Janusz, Grażyna - normalna rodzina - januszowanie część CZWARTA - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-02, 18:02   #361
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f
Konto usunięte

Dot.: Janusz, Grażyna - normalna rodzina - januszowanie część CZWARTA

Cytat:
Napisane przez samotny_t Pokaż wiadomość
W Polsce mnóstwo ludzi ma własnościowe mieszkania, które są jedyną istotnie wartościową częścią ich majątku. Przy niskiej pensji nawet we własnościowym mieszkaniu niestety można być biednym... Jakby ów pan miał 2 mieszkania, to OK, już nie mógłby być uznany za biednego, zgodzę się. Nie znam oczywiście sytuacji tego pana na tyle, żeby stwierdzić, dlaczego wyprowadził się do Poznania.
tak, tylko ci ludzie mieszkają w tych mieszkaniach, a nie szukają czegoś na wynajem. i tak, są w lepszej sytuacji niż ktoś, kto nawet tego jednego mieszkania nie ma i musi coś wynająć, bo inaczej idzie pod most.
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-02, 18:05   #362
samotny_t
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Zgadzam się, to istotny problem. Jest to kolejne odarcie Polaków z godności, upodlony naród decyduje się mieszkać w slumsie, byle tylko zaoszczędzić, bo w Ojczyźnie nie mają pracy pozwalającej przeżyć. Muszą więc okresowo wyjeżdżać na saksy, by zaoszczędzić i z tych oszczędności kompensować później deficyt w domowym budżecie - to jest straszne.
samotny_t jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-02, 18:09   #363
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
No to tym bardziej przeżywa szok, ponieważ wraca do Ojczyzny, w której ledwo będzie go stać na wynajem. Tymczasem w niemczech zapewne zarabiał na tyle, że stać go było bez problemu. Przyczyną tego, między innymi, jest drenowanie Polski przez niemców.
Akurat Niemców w wynajmowanie tak "luksusowego" mieszkania czterem osobom za 1200 zł to ja bym nie mieszała.

Z drugiej jednak strony nigdy nie kupiłabym urządzeń marki Bosch. Ze względu na historię firmy w latach 40-tych ubiegłego wieku. Zaznaczam, że nie mam uprzedzeń na tle narodowościowym. Mam na myśli tę konkretną firmę i kilka innych i te a nie inne powody, bo jednak generalnie wyroby niemieckie są solidne i trwałe, o wysokiej akości.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-02, 18:50   #364
Jall
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Akurat Niemców w wynajmowanie tak "luksusowego" mieszkania czterem osobom za 1200 zł to ja bym nie mieszała.

Z drugiej jednak strony nigdy nie kupiłabym urządzeń marki Bosch. Ze względu na historię firmy w latach 40-tych ubiegłego wieku. Zaznaczam, że nie mam uprzedzeń na tle narodowościowym. Mam na myśli tę konkretną firmę i kilka innych i te a nie inne powody, bo jednak generalnie wyroby niemieckie są solidne i trwałe, o wysokiej akości.
Jaką historię, gdzie można o tym poczytać?

Kamil ma glejaka.
https://www.siepomaga.pl/kamil

11.12 stracił swoją szansę

Edytowane przez Jall
Czas edycji: 2016-09-02 o 18:51
Jall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-02, 20:01   #365
pannaatopowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Bo trzeba mieć Boga w sercu, honoru dla innego człowieka i być dla Ojczyzny, czyli niech Polak będzie Polakiem, a nie udaje Niemca czy Ruska w Poznaniu. <-- pozamiatał

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-02, 20:35   #366
marianna144
Wtajemniczenie

Cytat:

no wiesz ale akurat Bosh działał na dwa fronty.zreszta dostali nagrode "sprawiedliwy wsrod narodów swiata" a tej sie na prawo i lewo nie rozdaje.To juz Siemens był gorszy:-(((
marianna144 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-02, 20:38   #367
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez marianna144 Pokaż wiadomość
no wiesz ale akurat Bosh działał na dwa fronty.zreszta dostali nagrode "sprawiedliwy wsrod narodów swiata" a tej sie na prawo i lewo nie rozdaje.To juz Siemens był gorszy:-(((

Siemensa też nie kupuję.
Tak, czy inaczej- nie chcę wspierać firm, które rozwinęły się dzięki niewolniczej pracy. O Boshu (i to wcale nie Hieronimie) doczytam bo najwyraźniej mam lukę w wiedzy.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2016-09-02, 20:41   #368
blue3
dead & alive

Tamten post zebral chyba polowe Karyn i Sebixow Poznania. "Tyle jest pustostanow, dajcie nam je za darmo, bo mamy rodziny!!111!!"
blue3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-02, 20:42   #369
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jall Pokaż wiadomość
Jaką historię, gdzie można o tym poczytać?

Wiem, ze Anglicy jeszcze dlugo po wojnie mieli takie podejscie jak Mijanou.

Hugo Boss szyl mundury dla Wehrmachtu, a o ile mnie pamiec nie myli Siemens produkowal ogrodzenia elektryczne.

Crucify Your Mind
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-02, 20:57   #370
aer
O RLY?

Zapomnialyscie o Bayerze (cyklon b), BMW i VW (przemysl zbrojeniowy).

Och a jak juz sobie tak bojkotujemy w zwiazku z II WS to nie zapominajcie o hamerykanskich the coca-cola company, general motors i fordzie

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-02, 20:58   #371
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez amber2046 Pokaż wiadomość
Wiem, ze Anglicy jeszcze dlugo po wojnie mieli takie podejscie jak Mijanou.

Hugo Boss szyl mundury dla Wehrmachtu, a o ile mnie pamiec nie myli Siemens produkowal ogrodzenia elektryczne.
Ja chcę tylko bardzo mocno zaznaczyć, że nie mam uprzedzeń narodowych, rasowych i religijnych i nie nawołuję do bojkotowania. Moja opinia dotyczy KONKRETNYCH firm ale nie dlatego, że są niemieckie a powody wyłożyłam wyżej. Jest to mój osobisty wybór i opinia i tylko tak proszę to traktować. Nie jest to żadna wszechpolska agitka a raczej sprawa smaku, jak pisał Herbert.

No pasaran!
Stary 2016-09-02, 20:58   #372
liselotta
lise-kotta

Cytat:

Siemensa też nie kupuję.

Tak, czy inaczej- nie chcę wspierać firm, które rozwinęły się dzięki niewolniczej pracy. O Boshu (i to wcale nie Hieronimie) doczytam bo najwyraźniej mam lukę w wiedzy.
Wiem ze ciuchy bodajże sama sobie szyjesz, ale oprócz tego jest mnóstwo innych produktów które na pewno posiadasz, które zostały wyprodukowane przez firmy posiłkujące sie niewolnicza praca. Nie wspomnę już o kosmetykach, które są testowane na zwierzętach :/

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
liselotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-02, 20:58   #373
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
Ok, mogę się z Tobą zgodzić, że to nie wina niemców, a po prostu ten pan jest januszem jako wynajmujący Natomiast jako najemca nie jest moim zdaniem.

Zgadzam się, to istotny problem. Jest to kolejne odarcie Polaków z godności, upodlony naród decyduje się mieszkać w slumsie, byle tylko zaoszczędzić, bo w Ojczyźnie nie mają pracy pozwalającej przeżyć. Muszą więc okresowo wyjeżdżać na saksy, by zaoszczędzić i z tych oszczędności kompensować później deficyt w domowym budżecie - to jest straszne.
Jesli zdecydowaliby sie zostac na stale, to nie musieliby ogladac euro z kazdej strony.

W bylej firmie mojego meza pracowal przed nim taki ekstremalny ciulacz. Mieszkal w podlych warunkach, przywozil jedzenie z kraju, albo kupowal najtansze produkty. Interesowalo go tylko zeby jak najwiecej odlozyc z wyplaty. Byl tam dopoki nie zaoszczedzil na zakup mieszkania w jednym z duzych polskich miast. Przez jego brak integracji oraz niechec do nauki jezyka szef dzialu nabawil sie lekkich uprzedzen wobec Polakow. Maz slyszal pozniej od kolegow sporo anegdot o tym Januszu oszczedzania. Moim zdaniem ten czlowiek sam odzieral sie z godnosci i jak to ujoles upodlal. Jego pracodawca placil mu normalna pensje, z ktorej starczyloby mu swobodnie na zycie w przyzwoitych warunkach.

Crucify Your Mind
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-02, 20:59   #374
liselotta
lise-kotta

Kwestia smaku... Dobre sobie

Stary 2016-09-02, 21:04   #375
pfffh
Zadomowienie

Volkswagen i Bayer też miały "konszachty" z hitlerowcami. Ale czy po 70 latach to ma aż takie znaczenie?
Stary 2016-09-02, 21:08   #376
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez liselotta Pokaż wiadomość
Wiem ze ciuchy bodajże sama sobie szyjesz, ale oprócz tego jest mnóstwo innych produktów które na pewno posiadasz, które zostały wyprodukowane przez firmy posiłkujące sie niewolnicza praca. Nie wspomnę już o kosmetykach, które są testowane na zwierzętach :/

Przeciwnie, Lise. Staram się o tym pamiętać. Problem jednak leży w tym, że wiekszość masowej produkcji (nawet znanych i uznanych marek) jest obecnie made in China/Taiwan. I jeśli jest to możliwe staram się unikać a niestety- nie zawsze jest to możliwe. Ostatnio nawet się zdziwiłam, gdy na podręczniku do nauki języka obcego (konkretnie angielskiego) przeczytałam "printed in China" (o ile się nie mylę wydawnictwo to było OUP).

No pasaran!
Stary 2016-09-02, 21:09   #377
samotny_t
BAN stały

Cytat:
Napisane przez pfffh Pokaż wiadomość
Volkswagen i Bayer też miały "konszachty" z hitlerowcami. Ale czy po 70 latach to ma aż takie znaczenie?
To nie byli zadni hitlerowcy tylko niemcy, zwykli niemcy. Dla mnie ma znaczenie i ja bojkotuje praktycznie wszystkie niemieckie firmy, od lat.
samotny_t jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-02, 21:14   #378
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez pfffh Pokaż wiadomość
Zapewne dla ogółu nie ma. Dlatego napisałam, że to jedynie mój wybór.

---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ----------

Cytat:
To nie byli zadni hitlerowcy tylko niemcy, zwykli niemcy. Dla mnie ma znaczenie i ja bojkotuje praktycznie wszystkie niemieckie firmy, od lat.
Nie, nie możesz obarczać całego narodu winą za to, co czyniła część tego narodu. Nie da się tego zrobić by nie popaść w uprzedzenia, więc ostrożnie z takimi stwierdzeniami.

Generalnie śliski temat i latwo zabrnąć za daleko.

No pasaran!
Stary 2016-09-02, 21:20   #379
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-02, 21:22   #380
liselotta
lise-kotta

Cytat:
Przeciwnie, Lise. Staram się o tym pamiętać. Problem jednak leży w tym, że wiekszość masowej produkcji (nawet znanych i uznanych marek) jest obecnie made in China/Taiwan. I jeśli jest to możliwe staram się unikać a niestety- nie zawsze jest to możliwe. Ostatnio nawet się zdziwiłam, gdy na podręczniku do nauki języka obcego (konkretnie angielskiego) przeczytałam "printed in China" (o ile się nie mylę wydawnictwo to było OUP).
no w porządku, a kosmetyki MACa? też starasz się o tym pamiętać? testują na zwierzętach aż się kurzy, ale dla Ruby Woo robisz wyjątek? chętnie przyjmę wskazówki, jak mieć pewność, że się nie wspiera niewolniczej pracy (unikanie Boscha i Siemensa jest, oględnie mówiąc, niewystarczające, skoro już nawet Herbertem sobie tutaj rudą buźkę wycieramy

Edytowane przez liselotta
Czas edycji: 2016-09-02 o 21:29
Stary 2016-09-02, 21:25   #381
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Zapewne dla ogółu nie ma. Dlatego napisałam, że to jedynie mój wybór.

---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ----------

Nie, nie możesz obarczać całego narodu winą za to, co czyniła część tego narodu. Nie da się tego zrobić by nie popaść w uprzedzenia, więc ostrożnie z takimi stwierdzeniami.

Generalnie śliski temat i latwo zabrnąć za daleko.
Oczywiscie.
Wszak Hitler nie mial w ogole poparcia w narodzie niemieckim.
Przylecial UFO razem z nazistami i sterroryzowal biednych Niemcow choc ci bronili sie rekami i nogami.
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-02, 21:32   #382
201609050930
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez stupid-girl Pokaż wiadomość
Oczywiscie.
Przylecial UFO razem z nazistami i sterroryzowal biednych Niemcow choc ci bronili sie rekami i nogami.
dokładnie

musimy mówić, że to niemcy, bo niedługo będzie tylko "naziści, naziści" i wyjdzie na to, że największy koszmar Europie ufundowało jakieś nieznane plemię - naziści właśnie.

Można mówić Niemcy pod przywództwem partii nazistowskiej - to jakiś tam kompromis, ale nigdy nie sami naziści my Polacy powinniśmy tego pilnować, bo inaczej obozy będą polskie itp itd

[wiem, że to mega uproszczenie i na poziomie akademickim rozważałoby sięte różne zawiłości II WŚ, więc to moja opinia do zwykłej rozmowy na temat II WŚ]
201609050930 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-02, 21:35   #383
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
no w porządku, a kosmetyki MACa? też starasz się o tym pamiętać? testują na zwierzętach aż się kurzy, ale dla Ruby Woo robisz wyjątek? chętnie przyjmę wskazówki, jak mieć pewność, że się nie wspiera niewolniczej pracy (unikanie Boscha i Samsunga jest, oględnie mówiąc, niewystarczające, skoro już nawet Herbertem sobie tutaj rudą buźkę wycieramy
Szczerze mówiąc- nie wiedziałam, że testują na zwierzętach. Mój błąd bo powinnam sprawdzić. Dzięki za info.

Bardzo Cię jednak proszę o zachowanie kultury dyskusji i nie używanie wyrażeń potocznie uznawanych za obraźliwe. Staram się odpowiadać Ci bez zjadliwości i byłabym wdzięczna, gdyby informacja zwrotna z Twojej strony była także bardziej stonowana. Jeżeli nie potrafisz powstrzymać się od złośliwości (vide wycieranie sobie rudej buźki czymkolwiek/kimkolwiek) proszę Cię, żebyś nie odpowiadała na moje posty a jeśli w czymkolwiek Cię uraziłam tak, by wywoływać w Tobie takie reakcje- przepraszam. Nie oznacza to jednak, że masz prawo odzywać się do mnie w sposób niegrzeczny.

No pasaran!
Stary 2016-09-02, 21:47   #384
liselotta
lise-kotta

Cytat:
Szczerze mówiąc- nie wiedziałam, że testują na zwierzętach. Mój błąd bo powinnam sprawdzić. Dzięki za info.

Bardzo Cię jednak proszę o zachowanie kultury dyskusji i nie używanie wyrażeń potocznie uznawanych za obraźliwe. Staram się odpowiadać Ci bez zjadliwości i byłabym wdzięczna, gdyby informacja zwrotna z Twojej strony była także bardziej stonowana. Jeżeli nie potrafisz powstrzymać się od złośliwości (vide wycieranie sobie rudej buźki czymkolwiek/kimkolwiek) proszę Cię, żebyś nie odpowiadała na moje posty a jeśli w czymkolwiek Cię uraziłam tak, by wywoływać w Tobie takie reakcje- przepraszam. Nie oznacza to jednak, że masz prawo odzywać się do mnie w sposób niegrzeczny.
słucham? skoro tak rychło przywołujesz wielkie słowa wielkich ludzi, to spodziewam się, że za tym będzie szła merytoryczna wypowiedź i dowód na konsekwencję w działaniu, której u ciebie nie widzę.
wnioskuję z twojej wypowiedzi powyżej, że się tego nie doczekam.
jakbyś jednak zechciała odnieść się do pytania przeze mnie postawionego, byłabym wdzięczna.
o tym, że jesteś ruda podkreślasz w co drugim poście ("nie mieści mi się w mojej rudej głowie", "ruda potrząsa czupryną", "drze rudy dziób" etc.), w związku z tym nie widzę nic niestosownego w mojej wypowiedzi
słowo "buźka" jest powszechnie uważane za obraźliwe? to ciekawe

Edytowane przez liselotta
Czas edycji: 2016-09-02 o 21:50
Stary 2016-09-02, 22:04   #385
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Oczywiscie.
Weź pod uwagę, że znaczna część narodu była po prostu zastraszona i bała się otwarcie sprzeciwić reżimowi. Ale nie da się ukryć też, że Hitlerowi udało się uwieść większość narodu i dokładnie wyprać ludziom mózgi (niektórzy historycy twierdzą, że akurat pomocna była tu rozpaczliwa sytuacja Niemieć po I WŚ i Hitlerowi udało się "przywrócić godność" Niemcom. Być może dlatego tylu ludzi mi uwierzyło, zwłaszcza ludzi młodych, których naturalną podatność na manipulację i entuzjazm wykorzystano do tego stopnia, że oduczono ich myśleć a ich wierność rzeczywiście graniczyła z fanatyzmem.

Nie, nie wybielam. Staram się to zrozumieć i unikać trywializowania i uogólnień. Jest to dla mnie trudne, gdyż pradziadek ze strony Taty był jedną z ofiar obozu koncentracyjnego.
Nawet nie potrafię Ci opisać, co czułam trzymając w ręku autentyczne dokumenty dotyczące tego człowieka- od momentu aresztowania, poprzez dokładne wyliczenia, co nabył w obozowej kantynie aż do świadectwa zgonu (oczywiście zmarł na serce, bo jakże inaczej?). Może właśnie dlatego staram się to wszystko zrozumieć.

Przepraszam Was, ale chyba nie jestem w stanie gadać o tym dłużej.

---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ----------

Cytat:
słucham? skoro tak rychło przywołujesz wielkie słowa wielkich ludzi, to spodziewam się, że za tym będzie szła merytoryczna wypowiedź i dowód na konsekwencję w działaniu, której u ciebie nie widzę.
wnioskuję z twojej wypowiedzi powyżej, że się tego nie doczekam.
jakbyś jednak zechciała odnieść się do pytania przeze mnie postawionego, byłabym wdzięczna.
o tym, że jesteś ruda podkreślasz w co drugim poście ("nie mieści mi się w mojej rudej głowie", "ruda potrząsa czupryną", "drze rudy dziób" etc.), w związku z tym nie widzę nic niestosownego w mojej wypowiedzi
słowo "buźka" jest powszechnie uważane za obraźliwe? to ciekawe
Lise, co innego gdy ktoś wypowiada się ironicznie o sobie. Mam do tego prawo. Natomiast Tobie takiego prawa nie dałam. Nie jesteś także osobą mi bliską na tyle, by sobie uzurpować prawo do wypowiadania się do mnie w taki sposób. I proszę Cię, wiesz, że nie chodzi o słowo "buźka" a raczej o nawiązanie do wyrażenia "wycierać sobie czymś gębę" (Jak PiS porównaniem katastrofy samolotowej do męczeństwa w Katyniu).

Staram się być konsekwentna w działaniu. Popełniam jednak błędy, jak każdy człowiek. Nie jestem omnibusem (vide: nie wiedziałam, że MAC testuje na zwierzętach i gdybym miała taką wiedzę, zapewne nie kupowałabym produktów) . Jeśli Ty ich nie popełniasz i zachowujesz przez cały czas żelazną konsekwencję to naprawdę Ci gratuluję.

A teraz proszę Cię uprzejmie i stanowczo: nie pisz już do mnie, ok? Nie mam jakoś ochoty z Tobą rozmawiać. Nie czuję takiej potrzeby bo sama widzisz, że ta rozmowa niczemu nie służy a przynajmniej nie w tym wątku. Co najwyżej możemy dać nieco uciechy czytającym a modom powód do upomnienia.

No pasaran!
Stary 2016-09-02, 22:05   #386
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Weź pod uwagę, że znaczna część narodu była po prostu zastraszona i bała się otwarcie sprzeciwić reżimowi. Ale nie da się ukryć też, że Hitlerowi udało się uwieść większość narodu i dokładnie wyprać ludziom mózgi (niektórzy historycy twierdzą, że akurat pomocna była tu rozpaczliwa sytuacja Niemieć po I WŚ i Hitlerowi udało się "przywrócić godność" Niemcom. Być może dlatego tylu ludzi mi uwierzyło, zwłaszcza ludzi młodych, których naturalną podatność na manipulację i entuzjazm wykorzystano do tego stopnia, że oduczono ich myśleć a ich wierność rzeczywiście graniczyła z fanatyzmem.

Nie, nie wybielam. Staram się to zrozumieć i unikać trywializowania i uogólnień. Jest to dla mnie trudne, gdyż pradziadek ze strony Taty był jedną z ofiar obozu koncentracyjnego.
Nawet nie potrafię Ci opisać, co czułam trzymając w ręku autentyczne dokumenty dotyczące tego człowieka- od momentu aresztowania, poprzez dokładne wyliczenia, co nabył w obozowej kantynie aż do świadectwa zgonu (oczywiście zmarł na serce, bo jakże inaczej?). Może właśnie dlatego staram się to wszystko zrozumieć.

Przepraszam Was, ale chyba nie jestem w stanie gadać o tym dłużej.
Prosze Cie. Znow dramatyzujesz i robisz z siebie martyrologiczna meczennice tak jakby los Twojego krewnego byl wyjatkowy i trzeba by pisac o nim w watku o Januszach na forum o pierd.olach.

Podejrzewam, ze naprawde ciezko byloby znalezc w Polsce rodzine, w ktorej ktos nie ucierpial w II WŚ.
Mozemy sie policytowac. Jestem pewna, ze wygram w cuglach.
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-02, 22:09   #387
blue3
dead & alive

Czytalam juz gdzies historie o dziadku Mijanou, ale nie spodziewalam sie jej na watku januszowym
blue3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-02, 22:13   #388
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Prosze Cie. Znow dramatyzujesz i robisz z siebie martyrologiczna meczennice tak jakby los Twojego krewnego byl wyjatkowy i trzeba by pisac o nim w watku o Januszach na forum o pierd.olach.

Podejrzewam, ze naprawde ciezko byloby znalezc w Polsce rodzine, w ktorej ktos nie ucierpial w II WŚ.
Mozemy sie policytowac. Jestem pewna, ze wygram w cuglach.
Nie zamierzam się licytować. Nie robię z siebie męczennicy, nie dramatyzuję. Nie uważam, ze los krewnego był wyjątkowy.

Wyjaśniam jedynie powody dlaczego staram się to zrozumieć i w jakiś sposób ustosunkować się do tego, co napisałaś o Hitlerze, UFO itd, bo to jednak jest uproszczenie oraz do tego, co napisał samotny_t.

Co do jednego się zgadzam- to forum nie jest miejscem na takie rozkminy. Tak więc ja kończę temat bo rzeczywiście zaszedł za daleko i tu masz 100% racji.

No pasaran!
Stary 2016-09-02, 22:16   #389
liselotta
lise-kotta

Cytat:

Lise, co innego gdy ktoś wypowiada się ironicznie o sobie. Mam do tego prawo. Natomiast Tobie takiego prawa nie dałam. Nie jesteś także osobą mi bliską na tyle, by sobie uzurpować prawo do wypowiadania się do mnie w taki sposób. I proszę Cię, wiesz, że nie chodzi o słowo "buźka" a raczej o nawiązanie do wyrażenia "wycierać sobie czymś gębę" (Jak PiS porównaniem katastrofy samolotowej do męczeństwa w Katyniu).

Staram się być konsekwentna w działaniu. Popełniam jednak błędy, jak każdy człowiek. Nie jestem omnibusem (vide: nie wiedziałam, że MAC testuje na zwierzętach i gdybym miała taką wiedzę, zapewne nie kupowałabym produktów) . Jeśli Ty ich nie popełniasz i zachowujesz przez cały czas żelazną konsekwencję to naprawdę Ci gratuluję.

A teraz proszę Cię uprzejmie i stanowczo: nie pisz już do mnie, ok? Nie mam jakoś ochoty z Tobą rozmawiać. Nie czuję takiej potrzeby bo sama widzisz, że ta rozmowa niczemu nie służy a przynajmniej nie w tym wątku. Co najwyżej możemy dać nieco uciechy czytającym a modom powód do upomnienia.
wow. po prostu wow. nie wierzę, że porównałaś mnie właśnie do PiS. nieźle.

zadałam pytanie: skoro kierujesz się "sprawą smaku" w swoim życiu (to dosyć poważne stwierdzenie, przywołujesz ciężki kaliber, rzekłabym, niewspólmiernie do powagi dyskusji, ale OK) i nie kupujesz żadnych produktów wspierających niewolniczą pracę, to chciałam się dowiedzieć, jak to robić na codzień (poza bojkotem produktów Boscha/ Siemensa).

nie odpowiedziałaś mi na to pytanie, stąd mogę sobie pozwolić na wniosek, że jedynie rzucasz słowa poetów na wiatr.

to, że odwracasz kota ogonem, uderzając personalnie, robiąc z siebie ofiarę i unikając jakiekolwiek merytorycznej wypowiedzi, akurat mnie nie dziwi. nigdzie nie wspomniałam, jakich ja doskonuję wyborów ani nie sugeruję, że jestem "idealna".

liczyłam, że może tym razem się powstrzymasz od typowego dla siebie uniku i odbijania piłeczki bo chciałam się od ciebie dowiedzieć czegoś konkretnego, skoro, jak tutaj słowami poety wspominasz, tak ważna to dla ciebie kwestia. nawet o dziadku znowu było, tak jakby nikt inny nie miał w historii swojej rodziny krzywdy wyrządzonej przez wojnę, tylko tytytytytytytytytytyty.

najwyraźniej się pomyliłam, więc wracam do edukowania się na temat ekologii, praw pracy i wyzysku ludzi u innych źródeł, tam gdzie mniej patosu, a więcej konkretów, które rzeczywiście coś zmieniają
Stary 2016-09-02, 22:30   #390
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
wow. po prostu wow. nie wierzę, że porównałaś mnie właśnie do PiS. nieźle.

zadałam pytanie: skoro kierujesz się "sprawą smaku" w swoim życiu (to dosyć poważne stwierdzenie, przywołujesz ciężki kaliber, rzekłabym, niewspólmiernie do powagi dyskusji, ale OK) i nie kupujesz żadnych produktów wspierających niewolniczą pracę, to chciałam się dowiedzieć, jak to robić na codzień (poza bojkotem produktów Boscha/ Siemensa).

nie odpowiedziałaś mi na to pytanie, stąd mogę sobie pozwolić na wniosek, że jedynie rzucasz słowa poetów na wiatr.

to, że odwracasz kota ogonem, uderzając personalnie, robiąc z siebie ofiarę i unikając jakiekolwiek merytorycznej wypowiedzi, akurat mnie nie dziwi. nigdzie nie wspomniałam, jakich ja doskonuję wyborów ani nie sugeruję, że jestem "idealna".

liczyłam, że może tym razem się powstrzymasz od typowego dla siebie uniku i odbijania piłeczki bo chciałam się od ciebie dowiedzieć czegoś konkretnego, skoro, jak tutaj słowami poety wspominasz, tak ważna to dla ciebie kwestia. nawet o dziadku znowu było, tak jakby nikt inny nie miał w historii swojej rodziny krzywdy wyrządzonej przez wojnę, tylko tytytytytytytytytytyty.

najwyraźniej się pomyliłam, więc wracam do edukowania się na temat ekologii, praw pracy i wyzysku ludzi u innych źródeł, tam gdzie mniej patosu, a więcej konkretów, które rzeczywiście coś zmieniają
Lise, napisałam, że się staram nie kupowac produktów uzyskanych kosztem niewolniczej pracy. Na przykład staram się kupować takie, które mają certyfikat Fair Trade, staram się nie kupować produktów będących efektem niewolniczej pracy dzieci oraz takich, za których wytworzenie płaci się przysłowiową miską wyżu. Staram się kupować produkty cruelty free. Nie kupuję produktów wykonanych z zagrożonych gatunków ze świata roślin i zwierząt.

Dlaczego wciąż piszę, że się staram? Bo nie mam pełnej wiedzy o warunkach wytwarzania WSZYSTKICH kupowanych przez siebie produktów. Na przykład serio nie wiedziałam, że MAC testuje na zwierzętach i akurat za tę informację jestem Ci autentycznie wdzięczna ponieważ w tej sytuacji nie zamierzam już ich nabywać. Dlatego też mówię o popełnianych przez siebie błędach.

Mam nadzieję, że odpowiedziałam na Twoje pytanie w sposób wystarczająco merytoryczny.

No pasaran!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości