Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XI - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-08-18, 12:13   #2071
BambusPanda
Przyczajenie

Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XI

Witam, podłączę się do wątku. Licencjat zaliczony, od października magister zaoczny (o ile się dostanę :P). Wysyłam cv i szukam zleceń zdalnych (ale na dłuższy freelance się nie piszę). Ktoś tu siedzi w grafice, webdesignie?
BambusPanda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-18, 17:16   #2072
Biedroneczka6667
Raczkowanie

Dla mnie te całe rekrutację to pic na wodę. W zeszłym tygodniu w up była giełda szanowny pracodawca marketu przeprowadzał rozmowy z kandydatami....byłam dojazd ok. Opisywała tu...dziś patrzę znowu ogłoszenie odtego pracodawcy... żal.pl.
Biedroneczka6667 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-18, 17:51   #2073
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MsLizard Pokaż wiadomość
Czasami czytam na wizażu, że w korpo z dobrym ang to na start 4000zł, a w innym wątku dziewczyny mówią, że przecenia się znaczenie korporacji i często zarabia się poniżej 2000, bez zbytniej możliwości awansu. Korporacja korporacji nie równa.
tak szczerze to sporo osób uważa, że zwykła większa firma to już korpo i z tego mogą wynikać różnicę. w te 4 tys na start na najniższym stanowisku to nie wierzę, ale możliwe, ze ktoś tyle dostał na jakimś wyższym stanowisku z doświadczeniem.
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-18, 17:56   #2074
samotny_t
BAN stały

[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;6430634 6]tak szczerze to sporo osób uważa, że zwykła większa firma to już korpo i z tego mogą wynikać różnicę. w te 4 tys na start na najniższym stanowisku to nie wierzę, ale możliwe, ze ktoś tyle dostał na jakimś wyższym stanowisku z doświadczeniem.[/QUOTE]
Wiesz, istnieją w Polsce firmy konsultingowe (nie są polskie, ale mają w Polsce oddział), które płacą 10 000 brutto studentom na praktykach
samotny_t jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-18, 19:13   #2075
WhiteCherry
Zakorzenienie

którą klauzulę umieszczacie w CV? do tej pory miałam taką:

„Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w ofercie pracy dla potrzeb procesu rekrutacji zgodnie z ustawą z dnia 29.08.1997 r. o Ochronie Danych Osobowych, tekst jednolity: Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.”

ale dzisiaj znalazłam nowszą wersję:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w aplikacji dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z Ustawą z dnia 29.08.1997 roku o Ochronie Danych Osobowych; tekst jednolity: Dz.U.z 2015r., poz. 2135 z późn. zm.).

i nie wiem czy to ma znaczenie i czy faktycznie ta druga wersja jest obowiązująca?
Stary 2016-08-18, 21:33   #2076
Tolvaj
Rozeznanie

A mnie w dwóch krakowskich korpo outsourcingowych tylko z angielskim oferowali 2200 i 2400, jak żyć
Gdybym była po FiRze to nie chciałabym klepać faktur w korpo, te typowe outsourcingowe w krk to typowe kleparnie przecież...
Tolvaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-18, 21:37   #2077
Wesel
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez BambusPanda Pokaż wiadomość
Witam, podłączę się do wątku. Licencjat zaliczony, od października magister zaoczny (o ile się dostanę :P). Wysyłam cv i szukam zleceń zdalnych (ale na dłuższy freelance się nie piszę). Ktoś tu siedzi w grafice, webdesignie?
A czemu dłuższy freelance nie?

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
którą klauzulę umieszczacie w CV? do tej pory miałam taką:

„Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w ofercie pracy dla potrzeb procesu rekrutacji zgodnie z ustawą z dnia 29.08.1997 r. o Ochronie Danych Osobowych, tekst jednolity: Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.”

ale dzisiaj znalazłam nowszą wersję:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w aplikacji dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z Ustawą z dnia 29.08.1997 roku o Ochronie Danych Osobowych; tekst jednolity: Dz.U.z 2015r., poz. 2135 z późn. zm.).

i nie wiem czy to ma znaczenie i czy faktycznie ta druga wersja jest obowiązująca?
Ja zawsze zamieszczałam tę pierwszą lub tę, którą chciał pracodawca. Choć uważam, że cała ta klauzula to pic na wodę i jeśli zamieścisz złą, to i tak nikt tego nie zauważy .
Wesel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-18, 21:38   #2078
sovianka
Rozeznanie

Nie myślałam, że bezrobocie może być aż tak dołujące, kompletnie spada poczucie własnej wartości, wiara w siebie i swoje umiejętności...
sovianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-18, 22:00   #2079
201703061429
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sovianka Pokaż wiadomość
Nie myślałam, że bezrobocie może być aż tak dołujące, kompletnie spada poczucie własnej wartości, wiara w siebie i swoje umiejętności...
Nie załamuj się, sierpień to jeden z najgorszych miesięcy na poszukiwanie pracy. Na pewno prędzej czy później coś znajdziesz

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
201703061429 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-19, 06:54   #2080
charlotte89
Zakorzenienie

Dostałam propozycje dodatkowej pracy. Zajęcie na 3-5 dni w tygodniu, średnio będzie mi zajmowało około 1,5h każdego dni. Praca stricte umysłowa. Mam zaproponować wynagrodzenie, jakie by mnie interesowało - podpowiecie coś? Nigdy nie miałam okazji negocjować stawki za taką dorywczą pracę i nie za bardzo wiem jakiego rzędu kwotę mogę zaproponować. W pracy mam niby stawkę godzinową, ale nijak się to nie przekłada na to dodatkowe zajęcie
charlotte89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-19, 08:46   #2081
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:
Napisane przez Wesel Pokaż wiadomość
A czemu dłuższy freelance nie?

Ja zawsze zamieszczałam tę pierwszą lub tę, którą chciał pracodawca. Choć uważam, że cała ta klauzula to pic na wodę i jeśli zamieścisz złą, to i tak nikt tego nie zauważy .
Można się zdziwić Jeśli firmy przestrzegają ODO to takie CV ląduje w niszczarce

--------------------------------
Odnośnie zatrudnienia - kolega szuka osoby do biura. Praca zdalna, do biura przyjeżdżać trzeba 2 dni w tygodniu, oferuje tel, laptopa, samochód służbowy i 2 tys na rękę i co ? Brak chętnych
Stary 2016-08-19, 09:44   #2082
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2016-08-19 o 09:45
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-19, 10:03   #2083
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Nie. Praca biurowa - napisałam przecież.
Nie wiem czy samochód jest niezbędnym narzędziem pracy dla pracy biurowej, więc dla mnie to akurat widzimisię pracodawcy a nie narzędzie niezbędne do pracy. Równie dobrze ludzie muszą dojeżdżać autobusem/tramwajem/autem prywatnym, a tu jak by nie patrzeć masz samochód i paliwo służbowe.

Edytowane przez Dagunia
Czas edycji: 2016-08-19 o 10:04
Dagunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-19, 10:28   #2084
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-19, 11:29   #2085
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Praca zdalna, bo na laptopie pracować czy odebrać telefon można w domu. To jest ukłon w stosunku do pracownika - jeśli chce to może pracować w biurze non stop. Do biura ma przyjeżdżać ogarnąć pocztę i jak kolega-szef ma spotkanie to przygotować biuro (woda, rzutnik itp.) Szef jest rzecznikiem prasowym paru spółek/firm więc nie ma mowy o akwizycji czy cc Ale to taki OT.
Stary 2016-08-19, 14:09   #2086
squirrelqa
Zakorzenienie

Dziewczyny, czy prowadzicie sobie jakieś zestawienie, zapiski dotyczące liczby wysyłanych CV i reakcje na nie (zaproszenia na rozmowy)?
Ja przez lipiec i sierpień prowadziłam takie zapiski i wynik nie wydaje mi się satysfakcjonujący - mimo, że wysyłałam na ogłoszenia, w których spełniałam 90-100% wymagań (w tym w większości wymagane już było doświadczenie w branży).
I zastanawiam się, czy to kwestia CV, okresu wakacyjnego czy po prostu braku szczęścia?
Wysłałam 59 CV, otrzymałam 10 zaproszeń na rozmowy i 1 ofertę pracy.

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-19, 15:17   #2087
Biedroneczka6667
Raczkowanie

Ja dziś dzwoniła w sprawie pracy w warzywniaku. Dzwonię pytamczy praca dorywcza czy na stałe. Pani mówi że pełen etat i że pierwsze na próbę. Ja pytam o umowę. Ona że możemy zlecenie podpisać a potem na stałe....
Sama nie wiem co o tym myśleć. Żeby się nie okazało że mówi o zleceniu a potem nic nie dostanę. Jk było na ulotkach. Poza tym chyba dobrze o niej nie świadczy....nic nie wspominała o tym że na próbie da umowę dopiero na moje pytanie odpowiedziała ze możemy podpisać zlecenie.
Biedroneczka6667 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-19, 15:40   #2088
201703060948
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy prowadzicie sobie jakieś zestawienie, zapiski dotyczące liczby wysyłanych CV i reakcje na nie (zaproszenia na rozmowy)?
Ja przez lipiec i sierpień prowadziłam takie zapiski i wynik nie wydaje mi się satysfakcjonujący - mimo, że wysyłałam na ogłoszenia, w których spełniałam 90-100% wymagań (w tym w większości wymagane już było doświadczenie w branży).
I zastanawiam się, czy to kwestia CV, okresu wakacyjnego czy po prostu braku szczęścia?
Czytałam niedawno artykuł, z którego wynikało, że średnio 10% aplikacji skutkuje zaproszeniem na rozmowę. Nie dotyczył co prawda Polski, ale pewnie w Polsce jest podobnie, może trochę lepiej. Więc twoje staty są dobre. Jak szukałam rok temu pracy w Niemczech to faktycznie wychodziło mi tak 10%, nawet trochę mniej.
201703060948 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-19, 18:39   #2089
201710160952
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sovianka Pokaż wiadomość
Pewnie to zależy od charakteru i poczucia własnej wartości, ale myślę, ze bezrobocie na wszystkich ma duży wpływ. Na mnie ma. Za wrażliwa jestem, niestety.

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Tak, ostatnio podliczałam wysłane CV. Wynika z tego, że informację zwrotną dostaję od ok. 10%(mam tu na myśli jakąkolwiek informację i zaproszenie na rozmowę i odpowiedź negatywną). Masz rację satysfakcjonujące to nie jest, raczej zatrważające.
201710160952 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-19, 21:25   #2090
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)

Cytat:
Napisane przez kori12 Pokaż wiadomość
Nie załamuj się, sierpień to jeden z najgorszych miesięcy na poszukiwanie pracy. Na pewno prędzej czy później coś znajdziesz

Lipiec, sierpień, wrzesień - sezon urlopowy, mniej pracowników w firmie, rekrutacje spowolnione
Październik, listopad - mniej ogłoszeń, jak to w okresie jesienno-zimowym
Grudzień - wszyscy żyją świętami, urlopy plus zamknięcie roku, rozliczenia itp.
Styczeń, luty - okres uśpienia
Marzec, kwiecień, maj, czerwiec - pojawia się dużo nowych ogłoszeń, jak się teraz nie zalapiesz to jesteś w d****

Tak to wygląda z mojej perspektywy.
Stary 2016-08-19, 21:47   #2091
201703061429
Konto usunięte

Wiem do czego pijesz bo sama prawdopodobnie w sierpniu rozpoczne prace. Ale nie przesadzaj już tak.... w nd wpadła do mnie rodzina i moja kuzynka wraz z mężem pracują w hr duzych krakowskich firm, sami stwierdzili ze wedlug nich sierpien to najgorszy miesiąc a zaraz potem wymienili marzec.

201703061429 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-19, 22:02   #2092
Takion94
Zadomowienie

Cytat:
Wiem do czego pijesz bo sama prawdopodobnie w sierpniu rozpoczne prace. Ale nie przesadzaj już tak.... w nd wpadła do mnie rodzina i moja kuzynka wraz z mężem pracują w hr duzych krakowskich firm, sami stwierdzili ze wedlug nich sierpien to najgorszy miesiąc a zaraz potem wymienili marzec.

To samo powiedziała mi urzędniczka w UP.
Takion94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-19, 22:57   #2093
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)

Cytat:

Zaznaczyłam, że tak to wygląda z mojej perspektywy. W moim zawodzie najwięcej ogłoszeń jest na wiosnę. Zaczynają pojawiać się w marcu. W okresie jesienno-zimowym jest straszna posucha. Dlatego uważam, że w zimie mam małe szanse na znalezienie pracy.
Stary 2016-08-20, 11:26   #2094
201710160952
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez syklamen Pokaż wiadomość
Lipiec, sierpień, wrzesień - sezon urlopowy, mniej pracowników w firmie, rekrutacje spowolnione
Październik, listopad - mniej ogłoszeń, jak to w okresie jesienno-zimowym
Grudzień - wszyscy żyją świętami, urlopy plus zamknięcie roku, rozliczenia itp.
Styczeń, luty - okres uśpienia
Marzec, kwiecień, maj, czerwiec - pojawia się dużo nowych ogłoszeń, jak się teraz nie zalapiesz to jesteś w d****

Tak to wygląda z mojej perspektywy.
Lepiej bym tego nie ujęłaCoś w tym jest...
201710160952 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-21, 04:09   #2095
michal100
Zadomowienie

Z tymi dobrymi/złymi miesiącami na znalezienie pracy to też różnie jest. Proces rekrutacyjny do mojej przedostatniej pracy rozpocząłem w listopadzie a ostatni etap był w styczniu. Za to mój aktualny pracodawca przyjął mnie do pracy w grudniu zeszłego roku - także dla mnie najlepszy okres to zima.
Stary 2016-08-21, 09:29   #2096
invisible_01
Zakorzeniona

Z tym szukaniem pracy to różnie bywa. Poprzednią pracę dostałam jesienią, rekrutacja odbywała się tuż po wakacjach, ale firma najwięcej osób szukała w listopadzie/grudniu/styczniu. Od czerwca przeżywam totalny boom, jeśli chodzi o oferty i rozmowy kwalifikacyjne, mimo że są wakacje - wprawdzie przez sezon urlopowy rekrutacje rozciągają się w czasie, ale nigdy nie dostałam tyle zaproszeń na rozmowy i ofert pracy, co właśnie latem.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-21, 10:16   #2097
E f f i
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Z tym szukaniem pracy to różnie bywa. Poprzednią pracę dostałam jesienią, rekrutacja odbywała się tuż po wakacjach, ale firma najwięcej osób szukała w listopadzie/grudniu/styczniu. Od czerwca przeżywam totalny boom, jeśli chodzi o oferty i rozmowy kwalifikacyjne, mimo że są wakacje - wprawdzie przez sezon urlopowy rekrutacje rozciągają się w czasie, ale nigdy nie dostałam tyle zaproszeń na rozmowy i ofert pracy, co właśnie latem.
Zgadzam się z tym, że różnie bywa, choć sezon urlopowy na pewno trochę wydłuża rekrutacje. Kilka razy już słyszałam, że na drugą rozmowę ewentualne zaproszenie dostanę jak ktoś wróci z urlopu.
Invisible_01 czy Tobie udało się zmienić pracę?

♥ na wizażu od 2007 ♥
E f f i jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-21, 11:58   #2098
20160901857
Konto usunięte

Ja dostawałam pracę we wrześniu, lutym i grudniu.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-21, 11:59   #2099
20160901857
Konto usunięte

Ja dostawałam pracę we wrześniu, lutym i grudniu.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-21, 12:09   #2100
Atavish
Zakorzenienie

U mnie również się to nie sprawdza. Prace dostawałam w styczniu, lipcu i sierpniu. W aktualniej pracy w przyszłym tygodniu przychodzą nowi ludzie, więc znaczy, że teraz też były rekrutacje.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Atavish jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości