|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3691 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
To jest po prostu roszczeniowość i przekonanie, że rodzic nic nie musi, bo inni ludzie załatwią, żeby dzieci z głodu nie padły. Inaczej nie da się tego nazwać. Internet jest pełen ogłoszeń od ludzi, którzy chcą oddać za darmo dobre sprzęty, ubrania, ale doświadczenie pokazuje, że królewnom ze szlachty często nawet nie chce się d*py ruszyć, żeby te rzeczy odebrać, tylko oczekują, że ktoś im przywiezie pod rezydencję komunalną. To jest dramat, takim ludziom się nie powinno nic dawać, niech sobie sami radzą.
|
|
|
|
#3692 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3693 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3694 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Ja nie jestem osobą bez serca ale uważam, że jak długo będziemy za ludzi myśleć i podsuwać im pod nos gotowe i wmawiać, że im się należy, tak długo z tej biedy nie wyjdą. Nie mam tu na myśli ludzi, których dotknęło nieszczęście ale tych zawodowo bezrobotnych lub wiecznie szukających pracy i proszących Boga, by jej nie znaleźć.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3695 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ostatnio podłamałam się psychicznie. Moi znajomi żyją w tragicznych warunkach - niechęć do sprzątania, to chałupa niedocieplona, grzyb i brud na ścianach, meble zniszczone, zwierzęta zaniedbane. Sympatyczni ludzie, ale bardzo oderwani od rzeczywistości. Od kilku lat bezskutecznie starali się o dziecko. I teraz zaskoczyło. Cieszą się, ale narzekają na to, że pieniążków mało. Ona pracuje na śmieciówce, ale nie chce udowadniać przed sądem pracy, że jest to umowa o pracę. Zresztą, ma teraz więcej pieniążków ze śmieciówki. A po porodzie będzie bajka, bo dostaną 500+ na jedno dziecko (tak dobrze ten mąż zarabia), kosiniakowe. MOPS też chętnie coś dorzuci, znajomi już pomogli w 90% skompletować wyprawkę dla dziecka.
Obstawiam, że Szlachetna Paczka też pomoże Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że najpierw konieczna jest praca u podstaw - zmiana myślenia u takich ludzi, żeby zaczęli być bardziej zaradni życiowo (praca, utrzymanie porządku), a pomoc rzeczowa naprawdę niewiele tu zmieni (wiem, jak szybko zużyły się nowe meble, tak samo będzie z darami rzeczowymi).
|
#3696 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3697 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale jest tak, że ludzie pomagają głupio. To jest kwestia uspokojenia sumienia itp. Problem mentalny jest w zasadzie większy wśród ofiarodawców. |
|
|
|
|
#3698 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie raz są lepsze ciuchy niżelibym kupiła np "w chińskim czy na bazarku), ciuchy galeryjne mi się nie podobają i nie ma tam tego co lubię przynajmniej obecnie. I nie zawsze ta "odzież używana" kosztuje parę groszy, czym lepsze ubrania tym drożej. W lumpie gdzie 18zł/kg to można kupić ale szmaty do podłogi. Ale za 20-30 zł to już kupię niezłą kieckę gdzie w sklepie dałabym za nią ok 100zł. Cytat:
Ale jak szlachta musi mieć metkę to cóż poradzić?! W końcu szlachta... Cytat:
Cytat:
Otóż to ![]() Cytat:
Coraz więcej widzę ofert pracy dla kobiet (np w sklepie gdzie wiem że jest chociażby ta najniższa krajowa) - nie ma ludzi do pracy. Co popatrzę to kartka "Szukamy sprzedawcy". Nawet mnie w byłej mojej pracy prosili "Renia weź przyjmij się spowrotem" - nie, nie ze względu na 500+ tam nie pójdę bo go nie mam nawet. Cytat:
|
|
#3699 |
|
dead & alive
|
Nie wiem gdzie wy kupujecie te porządne kurtki za 100 zł. Jak ja w zeszłym roku kupiłam kurtkę za jakieś 100zł to po 3 miesiącach była w śmietniku, bo wypełnienie było w jednym miejscu.
|
|
|
|
#3700 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
|
|
|
#3701 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziecko wyrasta z rzeczy szybko więc mu kurtka na 5 lat raczej nie potrzebna, co innego dorosły który może w jednej kurtce przechodzić 5 sezonów i to się opłaca (tzn zapłacić więcej za jedną rzecz) Ale dziecko? Tak czy siak co roku przeważnie potrzebna inna kurtka/ buty/ dres/ kostium kąpielowy/ ubrania/majtki itd itd.
|
|
#3702 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Zadałam pytanie proste: gdzie można kupić porządną, nową kurtkę dla dziecka w cenie 100zł. Pytam, bo nie wiem (jesli mówimy o cenie regularnej). Tj. sama kupuję w podobnych cenach, ale głównie na wyprzedażach itp. A to, ze moje dziecko rośnie nie oznacza, że nie potrzebuje odpowiedniej jakości kurtki zimowej, co by mu było sucho i ciepło.
|
|
|
#3703 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3704 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- No jak tak to ja nie mam więcej pytań |
|
|
|
|
#3705 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Serio
|
|
#3706 |
|
BAN stały
|
Nie kupiłabym kurtki zimowej w pepco
ja kupuję na wyprzedaży z zapasem rozmiaru na kolejny sezon lub uzywane na allegro sprawdzonej firmy.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3707 |
|
wańka wstańka
|
Dodam jeszcze, że zakupy dla dziecka w wieku przedszkolnym znacznie się różnią od zakupów dla dziecka chodzacego do szkoły.
Sent from my HTC One using Tapatalk
|
|
#3708 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale raczej rodzinka która ledwie wiąze koniec z końcem, która pisze podania o kurtkę na zimę za bagatela 300zł to nie planuje wyjazdu w góry zimą. A dziecko też przy obecnych zimach nie zamarznie w "zwykłej kurtce" za 60 zł.
|
|
#3709 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie musi mieć metki aby była ciepła i nieprzemakalna. I te zapasy rozmiarowe nie zawsze się sprawdzają.
|
|
#3710 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sensie ubrania?
|
|
#3711 |
|
wańka wstańka
|
Ceną i ilością np. Ofert zniżkowych. Dla dziecka przedszkolnego kupić łatwiej ( wybór większy) i ceny są niższe (im wiekszy rozmiar tym wyższa cena).
|
|
#3712 | |
|
.
|
[QUOTE=blue3;64622891]Ja nie pisałam niczego o sieciówkach. Chciałam po prostu wiedzieć gdzie kupić dobrej jakości kurtkę za 100 zł. Dobrej jakości czyli taką, która nie przemoknie po chwili, nie zbije się po kilku tygodniach i nie będzie wykonana z niskiej jakości materiałów, które spowodują, że spocę się po 5 minutach, bo okazuje się, że znowu wizażanki kupują dobrej jakości rzeczy za grosze, a ja nie potrafię
![]() [/QUOTE] też mnie to ciekawi. w "obecnych czasach" kurtki czy płaszcze są tylko z nazwy zimowe. niektóre są tak cienkie, że mogą robić co najwyżej za jesienne. Cytat:
-27,9 kg Edytowane przez skazana_na_bluesa Czas edycji: 2016-08-26 o 23:43 |
|
|
|
|
#3713 |
|
Zadomowienie
|
Polecam Tesco, marka F&F. Ceny przystępne, jakość lepsza niż w Pepco, wzory jak w sieciówkach. Sama tam często zaglądam bo na przecenach można bardzo fajne okazje dorwać. Siostra kupiła w zeszłym roku kurtkę dla 12-latka za coś około 100 zł, po zimie oddał ją kuzynowi bo wyrósł, ale kurtka nadal wygląda naprawdę ok.
A propos SzP - w zeszłym roku TŻ-a jego korpo zmusiło do zrzutki na wesołą rodzinkę (menadżerka "No co ty, na biedne dzieci nie dasz??? Ale będziemy robić foty i wrzucać je do korpogazetki, musisz dać"), ciekawe, czy w tym roku też tak będzie
Edytowane przez triss_k Czas edycji: 2016-08-27 o 01:20 |
|
|
|
#3714 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Nie cierpię efekciarstwa.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2016-08-27 o 08:33 |
|
|
|
|
#3715 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Podwójny standard to jest to 😉
|
|
|
#3716 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Wspominałam również o spodniach na sanki w komplecie więc raczej wody nie przepuszczają i wytrzyma spokojnie śnieg ![]() Jak się chce trochę pochodzić to można kupić taniej. W lumpie kiedyś córce kupiłam piękny płaszcz na zimę, nowy, albo był tak mało używany że śladów widać nie było. Dałam 25 zł , mamusie z przedszkola pytały gdzie kupiłam taki fajny płaszcz, to mówię "Tam i tam odzież używana" nie chciały uwierzyć. Zdaje sobie sprawę że nie zawsze można trafić dany rozmiar i dany ciuch. Nie w każdej miejscowości jest taki lump (ja jadę 30km dalej do dobrze zaopatrzonego i korona mi z głowy nie spadła). Zazwyczaj nakupię za 300 zł ubrań na cały sezon i są fajne, dobre jakościowo.
|
|
#3717 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Ja mówię, że się nie składam na SZP dla rumianych buziek i się nie składam. Konsekwentnie. Mówię, że zależy mi na dobrostanie zwierząt i robię to. Codziennie, konsekwentnie. Jeśli ktoś lata jak ze sraczką i stara się mnie przekonać, że najważniejszy na świecie jest uśmiech buziek to niech idzie za ciosem i będzie konsekwentny. Buźki są nie tylko w akcji SZP, więc skoro tak im zależy i uważają się wręcz za apostołów nawracania mnie to dlaczego te same osoby nie poszły za ciosem i nie popracowały ze mną z dziećmi na onkologii? Czyżby dlatego, że to jednak wymagało czegoś więcej niż zebrania kasy raz w roku i działań obliczonych na efekciarstwo i dobre samopoczucie, bo przecież "są takiiiimi dobrymi ludźmi" (no, raz w roku przy minimalnym wkładzie czasu i sił to łatwe i mozna dalej spokojnie mówić o uśmiechu rumianych buziek, którego jest się największym sprawcą i piętnować tych, którzy nie dają). Masz przykład tu, na forum- część dziewczyn wybrało beneficjentkę,starszą panią. Zrzuciły się, kupily, zawiozły. Co zebrały? Pretensje koordynatora czy innego lidera akcji, że zrobily to na własną rękę i lider trafił na "ostygnięte emocje" obdarowanej. No, cholera, dziewczyny odebrały mu całą radość i satysfakcję z bycia "tym dobrym" bo zadziałały cicho, skutecznie i bez fajerwerków. Po prostu w pokorze i skromności wniosły konkretną pomoc. Tyle w kwestii podwójnych standardów. Mam nadzieję, że rozumiesz, że za słowo się odpowiada, Ajah? I że dorośli ludzie powinni być konsekwentni w swoich działaniach adekwatnie do głoszonych poglądów.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2016-08-27 o 09:53 |
|
|
|
|
#3718 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem czy ta dyskusja o kurtce to w kontekście mojego wpisu. To dofinansowanie było dla 18 latki.
Oczywiście zaraz ktoś będzie mnożył problemy, bo na mniejsze dzieci ciężko kupić z wyprzedzeniem,więc musi się kupować w cenie regularnej, szmateksy bee itp.itd. Chyba odzież dziecięca używana stanowi spory procent ofert na portalach aukcyjnych i nie sądzę, by wierzchnia po kimś była problemem. Pisałam Wam , że nie umiem szukać w szmateksach, nie chodzę tam ale.. Z dwa lata temu wyciągnęłam od koleżanki sweter Christian Berg, 100% kaszmiru, który kupiła za ...1 zł. Sweter jak nowy, jego cena regularna to ok.120 euro czyli prawie 500 zł. Na allegro kupiłam wieczorową sukienkę z szyfonu za 28 zl(była z metką), spódnicę Gerry Weber za 30 i Gardeur tez za ok. tyle. Na pewno są to rzeczy ze szmateksów, ale porządnych firm . |
|
|
|
#3719 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Nie tobie oceniać, gdzie ktoś udziela się w wolontariacie.
|
|
|
#3720 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Za 300zł to się kupi nie byle jaką kurtkę. Jak się nie umie szukać w ciuchu to właśnie Allegro czy olx, czy inne portale poratują. A mamusia rumianych buziek korzystająca tylko z MOPS-u pewnie ma więcej czasu na buszowanie po sieci niż mama pracująca na etacie po 8 h i mająca też obowiązki w domu.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:57.

W końcu szlachta... 

ja kupuję na wyprzedaży z zapasem rozmiaru na kolejny sezon lub uzywane na allegro sprawdzonej firmy.