|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4831 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Janusze, Grażyny, Sebixy i Karyny - odsłona III
Cytat:
|
|
|
|
|
#4832 |
|
Zakorzenienie
|
Owszem przepisy ciągle się zmieniają i dlatego też uważam że osoby starsze (które zazwyczaj nie nadążają za zmianami) powinny przechodzić kurs uzupełniający. Bądź też badania czy mogą nadal jeździć samochodem.
Nie żebym miała coś do starszych osób. Ale jak Kowalski lat 70 mieszka w mało ruchliwej okolicy a nagle musi jechać do Warszawy to postrach na drodze. Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
|
#4833 |
|
Konto usunięte
|
Wiecie co, u mnie w mieście jest taki pan, który jeździ na elektrycznym wózku inwalidzkim. Po jezdni. Światła go nie obowiązują, a przynajmniej on tak uważa, więc na czerwonym nawet nie zwalnia, tylko pruje przed siebie. Nawet nie wiem jak to mam skomentować. Prawka mu przecież nie zabiorą...
|
|
|
|
#4834 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;63571286]no właśnie, o to chodzi. O moc, a nie o wiek auta. Są stare fury które przy starcie ze świateł by niektóre nówki zjadły na śniadanie. Dlatego czasem śmieszy mnie gadanie w stylu "takie ma ładne nowe auto, a tak się wlecze" . Ale dobra, mniejsza o to, nie to jest sensem tej rozmowy
[/QUOTE]Masz rację, źle napisałam po prostu. Miałam na myśli sama jeżdżąc starszym słabszym autem że zanim moje się ruszy to mnie pięć razy ktoś wyprzedzi 😀 Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
|
#4835 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4836 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Małe samochody mają zazwyczaj słabe silniki. Wspomniany Nissan Micra ma zazwyczaj 1.0, w rozszerzonym pakiecie 1.2, tyle że rozszerzony kosztuje tyle, że mało kto kupuje, bo się nie opłaca. 1.0 i 1.2. to jest nic jak trzeba wyprzedzić, do tego np. pod lekką górkę. Trwa to wtedy dość długo, więc nie zawsze można to zrobić. Poza tym ty jadąc z tyłu nie wiesz co widzi kierowca bezpośrednio za rowerzystą. Jeżeli on podjął decyzję, że nie będzie wyprzedzał, to nie będzie wyprzedzał i tyle. Już nie wspomnę o burakach, którzy trąbią na samochód jadący za rowerzystą przy podwójnej ciągłej (której nie wolno przekroczyć nawet przy wyprzedzaniu rowerzysty), po czym sami wyprzedzają i rower i samochód, zazwyczaj do tego na zakręcie i pod górę... Cytat:
Mieszkam w mieście wojewódzkim, w którym bardzo często są maratony, wyścigi kolarskie (ostatnio Tour de Pologne), masy krytyczne rolkarzy itp, itd i zawsze się bardzo cieszę, że się ludziom chce brać udział w nich, zamiast wozić d... autem i narzekać, że korki. |
||
|
|
|
#4837 |
|
Zadomowienie
|
Trzeba mieć prawko na skuter. Ja np. już muszę, mam 21lat zaraz. Rok ode mnie starsza osoba już może bez
|
#4838 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jasne, niech robią ale czemu w godzinach szczytu? W drodze wojewódzkiej gdzie NIE MA INNEJ DROGI aby to minąć? Nie można zorganizować w miejscu mniej ruchliwym ? O to mi tylko chodzi. Ale nie bo trzeba obok zalewu robić gdzie nie ma jak przejechać bo i auta stoją, i kolarze jadą, i korek jak diabli. Jest masa małych ulic gminnych, więc czemu nie tam? A co do Twojej pierwszej wypowiedzi to wybacz ale nikt nie chce się wlec za rowerem 10km/h, wiadomo że nie będę wyprzedzać jak jest zakręt i nic nie widać, ale jak lekki łuk i ciągła a z przodu puste to nie będę jechać za rowerem gdy widzę co jest przede mną. I cały czas mówię o dość szerokiej drodze w dodatku prostej, i nie pod górkę, a nie wąskiej i krętej. No słuchaj micra chyba da radę wyprzedzić rower i jechać 90km/ ? Prosta ładna droga? Mimo że ma silnik 1.0 Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
|
|
#4839 |
|
Pełzanie
|
No niestety ludzie często to po prostu za mało ostrożni są. Kierowcy jedzą / rozmawiają przez telefon, podziwiają widoki, rowerzyści cuda wyczyniają na jezdni, nie sygnalizują, że skręcają itp, wjeżdżają rowerem na przejścia dla pieszych... Albo jeżdżą po chodnikach i rozjeżdżają pieszych, we mnie wjechała ostatnio jadąca całkiem szybko po chodniku rowerzystka. Piesi łażą jak święte krowy środkiem jezdni, najlepiej z dziećmi w wózkach, mimo że obok chodnik. Tak można wymieniać w nieskończoność. Parkowanie samochodów na chodnikach, skrzyżowaniach i innych miejscach do tego nie przeznaczonych to także temat rzeka.
|
#4840 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4841 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4842 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4843 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czyli pewnie chodzi Ci o Nieporęt Triathlon i 5150 triathlon Już Ci tłumaczę dlaczego droga była zamknięta dla ruchu. Jadąc podczas wyściugu kolarze nie jadą 20km/h. Najczęściej średnia prędkość oscyluje w granicach 35km/h i wyżej, a do takiej jazdy potrzebna jest dobra nawierzchnia. Druga rzeczą jest to, ze to jest triathlon, czyli potrzebny jest zbiornik wodny - a do tego nie oszukujmy się - jest potrzebne Zegrze. Zupełnie inaczej ściga się człowiek jak jest zamknięty chociaz jeden pas ruchu i oddany tylko kolarzom - inaczej nie ma ścigania. ProsteI cudowne niedzielne godziny szczytu - triathlon nieporęt - zamknięty odcinek 20km drogi od 8:30 do 13, a przy 5150 podejrzewam podobnie - no faktycznie 3 imprezy w roku i dzieje się krzywda ![]() Co do posiadania OC i uruchomienia uprawnień do jazdy na rowerze - TAK TAK TAK! Nawet jak jeździ sie tylko po ścieżce.
|
|
#4844 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;63571531]Wiecie co, u mnie w mieście jest taki pan, który jeździ na elektrycznym wózku inwalidzkim. Po jezdni. Światła go nie obowiązują, a przynajmniej on tak uważa, więc na czerwonym nawet nie zwalnia, tylko pruje przed siebie. Nawet nie wiem jak to mam skomentować. Prawka mu przecież nie zabiorą...
Hm...przypuszczam, że prędzej, czy później zadziała prawo naturalnej selekcji.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
#4845 |
|
Konto usunięte
|
Za ile godzin/dni skończy się temat kierowców, rowerzystów i pieszych? Bo bez potrzeby wchodzę na ten wątek...
|
|
|
|
#4846 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;63583111]Za ile godzin/dni skończy się temat kierowców, rowerzystów i pieszych? Bo bez potrzeby wchodzę na ten wątek...[/QUOTE]
Jak się wyczerpie. Nie marudź, jest o januszach-kierowcach i karynach- rowerzystkach i grażach-pieszych (kurczę, podpadam pod trzy kategorie) czyli w temacie.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
#4847 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4848 |
|
Inez
|
Z tymi maratonami i kolarzami wszystko zależy od punktu siedzenia
Jak nie mogę gdzieś dojechać albo stoję w korku mam ochotę zrobić komuś krzywdę i wysłać całe towarzystwo na mniej uczęszczane drogi. Za to osoba, która w czymś takim bierze udział znajdzie 100 argumentów za i jeszcze oburzy się, że komuś może to przeszkadzać.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4849 |
|
Konto usunięte
|
Jeszcze ciepli janusze parkowania - tak, to jest wejscie do klatki schodowej
|
|
|
|
#4850 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4851 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak czy inaczej uważam że zamiast zakorkowywać główne ulice powinni (miasto, powiat) je odciążać. Fakt może nawierzchnia jest lepsza do jazdy, wyścigu - i fakt wtedy lepiej zrobić akurat w tym miejscu tor wyścigowy. Jeżeli byłyby w miarę płynne objazdy , fajnie oznakowane to nie mam nic przeciwko. A tak właśnie jechaliśmy omijając Tour de Pologne jakimiś uliczkami gdzie ani policji, ani patrolu, o znakach nie wspomnę aby były. W ciemno. My orientacyjnie możemy trafić do miejsca docelowego czy osiedla znając miasto ale ktoś obcy już za cholerę nie trafi, a nawigacje wariują w terenie czasem. Tak jak teraz, wiadomo że są ŚDM, ruch jak diabli, wszędzie korki to powiat sobie zaczyna robić kanalizację czy cuś . Niby teoretycznie można ominąć korek na wojewódzkiej ale pakujesz się w 5 ciut mniejszych korków. Nie wiem gdzie tu jakakolwiek logika i zarządzanie drogami. Cytat:
(Żartuję oczywiście, ja bym im wstawiła kartkę za szybę z upomnieniem). Raz pojechałam do ZOO w Chorzowie, stanełam na 1000-leciu gdzie było wolne , efekt? - Zbita lampa tylna, i CAŁY bok auta kluczami zarysowany... Lampa 200 zł, plus ewentualna blacharka i malowanie 300zł/element = 1100 zł wycieczka do Zoo
|
|
#4852 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie chcę być Grazyną, ale czy mogłybyscie skończyć ten offtop o rowerzystach? Załóżcie osobny wątek....
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4853 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
2. Janusze w autach i na rowerach to nie offtop. Równie dobrze można domagać się zakończenia dyskusji o januszach sklepowych, plażowych i biznesu.
|
|
|
|
#4854 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4855 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4856 |
|
Pełzanie
|
Sposób na zmęczone torby z zakupami
![]()
|
#4857 |
|
Zakorzenienie
|
Sytuacja rodzinna. Zostaliśmy z mężem zaproszeni na obiad (zapraszający stawia). OK, nie żądamy takiego przywileju, ale jak kto chce. Przyjeżdżamy do zapraszającego do domu i na dzień dobry słyszymy - zjedzcie zupę, zaraz pojedziemy do restauracji, tam zamówicie drugie danie.
Witki mi opadają na takie podejście. Wolę zapłacić za siebie i mieć wybór na co mam ochotę - bo a nuż przystawka lub zupa chodzi za mną od długiego czasu. Niestety zapraszający jest w wieku Januszowym, wiec rezygnacja z wyjścia/ zamówienie posiłku z dodatkami/ decyzja o zapłaceniu za siebie byłaby obrazą.
|
#4858 |
|
Wtajemniczenie
|
Stupid, wydaje mi się że znam to osiedle. Jeżeli tak, to tam jest straszny problem z parkingami. Auta stoją równolegle na jezdni, przez to jest miejsce do przejechania tylko dla jednego auta. I samochody są tak zaparkowane, że nie widać czy coś jedzie z drugiej strony. Jak tamtędy jadę to zawsze się boję, że mi auto z naprzeciwka wyjedzie i będzie czołówka.
|
#4859 |
|
Zakorzenienie
|
Ciotka Grażyna stacjonowała w moim rodzinnym domu przez 3 dni. Pożyczyła ode mnie książkę, którą miała czytać wieczorami - chociaż wtedy moja mama miała od niej chwilę wytchnienia, bo ciotka gada jak katarynka i to głównie o sąsiadach znajomych i swoich wyimaginowanych problemach zdrowotnych.
Nadeszła oczekiwana przez nas pora jej odjazdu. Wsiadła do samochodu, już jedzie prawie, ale wychyla się jeszcze i krzyczy: - ja sobie wzięłam tę książkę, bo jednak nie doczytałam!!! I już jej nie było. No szlag mnie trafił. Nie dość, że mam pewną obsesję na punkcie moich książek i nie pożyczam ich nikomu poza mamą, to nawet nie zapytała, tylko poinformowała mnie po fakcie w taki sposób. Wkurzyłam się.
|
#4860 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jestem tam 3,4x w tygodniu i nigdy o zadnej stluczce nie slyszalam - podejrzewam, ze miejscowi sa juz wyczuleni. A samochody sa tam zaparkowane nie tylko wzdluz ale i w poprzek na skos - w kazdy mozliwy sposob ![]() Aczkolwiek ci na zdjeciu powyzej przesadzili bo zostawili pol metra odstepu miedzy soba i na wejscie do klatki |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:57.

Małe samochody mają zazwyczaj słabe silniki. Wspomniany Nissan Micra ma zazwyczaj 1.0, w rozszerzonym pakiecie 1.2, tyle że rozszerzony kosztuje tyle, że mało kto kupuje, bo się nie opłaca. 1.0 i 1.2. to jest nic jak trzeba wyprzedzić, do tego np. pod lekką górkę. Trwa to wtedy dość długo, więc nie zawsze można to zrobić. Poza tym ty jadąc z tyłu nie wiesz co widzi kierowca bezpośrednio za rowerzystą. Jeżeli on podjął decyzję, że nie będzie wyprzedzał, to nie będzie wyprzedzał i tyle. 

Już Ci tłumaczę dlaczego droga była zamknięta dla ruchu. Jadąc podczas wyściugu kolarze nie jadą 20km/h. Najczęściej średnia prędkość oscyluje w granicach 35km/h i wyżej, a do takiej jazdy potrzebna jest dobra nawierzchnia. Druga rzeczą jest to, ze to jest triathlon, czyli potrzebny jest zbiornik wodny - a do tego nie oszukujmy się - jest potrzebne Zegrze. Zupełnie inaczej ściga się człowiek jak jest zamknięty chociaz jeden pas ruchu i oddany tylko kolarzom - inaczej nie ma ścigania. Proste

. Niby teoretycznie można ominąć korek na wojewódzkiej ale pakujesz się w 5 ciut mniejszych korków. Nie wiem gdzie tu jakakolwiek logika i zarządzanie drogami.