Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III - Strona 133 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-02, 22:48   #3961
whoa
Wtajemniczenie

Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Dwa razy kulą w płot. Chwilowo mieszkam i pracuję w Warszawie. Mieszkanie mam kwadrans wolnym krokiem do pracy. No ale nie interesował mnie drugi koniec miasta, bo 100 zł taniej.
Druga sprawa jest taka, że znajomość języków nie jest czymś naturalnym wszystkiego jedynym znanym ci środowisku (czyt Warszawie). Mógłby cie zaskoczyć poziom znajomości języka takiej osoby z Podkarpacia. Poza tym widzę, że doskonale orientujesz się w realiach takich projektów, super. Próbujesz nadać jakieś cechy mieszkańcom innych regionów, a nie masz o nich pojęcia, śmieszne. Jakby co to do Rzeszowa notorycznie jest promocja za 5 zł z twojej kolebki, więc możesz sobie zrobić wycieczkę antropologiczną i (nie)mile się zaskoczyć

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka
Widzę, że chyba nie zrozumiałaś mojej odpowiedzi Wyobraź sobie, że wiem o tym, że ludzie w Rzeszowie też znają języki. Rzecz w tym, że osoby zainteresowane takimi programami i spełniające ich wymogi to zwykle nie są te same osoby, które nie mają pracy, perspektyw i żyją z 5 dzieci z zasiłków. Młode, ogargnięte i otwarte na świat osoby sobie poradzą (Chociażby przez wyjazd do innego miasta czy zdobycie dobrej pracy przez podnoszenie kwalifikacji). To nie jest kwestia regionu tylko mentalności i stylu życia. Beneficjenci szlachetnej paczki "co rok to prorok" którzy nie mogą dojechać do pracy 30 km to raczej nie jest grupa, która najczęściej jeździ na zagraniczne wolontariaty. Tak się składa, że akurat nie jestem z Warszawy tylko z regionu słynącego z bezrobocia i braku perspektyw i takie przypadki znam osobiście wiec daruj sobie ten ton. Podkarpacie to jest skrót myślowy, taki sam jak Janusz czy Karyna. Proszę idź zaproponuj Angelice po zawodówce albo i bez, dla której normą jest że w połowie liceum wszystkie koleżanki są już matkami i jej facetowi Sebie spod bloku wyjazd na wolontariat. Najprędzej usłyszysz "a co ja brudasom mam pomagać za darmo? polskie dzieci też potrzebują pomocy!!". Powodzenia. To jest niestety porada w stylu "nie mają na chleb - niech jedzą ciastka".

A co do dojazdów w Warszawie - ok, nie mówię, że nie można mieć pracy 15 min od domu co nie zmienia faktu, że dojazdy ok. godziny są normą dla większości ludzi.

Edytowane przez whoa
Czas edycji: 2016-09-02 o 23:01
whoa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-02, 23:13   #3962
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Napisane przez sunshinebutterfly Pokaż wiadomość
Tak Was czytam i trochę oczom nie wierzę. Z boku wygląda to tak jakbyście komuś zazdrościły tego Legolandu
Sama nie popieram jakoś bardzo tej akcji 500 +, ale jeśli dzięki temu jakaś rodzina miałaby pojechać raz na rok na krótkie wakacje do Danii czy gdzieś indziej to tylko im na zdrowie. Przynajmniej dzieci zobaczą trochę świata.
Szukanie dziury w całym i komentarze , że ktoś nie powinien jeździć za granicę, bo samemu się jeździ do Borow Tucholskich są trochę nie na miejscu.
Wy tak serio? Gdzie napisałam że chciałabym pojechać do legolandu ale mnie nie stać? Chodziło mi o to że nie wszystkich na wszystko stać i nie uważam żeby musiało to być sponsorowane przez społeczeństwo (ktorego też na to nie stać ).

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-02, 23:23   #3963
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
500+ to jest zapomoga?
No właśnie nie i chyba parę osób się pogubiło w dyskusji.
201803120844 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-03, 08:31   #3964
blue3
dead & alive

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Wy tak serio? Gdzie napisałam że chciałabym pojechać do legolandu ale mnie nie stać? Chodziło mi o to że nie wszystkich na wszystko stać i nie uważam żeby musiało to być sponsorowane przez społeczeństwo (ktorego też na to nie stać ).

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Gdyby wprowadzili ustawe, ktora dawalaby Ci prawo do dodatkowych 1000 zl miesiecznie odmowilabys dla dobra kraju?

Cytat:
Napisane przez whoa Pokaż wiadomość
Powodzenia. To jest niestety porada w stylu "nie mają na chleb - niech jedzą ciastka".

A co do dojazdów w Warszawie - ok, nie mówię, że nie można mieć pracy 15 min od domu co nie zmienia faktu, że dojazdy ok. godziny są normą dla większości ludzi.
Doczytaj skad wziela sie ta rada, bo cytat ma podloze historyczne i na pewno nie chodzilo w nim o to, zeby ktos kupowal ciastka, gdy nie mial pieniedzy na chleb.
blue3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-03, 08:58   #3965
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez blue3 Pokaż wiadomość
Gdyby wprowadzili ustawe, ktora dawalaby Ci prawo do dodatkowych 1000 zl miesiecznie odmowilabys dla dobra kraju?

Doczytaj skad wziela sie ta rada, bo cytat ma podloze historyczne i na pewno nie chodzilo w nim o to, zeby ktos kupowal ciastka, gdy nie mial pieniedzy na chleb.
No to akurat dobre pytanie. Jakkolwiek nie patrzeć nie jest to kasa nielegalna, której należy się wstydzić w przypadku ludzi pracujących a niepracująca szlachta i tak żadnego wstydu w braniu darmowego nie ma. Uważam więc, że ludziom pracującym to 500 też nie powinno wstydu przynosić. Różnica jest taka, że pracujący na byt traktują te 500 jako dodatek, który dziś jest a za rok może już go nie być. Szlachta (osobliwie wielodzietna) traktuje tę kasę jako źródło dochodu i gdy któryś kolejny rząd w końcu wpadnie na to, że kraju jednak nie stać to szlachta podniesie wrzask, że "krzywdzo i okradajo!" z pieniędzy, które uwaza za zasłużony dochód.

Natomiast co do cytatu (co prawda do końca nie udowodniono, że Maria Antonina wypowiedziała te słowa) to Whoa ma sporo racji (moim zdaniem). Jeśli ktoś mieszka na wsi (UWAGA- teraz będzie o części mieszkańców wsi a NIE o wszystkich) i problemem jest dla niego poszukanie pracy w sąsiednim miasteczku odległym o 20 km i jest to bariera nie do przejścia to raczej wątpliwe jest, że wybierze zagraniczny wolontariat a nawet wątpliwe, że się takim wolontariatem zainteresuje. No przecież to daleko i nie płaco, więc po kiego grzyba? Tacy ludzie z reguły nie interesują się własnym rozwojem zawodowym a po prostu chcą zarobić. To jest zupełnie inna mentalnośc i inne priorytety, bo świat dla takich ludzi konczy się wraz ze znakiem informującym " Kozia Wólka".

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-03, 09:25   #3966
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
No to akurat dobre pytanie. Jakkolwiek nie patrzeć nie jest to kasa nielegalna, której należy się wstydzić w przypadku ludzi pracujących a niepracująca szlachta i tak żadnego wstydu w braniu darmowego nie ma. Uważam więc, że ludziom pracującym to 500 też nie powinno wstydu przynosić. Różnica jest taka, że pracujący na byt traktują te 500 jako dodatek, który dziś jest a za rok może już go nie być. Szlachta (osobliwie wielodzietna) traktuje tę kasę jako źródło dochodu i gdy któryś kolejny rząd w końcu wpadnie na to, że kraju jednak nie stać to szlachta podniesie wrzask, że "krzywdzo i okradajo!" z pieniędzy, które uwaza za zasłużony dochód.

Natomiast co do cytatu (co prawda do końca nie udowodniono, że Maria Antonina wypowiedziała te słowa) to Whoa ma sporo racji (moim zdaniem). Jeśli ktoś mieszka na wsi (UWAGA- teraz będzie o części mieszkańców wsi a NIE o wszystkich) i problemem jest dla niego poszukanie pracy w sąsiednim miasteczku odległym o 20 km i jest to bariera nie do przejścia to raczej wątpliwe jest, że wybierze zagraniczny wolontariat a nawet wątpliwe, że się takim wolontariatem zainteresuje. No przecież to daleko i nie płaco, więc po kiego grzyba? Tacy ludzie z reguły nie interesują się własnym rozwojem zawodowym a po prostu chcą zarobić. To jest zupełnie inna mentalnośc i inne priorytety, bo świat dla takich ludzi konczy się wraz ze znakiem informującym " Kozia Wólka".
500+ przysługuje również zamożnym rodzinom. Uważam, że takie dawanie gotówki do ręki nie jest dobre, ale skoro jest... U mnie w pracy jest fundusz socjalny i też przed świętami czy urlopem dostajemy ekstra pieniądze.
Wielu ludzi zauważa ożywienie w różnych sprzedażach i usługach. Np. koleżanka była z dzieciakami nad polskim morzem i były tłumy. Powiązała to z 500+. Ja wiążę trochę z poczuciem niebezpieczeństwa w wielu tanich regionach Europy i świata.
Akurat jestem zwichrowana na punkcie podróżowania i uważam, że skoro rodziny dostały zastrzyk finansowy to dobrze, że zabierają dzieci w drogę.

A jeszcze a propos Rzeszowa to poczytajcie sobie trochę o moim mieście. Zgadzam się jednak, że niektóre rejony Podkarpacia zostały zdemoralizowane rozdawnictwem już dawno temu po likwidacji PGR. Ludzie dostawali od państwa spore pieniądze i utkwili wraz z nowym pokoleniem w marazmie. Jednak to się powoli zmienia. Może za sprawą internetu. Rzeszów ma największą liczbę studentów w porównaniu do liczby mieszkańców w całej UE. Przyjeżdżają tu studiować z małych miejscowości z zamiarem pozostania. Szczególnie silna jest branża informatyczna Asseco z Rz. to największa firma informatyczna w E.Środkowej.

Edytowane przez 201803120844
Czas edycji: 2016-09-03 o 09:38
Stary 2016-09-03, 09:32   #3967
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monikam Pokaż wiadomość
500+ przysługuje również zamożnym rodzinom. Uważam, że takie dawanie gotówki do ręki nie jest dobre, ale skoro jest...
Wielu ludzi zauważa ożywienie w różnych sprzedażach i usługach. Np. koleżanka była z dzieciakami nad polskim morzem i były tłumy. Powiązała to z 500+. Ja wiążę trochę z poczuciem niebezpieczeństwa w wielu tanich regionach Europy i świata.
Akurat jestem zwichrowana na punkcie podróżowania i uważam, że skoro rodziny dostały zastrzyk finansowy to dobrze, że zabierają dzieci w drogę.
Tłumy nad morzem to ludzie co nie pojechali do Grecji, Turcji czy innego Egiptu, ze względów bezpieczeństwa. To tez ludzie których nie stać na Karaiby, Malediwy czy inny Mauritius. Pięć set plus nie miało tutaj wpływu na ilość turystów.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-03, 09:40   #3968
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Tłumy nad morzem to ludzie co nie pojechali do Grecji, Turcji czy innego Egiptu, ze względów bezpieczeństwa. To tez ludzie których nie stać na Karaiby, Malediwy czy inny Mauritius. Pięć set plus nie miało tutaj wpływu na ilość turystów.
Przecież napisałam, że to również moje zdanie, ale wielu (w tym moja koleżanka ) wiąże to z 500+.
Stary 2016-09-03, 09:43   #3969
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
500+ przysługuje również zamożnym rodzinom. Uważam, że takie dawanie gotówki do ręki nie jest dobre, ale skoro jest...
Uważam tak samo. Dawanie gotówki do ręki nie jest dobre, ale skoro jest to ma prawo skorzystać każdy, komu to przysługuje, bez wzgledu na kryterium majątkowe.

Tłumy nad polskim morzem (wiem, bo mieszkam) wcale nie sa od tego roku i nie przypisywałabym jednak tutaj zasług programowi 500+.

I ja też uważam, że fajnie jest pokazywać dzieciakom świat bo to kształtuje ciekawość świata, otwartość i tolerancję. Mimo to twierdzę, że najpierw należy się upewnić, że wszystkie podstawowe potrzeby dziecka są zapewnione, żeby nie było tak, że funduje się mu wakacje a po powrocie do domu okazuje się, że nie ma kasy na te potrzeby. Dlatego fajniej by było, żeby zamiast do ręki rodzica te 500 trafiło na dożywianie dzieci w szkole, darmowe wyprawki szkolne, zorganizowane zajęcia pozalekcyjne i darmowy wakacyjny wypoczynek dla nich. W przypadku dzieci młodszych mogłyby to być darmowe przedszkola i żłobki plus całe potrzebne do przedszkola wyposażenie, żywienie lub chociaż wymóg dokumentowania, na co ta kasa poszła (paragony ze sklepu) tak, by być pewnym, że ta kasa naprawdę idzie na potrzeby dzieci.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2016-09-03, 09:54   #3970
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Uważam tak samo. Dawanie gotówki do ręki nie jest dobre, ale skoro jest to ma prawo skorzystać każdy, komu to przysługuje, bez wzgledu na kryterium majątkowe.

Tłumy nad polskim morzem (wiem, bo mieszkam) wcale nie sa od tego roku i nie przypisywałabym jednak tutaj zasług programowi 500+.

I ja też uważam, że fajnie jest pokazywać dzieciakom świat bo to kształtuje ciekawość świata, otwartość i tolerancję. Mimo to twierdzę, że najpierw należy się upewnić, że wszystkie podstawowe potrzeby dziecka są zapewnione, żeby nie było tak, że funduje się mu wakacje a po powrocie do domu okazuje się, że nie ma kasy na te potrzeby. Dlatego fajniej by było, żeby zamiast do ręki rodzica te 500 trafiło na dożywianie dzieci w szkole, darmowe wyprawki szkolne, zorganizowane zajęcia pozalekcyjne i darmowy wakacyjny wypoczynek dla nich. W przypadku dzieci młodszych mogłyby to być darmowe przedszkola i żłobki plus całe potrzebne do przedszkola wyposażenie, żywienie lub chociaż wymóg dokumentowania, na co ta kasa poszła (paragony ze sklepu) tak, by być pewnym, że ta kasa naprawdę idzie na potrzeby dzieci.
Oprócz wakacyjnego wypoczynku mogłyby być wyjazdy na wycieczki szkolne,żeby uświadomić, że podróże nie wiążą się tylko z leżeniem na plaży, ale że Polska czy świat są ciekawe.

Czas edycji: 2016-09-03 o 09:57
Stary 2016-09-03, 10:12   #3971
ajah
wańka wstańka

Cytat:

Jak już mówimy o innym wydawaniu / formie 500+ myślę, że zamiast tego bardziej pomocne by byly: darmowe leki dla dzieci, dofinansowanie do przedszkola/ opiekunki/ wyprawki szkolne.
Stary 2016-09-03, 12:07   #3972
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Jak już mówimy o innym wydawaniu / formie 500+ myślę, że zamiast tego bardziej pomocne by byly: darmowe leki dla dzieci, dofinansowanie do przedszkola/ opiekunki/ wyprawki szkolne.
Racja.
Ale tutaj trzeba by usiąść, pomyśleć, zaplanować a nie rzucać gawiedzi drobne, na zasadzie: 'ludzki pan!" kupując sobie jednocześnie przyszły elektorat. Ja to tak odbieram bo logiki i planowania w tym nie ma żadnego. Po prostu róbta, co chceta ( a na Owsiaka klną i krytykują, co jest dziwne patrząc na modus operandi tego rządu).

No pasaran!
Stary 2016-09-03, 12:09   #3973
annatp
Przyczajenie

Cytat:
Jaki kraj taki Breivik. Pani Maciejun pokazała wszystkim, że ustawa została kijowo napisana i wprowadzona na szybko. 500+ miało nie wliczać się do dochodów i możemy się denerwować, że sponsorujemy takich ludzi, ale miała rację, że MOPS nie miał podstaw do odebrania jej zasiłków. Możemy mieć pretensje do tych, którzy wprowadzają dziurawe ustawy.
Nie do końca. Zasiłki z MOPS to nie jest sytuacja, że składasz dokumenty, spełniasz kryteria dochodowe i wypłacają kasę. To też wywiad środowiskowy, ocena sytuacji majątkowej.
"W razie wystąpienia rażących dysproporcji między wysokością dochodu a rzeczywistą sytuacją majątkową stwierdzoną przez pracownika socjalnego, kierownik ośrodka pomocy społecznej może odmówić przyznania świadczeń z pomocy społecznej." (info ze strony MOPS Kraków).
Dlatego nieuwzględnianie 500+ w przypadku świadczeń z pomocy społecznej to jest trochę paradoks. No bo jak ocenić sytuację majątkową nie uwzględniając pieniędzy, które są co miesiąc do dyspozycji rodziny? Idzie pracownik socjalny na wywiad i widzi nowy komputer, konsolę, a dziecko się chwali wyjazdem do Legolandu . I co ma zrobić? Udawać, że tego nie widzi? Nie może, bo co prawda 500+ nie wlicza się do dochodu, ale przecież nigdzie nie jest napisane, że majątek zakupiony za 500+ nie wlicza się do majątku . Tak więc, wniosek z wywiadu środowiskowego: Rodzina stara się o zasiłek, bo nie ma na chleb, jednak ma na nowy komputer. I jak tu przyznać zasiłek?

Nieuwzględnianie 500+ sprawdza się w sytuacjach, gdzie o wypłacie decyduje tylko dochód. Np. dodatki mieszkaniowe, itp. Znajomi starają się o mieszkanie od miasta. Chcieliby komunalne, ale mają za niski dochód i kwalifikują się tylko na socjalne. Gdyby 500+ się wliczało kwalifikowaliby się. Tak więc, nie zawsze beneficjenci są zadowoleni, że 500 się nie wlicza.
annatp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-03, 16:24   #3974
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Konto usunięte

http://wiadomosci.onet.pl/poznan/w-p...amy-asi/ktgtqv - i taka rodzina pomocy ma znikąd praktycznie, no ale niech sobie Karyny kupują za 500+ do mieszkań kolejne telewizory, konsole i najeczki dla Brajanów

Nawiasem mówiąc, zastanawiam się jaką świnią trzeba być żeby takie wydarzenie podwalić do urzędu miasta, że niezarejestrowane, przerasta mnie to.
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-03, 16:42   #3975
magi18
Zadomowienie

[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;64898016]http://wiadomosci.onet.pl/poznan/w-p...amy-asi/ktgtqv - i taka rodzina pomocy ma znikąd praktycznie, no ale niech sobie Karyny kupują za 500+ do mieszkań kolejne telewizory, konsole i najeczki dla Brajanów

Nawiasem mówiąc, zastanawiam się jaką świnią trzeba być żeby takie wydarzenie podwalić do urzędu miasta, że niezarejestrowane, przerasta mnie to.[/QUOTE]

Oj, ludzie potrafią być wredni...

Akcja cudowna i tyle ludzi pomogła - wow. Takie to pozytywne.

Wyzwanie zwane życiem ---> "Milion cudownych listów"
magi18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-03, 17:59   #3976
ajah
wańka wstańka

[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;64898016]http://wiadomosci.onet.pl/poznan/w-p...amy-asi/ktgtqv - i taka rodzina pomocy ma znikąd praktycznie, no ale niech sobie Karyny kupują za 500+ do mieszkań kolejne telewizory, konsole i najeczki dla Brajanów

Nawiasem mówiąc, zastanawiam się jaką świnią trzeba być żeby takie wydarzenie podwalić do urzędu miasta, że niezarejestrowane, przerasta mnie to.[/QUOTE]

Stary 2016-09-03, 18:17   #3977
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Duch donosicielstwa w narodzie nie ginie. Chyba z 3 tygodnie temu doniosła na mnie jakaś wizażanka moderatorowi, że pisałam trochę off-topowo (takich jest 95% wątków na wizażu). Ludzie mają satysfakcję ze swojej podłości i złośliwości, lubią też "uprzejmie donosić".
Wracając do akcji: przykre jest to , że państwo nie jest w stanie zapewnić leczenia i rehabilitacji. A to, że wielu ludzi ma dobre i szczodre serca to nie nowość. Gest dziecka poruszający.
Stary 2016-09-03, 18:57   #3978
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Duch donosicielstwa w narodzie nie ginie. Chyba z 3 tygodnie temu doniosła na mnie jakaś wizażanka moderatorowi, że pisałam trochę off-topowo (takich jest 95% wątków na wizażu). Ludzie mają satysfakcję ze swojej podłości i złośliwości, lubią też "uprzejmie donosić".
Wracając do akcji: przykre jest to , że państwo nie jest w stanie zapewnić leczenia i rehabilitacji. A to, że wielu ludzi ma dobre i szczodre serca to nie nowość. Gest dziecka poruszający.
Całe szczęście, że urzędnicy zareagowali rozsądnie i po ludzku kontaktując się z fundacją, która zaopiekowała się kiermaszem.

A w kwestii podłości i złośliwości (abstrahuję tutaj od wizażowych rozgrywek a raczej mam na myśli realne zycie) to niektórzy są tak bezinteresownie i gorliwie złośliwi, jakby im za to płacili.

No pasaran!
Stary 2016-09-03, 19:21   #3979
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Cytat:
Wystarczy wejść na siepomaga.pl to nóż się w kieszeni otwiera, na Polską służbe zdrowia oczywiście.

a co do "uprzejmie donoszę" to ktoś pod spodem napisał fajny komentarz że chciałby porozmawiać z donosicielem...
Stary 2016-09-03, 19:30   #3980
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Całe szczęście, że urzędnicy zareagowali rozsądnie i po ludzku kontaktując się z fundacją, która zaopiekowała się kiermaszem.

A w kwestii podłości i złośliwości (abstrahuję tutaj od wizażowych rozgrywek a raczej mam na myśli realne zycie) to niektórzy są tak bezinteresownie i gorliwie złośliwi, jakby im za to płacili.

W pomaganiu jest tak, że sporo z nas robi to dla siebie, z i dla swoich emocji. Nie piszę tego w sensie negatywnym, sama tak robię, kiedy poruszy mnie jakaś sytuacja w 5 minut wykonuję przelew.

---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Renatka_2108 Pokaż wiadomość
Wystarczy wejść na siepomaga.pl to nóż się w kieszeni otwiera, na Polską służbe zdrowia oczywiście.

a co do "uprzejmie donoszę" to ktoś pod spodem napisał fajny komentarz że chciałby porozmawiać z donosicielem...
Nie rozumiem tego. Przecież takich ludzi jak ja, którzy płacą składki, nie korzystają z publicznej służby zdrowia i nie chodzą na zwolnienia jest dużo. Dlaczego nie można zapewnić leczenia z tych składek?
Stary 2016-09-03, 20:34   #3981
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Cytat:

W pomaganiu jest tak, że sporo z nas robi to dla siebie, z i dla swoich emocji. Nie piszę tego w sensie negatywnym, sama tak robię, kiedy poruszy mnie jakaś sytuacja w 5 minut wykonuję przelew.

---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ----------

Nie rozumiem tego. Przecież takich ludzi jak ja, którzy płacą składki, nie korzystają z publicznej służby zdrowia i nie chodzą na zwolnienia jest dużo. Dlaczego nie można zapewnić leczenia z tych składek?
Mnie tego nie pytaj
Sama płacę składki, po lekarzach nie chodzę (ew. ginekolog raz na pół roku). Więc nie wiem gdzie ta kasa się podziewa. Takich ludzi jak my jest multum.
Jeszcze zrozumiem jeżeli w Polsce nie ma danej metody leczenia/sprzętu do niej ale jak jest to dlaczego ktoś ma płacić za rezonans 500-600zł?

Tak jak w przypadku mojej córki, jak miała dwa miesiące trafiłyśmy do szpitala z zapaleniem płuc, tam coś wykryli że nie tak z sercem, pilnie do kardiologa mamy jechać, dzwonie do Zabrza, Katowic, Sosnowiec, gdzie się dało. Był pazdziernik wtedy - kazali mi DZWONIĆ po nowym roku bo miejsc nie ma i pytać o termin, więc realnie bym trafiła na wizyte gdzies w lipcu zapewne.

Prywatnie dzwonię, facet mówi, no wizyta plus echo serca 300zł ale on nie lecz dzieci więc nie jest pewny czy badanie wyjdzie prawidłowo - zrobi mi rabat, 250zł I po co wydać 250zł żeby uzyskać nie pewny wynik? Jaja po prostu.

Po znajomości miejsce się znalazło w ciągu trzech dni od telefonu do zaprzyjaźnionego doktorka w Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach (gdzie wcześniej kazano mi dzwonić po "nowym roku" ) Ot, taka nasza służba zdrowia...
Stary 2016-09-03, 20:44   #3982
blue3
dead & alive

No jaja Renatko, w wojewodztwie pewnie sa dziesiatki lekarzy, ktorzy przyjmuja prywatnie, a ty wybralas niepewnego, ktory nie specjalizuje sie w dzieciach. Dlaczego mnie to nie dziwi?

Nie placimy tych skladek az tak duzo, zeby pokryc leczenie calego kraju i pytac "no gdzie som pieniondze?!" Wystarczy zalogowac sie na swoj profil zip i zobaczyc ile kosztuje wizyta u specjalisty, poszczegolne badania i krotkotrwala podstawowa hospitalizacja, nie wspominam nawet o rozszerzonej diagnostyce i dlugotrwalym leczeniu ludzi przewlekle chorych.
Stary 2016-09-03, 20:47   #3983
ajah
wańka wstańka

Cytat:
No jaja Renatko, w wojewodztwie pewnie sa dziesiatki lekarzy, ktorzy przyjmuja prywatnie, a ty wybralas niepewnego, ktory nie specjalizuje sie w dzieciach. Dlaczego mnie to nie dziwi?

Nie placimy tych skladek az tak duzo, zeby pokryc leczenie calego kraju i pytac "no gdzie som pieniondze?!" Wystarczy zalogowac sie na swoj profil zip i zobaczyc ile kosztuje wizyta u specjalisty, poszczegolne badania i krotkotrwala podstawowa hospitalizacja, nie wspominam nawet o rozszerzonej diagnostyce i dlugotrwalym leczeniu ludzi przewlekle chorych.
Średnie pocieszenie , gdy bliska osoba ( A w szczególności dziecko choruje).
Stary 2016-09-03, 20:59   #3984
blue3
dead & alive

Cytat:
Średnie pocieszenie , gdy bliska osoba ( A w szczególności dziecko choruje).
Wiem, ja sama niestety duzo choruje (juz nawet nie wiem ile razy lezalam w tym roku w szpitalu), ale nie dziwia mnie limity, bo nie wplacamy do funduszu tak duzo jak nam sie wydaje. Wystarczy zobaczyc ile z niego wyciagamy gdy chociazby skaleczymy sie w palec.
Stary 2016-09-03, 21:12   #3985
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Renatka_2108 Pokaż wiadomość
Mnie tego nie pytaj
Sama płacę składki, po lekarzach nie chodzę (ew. ginekolog raz na pół roku). Więc nie wiem gdzie ta kasa się podziewa. Takich ludzi jak my jest multum.

Otóż to. Przecież nie chodzi o jakieś piekielnie drogie zabiegi czy operacje czy leczenie, bo w takich przypadkach rozumiem niewydolność biednego państwa.
Mam (pewnie mylne) wrażenie, że system opieki zdrowia to przede wszystkim lekarze na dyżurach wypisujący zwolnienia i recepty i do tego sztab urzędników.

---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ----------

Cytat:
Wiem, ja sama niestety duzo choruje (juz nawet nie wiem ile razy lezalam w tym roku w szpitalu), ale nie dziwia mnie limity, bo nie wplacamy do funduszu tak duzo jak nam sie wydaje. Wystarczy zobaczyc ile z niego wyciagamy gdy chociazby skaleczymy sie w palec.
Ja nic.
Bo chyba mylisz składki odprowadzane na ubezpieczenie zdrowotne ze składkami od NW, które są dobrowolne i niewielkie.
Ja na pasku z pracy mam ok. 600 zł miesięcznie potracenia na NFZ. Kolejne ponad 700 to ZUS.

Czas edycji: 2016-09-03 o 21:18
Stary 2016-09-03, 21:19   #3986
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Blue, no jeden choruje dużo, inny wcale. Osobiście nie pamiętam, kiedy ostatnio korzystałam z usług NFZtu. Więc za moje składki jest leczony ktoś inny (nie, nie mam żalu). Skąd więc te stałe kolejki? Ostatnio Mama dostała skierowanie na rezonans- najbliższy termin to maj 2017. Zrobiła prywatnie, podobnie jak wiele osób, które rezonansu pilnie potrzebują (bo jest szansa, że mogą nie dozyć wyznaczonego terminu, więc wolą zapłacić).

Więc: skoro część osób nie korzysta, część robi prywatnie to na logikę te osoby, które potrzebują, i których naprawdę nie stać nie powinny czekać po pół roku, rok na takie badanie. Co najciekawsze, te płatne rezonanse robi się na państwowym, szpitalnym sprzęcie- kolejna paranoja.

Może ja źle rozumuję i ktoś mi to wytlumaczy, bo ja sensu nie widzę, by na pilne badanie czekać przez rok. Przez rok choroba może poczynić spustoszenie takie, że już nie będzie czego ratować.

No pasaran!
Stary 2016-09-03, 21:33   #3987
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Blue, no jeden choruje dużo, inny wcale. Osobiście nie pamiętam, kiedy ostatnio korzystałam z usług NFZtu. Więc za moje składki jest leczony ktoś inny (nie, nie mam żalu). Skąd więc te stałe kolejki? Ostatnio Mama dostała skierowanie na rezonans- najbliższy termin to maj 2017. Zrobiła prywatnie, podobnie jak wiele osób, które rezonansu pilnie potrzebują (bo jest szansa, że mogą nie dozyć wyznaczonego terminu, więc wolą zapłacić).

Więc: skoro część osób nie korzysta, część robi prywatnie to na logikę te osoby, które potrzebują, i których naprawdę nie stać nie powinny czekać po pół roku, rok na takie badanie. Co najciekawsze, te płatne rezonanse robi się na państwowym, szpitalnym sprzęcie- kolejna paranoja.

Może ja źle rozumuję i ktoś mi to wytlumaczy, bo ja sensu nie widzę, by na pilne badanie czekać przez rok. Przez rok choroba może poczynić spustoszenie takie, że już nie będzie czego ratować.
Skoro przy moich słabych zarobkach składka na NFZ to 600 zł miesięcznie to ile tego się zbierze? Takich ludzi jak ja jest trochę, którzy nie korzystają z publicznej służby zdrowia (zresztą ja lubię powiedzenie"połowa cmentarza to wina lekarza") i ich miesięczne składki są odpowiednie wyższe. Może te składki idą faktycznie na dyżury lekarzy ogólnych?

Czas edycji: 2016-09-03 o 21:37
Stary 2016-09-03, 21:42   #3988
blue3
dead & alive

Cytat:

Kolejki tworza glownie osoby, ktore sie zapisuja na zapas i nie przychodza, bo zapominaja o wizytach, umowily sie w kilku miejscach albo zwyczajnie nie mialy ochoty przyjsc w tym dniu.
Potrzebowalam pilnie skorzystac z pomocy mojej lekarki, zadzwonilam do gabinetu, zeby zapytac o wizyte prywatna, powiedziala, zebym przyszla normalnie pod koniec godzin przyjec, bo co tydzien okolo dziesieciu osob nie przychodzi na wizyte. Dziesieciu z umowionych trzydziestu, gdyby te osoby zadzwonily, ze nie przyjda mogloby skorzystac prawie 30% pacjentow wiecej.
Stary 2016-09-03, 21:45   #3989
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Kolejki tworza glownie osoby, ktore sie zapisuja na zapas i nie przychodza, bo zapominaja o wizytach, umowily sie w kilku miejscach albo zwyczajnie nie mialy ochoty przyjsc w tym dniu.
Potrzebowalam pilnie skorzystac z pomocy mojej lekarki, zadzwonilam do gabinetu, zeby zapytac o wizyte prywatna, powiedziala, zebym przyszla normalnie pod koniec godzin przyjec, bo co tydzien okolo dziesieciu osob nie przychodzi na wizyte. Dziesieciu z umowionych trzydziestu, gdyby te osoby zadzwonily, ze nie przyjda mogloby skorzystac prawie 30% pacjentow wiecej.
No może.
Choć w przypadku czekania rok na pilne badanie jest większe prawdopodobieństwo, że ci nieobecni nie dozyli raczej a nie, że zapomnieli.

No pasaran!
Stary 2016-09-03, 22:00   #3990
dacn
Zakorzenienie

Cytat:

To nie jest szpitalny sprzęt. Przepisy zabraniają wykonywania komercyjnych usług na państwowym sprzęcie, a że komercyjne badania przynoszą zysk... to sprzęt nie jest szpitalny ale prywatny i firma wykonuje na ternie szpitala usługi z zakresu badań obrazowych. Taa daaam.
Podobnie jest chyba z laboratoriami.

A system jest niewydolny, no na przykład onkologia. Przychodzi pacjent i się awanturuje że musi teraz, bo umiera- cóż ma rację ale w takim razie co zrobić? Przyjąć go i rozpocząć jego leczenie wyrzucając w ten sposób kogoś innego z kolejki? Czy przełożyć jego termin?
Tak samo np. z endoprotezami- oddział ma kontrakt na 10 protez rocznie i NIE MA PRAWA zrobić więcej.

Cytat:

Gdybyśmy byli krajem cywilizowanym to pacjent miałby nie tylko prawa ale i obowiązki, na przykład przychodzenie na wizyty. Co więcej lekarz nie musiałby się bawić w detektywa, ale informacje o pacjencie, jego chorobach, leczeniu i przyjmowanych lekach byłyby w systemie.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości