|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3661 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Cytat:
Jednak poczytaj, czego tacy zawodowi wielodzietni bezrobotni sobie "życzą" w akcji, która jest tematem przewodnim wątku. Zauważ też, że w tej akcji te życzenia są spełniane ( w większości przypadków) na zasadzie, że "dajesz wszystko, co rodzina wymienia albo nic". Ajah, wiesz, że nie jestem osobą bezduszną (trochę czasu już z sobą piszemy), pozbawioną empatii. Ale nie lubię, jeśli ktoś mi usiłuje wmawiać, że stygmatyzuję kogokolwiek i kategoryzuję (dzieci lepsze-gorsze) tylko dlatego, że uważam iż proszenie kogokolwiek o drogie prezenty jest totalnie nie na miejscu i że jestem złym człowiekiem bo uważam, że stałe wspomaganie kogoś i podsuwanie pod nos jest złe. Nie, nie jestem złym człowiekiem- nie ja te dzieci sprowadziłam na świat i nie są one moją odpowiedzialnością i troską. To, że Brajanek, syn niepracującego z wyboru Sebixa i Karyny, która nie może iść do pracy bo musi go odprowadzać do szkoły nie ma plejaka nie spędza mi snu z powiek. Bo nie plejaka ten Brajanek potrzebuje by nie czuć się "gorszy" a edukacji i wpojenia odpowiednich wzorców bo tu jest dla niego szansa wyjścia z patologii i to realna. Niestety, co ja "wypracuję" z taką młodzieżą to rodzice koncertowo spieprzą i nie bardzo mam szansę z nimi wygrać bo przecież to oni spędzają z nimi większość czasu i to ich wzorce te dzieci powielają. Może więc serio czas przestać dawać/rozdawać/myśleć za i przymusić tych rodziców do zmiany postępowania tak, by wymóc na nich odpowiednie (choć w części) wzorce? Ajah, no i właśnie to mnie drażni. Nie daję, nie spełniam chciejstw takich ludzi i zaraz ktoś mi usiłuje wmówić, że jestem zła i stygmatyzuję dzieci. Przecież to obłęd.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3662 |
|
Konto usunięte
|
Widzisz, a ja pamiętam paczki, które dostawały dzieci z mojej szkoły - nie, nie była to szczoteczka do zębów i jedna zabawka.
|
|
|
|
#3663 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Musze Ci powiedziec,ze ja bedac z 'normelnej' rodziny to na mikolaja tez dostawalam glownie slodycze +czasem jakis drobiazg (typu skarbonka, albo kalendarz ze zwierzatkami albo pizama,ktora mama i tak musiala by mi kupic),a na swieta nie dostawalo sie u nas nic. Co ciekawe jakos bardzo poszkodowana na tle innych nie bylam-owszem byla kolezanka ,jedynaczka bogatych rodzicow co co swieta miala jakies wypasne prezenty,ktorych zazdroscilismy ale wiekszosc dostawala tylko slodycze +drobiazg albo i same slodycze, a nie zadne cuda ja to wogole mam wrazenie, ze w obecnych czasach to 'biedni' maja wiecej czesto niz srednia klasa pracujaca, bo i mieszkania socjalne za darmo, jakies kolonie za ktore placa inni, jakies darmowe zajecia sportowe czy obiady czy szlachetne paczki a dziecko z normalnej rodziny czesto nie ma tego wszystkiego na raz-dziwnie pojeta sprawiedliwosc jak dla mnie |
|
|
|
|
#3664 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3665 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Czym wg ciebie jest normalna rodzina? Owszem, istnieje wiele rodzin, gdzie bieda jest pozorna i dojenie z systemu jest ciągłe. Czy mają więcej? Z moich doświadczeń wynika, że niekoniecznie choć oczywiście towary z serii na pokaz muszą być typu: tv na pół ściany. Nie wiem czy więcej badziewia oznacza lepiej ![]() Z drugiej strony istnieją rodziny, gdzie brak kasy na podstawowe sprzęty jest dużym problemem. Brak kasy na ubrania, buty, jeden posiłek dziennie oszczędzanie na wodzie, i prądzie. To są realne problemy. I nie, nie zawsze ta bieda jest zawiniona, wybrana, spowodowana bezradnością. Dzieciak, którego podstawowe potrzeby nie są zaspokajane nie będzie zdrowo funkcjonował, rozwijał, uczył się. Wg dzieciom należy się pomoc taka, by przetrwały i miały szansę kształtować swoje życie. Nie jestem zwolennikiem dawania wszystkiego i każdemu. Jeśli ktoś chce dziecku z biedy zrobić paczkę na święta- świetnie. Nie ma różnicy w tym kontekście mdzy dzieckiem z rodziny stabilnej finansowo i biednej.
|
|
|
#3666 |
|
ctrl alt delete
|
Właśnie w tym wątku się rozchodzi o to, że nie, nie "świetnie". Fajnie, że ktoś ma dobre serduszko i chce pomóc - ale zanim zrobi dziecku z biedy paczkę na święta, niech się zastanowi, czy i w jaki sposób ta paczka dziecku pomoże, czy nie zaszkodzi rodzicom, i czy nie lepiej by było ukierunkować swoje dobre serduszko na inne dziecko albo inny rodzaj pomocy.
Pomagajnie dzieciom z biedy - owszem, ale niech ludzi to robią z głową. |
|
|
|
#3667 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I nie chodzi mi o to,ze nie powinno sie takim ludziom pomagac-jak najbardziej powinno sie pomoc w zaspokojeniu podstawowych potrzeb (typu jedzenie,podreczniki i ciuchy), ale nie potrzeb luksusowych-bo to demotywuje do pracy i wyksztalca w tych ludziach postawe, ze im sie nalezy i zawsze ktos im da-a to nie jest madra pomoc, a jesli rodzina ma na telewizor na pol sciany a nie ma na jedzenie to naprawde powinna trafic pod opieke jakis kuratorow/psychologow itp. Bo to jest bieda ale mentalna. |
|
|
|
|
#3668 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#3669 |
|
Wredny kotecek
|
http://fakty.tvn24.pl/ogladaj-online...ie,670388.html
"Kobieta wolała mieszkać w tragicznych warunkach, niż zostać w domu z mężem, który pił i bił. Dlatego uciekła do altany. Kiedy w kwietniu 2014 roku pani Natalia urodziła Nikolę i Kacpra pomyślała, że nie będzie mogła z nimi zostać w altance i będzie musiała je oddać. Matka postanowiła jednak za wszelką cenę dać sobie radę" ![]() ---------- Dopisano o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ---------- W sensie, że z kapusty te kolejne dzieci? |
|
|
|
#3670 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Serio, w tym roku niecierpliwie czekam na opisy rumianych buziek w kontekście 500+ bo naprawdę będzie ciekawie ( 'Państwo Iksińcy mają 9 dzieci, które kochają pomimo skrajnie trudnych warunków, bo przecież pieniędzy z programu 500+ w kwocie czterech i pół tysiąca złotych nie wlicza się do dochodu rodziny"). Ciekawi mnie też, ile osób się na to nabierze.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3671 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska...ltanie/3k95hlf
|
|
#3672 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tacy tylko jedno pińcet dostaną, więc nadal sytuacja rodzinny jest trudna i perfumy to dostać z paczki powinni
"W ramach występów artystycznych planuję zaprosić jakiegoś człowieka, co uprawia sport i wtedy on będzie uprawiał sport, a my będziemy z niego szydzić, jak to nie jest świetna zabawa, to nie wiem, co nią jest." -16kg - 5/8kg to go
|
|
|
|
|
#3673 |
|
Konto usunięte
|
Można się też spodziewać wzrostu liczby samotnych matek bez alimentów, bo przecież 500, to już tatuś się nie poczuwa. Oczywiscie matko bezrobotne, bo muszą siedmiolatka odebrać ze szkoły.
|
|
|
|
#3674 |
|
BAN stały
|
Tacy wcale 500 nie dostaną
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3675 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#3676 |
|
Konto usunięte
|
Innymi słowy w tym roku będzie ciekawie.
Pole do popisu będą miały też rodzinki "wychowujące" dwudziestoparoletnie "dzieci", którym - chlip chlip - 500+ nie przysługuje. Będą zapewne łzawe historie o tym, jak system ich oszukał.
|
|
|
|
#3677 |
|
niecnotliwa dziewica
|
Hmmm... a jak będzie w sytuacji, kiedy 27-letnie :dziecko" mieszka z mamusią i tatusiem, ale też z własnym potomstwem, któremu 500+ przysługuje...?
|
#3678 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Dla takich się perfumy Diora będą należeć na pocieszenie.
|
|
|
#3679 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W tym reportażu rażą mnie te zbliżenia na twarz dzieci jedzących zupę :/ |
|
|
|
|
#3680 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
A w tekście "ciąża była dużym zaskoczeniem" no cóż... też bym się zdziwiła |
|
|
|
|
#3681 |
|
Raczkowanie
|
http://www.nowiny24.pl/wiadomosci/po...czki,10550004/
---------- Dopisano o 07:43 ---------- Poprzedni post napisano o 07:40 ---------- No i nie trzeba było długo czekać- cytat a artykułu z rzeszowskich Nowin: Mężczyzna od maja mieszka u rodziców w małym domu. Dzieci śpią w łóżkach, on na materacu na podłodze. Mimo to, wszystkie świadczenia rodzinne łącznie z 500 plus, MOPS w Sędziszowie Młp. przekazuje matce dzieci, która widuje je raz w tygodniu. Czytaj więcej: http://www.nowiny24.pl/wiadomosci/po...czki,10550004/ |
|
|
|
#3682 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Brak słów na coś takiego. |
|
|
|
|
#3683 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
|
|
|
|
#3684 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Dzieciak chce porządne buty, które będzie nosił i wielbił- nad tym bym się zastanaowiła jak najbardziej, podobnie jak nad książkami, niektórymi zabawkami itd. Przy roszczeniowych rodzicach bez względu na to czy dostaną prezent czy nie zapewne będą przesiąkać tą mentalnością 'mi się nalezy'. Wśród morza rodzin tego typu sa też rodziny, gdzie doszło do wydarzeń losowych i prezenty dla dziecka mają zupełnie inny wymiar. WIęc większy problem widzę w dobieraniu rodzin itd. niż w samym dawaniu prezentów. Jest eszcze jedna kwestia: tego, że w poprzednich częściach tego wątku wyszło na jaw, że niektóre pomysły prezentowe wychodzą od (!) wolontariuszy; w tym dochodziło do sytuacji: o czym dziecko marzy? dziecko nie wie? wolontariusz wpisał klocki lego.
|
|
|
#3685 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
|
|
|
|
#3686 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3687 |
|
Wredny kotecek
|
Tż wczoraj był w biedronce i wrócił oburzony;P Była prowadzona zbiórka artykułów szkolnych dla rodzin wielodzietnych (hahahaha), godzina 14 i kosz pusty
|
|
|
|
#3688 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ciekawe czy w związku z 500+ w tym roku będą rodziny składające się ze starych, schorowanych ludzi. Wracając do młodych. Koleżanka uczy w szkole i opowiada, że zdarzały się sytuacje zapomogi na zakup kurtki na kwotę 300 zł (tzn. szkoła nie kupowała tej kurtki tylko dawała pieniądze). Sama niestety nie chodzę do szmateksów, bo nie umiem tam szukać, ale co złego w używanej odzieży za parę złotych? W moim otoczeniu osób niebiednych nie kryją się one z tym, że tam często kupują. ---------- Dopisano o 08:32 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ---------- Cytat:
Takich publicznych zbiórek w sklepach np. żywności nie znoszę. |
||
|
|
|
#3689 |
|
Konto usunięte
|
Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Już nie chodzi o to, że ma być używana, ale kurtkę za 200 (!) złotych to ja sobie w Zarze kupiłam jak miałam kaprys, więc nie wierzę, że nie można dziecku kupić tańszej i też porządnej, niekoniecznie używanej.
Takie zapomogi są co rok czy dostaje się jak akurat rzecz się już zniszczy i jest potrzeba kupić nową? |
|
|
|
#3690 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dla mnie w dobie kiedy ludzie pozbywają się dobrych mebli, sprzętów agd, ciuchów lamenty dotyczące braku tych rzeczy są śmieszne. Inna jest sprawa ze starszymi, samotnymi ludzmi bez dostępu do internetu. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:06.

Pole do popisu będą miały też rodzinki "wychowujące" dwudziestoparoletnie "dzieci", którym - chlip chlip - 500+ nie przysługuje. Będą zapewne łzawe historie o tym, jak system ich oszukał.

A w tekście "ciąża była dużym zaskoczeniem" no cóż... też bym się zdziwiła