Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-03, 11:30   #1471
smerffie
Zakorzenienie

Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Cytat:
Napisane przez cinderella_ Pokaż wiadomość
Miała któraś z was przy niedoczynności problemy z prolaktyną? Dostałam bromergon ale boję się go brać czy po unormowaniu hormonów tarczycy prolaktyna też wróci do normy, czy bromergon jest konieczny?

I drugie pytanie, do zmagających się trądzikiem: czy po unormowaniu tarczycy/ prolaktyny stan cery się poprawił? Ja nie mam jakiegoś tragicznego trądziku, bardziej grudki i zaskórniki, ale jest to męczące, bo pojawiają się też na dekolcie
mam tak samo i poprawy nie widze

INSTA
smerffie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-03, 13:15   #1472
Eunice9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mlebidakin Pokaż wiadomość
Eunice ciekawe co piszesz

w ciąży się sprawdza ft4 jako że podobno szybciej się zmienia i pokazuje czy nie ma braku hormonów

W sumie to się nie znam bo nie jestem lekarzem, ale ciekawe czemu w ciąży badają ft 4 I do jego poziomu dostosowują dawkę

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Co do ciąży to nie wiem, bo nie mam doświadczeń; mój endo mówi zawsze tylko że gdybym chciała, to musi być TSH poniżej 2.

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Ja nie polecam także odstawiania Euthyroxu. Moja endo. raz nie wiedzieć czemu postanowiła mi zmniejszać dawki (z 50 mg na 25 mg) i wylądowałam na sorze.
Czemu na sorze??

Cytat:
Miała któraś z was przy niedoczynności problemy z prolaktyną? Dostałam bromergon ale boję się go brać czy po unormowaniu hormonów tarczycy prolaktyna też wróci do normy, czy bromergon jest konieczny?

I drugie pytanie, do zmagających się trądzikiem: czy po unormowaniu tarczycy/ prolaktyny stan cery się poprawił? Ja nie mam jakiegoś tragicznego trądziku, bardziej grudki i zaskórniki, ale jest to męczące, bo pojawiają się też na dekolcie
Ja z prolaktynę mam w normie (ale badałam jak tarczycowe i TSH już miałam ustabilizowane), a z trądzikiem niestety problem jak był, tak jest.
Stary 2016-09-03, 16:53   #1473
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Androgeny były sprawdzane?

Cytat:
Napisane przez Eunice9 Pokaż wiadomość
Czemu na sorze??
Mam naturalnie niskie ciśnienie (ok 105/90), a wtedy po zmniejszeniu dawki spadło mi do 70/30... i ledwo żyłam. Zawsze ciśnienie mi spada jak niedoczynność się pogłębia.
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-03, 16:56   #1474
201611290918
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Androgeny były sprawdzane?

Mam naturalnie niskie ciśnienie (ok 105/90), a wtedy po zmniejszeniu dawki spadło mi do 70/30... i ledwo żyłam. Zawsze ciśnienie mi spada jak niedoczynność się pogłębia.
Mam podwyższony androstendion, testosteron w normie przy dolnej granicy. W październiku przed wizytą u endo mam powtórzyć androstendion i zrobic 17oh progesteron
201611290918 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-03, 17:11   #1475
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Mam podwyższony androstendion, testosteron w normie przy dolnej granicy. W październiku przed wizytą u endo mam powtórzyć androstendion i zrobic 17oh progesteron
No to raczej tu jest przyczyna trądziku. Warto też sprawdzić testosteron wolny, on często jest podwyższony pomimo prawidłowego wyniku testosteronu całkowitego.
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-03, 20:06   #1476
effcia82
Zakorzenienie

Czytałam, że niedoczynność leczy się tylko gdy ma się uciążliwe objawy lub gdy planuję się ciążę. Dla samego polepszenia wyników nie ma potrzeby (no może gdy się przekracza normę kilkadziesiąt razy).
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-03, 20:24   #1477
Eunice9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
Czytałam, że niedoczynność leczy się tylko gdy ma się uciążliwe objawy lub gdy planuję się ciążę. Dla samego polepszenia wyników nie ma potrzeby (no może gdy się przekracza normę kilkadziesiąt razy).
Ja jak zachorowałam na Hashi to czytałam, że generalnie samego Hashi się nie leczy, tylko niedoczynność do której doprowadza. A i niedoczynność tylko wtedy, gdy jest za niski poziom fT4 lub TSH bodajże powyżej 8...
Mojej mamie z kolei endokrynolożka powiedziała kiedyś, że jej TSH 6-7 nie będzie jeszcze leczyć.
Generalnie lekarze, z tego co doświadczyłam, nawet lekko ponad normę TSH jeszcze nie leczą, bo na logikę - nie ma takiej potrzeby, kiedy tarczyca jeszcze działa i nie daje objawów.
Ale jak widać, podejścia są różne.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-09-03, 22:09   #1478
201611290918
Konto usunięte

Cytat:
Ja jak zachorowałam na Hashi to czytałam, że generalnie samego Hashi się nie leczy, tylko niedoczynność do której doprowadza. A i niedoczynność tylko wtedy, gdy jest za niski poziom fT4 lub TSH bodajże powyżej 8...
Mojej mamie z kolei endokrynolożka powiedziała kiedyś, że jej TSH 6-7 nie będzie jeszcze leczyć.
Generalnie lekarze, z tego co doświadczyłam, nawet lekko ponad normę TSH jeszcze nie leczą, bo na logikę - nie ma takiej potrzeby, kiedy tarczyca jeszcze działa i nie daje objawów.
Ale jak widać, podejścia są różne.
Mozna miec tsh teoretycznie jeszcze w normie i dużo objawów, to nie jest wyznacznik. Mnie 2 lata temu lekarka rodzinna mówiła, że mam super wynik mimo, ze juz wtedy mialam objawy. Miesiąc temu, dzień po wizycie u endo poszłam do rodzinnej z wynikami z morfologii, tsh, ft3 i ft4(od niej miałam skierowanie, swoją drogą wyblagane). Na widok wyników powiedziała "tsh leciutko podwyzszone, 4,5 ale to nic takiego". Odpowiedziałam jej na to ze juz jestem po wizycie u endo, dostalam letrox 50 i mam zapalenie na USG, lekko się zdziwiła
201611290918 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-03, 22:24   #1479
Eunice9
Zakorzenienie

Cytat:
Mozna miec tsh teoretycznie jeszcze w normie i dużo objawów, to nie jest wyznacznik. Mnie 2 lata temu lekarka rodzinna mówiła, że mam super wynik mimo, ze juz wtedy mialam objawy. Miesiąc temu, dzień po wizycie u endo poszłam do rodzinnej z wynikami z morfologii, tsh, ft3 i ft4(od niej miałam skierowanie, swoją drogą wyblagane). Na widok wyników powiedziała "tsh leciutko podwyzszone, 4,5 ale to nic takiego". Odpowiedziałam jej na to ze juz jestem po wizycie u endo, dostalam letrox 50 i mam zapalenie na USG, lekko się zdziwiła
Dlatego mówię, nie ma potrzeby leczenia jeśli nie daje objawów Ja bym chyba mimo to nie leczyła, jak już pisałam - bałabym się nadczynności, która jest dużo groźniejsza niż objawy typu zmęczenie, które tak czy siak mam, bo potrzebuję za dużo snu, obniżony nastrój, który i tak zawsze mam zimą, czy jakaś sucha skóra itd. - wolę to niż paść nagle na serce :P
No ale jak ktoś ma bardzo męczące objawy i wykluczone wszelkie inne ich przyczyny, to można i leczyć.
Stary 2016-09-03, 22:52   #1480
blue3
dead & alive

Cytat:
Dlatego mówię, nie ma potrzeby leczenia jeśli nie daje objawów Ja bym chyba mimo to nie leczyła, jak już pisałam - bałabym się nadczynności, która jest dużo groźniejsza niż objawy typu zmęczenie, które tak czy siak mam, bo potrzebuję za dużo snu, obniżony nastrój, który i tak zawsze mam zimą, czy jakaś sucha skóra itd. - wolę to niż paść nagle na serce :P
No ale jak ktoś ma bardzo męczące objawy i wykluczone wszelkie inne ich przyczyny, to można i leczyć.
Tutaj tego nie przetłumaczysz, prędzej przeczytasz, że norma TSH=1 niż że nadczynność jest groźna :p czytałam niedawno wypowiedź endokrynologa, że leczy się dopiero niedoczynność od TSH>10 i dla mnie to też ma sens
blue3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-03, 23:26   #1481
Enigvaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez blue3 Pokaż wiadomość
Tutaj tego nie przetłumaczysz, prędzej przeczytasz, że norma TSH=1 niż że nadczynność jest groźna czytałam niedawno wypowiedź endokrynologa, że leczy się dopiero niedoczynność od TSH>10 i dla mnie to też ma sens
Nie bardzo ma sens. Jeśli ktoś się czuje ledwo żywy przy tsh 7 i tak samo czuje się ten co ma 100 to dlaczego nie mają być równie leczeni skoro czują się tak samo? Wszystko zależy od organizmu. Jeden będzie się czuł dobrze przy takim poziomie a drugi przy takim. Lekarz nie powinien odmawiać leczenia osobom bo wynik za niski. To nie egzamin, za niski sory nie przyjmiemy cię.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Enigvaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-03, 23:39   #1482
blue3
dead & alive

Cytat:
Napisane przez Enigvaa Pokaż wiadomość
Nie bardzo ma sens. Jeśli ktoś się czuje ledwo żywy przy tsh 7 i tak samo czuje się ten co ma 100 to dlaczego nie mają być równie leczeni skoro czują się tak samo? Wszystko zależy od organizmu. Jeden będzie się czuł dobrze przy takim poziomie a drugi przy takim. Lekarz nie powinien odmawiać leczenia osobom bo wynik za niski. To nie egzamin, za niski sory nie przyjmiemy cię.

Od 7 do 1 albo 2 daleka droga
Stary 2016-09-03, 23:41   #1483
Enigvaa
Zadomowienie

Cytat:
Od 7 do 1 albo 2 daleka droga
Ty mówisz o leczeniu od ponad 10 a nie ponad normę. Do tego się wypowiadałam.

Stary 2016-09-03, 23:44   #1484
blue3
dead & alive

Cytat:
Napisane przez Enigvaa Pokaż wiadomość
Ty mówisz o leczeniu od ponad 10 a nie ponad normę. Do tego się wypowiadałam.

Ja najbardziej obstaję przy leczeniu od normy laboratoryjnej tak jak podają wytyczne ATA, to że jeden lekarz podał sensowne argumenty nie przekonuje mnie do końca tak samo, jak argumenty lekarzy, którzy leczą TSH=2,5.
Stary 2016-09-03, 23:46   #1485
Enigvaa
Zadomowienie

Cytat:
Ja najbardziej obstaję przy leczeniu od normy laboratoryjnej tak jak podają wytyczne ATA, to że jeden lekarz podał sensowne argumenty nie przekonuje mnie do końca tak samo, jak argumenty lekarzy, którzy leczą TSH=2,5.
2,5 to przesada. Większość z nas walczy by mieć taki wynik.

Stary 2016-09-04, 12:38   #1486
Eunice9
Zakorzenienie

Po prostu trzeba zachować umiar, normy po coś są, gdyby mi lekarz kazał leczyć TSH 2 to bym go zmieniła, gdyby nie chciał leczyć TSH 7 to bym go poszukała innej opinii. Wiadomo, lekarze też nie wszyscy są idealni, trzeba trochę samemu się dowiedzieć, ale poczytanie o objawach niedoczynności, które tak naprawdę ma duża część ludzi, bo nie są za bardzo specyficzne, i oczekiwanie od lekarza przepisania hormonów przy wynikach w normie jest trochę śmieszne.
Oczywiście co innego w ciąży, dla ciąży normy są inne.

