|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Cytat:
Wyobraź sobie, że wiem o tym, że ludzie w Rzeszowie też znają języki. Rzecz w tym, że osoby zainteresowane takimi programami i spełniające ich wymogi to zwykle nie są te same osoby, które nie mają pracy, perspektyw i żyją z 5 dzieci z zasiłków. Młode, ogargnięte i otwarte na świat osoby sobie poradzą (Chociażby przez wyjazd do innego miasta czy zdobycie dobrej pracy przez podnoszenie kwalifikacji). To nie jest kwestia regionu tylko mentalności i stylu życia. Beneficjenci szlachetnej paczki "co rok to prorok" którzy nie mogą dojechać do pracy 30 km to raczej nie jest grupa, która najczęściej jeździ na zagraniczne wolontariaty. Tak się składa, że akurat nie jestem z Warszawy tylko z regionu słynącego z bezrobocia i braku perspektyw i takie przypadki znam osobiście wiec daruj sobie ten ton. Podkarpacie to jest skrót myślowy, taki sam jak Janusz czy Karyna. Proszę idź zaproponuj Angelice po zawodówce albo i bez, dla której normą jest że w połowie liceum wszystkie koleżanki są już matkami i jej facetowi Sebie spod bloku wyjazd na wolontariat. Najprędzej usłyszysz "a co ja brudasom mam pomagać za darmo? polskie dzieci też potrzebują pomocy!!". Powodzenia. To jest niestety porada w stylu "nie mają na chleb - niech jedzą ciastka". A co do dojazdów w Warszawie - ok, nie mówię, że nie można mieć pracy 15 min od domu co nie zmienia faktu, że dojazdy ok. godziny są normą dla większości ludzi.
Edytowane przez whoa Czas edycji: 2016-09-02 o 23:01 |
|
|
|
|
#3962 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Gdzie napisałam że chciałabym pojechać do legolandu ale mnie nie stać? Chodziło mi o to że nie wszystkich na wszystko stać i nie uważam żeby musiało to być sponsorowane przez społeczeństwo (ktorego też na to nie stać ).Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3963 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3964 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
![]() Doczytaj skad wziela sie ta rada, bo cytat ma podloze historyczne i na pewno nie chodzilo w nim o to, zeby ktos kupowal ciastka, gdy nie mial pieniedzy na chleb. |
|
|
|
|
#3965 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Natomiast co do cytatu (co prawda do końca nie udowodniono, że Maria Antonina wypowiedziała te słowa) to Whoa ma sporo racji (moim zdaniem). Jeśli ktoś mieszka na wsi (UWAGA- teraz będzie o części mieszkańców wsi a NIE o wszystkich) i problemem jest dla niego poszukanie pracy w sąsiednim miasteczku odległym o 20 km i jest to bariera nie do przejścia to raczej wątpliwe jest, że wybierze zagraniczny wolontariat a nawet wątpliwe, że się takim wolontariatem zainteresuje. No przecież to daleko i nie płaco, więc po kiego grzyba? Tacy ludzie z reguły nie interesują się własnym rozwojem zawodowym a po prostu chcą zarobić. To jest zupełnie inna mentalnośc i inne priorytety, bo świat dla takich ludzi konczy się wraz ze znakiem informującym " Kozia Wólka".
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3966 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wielu ludzi zauważa ożywienie w różnych sprzedażach i usługach. Np. koleżanka była z dzieciakami nad polskim morzem i były tłumy. Powiązała to z 500+. Ja wiążę trochę z poczuciem niebezpieczeństwa w wielu tanich regionach Europy i świata. Akurat jestem zwichrowana na punkcie podróżowania i uważam, że skoro rodziny dostały zastrzyk finansowy to dobrze, że zabierają dzieci w drogę. A jeszcze a propos Rzeszowa to poczytajcie sobie trochę o moim mieście. Zgadzam się jednak, że niektóre rejony Podkarpacia zostały zdemoralizowane rozdawnictwem już dawno temu po likwidacji PGR. Ludzie dostawali od państwa spore pieniądze i utkwili wraz z nowym pokoleniem w marazmie. Jednak to się powoli zmienia. Może za sprawą internetu. Rzeszów ma największą liczbę studentów w porównaniu do liczby mieszkańców w całej UE. Przyjeżdżają tu studiować z małych miejscowości z zamiarem pozostania. Szczególnie silna jest branża informatyczna Asseco z Rz. to największa firma informatyczna w E.Środkowej. Edytowane przez 201803120844 Czas edycji: 2016-09-03 o 09:38 |
|
|
|
|
#3967 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3968 |
|
Konto usunięte
|
Przecież napisałam, że to również moje zdanie, ale wielu (w tym moja koleżanka ) wiąże to z 500+.
|
|
|
|
#3969 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Tłumy nad polskim morzem (wiem, bo mieszkam) wcale nie sa od tego roku i nie przypisywałabym jednak tutaj zasług programowi 500+. I ja też uważam, że fajnie jest pokazywać dzieciakom świat bo to kształtuje ciekawość świata, otwartość i tolerancję. Mimo to twierdzę, że najpierw należy się upewnić, że wszystkie podstawowe potrzeby dziecka są zapewnione, żeby nie było tak, że funduje się mu wakacje a po powrocie do domu okazuje się, że nie ma kasy na te potrzeby. Dlatego fajniej by było, żeby zamiast do ręki rodzica te 500 trafiło na dożywianie dzieci w szkole, darmowe wyprawki szkolne, zorganizowane zajęcia pozalekcyjne i darmowy wakacyjny wypoczynek dla nich. W przypadku dzieci młodszych mogłyby to być darmowe przedszkola i żłobki plus całe potrzebne do przedszkola wyposażenie, żywienie lub chociaż wymóg dokumentowania, na co ta kasa poszła (paragony ze sklepu) tak, by być pewnym, że ta kasa naprawdę idzie na potrzeby dzieci.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3970 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201803120844 Czas edycji: 2016-09-03 o 09:57 |
|
|
|
|
#3971 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
|
|
|
#3972 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Ale tutaj trzeba by usiąść, pomyśleć, zaplanować a nie rzucać gawiedzi drobne, na zasadzie: 'ludzki pan!" kupując sobie jednocześnie przyszły elektorat. Ja to tak odbieram bo logiki i planowania w tym nie ma żadnego. Po prostu róbta, co chceta ( a na Owsiaka klną i krytykują, co jest dziwne patrząc na modus operandi tego rządu).
|
|
|
|
#3973 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
"W razie wystąpienia rażących dysproporcji między wysokością dochodu a rzeczywistą sytuacją majątkową stwierdzoną przez pracownika socjalnego, kierownik ośrodka pomocy społecznej może odmówić przyznania świadczeń z pomocy społecznej." (info ze strony MOPS Kraków). Dlatego nieuwzględnianie 500+ w przypadku świadczeń z pomocy społecznej to jest trochę paradoks. No bo jak ocenić sytuację majątkową nie uwzględniając pieniędzy, które są co miesiąc do dyspozycji rodziny? Idzie pracownik socjalny na wywiad i widzi nowy komputer, konsolę, a dziecko się chwali wyjazdem do Legolandu . I co ma zrobić? Udawać, że tego nie widzi? Nie może, bo co prawda 500+ nie wlicza się do dochodu, ale przecież nigdzie nie jest napisane, że majątek zakupiony za 500+ nie wlicza się do majątku . Tak więc, wniosek z wywiadu środowiskowego: Rodzina stara się o zasiłek, bo nie ma na chleb, jednak ma na nowy komputer. I jak tu przyznać zasiłek?Nieuwzględnianie 500+ sprawdza się w sytuacjach, gdzie o wypłacie decyduje tylko dochód. Np. dodatki mieszkaniowe, itp. Znajomi starają się o mieszkanie od miasta. Chcieliby komunalne, ale mają za niski dochód i kwalifikują się tylko na socjalne. Gdyby 500+ się wliczało kwalifikowaliby się. Tak więc, nie zawsze beneficjenci są zadowoleni, że 500 się nie wlicza.
|
|
|
|
|
#3974 |
|
Konto usunięte
|
http://wiadomosci.onet.pl/poznan/w-p...amy-asi/ktgtqv - i taka rodzina pomocy ma znikąd praktycznie, no ale niech sobie Karyny kupują za 500+ do mieszkań kolejne telewizory, konsole i najeczki dla Brajanów
![]() Nawiasem mówiąc, zastanawiam się jaką świnią trzeba być żeby takie wydarzenie podwalić do urzędu miasta, że niezarejestrowane, przerasta mnie to. |
|
|
|
#3975 |
|
Zadomowienie
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;64898016]http://wiadomosci.onet.pl/poznan/w-p...amy-asi/ktgtqv - i taka rodzina pomocy ma znikąd praktycznie, no ale niech sobie Karyny kupują za 500+ do mieszkań kolejne telewizory, konsole i najeczki dla Brajanów
![]() Nawiasem mówiąc, zastanawiam się jaką świnią trzeba być żeby takie wydarzenie podwalić do urzędu miasta, że niezarejestrowane, przerasta mnie to.[/QUOTE] Oj, ludzie potrafią być wredni... Akcja cudowna i tyle ludzi pomogła - wow. Takie to pozytywne.
|
#3976 |
|
wańka wstańka
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;64898016]http://wiadomosci.onet.pl/poznan/w-p...amy-asi/ktgtqv - i taka rodzina pomocy ma znikąd praktycznie, no ale niech sobie Karyny kupują za 500+ do mieszkań kolejne telewizory, konsole i najeczki dla Brajanów
![]() Nawiasem mówiąc, zastanawiam się jaką świnią trzeba być żeby takie wydarzenie podwalić do urzędu miasta, że niezarejestrowane, przerasta mnie to.[/QUOTE]
|
|
#3977 |
|
Konto usunięte
|
Duch donosicielstwa w narodzie nie ginie. Chyba z 3 tygodnie temu doniosła na mnie jakaś wizażanka moderatorowi, że pisałam trochę off-topowo (takich jest 95% wątków na wizażu). Ludzie mają satysfakcję ze swojej podłości i złośliwości, lubią też "uprzejmie donosić".
Wracając do akcji: przykre jest to , że państwo nie jest w stanie zapewnić leczenia i rehabilitacji. A to, że wielu ludzi ma dobre i szczodre serca to nie nowość. Gest dziecka poruszający. |
|
|
|
#3978 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
A w kwestii podłości i złośliwości (abstrahuję tutaj od wizażowych rozgrywek a raczej mam na myśli realne zycie) to niektórzy są tak bezinteresownie i gorliwie złośliwi, jakby im za to płacili.
|
|
|
|
#3979 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do "uprzejmie donoszę" to ktoś pod spodem napisał fajny komentarz że chciałby porozmawiać z donosicielem...
|
|
#3980 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W pomaganiu jest tak, że sporo z nas robi to dla siebie, z i dla swoich emocji. Nie piszę tego w sensie negatywnym, sama tak robię, kiedy poruszy mnie jakaś sytuacja w 5 minut wykonuję przelew. ---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ---------- Nie rozumiem tego. Przecież takich ludzi jak ja, którzy płacą składki, nie korzystają z publicznej służby zdrowia i nie chodzą na zwolnienia jest dużo. Dlaczego nie można zapewnić leczenia z tych składek? |
|
|
|
|
#3981 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sama płacę składki, po lekarzach nie chodzę (ew. ginekolog raz na pół roku). Więc nie wiem gdzie ta kasa się podziewa. Takich ludzi jak my jest multum. Jeszcze zrozumiem jeżeli w Polsce nie ma danej metody leczenia/sprzętu do niej ale jak jest to dlaczego ktoś ma płacić za rezonans 500-600zł? Tak jak w przypadku mojej córki, jak miała dwa miesiące trafiłyśmy do szpitala z zapaleniem płuc, tam coś wykryli że nie tak z sercem, pilnie do kardiologa mamy jechać, dzwonie do Zabrza, Katowic, Sosnowiec, gdzie się dało. Był pazdziernik wtedy - kazali mi DZWONIĆ po nowym roku bo miejsc nie ma i pytać o termin, więc realnie bym trafiła na wizyte gdzies w lipcu zapewne. Prywatnie dzwonię, facet mówi, no wizyta plus echo serca 300zł ale on nie lecz dzieci więc nie jest pewny czy badanie wyjdzie prawidłowo - zrobi mi rabat, 250zł Po znajomości miejsce się znalazło w ciągu trzech dni od telefonu do zaprzyjaźnionego doktorka w Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach (gdzie wcześniej kazano mi dzwonić po "nowym roku" ) Ot, taka nasza służba zdrowia...
|
|
#3982 |
|
dead & alive
|
No jaja Renatko, w wojewodztwie pewnie sa dziesiatki lekarzy, ktorzy przyjmuja prywatnie, a ty wybralas niepewnego, ktory nie specjalizuje sie w dzieciach. Dlaczego mnie to nie dziwi?
![]() Nie placimy tych skladek az tak duzo, zeby pokryc leczenie calego kraju i pytac "no gdzie som pieniondze?!" Wystarczy zalogowac sie na swoj profil zip i zobaczyc ile kosztuje wizyta u specjalisty, poszczegolne badania i krotkotrwala podstawowa hospitalizacja, nie wspominam nawet o rozszerzonej diagnostyce i dlugotrwalym leczeniu ludzi przewlekle chorych. |
|
|
|
#3983 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
|
|
|
#3984 |
|
dead & alive
|
Wiem, ja sama niestety duzo choruje (juz nawet nie wiem ile razy lezalam w tym roku w szpitalu), ale nie dziwia mnie limity, bo nie wplacamy do funduszu tak duzo jak nam sie wydaje. Wystarczy zobaczyc ile z niego wyciagamy gdy chociazby skaleczymy sie w palec.
|
|
|
|
#3985 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Otóż to. Przecież nie chodzi o jakieś piekielnie drogie zabiegi czy operacje czy leczenie, bo w takich przypadkach rozumiem niewydolność biednego państwa. Mam (pewnie mylne) wrażenie, że system opieki zdrowia to przede wszystkim lekarze na dyżurach wypisujący zwolnienia i recepty i do tego sztab urzędników. ---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ---------- Cytat:
Bo chyba mylisz składki odprowadzane na ubezpieczenie zdrowotne ze składkami od NW, które są dobrowolne i niewielkie. Ja na pasku z pracy mam ok. 600 zł miesięcznie potracenia na NFZ. Kolejne ponad 700 to ZUS. Edytowane przez 201803120844 Czas edycji: 2016-09-03 o 21:18 |
||
|
|
|
#3986 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Więc: skoro część osób nie korzysta, część robi prywatnie to na logikę te osoby, które potrzebują, i których naprawdę nie stać nie powinny czekać po pół roku, rok na takie badanie. Co najciekawsze, te płatne rezonanse robi się na państwowym, szpitalnym sprzęcie- kolejna paranoja. Może ja źle rozumuję i ktoś mi to wytlumaczy, bo ja sensu nie widzę, by na pilne badanie czekać przez rok. Przez rok choroba może poczynić spustoszenie takie, że już nie będzie czego ratować.
|
|
|
|
#3987 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201803120844 Czas edycji: 2016-09-03 o 21:37 |
|
|
|
|
#3988 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
Potrzebowalam pilnie skorzystac z pomocy mojej lekarki, zadzwonilam do gabinetu, zeby zapytac o wizyte prywatna, powiedziala, zebym przyszla normalnie pod koniec godzin przyjec, bo co tydzien okolo dziesieciu osob nie przychodzi na wizyte. Dziesieciu z umowionych trzydziestu, gdyby te osoby zadzwonily, ze nie przyjda mogloby skorzystac prawie 30% pacjentow wiecej. |
|
|
|
|
#3989 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Choć w przypadku czekania rok na pilne badanie jest większe prawdopodobieństwo, że ci nieobecni nie dozyli raczej a nie, że zapomnieli.
|
|
|
|
#3990 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podobnie jest chyba z laboratoriami. A system jest niewydolny, no na przykład onkologia. Przychodzi pacjent i się awanturuje że musi teraz, bo umiera- cóż ma rację ale w takim razie co zrobić? Przyjąć go i rozpocząć jego leczenie wyrzucając w ten sposób kogoś innego z kolejki? Czy przełożyć jego termin? Tak samo np. z endoprotezami- oddział ma kontrakt na 10 protez rocznie i NIE MA PRAWA zrobić więcej. Cytat:
Gdybyśmy byli krajem cywilizowanym to pacjent miałby nie tylko prawa ale i obowiązki, na przykład przychodzenie na wizyty. Co więcej lekarz nie musiałby się bawić w detektywa, ale informacje o pacjencie, jego chorobach, leczeniu i przyjmowanych lekach byłyby w systemie. |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:12.

Wyobraź sobie, że wiem o tym, że ludzie w Rzeszowie też znają języki. Rzecz w tym, że osoby zainteresowane takimi programami i spełniające ich wymogi to zwykle nie są te same osoby, które nie mają pracy, perspektyw i żyją z 5 dzieci z zasiłków. Młode, ogargnięte i otwarte na świat osoby sobie poradzą (Chociażby przez wyjazd do innego miasta czy zdobycie dobrej pracy przez podnoszenie kwalifikacji). To nie jest kwestia regionu tylko mentalności i stylu życia. Beneficjenci szlachetnej paczki "co rok to prorok" którzy nie mogą dojechać do pracy 30 km to raczej nie jest grupa, która najczęściej jeździ na zagraniczne wolontariaty. Tak się składa, że akurat nie jestem z Warszawy tylko z regionu słynącego z bezrobocia i braku perspektyw i takie przypadki znam osobiście wiec daruj sobie ten ton. Podkarpacie to jest skrót myślowy, taki sam jak Janusz czy Karyna. Proszę idź zaproponuj Angelice po zawodówce albo i bez, dla której normą jest że w połowie liceum wszystkie koleżanki są już matkami i jej facetowi Sebie spod bloku wyjazd na wolontariat. Najprędzej usłyszysz "a co ja brudasom mam pomagać za darmo? polskie dzieci też potrzebują pomocy!!". Powodzenia. To jest niestety porada w stylu "nie mają na chleb - niech jedzą ciastka". 

Gdzie napisałam że chciałabym pojechać do legolandu ale mnie nie stać? Chodziło mi o to że nie wszystkich na wszystko stać i nie uważam żeby musiało to być sponsorowane przez społeczeństwo (ktorego też na to nie stać
).

. Tak więc, wniosek z wywiadu środowiskowego: Rodzina stara się o zasiłek, bo nie ma na chleb, jednak ma na nowy komputer. I jak tu przyznać zasiłek?