|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3991 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
|
|
|
|
#3992 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Pytanie: dlaczego prywatne firmy wykonują prywatnie badania na terenie szpitala zamiast zatrudnić własnych specjalistów i wynająć własne pomieszczenia? Czy szpital ma jakieś korzyści z wynajmowania pomieszczeń takim firmom, za które na przyklad może zakupić własny sprzęt? O onkologii można pisać historie z gatunku horrorów. Trochę znam sytuację z wolontariatów i nie tylko. Bo wychodzi na to, że część ludzi nie otrzyma pomocy lub otrzyma ją zbyt późno. Nie chciałabym być na miejscu lekarzy, którzy muszą podejmować takie decyzje.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3993 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Opisuję jedną z wielu rozmów prowadzonych z kardiologami, niektórzy podawali się za dziecięcego (w sieci szukałam na szybko kogokolwiek) a jednak "badanie może wyjść nieprawidłowe". To co mi w tamtym czasie czyli 6 lat temu google pokazywały odnośnie "kardiolog dziecięcy" to albo właśnie przychodnie na NFZ gdzie kolejki koszmarne, albo jak dzwoniłam to "tak małymi dziećmi się nie zajmujemy". I nie, nie wybrałam bo do tego lekarza NIE POJECHAŁAM więc może zacznij czytać ze zrozumieniem, zamiast pisać przytyki "dlaczego mnie to nie dziwi" - czekam na wyjaśnienie, DLACZEGO Cię nie dziwi. Cytat:
Zreszta jak ktoś czeka w kolejce do lekarza pół roku to wydaje mi się że pamięta o tej wizycie i mu zależy aby iśc do specjalisty. Zresztą przychodnie robia już tak, że najpierw trzeba przywieść skierowanie i z tym skierowaniem się zapisac do specjalisty (dzięki temu Zosia ze Szczecina nie zapisuje sie ot tak telefonicznie do lekarza który przyjmuje na Śląsku). To z jednej strony dobre rozwiązanie a z drugiej niezbyt. Bo gnać przez całą Polskę żeby dać świstek i się zapisać to trochę mija się z celem.
|
|
#3994 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
( NA pewno szpital na tym korzysta. A co do specjalistów to hmmm lekarz jest tani, bardzo tani to sprzęt jest upiornie drogi.) Wiem, natomiast że przepisy które niby miały chronić dobra państwowe posłużyły wylaniu dziecka z kąpielom. Na przykład nie ma możliwości przeprowadzania komercyjnych operacji w szpitalu: na zasadzie wynajęcia pustej sali na bloku operacyjnym, nie bo nie. Tak samo jak pacjent nie ma prawa dopłacić do droższego sprzętu czy podawanego leku. ---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3995 |
|
Zakorzenienie
|
Istnieje coś takiego jak KOLCE czyli centralna kolejka oczekujących ale chyba nie wszędzie jeszcze działa no i dotyczy zapisania na zabiegi lub leczenie specjalistyczne typu radioterapia.
Po zapisaniu się telefonicznie na wizytę u specjalisty, na badanie obrazowe mamy 14 dni na dostarczenie oryginału skierowania inaczej pacjenta skreśla się z kolejki, ponieważ istnieje podejrzenie, ze zapisał się w kilku placówkach. Jeżeli chodzi o onkologię to wszystko jest z terminami w porządku podczas diagnostyki co wymusza szybka ścieżka onkologiczna bo NFZ nie zapłaci za diagnostykę. Co do kontroli po leczeniu to już inna bajka ale nie jest tragicznie. Pacjenci nie zgłaszający się na wizytę. A człowiek siedzi i czeka bo może dojedzie, dzwoni i pyta czy dotrze. Nie bo coś tam, pociąg nie pojechał, wypadek był, zapomniał. A potem pretensje, ze kolejny termin za 2-3 m-ce bo on MUSI się skontrolować.
|
#3996 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mogę sie składać na pomoc dla chorych dzieci, godne zasiłki opiekuńcze dla ich rodziców, przedszkola, nawet kolonie dla dzieci z biednych rodzin, zeby chociaż na chwile z domu sie wyrwały, ale nie na luksusy jak wyjazd do Legolandu. Ostatnio byłam przez kilka dni w szpitalu, na śniadanie z wędlin tania mielonka (za to kaloryczna, wiec wszystko sie zgadza), marny obiad, zero warzyw, owoców, chociaż jest sezon. I na to nie ma, ale wywalanie 500 zł na Legolandy czy do rozpieprzenia przez rodziny z zawodu bezrobotne i biedne, zwykle pieniedzymi nie potrafiące dysponować, to jest. |
|
|
|
|
#3997 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3998 |
|
BAN stały
|
Ale przecież podróże są takie rozwijające! Zazdrościsz!
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3999 |
|
Zakorzenienie
|
Mam dwie znajome. Jedna jest zwyczajnym leniem, maz zarabia jakieś grosze, latami budowali dom, mieszkając w tym czasie w ścisku u jej rodziców. Maja troje dzieci, najmłodsze ma sześć lat, czyli powiedzmy od trzech co najmniej lat mogłaby ruszyć dupę i iść do roboty, tym bardziej, ze z dzieckiem miał kto zostawać, bo jej rodzice na emeryturze. Siedzi w domu, z uwagi na niski dochód dostaje 1500 zł na dzieci. Fajeczki oczywiście musza być. Tu sie naprawdę należy solidny kop w dupę i nakaz pracy.
Druga znajoma ma cieżko chore dziecko, z wada serca. Do pracy nie pójdzie, bo z takim dzieckiem nikt nie zostanie, ona zreszta sama bałaby sie zostawić małego z obca osoba. Dostaje zasiłek opiekuńczy, jakieś 1300 zł. Papierosów nie pali Gdzie tu jest sprawiedliwość?To jest po prostu program demoralizujący do reszty nasze społeczeństwo. |
|
|
|
#4000 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
|
|
|
#4001 |
|
Zakorzenienie
|
Naszego państwa nie stać na takie benefity.
Zreszta, z tego, co sie orientuje, w Wielkiej Brytanii tez za dobrych rezultatów taki socjal nie przyniósł, sa rodziny, gdzie od pokoleń ludzie nie pracują. Zaprawdę powiadam, kto nie zgromadzi za młodości jakiegoś majątku, ten na stare lata po śmietnikach grzebać będzie. |
|
|
|
#4002 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Nie ma szansy, by się z tego dodatku utrzymać.
|
|
|
#4003 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
A ile ten dodatek wynosi tak z ciekawosci?
|
#4004 |
|
wańka wstańka
|
£ 20.70 tygodniowo na pierwsze dziecko
£ 13.70 tygodniowo każde kolejne dziecko
|
|
#4005 |
|
Rozeznanie
|
No i tu jest różnica, bo nie dostajesz za 3 dzieci więcej niż wynosi najniższa krajowa, więc ten dodatek nie jest demoralizujący, bo pracować i tak musisz.
"W ramach występów artystycznych planuję zaprosić jakiegoś człowieka, co uprawia sport i wtedy on będzie uprawiał sport, a my będziemy z niego szydzić, jak to nie jest świetna zabawa, to nie wiem, co nią jest." -16kg - 5/8kg to go
|
|
|
|
#4006 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Jest, no nie ma co ukrywać. W UK benefity nie są małe (choć po ostatnich zmianach coś chyba też obniżyli) ale jednak w relacji do zarobków to nie jest tak, jak u nas, że zasiłek na jedno dziecko stanowi prawie 50% najniższej krajowej a na troje tę najniższą przewyższa. Tak było w UK przez jakiś czas, że z benefitów dało się spokojnie wyżyć, więc część ludzi nie paliła się do pracy. Jednak rząd Camerona w pewnej chwili chyba dostrzegł problem i uznał, że kraju nie stać na takie wydatki i poważnie ograniczył i zasiłki i benefity.
No ale Polska bogaty kraj. Nas stać. ---------- Dopisano o 10:13 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ---------- No dokładnie o to chodzi.
|
|
|
|
#4007 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie trzeba być wybitnym ekonomistą, by stwierdzić, że Polski nie stać na takie dary. Z czasem pewnie zaczną się kontrole, trzeba będzie zatrudnić więcej urzędników. |
|
|
|
|
#4008 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ktoś kto nie pracuje nie powinien mieć pieniędzy ani na nowy telefon, ani na legoland. Dziecko może wyjechać na kolonie ze szkoły, ale jego mamusia żeby sobie latać samolocikiem i pooglądać klocuszki, to niech zasuwa i już. Nie wspominając, że tą kasę można by zainwestować w rozwój firm na terenach z najwyższym bezrobociem, żeby rodzice mogli sami sobie zarobić to 500 razy kilka. Ale to by poklasku i głosów za 3 lata pewnie nie przyniosło aż tak dużo.
"W ramach występów artystycznych planuję zaprosić jakiegoś człowieka, co uprawia sport i wtedy on będzie uprawiał sport, a my będziemy z niego szydzić, jak to nie jest świetna zabawa, to nie wiem, co nią jest." -16kg - 5/8kg to go
|
|
|
|
|
#4009 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4010 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
To powiedz mi bo sie na pewno orientujesz. Ja wiem ze sa jeszcze jakies dodatki do mieszkania/domu. A czy cos jeszcze? Co tym rodzinom pozwala na takie zycie ze nikt tam nie pracuje? Co to za zasilki i jakiej wysokości?
|
#4011 |
|
Zakorzenienie
|
Słyszałam, ze wielu przedsiębiorców polskim zwyczajem wykazuje stratę i chociaż nowe auto pod domem stoi, to juz pobierają 500 plus na pierwsze dziecko, bo przecież bieda w domu.
|
|
|
|
#4012 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4013 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#4014 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- No na socjalne to u mnie na uczelni - oprócz oczywiście najbardziej potrzebujących - dziwnym trafem załapywali się ludzie mieszkający w ładnych, jednorodzinnych domach, gdzie mama w urzędzie, ojciec inżynier i tym podobne. Biedy tam na 100% nie było. Ja z wielodzietnej rodziny, ale liczyłam uczciwie i zawsze (nieraz dosłownie) o kilka złotych przekraczało. |
|
|
|
|
#4015 |
|
Zakorzenienie
|
Mój kolega pracuje w małym sadzie rejonowym. Kiedyś na święta dawali dla rodzin bilety do kina. Zadzwoniła pani sędzia (bo przecież nie woźna zarabiająca najniższa krajowa) z pytaniem czy dziecko konkubenta tez dostanie darmowy bilet
![]() Nie ma wstydu. |
|
|
|
#4016 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4017 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4018 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Na dziecko można dostać wspomniany child benefit, prócz tego tzw. child tax credit (w sytuacji, gdy człowiek pracuje i spełnia dodatkowe kryteria- dochód nie może przekraczać określonej kwoty, a ilość godzin pracy/ tygodniowo (to dokładnie ile zależy od doatkowych czynników: czy dochód dotyczy samotnego rodzica, dwojga rodziców itd.) Przeliczane jest to rocznie po przedstawieniu rozliczenia podatkowego. CH- nie jest wliczany do dochodu, ChTax jest wliczany do dochodu np. przy wyliczaniu zasiłku mieszkaniowego. Jesli chodzi o zasiłek mieszkaniowy to nie ma ustalonej stawki (jest ona zalezna od regionu). Zasiłek jest wyliczany mdzy innymi bazując na dochodzie, ale również potrzebach mieszkaniowych rodziny. Dla przykładu: jesli wg systemu ktos mieszka w domu 3 sypialnianym (3 bedroom) a przysługują mu wg kryteriów tylko dwie sypialnie, to dostanie zasiłek na te dwie sypialnie (więc cały czynsz za 3 bed nie jest brany pod uwagę). Dla przykładu maksymalny dodatek mieszkaniowy w miescie M. dla domu/mieszkania dwusypialnianego to ÂŁ157.56 tygodniowo. Wynajęcie mieszkania w tym miescie (dwie sypialnie) to w tym momencie t to czynsz pomiedzy: ÂŁ160./ tygodniow (w kiepskiej lokalizacji, w niezbyt stanie), i ÂŁ254/ tygoniowo w wysokim standarcie. Zasiłek mieszkaniowy nie musi pokrywac całego czynszu. Dodatkowo każdy ma obowiiazek płacić podatek mieszkaniowy, który ma rózne stawki w obrębie danego miasta. Również można uzyskać benefit na ten zasiłek (czyli zwolnienie z całkowite/ częściowe z podatku). Zwolnienie zalezy od np. dochodu, tego czy osoba płacąca nie studiuje (studentom nalezy się zniżka), ile osób dorosłych jest w domu (osoby samotne uzyskują 25% zniżki o ile nic się nie zmieniło). Prócz tego można pobierać zasiłek dla bezrobotnych (istnieją dwa rodzaje- jeden w oparciu na ilość odprowadzonych składek, drugi ze względu na niski dochód). Stawki wygladają tak osoby mdzy 18-24 rokiem zyciaÂŁ57.90 osoby powyżej 25 roku życia ÂŁ73.10 para (powyżej 18 roku życia) ÂŁ114.85 tygodniowo. Czas możliwości otrzymywania zasiłku nie jest stały tj. zalezy m.in od tego czy jest składkowy czy związany z niskim dochodem Poza tym istnieją zasiłki dla osób, które nie mogą pracować (krótkoterminowolub długoterminowo stawki są rózne ) z powodów zdrowotnych. tu sa stawki szczegółowe https://www.gov.uk/employment-suppor...what-youll-get kolejnym zasiłkiem jest zasiłek dla osób z niskim dochodem income support Zasiłów jak income support/ zasiłek dla bezrobotnych/ czy dla osób nie mogących pracować nie można łączyć- wszystkie trzy liczą się jako dochód. Poza tym istnieje zasiłek dla osób niepełnosprawnych (inne stawki dla osób dorosłych i dzieci) i opiekunów (odrębne kryteria, nie można przekraczać określonego dochodu). Przy wyliczaniu zasiłku dla osób niepełnosprawnych ich dochód nie jest brany pod uwagę . Zasiłek ten ma różne komponenty. W przypadku dzieci (które nadal rozpatrywane są wg starego systemu) komponent opiekuńczy niski 21.80 tygodniowo średni 55.10 tygodniowo wysoki 82.30 związany przemieszczaniem się tzw mobility niski 21.80 tygodniowo wysoki 57.45 w przypadku dorosłych opiekuńcze 55.10 82.30 mobility 21.80 57.45 Zasiłek opiekuńczy (dla opiekuna) 62.10 tygodniowo (po spełnieniu kryteriów. Zaznaczę tylko, że niektóre z powyższych zasiłków jest trudno uzyskać, tj. kryteria są mocno wyśrubowane. to tak w skrócie. Jesli chodzi o zasiłki, które pozwalają rodzinom na w miarę spokojne zycie to zwykle właśnie zasiłek mieszkaniowy, zniżki podatkowe. Nie jest to życie na wysokim poziomie, ale spokojne jak na osoby, które nie pracują. Jakiś czas temu wprowadzono zasadę, że pewne benefity przestają przysługiwać, gdy dziecko osiąga wiek szkolny (matka powinna szukać pracy), wiele z nich zachodzi w ciąże itd. Dodatkowo jest mnóstwo organizacji pomocowych, z których można korzystać jak ktoś zna system (a często takie rodziny system znają świetnie). Inna sprawa, że mam wielu znajomych Brytyjczyków, którzy stronią od życia na benefitach nawet w kryzysowych sytuacjach. W pracy mam kontakt z ludźmi, którzy żyją z benefitów przez lata. Najczęściej jest to związane z ich stanem zdrowia.
|
|
|
#4019 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Raczej nikt normalny nie będzie latał co chwila po skierowanie i wysyłał do różnych przychodni.
|
|
#4020 |
|
Konto usunięte
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:36.

Gdzie tu jest sprawiedliwość?