Świadkowie Johowy - co wy o tym myślicie? - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-01-21, 21:45   #691
vilandra
Zakorzenienie

Dot.: Świadkowie Jehowy - co wy o tym myślicie?

Cytat:
Napisane przez ainoh7 Pokaż wiadomość
krew mnie zalewa....
skad wiesz ze ziemia jest niezniszczala? gdzies to wyczytała???
dobra, załózmy ze abel był pierwszym meczennikiem. ale gdzie jest werset mówiacy ze był on pierwszym swiadkiem????? moze był on pierwszym zielonoswiatkowcem? a moze adwentysta? i zapoczatkował pierwszych adwentystów...
biblia tego nie okresla a kazdy sobie nagina do siebie...
w Biblii pisze ,że ziemia jest nieziszczalna ( patrz mój post wyżej )
A skąd się wziął się 1-wszy Katolik? W Biblii nie ma katolika a imie Jehowa jest
2 mojżeszowa 6
(3) Ja objawiłem się Abrahamowi, Izaakowi i Jakubowi jako Bóg Wszechmocny, ale imienia mego, Jahwe, nie objawiłem im
vilandra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-21, 21:48   #692
ainoh7
Rozeznanie

coldold.......
zauwaz ze ty tez tego nie zmienisz swoim gadaniem.... ziemia jest zniszczalna i tyle hehe.. lepiej nie pisz jak nie masz argumentów... i nie decyduj za boga co on postanowił a co nie... bo jak ci wtłukli do głowy tak gadasz.. jak cie utwierdzili na zebraniach tak powtarzasz.. a lepiej siadz i pomysl troche...
acha i gdzie pisze w bibli ze abel nosił na czole imie jehowy??? przytaczaj moze jakies cytaty co, jak tam dobrze znasz biblie... tylko nie z nowego swiata tylko z jakiegos innego przekładu...
a gdzie pisze w bibli ze samo zapukanie do drzwi to "wydanie swiadectwa"? hmm.. a moze tak pisze tylko w straznicy lub NSK co???

vilandro!!!
co ztego ze imie jehowa jest w bibli???? nic... co to ma do swiadkow? ze co? ze niby tego imienia uzyli to juz sa religia prawdziwa ? haha
i ksiązki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=186983

: D

Edytowane przez ainoh7
Czas edycji: 2008-01-21 o 21:52 Powód: przecinek
ainoh7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-21, 21:53   #693
coldold
Zakorzenienie

Cytat:
coldold.......
zauwaz ze ty tez tego nie zmienisz swoim gadaniem.... ziemia jest zniszczalna i tyle hehe.. lepiej nie pisz jak nie masz argumentów... i nie decyduj za boga co on postanowił a co nie... bo jak ci wtłukli do głowy tak gadasz.. jak cie utwierdzili na zebraniach tak powtarzasz.. a lepiej siadz i pomysl troche...
acha i gdzie pisze w bibli ze abel nosił na czole imie jehowy??? przytaczaj moze jakies cytaty co, jak tam dobrze znasz biblie... tylko nie z nowego swiata tylko z jakiegos innego przekładu...
a gdzie pisze w bibli ze samo zapukanie do drzwi to "wydanie swiadectwa"? hmm.. a moze tak pisze tylko w straznicy lub NSK co???
Wiem co postanowił Bóg co do Ziemi bo wyjawił to ludziom. Mam masę argumentów, ale tylko do dyskusji na poziome, którego Ty nie reprezentujesz. Skoro nie ufasz Biblii to po co mam Ci ją cytować?
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić.
- Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy.
coldold jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-21, 22:03   #694
ainoh7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez coldold Pokaż wiadomość
Wiem co postanowił Bóg co do Ziemi bo wyjawił to ludziom. Mam masę argumentów, ale tylko do dyskusji na poziome, którego Ty nie reprezentujesz. Skoro nie ufasz Biblii to po co mam Ci ją cytować?
jakbys miala jakies cytaty pod reka to podałabys ale nie masz po prostu... a w biblie nie musze wierzyc ze jest od boga a chetnie te cytaty tam bym przeczytała... ale wiem ze ich nie ma.
wiem ze nie ma napisane ze abel był swiadkiem i wiem ze, nie pisze konkretnie iz ziemia jest niezniszczalna. a co do dyskusji na poziomie to chetnie ci przypomne co ty tu robisz? nabijasz godziny???/
trzymaj sie z dalego lepiej od takich polemik bo to narzedzie wiesz kogo i jeszcze czytajac te rzeczy z ludzmi nie na poziomie jak mnie okresliłas odejdziesz od wiesz czego i bedziesz zwiedziona... nie raz miałas przestroge niewiem co ty tu jeszcze robisz???
i ksiązki

Stary 2008-01-21, 22:04   #695
calkiem-spoko
BAN stały

coldold, a też chodzisz po domkach ze "Strażnicą" i nawracasz ludzi?
calkiem-spoko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-21, 22:08   #696
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
coldold.......

vilandro!!!
co ztego ze imie jehowa jest w bibli???? nic... co to ma do swiadkow? ze co? ze niby tego imienia uzyli to juz sa religia prawdziwa ? haha
jezus głosił, głosili apostołowie
Dzieje 17
(2) Paweł według swego zwyczaju wszedł do nich i przez trzy szabaty rozprawiał z nimi. (3) Na podstawie Pisma wyjaśniał i nauczał: Mesjasz musiał cierpieć i zmartwychwstać. Jezus, którego wam głoszę, jest tym Mesjaszem.
Mat.10
(7) Idźcie i głoście: Bliskie już jest królestwo niebieskie.
Mat 24
14) A ta Ewangelia o królestwie będzie głoszona po całej ziemi, na świadectwo wszystkim narodom. I wtedy nadejdzie koniec.
Rzym 10
10) Bo sercem przyjęta wiara prowadzi do usprawiedliwienia, a wyznawanie jej ustami - do zbawienia

No nic z tego, napewno dla Ciebie. Są prawdziwą bo się stosują sie do Bibli a nie jak Katolicy, wierzą w św. Mikolaja, zajączka wielkanocnego i inne wzięte z pogaństwa zwyczaje
A skąd wiesz że religia Katolicka jest prawdziwa, jak nawet nie jest zgodna z biblią, chyba, że nie wierzysz w Biblie.
Co do ziemi, jest zniszczalna i człowiek napewno by ja zniszczył, ale Bóg nie pozwoli
„Ziemia trwa na wieki (Ps. 102:26-28)

„Założył ziemię na jej ustalonych miejscach; nic nią nie zachwieje po czas niezmierzony, na zawsze”. (Ps 104:5)

„Pokolenie przychodzi i pokolenie odchodzi, a ziemia trwa po
wszystkie czasy” (Kaznodzieji 1:4)

„Prawi posiądą ziemię i będą na niej przebywać na zawsze”. (Ps 37:29)

„Prawi bowiem zamieszkiwać będą ziemię i nienaganni pozostaną na niej Lecz bezbożni zostaną z ziemi wytraceni, a niewierni z niej wykorzenieni” (Przypowieści 2:21-22)

„Prawy nie zachwieje się po czas niezmierzony, lecz niegodziwi nie będą przebywać na ziemi”. (Przypowieści 10:30)
„Na wieki posiądą ziemię” (Iz 60:21)
Stary 2008-01-21, 22:19   #697
ainoh7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez vilandra Pokaż wiadomość
jezus głosił, głosili apostołowie
Dzieje 17
(2) Paweł według swego zwyczaju wszedł do nich i przez trzy szabaty rozprawiał z nimi. (3) Na podstawie Pisma wyjaśniał i nauczał: Mesjasz musiał cierpieć i zmartwychwstać. Jezus, którego wam głoszę, jest tym Mesjaszem.
Mat.10
(7) Idźcie i głoście: Bliskie już jest królestwo niebieskie.
Mat 24
14) A ta Ewangelia o królestwie będzie głoszona po całej ziemi, na świadectwo wszystkim narodom. I wtedy nadejdzie koniec.
Rzym 10
10) Bo sercem przyjęta wiara prowadzi do usprawiedliwienia, a wyznawanie jej ustami - do zbawienia

dobra i do czego niby to powyzsze pije, vilandro???

No nic z tego, napewno dla Ciebie. Są prawdziwą bo się stosują sie do Bibli a nie jak Katolicy, wierzą w św. Mikolaja, zajączka wielkanocnego i inne wzięte z pogaństwa zwyczaje
A skąd wiesz że religia Katolicka jest prawdziwa, jak nawet nie jest zgodna z biblią, chyba, że nie wierzysz w Biblie.

sorry a gdzie ja napisałam ze wierze iz religia katolicka jest prawdziwa???

Co do ziemi, jest zniszczalna i człowiek napewno by ja zniszczył, ale Bóg nie pozwoli
„Ziemia trwa na wieki (Ps. 102:26-28)

„Założył ziemię na jej ustalonych miejscach; nic nią nie zachwieje po czas niezmierzony, na zawsze”. (Ps 104:5)

„Pokolenie przychodzi i pokolenie odchodzi, a ziemia trwa po
wszystkie czasy” (Kaznodzieji 1:4)

„Prawi posiądą ziemię i będą na niej przebywać na zawsze”. (Ps 37:29)

„Prawi bowiem zamieszkiwać będą ziemię i nienaganni pozostaną na niej Lecz bezbożni zostaną z ziemi wytraceni, a niewierni z niej wykorzenieni” (Przypowieści 2:21-22)

„Prawy nie zachwieje się po czas niezmierzony, lecz niegodziwi nie będą przebywać na ziemi”. (Przypowieści 10:30)
„Na wieki posiądą ziemię” (Iz 60:21)
a ziemia trwa na wieki ale kiedys bedzie zniszczona.. pamietaj..
gdzie pisze ze jest niezniszczalna???

te wieki to dla nas pare dni czyz nie, według bibli??? hmm?

a jeszcze powiedz mi jedno jak tak siedzisz w temacie.. dlaczego swiadkowie przepowiadali ostatnio w swoich straznicach zakonzcenie systemu rzeczy na 20wiek?? stale to podkreslali. teraz juz jest 21 wiek i jakos tego znów nie wspominaja.... co jest? czyzby sie mylili?
acha i dlaczego tak sie te swiatełko zmienia co do pokolenia ktore ma nie minac az to sie wszystko stanie??? dlaczego??? dlaczego bog dopuszcza aby jego ludzie byli w błedzie???? cos tu chyba jest nie tak....
i ksiązki

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-01-21, 22:24   #698
coldold
Zakorzenienie

Cytat:

a jeszcze powiedz mi jedno jak tak siedzisz w temacie.. dlaczego swiadkowie przepowiadali ostatnio w swoich straznicach zakonzcenie systemu rzeczy na 20wiek?? stale to podkreslali. teraz juz jest 21 wiek i jakos tego znów nie wspominaja.... co jest? czyzby sie mylili?
acha i dlaczego tak sie te swiatełko zmienia co do pokolenia ktore ma nie minac az to sie wszystko stanie??? dlaczego??? dlaczego bog dopuszcza aby jego ludzie byli w błedzie???? cos tu chyba jest nie tak....
Czego Ty jeszcze chcesz dostajesz wersety kawe na ławę, ale tak jak jest napisane w Biblii, jak Bóg kogoś do siebie nie pociągnie to na nic nasze starania.
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić.
Stary 2008-01-21, 22:28   #699
ainoh7
Rozeznanie

wybiórczy ten bóg....
ciekawe jak ty sobie na to zasłuzyłas ze cie pociagnał.....
i ksiązki

Stary 2008-01-21, 22:31   #700
coldold
Zakorzenienie

Cytat:
wybiórczy ten bóg....
ciekawe jak ty sobie na to zasłuzyłas ze cie pociagnał.....
To ludzie są wybiórczy.
Co do światła, dowód na to, że coraz bliżej koniec:
"Ścieżka prawych jest jak jasne światło, które świeci coraz jaśniej, aż nastanie pełny dzień"
"KTÓŻ potrafiłby lepiej opisać rozpraszanie mroków nocy przez wschodzące słońce niż Ten, który jest Źródłem światła, Jehowa Bóg"
Świat pogrąża się w gęstniejących ciemnościach, natomiast prawdziwy Bóg nieprzerwanie zlewa na swój lud światło.
Za pośrednictwem proroka Izajasza Jehowa zapowiedział: „Zamiast miedzi przyniosę złoto, a zamiast żelaza przyniosę srebro, a zamiast drewna — miedź, a zamiast kamieni — żelazo” (Izajasza 60:17). Zastępowanie gorszego materiału wartościowszym oznacza ulepszenie. Właśnie taki postęp w sprawach organizacyjnych daje się zaobserwować wśród Świadków Jehowy w okresie „zakończenia systemu rzeczy”, czyli w „dniach ostatnich” (Mateusza 24:3; 2 Tymoteusza 3:1).

Wyjaśnienie co do Abla też już Ci podałam i wersety też.
Stary 2008-01-21, 22:39   #701
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:

umiesz czytać? napisałam
Założył ziemię na jej ustalonych miejscach; nic nią nie zachwieje po czas niezmierzony, na zawsze”. (Ps 104:5)
"na zawsze" też nie pojmujesz? Poszukaj w google...........

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-21, 23:23   #702
calkiem-spoko
BAN stały

anioh7, szkoda Twoich słów, bo i tak na wszystko cytacik z Biblii zastępujący samodzielne myślenie się znajdzie.

A swoją drogą, zaczęłam się zastanawiać, co zrobię, jak na przykład moje przyszłe dziecko nagle stałoby się Świadkiem Jehowy czy zaczęłoby wyznawać jakąś inną wiarę tego typu (choć wątpię) polegającą na uprzednim wypraniu mózgu, bo widzę, że ŻADNE sensowne argumenty do ludzi typu ŚJ nie trafiają. Zapewne zostali nauczeni odpowiedniej reakcji na wszystko na jakichś kursach organizowanych przez współwyznawców.

Cóż. Chociaż sobie uświadomiłam, na czym polega destruktywne działanie sekt - tak zmanipulują człowieka, że już za Chiny Ludowe nic do niego nie dotrze, żadne racjonalne argumenty, i będzie jak katarynka klepał w kółko to samo (do znudzenia cytaty z Pisma Św). I jeszcze będzie się postrzegać za tego, który wszystko wie o wszystkim najlepiej. Bo jak w Piśmie jest tak napisane, to MUSI być prawda i kUniec. Fakt, z takim podejściem nie da się dyskusji prowadzić. Ale można poobserwować chociaż.
Stary 2008-01-21, 23:27   #703
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB
Dot.: Świadkowie Johowy - co wy o tym myślicie?

Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że ŚJ to sekta. Może nie ma na celu zarabiania pieniędzy, ale powoduje "pranie mózgów" swoich wyznawców.
Ja już wolę Kościół Katolicki i wszystkie ich tradycje (Święta, sakramenty święte, wstawiennictwo świętych, nieśmiertelną duszę itd.) niż pychę, zadufanie w sobie, idealizowanie swojej wiary, atakowanie innych religii oraz brak otwartości na inny punkt widzenia.
Domyślam się, że mój post będzie przez Was przyjęty jako atak zepsutej oraz zdemoralizowanej pozostałej części społeczeństwa na idealną religię Świadków Jehowy, ale mało mnie to obchodzi.
aniolekKB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-21, 23:48   #704
goldfish3000
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aniolekKB Pokaż wiadomość
Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że ŚJ to sekta. Może nie ma na celu zarabiania pieniędzy, ale powoduje "pranie mózgów" swoich wyznawców.
Ja już wolę Kościół Katolicki i wszystkie ich tradycje (Święta, sakramenty święte, wstawiennictwo świętych, nieśmiertelną duszę itd.) niż pychę, zadufanie w sobie, idealizowanie swojej wiary, atakowanie innych religii oraz brak otwartości na inny punkt widzenia.
Domyślam się, że mój post będzie przez Was przyjęty jako atak zepsutej oraz zdemoralizowanej pozostałej części społeczeństwa na idealną religię Świadków Jehowy, ale mało mnie to obchodzi.

Po części się z tobą zgadzam jeśli chodzi o "zalatywanie sekciarstwem" u ŚJ.
Choć generalizować nie ma co.
Fanatyzm to uniwersalne zjawisko, można się z nim spotkać nawet w środowiskach ateistów.

Ale rozbawiłaś mnie (ale proszę się tu nie obrażać , nie mam nic złego na myśli) twoją opinią na temat religii.

Wiara to nie supermarket - what you see is what you get.

Tu mi oferują nieśmiertelność duszy? Ok, wchodzę w to.

No litości...

Nie ma co przyjmować bezkrytycznie wszystkiego co nam oferuje określony system religijny.

Bo możemy się bardzo, ale to bardzo zdziwić

Jestem w szoku.
Zaraz wracam.

Mój suwaczek
goldfish3000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 00:05   #705
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Cytat:
Napisane przez goldfish3000 Pokaż wiadomość
Ale rozbawiłaś mnie (ale proszę się tu nie obrażać , nie mam nic złego na myśli) twoją opinią na temat religii.

No litości...

Nie ma co przyjmować bezkrytycznie wszystkiego co nam oferuje określony system religijny.

Nie o to chodzi. Po prostu vilandra na każdym kroku powtarza, że Kościół Katolicki to tylko choinka, króliczek wielkanocny, św. Mikołaj, celibat, szaty u księzy, post, święconki, opłatek, spowiedź, różaniec, szatan przedst. jako diabeł z rogami itp. Ja chciałam tylko podkreślić, że wolę wyznawać tą religię niż to co wyznają ŚJ.
aniolekKB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 00:23   #706
goldfish3000
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie o to chodzi. Po prostu vilandra na każdym kroku powtarza, że Kościół Katolicki to tylko choinka, króliczek wielkanocny, św. Mikołaj, celibat, szaty u księzy, post, święconki, opłatek, spowiedź, różaniec, szatan przedst. jako diabeł z rogami itp. Ja chciałam tylko podkreślić, że wolę wyznawać tą religię niż to co wyznają ŚJ.
O KK się nie wypowiem, ale przyznam, że mam sentyment do tej wiary.
I choć nigdy nie była moja, wiem, że u jej podstaw leży przesłanie daleko głębsze niż koszyczki wielkanocne.
I za to ją szanuje.

W sumie, za ŚJ też nie stoi tylko lew i owieczka na okładce Strażnicy i babcie regularnie nawiedzające domostwa, po to by zapytać "czy wierzy pani w życie pozagrobowe", kiedy akurat myję włosy

Jestem w szoku.
Zaraz wracam.

Mój suwaczek
goldfish3000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 00:42   #707
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez calkiem-spoko Pokaż wiadomość
anioh7, szkoda Twoich słów, bo i tak na wszystko cytacik z Biblii zastępujący samodzielne myślenie się znajdzie.

A swoją drogą, zaczęłam się zastanawiać, co zrobię, jak na przykład moje przyszłe dziecko nagle stałoby się Świadkiem Jehowy czy zaczęłoby wyznawać jakąś inną wiarę tego typu (choć wątpię) polegającą na uprzednim wypraniu mózgu, bo widzę, że ŻADNE sensowne argumenty do ludzi typu ŚJ nie trafiają. Zapewne zostali nauczeni odpowiedniej reakcji na wszystko na jakichś kursach organizowanych przez współwyznawców.

Cóż. Chociaż sobie uświadomiłam, na czym polega destruktywne działanie sekt - tak zmanipulują człowieka, że już za Chiny Ludowe nic do niego nie dotrze, żadne racjonalne argumenty, i będzie jak katarynka klepał w kółko to samo (do znudzenia cytaty z Pisma Św). I jeszcze będzie się postrzegać za tego, który wszystko wie o wszystkim najlepiej. Bo jak w Piśmie jest tak napisane, to MUSI być prawda i kUniec. Fakt, z takim podejściem nie da się dyskusji prowadzić. Ale można poobserwować chociaż.
Przeczytaj Biblie to też bedziesz cytatatmi rzucać, co nie przeszkadza wrecz przeciwnie do samodzielnego myślenia. Oprócz cytatów z biblii podałam mnóstwo faktow historycznych, czy nikt tego nie czytał, czy też te fakty ominął, bo tak wygodniei
Gdzie są te Twoje racjonalne argumenty? Bo dla mnie Katoliczka,
chrześcijanka, która neguje Biblie, to jest iracjonalne
A moje IQ ma się b.dobrze
Stary 2008-01-22, 00:46   #708
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Po części się z tobą zgadzam jeśli chodzi o "zalatywanie sekciarstwem" u ŚJ.
Choć generalizować nie ma co.
Fanatyzm to uniwersalne zjawisko, można się z nim spotkać nawet w środowiskach ateistów.

No litości...

formuła sekty ma się nijak do działalnośći Świadków, za to idealnie pasuje do zakonów (Betanki)
a są tezy, które można dopasować do KK, właściwie do każdej religi
Stary 2008-01-22, 00:53   #709
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
jaka ta vilandra be...
Jak ja wertowałam Pismo, żeby odpowiedzieć na Twoje pytania to było ok.,ale w drugą strone to już nie
Podoba Ci sie pogańska kolorowa otoczka, ok, ale przynajmniej przyznaj , że to pochodzi z pogaństwa a nie z chrześcijaństwa, lub z genialnych pomysłów papieży, jak np. majątek zatrzymać tylko dla siebie ( celibat).
Ale nie tak dawno w TV była mowa,że księzą się buntują i chcą zdjęcia celibatu.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-22, 01:04   #710
Poppet
Zadomowienie

nie wiem czy ten link już padł, wybaczcie niecenzuralność niektórych wypowiedzi ale to pokazuje mój stosunke od Jehowych

Jehowy nadlatują

Poppet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 06:49   #711
marika22
Rozeznanie

Cieszę się, że w obecnej sytuacji mogę posiedzieć i poczytać jak się wymieniacie argumentami i nie uczestniczyć w tym i nie wczuwać się jak to niektórzy robi. Ale kiedyś też tak robiłam - niesamowicie broniłam swojej religii, nic do mnie nie docierało.
ainoh7 a Ty byłaś ŚW?? Bo zaciekawiło mnie to, że wiesz, że oni sobie zapisują godzinki, klepiąc w necie o religii.
marika22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 06:54   #712
edit23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Poppet Pokaż wiadomość
nie wiem czy ten link już padł, wybaczcie niecenzuralność niektórych wypowiedzi ale to pokazuje mój stosunke od Jehowych

Jehowy nadlatują
A cóż oni ci takiego zrobili
Ja rozumiem, że czasem są nachalni, ale to jeszcze nie powód, żeby robić na nich nagonkę.

Świadkowie Jehowy są mi zupełnie obojętni. Nie potępiem tych ludzi, ani ich nie popieram.
Stary 2008-01-22, 07:57   #713
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
W sumie, za ŚJ też nie stoi tylko lew i owieczka na okładce Strażnicy i babcie regularnie nawiedzające domostwa, po to by zapytać "czy wierzy pani w życie pozagrobowe", kiedy akurat myję włosy
Katolickie babcia Radia Maryja słuchają, a babcie z ekipy Świadków Jehowy chociaż sportu zażywają latając po osiedlach. Nie wiadomo, co gorsze.

vilandra
ja po prostu nie uznaję bezkrytycznego zapatrzenia w ŻADNĄ wiarę. A niestety, takie spojrzenie występuje u ŚJ (patrz przykład coldold, która głównie cytatamiz Biblii zapodaje niczym z książeczki przysłów na żadną okazję). Człowiek ma rozum, niech z niego korzysta, a nie idzie na łatwiznę czy popada w fanatyzm.

Wiedzcie, że jest

Bo ktoś musi być

Bo tak łatwiej żyć

W to można uwierzyć
Stary 2008-01-22, 08:58   #714
coldold
Zakorzenienie

Cytat:

Nie mogą tak zapytać, bo tego nie uczy Biblia.
Stary 2008-01-22, 09:11   #715
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vilandra Pokaż wiadomość
wydarzeń
1) niewierzono w potop (1 Mjż 6-8): dziś organizuje się poważne ekspedycje naukowe na górę Ararat, gdzie w lodowcu znaleziono "wielki drewniany przedmiot, kształtem przypominający olbrzymią łódź"!
2) Negowano istnienie starożytnego miasta Sychem, o istnieniu którego mówiła jedynie Biblia (Joz 20,7; 21,21): archeolodzy znaleźli jednak jego ruiny na "górze Efraim", w miejscu wskazywanym przez tekst Pisma Świętego!
3) Uśmiechano się, podczas czytania sprawozdania o zdobycia Jerycha, którego mury podły na skutek dźwięku trąb i krzyku ludu (Joz 6,15.16.20): łopatki archeologów odkryły szczątki tego starożytnego miasta - potwierdził się nie tylko fakt jego zdobycia, ale i charakterystyczny sposób upadku murów Jerycha! Odkrycie potężnej, burzącej siły infradźwięków, wskazało na ścisłość tekstu biblijnego (infradźwięki, czyli poddźwięki, to drgania o szczególnie niebezpiecznej, burzącej częstotliwości, które wydają niektóre instrumenty)
4) Nie wierzono także informacji z księgi Jonasza, z której wynika, że miasto to posiadało wówczas sto dwadzieścia tysięcy mieszkańców! Według krytyków, żadne z miast w tamtym okresie nie było ani nie mogło być - tak ludne!
-Wykopaliska w Nimrud, ok. 20 mil od Niniwy wykryły ogromny posąg króla Aszurnasipala z szeregiem różnych napisów. Oprócz różnych przedmiotów znaleziono również kartkę z menu bankietu z okazji poświęcenia jego pałacu, na który zaproszono 70 tysięcy "głównych osób z Nimrudu", co oznacza że dużo więcej ludzi mieszkało w mieście. Jest to dowodem że miasta w owych czasach były gęsto zaludnione, jak to podaje Biblia. Gdy Niniwa była u szczytu swej potęgi, Nahum przepowiadał jej zgubę. Niektórzy nazywają proroctwa Nahuma "Pieśnią Śmierci Niniwy".

Po za tym wytłumacz mi fenomen Biblii. Ksiega która przetrwała wieki, mimo, ze była zakazana, ze palono na stosie za jej posiadanie, prztłumaczona na wszystkie języki, nawet narzecza. Znasz druga taka?
1
Potop z pewnoscia był co jednak można wytłumaczyc w prostszy sposób niż ingerencją boga, pozatym to ze noe zabrał wszystko na arkę jest śmieszne, nawet jakby miał 300 metrowy lotniskowiec to by mu sie wszystko nie zmiesciło, a wiekszosć zwierząt umarła by w ścisku, lub zeżarła sie nawzajem z głodu. Musiałby też zabrać ze sobą wszystkie choroby, w tym syfilis, trad cholerę i inne. ;-) To oczywista bzdura
2.
No i cóz z tego. W biblii jest wspominane wiele miast które wiadomo że były. Co to ma do rzeczy.

3.
;-) Bez komentarza

4.
Nie wiedziałem ze wtedy znano papier i pisano na nim menu, no i ze na jednej kartce można spisać menu dla 70 tys osób, no chyba że wszyscy zarli bigos ;-) albo zupę owsiaka

Dla mnie to bzdury, Miasta nie były aż tak ludne z prostej przyczyny, nie były sie w stanie wyzywic. Poziom logistyki i agrokultury stał na zbyt niskim poziomie, pozatym duze skupiska ludzi czesto były dziesiątkowane przez choroby, dopiero rzymianie wprowadzajać akwedukty i kanalizację częsciowo zaradzili problemowi rozprzestrzeniania sie chorób

A gdzie to tak palili tą biblię, bo nic o tym nie słyszałem ;-) mozesz podac jakieś przykłady gdzie tepiono i palono biblię w europie? Bo jakoś mi sie nie chce wierzyć. No i kto za to spłonął na stosie. Wymień przynajmniej 10 osób ;-)
leuwen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 09:41   #716
coldold
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez leuwen Pokaż wiadomość
1
Potop z pewnoscia był co jednak można wytłumaczyc w prostszy sposób niż ingerencją boga, pozatym to ze noe zabrał wszystko na arkę jest śmieszne, nawet jakby miał 300 metrowy lotniskowiec to by mu sie wszystko nie zmiesciło, a wiekszosć zwierząt umarła by w ścisku, lub zeżarła sie nawzajem z głodu. Musiałby też zabrać ze sobą wszystkie choroby, w tym syfilis, trad cholerę i inne. ;-) To oczywista bzdura
2.
No i cóz z tego. W biblii jest wspominane wiele miast które wiadomo że były. Co to ma do rzeczy.

3.
;-) Bez komentarza

4.
Nie wiedziałem ze wtedy znano papier i pisano na nim menu, no i ze na jednej kartce można spisać menu dla 70 tys osób, no chyba że wszyscy zarli bigos ;-) albo zupę owsiaka

Dla mnie to bzdury, Miasta nie były aż tak ludne z prostej przyczyny, nie były sie w stanie wyzywic. Poziom logistyki i agrokultury stał na zbyt niskim poziomie, pozatym duze skupiska ludzi czesto były dziesiątkowane przez choroby, dopiero rzymianie wprowadzajać akwedukty i kanalizację częsciowo zaradzili problemowi rozprzestrzeniania sie chorób

A gdzie to tak palili tą biblię, bo nic o tym nie słyszałem ;-) mozesz podac jakieś przykłady gdzie tepiono i palono biblię w europie? Bo jakoś mi sie nie chce wierzyć. No i kto za to spłonął na stosie. Wymień przynajmniej 10 osób ;-)
1. Czy arka mogła pomieścić wszystkie zwierzęta?

To prawda, że encyklopedie wspominają o milionach gatunków żywych organizmów. Ale Noemu polecono uratować tylko przedstawicieli każdego „rodzaju” zwierząt lądowych i stworzeń latających. Obecnie znamy mnóstwo ich gatunków, jednak zdaniem niektórych badaczy do ich powstania wystarczyłyby 43 „rodzaje” ssaków, 74 „rodzaje” ptaków i 10 „rodzajów” gadów. Arka miała pojemność użytkową ok. 40 000 m3 — wystarczająco dużą, by pomieścić tylu pasażerów.

Autentyczność. Wiarogodność Biblii atakowano z różnych stron, ale nawet w najdrobniejszej mierze nie zdołano podkopać lub osłabić jej pozycji.

Historia biblijna. Izaak Newton powiedział kiedyś: „W Biblii odkrywam więcej przekonujących oznak autentyczności niż w jakiejkolwiek kronice świeckiej” (R. Watson, Two Apologies, Londyn 1820, s. 57). Jej wierność wobec prawdy jest widoczna w każdym badanym szczególe. Zawarte w niej relacje historyczne są dokładne i rzetelne. Nie da się np. podważyć tego, co mówi o zdobyciu Babilonu przez Medów i Persów (Jer 51:11, 12, 28; Dn 5:28) czy o takich postaciach, jak babiloński władca Nebukadneccar (Jer 27:20; Dn 1:1), król Egiptu Sziszak (1Kl 14:25; 2Kn 12:2), Asyryjczycy Tiglat-Pileser III i Sancherib (2Kl 15:29; 16:7; 18:13), cesarze rzymscy August, Tyberiusz i Klaudiusz (Łk 2:1; 3:1; Dz 18:2), Rzymianie Piłat, Feliks oraz Festus (Dz 4:27; 23:26; 24:27), ani tego, co powiedziano w niej o świątyni Artemidy w Efezie i o ateńskim Areopagu (Dz 17:19-34; 19:35). Wszystkie informacje biblijne o tych i innych miejscach, ludziach czy wydarzeniach są w każdym szczególe historycznie ścisłe (zob. ARCHEOLOGIA).

Rasy i języki. Zgodne z prawdą jest także to, co Biblia mówi o rasach i językach. Wszyscy mieszkańcy ziemi — bez względu na budowę ciała, kolor skóry, kulturę czy język — należą do jednej rodziny ludzkiej. Nie da się zaprzeczyć, iż zasadniczo można ją podzielić na trzy gałęzie: jafetycką, chamicką i semicką, wywodzące się od Adama poprzez Noego (Rdz 9:18, 19; Dz 17:26). Henry Rawlinson oświadczył: „Gdybyśmy mieli szukać jedynie punktu przecięcia dróg językowych, nie bacząc na jakiekolwiek zapisy biblijne, mimo wszystko doszlibyśmy do wniosku, że linie te rozchodzą się z jednego punktu, a mianowicie z równin Szinearu” (G. Rawlinson, The Historical Evidences of the Truth of the Scripture Records, 1862, s. 287; Rdz 11:2-9).

Praktyczność. Nauki i przykłady zawarte w Biblii mają niezwykle praktyczną wartość dla współczesnego człowieka. Wyłuszczone w niej sprawiedliwe zasady i wysokie mierniki moralne górują nad zaleceniami każdej innej książki. Biblia nie tylko odpowiada na ważne pytania, lecz także udziela wielu praktycznych wskazówek, których przestrzeganie mogłoby się przyczynić do poprawy zdrowia fizycznego i psychicznego wszystkich mieszkańców ziemi. Przedstawia normy, które pozwalają odróżnić dobro od zła, a dotyczą uczciwości w interesach (Kpł 19:35, 36; Prz 20:10; 22:22, 23; Mt 7:12), pracowitości (Ef 4:28; Kol 3:23; 1Ts 4:11, 12; 2Ts 3:10-12), moralnego prowadzenia się (Wj 20:14-17; Kpł 20:10-16; Gal 5:19-23; 1Ts 4:3-8), budującego towarzystwa (Prz 5:3-11; 13:20; 1Ko 15:33; Heb 10:24, 25), dobrych stosunków rodzinnych (Pwt 6:4-9; Prz 13:24; Ef 5:21-33; 6:1-4; Kol 3:18-21). Znany amerykański pedagog William Lyon Phelps powiedział kiedyś: „Uważam, że wiedza biblijna bez studiowania na uczelni ma większą wartość niż wyższe studia bez Biblii” (The New Dictionary of Thoughts, s. 46). A szósty prezydent USA John Quincy Adams napisał o Biblii: „Spośród wszystkich książek świata ona najbardziej pomaga ludziom być dobrymi, mądrymi i szczęśliwymi” (Letters of John Quincy Adams to His Son, 1849, s. 9).

Dokładność naukowa. Również pod tym względem Biblii nie można niczego zarzucić. Jest całkowicie zgodna z nauką, gdy opisuje kolejne etapy przygotowania naszej planety na mieszkanie dla człowieka (Rdz 1:1-31), gdy nawiązuje do faktu, że ziemia jest okrągła i zawieszona „na niczym” (Hi 26:7; Iz 40:22), gdy zalicza zająca do zwierząt przeżuwających pokarm (Kpł 11:6) czy wreszcie gdy oznajmia, iż „dusza ciała jest we krwi” (Kpł 17:11-14).

Kultura i zwyczaje. W biblijnych informacjach o kulturze i zwyczajach nie znaleziono żadnych nieścisłości. Wobec władców zawsze używa się w Biblii tytułu odpowiedniego do okresu, w którym spisywano dane sprawozdanie. Na przykład Herod Antypas i Lizaniasz nazywani są władcami okręgu (tetrarchami), Herod Agryppa (II) — królem, a Gallio — prokonsulem (Łk 3:1; Dz 18:12; 25:13). W czasach rzymskich żołnierze zwycięskiej armii często odbywali pochody tryumfalne, w których wiedli ze sobą jeńców (2Ko 2:14). Pismo Święte wspomina też o gościnności wobec obcych, o wschodnich obyczajach, sposobie kupowania nieruchomości, procedurach prawnych towarzyszących zawieraniu umów czy o obrzezaniu praktykowanym przez Hebrajczyków i inne ludy — i we wszystkich tych szczegółach jest dokładne (Rdz 17:10-14; 18:1-8; 23:7-18; Jer 9:25, 26).

Szczerość. Pisarze Biblii odznaczali się szczerością niespotykaną wśród starożytnych autorów. Już pierwszy z nich, Mojżesz, otwarcie donosi zarówno o własnych grzechach, jak i o grzechach i błędach swego ludu, w czym naśladują go inni hebrajscy pisarze (Wj 14:11, 12; 32:1-6; Lb 14:1-9; 20:9-12; 27:12-14; Pwt 4:21). Nie kamuflowano nawet grzechów wybitnych postaci, takich jak Dawid i Salomon (2Sm 11:2-27; 1Kl 11:1-13). Jonasz opowiedział o swoim nieposłuszeństwie (Jon 1:1-3; 4:1). Taką samą prostolinijną szczerość przejawiali inni prorocy. Szacunek dla prawdy, widoczny w Pismach Hebrajskich, cechuje też relacje pisarzy Chrześcijańskich Pism Greckich. Paweł mówi o swym dawnym grzesznym postępowaniu, poza tym dowiadujemy się, że Marek nie wytrwał w służbie misjonarskiej i jakie błędy popełnił apostoł Piotr (Dz 15:37-39; 22:19, 20; Gal 2:11-14). Tego rodzaju szczere, otwarte sprawozdania budzą zaufanie do uczciwości i prawdomówności Biblii.

Rzetelność. Fakty poświadczają, że Biblia jest księgą rzetelną. Opisuje wydarzenia ściśle osadzone w realiach historycznych. Podaje bezpośrednie, miarodajne pouczenia w niezwykle prosty sposób. Prostolinijność, żarliwość i wierność jej pisarzy, ich gorliwe oddanie prawdzie i usilne starania o dokładność w szczegółach — wszystkiego tego należałoby się spodziewać po Bożym Słowie prawdy (Jn 17:17).

Proroctwa. Przepowiednie zawarte w Biblii same w sobie dowodzą, że jest ona natchnionym Słowem Jehowy. Spisano w niej mnóstwo dalekosiężnych proroctw, które się spełniły. Część z nich przedstawiono w tabeli zamieszczonej na ss. 343-346 książki „Całe Pismo jest natchnione przez Boga i pożyteczne”.

Jak przetrwała. Nie wiadomo dziś o żadnym zachowanym pierwopisie jakiejkolwiek księgi Pisma Świętego. Jehowa jednak dopilnował, by starzejące się oryginały zastępowano odpisami. Prócz tego w miarę jak od czasu niewoli babilońskiej przybywało społeczności żydowskich poza Palestyną, rosło też zapotrzebowanie na dalsze kopie Pism. Zaspokajali je zawodowi przepisywacze, którzy sporządzali odpisy z nadzwyczajną skrupulatnością. Do grona tego należał także Ezdrasz, „biegły przepisywacz w dziedzinie Prawa Mojżeszowego, które dał Jehowa, Bóg Izraela” (Ezd 7:6).

Przez setki lat sporządzano odręczne kopie Biblii, która z czasem powiększyła się o Chrześcijańskie Pisma Greckie. Pojawiały się też przekłady świętych Pism. Pismom Hebrajskim przysługuje zaszczytne miano pierwszego ważnego dzieła przetłumaczonego na inny język. Do dnia dzisiejszego zachowały się tysiące rękopisów biblijnych, zawierających tekst oryginalny lub jego tłumaczenie (zob. PRZEKŁADY BIBLII; RĘKOPISY BIBLIJNE).

Pierwsza drukowana Biblia wyszła spod prasy Jana Gutenberga w r. 1456. Obecnie łączny nakład całej Biblii bądź jej fragmentów przekroczył już cztery miliardy egzemplarzy w przeszło 2000 języków. Przez ten czas atakowano ją z najrozmaitszych stron. Miała chyba więcej wrogów niż jakakolwiek inna książka. Papieże i duchowni zbierający się na soborach zakazywali wiernym ją czytać, i to pod groźbą ekskomuniki. Tysiące miłujących ją ludzi straciło życie, a mnóstwo jej egzemplarzy wydano na pastwę płomieni. Jedną z ofiar w tej walce Biblii o przetrwanie był tłumacz William Tyndale, który w dyskusji z pewnym duchownym oświadczył: „Jeżeli Bóg pozwoli mi jeszcze trochę pożyć, postaram się, by za parę lat parobek za pługiem znał Pismo Święte lepiej od ciebie” (J. Foxe, Actes and Monuments, Londyn 1563, s. 514).

Wszelka chwała i wszelkie dziękczynienie za to, że mimo tak zaciekłego sprzeciwu Biblia jednak przetrwała, należy się Jehowie, który chronił swe Słowo. Okoliczność ta nadaje jeszcze głębszy sens słowom proroka Izajasza, przytoczonym przez apostoła Piotra: „Wszelkie ciało jest jak trawa, a wszelka jego chwała jest jak kwiecie trawy; trawa usycha i kwiat opada, lecz wypowiedź Jehowy trwa na wieki” (1Pt 1:24, 25; Iz 40:6-8). Również w naszych czasach naprawdę warto ‛zwracać na nie uwagę jak na lampę świecącą w ciemnym miejscu’ (2Pt 1:19; Ps 119:105). Kto ma „upodobanie w prawie Jehowy i jego prawo czyta półgłosem dniem i nocą”, a to, czego się dowiaduje, wprowadza w czyn, temu dobrze się wiedzie i jest szczęśliwy (Ps 1:1, 2; Joz 1:8). Zawarte w Biblii prawa, przypomnienia, rozkazy i sądownicze rozstrzygnięcia Jehowy są mu ‛słodsze niż miód’, a zaczerpnięta z nich mądrość ‛bardziej pożądana niż złoto — niż wiele oczyszczonego złota’, gdyż oznacza dla niego życie (Ps 19:7-10; Prz 3:13, 16-18; zob. KANON).
Stary 2008-01-22, 09:45   #717
coldold
Zakorzenienie

Ludzie którzy cierpieli za Biblię:

Niektórzy straszliwie ucierpieli za „zbrodnię” posiadania Biblii. Weźmy na przykład pod rozwagę los pewnego Hiszpana nazwiskiem Julián Hernández. W książce History of Christian Martyrdom (Historia męczeństwa chrześcijan) J. Foxe podaje, że ów Julián (Juliano) „podjął się przewiezienia z Niemiec do swego kraju znacznej liczby Biblii, ukrytych w beczkach po winie reńskim”. Na skutek zdrady wpadł jednak w ręce katolickiej inkwizycji. Ludzie, dla których Biblie te były przeznaczone, „zostali wszyscy bez wyjątku poddani torturom, po czym większość z nich skazano na rozmaite kary. Sam Juliano został spalony, dwudziestu upieczono na rożnie, niektórzy otrzymali wyrok dożywotniego więzienia, kilku wychłostano publicznie, wielu zesłano na galery”.8

12 Cóż za przerażające nadużycie władzy! Nie ulega wątpliwości, że owi dostojnicy religijni nie mieli absolutnie nic wspólnego z biblijnym chrystianizmem! Sama Biblia wyjawia, kogo reprezentowali, mówiąc: „Dzieci Boże i dzieci Diabła ujawniają się w ten sposób: Kto nie trwa przy sprawiedliwości, nie pochodzi od Boga; tak samo ten, kto nie miłuje swego brata. Takie bowiem jest orędzie, które słyszeliście od początku: że mamy się nawzajem miłować; nie jak Kain, który pochodził od złego i zabił swego brata” (1 Jana 3:10-12).

13 To naprawdę zdumiewające, że kobiety i mężczyźni byli gotowi narazić się na tak okropny los, byle zdobyć Biblię! A podobne przykłady można by mnożyć — także w naszych czasach. Bezgraniczne oddanie dla Boga, jakie ta Księga wszczepia ludziom, gotowość wytrwałego znoszenia cierpień i poniesienia straszliwej śmierci — bez skargi, bez odwzajemniania się dręczycielom — wszystko to stanowi dobitne świadectwo, że Biblia jest Słowem Bożym (1 Piotra 2:21).

14 Kiedy w XVI wieku protestanci zbuntowali się przeciw władzy Kościoła katolickiego, został on w końcu zmuszony do przetłumaczenia Biblii na języki używane w ówczesnej Europie. Ale nawet wtedy kojarzono ją raczej z protestantyzmem niż z katolicyzmem. Ksiądz katolicki Edward J. Ciuba tak napisał na ten temat: „Trzeba uczciwie przyznać, że jednym z tragiczniejszych następstw reformacji był brak zainteresowania Biblią ze strony wiernych. Wprawdzie nigdy nie poszła ona całkiem w zapomnienie, ale dla większości katolików stała się księgą zamkniętą”.

„Będzie się mówić obelżywie”

17 Największą jednak przeszkodą utrudniającą przyjmowanie Biblii za Słowo Boże stało się chyba postępowanie chrześcijaństwa. Zapewnia ono, iż kieruje się Pismem Świętym, a tymczasem jego poczynania ściągnęły ogromną hańbę zarówno na tę Księgę, jak i na samo pojęcie „chrześcijanin”. Jak przepowiedział apostoł Piotr, o drodze prawdy zaczęto „mówić obelżywie” (2 Piotra 2:2).

18 Na przykład w tym samym okresie, kiedy Kościół zakazywał tłumaczenia Biblii, papież firmował wysyłanie na Bliski Wschód wypraw wojennych przeciw muzułmanom. Nazwano je „świętymi” krucjatami, ale nie było w nich nic świętego. Pierwsza — do której przylgnęło miano „krucjaty ludowej” — nadała ton następnym. Jeszcze przed opuszczeniem Europy rozpasane oddziały krzyżowców, podjudzane przez kaznodziejów, zwróciły się przeciwko Żydom niemieckim, mordując ich w jednym mieście po drugim. Dlaczego? Historyk Hans Eberhard Mayer wyjaśnia: „Argument, że Żydzi jako wrogowie Chrystusa zasłużyli na karę, to jedynie żałosna próba zatajenia rzeczywistego motywu, którym była chciwość”.10

19 W XVI wieku rebelia protestancka odsunęła katolicyzm od władzy w wielu krajach europejskich. Doprowadziło to między innymi do wojny trzydziestoletniej (1618-1648), którą pewien angielski podręcznik nazwał „jedną z najstraszliwszych wojen w dziejach Europy”. A co było jej główną przyczyną? „Nienawiść katolików do protestantów i protestantów do katolików”.11

20 W owych czasach chrześcijaństwo zaczęło się już rozprzestrzeniać poza Europą, zanosząc kulturę „chrześcijańską” do innych części świata. Tę ekspansję opartą na sile zbrojnej cechowały zachłanność i okrucieństwo. Na przykład hiszpańscy konkwistadorzy błyskawicznie rozprawili się z cywilizacjami obu Ameryk. W pewnym dziele historycznym czytamy: „Namiestnicy hiszpańscy z reguły niszczyli rodzimą kulturę, nie zastępując jej europejską. Najważniejszym motywem, który ich ściągał do Nowego Świata, była żądza złota”.12

21 Również misjonarze protestanccy wyruszali z Europy na inne kontynenty. Jednym z efektów ich działalności było ułatwienie penetracji kolonialnej. Dość powszechny jest dziś pogląd, że takie „inicjatywy misyjne wielokrotnie wyzyskiwano dla usprawiedliwienia i zamaskowania podboju ludności. Dobrze znane są wzajemne powiązania między misjami, techniką i imperializmem”.13

22 Ścisłe związki religii chrześcijaństwa z państwem przetrwały do naszych czasów. Ostatnie dwie wojny światowe toczyły się głównie pomiędzy narodami „chrześcijańskimi”. Po obu stronach duchowieństwo zachęcało młodzież, aby walczyła i zabijała wrogów — którzy często należeli do tej samej religii. W książce If the Churches Want World Peace (Jeżeli kościołom zależy na pokoju światowym) czytamy: „Z pewnością nie przynosi zaszczytu [kościołom] fakt, że dzisiejsze metody prowadzenia wojny rozwinęły się i doprowadziły do największych spustoszeń w państwach oddanych sprawie chrystianizmu”.14

Słowo Boże trwa

23 To skrótowe przypomnienie długich i ponurych dziejów chrześcijaństwa miało uwypuklić dwa fakty. Po pierwsze: Wydarzenia te stanowią spełnienie proroctwa biblijnego. Przepowiedziano w nim, iż wiele ludzi pretendujących do miana chrześcijan ściągnie hańbę na Biblię i na chrystianizm. Tak się też stało, co dowodzi prawdziwości Pisma Świętego. Nie wolno nam jednak zapominać, że postępowanie chrześcijaństwa nie ma nic wspólnego z biblijnym chrystianizmem.

24 Sam Jezus wyjaśnił, w jaki sposób można rozpoznać prawdziwych chrześcijan: „Po tym wszyscy poznają, że jesteście moimi uczniami: jeśli będzie między wami miłość” (Jana 13:35). Powiedział również: „Nie należą do świata, jak i ja nie należę do świata” (Jana 17:16). Z obu tych punktów widzenia jest oczywiste, iż chrześcijaństwo rzeczywiście nie ma nic wspólnego z chrystianizmem przedstawionym w Biblii. Chociaż podaje się za jej przyjaciela, to okazało się przyjacielem fałszywym.

25 Po drugie: Biorąc pod uwagę fakt, że chrześcijaństwo jako całość tyle razy szkodziło Biblii, jest doprawdy rzeczą znamienną, iż przetrwała ona do dziś i w dalszym ciągu wywiera pozytywny wpływ na życie wielu osób. Przetrzymała zarówno ostry zakaz tłumaczenia, jak i zaciekłe ataki modernistycznych erudytów oraz niechrześcijańskie postępowanie zakłamanych przyjaciół. Dlaczego? Ponieważ różni się od każdej innej książki. Biblia nie może pójść w zapomnienie. Jest Słowem Bożym, a sama przecież mówi: „Trawa usycha, kwiat więdnie, ale słowo Boga naszego trwa na wieki”

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-22, 09:45   #718
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez coldold Pokaż wiadomość
1. Czy arka mogła pomieścić wszystkie zwierzęta?

To prawda, że encyklopedie wspominają o milionach gatunków żywych organizmów. Ale Noemu polecono uratować tylko przedstawicieli każdego „rodzaju” zwierząt lądowych i stworzeń latających. Obecnie znamy mnóstwo ich gatunków, jednak zdaniem niektórych badaczy do ich powstania wystarczyłyby 43 „rodzaje” ssaków, 74 „rodzaje” ptaków i 10 „rodzajów” gadów. Arka miała pojemność użytkową ok. 40 000 m3 — wystarczająco dużą, by pomieścić tylu pasażerów.

Autentyczność. Wiarogodność Biblii atakowano z różnych stron, ale nawet w najdrobniejszej mierze nie zdołano podkopać lub osłabić jej pozycji.

Historia biblijna. Izaak Newton powiedział kiedyś: „W Biblii odkrywam więcej przekonujących oznak autentyczności niż w jakiejkolwiek kronice świeckiej” (R. Watson, Two Apologies, Londyn 1820, s. 57). Jej wierność wobec prawdy jest widoczna w każdym badanym szczególe. Zawarte w niej relacje historyczne są dokładne i rzetelne. Nie da się np. podważyć tego, co mówi o zdobyciu Babilonu przez Medów i Persów (Jer 51:11, 12, 28; Dn 5:28) czy o takich postaciach, jak babiloński władca Nebukadneccar (Jer 27:20; Dn 1:1), król Egiptu Sziszak (1Kl 14:25; 2Kn 12:2), Asyryjczycy Tiglat-Pileser III i Sancherib (2Kl 15:29; 16:7; 18:13), cesarze rzymscy August, Tyberiusz i Klaudiusz (Łk 2:1; 3:1; Dz 18:2), Rzymianie Piłat, Feliks oraz Festus (Dz 4:27; 23:26; 24:27), ani tego, co powiedziano w niej o świątyni Artemidy w Efezie i o ateńskim Areopagu (Dz 17:19-34; 19:35). Wszystkie informacje biblijne o tych i innych miejscach, ludziach czy wydarzeniach są w każdym szczególe historycznie ścisłe (zob. ARCHEOLOGIA).

Rasy i języki. Zgodne z prawdą jest także to, co Biblia mówi o rasach i językach. Wszyscy mieszkańcy ziemi — bez względu na budowę ciała, kolor skóry, kulturę czy język — należą do jednej rodziny ludzkiej. Nie da się zaprzeczyć, iż zasadniczo można ją podzielić na trzy gałęzie: jafetycką, chamicką i semicką, wywodzące się od Adama poprzez Noego (Rdz 9:18, 19; Dz 17:26). Henry Rawlinson oświadczył: „Gdybyśmy mieli szukać jedynie punktu przecięcia dróg językowych, nie bacząc na jakiekolwiek zapisy biblijne, mimo wszystko doszlibyśmy do wniosku, że linie te rozchodzą się z jednego punktu, a mianowicie z równin Szinearu” (G. Rawlinson, The Historical Evidences of the Truth of the Scripture Records, 1862, s. 287; Rdz 11:2-9).

Praktyczność. Nauki i przykłady zawarte w Biblii mają niezwykle praktyczną wartość dla współczesnego człowieka. Wyłuszczone w niej sprawiedliwe zasady i wysokie mierniki moralne górują nad zaleceniami każdej innej książki. Biblia nie tylko odpowiada na ważne pytania, lecz także udziela wielu praktycznych wskazówek, których przestrzeganie mogłoby się przyczynić do poprawy zdrowia fizycznego i psychicznego wszystkich mieszkańców ziemi. Przedstawia normy, które pozwalają odróżnić dobro od zła, a dotyczą uczciwości w interesach (Kpł 19:35, 36; Prz 20:10; 22:22, 23; Mt 7:12), pracowitości (Ef 4:28; Kol 3:23; 1Ts 4:11, 12; 2Ts 3:10-12), moralnego prowadzenia się (Wj 20:14-17; Kpł 20:10-16; Gal 5:19-23; 1Ts 4:3-8), budującego towarzystwa (Prz 5:3-11; 13:20; 1Ko 15:33; Heb 10:24, 25), dobrych stosunków rodzinnych (Pwt 6:4-9; Prz 13:24; Ef 5:21-33; 6:1-4; Kol 3:18-21). Znany amerykański pedagog William Lyon Phelps powiedział kiedyś: „Uważam, że wiedza biblijna bez studiowania na uczelni ma większą wartość niż wyższe studia bez Biblii” (The New Dictionary of Thoughts, s. 46). A szósty prezydent USA John Quincy Adams napisał o Biblii: „Spośród wszystkich książek świata ona najbardziej pomaga ludziom być dobrymi, mądrymi i szczęśliwymi” (Letters of John Quincy Adams to His Son, 1849, s. 9).

Dokładność naukowa. Również pod tym względem Biblii nie można niczego zarzucić. Jest całkowicie zgodna z nauką, gdy opisuje kolejne etapy przygotowania naszej planety na mieszkanie dla człowieka (Rdz 1:1-31), gdy nawiązuje do faktu, że ziemia jest okrągła i zawieszona „na niczym” (Hi 26:7; Iz 40:22), gdy zalicza zająca do zwierząt przeżuwających pokarm (Kpł 11:6) czy wreszcie gdy oznajmia, iż „dusza ciała jest we krwi” (Kpł 17:11-14).

Kultura i zwyczaje. W biblijnych informacjach o kulturze i zwyczajach nie znaleziono żadnych nieścisłości. Wobec władców zawsze używa się w Biblii tytułu odpowiedniego do okresu, w którym spisywano dane sprawozdanie. Na przykład Herod Antypas i Lizaniasz nazywani są władcami okręgu (tetrarchami), Herod Agryppa (II) — królem, a Gallio — prokonsulem (Łk 3:1; Dz 18:12; 25:13). W czasach rzymskich żołnierze zwycięskiej armii często odbywali pochody tryumfalne, w których wiedli ze sobą jeńców (2Ko 2:14). Pismo Święte wspomina też o gościnności wobec obcych, o wschodnich obyczajach, sposobie kupowania nieruchomości, procedurach prawnych towarzyszących zawieraniu umów czy o obrzezaniu praktykowanym przez Hebrajczyków i inne ludy — i we wszystkich tych szczegółach jest dokładne (Rdz 17:10-14; 18:1-8; 23:7-18; Jer 9:25, 26).

Szczerość. Pisarze Biblii odznaczali się szczerością niespotykaną wśród starożytnych autorów. Już pierwszy z nich, Mojżesz, otwarcie donosi zarówno o własnych grzechach, jak i o grzechach i błędach swego ludu, w czym naśladują go inni hebrajscy pisarze (Wj 14:11, 12; 32:1-6; Lb 14:1-9; 20:9-12; 27:12-14; Pwt 4:21). Nie kamuflowano nawet grzechów wybitnych postaci, takich jak Dawid i Salomon (2Sm 11:2-27; 1Kl 11:1-13). Jonasz opowiedział o swoim nieposłuszeństwie (Jon 1:1-3; 4:1). Taką samą prostolinijną szczerość przejawiali inni prorocy. Szacunek dla prawdy, widoczny w Pismach Hebrajskich, cechuje też relacje pisarzy Chrześcijańskich Pism Greckich. Paweł mówi o swym dawnym grzesznym postępowaniu, poza tym dowiadujemy się, że Marek nie wytrwał w służbie misjonarskiej i jakie błędy popełnił apostoł Piotr (Dz 15:37-39; 22:19, 20; Gal 2:11-14). Tego rodzaju szczere, otwarte sprawozdania budzą zaufanie do uczciwości i prawdomówności Biblii.

Rzetelność. Fakty poświadczają, że Biblia jest księgą rzetelną. Opisuje wydarzenia ściśle osadzone w realiach historycznych. Podaje bezpośrednie, miarodajne pouczenia w niezwykle prosty sposób. Prostolinijność, żarliwość i wierność jej pisarzy, ich gorliwe oddanie prawdzie i usilne starania o dokładność w szczegółach — wszystkiego tego należałoby się spodziewać po Bożym Słowie prawdy (Jn 17:17).

Proroctwa. Przepowiednie zawarte w Biblii same w sobie dowodzą, że jest ona natchnionym Słowem Jehowy. Spisano w niej mnóstwo dalekosiężnych proroctw, które się spełniły. Część z nich przedstawiono w tabeli zamieszczonej na ss. 343-346 książki „Całe Pismo jest natchnione przez Boga i pożyteczne”.

Jak przetrwała. Nie wiadomo dziś o żadnym zachowanym pierwopisie jakiejkolwiek księgi Pisma Świętego. Jehowa jednak dopilnował, by starzejące się oryginały zastępowano odpisami. Prócz tego w miarę jak od czasu niewoli babilońskiej przybywało społeczności żydowskich poza Palestyną, rosło też zapotrzebowanie na dalsze kopie Pism. Zaspokajali je zawodowi przepisywacze, którzy sporządzali odpisy z nadzwyczajną skrupulatnością. Do grona tego należał także Ezdrasz, „biegły przepisywacz w dziedzinie Prawa Mojżeszowego, które dał Jehowa, Bóg Izraela” (Ezd 7:6).

Przez setki lat sporządzano odręczne kopie Biblii, która z czasem powiększyła się o Chrześcijańskie Pisma Greckie. Pojawiały się też przekłady świętych Pism. Pismom Hebrajskim przysługuje zaszczytne miano pierwszego ważnego dzieła przetłumaczonego na inny język. Do dnia dzisiejszego zachowały się tysiące rękopisów biblijnych, zawierających tekst oryginalny lub jego tłumaczenie (zob. PRZEKŁADY BIBLII; RĘKOPISY BIBLIJNE).

Pierwsza drukowana Biblia wyszła spod prasy Jana Gutenberga w r. 1456. Obecnie łączny nakład całej Biblii bądź jej fragmentów przekroczył już cztery miliardy egzemplarzy w przeszło 2000 języków. Przez ten czas atakowano ją z najrozmaitszych stron. Miała chyba więcej wrogów niż jakakolwiek inna książka. Papieże i duchowni zbierający się na soborach zakazywali wiernym ją czytać, i to pod groźbą ekskomuniki. Tysiące miłujących ją ludzi straciło życie, a mnóstwo jej egzemplarzy wydano na pastwę płomieni. Jedną z ofiar w tej walce Biblii o przetrwanie był tłumacz William Tyndale, który w dyskusji z pewnym duchownym oświadczył: „Jeżeli Bóg pozwoli mi jeszcze trochę pożyć, postaram się, by za parę lat parobek za pługiem znał Pismo Święte lepiej od ciebie” (J. Foxe, Actes and Monuments, Londyn 1563, s. 514).

Wszelka chwała i wszelkie dziękczynienie za to, że mimo tak zaciekłego sprzeciwu Biblia jednak przetrwała, należy się Jehowie, który chronił swe Słowo. Okoliczność ta nadaje jeszcze głębszy sens słowom proroka Izajasza, przytoczonym przez apostoła Piotra: „Wszelkie ciało jest jak trawa, a wszelka jego chwała jest jak kwiecie trawy; trawa usycha i kwiat opada, lecz wypowiedź Jehowy trwa na wieki” (1Pt 1:24, 25; Iz 40:6-8). Również w naszych czasach naprawdę warto ‛zwracać na nie uwagę jak na lampę świecącą w ciemnym miejscu’ (2Pt 1:19; Ps 119:105). Kto ma „upodobanie w prawie Jehowy i jego prawo czyta półgłosem dniem i nocą”, a to, czego się dowiaduje, wprowadza w czyn, temu dobrze się wiedzie i jest szczęśliwy (Ps 1:1, 2; Joz 1:8). Zawarte w Biblii prawa, przypomnienia, rozkazy i sądownicze rozstrzygnięcia Jehowy są mu ‛słodsze niż miód’, a zaczerpnięta z nich mądrość ‛bardziej pożądana niż złoto — niż wiele oczyszczonego złota’, gdyż oznacza dla niego życie (Ps 19:7-10; Prz 3:13, 16-18; zob. KANON).

Cold old proszę pisz jakos zwieźlej swoimi słowami i odpowiadaj na temat cytując moje odpowiedzi, a nie wklejaj tony tekstu nie na temat. Rozumiem ze prowadzisz działalnosć misyjną ale tutaj dyskutujemy. Jak chcesz nawracać ludzi załóz osobny wątek. Za to właśnie ludzie was nie lubią, bo gadac duzo i nie na temat ;-)
leuwen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 09:47   #719
coldold
Zakorzenienie

Anatomia: Biblia zgodnie z prawdą podaje, że ‛wszystkie cząstki’ ludzkiego zarodka są ‛zapisane’ (Psalm 139:13-16). Mózg, serce, płuca i oczy — zarówno te, jak i wszystkie inne części ciała są ‛zapisane’ w kodzie genetycznym zapłodnionego jaja w łonie matki. W kodzie tym są zawarte wewnętrzne rozkłady czasu pojawiania się tych części w odpowiedniej kolejności. Fakt ten został odnotowany w Biblii prawie 3000 lat przed odkryciem kodu genetycznego przez dzisiejszych naukowców.

Życie zwierząt: Biblia podaje, że ‛zając przeżuwa pokarm’ (3 Mojżeszowa [Kapłańska] 11:6, Bw). François Bourlière mówi: „Dwukrotne — a nie jednokrotne — przechodzenie pokarmu przez jelito wydaje się u królików i zajęcy zjawiskiem powszechnym. Króliki domowe zazwyczaj zjadają i połykają bez przeżuwania swoje odchody wydalone w nocy, tak iż rano stanowią one połowę zawartości żołądka. U królików żyjących dziko zjawisko to obserwuje się dwa razy dziennie; podobny zwyczaj dostrzeżono u zająca europejskiego” (The Natural History of Mammals, 1964, strona 41). W dziele Mammals of the World (Ssaki świata) czytamy: „Może to przywodzić na myśl proces ‛przeżuwania’ charakterystyczny dla przeżuwaczy” (E. P. Walker, 1964, tom II, strona 647).

Archeologia: Odkrycie tabliczek glinianych, wyrobów garncarskich, inskrypcji i tym podobnych przedmiotów niejako wskrzesiło królów, miasta i narody, o których mówi Biblia. Okazało się na przykład, że wymienieni w Piśmie Świętym Chetyci rzeczywiście istnieli (Wyjścia 3:8, BT). Sir Charles Marston napisał w książce The Bible Comes Alive (Biblia ożywa): „Ci, którzy podważali powszechną wiarę w Biblię i podkopywali jej autorytet, sami zostali pokonani przez dowody wydobyte na światło dzienne i zburzyli swój autorytet. Łopata przepędza destrukcyjny krytycyzm z pola spornych faktów w dziedzinę oczywistej fantazji”.

Archeologia w różnoraki sposób poświadcza wiarogodność Biblii. Na przykład znaleziska potwierdziły istnienie miejscowości i imion występujących w 10 rozdziale Księgi Rodzaju. Odkopano ruiny chaldejskiego miasta Ur — centrum handlowego i religijnego, w którym urodził się Abraham (Rodzaju [1 Mojżeszowa] 11:27-31). Powyżej źródeł Gihonu, w południowo-wschodniej części Jerozolimy, archeolodzy znaleźli ślady miasta ***usytów, zdobytego przez Dawida (2 Samuela 5:4-10). W roku 1880 natknięto się na tak zwaną Inskrypcję Siloe — napis wyryty w tunelu wykutym na polecenie króla Ezechiasza (2 Królów 20:20). Kronika Nabonida, odnaleziona w XIX wieku, zawiera relację o zdobyciu Babilonu przez Cyrusa Wielkiego w 539 roku p.n.e. Pewne szczegóły z Księgi Estery zostały potwierdzone dzięki inskrypcjom z Persepolis oraz dzięki temu, iż w latach 1880-1890 odkopano w Suzie (Susan) ruiny pałacu króla Kserksesa I (Aswerusa). Napis znaleziony w roku 1961 w ruinach teatru rzymskiego w Cezarei poświadczył istnienie rzymskiego namiestnika Poncjusza Piłata, który zezwolił na przybicie Jezusa do pala męki (Mateusza 27:11-26).

Astronomia: Jakieś 2700 lat temu — na długo przed powszechnym uznaniem faktu, iż ziemia jest okrągła — prorok Izajasz napisał o Bogu: „Siedzi nad okręgiem ziemi” (Izajasza 40:22, Bw). Hebrajskie słowo chug, przetłumaczone tu na „okrąg”, może także oznaczać „kulę” (A Concordance of the Hebrew and Chaldee Scriptures B. Davidsona). „Okrąg” ziemskiego horyzontu wyraźnie widać z przestrzeni kosmicznej, można go też dostrzec w czasie podróży samolotem na dużych wysokościach. Ponadto w Księdze Joba 26:7 zaznaczono, że Bóg „ziemię zawiesza nad nicością” (Bw). Faktycznie, astronomowie wiedzą, iż nasza planeta nie ma żadnej widzialnej podpory.

Botanika: Niektórzy mylnie wnioskują, że Biblia jest niedokładna, gdyż Jezus nazwał ziarnko gorczycy „najmniejszym ze wszystkich nasion” (Marka 4:30-32, BT). Jezus najprawdopodobniej miał na myśli nasienie gorczycy czarnej (Brassica nigra lub Sinapis nigra) o średnicy zaledwie 1 do 1,6 milimetra. Co prawda istnieją mniejsze ziarenka, na przykład drobne jak pył nasionka orchidei, ale Jezus nie rozmawiał z hodowcami tych roślin. Żydzi galilejscy wiedzieli, że spośród różnych ziaren wysiewanych przez miejscowych rolników nasienie gorczycy było najmniejsze. Jezus głosił o Królestwie; nie udzielał lekcji botaniki.

Geologia: Znany geolog Wallace Pratt tak się wypowiedział o biblijnym opisie stwarzania: „Gdyby mnie, jako geologa, poproszono o krótkie przedstawienie prostym ludom pasterskim, takim jak plemiona, do których była skierowana Księga Rodzaju, naszych współczesnych poglądów na powstanie Ziemi i rozwój życia na niej, nie mógłbym zrobić nic lepszego, jak tylko przytoczyć po większej części w dosłownym brzmieniu treść pierwszego rozdziału Księgi Rodzaju”. Geolog ten wspomniał ponadto, że przedstawione w tej księdze następstwo zdarzeń — od powstania oceanów i wyłonienia się lądów aż do pojawienia się zwierząt wodnych, ptaków i ssaków — w zasadzie odpowiada kolejności w podstawowym podziale okresów geologicznych.

Medycyna: C. Raimer Smith napisał w książce The Physician Examines the Bible (Lekarz bada Biblię): „Zdumiewa mnie, że Biblia jest tak dokładna z medycznego punktu widzenia. (...) Opisane sposoby leczenia wrzodów, ran itd. są zgodne z dzisiejszymi zasadami. (...) Wiele ludzi wciąż jeszcze hołduje rozmaitym przesądom, na przykład że noszony w kieszeni kasztan chroni przed reumatyzmem, że kto dotknie ropuchy, ten dostanie brodawek, a noszenie czerwonej flaneli owiniętej wokół szyi leczy ból gardła, że woreczek z asafetydą zabezpiecza przed chorobami, a każdą chorobę dziecka wywołują pasożyty itd. Niczego takiego nie ma w Biblii. Już samo to daje do myślenia i stanowi dla mnie kolejny dowód boskiego pochodzenia tej księgi”.
Stary 2008-01-22, 09:51   #720
coldold
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez leuwen Pokaż wiadomość
Cold old proszę pisz jakos zwieźlej swoimi słowami i odpowiadaj na temat cytując moje odpowiedzi, a nie wklejaj tony tekstu nie na temat. Rozumiem ze prowadzisz działalnosć misyjną ale tutaj dyskutujemy. Jak chcesz nawracać ludzi załóz osobny wątek. Za to właśnie ludzie was nie lubią, bo gadac duzo i nie na temat ;-)
Skoro chciałeś dowodów to masz, ale już nie masz argumentów więc się wkurzasz.
Trudno. Nie musisz wierzyć, ale nie wymyślaj bzdurnych argumentów.
Ludzie nas nie lubią bo nie jesteśmy ze świata, co także już dawno mówiła Biblia.
Słowa są moje bo się w pełni z nimi zgadzam. A skoro język jest dla Ciebie za trudny to już nie moja wina.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości