|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#721 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Świadkowie Johowy - co wy o tym myślicie?
Cytat:
Coldold ja się nie wkurzam tylko w ten sposób nikogo nie przekonasz do swojej wiary. Wklejanie tony tekstu którego nikt nie czyta to najlepszy sposób by ten wątek umarł. Chyba zetego własnie chcesz. To ze sie z czymś zgadzasz nie znaczy że jest twoje. Jak ktos bedzie chciał sobie poczytać strażnicę to wejdzie na wasze strony i poczyta. Tutaj dyskutujemy. Bzdurne argumenty wymyslasz niestety TY. Piszesz ze inteligentny człowiek mysli tak jak pisze biblia. Chyba mylisz inteligencję z poboznoscią. Jedno z drugim ma niewiele wspólnego. Wybiórczo bierzesz cytaty z biblii i próbujesz je podpierać nauką, co niestety nikomu się jeszcze w pełni nie udało i raczej nigdy nie uda. Więc odpuść sobie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#722 |
Wtajemniczenie
|
Nie? ![]() To chyba masz jakąś wersję z brakującymi rozdziałami. Przecież niemal cały Nowy Testament sprowadza się do tego, że żywot ludzki to wędrówka do Królestwa Bożego. Jeśli jeszcze do tego dodamy słowa "kto we mnie wierzy choćby umarł żyć będzie" to jak tu pisać, że nie uczy? No chyba, że wyrażenie "życie pozagrobowe" rozumiane jest jako reinkarnacja lub jakaś inna forma istnienia, to wtedy się zgodzę.
#723 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy - co wy o tym myślicie?
Cytat:
Dyskutuję podpierając się Biblią bo to jedyne wiarygodne źródło. Cytat:
Radziłabym używać lepiej dobranych słów, bo życie pozagrobowe oznacza jedno.
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#724 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
Nooo...ja nie czytam ![]() Cytat:
![]() Ludzie was nie lubią z innego powodu.Powiedziałabym, że z podobnego, co nie lubią wyznawców ojca Rydzyka, bo podobny stopień bezrefleksyjnego fanatyzmu prezentujecie. Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#725 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Coldold ale Ty potwierdzasz wiarygodnosć biblii samą biblią więc jest to bez sensu. Bo potwierdzasz wiarygodnosć czegoś swoja wiarą, co jest zupełnym nonsensem. Spróbuj potwierdzic w ten sam sposób płynność finansowa w banku, np mówiec ze coprawda nie masz jeszcze pracy, ale dzieki bogu i biblii będziesz ja miała, zobaczymy czy dostaniesz kredyt Co dożycia po śmierci, to jak sobie tak czytam co piszesz, to dla mnie osobiście wolałbym nie zmartchwywstać jeśłi miałbym sieobudzić posród ludzi którzy w kółko klepią frazesami z biblii i wszystko jest takie cukierkowe jak na okładkach waszych pism. To już wolę zeby nic nie było po śmierci ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#726 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poczytaj też o kulturze Majów a później się wypowiadaj o wielkości miast "Nie wiedziałem ze wtedy znano papier i pisano na nim menu, no i ze na jednej kartce można spisać menu dla 70 tys osób, no chyba że wszyscy zarli bigos ;-) albo zupę owsiaka" cóż za logika ![]() Kto płonał na stosie? dziewczyno, nie słyszałaś o inkwizycji? o Galileuszu? W 1592 roku, obrońca teorii Kopernika — Giordano Bruno, został uwięziony przez inkwizycję pod zarzutem herezji. W roku 1600 został spalony na stosie za uprawianie magii. Innym popisem Inkwizycji była sprawa Galileusza, któremu uczyniono zarzut, że jego "niedorzeczności" (za Kopernikiem twierdził, że to Ziemia się obraca, nie Słońce) są niezgodne z prawdą, gdyż przeczą historii Jozuego (ów bohater biblijny „wstrzymał Słońce"). Inkwizycja ogłosiła, że to bzdura "nietylko heretycka w wierze, ale niedorzeczna w filozofji" . Galileusz był uczonym, ale nie bohaterem, zmuszony przez Inkwizycję 16 czerwca 1633 r. "złożył odwołanie pokornie i na klęczkach". Przypisywane mu słowa "A jednak się kręci" są nieprawdziwe Poczytaj sobie kogo i za co zabiła św. Inkwizycja I nie wytłumaczyłas mi fenomenu Biblii? a może nie czytałas tego co napisałam....... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#727 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Dobry jesteś ![]() Fakt, straszliwie nudno byłoby w takim towarzystwie i wśród takich rozmów żywcem wziętych z Biblii. Normalnie nieustające rekolekcje, z których się zwiewało w czasach LO, bo nie szło wytrzymać z nudów. ![]() A w ramach relaksu - lektura "Strażnicy" do poduszki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#728 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#729 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#730 |
Zakorzenienie
|
luwen to chyba jest pan z tego co pamiętam - vilandra piszesz do niego "kobieto"
chyba, że ja się mylę ![]() ![]() co do świadków Jehowy.... czasem wydają mi się fanatykami, nie umieją przyjąć do wiadomości, że ktoś ma inne zdanie, tylko ślepo klepią frazesy z Biblii. Ogólnie nie wtrącam się w ich "religię" - mam swoją.
#731 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A życie pozagrobowe dla każdego może oznaczać coś innego, jednej definicji nie ma. Cytat:
![]() Nigdzie nie jest powiedziane, że osiągniesz cel. Użyłam słowa wędrówka celowo - jako pojęcie zbiorcze, przenośnia. Nie łap mnie za słówka ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#732 |
Zadomowienie
|
Ja uwarzam ich za normalnych ludzi. Przecież nie każdy musi wierzyc w tego samego Boga. Ale oni trochę są nachalni i natarczywi. Przeważnie mój tata ich spławia krótką, ale sęsowną gadką.
|
![]() ![]() |
![]() |
#733 |
Zakorzenienie
|
Mnie również ostatnio odwiedzili, młody chłopak i dziewczyna. On wyciągnął Strażnicę, pokazał mi okładkę na której był zamek w chmurach i zapytał czy chcę żyć w takim miejscu? Odpowiedziałam : nie, dziękuję i sobie poszli
![]()
#734 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Słyszałem o kulturze majów, natomiast wątpie czy oni słyszeli o jezusie bogu i biblii. Miasta w starozytności rozmnazały się a potem czesto następował ich upadek, właśnie z powodu nie moznoścui wyzywienia gestej populacji. w starożytnosci ludzie nie mieli takich możliwości jak w dzisiejszym rolnictwie. Nie potrafili uzyxniać ziemi tak jak dzis. produkcja nie była tak wydajna. Jestem facetem. ![]() ![]() ![]() ![]() Fenomen biblii jest bardzo prosty do wyjanienia. Zawiera wiele prawd uniwersalnych o człowieku. Nie widzę w tym nic boskiego. Raczej mistrzowska rękę człowieka. Biblia niestety nie potrafi się obronić przed nauką. Większość cudow opisanych w starym testamencie moglibysmy dzisiaj sami dokonać przy uzyciu nowoczesnej technologii. Pewnie wielu mnie teraz wysmieje, ale kiedy czytałem pierwszy raz stary testament, to najbardziej mi sie kojarzyło to z opisaem człowieka który zetknął się z inną cywilizacja duzo bardziej technicznie zaawansowaną niż to co w tej chwili my mamy. Opis wejscia na górę. Opary w dzien, w nocy łuna, zagłada sodomy (opis przypomina miasto po poteżnym ostrzale artyleryjskim) porady co do postępowania z ludxmi chorymi (kwarantanna) zakaz jedzenia swinskeigo miesa (wiemy dziś ze świnie przenoszą bardzo wiele pasożytów. To wszystko jest bardzo swieckie i praktyczne. Ale podane w pigułce przez kogoś kto miał ogromna przewagę wiedzy nad ówczesnymi ludźmi. Skoro bóg jest wszechwiedzący to dlaczego kazał zydom oznaczyc swoje domostwa by zagłada mogłą ominąc ich domy kiedy gineli pierworodni? Ja tak sobie tłumaczę stary testament (dla mnie to fenomen) ![]() Nowy jest wg mnie o wiele niższych lotów (jak dla mnie zwykła gadanina i wciskanie ludziom ciemnoty) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#735 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ŚJ przyjmują zdanie innych i tolerują wszystkie religie, co nie znaczy,że mają jak kury przytakiwać każdemu, kto coś tam powie/wymyśli. Napisałam aniołkowi, że jak podobają jej się pogańskie zwyczaje ,jej sprawa, ale nich przynjmniej uzna, że są pogańskie. Ktoś tam nie wierzy w zmarwychwstanie, też jego sprawa, ale niech tego nie podwarza bo o zmartwychwstaniu pisze zarówno Stary jak i Nowy Testament. A dlaczego Bóg posał Jezusa, swego syna, żeby umarł? Jaki sens ma śmierć Jezusa ( w Biblii jest to wyjaśnine) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#736 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#737 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Biblia nadal znajduje się w indeksie ksiąg zakazanych bo tak jest naprawdę - wymazania jej z indeksu nigdy się nie doczekaliśmy... A fenomenu Biblii wciąż mi nie wytłumaczyłes. Dlaczego przetrwała ( tysiąclecia) dlaczego kler nie chciał ją dopuścić do ludzi (łacina) Dlaczego jako jedyna została przetłumaczona na wszystkie języki, dialekty, narzecza Dlaczego jest w prawie kazdym domu niezależnie od wyznania nie wspomne o nakładzie Znajdź mi drugą taką księgę, niech chociaż ma tyle lat co Biblia |
|
![]() ![]() |
![]() |
#738 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Starsze niż Biblia Szukając prawdy o stworzeniu świata staramy się sięgać po najstarsze źródła. Czy Biblia jest najstarszą księgą na świecie? Jeszcze przed stu pięćdziesięciu laty nasza wiedza na temat cywilizacji Bliskiego Wschodu była znacznie uboższa. W połowie XIX w. archeologowie angielscy odkryli w Niniwie, dawnej stolicy Asyrii, ogromną bibliotekę króla Asurbanipala. Znaleziono tam około 25 tys. glinianych tabliczek z pismem klinowym. Na jednej z nich był fragment dotyczący potopu, który zupełnie przypominał znaną nam opowieść biblijną. Znalezisko wywołało zdumienie. Nagle okazało się, że Biblia, która przez wieki uchodziła za najstarszą księgę świata, wcale taką nie jest. Odkrycie wspomnianej biblioteki dowiodło, że istniały inne, dużo starsze dzieła literackie. Znaleziono w nich wiele motywów dotychczas znanych tylko z Biblii. Czyżby Biblia powtarzała jedynie to, co inni wymyślili dużo wcześniej? Odpowiedź na to pytanie wymagała wielu lat badań. Spojrzenie na teksty natchnione w kontekście literatury bliskowschodniej pozwoliło docenić pracę autorów biblijnych. Oni nie tylko dobrze znali mitologiczną tradycję swych sąsiadów, lecz potrafili wybierać z niej „cegiełki” na własny użytek. Zapożyczone tradycje starannie oczyszczali z wszelkiego politeizmu, choć nie zawsze im się to w pełni udawało. Ostatecznie, pomimo tematycznego pokrewieństwa tekstów, widoczna jest całkowita odmienność i oryginalność ksiąg biblijnych. Co w takim razie uważa się za najstarszą księgę, która mówi o stworzeniu? Najstarszy znany nam w całości tekst to poemat „Atarhasis” (nazwa pochodzi od imienia głównego bohatera). Powstał on w Mezopotamii w XVIII w. przed Chrystusem. Najlepiej zachowany jego tekst pochodzi z XVII w. przed Chrystusem. Znajdziemy w nim opis początków człowieka oraz potopu. Jego treścią jest jednak nie tyle stworzenie świata, co próba odpowiedzi na pytanie: skąd wziął się człowiek i jaki jest cel jego życia? Bohaterami poematu są dwie grupy bogów: starsi, nazywani Anunnaki, i młodsi, Igigi. Przytoczmy może fragment: „Kiedy bogowie stwarzali człowieka, byli zmuszani do pracy i bardzo się trudzili, gdy wielcy Anunnaki nakładali na Igigi siedmiokrotne prace. Wielki był ich trud, a praca bardzo ciężka i nieskończone ich mozoły”. Wykorzystywani tak okrutnie, wyczerpani do cna, Igigi zbuntowali się wreszcie przeciw potężnym pobratymcom. Zagrożeni Anunnaki wpadli w panikę, która pogłębiła się jeszcze po daremnych próbach ugłaskania buntowników. W końcu bogu Ea przyszedł do głowy dobry pomysł. „Ea, otworzywszy usta, zwrócił się do bogów, swoich braci: Dlaczego mamy ich obwiniać? Ciężka była ich praca, nieskończone mozoły!” Jest jednak na to rada. Wystarczy stworzyć człowieka: „To on będzie dźwigał jarzmo bogów, będzie dźwigał jarzmo Igigi, to człowiek zostanie obciążony ich pracą”. Na takie rozwiązanie zgodzili się wszyscy chętnie. Z gliny zmieszanej z ciałem i krwią zabitego boga We stworzono człowieka1. W Biblii również czytamy, że człowiek ulepiony został z gliny... W Księdze Rodzaju znajdziemy dwa obrazy stworzenia człowieka. W drugim z nich podane są szczegóły. Czytamy tam: Pan Bóg ulepił człowieka z prochu ziemi i tchnął w jego nozdrza tchnienie życia, wskutek czego stał się człowiek istotą żywą (Rdz 2, 7). Skąd wziął się ten motyw? Otóż wystarczyło podglądnąć pracę zręcznego garncarza: potrafił on wydobyć z gliny bardzo zgrabne formy, najróżniejsze naczynia i figurki. Dlatego przeniesienie tego obrazu na Boga, który lepi z gliny człowieka, wydawało się całkiem oczywiste i dość często pojawiało się jako motyw stworzenia na Bliskim Wschodzie. Co do reszty z klerem to się zgadzam. Poprostu byli wczesniej od was i zdazyli lepiej ugruntować swoją pozycję, raczej nie macie szns ich dogonić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#739 |
Zakorzenienie
|
a`propos "kartki" to sąTwoje słowa
"4. Nie wiedziałem ze wtedy znano papier i pisano na nim menu, no i ze na jednej kartce można spisać menu dla 70 tys osób, no chyba że wszyscy zarli bigos ;-) albo zupę owsiaka ( post 715) |
![]() ![]() |
![]() |
#740 |
Zadomowienie
|
co powiesz na artykuł powyżej? Szatan pewni maczał w tym swoje brudne paluchy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#741 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...84#post6356984 Cytat:
![]() |
#742 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kościołowi niepotrzebne są wewnętrzne sekty. Cytat:
Kościół wie także jeszcze jedno - do młodości mu nie idzie ![]() Mojego sąsiada cechuje pewien rytuał, otóż zamyka drzwi od klatki przed nosem wszystkim sąsiadom, którzy mu się nie podobają. Jest to facet po 30, mieszka z rodzcami i siostrą (reszta rodziny dość miła pomimo, że w każde święto katolickie i prawosławne stukają młotkiem i robią remonty i także szybko zatrzaskują drzwi) Mojemy tżtowi z tym kojarzą się ŚJ, że zamykają drzwi przed nosem patrząc prosto w oczy i idąc metr przed następną osobą. Takie trochę przykre skojarzenie... nieprawdaż?
![]() |
#743 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kosciół tak naprawdę jest obłudny, bo tam gdzie mu wygodnie popiera to radio, a tam gdzie wstyd się nim pochwalic udaje ze nie ma problemu bo to margines. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#744 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie wiem natomiast czy Wy wiecie, że również nauki ŚJ nie tylko opierają się na Piśmie Świętym. Jest wiele nauk ŚJ, które nie są biblijne ani w ogóle nie były znane apostołom. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#745 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym nauki pogan to obrzydliwość dla Boga.
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#746 |
Zadomowienie
|
No proszę a ja myślałem ze uciekłyscie. Żadna z Was jakos sie nie odniosła do artykułu który mówi o ksiegach starszych od biblii
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#747 |
Zakorzenienie
|
Mam jeszcze kilka pytań do ŚJ:
Czy ŚJ mogą robić następujące rzeczy: - czytanie książek i publikacji innych wyznań religijnych? - działalność w stowarzyszeniach młodzieżowych? - oglądanie filmów? - pełnienie funkcji gospodarza klasy? - datki na Czerwony Krzyż lub podobne organizacje charytatywne? - okazywanie zbyt wielkiej namiętności podczas stosunków płciowych z partnerem małżeńskim? - taniec z kimś innym niż partner małżeński? - czytanie starej literatury Towarzystwa [Strażnica] ? - wizyta u psychiatry lub psychologa? - gra w szachy, warcaby, karty itp. ? Jeżeli odpowiedź na któreś z tych pytań brzmi: NIE, to dlaczego? |
![]() ![]() |
![]() |
#748 |
BAN stały
|
Nie popadaj śmieszność.
Widać lepiej znasz Boga, niż On zna sam siebie ![]() Swoją drogą, straszliwa jest ta wizja Boga wymyślona przez Świadków Jehowy... Bóg się czymś "brzydzi", Żydzi to "antychryści" i nie mają prawa niczego od Boga oczekiwać... Ma się rozumieć, że ŚJ zgarnęli zwycięsko całą przeznaczoną dla ludzkości pulę wiedzy, mądrości i łask przeróżnych - i nie może być inaczej... |
![]() ![]() |
![]() |
#749 |
Zakorzenienie
|
Oto przykłady:
- Wierzą, że w roku 1918 nastąpiło niewidzialne zmartwychwstanie członków 144 000 wybrańców do królowania w niebie (Od raju utraconego do raju odzyskanego", str. 192). Nigdzie w Biblii nie ma takiej nauki, nawet daleko pośrednich wzmianek na ten temat. Przy tej okazji nasuwa się ciekawa refleksja. Świadkowie Jehowy często się wykłócają z katolikami o istnienie jakiegoś słowa w Biblii, co niby jest ważne przy uznaniu jakiejś nauki biblijnej. Mówią, że takich słów jak Trójca czy czyściec nie ma w Biblii, więc dlatego w to nie wierzą ("Prowadzenie rozmów na podstawie Pism" str. 390). Zauważmy jednak, że ich określenie "niewidzialne zmartwychwstanie" też w Biblii nie istnieje, a jednak tym razem już im to nie przeszkadza i nie widzą powodu aby przez to w to nie wierzyć. - Wierzą, że w roku 1918 Jezus zaczął sądzić zbory ("Wspaniały finał.....", str. 32). Nigdzie w Biblii nie ma takiej nauki. - Wierzą, że od roku 1918 rozpoczęła się "godzina próby" z Ap 3:10, 11 ("Wspaniały finał....", str. 32). Nigdzie w Biblii nie ma o tym ani słowa - Uczą, że Ohydą spustoszenia z Mt 24:15 jest Liga Narodów i ONZ, choć Biblia nigdzie o tym nie mówi ("Wspaniały finał Objawienia bliski", str. 194, 195). - Uczą, że po Armagedonie nadzorcy Świadków będą w królestwie sprawować władzę (Świadkowie Jehowy głosiciele...", str. 262-263) To tylko niektóre przykłady. A teraz to w czym ŚJ wręcz sprzeciwiają się Pismu Świętemu: - Świadkowie niezgodnie z Kol 2:16 potępiają święta innych chrześcijan. - 1 Tymoteusza 4:14 mówi o wkładaniu rąk przy mianowaniu starszych. Pierwsi Świadkowie Jehowy, tacy jak Russell, nie byli mianowani przez nikogo w ten sposób. Por Hbr 6:2 i Dz. Ap 6:6, 8: 17-19; 9:17; 19:6. - Świadkowie pozwalają kobietom chodzić po domach i nauczać, choć św. Paweł mówił "Nie pozwalam niewieście nauczać" i ma "zachowywać milczenie" (1 Tym 2:12 -Przekład Świadków Jehowy pt. Chrześcijańskie Pisma Greckie 1994). Mimo to Świadkowie dopuszczają sytuacje, że kobieta czasem "prowadzi formalne studium biblijne, a tym samym naucza" ("Prowadzenie rozmów...." str. 137, podkreślenie moje). Strażnica nr 22 z roku CII próbowała podważyć powyższe zalecenie Pawła, przez stwierdzenie, że w Dziejach apostolskich 18:26 jest mowa że kobieta o imieniu Pryscylla nauczała z mężem (str. 22). Zauważmy, że argument ten jest nieuczciwy bowiem wydarzenie o jakim mówią przytaczane przez Strażnicę Dzieje nastąpiło jeszcze zanim Paweł napisał powyższy zakaz nauczania w liście 1 Tym. Jak podaje leksykon Świadków Jehowy pt. "Całe Pismo jest natchnione przez Boga i pożyteczne" (str. 233-234), Paweł napisał 1 list do Tymoteusza dużo później niż miało miejsce wydarzenie związane z Pryscyllą. Leksykon powyższy podaje, że o okolicznościach napisania 1 Tym mówią Dz. Ap. 28:30, 31, zatem jest to dużo później niż wydarzenie z Pryscyllą. Wtedy nakaz Pawła nie istniał, Pryscylla nie mogła go więc w żaden sposób znać. Widzimy więc jak niepoważne argumenty Świadkowie potrafią stosować, byleby tylko przeforsować swą naukę. Wiem, że zaraz mi zarzucicie, że cytuję wspomniana przez Was już stronę, ale jeżeli to prawda, to dlaczego by tego nie robić. Żadna religia nie jest idealna! |
![]() ![]() |
![]() |
#750 | |
BAN stały
|
Cytat:
O kurde ![]() Cóż za przenikliwość u ŚJ występuje. Co do sztuki policzyli. W szoku jestem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:28.