Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-08-14, 13:08   #3631
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Niestety, coś w tym jest. Szczególnie, że wielu ludziom robi się żal tych dzieci, które żyją w ścisku w koszmarnych warunkach lokalowych ze względu na kompletny brak rozsądku rodziców. Mnie samej tych dzieci jest szkoda i uważam, że powinna im się należeć systemowa pomoc. Jako systemową, sensowną pomoc rozumiem tu jednak odebranie rodzicom praw do dzieci i poszukanie dzieciom rodzin, które są w stanie zaspokoić ich potrzeby (mam tu na myśli skrajne sytuacje, rzecz jasna).
Systemowa pomoc powinna zresztą reagować już wcześniej. Nie, jak rodzice mają już dziesięcioro dzieci w zagrzybiałej kawalerce, ale jak mają choćby jedno dziecko w naprawdę kiepskich warunkach.
Stary 2016-08-14, 16:45   #3632
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Oj kochana, to by dopiero był szum. "Odbierajo dzieci rodzicom z domu, w którym panuje miłość i harmonia!" A to, że w kilka(naście) w jednym pokoju lub zagrzybionym domu to nieważne. Nieważne, że oboje rodzice nie kalają się pracą i w rodzicielstwie są kompletnie nieodpowiedzialni i nie kontrolują dzietności. Ważne, ze "kochajo swoje dzieci".
No co chcesz? Taki kraj.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-14, 17:00   #3633
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

"co z tego, że dziecko nie ma nowych butów z nike, ważne, że jest kochane!" szkoda, że najczęściej to nie chodzi o buty z nike tylko jakiekolwiek buty czy inne takie
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-14, 17:51   #3634
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Oj kochana, to by dopiero był szum. "Odbierajo dzieci rodzicom z domu, w którym panuje miłość i harmonia!" A to, że w kilka(naście) w jednym pokoju lub zagrzybionym domu to nieważne. Nieważne, że oboje rodzice nie kalają się pracą i w rodzicielstwie są kompletnie nieodpowiedzialni i nie kontrolują dzietności. Ważne, ze "kochajo swoje dzieci".
No co chcesz? Taki kraj.
Ja o tym doskonale wiem. Przeraża mnie zresztą pogląd, że dziecku zawsze najlepiej będzie z rodzicami biologicznymi.

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
"co z tego, że dziecko nie ma nowych butów z nike, ważne, że jest kochane!" szkoda, że najczęściej to nie chodzi o buty z nike tylko jakiekolwiek buty czy inne takie
A to też prawda.
Stary 2016-08-14, 18:07   #3635
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Ehe. A jednocześnie prośby o tablety i klocki Lego, bo inne dzieci mają i tym biednym jest przykro, że one nie mogą mieć. Też logika.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-14, 19:23   #3636
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Ehe. A jednocześnie prośby o tablety i klocki Lego, bo inne dzieci mają i tym biednym jest przykro, że one nie mogą mieć. Też logika.
Ja rozumiem dzieci. Rozumiem, że jest im przykro, bo nie mają tego, co inni koledzy/koleżanki.

Ale niestety, w żadnym kraju tak nie ma, że wszyscy muszą mieć po równo i wszystko się wszystkim należy. To nie jest socjalizm, że każdemu należą się 3 jajka i paczka fajek na tydzień albo że każdy ma mieć po cadillacu. Life is brutal.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2016-08-16, 00:14   #3637
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Ja rozumiem dzieci. Rozumiem, że jest im przykro, bo nie mają tego, co inni koledzy/koleżanki.
z drugiej strony, o ile czasy sie przez to kilka lat nie zmienily, to ja jakos nie pamietam,zeby to kazdy mial wszystko co chcial

niektorzy mieli markowe ciuchy,neiktorzy jezdzili na wypasne wakacje, inni mieli wypasne komputery, ktos jakies zajecia sportowe albo kursy jezykowe, ktos inny drogie gadzety. Moze 2 osoby kojarze z naprawde kasiastych rodzin,ktore mialy 'wszystko'.

Takze nie widze problemu w tym,ze dziecko nie ma markowych butow ale np ma tableta. I nie wuierze,ze nawet biednej rodziny nie stac czasem na cos fajnego,bo np. elektornike mozna kupic uzywana a i czasem jakies fajne wczasy last minute sie pojawia,czy sa jakies promocje na fajne ciuchy.

Oczywiscie jak ktos ma 8 dzieci to rzumiem,ze woli ladowac kase w kolejne dzieci zamiast gadzetow ale uwazam,ze to niejako wybor rodzica, no bo sorry ale ejsli pracujesz za najnizsza albo wcale i masz 8 dzieci to wiadomo,ze nie beda mialy (finasowo)zycia ma poziomie dzieci milionerow - a z drugiej storny mozna miec wspaniale dziecinstwo bez fury,skory i komory ale chyba rodzice nie potrafia czasemo to zadbac
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-16, 00:46   #3638
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Nocna Nimfa Pokaż wiadomość
z drugiej strony, o ile czasy sie przez to kilka lat nie zmienily, to ja jakos nie pamietam,zeby to kazdy mial wszystko co chcial

niektorzy mieli markowe ciuchy,neiktorzy jezdzili na wypasne wakacje, inni mieli wypasne komputery, ktos jakies zajecia sportowe albo kursy jezykowe, ktos inny drogie gadzety. Moze 2 osoby kojarze z naprawde kasiastych rodzin,ktore mialy 'wszystko'.

Takze nie widze problemu w tym,ze dziecko nie ma markowych butow ale np ma tableta. I nie wuierze,ze nawet biednej rodziny nie stac czasem na cos fajnego,bo np. elektornike mozna kupic uzywana a i czasem jakies fajne wczasy last minute sie pojawia,czy sa jakies promocje na fajne ciuchy.

Oczywiscie jak ktos ma 8 dzieci to rzumiem,ze woli ladowac kase w kolejne dzieci zamiast gadzetow ale uwazam,ze to niejako wybor rodzica, no bo sorry ale ejsli pracujesz za najnizsza albo wcale i masz 8 dzieci to wiadomo,ze nie beda mialy (finasowo)zycia ma poziomie dzieci milionerow - a z drugiej storny mozna miec wspaniale dziecinstwo bez fury,skory i komory ale chyba rodzice nie potrafia czasemo to zadbac
Nimfo. Ja się zgadzam w 100%.
Tym bardziej więc nie pojmuję spełniania takich próśb jak tablet/inne sprzęty elektroniczne, markowe ciuchy i markowe perfumy na zasadzie: "bo dzieciom/ich niepracującym matkom jest przykro, że koledzy/inne panie mają (wpisz odpowiednie) a oni nie". Jak nazwiesz takie zjawisko dawania, bo inni mają? Bo ja jakims tam szczątkowym socjalizmem/ reliktem minionej epoki.

No pasaran!
Stary 2016-08-16, 08:34   #3639
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-16, 11:27   #3640
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Nimfo. Ja się zgadzam w 100%.
Tym bardziej więc nie pojmuję spełniania takich próśb jak tablet/inne sprzęty elektroniczne, markowe ciuchy i markowe perfumy na zasadzie: "bo dzieciom/ich niepracującym matkom jest przykro, że koledzy/inne panie mają (wpisz odpowiednie) a oni nie". Jak nazwiesz takie zjawisko dawania, bo inni mają? Bo ja jakims tam szczątkowym socjalizmem/ reliktem minionej epoki.
Nie widzialabym w tm nic zlego, gdyby te szanowne rodziny braly rzeczy uzywane,ktore juz komus nie sa potrzebne (bo sa ludzie,ktorzy np co pol roku albo czesciej kupuja sobie nowy telefoni nie maja co zrobic ze starym), ale drazni mnie postawa pt, ze im sie nalezy i musi byc nowe ,bo oni nie sa gorsi.

Smutne jest tez to,ze jak zauwazyla Timon i Pumba czesto ludzie kupuja im cos czego sami nie maja.

Moje serduszko niesttey w tym wzgledzie jest niewrazliwe, bo dobrze wiem,ze mozna isc do pracy i sobie na takei rzeczy zapracowac-nawet Ci nastolatkowie mogliby isc i owoce zbierac latem czy cos. A tak to niestety najprawdopodobniej wyniosa z domu mentalnosc,ze rpacowac sie nie oplaca,pracy znalezc nie da, a inni maja wszystko to niech im dadza bo tacy biedni.

Ale powiem Wam,ze zastanawiam sie wlasnie jak program 500+ wplynie na szlachetna paczke-nastroj spoleczne sa takie sobie po nim (choc oczywiscie neiktorzy chwala ale teraz jak ktos w rodzince wielodzietnej poprosi o tableta czy konsole to raczej smiac sie pzoostanie.
Stary 2016-08-16, 14:50   #3641
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Nocna Nimfa Pokaż wiadomość
Nie widzialabym w tm nic zlego, gdyby te szanowne rodziny braly rzeczy uzywane,ktore juz komus nie sa potrzebne (bo sa ludzie,ktorzy np co pol roku albo czesciej kupuja sobie nowy telefoni nie maja co zrobic ze starym), ale drazni mnie postawa pt, ze im sie nalezy i musi byc nowe ,bo oni nie sa gorsi.

Smutne jest tez to,ze jak zauwazyla Timon i Pumba czesto ludzie kupuja im cos czego sami nie maja.

Moje serduszko niesttey w tym wzgledzie jest niewrazliwe, bo dobrze wiem,ze mozna isc do pracy i sobie na takei rzeczy zapracowac-nawet Ci nastolatkowie mogliby isc i owoce zbierac latem czy cos. A tak to niestety najprawdopodobniej wyniosa z domu mentalnosc,ze rpacowac sie nie oplaca,pracy znalezc nie da, a inni maja wszystko to niech im dadza bo tacy biedni.

Ale powiem Wam,ze zastanawiam sie wlasnie jak program 500+ wplynie na szlachetna paczke-nastroj spoleczne sa takie sobie po nim (choc oczywiscie neiktorzy chwala ale teraz jak ktos w rodzince wielodzietnej poprosi o tableta czy konsole to raczej smiac sie pzoostanie.
Moje, niestety, też zupełnie niewrazliwe na takie "krzywdy". Jeszcze raz mówię: nigdzie na świecie nie ma tak, że jak cięzko pracujący Iksiński coś ma to niepracujący Igrekowski też koniecznie musi mić to samo żeby nie czuć się "gorszy". Zupełnie nie wiem też, dlaczego w Polsce taki tok myślenia nadal obowiązuje i stosowany jest od najmlodszych lat ( Bo Krysi będzie przykro, że jej koleżanki mają tablety a ona nie ma. Więc Krysi trzeba dać, bo dziecko przecież nie może być "gorsze"). Dla mnie jest normą, że są ludzie bogaci, średnio zamożni, biedni i biedni na własne życzenie. Tym przedostatnim należy pomagać ale w rozsądnych granicach, zresztą jeśli ktoś jest biedny i ma olej w głowie to z takiej pomocy skorzysta mądrze i stanie na własnych nogach. Tych ostatnich nalezy pozostawić własnemu losowi, co najwyżej zadbać o ubranie i wyżywienie oraz pomoce szkolne dla dzieci z tych rodzin. I tyle. Bo jednak jest szansa, że jeśli takie cwaniaki zobaczą, że nic nikt im nie da a epatowanie rumianymi pocieszkami nie działa to albo się ruszą do pracy albo będą zdychać z głodu. Wiec skoro nie ma motywacji do pracy to należy ich przymusić a nic tak nie zadziała jak pusty brzuch.

No pasaran!
Stary 2016-08-16, 15:23   #3642
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Moje, niestety, też zupełnie niewrazliwe na takie "krzywdy". Jeszcze raz mówię: nigdzie na świecie nie ma tak, że jak cięzko pracujący Iksiński coś ma to niepracujący Igrekowski też koniecznie musi mić to samo żeby nie czuć się "gorszy".
zwlaszcza jesli Igrekowski uwaza sie za dobrego do pracy bo przeciez szlachta nie pracuje

Cytat:
Zupełnie nie wiem też, dlaczego w Polsce taki tok myślenia nadal obowiązuje i stosowany jest od najmlodszych lat ( Bo Krysi będzie przykro, że jej koleżanki mają tablety a ona nie ma. Więc Krysi trzeba dać, bo dziecko przecież nie może być "gorsze"). Dla mnie jest normą, że są ludzie bogaci, średnio zamożni, biedni i biedni na własne życzenie. Tym przedostatnim należy pomagać ale w rozsądnych granicach, zresztą jeśli ktoś jest biedny i ma olej w głowie to z takiej pomocy skorzysta mądrze i stanie na własnych nogach. Tych ostatnich nalezy pozostawić własnemu losowi, co najwyżej zadbać o ubranie i wyżywienie oraz pomoce szkolne dla dzieci z tych rodzin. I tyle. Bo jednak jest szansa, że jeśli takie cwaniaki zobaczą, że nic nikt im nie da a epatowanie rumianymi pocieszkami nie działa to albo się ruszą do pracy albo będą zdychać z głodu. Wiec skoro nie ma motywacji do pracy to należy ich przymusić a nic tak nie zadziała jak pusty brzuch.
Tez mam wrazenie,ze jakby zlikwidowac 500+ i ogarniczyc zasilki to by sie nagle okazalo,ze nawet praca na kasie albo przy zbieraniu owocow etc jest jednak dosc dobra

gdzies ostatnio czytalam, ze gdzies (nie wiem czy nie w jakims niemieckim landzie) wprowadzono zasade,ze ponizej jakiejstam pensji panstwo wyplaca zasilek-tak zeby dobic ta pensje do jakiegos poziomu (tzn jak ustalony poziom to 1500 a ktos zarabia 1100 to mu dzadza 400). Ale nie ma ,ze nie pracujesz-w ten sposob sa ludzie do rpacy zawsze. A jak ktos naprawde nie moze jej znalezc to musi udokumentowac,ze robi wolontariant w jakims szpiatlu/domu dziecka czy cos i tez dostanie kase. I bardzo mi sie ten pomysl spodobal, bo w ten sposob nawet malo atrakcyjne a potrzebne prace bedzie ktos wykonywal, a w wielu miejscach (domach starosci itp) przydaliby sie wolonatriusze.
Stary 2016-08-16, 15:39   #3643
blue3
dead & alive

Mi też czasami jest szkoda pocieszek, bo jakie warunki może mieć zapewnione dziecko, które mieszka z wielodzietną rodziną w dwupokojowym mieszkaniu, ale jak Brajan dostanie tablet to nauczy się tylko, że zawsze znajdzie się pracujacy frajer, który coś da.
blue3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-16, 15:45   #3644
20160901857
Konto usunięte

Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III

Cytat:
Napisane przez blue3 Pokaż wiadomość
Mi też czasami jest szkoda pocieszek, bo jakie warunki może mieć zapewnione dziecko, które mieszka z wielodzietną rodziną w dwupokojowym mieszkaniu, ale jak Brajan dostanie tablet to nauczy się tylko, że zawsze znajdzie się pracujacy frajer, który coś da.

I to jest właśnie dramat, bo z jednej strony człowiek czuje bezsilność wobec tych dzieciorobów, a z drugiej karanie dzieci za głupotę rodziców jest niehumanitarne i trochę stygmatyzujące dla tych dzieci. Jak dla mnie wszelka pomoc powinna być świadczona poza domem, tak aby tylko dzieci na tym korzystały. Od braku tabletu jeszcze nikt nie umarł, poza tym to drogi i dziecku niepotrzebny bzdet, więc zupełnie nie rozumiem po co ludzie podają ten przykład. To samo PlayStation - naprawdę nie wydaje mi się, żeby każda "bogata" polska rodzina miała ten gadżet, więc zupełnie nie rozumiem dlaczego biedni mieliby mieć.

Edytowane przez 20160901857
Czas edycji: 2016-08-16 o 15:47
Stary 2016-08-16, 15:55   #3645
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
I to jest właśnie dramat, bo z jednej strony człowiek czuje bezsilność wobec tych dzieciorobów, a z drugiej karanie dzieci za głupotę rodziców jest niehumanitarne i trochę stygmatyzujące dla tych dzieci. Jak dla mnie wszelka pomoc powinna być świadczona poza domem, tak aby tylko dzieci na tym korzystały. Od braku tabletu jeszcze nikt nie umarł, poza tym to drogi i dziecku niepotrzebny bzdet, więc zupełnie nie rozumiem po co ludzie podają ten przykład. To samo PlayStation - naprawdę nie wydaje mi się, żeby każda "bogata" polska rodzina miała ten gadżet, więc zupełnie nie rozumiem dlaczego biedni mieliby mieć.

zamiast "500+" dzieciaki powinny mieć opłacone wszystkie podręczniki niezbędne do nauki, obiady w szkole, jakieś fajne zajęcia pozaszkolne a nawet wycieczki. I to by była realna pomoc, z której faktycznie korzystałyby dzieci, a nie rodzice, którzy podreperowują swój budżet dzięki dodatkowym pieniądzom.
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-16, 16:08   #3646
Triss Merigold
Raczkowanie

Cytat:
Moje, niestety, też zupełnie niewrazliwe na takie "krzywdy". Jeszcze raz mówię: nigdzie na świecie nie ma tak, że jak cięzko pracujący Iksiński coś ma to niepracujący Igrekowski też koniecznie musi mić to samo żeby nie czuć się "gorszy". Zupełnie nie wiem też, dlaczego w Polsce taki tok myślenia nadal obowiązuje i stosowany jest od najmlodszych lat ( Bo Krysi będzie przykro, że jej koleżanki mają tablety a ona nie ma. Więc Krysi trzeba dać, bo dziecko przecież nie może być "gorsze"). Dla mnie jest normą, że są ludzie bogaci, średnio zamożni, biedni i biedni na własne życzenie.
To jest pozostałość po poprzednim systemie i przekonanie, że 'czy się stoi czy się leży" + myślenie z kategorii: "jesli ktos ma pieniądze, to przecież SKĄDŚ JE MAM' w domyśle - ukradł, albo dostał łapówkę, bo przecież nie zarobił . Nie zwracałam uwagi na taki sposób myślenia, dopóki ja sama i moja rodzina nie odczuliśmy tego na wlasnej skórze. Od tego czasu mam alergię na historię o biednych-skrzywdzonych-nie-ma-pracy-a-ja-tonę-w-długach-pożycz-500zł.
Triss Merigold jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-16, 16:13   #3647
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez kisielova Pokaż wiadomość

zamiast "500+" dzieciaki powinny mieć opłacone wszystkie podręczniki niezbędne do nauki, obiady w szkole, jakieś fajne zajęcia pozaszkolne a nawet wycieczki. I to by była realna pomoc, z której faktycznie korzystałyby dzieci, a nie rodzice, którzy podreperowują swój budżet dzięki dodatkowym pieniądzom.
Mądrze prawisz. I to samo zapewne powie w miarę normalny przeciętny Kowalski. Tylko polYtycy z PiS-u, fachowcy od siedmiu boleści tego nie rozumieją lub nie chce im się skonstruować w miarę sensownego programu pomocy dla dzieci i idą na łatwy efekt (przy okazji zapewniając sobie elektorat na najbliższe wybory).

---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ----------

Cytat:
Napisane przez blue3 Pokaż wiadomość
Blue, właśnie o to chodzi, by od małego nie wmawiać Brajanowi, że skoro jest biedny i nie ma warunków to mu się NALEŻY ten tablet tylko z racji tego, że jest biedny. W ten sposób wychowuje się kolejne pokolenie roszczeniowych pasożytów.

---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ----------

Cytat:
Napisane przez Triss Merigold Pokaż wiadomość
To jest pozostałość po poprzednim systemie i przekonanie, że 'czy się stoi czy się leży" + myślenie z kategorii: "jesli ktos ma pieniądze, to przecież SKĄDŚ JE MAM' w domyśle - ukradł, albo dostał łapówkę, bo przecież nie zarobił . Nie zwracałam uwagi na taki sposób myślenia, dopóki ja sama i moja rodzina nie odczuliśmy tego na wlasnej skórze. Od tego czasu mam alergię na historię o biednych-skrzywdzonych-nie-ma-pracy-a-ja-tonę-w-długach-pożycz-500zł.
Ale poprzedni system upadl w 1989 roku. To już ponad ćwierć wieku. I chyba czas to przystopować zamiast wiąż dotować i utrzymywać nieroby w dodatku fundując im po 500 na dziecko, co w przypadku rodzin wielodzietnych i bezrobotnych z wyboru podważa sens pracy.

No pasaran!
Stary 2016-08-16, 16:13   #3648
20160901857
Konto usunięte

Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III

Dzieci z opieki społecznej mają chyba obiady i podręczniki, więc to akurat jest ok już teraz, ale np wycieczki, zajęcia byłyby fajne. Dla starszych dzieciaków wolontariat w schronisku albo gdzieś indziej, żeby też uczyły się dawać coś od siebie. I ogólnie najważniejsza jest chyba nauka, że nie ma w zyciu nic za darmo.
Stary 2016-08-16, 16:14   #3649
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Mądrze prawisz. I to samo zapewne powie w miarę normalny przeciętny Kowalski. Tylko polYtycy z PiS-u, fachowcy od siedmiu boleści tego nie rozumieją lub nie chce im się skonstruować w miarę sensownego programu pomocy dla dzieci i idą na łatwy efekt (przy okazji zapewniając sobie elektorat na najbliższe wybory).
Nie "przy okazji", tylko po to powstał ten program. Fachowcy PiS-u doskonale rozumieją, co robią.
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-16, 16:20   #3650
Triss Merigold
Raczkowanie

Cytat:

Ale poprzedni system upadl w 1989 roku. To już ponad ćwierć wieku. I chyba czas to przystopować zamiast wiąż dotować i utrzymywać nieroby w dodatku fundując im po 500 na dziecko, co w przypadku rodzin wielodzietnych i bezrobotnych z wyboru podważa sens pracy.
Ćwierć wieku to nie jest dużo żeby zmienić sposób myślenia, bo o tym mówię. Zabory skończyły się ponad 100 lat temu, a Polska pod wieloma względami nadal jest podzielona prawie identycznie jak w granicach zaborów. W myśleniu też. Stąd też popularność Pis, które obiecywało 500+. I moim zdaniem to 500+ wyeliminuję Szlachetną Paczkę z obiegu. Nawet najwięksi naiwniacy nie będą się składać na rodzinę z 5-6-7-8-9+ dziećmi wiedząc, że otrzymują oni 500+.
Triss Merigold jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-16, 17:02   #3651
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Triss Merigold Pokaż wiadomość
Ćwierć wieku to nie jest dużo żeby zmienić sposób myślenia, bo o tym mówię. Zabory skończyły się ponad 100 lat temu, a Polska pod wieloma względami nadal jest podzielona prawie identycznie jak w granicach zaborów. W myśleniu też. Stąd też popularność Pis, które obiecywało 500+. I moim zdaniem to 500+ wyeliminuję Szlachetną Paczkę z obiegu. Nawet najwięksi naiwniacy nie będą się składać na rodzinę z 5-6-7-8-9+ dziećmi wiedząc, że otrzymują oni 500+.
Kurczę, o to bym się nie założyła
Choćby dlatego, że większość wolontariuszy to nastolatki, które (jak pisałam) łatwo oszukać i wcisnąć łzawą historyjkę. Jestem prawie pewna, że w tegorocznej edycji znów rumiane buźki połączone z niemożliwością podjęcia pracy rodziców będą w roli gwiazd.

No pasaran!
Stary 2016-08-16, 19:39   #3652
201608251131
Konto usunięte

Brajanów mi raczej nie szkoda. Szkoda mi dzieci z normalnych, przeciętnych rodzin, których nie stać na wycieczki itp, bo mają na głowie rachunki, kredyt i inne rzeczy, którymi dziecioroby nie zaprzątają sobie głowy.Brajanom ludzie dadzą, na wycieczkę wyślą, obiady opłacą, a tamtym dzieciom nie.
201608251131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-16, 19:53   #3653
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez edyta_pomorzanka Pokaż wiadomość
Brajanów mi raczej nie szkoda. Szkoda mi dzieci z normalnych, przeciętnych rodzin, których nie stać na wycieczki itp, bo mają na głowie rachunki, kredyt i inne rzeczy, którymi dziecioroby nie zaprzątają sobie głowy.Brajanom ludzie dadzą, na wycieczkę wyślą, obiady opłacą, a tamtym dzieciom nie.
obrzydliwe.
Stary 2016-08-16, 20:09   #3654
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
obrzydliwe.
No obrzydliwe. Ale nie sposób jednak odmówić Edycie pewnej dozy racji (-> patrz sprawa pani Maciejun kontra miejscowy MOPS). Przecież ta kobieta korzystała i korzysta ze wszelkich świadczeń- stałych i docelowych, więc nie można twierdzić, że dzieci w tej rodzinie były pozostawione same sobie. Zwracam też uwagę, że najstarsza córka ma 16 lat i korona by jej nie spadła, gdyby przez miesiąc wakacji popracowała np. przy zbiorze owoców (u nas ogrodnicy stale szukają latem ludzi i płacą w miarę). Mi nie spadła a też pracowałam przez pół wakacji gdy byłam w szkole średniej. Nie musiałam a jednak Matka mnie przyzwyczaiła do pracy, także fizycznej (bo co może robić innego nastolatka?). Natomiast dzieci pani Maciejun z mlekiem matki wyssały, że "mi się należy". Nie, nie należy i jeśli sami zawodowo bezrobotni tego nie rozumieją to należy im to wpoić zamiast niańczyć kolejne pokolenie takich samych roszczeniowych bezrobotnych z wyboru lub takich, którzy wiecznie szukają pracy, a którym zdrowie pozwala jedynie na bezmyślny rozpłód jednak na pracę już nie.

Ajah- żeby było jasne. Nie moja sprawa, ile kto ma dzieci. Pod warunkiem, że potem ktoś mi stale tymi pocieszkami nie gra na współczuciu, nie epatuje biedą z wyboru i głodnymi, nieszczęsliwymi brajanami. Jeśli kogoś stać niech ma nawet drużynę piłkarską w domu. Ale niech przynajmniej w jakimś stopniu stara się na tę drużynę sam zapracować a nie tylko żądać więcej i więcej.

No pasaran!
Stary 2016-08-16, 20:19   #3655
ajah
wańka wstańka

Cytat:
No obrzydliwe. Ale nie sposób jednak odmówić Edycie pewnej dozy racji (-> patrz sprawa pani Maciejun kontra miejscowy MOPS). Przecież ta kobieta korzystała i korzysta ze wszelkich świadczeń- stałych i docelowych, więc nie można twierdzić, że dzieci w tej rodzinie były pozostawione same sobie. Zwracam też uwagę, że najstarsza córka ma 16 lat i korona by jej nie spadła, gdyby przez miesiąc wakacji popracowała np. przy zbiorze owoców (u nas ogrodnicy stale szukają latem ludzi i płacą w miarę). Mi nie spadła a też pracowałam przez pół wakacji gdy byłam w szkole średniej. Nie musiałam a jednak Matka mnie przyzwyczaiła do pracy, także fizycznej (bo co może robić innego nastolatka?). Natomiast dzieci pani Maciejun z mlekiem matki wyssały, że "mi się należy". Nie, nie należy i jeśli sami zawodowo bezrobotni tego nie rozumieją to należy im to wpoić zamiast niańczyć kolejne pokolenie takich samych roszczeniowych bezrobotnych z wyboru lub takich, którzy wiecznie szukają pracy, a którym zdrowie pozwala jedynie na bezmyślny rozpłód jednak na pracę już nie.

Ajah- żeby było jasne. Nie moja sprawa, ile kto ma dzieci. Pod warunkiem, że potem ktoś mi stale tymi pocieszkami nie gra na współczuciu, nie epatuje biedą z wyboru i głodnymi, nieszczęsliwymi brajanami. Jeśli kogoś stać niech ma nawet drużynę piłkarską w domu. Ale niech przynajmniej w jakimś stopniu stara się na tę drużynę sam zapracować a nie tylko żądać więcej i więcej.
Obrzydliwe podejście do dziecka. Podział dzieci na Brajanki i inne. Bo Brajanki mają lepiej jak coś rodzic dostanie z MOPSU, Caritasu czy innego miejsca.
Nie, Brajanki nie mają lepiej.
Każdy dzieciakowi, który jest zaniedbany, zyje w deprywacji, którego potrzeby są nie zaspokajane można współczuć.

Mnie dzielenie dzieci na lepsze i gorsze, na te, którym warto współczuć a którym nie jest zwyczajnie obrzydiwe.
Poniekąd zresztą określa te dzieci na starcie i wcale nie daje im większej szansy na wygraną w życiu (czyt. prowadzenie normalnego życia).
Stary 2016-08-16, 20:30   #3656
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Każdy dzieciakowi, który jest zaniedbany, zyje w deprywacji, którego potrzeby są nie zaspokajane można współczuć.

Mnie dzielenie dzieci na lepsze i gorsze, na te, którym warto współczuć a którym nie jest zwyczajnie obrzydiwe.
Poniekąd zresztą określa te dzieci na starcie i wcale nie daje im większej szansy na wygraną w życiu (czyt. prowadzenie normalnego życia).
Oczywiście, że można współczuć a nawet trzeba.

Jednak co do podziału na lepsze i gorsze to nie społeczeństwo funduje dzieciom taki podział. To im na starcie fundują ich właśni rodzice, którzy beztrosko powołują je do zycia w biedzie i ciemnocie. I dla mnie to jest chyba najbardziej obrzydliwe bo to przede wszystkim oni już na starcie nie dają im szansy na wygraną w życiu.

No pasaran!
Stary 2016-08-16, 22:06   #3657
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez kisielova Pokaż wiadomość

Wiec rodzice nie mieliby żadnych wydatków na te dzieci i więcej mogliby przechlać.
Stary 2016-08-16, 22:58   #3658
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
obrzydliwe.

Ale prawdziwe. I wcale nie takie rzadkie są sytuacje, kiedy dziecko z "normalnej" rodziny dostaje na Mikołaja czekoladę, a dziecko z patologicznej full wypas paczkę z Caritasu, Szlachetnej Paczki i Bóg wie skąd. Jasne, to nie jest wina dzieci, ale to niczego nie zmienia.

---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ----------

Cytat:
Wiec rodzice nie mieliby żadnych wydatków na te dzieci i więcej mogliby przechlać.

Ale może te dzieci zobaczyłyby, że jest inne życie niż to preferowane przed ich rodziców.
Stary 2016-08-16, 23:07   #3659
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Może. A może nie.
Chyba, że takie przywileje dostaloby KAŻDE dziecko w ramach programu 500+, nieważne czy to z biednej czy bogatej rodziny, to wtedy ok.
Stary 2016-08-17, 00:03   #3660
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Ale prawdziwe. I wcale nie takie rzadkie są sytuacje, kiedy dziecko z "normalnej" rodziny dostaje na Mikołaja czekoladę, a dziecko z patologicznej full wypas paczkę z Caritasu, Szlachetnej Paczki i Bóg wie skąd. Jasne, to nie jest wina dzieci, ale to niczego nie zmienia.

---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ----------

Ale może te dzieci zobaczyłyby, że jest inne życie niż to preferowane przed ich rodziców.
Robiłam świąteczne paczki z caritasu.
Wypas był przedni: szczoteczki do zębów, artykuły higieniczne typu mydło, art. Papiernicze i trochę słodyczy i zabawka.
Coddzienny posiłek w świetlicy też był niczego sobie np. Kanapka .

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości