|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3631 |
|
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Niestety, coś w tym jest. Szczególnie, że wielu ludziom robi się żal tych dzieci, które żyją w ścisku w koszmarnych warunkach lokalowych ze względu na kompletny brak rozsądku rodziców. Mnie samej tych dzieci jest szkoda i uważam, że powinna im się należeć systemowa pomoc. Jako systemową, sensowną pomoc rozumiem tu jednak odebranie rodzicom praw do dzieci i poszukanie dzieciom rodzin, które są w stanie zaspokoić ich potrzeby (mam tu na myśli skrajne sytuacje, rzecz jasna).
Systemowa pomoc powinna zresztą reagować już wcześniej. Nie, jak rodzice mają już dziesięcioro dzieci w zagrzybiałej kawalerce, ale jak mają choćby jedno dziecko w naprawdę kiepskich warunkach.
|
#3632 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Oj kochana, to by dopiero był szum. "Odbierajo dzieci rodzicom z domu, w którym panuje miłość i harmonia!" A to, że w kilka(naście) w jednym pokoju lub zagrzybionym domu to nieważne. Nieważne, że oboje rodzice nie kalają się pracą i w rodzicielstwie są kompletnie nieodpowiedzialni i nie kontrolują dzietności. Ważne, ze "kochajo swoje dzieci".
No co chcesz? Taki kraj.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
#3633 |
|
Konto usunięte
|
"co z tego, że dziecko nie ma nowych butów z nike, ważne, że jest kochane!" szkoda, że najczęściej to nie chodzi o buty z nike tylko jakiekolwiek buty czy inne takie
|
|
|
|
#3634 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
A to też prawda.
|
|
#3635 |
|
Konto usunięte
|
Ehe. A jednocześnie prośby o tablety i klocki Lego, bo inne dzieci mają i tym biednym jest przykro, że one nie mogą mieć. Też logika.
|
|
|
|
#3636 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Ale niestety, w żadnym kraju tak nie ma, że wszyscy muszą mieć po równo i wszystko się wszystkim należy. To nie jest socjalizm, że każdemu należą się 3 jajka i paczka fajek na tydzień albo że każdy ma mieć po cadillacu. Life is brutal.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3637 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() niektorzy mieli markowe ciuchy,neiktorzy jezdzili na wypasne wakacje, inni mieli wypasne komputery, ktos jakies zajecia sportowe albo kursy jezykowe, ktos inny drogie gadzety. Moze 2 osoby kojarze z naprawde kasiastych rodzin,ktore mialy 'wszystko'. Takze nie widze problemu w tym,ze dziecko nie ma markowych butow ale np ma tableta. I nie wuierze,ze nawet biednej rodziny nie stac czasem na cos fajnego,bo np. elektornike mozna kupic uzywana a i czasem jakies fajne wczasy last minute sie pojawia,czy sa jakies promocje na fajne ciuchy. Oczywiscie jak ktos ma 8 dzieci to rzumiem,ze woli ladowac kase w kolejne dzieci zamiast gadzetow ale uwazam,ze to niejako wybor rodzica, no bo sorry ale ejsli pracujesz za najnizsza albo wcale i masz 8 dzieci to wiadomo,ze nie beda mialy (finasowo)zycia ma poziomie dzieci milionerow - a z drugiej storny mozna miec wspaniale dziecinstwo bez fury,skory i komory ale chyba rodzice nie potrafia czasemo to zadbac |
|
|
|
|
#3638 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Tym bardziej więc nie pojmuję spełniania takich próśb jak tablet/inne sprzęty elektroniczne, markowe ciuchy i markowe perfumy na zasadzie: "bo dzieciom/ich niepracującym matkom jest przykro, że koledzy/inne panie mają (wpisz odpowiednie) a oni nie". Jak nazwiesz takie zjawisko dawania, bo inni mają? Bo ja jakims tam szczątkowym socjalizmem/ reliktem minionej epoki.
|
|
|
|
#3639 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#3640 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Smutne jest tez to,ze jak zauwazyla Timon i Pumba czesto ludzie kupuja im cos czego sami nie maja. Moje serduszko niesttey w tym wzgledzie jest niewrazliwe, bo dobrze wiem,ze mozna isc do pracy i sobie na takei rzeczy zapracowac-nawet Ci nastolatkowie mogliby isc i owoce zbierac latem czy cos. A tak to niestety najprawdopodobniej wyniosa z domu mentalnosc,ze rpacowac sie nie oplaca,pracy znalezc nie da, a inni maja wszystko to niech im dadza bo tacy biedni. Ale powiem Wam,ze zastanawiam sie wlasnie jak program 500+ wplynie na szlachetna paczke-nastroj spoleczne sa takie sobie po nim (choc oczywiscie neiktorzy chwala ale teraz jak ktos w rodzince wielodzietnej poprosi o tableta czy konsole to raczej smiac sie pzoostanie.
|
|
|
|
|
#3641 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
|
|
|
|
#3642 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() gdzies ostatnio czytalam, ze gdzies (nie wiem czy nie w jakims niemieckim landzie) wprowadzono zasade,ze ponizej jakiejstam pensji panstwo wyplaca zasilek-tak zeby dobic ta pensje do jakiegos poziomu (tzn jak ustalony poziom to 1500 a ktos zarabia 1100 to mu dzadza 400). Ale nie ma ,ze nie pracujesz-w ten sposob sa ludzie do rpacy zawsze. A jak ktos naprawde nie moze jej znalezc to musi udokumentowac,ze robi wolontariant w jakims szpiatlu/domu dziecka czy cos i tez dostanie kase. I bardzo mi sie ten pomysl spodobal, bo w ten sposob nawet malo atrakcyjne a potrzebne prace bedzie ktos wykonywal, a w wielu miejscach (domach starosci itp) przydaliby sie wolonatriusze. |
||
|
|
|
#3643 |
|
dead & alive
|
Mi też czasami jest szkoda pocieszek, bo jakie warunki może mieć zapewnione dziecko, które mieszka z wielodzietną rodziną w dwupokojowym mieszkaniu, ale jak Brajan dostanie tablet to nauczy się tylko, że zawsze znajdzie się pracujacy frajer, który coś da.
|
|
|
|
#3644 | |
|
Konto usunięte
|
Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Cytat:
I to jest właśnie dramat, bo z jednej strony człowiek czuje bezsilność wobec tych dzieciorobów, a z drugiej karanie dzieci za głupotę rodziców jest niehumanitarne i trochę stygmatyzujące dla tych dzieci. Jak dla mnie wszelka pomoc powinna być świadczona poza domem, tak aby tylko dzieci na tym korzystały. Od braku tabletu jeszcze nikt nie umarł, poza tym to drogi i dziecku niepotrzebny bzdet, więc zupełnie nie rozumiem po co ludzie podają ten przykład. To samo PlayStation - naprawdę nie wydaje mi się, żeby każda "bogata" polska rodzina miała ten gadżet, więc zupełnie nie rozumiem dlaczego biedni mieliby mieć. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2016-08-16 o 15:47 |
|
|
|
|
#3645 | |
|
ReklaMO(D)żerca.
|
Cytat:
zamiast "500+" dzieciaki powinny mieć opłacone wszystkie podręczniki niezbędne do nauki, obiady w szkole, jakieś fajne zajęcia pozaszkolne a nawet wycieczki. I to by była realna pomoc, z której faktycznie korzystałyby dzieci, a nie rodzice, którzy podreperowują swój budżet dzięki dodatkowym pieniądzom. |
|
|
|
|
#3646 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Nie zwracałam uwagi na taki sposób myślenia, dopóki ja sama i moja rodzina nie odczuliśmy tego na wlasnej skórze. Od tego czasu mam alergię na historię o biednych-skrzywdzonych-nie-ma-pracy-a-ja-tonę-w-długach-pożycz-500zł.
|
|
|
|
|
#3647 | |||
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ---------- Cytat:
|||
|
|
|
#3648 |
|
Konto usunięte
|
Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Dzieci z opieki społecznej mają chyba obiady i podręczniki, więc to akurat jest ok już teraz, ale np wycieczki, zajęcia byłyby fajne. Dla starszych dzieciaków wolontariat w schronisku albo gdzieś indziej, żeby też uczyły się dawać coś od siebie. I ogólnie najważniejsza jest chyba nauka, że nie ma w zyciu nic za darmo.
|
|
|
|
#3649 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3650 |
|
Raczkowanie
|
Ćwierć wieku to nie jest dużo żeby zmienić sposób myślenia, bo o tym mówię. Zabory skończyły się ponad 100 lat temu, a Polska pod wieloma względami nadal jest podzielona prawie identycznie jak w granicach zaborów. W myśleniu też. Stąd też popularność Pis, które obiecywało 500+. I moim zdaniem to 500+ wyeliminuję Szlachetną Paczkę z obiegu. Nawet najwięksi naiwniacy nie będą się składać na rodzinę z 5-6-7-8-9+ dziećmi wiedząc, że otrzymują oni 500+.
|
|
|
|
#3651 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
![]() Choćby dlatego, że większość wolontariuszy to nastolatki, które (jak pisałam) łatwo oszukać i wcisnąć łzawą historyjkę. Jestem prawie pewna, że w tegorocznej edycji znów rumiane buźki połączone z niemożliwością podjęcia pracy rodziców będą w roli gwiazd.
|
|
|
|
#3652 |
|
Konto usunięte
|
Brajanów mi raczej nie szkoda. Szkoda mi dzieci z normalnych, przeciętnych rodzin, których nie stać na wycieczki itp, bo mają na głowie rachunki, kredyt i inne rzeczy, którymi dziecioroby nie zaprzątają sobie głowy.Brajanom ludzie dadzą, na wycieczkę wyślą, obiady opłacą, a tamtym dzieciom nie.
|
|
|
|
#3653 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
|
|
|
#3654 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
No obrzydliwe. Ale nie sposób jednak odmówić Edycie pewnej dozy racji (-> patrz sprawa pani Maciejun kontra miejscowy MOPS). Przecież ta kobieta korzystała i korzysta ze wszelkich świadczeń- stałych i docelowych, więc nie można twierdzić, że dzieci w tej rodzinie były pozostawione same sobie. Zwracam też uwagę, że najstarsza córka ma 16 lat i korona by jej nie spadła, gdyby przez miesiąc wakacji popracowała np. przy zbiorze owoców (u nas ogrodnicy stale szukają latem ludzi i płacą w miarę). Mi nie spadła a też pracowałam przez pół wakacji gdy byłam w szkole średniej. Nie musiałam a jednak Matka mnie przyzwyczaiła do pracy, także fizycznej (bo co może robić innego nastolatka?). Natomiast dzieci pani Maciejun z mlekiem matki wyssały, że "mi się należy". Nie, nie należy i jeśli sami zawodowo bezrobotni tego nie rozumieją to należy im to wpoić zamiast niańczyć kolejne pokolenie takich samych roszczeniowych bezrobotnych z wyboru lub takich, którzy wiecznie szukają pracy, a którym zdrowie pozwala jedynie na bezmyślny rozpłód jednak na pracę już nie.
Ajah- żeby było jasne. Nie moja sprawa, ile kto ma dzieci. Pod warunkiem, że potem ktoś mi stale tymi pocieszkami nie gra na współczuciu, nie epatuje biedą z wyboru i głodnymi, nieszczęsliwymi brajanami. Jeśli kogoś stać niech ma nawet drużynę piłkarską w domu. Ale niech przynajmniej w jakimś stopniu stara się na tę drużynę sam zapracować a nie tylko żądać więcej i więcej.
|
|
|
#3655 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Nie, Brajanki nie mają lepiej. Każdy dzieciakowi, który jest zaniedbany, zyje w deprywacji, którego potrzeby są nie zaspokajane można współczuć. Mnie dzielenie dzieci na lepsze i gorsze, na te, którym warto współczuć a którym nie jest zwyczajnie obrzydiwe. Poniekąd zresztą określa te dzieci na starcie i wcale nie daje im większej szansy na wygraną w życiu (czyt. prowadzenie normalnego życia).
|
|
|
#3656 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Jednak co do podziału na lepsze i gorsze to nie społeczeństwo funduje dzieciom taki podział. To im na starcie fundują ich właśni rodzice, którzy beztrosko powołują je do zycia w biedzie i ciemnocie. I dla mnie to jest chyba najbardziej obrzydliwe bo to przede wszystkim oni już na starcie nie dają im szansy na wygraną w życiu.
|
|
|
|
#3657 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3658 | |
|
Konto usunięte
|
Ale prawdziwe. I wcale nie takie rzadkie są sytuacje, kiedy dziecko z "normalnej" rodziny dostaje na Mikołaja czekoladę, a dziecko z patologicznej full wypas paczkę z Caritasu, Szlachetnej Paczki i Bóg wie skąd. Jasne, to nie jest wina dzieci, ale to niczego nie zmienia. ---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ---------- Cytat:
Ale może te dzieci zobaczyłyby, że jest inne życie niż to preferowane przed ich rodziców. |
|
|
|
|
#3659 |
|
Konto usunięte
|
Może. A może nie.
Chyba, że takie przywileje dostaloby KAŻDE dziecko w ramach programu 500+, nieważne czy to z biednej czy bogatej rodziny, to wtedy ok. |
|
|
|
#3660 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Wypas był przedni: szczoteczki do zębów, artykuły higieniczne typu mydło, art. Papiernicze i trochę słodyczy i zabawka. Coddzienny posiłek w świetlicy też był niczego sobie np. Kanapka .
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:51.

ale teraz jak ktos w rodzince wielodzietnej poprosi o tableta czy konsole to raczej smiac sie pzoostanie.

. Nie zwracałam uwagi na taki sposób myślenia, dopóki ja sama i moja rodzina nie odczuliśmy tego na wlasnej skórze. Od tego czasu mam alergię na historię o biednych-skrzywdzonych-nie-ma-pracy-a-ja-tonę-w-długach-pożycz-500zł.