Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-03, 22:05   #3991
201803120844
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
.
Gdybyśmy byli krajem cywilizowanym to pacjent miałby nie tylko prawa ale i obowiązki, na przykład przychodzenie na wizyty.

U nas pokutuje przekonanie, że to nas powinno się szanować , my innych i ich czas niekoniecznie.
201803120844 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-03, 22:21   #3992
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
To nie jest szpitalny sprzęt. Przepisy zabraniają wykonywania komercyjnych usług na państwowym sprzęcie, a że komercyjne badania przynoszą zysk... to sprzęt nie jest szpitalny ale prywatny i firma wykonuje na ternie szpitala usługi z zakresu badań obrazowych. Taa daaam.
Podobnie jest chyba z laboratoriami.

A system jest niewydolny, no na przykład onkologia. Przychodzi pacjent i się awanturuje że musi teraz, bo umiera- cóż ma rację ale w takim razie co zrobić? Przyjąć go i rozpocząć jego leczenie wyrzucając w ten sposób kogoś innego z kolejki? Czy przełożyć jego termin?
Tak samo np. z endoprotezami- oddział ma kontrakt na 10 protez rocznie i NIE MA PRAWA zrobić więcej.

.
Dzięki za sprostowanie i wyprowadzenie z błędu.
Pytanie: dlaczego prywatne firmy wykonują prywatnie badania na terenie szpitala zamiast zatrudnić własnych specjalistów i wynająć własne pomieszczenia? Czy szpital ma jakieś korzyści z wynajmowania pomieszczeń takim firmom, za które na przyklad może zakupić własny sprzęt?

O onkologii można pisać historie z gatunku horrorów. Trochę znam sytuację z wolontariatów i nie tylko. Bo wychodzi na to, że część ludzi nie otrzyma pomocy lub otrzyma ją zbyt późno. Nie chciałabym być na miejscu lekarzy, którzy muszą podejmować takie decyzje.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-03, 22:23   #3993
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108
Talking Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III

Cytat:
Napisane przez blue3 Pokaż wiadomość
No jaja Renatko, w wojewodztwie pewnie sa dziesiatki lekarzy, ktorzy przyjmuja prywatnie, a ty wybralas niepewnego, ktory nie specjalizuje sie w dzieciach. Dlaczego mnie to nie dziwi?

Nie placimy tych skladek az tak duzo, zeby pokryc leczenie calego kraju i pytac "no gdzie som pieniondze?!" Wystarczy zalogowac sie na swoj profil zip i zobaczyc ile kosztuje wizyta u specjalisty, poszczegolne badania i krotkotrwala podstawowa hospitalizacja, nie wspominam nawet o rozszerzonej diagnostyce i dlugotrwalym leczeniu ludzi przewlekle chorych.
Dlaczego Cię to nie dziwi?
Opisuję jedną z wielu rozmów prowadzonych z kardiologami, niektórzy podawali się za dziecięcego (w sieci szukałam na szybko kogokolwiek) a jednak "badanie może wyjść nieprawidłowe".
To co mi w tamtym czasie czyli 6 lat temu google pokazywały odnośnie "kardiolog dziecięcy" to albo właśnie przychodnie na NFZ gdzie kolejki koszmarne, albo jak dzwoniłam to "tak małymi dziećmi się nie zajmujemy".

I nie, nie wybrałam bo do tego lekarza NIE POJECHAŁAM więc może zacznij czytać ze zrozumieniem, zamiast pisać przytyki "dlaczego mnie to nie dziwi" - czekam na wyjaśnienie, DLACZEGO Cię nie dziwi.

Cytat:
Kolejki tworza glownie osoby, ktore sie zapisuja na zapas i nie przychodza, bo zapominaja o wizytach, umowily sie w kilku miejscach albo zwyczajnie nie mialy ochoty przyjsc w tym dniu.
Potrzebowalam pilnie skorzystac z pomocy mojej lekarki, zadzwonilam do gabinetu, zeby zapytac o wizyte prywatna, powiedziala, zebym przyszla normalnie pod koniec godzin przyjec, bo co tydzien okolo dziesieciu osob nie przychodzi na wizyte. Dziesieciu z umowionych trzydziestu, gdyby te osoby zadzwonily, ze nie przyjda mogloby skorzystac prawie 30% pacjentow wiecej.
Tak oczywiście już widzę jak lekarz dajmy na to kardiolog, widzi że osoby nie przyszły i prędko dzwoni do osób "rezerwowych" że jednak mają przyjść. Bo zadzwoniły w dniu wizyty że jednak nie mogą.

Zreszta jak ktoś czeka w kolejce do lekarza pół roku to wydaje mi się że pamięta o tej wizycie i mu zależy aby iśc do specjalisty.

Zresztą przychodnie robia już tak, że najpierw trzeba przywieść skierowanie i z tym skierowaniem się zapisac do specjalisty (dzięki temu Zosia ze Szczecina nie zapisuje sie ot tak telefonicznie do lekarza który przyjmuje na Śląsku). To z jednej strony dobre rozwiązanie a z drugiej niezbyt. Bo gnać przez całą Polskę żeby dać świstek i się zapisać to trochę mija się z celem.
Stary 2016-09-03, 22:38   #3994
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Dzięki za sprostowanie i wyprowadzenie z błędu.
Pytanie: dlaczego prywatne firmy wykonują prywatnie badania na terenie szpitala zamiast zatrudnić własnych specjalistów i wynająć własne pomieszczenia? Czy szpital ma jakieś korzyści z wynajmowania pomieszczeń takim firmom, za które na przyklad może zakupić własny sprzęt?

O onkologii można pisać historie z gatunku horrorów. Trochę znam sytuację z wolontariatów i nie tylko. Bo wychodzi na to, że część ludzi nie otrzyma pomocy lub otrzyma ją zbyt późno. Nie chciałabym być na miejscu lekarzy, którzy muszą podejmować takie decyzje.
Nie wiem co może z prawnego punktu widzenia.
( NA pewno szpital na tym korzysta.
A co do specjalistów to hmmm lekarz jest tani, bardzo tani to sprzęt jest upiornie drogi.)

Wiem, natomiast że przepisy które niby miały chronić dobra państwowe posłużyły wylaniu dziecka z kąpielom. Na przykład nie ma możliwości przeprowadzania komercyjnych operacji w szpitalu: na zasadzie wynajęcia pustej sali na bloku operacyjnym, nie bo nie.
Tak samo jak pacjent nie ma prawa dopłacić do droższego sprzętu czy podawanego leku.

---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ----------

Cytat:
Napisane przez Renatka_2108 Pokaż wiadomość
Tak oczywiście już widzę jak lekarz dajmy na to kardiolog, widzi że osoby nie przyszły i prędko dzwoni do osób "rezerwowych" że jednak mają przyjść. Bo zadzwoniły w dniu wizyty że jednak nie mogą.

Nie, ale jak pacjent odwoła wizytę dzień przed to się dzwoni do następnych w kolejce.

Zreszta jak ktoś czeka w kolejce do lekarza pół roku to wydaje mi się że pamięta o tej wizycie i mu zależy aby iśc do specjalisty.

No jednak nie.

Zresztą przychodnie robia już tak, że najpierw trzeba przywieść skierowanie i z tym skierowaniem się zapisac do specjalisty (dzięki temu Zosia ze Szczecina nie zapisuje sie ot tak telefonicznie do lekarza który przyjmuje na Śląsku). To z jednej strony dobre rozwiązanie a z drugiej niezbyt. Bo gnać przez całą Polskę żeby dać świstek i się zapisać to trochę mija się z celem.
Nie mija.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-03, 22:44   #3995
jo@n@
Zakorzenienie

GG do jo@n@

Istnieje coś takiego jak KOLCE czyli centralna kolejka oczekujących ale chyba nie wszędzie jeszcze działa no i dotyczy zapisania na zabiegi lub leczenie specjalistyczne typu radioterapia.

Po zapisaniu się telefonicznie na wizytę u specjalisty, na badanie obrazowe mamy 14 dni na dostarczenie oryginału skierowania inaczej pacjenta skreśla się z kolejki, ponieważ istnieje podejrzenie, ze zapisał się w kilku placówkach.

Jeżeli chodzi o onkologię to wszystko jest z terminami w porządku podczas diagnostyki co wymusza szybka ścieżka onkologiczna bo NFZ nie zapłaci za diagnostykę. Co do kontroli po leczeniu to już inna bajka ale nie jest tragicznie.

Pacjenci nie zgłaszający się na wizytę. A człowiek siedzi i czeka bo może dojedzie, dzwoni i pyta czy dotrze. Nie bo coś tam, pociąg nie pojechał, wypadek był, zapomniał. A potem pretensje, ze kolejny termin za 2-3 m-ce bo on MUSI się skontrolować.

If you're out on the road
Feeling lonely and so cold
All you have to do is call my name
And I'll be there on the next train

jo@n@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-04, 08:17   #3996
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sunshinebutterfly Pokaż wiadomość
Tak Was czytam i trochę oczom nie wierzę. Z boku wygląda to tak jakbyście komuś zazdrościły tego Legolandu
Sama nie popieram jakoś bardzo tej akcji 500 +, ale jeśli dzięki temu jakaś rodzina miałaby pojechać raz na rok na krótkie wakacje do Danii czy gdzieś indziej to tylko im na zdrowie. Przynajmniej dzieci zobaczą trochę świata.
Szukanie dziury w całym i komentarze , że ktoś nie powinien jeździć za granicę, bo samemu się jeździ do Borow Tucholskich są trochę nie na miejscu.
Ja nie mam ochoty pracować na to, zeby czyjeś dzieci Legoland zobaczyły. Na to powinni pracować rodzice tych dzieci.
Ja mogę sie składać na pomoc dla chorych dzieci, godne zasiłki opiekuńcze dla ich rodziców, przedszkola, nawet kolonie dla dzieci z biednych rodzin, zeby chociaż na chwile z domu sie wyrwały, ale nie na luksusy jak wyjazd do Legolandu.

Ostatnio byłam przez kilka dni w szpitalu, na śniadanie z wędlin tania mielonka (za to kaloryczna, wiec wszystko sie zgadza), marny obiad, zero warzyw, owoców, chociaż jest sezon. I na to nie ma, ale wywalanie 500 zł na Legolandy czy do rozpieprzenia przez rodziny z zawodu bezrobotne i biedne, zwykle pieniedzymi nie potrafiące dysponować, to jest.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-04, 08:38   #3997
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Ja nie mam ochoty pracować na to, zeby czyjeś dzieci Legoland zobaczyły. Na to powinni pracować rodzice tych dzieci.
Ja mogę sie składać na pomoc dla chorych dzieci, godne zasiłki opiekuńcze dla ich rodziców, przedszkola, nawet kolonie dla dzieci z biednych rodzin, zeby chociaż na chwile z domu sie wyrwały, ale nie na luksusy jak wyjazd do Legolandu.

Ostatnio byłam przez kilka dni w szpitalu, na śniadanie z wędlin tania mielonka (za to kaloryczna, wiec wszystko sie zgadza), marny obiad, zero warzyw, owoców, chociaż jest sezon. I na to nie ma, ale wywalanie 500 zł na Legolandy czy do rozpieprzenia przez rodziny z zawodu bezrobotne i biedne, zwykle pieniedzymi nie potrafiące dysponować, to jest.
A mnie najbardziej wkurza, że za moje podatki pisiory robią sobie "pijar" i kupują przyszły elektorat. Ten program jest tak bezsensowny, że nóz się w kieszeni otwiera bo pomoc, zamiast trafiać do naprawdę potrzebujących jest trwoniona. Ja serio chętnie będę się składać na pomoc dla dzieci chorych, dla ich rodziców, którzy musza być z tym dzieckiem 24/24 bo to dziecko nie dość, że chore to dlaczego ma jeszcze mu czegoś brakować? Chętnie złożę się też na pomoc dla ludzi niezdolnych do pracy i dla ludzi starych. Ale naprawdę nie widzę sensu, by skladać się na dzieci ludzi, którzy są zdrowi, zdolni do pracy bo oni są w stanie zapracować na byt swojej rodziny, ograniczyć dzietność tylko im się nie chce.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2016-09-04, 08:48   #3998
Ingrid80
BAN stały

Ale przecież podróże są takie rozwijające! Zazdrościsz!

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-04, 08:53   #3999
_vixen_
Zakorzenienie

Mam dwie znajome. Jedna jest zwyczajnym leniem, maz zarabia jakieś grosze, latami budowali dom, mieszkając w tym czasie w ścisku u jej rodziców. Maja troje dzieci, najmłodsze ma sześć lat, czyli powiedzmy od trzech co najmniej lat mogłaby ruszyć dupę i iść do roboty, tym bardziej, ze z dzieckiem miał kto zostawać, bo jej rodzice na emeryturze. Siedzi w domu, z uwagi na niski dochód dostaje 1500 zł na dzieci. Fajeczki oczywiście musza być. Tu sie naprawdę należy solidny kop w dupę i nakaz pracy.

Druga znajoma ma cieżko chore dziecko, z wada serca. Do pracy nie pójdzie, bo z takim dzieckiem nikt nie zostanie, ona zreszta sama bałaby sie zostawić małego z obca osoba. Dostaje zasiłek opiekuńczy, jakieś 1300 zł. Papierosów nie pali Gdzie tu jest sprawiedliwość?

To jest po prostu program demoralizujący do reszty nasze społeczeństwo.
Stary 2016-09-04, 08:54   #4000
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
A mnie najbardziej wkurza, że za moje podatki pisiory robią sobie "pijar" i kupują przyszły elektorat. Ten program jest tak bezsensowny, że nóz się w kieszeni otwiera bo pomoc, zamiast trafiać do naprawdę potrzebujących jest trwoniona. Ja serio chętnie będę się składać na pomoc dla dzieci chorych, dla ich rodziców, którzy musza być z tym dzieckiem 24/24 bo to dziecko nie dość, że chore to dlaczego ma jeszcze mu czegoś brakować? Chętnie złożę się też na pomoc dla ludzi niezdolnych do pracy i dla ludzi starych. Ale naprawdę nie widzę sensu, by skladać się na dzieci ludzi, którzy są zdrowi, zdolni do pracy bo oni są w stanie zapracować na byt swojej rodziny, ograniczyć dzietność tylko im się nie chce.
czy500+ to nie jest (lekko wykoślawioną) angielskiego child benefit ?
Stary 2016-09-04, 09:25   #4001
_vixen_
Zakorzenienie

Naszego państwa nie stać na takie benefity.
Zreszta, z tego, co sie orientuje, w Wielkiej Brytanii tez za dobrych rezultatów taki socjal nie przyniósł, sa rodziny, gdzie od pokoleń ludzie nie pracują.

Zaprawdę powiadam, kto nie zgromadzi za młodości jakiegoś majątku, ten na stare lata po śmietnikach grzebać będzie.
Stary 2016-09-04, 09:31   #4002
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Naszego państwa nie stać na takie benefity.
Zreszta, z tego, co sie orientuje, w Wielkiej Brytanii tez za dobrych rezultatów taki socjal nie przyniósł, sa rodziny, gdzie od pokoleń ludzie nie pracują.

Zaprawdę powiadam, kto nie zgromadzi za młodości jakiegoś majątku, ten na stare lata po śmietnikach grzebać będzie.
Akurat chb nie robi żadnych szkód. Jest dodatek (prawie) dla wszystkich i pracujących.
Nie ma szansy, by się z tego dodatku utrzymać.
Stary 2016-09-04, 09:38   #4003
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Akurat chb nie robi żadnych szkód. Jest dodatek (prawie) dla wszystkich i pracujących.
Nie ma szansy, by się z tego dodatku utrzymać.
A ile ten dodatek wynosi tak z ciekawosci?

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-04, 09:58   #4004
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
A ile ten dodatek wynosi tak z ciekawosci?
£ 20.70 tygodniowo na pierwsze dziecko
£ 13.70 tygodniowo każde kolejne dziecko
Stary 2016-09-04, 10:11   #4005
Koci Pazur
Rozeznanie

Cytat:
No i tu jest różnica, bo nie dostajesz za 3 dzieci więcej niż wynosi najniższa krajowa, więc ten dodatek nie jest demoralizujący, bo pracować i tak musisz.
"W ramach występów artystycznych planuję zaprosić jakiegoś człowieka, co uprawia sport i wtedy on będzie uprawiał sport, a my będziemy z niego szydzić, jak to nie jest świetna zabawa, to nie wiem, co nią jest."

-16kg - 5/8kg to go
Koci Pazur jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-04, 10:15   #4006
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
czy500+ to nie jest (lekko wykoślawioną) angielskiego child benefit ?
Jest, no nie ma co ukrywać. W UK benefity nie są małe (choć po ostatnich zmianach coś chyba też obniżyli) ale jednak w relacji do zarobków to nie jest tak, jak u nas, że zasiłek na jedno dziecko stanowi prawie 50% najniższej krajowej a na troje tę najniższą przewyższa. Tak było w UK przez jakiś czas, że z benefitów dało się spokojnie wyżyć, więc część ludzi nie paliła się do pracy. Jednak rząd Camerona w pewnej chwili chyba dostrzegł problem i uznał, że kraju nie stać na takie wydatki i poważnie ograniczył i zasiłki i benefity.

No ale Polska bogaty kraj. Nas stać.

---------- Dopisano o 10:13 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ----------

Cytat:
ÂŁ 20.70 tygodniowo na pierwsze dziecko
ÂŁ 13.70 tygodniowo każde kolejne dziecko
Sama odpowiedziałaś na pytanie, na czym polega róznica pomiędzy polskimi a brytyjskimi benefitami.

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Koci Pazur Pokaż wiadomość
No i tu jest różnica, bo nie dostajesz za 3 dzieci więcej niż wynosi najniższa krajowa, więc ten dodatek nie jest demoralizujący, bo pracować i tak musisz.
No dokładnie o to chodzi.

No pasaran!
Stary 2016-09-04, 11:12   #4007
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Ale przecież podróże są takie rozwijające! Zazdrościsz!

Też nie jestem za tym rozdawaniem 500+. Dostają je też rodziny zamożne, ale moim zdaniem lepiej, żeby wydać na podróż niż na nowy telefon co 2 miesiące. Chyba większość się zgadza z tym, że dla wielu rodzin ten dodatek jest niepotrzebny, dla innych demoralizujący, no forma jego też niedobra(do ręki pieniądze).
Nie trzeba być wybitnym ekonomistą, by stwierdzić, że Polski nie stać na takie dary. Z czasem pewnie zaczną się kontrole, trzeba będzie zatrudnić więcej urzędników.
Stary 2016-09-04, 11:24   #4008
Koci Pazur
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez monikam Pokaż wiadomość
Też nie jestem za tym rozdawaniem 500+. Dostają je też rodziny zamożne, ale moim zdaniem lepiej, żeby wydać na podróż niż na nowy telefon co 2 miesiące. Chyba większość się zgadza z tym, że dla wielu rodzin ten dodatek jest niepotrzebny, dla innych demoralizujący, no forma jego też niedobra(do ręki pieniądze).
Nie trzeba być wybitnym ekonomistą, by stwierdzić, że Polski nie stać na takie dary. Z czasem pewnie zaczną się kontrole, trzeba będzie zatrudnić więcej urzędników.
Nie wiem czy lepiej, czy nie lepiej. Dla mnie ludzie ze swoimi pieniędzmi mogą robić co im się podoba. Ale państwo nie powinno im tych pieniędzy dawać i tyle. Mówię to ja, fanka podatków i mądrego wydawania pieniędzy z nich pochodzących. Zgadzam się bez mrugnięcia okiem, żeby moje podatki szły na cele, z których nie korzystam (żłobki, przedszkola, szkoły, pomoc osobą niepełnosprawnym i ich opiekunom darmowe leki dla osób starszych, świetlice i nie wiem co tam jeszcze), ale rośnie we mnie bunt, kiedy mam komuś sponsorować wygodne życie, tylko dlatego, że sobie wyprodukował kilkoro dzieci.

Ktoś kto nie pracuje nie powinien mieć pieniędzy ani na nowy telefon, ani na legoland. Dziecko może wyjechać na kolonie ze szkoły, ale jego mamusia żeby sobie latać samolocikiem i pooglądać klocuszki, to niech zasuwa i już.

Nie wspominając, że tą kasę można by zainwestować w rozwój firm na terenach z najwyższym bezrobociem, żeby rodzice mogli sami sobie zarobić to 500 razy kilka. Ale to by poklasku i głosów za 3 lata pewnie nie przyniosło aż tak dużo.
"W ramach występów artystycznych planuję zaprosić jakiegoś człowieka, co uprawia sport i wtedy on będzie uprawiał sport, a my będziemy z niego szydzić, jak to nie jest świetna zabawa, to nie wiem, co nią jest."

-16kg - 5/8kg to go
Koci Pazur jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-04, 11:37   #4009
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-04, 11:38   #4010
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
To powiedz mi bo sie na pewno orientujesz. Ja wiem ze sa jeszcze jakies dodatki do mieszkania/domu. A czy cos jeszcze? Co tym rodzinom pozwala na takie zycie ze nikt tam nie pracuje? Co to za zasilki i jakiej wysokości?

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-04, 11:39   #4011
_vixen_
Zakorzenienie

Słyszałam, ze wielu przedsiębiorców polskim zwyczajem wykazuje stratę i chociaż nowe auto pod domem stoi, to juz pobierają 500 plus na pierwsze dziecko, bo przecież bieda w domu.
Stary 2016-09-04, 11:45   #4012
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Stary 2016-09-04, 11:48   #4013
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Nie placimy tych skladek az tak duzo, zeby pokryc leczenie calego kraju i pytac "no gdzie som pieniondze?!" Wystarczy zalogowac sie na swoj profil zip i zobaczyc ile kosztuje wizyta u specjalisty, poszczegolne badania i krotkotrwala podstawowa hospitalizacja, nie wspominam nawet o rozszerzonej diagnostyce i dlugotrwalym leczeniu ludzi przewlekle chorych.
Dokładnie. Moja córka otrzymuje drogi, refundowany lek i moje składki tylko w niewielkiej części pokrywają te koszty. Jedna noc w szpitalu potrafi kosztowac np 600zł kilkudniowy pobyt to już 3-4tys.

Cytat:
Napisane przez Renatka_2108 Pokaż wiadomość
Skierowanie mozna wysłac pocztą i tylko telefonicznie umówić termin wizyty.

Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-04, 12:13   #4014
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Słyszałam, ze wielu przedsiębiorców polskim zwyczajem wykazuje stratę i chociaż nowe auto pod domem stoi, to juz pobierają 500 plus na pierwsze dziecko, bo przecież bieda w domu.
Rekord braku przyzwoitości w tym względzie próbował pobić osobnik z mojej pracy, który oprócz etatu ma prywatną, całkiem sporą firmę. Dzieciaki miały dostawać paczki świąteczne i liczyło się kryterium dochodowe. On sobie wpisał jakąś małą kwotę (odliczone jakieś straty, coś tam jeszcze i wyszło, że przez kilka miesięcy miał z firmy niski dochód). Ostatecznie dostał opier... w kadrach, żeby przestał walić ściemę, bo są osoby w naprawdę trudnej sytuacji. Posłuchał i wypisał większą kwotę.

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
No na socjalne to u mnie na uczelni - oprócz oczywiście najbardziej potrzebujących - dziwnym trafem załapywali się ludzie mieszkający w ładnych, jednorodzinnych domach, gdzie mama w urzędzie, ojciec inżynier i tym podobne. Biedy tam na 100% nie było. Ja z wielodzietnej rodziny, ale liczyłam uczciwie i zawsze (nieraz dosłownie) o kilka złotych przekraczało.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-04, 12:15   #4015
_vixen_
Zakorzenienie

Mój kolega pracuje w małym sadzie rejonowym. Kiedyś na święta dawali dla rodzin bilety do kina. Zadzwoniła pani sędzia (bo przecież nie woźna zarabiająca najniższa krajowa) z pytaniem czy dziecko konkubenta tez dostanie darmowy bilet
Nie ma wstydu.
Stary 2016-09-04, 12:46   #4016
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Koci Pazur Pokaż wiadomość
.Ale państwo nie powinno im tych pieniędzy dawać i tyle. Mówię to ja, fanka podatków i mądrego wydawania pieniędzy z nich pochodzących.
Oczywiście, że nie powinno, ale jak daje?

---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ----------

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Rekord braku przyzwoitości w tym względzie próbował pobić osobnik z mojej pracy, który oprócz etatu ma prywatną, całkiem sporą firmę. Dzieciaki miały dostawać paczki świąteczne i liczyło się kryterium dochodowe. On sobie wpisał jakąś małą kwotę (odliczone jakieś straty, coś tam jeszcze i wyszło, że przez kilka miesięcy miał z firmy niski dochód). Ostatecznie dostał opier... w kadrach, żeby przestał walić ściemę, bo są osoby w naprawdę trudnej sytuacji. Posłuchał i wypisał większą kwotę.

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

No na socjalne to u mnie na uczelni - oprócz oczywiście najbardziej potrzebujących - dziwnym trafem załapywali się ludzie mieszkający w ładnych, jednorodzinnych domach, gdzie mama w urzędzie, ojciec inżynier i tym podobne. Biedy tam na 100% nie było. Ja z wielodzietnej rodziny, ale liczyłam uczciwie i zawsze (nieraz dosłownie) o kilka złotych przekraczało.
To są polskie standardy kombinowania.
Stary 2016-09-04, 12:49   #4017
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Stary 2016-09-04, 13:03   #4018
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
To powiedz mi bo sie na pewno orientujesz. Ja wiem ze sa jeszcze jakies dodatki do mieszkania/domu. A czy cos jeszcze? Co tym rodzinom pozwala na takie zycie ze nikt tam nie pracuje? Co to za zasilki i jakiej wysokości?

Na dziecko można dostać wspomniany child benefit, prócz tego tzw. child tax credit (w sytuacji, gdy człowiek pracuje i spełnia dodatkowe kryteria- dochód nie może przekraczać określonej kwoty, a ilość godzin pracy/ tygodniowo (to dokładnie ile zależy od doatkowych czynników: czy dochód dotyczy samotnego rodzica, dwojga rodziców itd.) Przeliczane jest to rocznie po przedstawieniu rozliczenia podatkowego.

CH- nie jest wliczany do dochodu, ChTax jest wliczany do dochodu np. przy wyliczaniu zasiłku mieszkaniowego.
Jesli chodzi o zasiłek mieszkaniowy to nie ma ustalonej stawki (jest ona zalezna od regionu). Zasiłek jest wyliczany mdzy innymi bazując na dochodzie, ale również potrzebach mieszkaniowych rodziny.
Dla przykładu: jesli wg systemu ktos mieszka w domu 3 sypialnianym (3 bedroom) a przysługują mu wg kryteriów tylko dwie sypialnie, to dostanie zasiłek na te dwie sypialnie (więc cały czynsz za 3 bed nie jest brany pod uwagę).

Dla przykładu maksymalny dodatek mieszkaniowy w miescie M. dla domu/mieszkania dwusypialnianego to ÂŁ157.56 tygodniowo.
Wynajęcie mieszkania w tym miescie (dwie sypialnie) to w tym momencie t to czynsz pomiedzy: ÂŁ160./ tygodniow (w kiepskiej lokalizacji, w niezbyt stanie), i ÂŁ254/ tygoniowo w wysokim standarcie.
Zasiłek mieszkaniowy nie musi pokrywac całego czynszu.

Dodatkowo każdy ma obowiiazek płacić podatek mieszkaniowy, który ma rózne stawki w obrębie danego miasta. Również można uzyskać benefit na ten zasiłek (czyli zwolnienie z całkowite/ częściowe z podatku). Zwolnienie zalezy od np. dochodu, tego czy osoba płacąca nie studiuje (studentom nalezy się zniżka), ile osób dorosłych jest w domu (osoby samotne uzyskują 25% zniżki o ile nic się nie zmieniło).

Prócz tego można pobierać zasiłek dla bezrobotnych (istnieją dwa rodzaje- jeden w oparciu na ilość odprowadzonych składek, drugi ze względu na niski dochód).
Stawki wygladają tak

osoby mdzy 18-24 rokiem zyciaÂŁ57.90
osoby powyżej 25 roku życia ÂŁ73.10
para (powyżej 18 roku życia) ÂŁ114.85
tygodniowo.
Czas możliwości otrzymywania zasiłku nie jest stały tj. zalezy m.in od tego czy jest składkowy czy związany z niskim dochodem

Poza tym istnieją zasiłki dla osób, które nie mogą pracować (krótkoterminowolub długoterminowo stawki są rózne ) z powodów zdrowotnych.
tu sa stawki szczegółowe
https://www.gov.uk/employment-suppor...what-youll-get

kolejnym zasiłkiem jest zasiłek dla osób z niskim dochodem income support

Zasiłów jak income support/ zasiłek dla bezrobotnych/ czy dla osób nie mogących pracować nie można łączyć- wszystkie trzy liczą się jako dochód.

Poza tym istnieje zasiłek dla osób niepełnosprawnych (inne stawki dla osób dorosłych i dzieci) i opiekunów (odrębne kryteria, nie można przekraczać określonego dochodu).
Przy wyliczaniu zasiłku dla osób niepełnosprawnych ich dochód nie jest brany pod uwagę .
Zasiłek ten ma różne komponenty.
W przypadku dzieci (które nadal rozpatrywane są wg starego systemu)
komponent opiekuńczy
niski 21.80 tygodniowo
średni 55.10 tygodniowo
wysoki 82.30

związany przemieszczaniem się tzw mobility
niski 21.80 tygodniowo
wysoki 57.45

w przypadku dorosłych
opiekuńcze
55.10
82.30
mobility
21.80
57.45
Zasiłek opiekuńczy (dla opiekuna) 62.10 tygodniowo (po spełnieniu kryteriów.

Zaznaczę tylko, że niektóre z powyższych zasiłków jest trudno uzyskać, tj. kryteria są mocno wyśrubowane.

to tak w skrócie.

Jesli chodzi o zasiłki, które pozwalają rodzinom na w miarę spokojne zycie to zwykle właśnie zasiłek mieszkaniowy, zniżki podatkowe.
Nie jest to życie na wysokim poziomie, ale spokojne jak na osoby, które nie pracują. Jakiś czas temu wprowadzono zasadę, że pewne benefity przestają przysługiwać, gdy dziecko osiąga wiek szkolny (matka powinna szukać pracy), wiele z nich zachodzi w ciąże itd.
Dodatkowo jest mnóstwo organizacji pomocowych, z których można korzystać jak ktoś zna system (a często takie rodziny system znają świetnie).

Inna sprawa, że mam wielu znajomych Brytyjczyków, którzy stronią od życia na benefitach nawet w kryzysowych sytuacjach.
W pracy mam kontakt z ludźmi, którzy żyją z benefitów przez lata. Najczęściej jest to związane z ich stanem zdrowia.
Stary 2016-09-04, 13:07   #4019
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Dokładnie. Moja córka otrzymuje drogi, refundowany lek i moje składki tylko w niewielkiej części pokrywają te koszty. Jedna noc w szpitalu potrafi kosztowac np 600zł kilkudniowy pobyt to już 3-4tys.

Skierowanie mozna wysłac pocztą i tylko telefonicznie umówić termin wizyty.

To dobrze że można pocztą dosłać i umówić wizytę - to już fajne rozwiązanie.

Raczej nikt normalny nie będzie latał co chwila po skierowanie i wysyłał do różnych przychodni.
Stary 2016-09-04, 13:22   #4020
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Na pewno tego nie doczekam. Jeszcze nie wyrośliśmy z kombinowania PRL , a już fundują takie kwiatki. Nasze społeczeństwo do tego nie dorosło.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości