Świadkowie Johowy - co wy o tym myślicie? - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-01-22, 10:03   #721
leuwen
Zadomowienie

Dot.: Świadkowie Johowy - co wy o tym myślicie?

Cytat:
Napisane przez coldold Pokaż wiadomość
Skoro chciałeś dowodów to masz, ale już nie masz argumentów więc się wkurzasz.
Trudno. Nie musisz wierzyć, ale nie wymyślaj bzdurnych argumentów.
Ludzie nas nie lubią bo nie jesteśmy ze świata, co także już dawno mówiła Biblia.
Słowa są moje bo się w pełni z nimi zgadzam. A skoro język jest dla Ciebie za trudny to już nie moja wina.

Coldold ja się nie wkurzam tylko w ten sposób nikogo nie przekonasz do swojej wiary. Wklejanie tony tekstu którego nikt nie czyta to najlepszy sposób by ten wątek umarł. Chyba zetego własnie chcesz.

To ze sie z czymś zgadzasz nie znaczy że jest twoje. Jak ktos bedzie chciał sobie poczytać strażnicę to wejdzie na wasze strony i poczyta. Tutaj dyskutujemy.

Bzdurne argumenty wymyslasz niestety TY. Piszesz ze inteligentny człowiek mysli tak jak pisze biblia. Chyba mylisz inteligencję z poboznoscią. Jedno z drugim ma niewiele wspólnego. Wybiórczo bierzesz cytaty z biblii i próbujesz je podpierać nauką, co niestety nikomu się jeszcze w pełni nie udało i raczej nigdy nie uda. Więc odpuść sobie.
leuwen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 10:12   #722
goldfish3000
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie mogą tak zapytać, bo tego nie uczy Biblia.

Nie?
To chyba masz jakąś wersję z brakującymi rozdziałami.
Przecież niemal cały Nowy Testament sprowadza się do tego, że żywot ludzki to wędrówka do Królestwa Bożego.
Jeśli jeszcze do tego dodamy słowa "kto we mnie wierzy choćby umarł żyć będzie" to jak tu pisać, że nie uczy?
No chyba, że wyrażenie "życie pozagrobowe" rozumiane jest jako reinkarnacja lub jakaś inna forma istnienia, to wtedy się zgodzę.

Jestem w szoku.
Zaraz wracam.

Mój suwaczek
goldfish3000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 10:26   #723
coldold
Zakorzenienie

Dot.: Świadkowie Jehowy - co wy o tym myślicie?

Cytat:
Napisane przez leuwen Pokaż wiadomość
Coldold ja się nie wkurzam tylko w ten sposób nikogo nie przekonasz do swojej wiary. Wklejanie tony tekstu którego nikt nie czyta to najlepszy sposób by ten wątek umarł. Chyba zetego własnie chcesz.

To ze sie z czymś zgadzasz nie znaczy że jest twoje. Jak ktos bedzie chciał sobie poczytać strażnicę to wejdzie na wasze strony i poczyta. Tutaj dyskutujemy.

Bzdurne argumenty wymyslasz niestety TY. Piszesz ze inteligentny człowiek mysli tak jak pisze biblia. Chyba mylisz inteligencję z poboznoscią. Jedno z drugim ma niewiele wspólnego. Wybiórczo bierzesz cytaty z biblii i próbujesz je podpierać nauką, co niestety nikomu się jeszcze w pełni nie udało i raczej nigdy nie uda. Więc odpuść sobie.
Ale potwierdzanie autentycznotości Biblii wcale nie wiąże się z namawianiem kogoś do "mojej" wiary, nie wiem czy wiesz, ale wszystkie chrześcijańskie wyznania wierzą, w natchnienie Biblii.
Dyskutuję podpierając się Biblią bo to jedyne wiarygodne źródło.

Cytat:
Napisane przez goldfish3000 Pokaż wiadomość
Nie?
Przecież niemal cały Nowy Testament sprowadza się do tego, że żywot ludzki to wędrówka do Królestwa Bożego.
Jeśli jeszcze do tego dodamy słowa "kto we mnie wierzy choćby umarł żyć będzie" to jak tu pisać, że nie uczy?
No chyba, że wyrażenie "życie pozagrobowe" rozumiane jest jako reinkarnacja lub jakaś inna forma istnienia, to wtedy się zgodzę.
Ale jest też napisane, że po śmierci nie ma nic, absolutnie nic, tylko Bóg może odwrócić skutki śmierci- zmartwychwstanie.
Radziłabym używać lepiej dobranych słów, bo życie pozagrobowe oznacza jedno.
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić.
- Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy.
coldold jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 10:42   #724
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
Cold old proszę pisz jakos zwieźlej swoimi słowami i odpowiadaj na temat cytując moje odpowiedzi, a nie wklejaj tony tekstu nie na temat. Rozumiem ze prowadzisz działalnosć misyjną ale tutaj dyskutujemy. Jak chcesz nawracać ludzi załóz osobny wątek. Za to właśnie ludzie was nie lubią, bo gadac duzo i nie na temat ;-)
Hehe, skąd wiedziałeś, że Tych wklejonych cytatów nie na temat zresztą i tak nikt nie czyta?
Nooo...ja nie czytam

Cytat:
Ludzie nas nie lubią bo nie jesteśmy ze świata, co także już dawno mówiła Biblia.
Wg mnie to z tego świata jesteście, bo niby z jakiego innego Po tych samych ulicach chodzimy, a że jesteście z tego świata, to się przekonuję za każdym razem, gdy ŚJ dzwonią do moich drzwi/domofonu pomarudzić i wmawiać te swe farmazony. To musi być dość poniżające tak latać po chałupkach jak natrętny akwizytor i być, nierzadko chamsko, spławianym. Czego się dla wiary i z poczucia wyższości nie robi...

Ludzie was nie lubią z innego powodu.Powiedziałabym, że z podobnego, co nie lubią wyznawców ojca Rydzyka, bo podobny stopień bezrefleksyjnego fanatyzmu prezentujecie.

Cytat:
A czy sądzisz, że ze ŚJ da się w ogóle dyskutować?

Cytat:
Wychodzi na to, że cała nauka została stworzona tylko po to, aby poprzeć to, co pisze Biblia. Właściwie zastanawiam się, po co nam w ogóle nauka, skoro i tak wszystko jest w Biblii, nawet cenna informacja o zającu przeżuwaczu.
calkiem-spoko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 10:42   #725
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
Ale potwierdzanie autentycznotości Biblii wcale nie wiąże się z namawianiem kogoś do "mojej" wiary, nie wiem czy wiesz, ale wszystkie chrześcijańskie wyznania wierzą, w natchnienie Biblii.
Dyskutuję podpierając się Biblią bo to jedyne wiarygodne źródło.

Ale jest też napisane, że po śmierci nie ma nic, absolutnie nic, tylko Bóg może odwrócić skutki śmierci- zmartwychwstanie.

Coldold ale Ty potwierdzasz wiarygodnosć biblii samą biblią więc jest to bez sensu. Bo potwierdzasz wiarygodnosć czegoś swoja wiarą, co jest zupełnym nonsensem. Spróbuj potwierdzic w ten sam sposób płynność finansowa w banku, np mówiec ze coprawda nie masz jeszcze pracy, ale dzieki bogu i biblii będziesz ja miała, zobaczymy czy dostaniesz kredyt

Co dożycia po śmierci, to jak sobie tak czytam co piszesz, to dla mnie osobiście wolałbym nie zmartchwywstać jeśłi miałbym sieobudzić posród ludzi którzy w kółko klepią frazesami z biblii i wszystko jest takie cukierkowe jak na okładkach waszych pism. To już wolę zeby nic nie było po śmierci
Stary 2008-01-22, 10:57   #726
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
1
Potop z pewnoscia był co jednak można wytłumaczyc w prostszy sposób niż ingerencją boga, pozatym to ze noe zabrał wszystko na arkę jest śmieszne, nawet jakby miał 300 metrowy lotniskowiec to by mu sie wszystko nie zmiesciło, a wiekszosć zwierząt umarła by w ścisku, lub zeżarła sie nawzajem z głodu. Musiałby też zabrać ze sobą wszystkie choroby, w tym syfilis, trad cholerę i inne. ;-) To oczywista bzdura
2.
No i cóz z tego. W biblii jest wspominane wiele miast które wiadomo że były. Co to ma do rzeczy.

3.
;-) Bez komentarza

4.
Nie wiedziałem ze wtedy znano papier i pisano na nim menu, no i ze na jednej kartce można spisać menu dla 70 tys osób, no chyba że wszyscy zarli bigos ;-) albo zupę owsiaka

Dla mnie to bzdury, Miasta nie były aż tak ludne z prostej przyczyny, nie były sie w stanie wyzywic. Poziom logistyki i agrokultury stał na zbyt niskim poziomie, pozatym duze skupiska ludzi czesto były dziesiątkowane przez choroby, dopiero rzymianie wprowadzajać akwedukty i kanalizację częsciowo zaradzili problemowi rozprzestrzeniania sie chorób

A gdzie to tak palili tą biblię, bo nic o tym nie słyszałem ;-) mozesz podac jakieś przykłady gdzie tepiono i palono biblię w europie? Bo jakoś mi sie nie chce wierzyć. No i kto za to spłonął na stosie. Wymień przynajmniej 10 osób ;-)
na czym spisał Mojżesz 10 pzykazań? przed wynalezieniem papieru były spisywane historie? na czym? Masz rozum to pomyśl
Poczytaj też o kulturze Majów a później się wypowiadaj o wielkości miast
"Nie wiedziałem ze wtedy znano papier i pisano na nim menu, no i ze na jednej kartce można spisać menu dla 70 tys osób, no chyba że wszyscy zarli bigos ;-) albo zupę owsiaka"
cóż za logika a jak wygląda dzisiejsze menu w reustarcjach?
Kto płonał na stosie? dziewczyno, nie słyszałaś o inkwizycji? o Galileuszu?

W 1592 roku, obrońca teorii Kopernika — Giordano Bruno, został uwięziony przez inkwizycję pod zarzutem herezji. W roku 1600 został spalony na stosie za uprawianie magii.

Innym popisem Inkwizycji była sprawa Galileusza, któremu uczyniono zarzut, że jego "niedorzeczności" (za Kopernikiem twierdził, że to Ziemia się obraca, nie Słońce) są niezgodne z prawdą, gdyż przeczą historii Jozuego (ów bohater biblijny „wstrzymał Słońce"). Inkwizycja ogłosiła, że to bzdura "nietylko heretycka w wierze, ale niedorzeczna w filozofji" . Galileusz był uczonym, ale nie bohaterem, zmuszony przez Inkwizycję 16 czerwca 1633 r. "złożył odwołanie pokornie i na klęczkach". Przypisywane mu słowa "A jednak się kręci" są nieprawdziwe

Poczytaj sobie kogo i za co zabiła św. Inkwizycja

I nie wytłumaczyłas mi fenomenu Biblii? a może nie czytałas tego co napisałam.......
vilandra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 10:58   #727
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
Co dożycia po śmierci, to jak sobie tak czytam co piszesz, to dla mnie osobiście wolałbym nie zmartchwywstać jeśłi miałbym sieobudzić posród ludzi którzy w kółko klepią frazesami z biblii i wszystko jest takie cukierkowe jak na okładkach waszych pism. To już wolę zeby nic nie było po śmierci

Dobry jesteś

Fakt, straszliwie nudno byłoby w takim towarzystwie i wśród takich rozmów żywcem wziętych z Biblii. Normalnie nieustające rekolekcje, z których się zwiewało w czasach LO, bo nie szło wytrzymać z nudów.
A w ramach relaksu - lektura "Strażnicy" do poduszki.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-01-22, 11:01   #728
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez goldfish3000 Pokaż wiadomość
Nie?
jak sie ma do tego zmartwychwstanie? o zmartwych wstaniu piszą wszystkie ewangelie, dzieje ap., Objawienie.Jezus nakazła swoim uczniom iść i głosić zmartwychwstanie. Jak sie do tego ma wędrówka do niebios?
Stary 2008-01-22, 11:09   #729
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez calkiem-spoko Pokaż wiadomość
Katolickie babcia Radia Maryja słuchają, a babcie z ekipy Świadków Jehowy chociaż sportu zażywają latając po osiedlach. Nie wiadomo, co gorsze.

vilandra ja po prostu nie uznaję bezkrytycznego zapatrzenia w ŻADNĄ wiarę. A niestety, takie spojrzenie występuje u ŚJ (patrz przykład coldold, która głównie cytatamiz Biblii zapodaje niczym z książeczki przysłów na żadną okazję). Człowiek ma rozum, niech z niego korzysta, a nie idzie na łatwiznę czy popada w fanatyzm.

Wiedzcie, że jest

Bo ktoś musi być

Bo tak łatwiej żyća
W to można uwierzyć
a co ma zapodawać, cytaty z "Pana Tadusza"? pomyśl trochę...... Prawdopodobnie zarzut ten wynika z tego,że Ty Biblii nie znasz a najlepszą formą obrony jest atak, więc dawaj zarzucać komuś, że zna Pismo. Logiczne jak......
Stary 2008-01-22, 11:10   #730
edit23
Zakorzenienie

luwen to chyba jest pan z tego co pamiętam - vilandra piszesz do niego "kobieto"

chyba, że ja się mylę luwen jak to jest w twoją płcią

co do świadków Jehowy.... czasem wydają mi się fanatykami, nie umieją przyjąć do wiadomości, że ktoś ma inne zdanie, tylko ślepo klepią frazesy z Biblii. Ogólnie nie wtrącam się w ich "religię" - mam swoją.
Stary 2008-01-22, 11:15   #731
goldfish3000
Wtajemniczenie

Cytat:

Mi tego nie musisz radzić. Nie ja użyłam tego zwrotu.
A życie pozagrobowe dla każdego może oznaczać coś innego, jednej definicji nie ma.

Cytat:
Napisane przez vilandra Pokaż wiadomość
jak sie ma do tego zmartwychwstanie? o zmartwych wstaniu piszą wszystkie ewangelie, dzieje ap., Objawienie.Jezus nakazła swoim uczniom iść i głosić zmartwychwstanie. Jak sie do tego ma wędrówka do niebios?
Bo z wędrówkami tak to już jest
Nigdzie nie jest powiedziane, że osiągniesz cel.

Użyłam słowa wędrówka celowo - jako pojęcie zbiorcze, przenośnia.
Nie łap mnie za słówka

Jestem w szoku.
Zaraz wracam.

Mój suwaczek
goldfish3000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 11:16   #732
girl96
Zadomowienie

Ja uwarzam ich za normalnych ludzi. Przecież nie każdy musi wierzyc w tego samego Boga. Ale oni trochę są nachalni i natarczywi. Przeważnie mój tata ich spławia krótką, ale sęsowną gadką.
girl96 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 11:16   #733
Kasiulka22
Zakorzenienie

Mnie również ostatnio odwiedzili, młody chłopak i dziewczyna. On wyciągnął Strażnicę, pokazał mi okładkę na której był zamek w chmurach i zapytał czy chcę żyć w takim miejscu? Odpowiedziałam : nie, dziękuję i sobie poszli Obyło się bez dyskusji.

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 11:20   #734
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
na czym spisał Mojżesz 10 pzykazań? przed wynalezieniem papieru były spisywane historie? na czym? Masz rozum to pomyśl
Poczytaj też o kulturze Majów a później się wypowiadaj o wielkości miast
"Nie wiedziałem ze wtedy znano papier i pisano na nim menu, no i ze na jednej kartce można spisać menu dla 70 tys osób, no chyba że wszyscy zarli bigos ;-) albo zupę owsiaka"
cóż za logika a jak wygląda dzisiejsze menu w reustarcjach?
Kto płonał na stosie? dziewczyno, nie słyszałaś o inkwizycji? o Galileuszu?

W 1592 roku, obrońca teorii Kopernika — Giordano Bruno, został uwięziony przez inkwizycję pod zarzutem herezji. W roku 1600 został spalony na stosie za uprawianie magii.

Innym popisem Inkwizycji była sprawa Galileusza, któremu uczyniono zarzut, że jego "niedorzeczności" (za Kopernikiem twierdził, że to Ziemia się obraca, nie Słońce) są niezgodne z prawdą, gdyż przeczą historii Jozuego (ów bohater biblijny „wstrzymał Słońce"). Inkwizycja ogłosiła, że to bzdura "nietylko heretycka w wierze, ale niedorzeczna w filozofji" . Galileusz był uczonym, ale nie bohaterem, zmuszony przez Inkwizycję 16 czerwca 1633 r. "złożył odwołanie pokornie i na klęczkach". Przypisywane mu słowa "A jednak się kręci" są nieprawdziwe

Poczytaj sobie kogo i za co zabiła św. Inkwizycja

I nie wytłumaczyłas mi fenomenu Biblii? a może nie czytałas tego co napisałam.......
Ty napisałaś ze na kartce, nie słyszałem o innych kartkach niz z papieru. tabliczka to co innego. Możesz napisać co było w tym menu bo jestem ciekaw

Słyszałem o kulturze majów, natomiast wątpie czy oni słyszeli o jezusie bogu i biblii.
Miasta w starozytności rozmnazały się a potem czesto następował ich upadek, właśnie z powodu nie moznoścui wyzywienia gestej populacji. w starożytnosci ludzie nie mieli takich możliwości jak w dzisiejszym rolnictwie. Nie potrafili uzyxniać ziemi tak jak dzis. produkcja nie była tak wydajna.

Jestem facetem. , o stosach to pisałaś ze ludzie gineli na nich z powodu posiadania bibblii. no chyba ze mieli takie poprzerabiane jak wy. To wtedy bardzo możliwe . Chyba nie zrozumielismy sie w tej częsci.

Fenomen biblii jest bardzo prosty do wyjanienia. Zawiera wiele prawd uniwersalnych o człowieku. Nie widzę w tym nic boskiego. Raczej mistrzowska rękę człowieka. Biblia niestety nie potrafi się obronić przed nauką. Większość cudow opisanych w starym testamencie moglibysmy dzisiaj sami dokonać przy uzyciu nowoczesnej technologii.

Pewnie wielu mnie teraz wysmieje, ale kiedy czytałem pierwszy raz stary testament, to najbardziej mi sie kojarzyło to z opisaem człowieka który zetknął się z inną cywilizacja duzo bardziej technicznie zaawansowaną niż to co w tej chwili my mamy. Opis wejscia na górę. Opary w dzien, w nocy łuna, zagłada sodomy (opis przypomina miasto po poteżnym ostrzale artyleryjskim) porady co do postępowania z ludxmi chorymi (kwarantanna) zakaz jedzenia swinskeigo miesa (wiemy dziś ze świnie przenoszą bardzo wiele pasożytów. To wszystko jest bardzo swieckie i praktyczne. Ale podane w pigułce przez kogoś kto miał ogromna przewagę wiedzy nad ówczesnymi ludźmi. Skoro bóg jest wszechwiedzący to dlaczego kazał zydom oznaczyc swoje domostwa by zagłada mogłą ominąc ich domy kiedy gineli pierworodni?

Ja tak sobie tłumaczę stary testament (dla mnie to fenomen)

Nowy jest wg mnie o wiele niższych lotów (jak dla mnie zwykła gadanina i wciskanie ludziom ciemnoty)
Stary 2008-01-22, 11:22   #735
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez edit23 Pokaż wiadomość
luwen to chyba jest pan z tego co pamiętam - vilandra piszesz do niego "kobieto"

chyba, że ja się mylę luwen jak to jest w twoją płcią

co do świadków Jehowy.... czasem wydają mi się fanatykami, nie umieją przyjąć do wiadomości, że ktoś ma inne zdanie, tylko ślepo klepią frazesy z Biblii. Ogólnie nie wtrącam się w ich "religię" - mam swoją.
akurat płeć to chyab w tej dyskusji nie ma większego znaczenia, chyba,ze ktoś jest szowinistą.
ŚJ przyjmują zdanie innych i tolerują wszystkie religie, co nie znaczy,że mają jak kury przytakiwać każdemu, kto coś tam powie/wymyśli.
Napisałam aniołkowi, że jak podobają jej się pogańskie zwyczaje ,jej sprawa, ale nich przynjmniej uzna, że są pogańskie.
Ktoś tam nie wierzy w zmarwychwstanie, też jego sprawa, ale niech tego nie podwarza bo o zmartwychwstaniu pisze zarówno Stary jak i Nowy Testament.
A dlaczego Bóg posał Jezusa, swego syna, żeby umarł? Jaki sens ma śmierć Jezusa ( w Biblii jest to wyjaśnine)
Stary 2008-01-22, 11:25   #736
edit23
Zakorzenienie

Cytat:
akurat płeć to chyab w tej dyskusji nie ma większego znaczenia, chyba,ze ktoś jest szowinistą.
ŚJ przyjmują zdanie innych i tolerują wszystkie religie, co nie znaczy,że mają jak kury przytakiwać każdemu, kto coś tam powie/wymyśli.
Napisałam aniołkowi, że jak podobają jej się pogańskie zwyczaje ,jej sprawa, ale nich przynjmniej uzna, że są pogańskie.
Ktoś tam nie wierzy w zmarwychwstanie, też jego sprawa, ale niech tego nie podwarza bo o zmartwychwstaniu pisze zarówno Stary jak i Nowy Testament.
A dlaczego Bóg posał Jezusa, swego syna, żeby umarł? Jaki sens ma śmierć Jezusa ( w Biblii jest to wyjaśnine)
Te ostatnie zdania to chyba nie do mnie. Proszę mnie nie uświadamić, bo moja wiedza religijna jest już ugruntowana.
Stary 2008-01-22, 11:49   #737
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Ty napisałaś ze na kartce, nie słyszałem o innych kartkach niz z papieru. tabliczka to co innego. Możesz napisać co było w tym menu bo jestem ciekaw

Słyszałem o kulturze majów, natomiast wątpie czy oni słyszeli o jezusie bogu i biblii.
Miasta w starozytności rozmnazały się a potem czesto następował ich upadek, właśnie z powodu nie moznoścui wyzywienia gestej populacji. w starożytnosci ludzie nie mieli takich możliwości jak w dzisiejszym rolnictwie. Nie potrafili uzyxniać ziemi tak jak dzis. produkcja nie była tak wydajna.

Jestem facetem. , o stosach to pisałaś ze ludzie gineli na nich z powodu posiadania bibblii. no chyba ze mieli takie poprzerabiane jak wy. To wtedy bardzo możliwe . Chyba nie zrozumielismy sie w tej częsci.

Fenomen biblii jest bardzo prosty do wyjanienia. Zawiera wiele prawd uniwersalnych o człowieku. Nie widzę w tym nic boskiego. Raczej mistrzowska rękę człowieka. Biblia niestety nie potrafi się obronić przed nauką. Większość cudow opisanych w starym testamencie moglibysmy dzisiaj sami dokonać przy uzyciu nowoczesnej technologii.

Pewnie wielu mnie teraz wysmieje, ale kiedy czytałem pierwszy raz stary testament, to najbardziej mi sie kojarzyło to z opisaem człowieka który zetknął się z inną cywilizacja duzo bardziej technicznie zaawansowaną niż to co w tej chwili my mamy. Opis wejscia na górę. Opary w dzien, w nocy łuna, zagłada sodomy (opis przypomina miasto po poteżnym ostrzale artyleryjskim) porady co do postępowania z ludxmi chorymi (kwarantanna) zakaz jedzenia swinskeigo miesa (wiemy dziś ze świnie przenoszą bardzo wiele pasożytów. To wszystko jest bardzo swieckie i praktyczne. Ale podane w pigułce przez kogoś kto miał ogromna przewagę wiedzy nad ówczesnymi ludźmi. Skoro bóg jest wszechwiedzący to dlaczego kazał zydom oznaczyc swoje domostwa by zagłada mogłą ominąc ich domy kiedy gineli pierworodni?

Ja tak sobie tłumaczę stary testament (dla mnie to fenomen)

Nowy jest wg mnie o wiele niższych lotów (jak dla mnie zwykła gadanina i wciskanie ludziom ciemnoty)
Kościół nie chciał żeby ludzie czytali księgę na której opiera się chrześcijaństwo.Dlatego przepisywana była w Łacinie , języku nie znanym dla prostego człowieka. Przez pierwsze dziesięć wieków istnienia chrześcijaństwa Biblia była niedostępna dla większości wiernych. Sytuacja taka ułatwiała walkę z wszelkimi przejawiami herezji. Wystarczyło ogłosić ludowi, że taka lub inna interpretacja wiary jest niewłaściwa z tym co jest zapisane w Piśmie Świętym. Bo kto mógł to sprawdzić? Ci, którzy znali prawdę byli na wysokich stanowiskach W Kościele i dbali o jego interesy. Później kiedy co bogatsi i bardziej wykształceni ludzie, posługujący się łaciną, zdobywali Biblię, Watykan ogłosił, że właściwą interpretacje tego co w niej się znajduje może przeprowadzić tylko i wyłącznie osoba duchowna. Uważano bowiem, że tylko przez nia przemawia Bóg. Sytuacja jeszcze bardziej się skomplikowała gdy Johann Gutenberg wydał w 1456 roku wynalezioną przez siebie metodą masowego druku pierwsze 165 egzemplarzy Biblii. To spowodowało tłumaczenie jej na języki narodowe. Teraz księga trafiła w ręce średnio zamożnych warstw społeczeństwa. Interpretacje odmienne niż ta którą reprezentowało papiestwo, nazywane herezjami rozprzestrzeniały się po całym kontynencie z niezwykłą szybkością. Można powiedzieć, że ludziom zdjęto klapki z oczu. Watykan nie mógł być w takiej sytuacji bierny, nie wiem, może bał się, że ludzie nie będą potrzebować już księży? Z czego by się wtedy utrzymali? Więc w roku 1545 zwołano sobór trydencki na którym papież Paweł III przekonywał o wielkim zagrożeniu płynącym z rozprzestrzeniania się "plagi Biblii drukowanych w językach narodowych". Ciężko w to uwierzyć ale na tym soborze Kongregacja Świętego Oficjum i Kongregacja Indeksu Ksiąg i Myśli uchwaliły zakaz drukowania Pisma Św. w językach narodowych. Jeszcze, co brzmi niewiarygodnie, wpisano je do indeksu ksiąg zakazanych! Posiadanie Bibli było dla urzędnika inkwizycji niezbitym dowodem na to, że ma doczynienia z heretykiem. Święte Oficjum z zapałem paliło wszystkie księgi łącznie z ich właścicielami. Takie podejście Watykanu do roli Biblii wywołało wiele protestów nawet wśród księży. A więc, żeby jeszcze bardziej zwiększyć kontrolę nad ludzkimi czynami i umysłami Watykan wprowadził obowiązek spowiedzi, mało tego każda spowiedz miała być potwierdzona odpowiednim dokumentem z pieczęcią. Msze były odprawiane wyłacznie w łacinie. Efekty tej walki widzimy obecnie w każdym kraju katolickim, po prostu nie znamy Biblii. Walka ta zrobiła więcej zła niż dobra, które powinien nieść Kościół. Doszło do tego, że w średniowieczu klerycy włoscy musieli nawracać własnych rodaków, chodzili po wsiach i nauczali. Jak wykazały badania z lat 60 XX wieku aż 78 procent wiernych nie przeczytało całego Pisma Świętego, a okołu 30% nigdy nie miało tej księgi w ręku! Zaczęto zauważać potrzebę rozpowszechnienia Biblii, jednak dopiero za pontyfikatu Jana Pawła II wyłożono pieniądze z watykańskiej kasy na ten cel.
Biblia nadal znajduje się w indeksie ksiąg zakazanych bo tak jest naprawdę - wymazania jej z indeksu nigdy się nie doczekaliśmy...

A fenomenu Biblii wciąż mi nie wytłumaczyłes.
Dlaczego przetrwała ( tysiąclecia)
dlaczego kler nie chciał ją dopuścić do ludzi (łacina)
Dlaczego jako jedyna została przetłumaczona na wszystkie języki, dialekty, narzecza
Dlaczego jest w prawie kazdym domu niezależnie od wyznania
nie wspomne o nakładzie
Znajdź mi drugą taką księgę, niech chociaż ma tyle lat co Biblia
Stary 2008-01-22, 11:55   #738
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
Kościół nie chciał żeby ludzie czytali księgę na której opiera się chrześcijaństwo.Dlatego przepisywana była w Łacinie , języku nie znanym dla prostego człowieka. Przez pierwsze dziesięć wieków istnienia chrześcijaństwa Biblia była niedostępna dla większości wiernych. Sytuacja taka ułatwiała walkę z wszelkimi przejawiami herezji. Wystarczyło ogłosić ludowi, że taka lub inna interpretacja wiary jest niewłaściwa z tym co jest zapisane w Piśmie Świętym. Bo kto mógł to sprawdzić? Ci, którzy znali prawdę byli na wysokich stanowiskach W Kościele i dbali o jego interesy. Później kiedy co bogatsi i bardziej wykształceni ludzie, posługujący się łaciną, zdobywali Biblię, Watykan ogłosił, że właściwą interpretacje tego co w niej się znajduje może przeprowadzić tylko i wyłącznie osoba duchowna. Uważano bowiem, że tylko przez nia przemawia Bóg. Sytuacja jeszcze bardziej się skomplikowała gdy Johann Gutenberg wydał w 1456 roku wynalezioną przez siebie metodą masowego druku pierwsze 165 egzemplarzy Biblii. To spowodowało tłumaczenie jej na języki narodowe. Teraz księga trafiła w ręce średnio zamożnych warstw społeczeństwa. Interpretacje odmienne niż ta którą reprezentowało papiestwo, nazywane herezjami rozprzestrzeniały się po całym kontynencie z niezwykłą szybkością. Można powiedzieć, że ludziom zdjęto klapki z oczu. Watykan nie mógł być w takiej sytuacji bierny, nie wiem, może bał się, że ludzie nie będą potrzebować już księży? Z czego by się wtedy utrzymali? Więc w roku 1545 zwołano sobór trydencki na którym papież Paweł III przekonywał o wielkim zagrożeniu płynącym z rozprzestrzeniania się "plagi Biblii drukowanych w językach narodowych". Ciężko w to uwierzyć ale na tym soborze Kongregacja Świętego Oficjum i Kongregacja Indeksu Ksiąg i Myśli uchwaliły zakaz drukowania Pisma Św. w językach narodowych. Jeszcze, co brzmi niewiarygodnie, wpisano je do indeksu ksiąg zakazanych! Posiadanie Bibli było dla urzędnika inkwizycji niezbitym dowodem na to, że ma doczynienia z heretykiem. Święte Oficjum z zapałem paliło wszystkie księgi łącznie z ich właścicielami. Takie podejście Watykanu do roli Biblii wywołało wiele protestów nawet wśród księży. A więc, żeby jeszcze bardziej zwiększyć kontrolę nad ludzkimi czynami i umysłami Watykan wprowadził obowiązek spowiedzi, mało tego każda spowiedz miała być potwierdzona odpowiednim dokumentem z pieczęcią. Msze były odprawiane wyłacznie w łacinie. Efekty tej walki widzimy obecnie w każdym kraju katolickim, po prostu nie znamy Biblii. Walka ta zrobiła więcej zła niż dobra, które powinien nieść Kościół. Doszło do tego, że w średniowieczu klerycy włoscy musieli nawracać własnych rodaków, chodzili po wsiach i nauczali. Jak wykazały badania z lat 60 XX wieku aż 78 procent wiernych nie przeczytało całego Pisma Świętego, a okołu 30% nigdy nie miało tej księgi w ręku! Zaczęto zauważać potrzebę rozpowszechnienia Biblii, jednak dopiero za pontyfikatu Jana Pawła II wyłożono pieniądze z watykańskiej kasy na ten cel.
Biblia nadal znajduje się w indeksie ksiąg zakazanych bo tak jest naprawdę - wymazania jej z indeksu nigdy się nie doczekaliśmy...

A fenomenu Biblii wciąż mi nie wytłumaczyłes.
Dlaczego przetrwała ( tysiąclecia)
dlaczego kler nie chciał ją dopuścić do ludzi (łacina)
Dlaczego jako jedyna została przetłumaczona na wszystkie języki, dialekty, narzecza
Dlaczego jest w prawie kazdym domu niezależnie od wyznania
nie wspomne o nakładzie
Znajdź mi drugą taką księgę, niech chociaż ma tyle lat co Biblia

Starsze niż Biblia

Szukając prawdy o stworzeniu świata staramy się sięgać po najstarsze źródła. Czy Biblia jest najstarszą księgą na świecie?
Jeszcze przed stu pięćdziesięciu laty nasza wiedza na temat cywilizacji Bliskiego Wschodu była znacznie uboższa. W połowie XIX w. archeologowie angielscy odkryli w Niniwie, dawnej stolicy Asyrii, ogromną bibliotekę króla Asurbanipala. Znaleziono tam około 25 tys. glinianych tabliczek z pismem klinowym. Na jednej z nich był fragment dotyczący potopu, który zupełnie przypominał znaną nam opowieść biblijną. Znalezisko wywołało zdumienie. Nagle okazało się, że Biblia, która przez wieki uchodziła za najstarszą księgę świata, wcale taką nie jest.
Odkrycie wspomnianej biblioteki dowiodło, że istniały inne, dużo starsze dzieła literackie. Znaleziono w nich wiele motywów dotychczas znanych tylko z Biblii. Czyżby Biblia powtarzała jedynie to, co inni wymyślili dużo wcześniej? Odpowiedź na to pytanie wymagała wielu lat badań. Spojrzenie na teksty natchnione w kontekście literatury bliskowschodniej pozwoliło docenić pracę autorów biblijnych. Oni nie tylko dobrze znali mitologiczną tradycję swych sąsiadów, lecz potrafili wybierać z niej „cegiełki” na własny użytek. Zapożyczone tradycje starannie oczyszczali z wszelkiego politeizmu, choć nie zawsze im się to w pełni udawało. Ostatecznie, pomimo tematycznego pokrewieństwa tekstów, widoczna jest całkowita odmienność i oryginalność ksiąg biblijnych.
Co w takim razie uważa się za najstarszą księgę, która mówi o stworzeniu?
Najstarszy znany nam w całości tekst to poemat „Atarhasis” (nazwa pochodzi od imienia głównego bohatera). Powstał on w Mezopotamii w XVIII w. przed Chrystusem. Najlepiej zachowany jego tekst pochodzi z XVII w. przed Chrystusem. Znajdziemy w nim opis początków człowieka oraz potopu. Jego treścią jest jednak nie tyle stworzenie świata, co próba odpowiedzi na pytanie: skąd wziął się człowiek i jaki jest cel jego życia? Bohaterami poematu są dwie grupy bogów: starsi, nazywani Anunnaki, i młodsi, Igigi. Przytoczmy może fragment:
„Kiedy bogowie stwarzali człowieka, byli zmuszani do pracy i bardzo się trudzili,
gdy wielcy Anunnaki nakładali na Igigi siedmiokrotne prace.
Wielki był ich trud,
a praca bardzo ciężka i nieskończone ich mozoły”.

Wykorzystywani tak okrutnie, wyczerpani do cna, Igigi zbuntowali się wreszcie przeciw potężnym pobratymcom. Zagrożeni Anunnaki wpadli w panikę, która pogłębiła się jeszcze po daremnych próbach ugłaskania buntowników. W końcu bogu Ea przyszedł do głowy dobry pomysł.
„Ea, otworzywszy usta, zwrócił się do bogów, swoich braci:
Dlaczego mamy ich obwiniać?
Ciężka była ich praca, nieskończone mozoły!”
Jest jednak na to rada. Wystarczy stworzyć człowieka:
„To on będzie dźwigał jarzmo bogów, będzie dźwigał jarzmo Igigi,
to człowiek zostanie obciążony ich pracą”.

Na takie rozwiązanie zgodzili się wszyscy chętnie. Z gliny zmieszanej z ciałem i krwią zabitego boga We stworzono człowieka1.
W Biblii również czytamy, że człowiek ulepiony został z gliny...
W Księdze Rodzaju znajdziemy dwa obrazy stworzenia człowieka. W drugim z nich podane są szczegóły. Czytamy tam: Pan Bóg ulepił człowieka z prochu ziemi i tchnął w jego nozdrza tchnienie życia, wskutek czego stał się człowiek istotą żywą (Rdz 2, 7). Skąd wziął się ten motyw? Otóż wystarczyło podglądnąć pracę zręcznego garncarza: potrafił on wydobyć z gliny bardzo zgrabne formy, najróżniejsze naczynia i figurki. Dlatego przeniesienie tego obrazu na Boga, który lepi z gliny człowieka, wydawało się całkiem oczywiste i dość często pojawiało się jako motyw stworzenia na Bliskim Wschodzie.

Co do reszty z klerem to się zgadzam. Poprostu byli wczesniej od was i zdazyli lepiej ugruntować swoją pozycję, raczej nie macie szns ich dogonić.
Stary 2008-01-22, 11:56   #739
vilandra
Zakorzenienie

a`propos "kartki" to sąTwoje słowa
"4.
Nie wiedziałem ze wtedy znano papier i pisano na nim menu, no i ze na jednej kartce można spisać menu dla 70 tys osób, no chyba że wszyscy zarli bigos ;-) albo zupę owsiaka ( post 715)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-22, 12:01   #740
leuwen
Zadomowienie

co powiesz na artykuł powyżej? Szatan pewni maczał w tym swoje brudne paluchy
Stary 2008-01-22, 12:42   #741
Rayne
Wtajemniczenie

Cytat:
a`propos "kartki" to sąTwoje słowa
"4.
Nie wiedziałem ze wtedy znano papier i pisano na nim menu, no i ze na jednej kartce można spisać menu dla 70 tys osób, no chyba że wszyscy zarli bigos ;-) albo zupę owsiaka ( post 715)
A to akurat nieprawda, vilandro, sama pierwsza wspomniałaś o kartce, o tutaj:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...84#post6356984

Cytat:
4) Nie wierzono także informacji z księgi Jonasza, z której wynika, że miasto to posiadało wówczas sto dwadzieścia tysięcy mieszkańców! Według krytyków, żadne z miast w tamtym okresie nie było ani nie mogło być - tak ludne!
-Wykopaliska w Nimrud, ok. 20 mil od Niniwy wykryły ogromny posąg króla Aszurnasipala z szeregiem różnych napisów. Oprócz różnych przedmiotów znaleziono również kartkę z menu bankietu z okazji poświęcenia jego pałacu, na który zaproszono 70 tysięcy "głównych osób z Nimrudu", co oznacza że dużo więcej ludzi mieszkało w mieście. Jest to dowodem że miasta w owych czasach były gęsto zaludnione, jak to podaje Biblia. Gdy Niniwa była u szczytu swej potęgi, Nahum przepowiadał jej zgubę. Niektórzy nazywają proroctwa Nahuma "Pieśnią Śmierci Niniwy".
Stary 2008-01-22, 12:45   #742
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
formuła sekty ma się nijak do działalnośći Świadków, za to idealnie pasuje do zakonów (Betanki)
a są tezy, które można dopasować do KK, właściwie do każdej religi
Kościół rozprawił się z Betankami angażując w to swoich przedstawicieli jaki i państwa (władze świeckie).

Kościołowi niepotrzebne są wewnętrzne sekty.

Cytat:
Napisane przez calkiem-spoko Pokaż wiadomość
Wg mnie to z tego świata jesteście, bo niby z jakiego innego Po tych samych ulicach chodzimy, a że jesteście z tego świata, to się przekonuję za każdym razem, gdy ŚJ dzwonią do moich drzwi/domofonu pomarudzić i wmawiać te swe farmazony. To musi być dość poniżające tak latać po chałupkach jak natrętny akwizytor i być, nierzadko chamsko, spławianym. Czego się dla wiary i z poczucia wyższości nie robi...

Ludzie was nie lubią z innego powodu.Powiedziałabym, że z podobnego, co nie lubią wyznawców ojca Rydzyka, bo podobny stopień bezrefleksyjnego fanatyzmu prezentujecie.
Nie lubię ojca Rydzyka, przyjdzie taki czas że Kościół weźmie się za niego w zmasowanym ataku.

Kościół wie także jeszcze jedno - do młodości mu nie idzie , swojego radia nie zabierze ze sobą po śmierci

Mojego sąsiada cechuje pewien rytuał, otóż zamyka drzwi od klatki przed nosem wszystkim sąsiadom, którzy mu się nie podobają. Jest to facet po 30, mieszka z rodzcami i siostrą (reszta rodziny dość miła pomimo, że w każde święto katolickie i prawosławne stukają młotkiem i robią remonty i także szybko zatrzaskują drzwi)

Mojemy tżtowi z tym kojarzą się ŚJ, że zamykają drzwi przed nosem patrząc prosto w oczy i idąc metr przed następną osobą.

Takie trochę przykre skojarzenie... nieprawdaż?

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 12:58   #743
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Nie lubię ojca Rydzyka, przyjdzie taki czas że Kościół weźmie się za niego w zmasowanym ataku.

Kościół wie także jeszcze jedno - do młodości mu nie idzie , swojego radia nie zabierze ze sobą po śmierci

?
Obawiam się ze ten dzień nie nadejdzie, może predzej wymrą osoby słuchające tego radia. Widzisz kosciół nie ruszy rydzyka (ani jego nastepcy), bo stoi za nim jakieś 2mln polaków których głosy są potrzebne. Rydzyk stanowi ogromną siłe polityczną w panstwie gdzie tylko 40% ludzi chodzi na wybory, co mielismy przykład oglądać.
Kosciół tak naprawdę jest obłudny, bo tam gdzie mu wygodnie popiera to radio, a tam gdzie wstyd się nim pochwalic udaje ze nie ma problemu bo to margines.
Stary 2008-01-22, 13:34   #744
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Cytat:
jaka ta vilandra be...
Jak ja wertowałam Pismo, żeby odpowiedzieć na Twoje pytania to było ok.,ale w drugą strone to już nie
Jak to nie? Ja również podawałam Ci różne cytaty z Pisma Świętego. Nie moja wina, ze inaczej je interpretujemy.
Cytat:
Podoba Ci sie pogańska kolorowa otoczka, ok, ale przynajmniej przyznaj , że to pochodzi z pogaństwa a nie z chrześcijaństwa, lub z genialnych pomysłów papieży, jak np. majątek zatrzymać tylko dla siebie ( celibat).
Ale nie tak dawno w TV była mowa,że księzą się buntują i chcą zdjęcia celibatu.
Jestem świadoma tego, że niektóre tradycje są zaczerpnięte z wierzeń pogańskich i moim zdaniem nie przeczą one wierze w Boga oraz wyznawaniu Pisma Świętego.
Nie wiem natomiast czy Wy wiecie, że również nauki ŚJ nie tylko opierają się na Piśmie Świętym. Jest wiele nauk ŚJ, które nie są biblijne ani w ogóle nie były znane apostołom.
aniolekKB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 13:38   #745
coldold
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniolekKB Pokaż wiadomość

Jestem świadoma tego, że niektóre tradycje są zaczerpnięte z wierzeń pogańskich i moim zdaniem nie przeczą one wierze w Boga oraz wyznawaniu Pisma Świętego.
Nie wiem natomiast czy Wy wiecie, że również nauki ŚJ nie tylko opierają się na Piśmie Świętym. Jest wiele nauk ŚJ, które nie są biblijne ani w ogóle nie były znane apostołom.
Podaj jakie.
Poza tym nauki pogan to obrzydliwość dla Boga.
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić.
- Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy.
coldold jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-22, 13:40   #746
leuwen
Zadomowienie

No proszę a ja myślałem ze uciekłyscie. Żadna z Was jakos sie nie odniosła do artykułu który mówi o ksiegach starszych od biblii
Stary 2008-01-22, 13:46   #747
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Mam jeszcze kilka pytań do ŚJ:
Czy ŚJ mogą robić następujące rzeczy:
- czytanie książek i publikacji innych wyznań religijnych?
- działalność w stowarzyszeniach młodzieżowych?
- oglądanie filmów?
- pełnienie funkcji gospodarza klasy?
- datki na Czerwony Krzyż lub podobne organizacje charytatywne?
- okazywanie zbyt wielkiej namiętności podczas stosunków płciowych z partnerem małżeńskim?
- taniec z kimś innym niż partner małżeński?
- czytanie starej literatury Towarzystwa [Strażnica] ?
- wizyta u psychiatry lub psychologa?
- gra w szachy, warcaby, karty itp. ?
Jeżeli odpowiedź na któreś z tych pytań brzmi: NIE, to dlaczego?

Stary 2008-01-22, 14:02   #748
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
Nie popadaj śmieszność.
Widać lepiej znasz Boga, niż On zna sam siebie

Swoją drogą, straszliwa jest ta wizja Boga wymyślona przez Świadków Jehowy...
Bóg się czymś "brzydzi", Żydzi to "antychryści" i nie mają prawa niczego od Boga oczekiwać...

Ma się rozumieć, że ŚJ zgarnęli zwycięsko całą przeznaczoną dla ludzkości pulę wiedzy, mądrości i łask przeróżnych - i nie może być inaczej...
Stary 2008-01-22, 14:04   #749
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Cytat:
Podaj jakie.
Oto przykłady:
- Wierzą, że w roku 1918 nastąpiło niewidzialne zmartwychwstanie członków 144 000 wybrańców do królowania w niebie (Od raju utraconego do raju odzyskanego", str. 192). Nigdzie w Biblii nie ma takiej nauki, nawet daleko pośrednich wzmianek na ten temat. Przy tej okazji nasuwa się ciekawa refleksja. Świadkowie Jehowy często się wykłócają z katolikami o istnienie jakiegoś słowa w Biblii, co niby jest ważne przy uznaniu jakiejś nauki biblijnej. Mówią, że takich słów jak Trójca czy czyściec nie ma w Biblii, więc dlatego w to nie wierzą ("Prowadzenie rozmów na podstawie Pism" str. 390). Zauważmy jednak, że ich określenie "niewidzialne zmartwychwstanie" też w Biblii nie istnieje, a jednak tym razem już im to nie przeszkadza i nie widzą powodu aby przez to w to nie wierzyć.
- Wierzą, że w roku 1918 Jezus zaczął sądzić zbory ("Wspaniały finał.....", str. 32). Nigdzie w Biblii nie ma takiej nauki.
- Wierzą, że od roku 1918 rozpoczęła się "godzina próby" z Ap 3:10, 11 ("Wspaniały finał....", str. 32). Nigdzie w Biblii nie ma o tym ani słowa
- Uczą, że Ohydą spustoszenia z Mt 24:15 jest Liga Narodów i ONZ, choć Biblia nigdzie o tym nie mówi ("Wspaniały finał Objawienia bliski", str. 194, 195).
- Uczą, że po Armagedonie nadzorcy Świadków będą w królestwie sprawować władzę (Świadkowie Jehowy głosiciele...", str. 262-263)
To tylko niektóre przykłady.
A teraz to w czym ŚJ wręcz sprzeciwiają się Pismu Świętemu:
- Świadkowie niezgodnie z Kol 2:16 potępiają święta innych chrześcijan.
- 1 Tymoteusza 4:14 mówi o wkładaniu rąk przy mianowaniu starszych. Pierwsi Świadkowie Jehowy, tacy jak Russell, nie byli mianowani przez nikogo w ten sposób. Por Hbr 6:2 i Dz. Ap 6:6, 8: 17-19; 9:17; 19:6.
- Świadkowie pozwalają kobietom chodzić po domach i nauczać, choć św. Paweł mówił "Nie pozwalam niewieście nauczać" i ma "zachowywać milczenie" (1 Tym 2:12 -Przekład Świadków Jehowy pt. Chrześcijańskie Pisma Greckie 1994). Mimo to Świadkowie dopuszczają sytuacje, że kobieta czasem "prowadzi formalne studium biblijne, a tym samym naucza" ("Prowadzenie rozmów...." str. 137, podkreślenie moje). Strażnica nr 22 z roku CII próbowała podważyć powyższe zalecenie Pawła, przez stwierdzenie, że w Dziejach apostolskich 18:26 jest mowa że kobieta o imieniu Pryscylla nauczała z mężem (str. 22). Zauważmy, że argument ten jest nieuczciwy bowiem wydarzenie o jakim mówią przytaczane przez Strażnicę Dzieje nastąpiło jeszcze zanim Paweł napisał powyższy zakaz nauczania w liście 1 Tym. Jak podaje leksykon Świadków Jehowy pt. "Całe Pismo jest natchnione przez Boga i pożyteczne" (str. 233-234), Paweł napisał 1 list do Tymoteusza dużo później niż miało miejsce wydarzenie związane z Pryscyllą. Leksykon powyższy podaje, że o okolicznościach napisania 1 Tym mówią Dz. Ap. 28:30, 31, zatem jest to dużo później niż wydarzenie z Pryscyllą. Wtedy nakaz Pawła nie istniał, Pryscylla nie mogła go więc w żaden sposób znać. Widzimy więc jak niepoważne argumenty Świadkowie potrafią stosować, byleby tylko przeforsować swą naukę.

Wiem, że zaraz mi zarzucicie, że cytuję wspomniana przez Was już stronę, ale jeżeli to prawda, to dlaczego by tego nie robić.
Żadna religia nie jest idealna!
Stary 2008-01-22, 14:08   #750
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
Napisane przez aniolekKB Pokaż wiadomość
Oto przykłady:
- Wierzą, że w roku 1918 nastąpiło niewidzialne zmartwychwstanie członków 144 000 wybrańców do królowania w niebie (Od raju utraconego do raju odzyskanego", str. 192).
Naprawdę wierzą?

O kurde
Cóż za przenikliwość u ŚJ występuje. Co do sztuki policzyli. W szoku jestem
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości