż wydawali aż do dnia, kiedy Noe wszedł do arki, (39) i nie spostrzegli się, aż przyszedł potop i pochłonął wszystkich, tak również będzie z przyjściem Syna Człowieczego. I o czym w ogóle pisze księga Objawienia? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#666 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do proroctw to jest ich pełno, Nostradamus też wiele przepowiadał. Co do tego jacy są ludzie, to wcale nie są inni niż 1000 lat temu. Ludzie zawsze miłowali bogactwo, posługiwali się kłąmstwem, mordowali innychw imię władzy i bogactwa. Takie proroctwa może sobie każdy stworzyć. Biblia jest napisana takim językiem i w sposób tak uniwersalny ze można ją w bardzo różny sposób interpretować. Ponawiam ostatnie pytanie, skąd u was monopol na nieomylność, kim jest dla was pan russel, i skad wiadomo ze on był nieomylny. Aha i prośba do ciebie i coldold. może piszmy co sadzimy swoimi słowami a nie bawmy się we wklejanki ctrlc ctrl v, bo chyba nie o to tutaj chodzi. Prosiłbym Cię jesli mozesz byś przytoczyła jakieś fakty historyczne a nie tylko cytaty z biblii, na poparcie swoich tez. Mi chodzi tutaj o dyskusję opartą na faktach a nie na dogmatach. Co do okrągłosci ziemi, to fakt ten znano już w starożytnosci, czego dowodem jest znajomość kalendarza. W średniowieczu zostało to jednak zagubione i wypaczone, choć KK z pewnością doskonale wiedział jaka jest prawda. Ale katolicyzm jak i Wasza wiara, ma raczej wstret do wiedzy innej niż pochodząca od nich samych. Większość religii próbuje ograniczać dostęp do wiedzy swoich wiernych. Ludźmi niwykształconymi manipuluje się o wiele łatwiej. Co do kodu leonarda to jest tam wiele nieprawdy i fikcji, ale dobrze ze powstał ten film bo ludzie przynajmniej zaczęli zadawać pytania. Nie wiem jak to jest u Was, ale jak to wytłumaczyc ze mria magdalena miała dostęp do ciała jezusa, skoro wg tradycji zydowskiej kobieta nie będaca matką lub żoną zmarłego nie miała dostępu do zwłok. Jak to wytłumaczyc. W tamtych czasach zakazy religijne traktowano bardziej serio niż dzisiejszych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#667 |
Zakorzenienie
|
Leuwen ciekawe rzeczy piszesz.
Też mnie nurtują takie pytania ![]()
![]() |
#668 |
Zakorzenienie
|
Nie wierzysz Biblii i ja mam Co udowodnić na podst. faktów hist. , że bibila jest prawdziwa tzn. zgodna z historią. Sorry, ale ja nie jestem google. Jestes ciekwa to poszukaj w necie.ŚJ opieraja sie w przciwieństwie do religi katolickiej , która jest misz-maszem chcrzściajaństwa, pogaństwa i własnych tzn,klerykalnych wymysłów ( patrz dogmaty ustalane na soborach). Czytałam na Plotkowym watek "Kolenda" i duża część dziewczyn wie , że Jezus nie urodził sie w grudniu i że choinka pochodzi z pogaństwa, zresztą jak dopasowanie daty urodzin Jezusa. Ale obchodzą bo to tradycja. A w Biblii ( nie będę cyt. bo nie chcesz) pisze, że Bóg brzydzi się waszymi świętami i zwyczajami.
Teraz z ciekaowści zobaczyłam jak czy w sepuagindzie jest słowo krzyż Wziełam za przykład Łuk23:26 brzmi on tak kai wv aphgagon auton epilabomenoi simwnov tinov kurhnaiou tou ercomenou ap agrou epeyhkan autw ton stauron ferein opisyen tou ihsou i mamy słowo stauros W klasycznej grece słowo to oznaczało po prostu pionową belkę, czyli pal. Krzyż wywodzi się z pogaństwa. Po za tym w Bibli pisze 1 Koryntian 10:14: „Moi umiłowani, uciekajcie od bałwochwalstwa". (bałwan, bożek to wizerunek albo symbol będący przedmiotem wielbienia, adoracji, kultu) Wyjścia 20:4,5 (BT): „Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią. Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył". Co do Kodu, nie zastanowiło Cie dlaczego tak zawzięcie szukano grobu Mari Magdaleny a nie Jezusa? Przecież wg. Browna był człowiekiem więc musiał być gdzieś pochowany ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#669 |
Zakorzenienie
|
W którym moim poście napisałam coś takiego
![]() Celem mojego poprzedniego postu jest uzmysłowienie niektórym osobom, że ŚJ wielokrotnie zmieniali swoje proroctwa, aby dopasować je one do swojej "religii". A u ŚJ jest inaczej? U Was też są osoby odpowiedzialne za interpretowanie Pisma Świętego oraz pisanie różnych artykułów i książek. Skąd macie pewność, że te akurat teksty są natchnione przez Boga i są niepodważalne? Na prawdę nie rozumiem skąd ta pewność, że wasza interpretacja Pisma Świętego jest najlepsza i najbardziej odpowiednia? |
![]() ![]() |
![]() |
#670 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dalej nic nie piszesz o panu russelu i początkach waszej wiary ;-) Rozumiem że czekasz na odpowiedx któregoś ze swoich guru bo sama nic jeszcze nie wymyśłiłaś. Kod mnie nie zastanawia, bo w żaden sposób mnie nie oświecił, wątpliwosci miałem duzo wczesniej i książka ta w zaden sposób na mnie nie wpłynęła. To że kościół katolicki zafałszował historię jest oczywiste i wcale nie chcę sie z tym kłocić. To co piszesz o datach narodzenia i obchodzenia świat również sie zgadza. Co nie zmienia faktu ze Wasza wiara została wymyślona przez pana russela, który dla mnie niczym się nie różni od wielu innych szarlatanów którzy buszują po stanach zjednoczonych , czy to katolickich czy innych, którzy mają potrzebe adoracji grupy wiernych i wpatrzonych ludzi ślepo wykonujących polecenia. Macie Żydów za antychrystów (tak napisała coldold) ale chętnie korzystacie z ich osiągnięć. Bo niestety żydzi pod względem dorobku naukowego mają największy wkład na ziemi. Wystarczy otworzyc encyklopedię. Większość najwybitniejszych ludzi nauki to żydzi. To bardzo ciekawa nacja bo choć nie mieli przez 2 tys lat swojego panstwa to zachowali swoją religię i odrębność. Nie znam takiego drugiego narodu na ziemi. A jak chcesz się bawic we wklejanki to proszę. To do niczego nie prowadzi bo każda ze stron ma inne argumenty i z każdym z nich częsciowo można sie zgodzić. Ja chciałbym zebyś wypowiedziałą swoje własne zdanie a nie to co każa wam mówić ;-) Uczą, że słowo gr. stauros tłumaczone na krzyż trzeba przełożyć na pal, słup, belka, pień. Biblia dla wyrazu słup i równoznacznego słowa pal stosuje inne określenie: gr. stylos (Ap 10:1), a dla belki, kłody, pnia używa określenia gr. dokos (Mt 7:3, Łk 6:41, por. 1Krl 6:15n., 2Krl 6:2, 5, Ba 6:19, 54, Pnp 1:17 wg LXX). Por. Iz 29:26, Job 14:8. Zapytajmy ŚJ, jaki jest grecki odpowiednik słowa krzyż, skoro stauros to wg nich pal. Wydaje się, że ŚJ ugięli się pod argumentami innych i przyznają czasem, że stauros oznacza krzyż: "W klasycznej greczyźnie słowo to oznaczało po prostu ustawioną pionowo belkę, czyli pal. Później zaczęto też nazywać tak pal egzekucyjny z belką poprzeczną" ("Prowadzenie rozmów..." s.153). Wyjaśniam, że klasycy greki to V-IVw. przed Chr., a owo "później" to czasy pewnie tuż przed narodzeniem Jezusa, kiedy wprowadzono karę krzyżowania (por. "Całe Pismo jest natchnione..." s.316: "W wiekach od IX do IV p.n.e. trwał okres tak zwanej greki klasycznej"). ŚJ uczą, że słowo stauros pochodzi od określeń: "ogrodzić słupami", "otoczyć ostrokołem, palisadą" ("Chrześcijańskie Pisma Greckie..." s.418). Zauważmy jednak, że w Biblii ŚJ padają słowa: "palisada" (Iz 29:3) i "zaostrzone pale" (Łk 19:43), ale w obu wypadkach tekst grecki ma w tych miejscach słowo charaka (por. "Wielki Słownik Grecko-Polski Nowego Testamentu" Ks.R.Popowski; charaks - palisada, ostrokół, częstokół). Widać więc, że w Biblii słowo "palisada" nie ma nic wspólnego z terminem stauros. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#671 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy - co wy o tym myślicie?
Cytat:
Pan Russel był oficjalnym założycielem Organizacji, która początkowo nosiła nazwę Badacze Pisma Świętego. Dla mnie jest człowiekiem godnym szacunku, ale to Bóg mu błogosławił, więc chwała należy się Jemu, a nie Russelowi. Pierwszym Świadkiem Jehowy co wynika z Biblii był Abel. Oczywiście nie działał jako organizacja religijna, z prostej przyczyny, nie miał całego Pisma Świętego. "Kiedy w roku 537 p.n.e. zesłańcy żydowscy powrócili z wygnania, nie tylko ziemska organizacja świadków Bożych miała poznać, że On jest Jehową. Musiały to poznać również narody pogańskie. Międzynarodowe rozprzestrzenienie się tak ważnej wiadomości przepowiedział prorok Ezechiel po spustoszeniu Jeruzalem i Judy w roku 607 p.n.e., gdy przesiedleni Żydzi przebywali już na zesłaniu w Babilonie. Do opustoszałych „gór Izraela” prorok Ezechiel zwrócił się w natchnieniu jako rzecznik Jehowy w te słowa" A więc już Ezechiel spełniał rolę dzisiejszych Świadków Jehowy "Kiedy nadeszła pora, żeby Jehowa za pośrednictwem Jezusa Chrystusa zaczął jednoczyć ze sobą prawdziwych czcicieli, posłał go na ziemię jako swego rzecznika (Hebr. 1:1, 2). Później, po wylaniu ducha świętego w dniu Pięćdziesiątnicy 33 roku n.e., został założony zbór chrześcijański. Po powrocie Jezusa do nieba zbór ten stał się narzędziem Jehowy, służącym do pouczania poszczególnych chrześcijan oraz do koordynowania ich wysiłków. Ustanowiono nadzorców, żeby sprawowali przewodnictwo w miejscowych zborach, zaś centralne ciało kierownicze podejmowało niezbędne decyzje i koordynowało działalność. Nie ulega wątpliwości, że Jehowa powołał do istnienia na ziemi organizację złożoną z prawdziwych chrześcijan (Dzieje 14:23; 16:4, 5; Gal. 2:7-10)." ŚJ nie głoszą końca świata, bo Biblia mówi, że Ziemia jest niezniszczalna. Głosimy koniec złego systemu rzeczy. Co do Żydów, to wola Boga by byli odrębni. A przykład z wynalazkami Żydów, jest po prostu delikatnie mówiąc beznadziejny
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#672 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za czasów apostolskich takie było jego podstawowe znaczenia, innego znaczenia nie nabrało ono potem jeszcze przez długi czas, a jeśli w ogóle do tego doszło, to tylko dlatego, iż pomimo braku przekonywujących dowodów z jakiegoś względu zakładano, że ten jeden stauros, na którym stracono Jezusa, miał taki szczególny kształt" (ss. 23,24; zob. też The Companion Bible, Thetford, Anglia 1974, dodatek 162). A zatem dowody przemawiają za tym, ze Jezus poniósł śmierć na palu, a nie na tradycyjnym krzyżu. Jakie jest historyczne pochodzenie krzyża czczonego w chrześcijaństwie?Niemal w każdym zakątku starego świata znaleziono najróżniejsze przedmioty oznakowane rozmaitymi formami krzyża, pochodzące z okresów znacznie dawniejszych niż era chrześcijańska. Niezliczone przykłady tego odkryto w Indiach, Syrii, Persji i Egipcie (...) Chyba można uznać, że w czasach przedchrześcijańskich i wśród ludów niechrześcijańskich krzyż był niemal w powszechnym użyciu i w bardzo wielu wypadkach wiązało się to z jakąś formą kultu przyrody. Kształt (...) wywodzi się ze starożytnej Cheldei, gdzie było on symbolem boga Tammuza (kształtem przypominał bowiem mistyczne Tau, inicjał jego imienia), podobnie zresztą jak w innych okolicznych krajach, z Egiptem włącznie. Do połowy III wieku po Chr. kościoły albo już odstąpiły od niektórych nauk wiary chrześcijańskiej, albo je pozmieniały. Chcąc podnieść prestiż odstępczego systemu kościelnego, zaczęto przyjmować do kościołów pogan, którzy się nie odrodzili przez wiarę, i bardzo często pozwalano im zachowywać pogańskie znaki i symbole. Z tego powodu przyjęto również Tau, czyli T, najczęściej z obniżoną poprzeczką, jako wyobrażenie krzyża Chrystusoweg 787 - Sobór w Nicei dopuścił kult krzyża, relikwii i obrazów świętych, choć jeszcze synod w Elwirze (306 r.) orzekł, że "nie należy czcić obrazów, ani modlić się przed nimi i powiedz mi jak można wymyśleć religie, która w 100% opiera sie na Biblii. Jak jest inaczej, to pisz. Bo tak jak pisałam w religia katolicka to misz-masz. Czary, wróżby,święta,obrazy, kult krzyża to wszytsko wywyodzi sie z pogaństa i jest sprzeczne z biblią. A co ŚJ robią sprzecznego z Biblią? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#673 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W takim razie czy możesz wymienić jeszcze jakiś świadków jehowy którzy zyli powiedzmy od 300 rne do roku 1872 kiedy to pan russel stworzył wasze wyznanie? Bo wiesz to jest kawał czasu. No chyba ze pan russel przeniósł sie w czasie, albo miał jakies kontakty z zaświatami, no ale wy w podróze w czasie ani w zaswiaty nie wierzycie, bo wg was nie ma tamtego świata a człowiek zyje pókiw pamieta o nim bóg z tego co gdzieś kiedys czytałem. Bzdury gadasz że ziemia jest niezniszczalna. Oczywiscie ze jest, my nie bedziemy tego światkiem ale nasze prapraprapra do x potęgi wnuki napewn tak. A stanie się to kiedy słonce sie wypali. Najpierw załamie sie w nim grawitacja która trzyma je w kupie, co sprawi że rozłazace sie słonce o co prawda mniejszej temperaturze ale dla nas i tak za wysokiej i dla wszystkiego co żyje, pochłonie naszą planetę, potem sie zapadnie. Nie wiem ile wtedy zostanie z ziemi, można tylko przypuszczać obserwując analogiczne końce gwiazd w innych systemach ;-) I jeśłi człowiek nie wymyśli nic do tego czasu, nie skolonizuje innych planet to prawdopodobnie bedzie mu dane podzielic los dinozaurów, razem znim zginie również stworzony przez niego bóg ;-) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#674 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ależ jest niezniszczalna mam nadzieję, że się o tym przekonasz.
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#675 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
„Ziemia trwa na wieki (Ps. 102:26-28) „Założył ziemię na jej ustalonych miejscach; nic nią nie zachwieje po czas niezmierzony, na zawsze”. (Ps 104:5) „Pokolenie przychodzi i pokolenie odchodzi, a ziemia trwa po wszystkie czasy” (Kaznodzieji 1:4) „Prawi posiądą ziemię i będą na niej przebywać na zawsze”. (Ps 37:29) „Prawi bowiem zamieszkiwać będą ziemię i nienaganni pozostaną na niej Lecz bezbożni zostaną z ziemi wytraceni, a niewierni z niej wykorzenieni” (Przypowieści 2:21-22) „Prawy nie zachwieje się po czas niezmierzony, lecz niegodziwi nie będą przebywać na ziemi”. (Przypowieści 10:30) „Na wieki posiądą ziemię” (Iz 60:21) „Prostolinijni bowiem będą przebywać na ziemi i nienaganni będą na niej pozostawieni”. (Przysłów 2:21) I otrze z ich oczu wszelką łzę, i śmierci już nie Będzie ani żałości, ani krzyku, ani bólu już nie będzie. To, co poprzednie, przeminęło”. (Objawienie 21:4) „…bo przecież Bóg musi okazać się prawdomówny” (Rzymian 3:4) „Bóg nic jest człowiekiem, by miał kłamać, ani synem ludzkim, by miał żałować. Czy powiedział, a nie uczyni, i mówił, a nie spełni?” (4 Mojżeszowa [Liczb] 23:19) „Mamy więc słowo prorocze tym bardziej potwierdzone, a wy czynicie dobrze, gdy zwracacie na nie uwagę jak na lampę świecącą w ciemnym miejscu — aż dzień zaświta i wzejdzie jutrzenka w waszych sercach”. (2Piotra 1:19) |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#676 |
Raczkowanie
|
Jeżeli można przerwać teologiczną dyskusję.
Primo. Proszę nie nazywać ŚJ chrześcijanami (bo nimi poprostu nie są..) Secundo. Po wielu rozmowach ze "eŚJotem" stwierdzam że dalsza dyskusja z nim nie ma sensu gdyż są to ludzie ślepo zapatrzenie w (swój) słuszny punkt widzenia, (jak to ktoś ładnie napisał "posiadający "klapki na oczach") których nie da się przekonać. Nawet jeżeli atgumenty są trafne. Ludzie Ci to typowi "doktrynerzy", którzy zamknięci są na wszelkie próby p0rzedstawienia rzeczowych argumentów (vide: rozmowa na temat daty końca świata ![]() Tertio. ŚJ nienawidzą KK. Osoba z którą Ja rozmawiałem szydziła z "KaKa" (co objawialo się w wyśmiewaniu i parodiowaniu księży), więc ogólnie nie dziwię się że ŚJ takimi (w moim mniemaniu) banalnymi argumentami atakuje katolikow. Quarto. Najbardziej szkoda mi tego bo dużo ŚJ to naprawde mądrzy ludzie. Jak pisze autorka tematu są to właśnie osoby "bardzo uduchowione" i uważam że na takie wlaśnie osoby "polują". PS Jeżeli kogoś obraziłem z góry przepraszam. Wyrażam tylko subiektywną opinię. |
![]() ![]() |
![]() |
#677 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze co się tyczy początków wątku, że niejako organizacja ŚJ jest sektą, jest na to werset. "Lecz wyznaję przed tobą, że zgodnie z drogą, którą oni nazywają ‚sektą’, ja tak właśnie pełnię świętą służbę dla Boga moich praojców, wierząc we wszystko, co ujęto w Prawie i napisano u Proroków"
Świat nienawidzi wszystkiego co do niego nie należy, a ŚJ nie należą do świata: "Gdybyście byli częścią świata, świat kochałby to, co jest jego własnością. A ponieważ nie jesteście częścią świata, ale ja was ze świata wybrałem, dlatego świat was nienawidzi"
![]() ![]() |
![]() |
#678 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro jesteś taki mądry korzystając z definicji chrześcijanina, jako naśladowcy Jezusa, podaj przykład w którym ŚJ niedomagają. Bo ja mogę Ci podać mnóstwo przykładów w których to inne wyznania "chrześcijańskie" nie naśladują Jezusa. Przykład podany przez Ciebie, tej dziewczyny, jest okropny, nie pochwalam takiego zachowania i nigdy nie kpiłam ze szczerych wyznawców jakiegokolwiek wyznania.
|
![]() ![]() |
![]() |
#679 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bzdura jakich wiele. Słońce ma zbyt małą masę. ![]()
![]() |
#680 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Koniec ziemi niestety nastąpi. Dyskusja z Tobą jest dziwna i trochę faktycznie bez sensu jak to pisze E2rd, tak samo zresztą bez sensu jak z innymi głeboko wierzącymi ludźmi. Raz przytaczasz fakty, kiedy faktów nie starcza wyciagasz biblię. jest oczywiste ze koniec ziemi nastąpi wraz z koncem słonca, i ze tak kiedyś się stanie nie ma najmniejszych watpliwosci. Ja tak sobie tylko czekam i chciałbym dożyc chwili kiedy potwierdzone zostanie życie inteligentne na innej planecie. Wtedy bedziemy mieli wysyp ludzi typu pan russel którzy dopiszą następną część biblii ;-) Dlaczego mam wierzyć w coś co przeczy zdrowemu rozsadkowi? Ludzie przyjęli chętnie chrzescijanstwo, bo było im tak wygodnie, a przeewszystkim taniej. dlatego tak szybko rozprzestrzeniła się ta religia. Ciekawe że na świecie prawie nie ma religii politeistycznych, tylko w jakiś bardzo zacofanych regionach ;-). Widzisz vilandro, sądząc po tym jak sami zmieniacie często swoje doktryny, o koncu swiata o krzyżu (bo na początku wierzyliście przecież w krzyż) smiem twierdzic że i Wasza religia będzie ciągle ewoluować,zależnie od potrzeb zdobywania nowych wiernych. Tak to juz ten biznes sie kręci. a jeśłi uda wam sie zdobyc w jakimś kraju większość9w co jednak wątpie) to też bedziecie szarpać kasę i odcinać kupony od włożonej pracy ;-), bo zeby się ten biznes kręcił to jednak potrzebne sa łowce do strzyżenia i dobry pasterz ;-). Walcycie o wiernego tak jak korporacje walczą o klienta, przekonując strasząc stosując czarny PR. Widać jak bardzo lubią się ŚJ i KAtolicty i prawosławni i wielu innych. Niby ekumenizm, ale jakby mogli to nawzajem by sie na stosach pospalali w walce o wpływy ;-) Najlepsze jest to ze żadne z nas się nie przekona kto ma rację ;-) Bo po smierci tak naprawdę nie ma nic ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#681 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Koniec ziemi na szczęście nigdy nie nastąpi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#682 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zbyt małą masę do czego? Bo nie rozumiem twojego toku myslenia? CZłowiek jest jak świnia i przyzwyczaja sie do wszystkiego, do zanieczyszczeń też sie przystosuje, ale temperatury kilkunastu tysiecy stopni raczej żaden znany organizm żywy nie jset w stanie przetrzymać. Większosć teorii mówi jednak że masa słonca jest wystarczjaca by zmieniło się ono w czerwonego olbrzyma ;-) właściwie to nie słyszałem chyba o innych jeśłi takie gdzieś widziałaś to poprosszę o przykład. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#683 |
Zakorzenienie
|
linka do Biblii
![]() Nie wierzysz w Biblie a wiesz, ze przepowiedziała wiele wydarzeń z historii świata? m.in. w księdze Daniela wymienione zostały kolejno wszystkie, występujące po sobie potęgi świata starożytnego: Babilonia, Medo-Persja, Grecja, Rzym, a także upadek tego ostatniego. (Proroctwo skupiło uwagę na Zachodniej części Imperium, która upadła w r. 476 po Chr.) i powstanie na jego gruzach "dziesięciu państw" - co znalazło zdumiewająco dokładne wypełnienie (czytaj: Dan 2,31-43; 7,1-8.17-25). Biorąc pod uwagę iż Księga Daniela została napisana w VI wieku przed Chr. wymowa tego faktu jest jednoznaczna! Z Bożej inspiracje dane były także i pozostałe proroctwa, m.in. o zburzeniu Tyru (Ezech 26,1-5); o zamknięciu "Bramy Piekielnej" (Ezech 44,1.2); o upadku Babilonu (Iz 13,17-22); a nawet taki szczegół z historii Grecji jak to, że następcą króla Aleksandra Macedońskiego nie będzie żaden z synów, ani krewnych, lecz tron posiądą obcy (i tu wskazano wyraźnie na podział tego państwa na cztery części, pod władiazą czterech diadochów (Dan 11,3.4; 7,6; 8,3-8.20-22). i historia aktualna 1) niewierzono w potop (1 Mjż 6-8): dziś organizuje się poważne ekspedycje naukowe na górę Ararat, gdzie w lodowcu znaleziono "wielki drewniany przedmiot, kształtem przypominający olbrzymią łódź"! 2) Negowano istnienie starożytnego miasta Sychem, o istnieniu którego mówiła jedynie Biblia (Joz 20,7; 21,21): archeolodzy znaleźli jednak jego ruiny na "górze Efraim", w miejscu wskazywanym przez tekst Pisma Świętego! 3) Uśmiechano się, podczas czytania sprawozdania o zdobycia Jerycha, którego mury podły na skutek dźwięku trąb i krzyku ludu (Joz 6,15.16.20): łopatki archeologów odkryły szczątki tego starożytnego miasta - potwierdził się nie tylko fakt jego zdobycia, ale i charakterystyczny sposób upadku murów Jerycha! Odkrycie potężnej, burzącej siły infradźwięków, wskazało na ścisłość tekstu biblijnego (infradźwięki, czyli poddźwięki, to drgania o szczególnie niebezpiecznej, burzącej częstotliwości, które wydają niektóre instrumenty) 4) Nie wierzono także informacji z księgi Jonasza, z której wynika, że miasto to posiadało wówczas sto dwadzieścia tysięcy mieszkańców! Według krytyków, żadne z miast w tamtym okresie nie było ani nie mogło być - tak ludne! -Wykopaliska w Nimrud, ok. 20 mil od Niniwy wykryły ogromny posąg króla Aszurnasipala z szeregiem różnych napisów. Oprócz różnych przedmiotów znaleziono również kartkę z menu bankietu z okazji poświęcenia jego pałacu, na który zaproszono 70 tysięcy "głównych osób z Nimrudu", co oznacza że dużo więcej ludzi mieszkało w mieście. Jest to dowodem że miasta w owych czasach były gęsto zaludnione, jak to podaje Biblia. Gdy Niniwa była u szczytu swej potęgi, Nahum przepowiadał jej zgubę. Niektórzy nazywają proroctwa Nahuma "Pieśnią Śmierci Niniwy". Po za tym wytłumacz mi fenomen Biblii. Ksiega która przetrwała wieki, mimo, ze była zakazana, ze palono na stosie za jej posiadanie, prztłumaczona na wszystkie języki, nawet narzecza. Znasz druga taka? |
![]() ![]() |
![]() |
#684 |
Zakorzenienie
|
Ja wiem, ja wiem jaka będzie odpowiedź, coś w stylu: "Ludziom jest tak wygodnie, potrzebują tego itp itd"
![]() ![]() |
![]() |
#685 |
Zakorzenienie
|
ja wierze , że leuwen wymyśli cos bardziej inteligentnego, błyskotliwego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#686 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#687 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
haha! czym natchniona? bez przesady. lepiej przyznaj ze Koran tez jest natchniony....
moje ubranka na wymiane ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=187039 wejdz i zobacz i ksiązki ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=186983 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#688 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natchniona nie przez co a przez KOGO- Boga. Ziemia jest niezniszczalna, nic nią nie zachwieje. A co do dzieci, to uwierz jesteś takim dzieckiem: "Bo chociaż ze względu na czas doprawdy powinniście być nauczycielami, wy znowu potrzebujecie kogoś, kto by was od początku uczył elementarnych rzeczy ze świętych oświadczeń Bożych, i staliście się jak potrzebujący mleka, a nie stałego pokarmu"
|
![]() ![]() |
![]() |
#689 |
Rozeznanie
|
krew mnie zalewa....
skad wiesz ze ziemia jest niezniszczala? gdzies to wyczytała??? dobra, załózmy ze abel był pierwszym meczennikiem. ale gdzie jest werset mówiacy ze był on pierwszym swiadkiem????? moze był on pierwszym zielonoswiatkowcem? a moze adwentysta? i zapoczatkował pierwszych adwentystów... biblia tego nie okresla a kazdy sobie nagina do siebie...
moje ubranka na wymiane ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=187039 wejdz i zobacz i ksiązki ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=186983 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#690 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Otóż Abel złożył odpowiednią ofiarę, zrobił to z właściwych pobudek i poparł stosownymi uczynkami. Przyniósł w darze krwawą ofiarę, wyobrażającą życie pierworodnych z jego trzody, natomiast Kain ofiarował martwe płody rolne (1 Mojż. 4:3, 4). Do złożenia tej ofiary nie pobudziła go wiara, dzięki której godna przyjęcia okazała się ofiara Abla. Kain musiałby dokonać zmian w swym sposobie oddawania czci Bogu. Tymczasem odrzucił Jego radę i ostrzeżenie i zamordował wiernego Abla, czym zdradził złe nastawienie swego serca (1 Mojż. 4:6-8; 1 Jana 3:11, 12). Abel przejawiał wiarę, której brakowało jego rodzicom. Lojalnym postępowaniem poświadczał, że według niego zwierzchnictwo Jehowy jest sprawiedliwe i słuszne. Przez całe swe życie, trwające jakieś sto lat, dowodził, iż człowiek może pozostać wierny Bogu, chociażby musiał przypieczętować swe świadectwo śmiercią. A krew Abla w dalszym ciągu „mówi”, ponieważ natchnione doniesienie o jego śmierci męczeńskiej zanotowano w Biblii dla pożytku późniejszych pokoleń. Świadczymy o Jehowie, czasem samo zapukanie do drzwi choćby bez odzewu, to już jest wydanie świadectwa. Tak robił też Abel. I nie denerwuj się tak, ziemia jest niezniszczalna i tyle, Ty tego swoim gadaniem nie zmienisz, Bóg tak postanowił i Twoje zdanie nic nie znaczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:43.