Tak z innej beczki, kiedyś dołączyłam do grupy wsparcia dla osób chorych na Hashimoto. Szybko z niej wyszłam, gdy poczytałam, co ludzie piszą, łącznie z rzeczami typu że to przeciwciała powodują złe samopoczucie i chcą je WYLECZYĆ xD
Stary 2016-09-04, 12:42   #1487
201704210903
Konto usunięte

Ja się gorzej czuje przy wyższych przeciwc - mam np bole kości w nogach

201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-04, 13:13   #1488
natalkaa7522
Zakorzenienie

dziewczyny miała któraś z Was problem z puchnięciem dloni?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2016-09-04, 13:24   #1489
Eunice9
Zakorzenienie

Cytat:
Ja się gorzej czuje przy wyższych przeciwc - mam np bole kości w nogach
Ale przeciwciała tak czy siak w organizmie będą, przy Hashimoto nie ma innej opcji, można je ew. trochę zmniejszyć zanim się pojawi niedocznność. Mi endokrynolog powiedział, że aTPO bada się tylko raz jeśli wyjdą powiększone, a potem już nie ma sensu, bo one nie znikną i nie ma żadnego znaczenia, czy jest 200 czy 300, nie da się ich usunąć przecież ani wyleczyć. Leczy się tylko skutki, czyli niedoczynność.
Bóle kości to może być początek reumatoidalnego zapalenia stawów, którego przy Hashi jest zwiększone prawdopodobieństwo.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-09-04, 13:45   #1490
201704210903
Konto usunięte

mam różna wielkość przeciwciał - już nie badam i wiem że przy tych powyżej 1000 źle się czuje
Może wtedy mam też wysokie te od rzs- nie wiem bo nie sprawdzam

Stary 2016-09-04, 18:05   #1491
Enigvaa
Zadomowienie

Eunice9
Na hashinotkach co chwila jakaś dieta cud się pojawia,która Cię wyleczy.

Stary 2016-09-04, 18:11   #1492
blue3
dead & alive

Ja wyszłam z tej grupy Hashimotek szybciej niż do niej weszłam. To są osoby dla których choroba jest dosłownie całym życiem, są wkręcone w te "uzdrawiające" diety, napary, utrzymywaniu TSH na poziomie max 1, czytając ich odpowiedzi miałam wrażenie, że to jakaś sekta.
Stary 2016-09-04, 18:30   #1493
Eunice9
Zakorzenienie

Cytat:
Ja wyszłam z tej grupy Hashimotek szybciej niż do niej weszłam. To są osoby dla których choroba jest dosłownie całym życiem, są wkręcone w te "uzdrawiające" diety, napary, utrzymywaniu TSH na poziomie max 1, czytając ich odpowiedzi miałam wrażenie, że to jakaś sekta.
Dokładnie, miałam takie samo wrażenie Ja zachorowałam, przyjęłam do wiadomości, stwierdziłam - o, no tak, w sumie spodziewałam się skoro cała moja rodzina od strony mamy ma niedoczynność - i żyłam sobie dalej (z tą różnicą, że teraz biorę Euthyrox i czasem chodzę do endokrynologa, a czym jest jedna tableteczka i jeden lekarz raz na parę miesięcy xD). Ale wystarczy iść do lekarza i posiedzieć w poczekalni - ludzie lubią rozmawiać o swoich chorobach (zresztą stąd ten wątek ) i w większości też mocno przesadzać.
Stary 2016-09-04, 18:35   #1494
blue3
dead & alive

Cytat:
Dokładnie, miałam takie samo wrażenie Ja zachorowałam, przyjęłam do wiadomości, stwierdziłam - o, no tak, w sumie spodziewałam się skoro cała moja rodzina od strony mamy ma niedoczynność - i żyłam sobie dalej (z tą różnicą, że teraz biorę Euthyrox i czasem chodzę do endokrynologa, a czym jest jedna tableteczka i jeden lekarz raz na parę miesięcy xD). Ale wystarczy iść do lekarza i posiedzieć w poczekalni - ludzie lubią rozmawiać o swoich chorobach (zresztą stąd ten wątek ) i w większości też mocno przesadzać.
Poza tym z niedoczynnością (i hashi) można prawie normalnie żyć. Nie trzeba zmieniać diety, wystarczy brać tę małą tabletkę i się regularnie kontrolować, a niektóre dziewczyny popadają w takie skrajności, że nie wiedziałam, że da się tak zakręcić na punkcie swojej choroby. Jeszcze jak zobaczyłam ile niektóre z nich biorą suplementów :O Pomyślałam, że następnym ich postem będzie "boli mnie żołądek, wątroba i trzustka. myślicie, że to od hashi?"
Stary 2016-09-04, 18:40   #1495
Enigvaa
Zadomowienie

Cytat:
Poza tym z niedoczynnością (i hashi) można prawie normalnie żyć. Nie trzeba zmieniać diety, wystarczy brać tę małą tabletkę i się regularnie kontrolować, a niektóre dziewczyny popadają w takie skrajności, że nie wiedziałam, że da się tak zakręcić na punkcie swojej choroby. Jeszcze jak zobaczyłam ile niektóre z nich biorą suplementów :O Pomyślałam, że następnym ich postem będzie "boli mnie żołądek, wątroba i trzustka. myślicie, że to od hashi?"
Ja znam taką sytuacje. Dziewczyna po wynikach stwiedziła (sama!) Że ma hashi. Przeszła na dietę, odrzuciła gluten i laktoze,kawe,alkohol itp. Dziewczyna 20 lat i zje coś innego to ją boli żołądek. Wyjałowiła sobie i już nawet kawy ani piwa nie wypije bo potem z bólu się zwija. . .

Stary 2016-09-04, 19:22   #1496
natalkaa7522
Zakorzenienie

Cytat:
Zależy czy to urojone jest i po prostu chca byc chore czy naprawdę sa Ja na przykład muszę zmienic dietę bo codzienna biegunka to nic fajnego. Mam tez niedobory witamin więc tez suple sa wskazane.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2016-09-04, 20:02   #1497
Eunice9
Zakorzenienie

Z tymi witaminami to chyba coś w tym jest, bo mi endokrynolog każe brać czasami selen, wit. A+E albo wit. D. To biorę Inni lekarze z kolei każą mi brać magnez i żelazo jak mam niedobory.
No ale np. dieta dla mnie to przesada. Mam Hashi, jem dość dużo glutenu, jem laktozę i żyję, a nawet mam się dobrze! Wiadomo, można sobie ograniczyć gluten czy laktozę, jeśli komuś to pomoże, ale bez przesady, bo nic by nie można jeść.
Stary 2016-09-05, 04:03   #1498
201704210903
Konto usunięte

Ja znowu myślę że zamiast jeść proszki to lepiej wprowadzić witaminy itd do diety
A laktozy nie jem bo mam potworne bóle brzucha i może te osoby z grupy też tak mają
Nietolerancja pojawiła się u mnie razem z hashi

---------- Dopisano o 05:02 ---------- Poprzedni post napisano o 05:01 ----------

Nie rozumiem czemu zdrowe odżywianie to przesada a branie prochów ok

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2[COLOR="Silver"]

Edytowane przez 201704210903
Czas edycji: 2016-09-05 o 04:49
Stary 2016-09-05, 08:12   #1499
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Ja znowu myślę że zamiast jeść proszki to lepiej wprowadzić witaminy itd do diety
A laktozy nie jem bo mam potworne bóle brzucha i może te osoby z grupy też tak mają
Nietolerancja pojawiła się u mnie razem z hashi

---------- Dopisano o 05:02 ---------- Poprzedni post napisano o 05:01 ----------

Nie rozumiem czemu zdrowe odżywianie to przesada a branie prochów ok

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2[COLOR="Silver"]
Zdrowe odzywianie okay. Mysle, ze dziewczyny mialy na mysli diete paleo i protokul autoimmunologiczny, na ktorym punkcie niektorzy maja szajbe... A te diety sa bardzo restrykcyjne powiedzialabym i ciezkie do wprowadzenia.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 08:14   #1500
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
Zdrowe odzywianie okay. Mysle, ze dziewczyny mialy na mysli diete paleo i protokul autoimmunologiczny, na ktorym punkcie niektorzy maja szajbe... A te diety sa bardzo restrykcyjne powiedzialabym i ciezkie do wprowadzenia.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Rozumiem- myślałam że chodzi o zdrowe odżywianie

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości