Lutówki 2017 ❤ cz. II - Strona 138 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-05, 12:10   #4111
Escorpio
Zakorzenienie

Dot.: Lutówki 2017 ❤ cz. II

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Ja kupowałam 3 lata temu, w stacjonarnym sklepie, ale przez internet też możesz kupić, nawet teraz jest tańszy, bo ja wtedy 120 zł płaciłam http://www.tomi.pl/stojak-drewniany-...ia-102-cm.html
Super, dzieki
Escorpio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 12:10   #4112
mariea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kiciulec Pokaż wiadomość
Jest wybór szczepionek. Ostatnio szczepiłam córkę na meningokoki, sczepionek na rynku jest kilka rodzajów, ale interesowała mnie tylko jedna (odwielu lat na rynku,sprawdzona) więc dzwoniłamdo przychodni żeby mi ją zamówili z hurtowni. Myślę, że jeśli dokładnie wiesz czego chcesz to nie będzie problemu. Pewnie tylko będziesz musiała dać znać odpowiednio wcześniej jakie szczepionki chcesz żeby mogli je sprowadzić w odpowiednim terminie.
Nasza lekarka podchodzi ludzko to naszych wątpliwości i pytań, daje czas,zawsze wyczerpująco nam odpowie i doradzi. Nigdy na siłę na nic nie namawia tylko prosi żeby się zastanowić. Nigdy niktnam problemów nie robił z niczym.
dziękuję za odpowiedź
Stary 2016-09-05, 12:18   #4113
kiciulec
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to kiciulec

Cytat:
Napisane przez mariea Pokaż wiadomość
dziękuję za odpowiedź
Proszę bardzo. Myślę, że nawet już można się dowiadywać w przychodniach co i jak. Do swojej mamy kawałek, ale to był dobry wybór
kiciulec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 12:19   #4114
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fantazja_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam do Was pytanie. Jeszcze za wcześnie, ale...co sądzicie o szczepionkach skojarzonych. Dziś rano na FB na sosrodzice.pl wpadł mi artykuł z filmem o tych szczepionkach i potwierdzonym autyzmem u pewnej części dzieci. Co robiły mamy, które jedne pociechy już mają?
Szczepienie dzieci i autyzm to jest mit, lekarz który zrobił opracowanie naukowe na ten temat kłamał na zlecenie. Dostał wyrok i ma dożywotni zakaz wykonywania zawodu.

Ja bym bardziej poszukała takich info jak pisze Mariea, co te szczepionki zawierają dokładnie, żeby jak już szczepić to preparatem, który jest znany i nie zawiera szkodliwych związków np. rtęci.

Ja się cieszę, bo mój mąż bardzo się tym tematem interesuje i będę mieć w domu eksperta My szczepić planujemy, ale będę o tym myśleć bliżej porodu.

Na razie szukam szkoły rodzenia
Stary 2016-09-05, 12:29   #4115
sQuaara
Zakorzenienie

Jej a ja nic o szczepionka nie wiem... Ta rtęć jakieś 5w1... Nic nie ogarniam...
Stary 2016-09-05, 12:43   #4116
Migotka0693
Raczkowanie

Dla mnie te szczepionki to czarna magia. 😐
Migotka0693 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 12:46   #4117
Dynaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karnataka Pokaż wiadomość
Co Ty mówisz!? Ja 3 czerwca miałam transfer, od 21 chyba na urlopie i juz wiedziałam że się udało. 2 tyg spokoju i wróciłam do pracy. Roboty po pachy i na 3ci dzień dostałam krwotoku. Myślałam że już pozamiatane. No i 8tc w szpitalu. Od tamtej pory na zwolnieniu. Nie wyobrażam sobie ze mieliby mnie nie przyjąć i zostawić sama sobie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ja mam prace siedzaca wiec pracuje jakos. Moja kolezanka natomiast miala stojaca i jak sie zle czula to nasza manadzer mowila jej tylko: its ok.. :/

Nie przyjeli mnie na typowo ciazowe pogotowie bo bylam w 13 tyg a nie w 18. Nie wiem co to za roznica ale musialam isc na ogolne..

Dynaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 12:47   #4118
Mojra87
Zadomowienie

Witam po dłuższej nieobecności - byliśmy kilka dni u rodziny a potem moja starsza córa dostała kaszlu i niby nic jej nie było, ale lekarz kazał ją zostawić w domu do końca tygodnia, tak profilaktycznie i tak zleciało prawie 1,5 tygodnia... Nadrabiam Was od rana gaduły :P

Cytat:
Napisane przez ewemis Pokaż wiadomość
Musze się pożalić Po przebojach z twardniejącą macicą, wystąpiło plamienie, co prawda niewielkie ale zawsze. No i po dzisiejszej konsultacji z lekarzem okazało się że na razie wszystko u mnie wskazuje na łożysko przodujące łożysko nie dość że na przedniej ścianie to tylko 7 mm od szyjki macicy, a powinno minimum 2,5 cm i to jest najprawdopodobniej przyczyna plamień. Szyjka na razie długa i twarda, macice mam obserwować jak mimo nospy forte 3x1, magne b6 3x2 i luteiny pod język 3x1 jeśli skurcze nie ustąpią w poniedziałek zgłosić się do szpitala no i leżeć i odpoczywać ewentualnie modlić się by łożysko łaskawie się podniosło do 24 tc normalnie przerąbane...

ewemis jak się czujesz? możemy sobie przybić piątkę, bo ja też leżę i odpoczywam... tylko że u mnie to przez szyjkę - twarda i zamknięta, w kształcie literki T, ale...krótka czyli powtórka z pierwszej ciąży, tylko problem pojawił się dużo wcześniej... czekam na założenie pessara (najpierw na wyniki posiewu, a potem decyzja czy zakładamy czy najpierw leczenie )... ale na pocieszenie - mimo wielu przeciwności da się to wytrwać i donosić zdrową ciążę do końca!

Witam też nowe mamusie sporo Was przybyło super!

Widzę, że dużo z Was ma twardnienia brzucha i kłucia - dopóki nie wpływa to na szyjkę macicy, to raczej nie jest nic złego trzeba tylko sprawdzać na badaniach szyjkę i powinno być ok! więcej odpoczynku wtedy trzeba a brzuszek rośnie, więc czasem nas coś poboli i zakłuje

Wiele z Was zna już płeć... ja miałam usg w zeszły poniedziałek, ale znów dziecię się nie ujawniło

Pisałyście o wanienkach - my po starszej córce mamy wanienkę składaną - łatwo ją schować, zabrać ze sobą na wyjazd (jeździmy często do rodziny, która jest daleko) i nie zajmuje dużo miejsca stawialiśmy ją na kibelku a później w wannie i było ok

Butelek nie planuję kupować, no może jedną w razie potrzeby... gdyby się nie udało KP, to na szybko tż kupi przy córce miałam jedną i właściwie jej nie używałam - tż dwa razy podał w niej odciągnięty pokarm i tyle

Edytowane przez Mojra87
Czas edycji: 2016-09-05 o 12:49
Mojra87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 12:49   #4119
Dynaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Migotka0693 Pokaż wiadomość
Ja właśnie umowilam sie na usg genetyczne. Na 27. I jestem heppy po oglądamy swojego szkraba 😊😄
Ja mialam to usg, tu jest obowiazkowe. Pani zbadala, zmierzyla mala, sprawdzala kosc nosa i cos tam na karku po czym zostalam skierowana na badanie krwi czy dziecko bedzie mialo zespol Downa i jeszcze jakies tam dwa inne. Po tyg dostalam sms, ze nie ma zadnego z tych zespolow. Fajne badanie ale moja mala sie bardzo ruszala i dlugo to wszystko trwalo.

Dynaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 13:00   #4120
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kiciulec Pokaż wiadomość
Szczepionki, drażliwy temat, aż strach coś pisać
Szczepiłam skojarzonymi i mam zamiar zrobić to samo.
Ja też. Moje dzieci dobrze przechodziły szczepienia.

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
Jej a ja nic o szczepionka nie wiem... Ta rtęć jakieś 5w1... Nic nie ogarniam...
U mnie szczepionki z rtęcią na szczęście nie są stosowane.

Paulina
Lilotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 13:03   #4121
Mojra87
Zadomowienie

W temacie szczepień, to córkę też szczepiliśmy skojarzonymi - wszystko było ok chociaż do ostatniej chwili się wahała, jakie wybrać

Pisałyście o napadach głodu, a ja mam odwrotnie - 2 trymestr nie jest dla mnie łaskawy w tym temacie i często mam jadłowstręt nic nie mogę jeść, zwykła kanapka staje mi w gardle, a nawet po wodzie jest mi niedobrze na szczęście takie dni przeplatają się z dobrymi dniami i wtedy jem całkiem normalnie ale waga mi spadła do tej sprzed ciąży...
Stary 2016-09-05, 13:03   #4122
Fantazja_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MartaMagda Pokaż wiadomość
Szczepienie dzieci i autyzm to jest mit, lekarz który zrobił opracowanie naukowe na ten temat kłamał na zlecenie. Dostał wyrok i ma dożywotni zakaz wykonywania zawodu.

Ja bym bardziej poszukała takich info jak pisze Mariea, co te szczepionki zawierają dokładnie, żeby jak już szczepić to preparatem, który jest znany i nie zawiera szkodliwych związków np. rtęci.

Ja się cieszę, bo mój mąż bardzo się tym tematem interesuje i będę mieć w domu eksperta My szczepić planujemy, ale będę o tym myśleć bliżej porodu.

dzięki za info ja sama jeszcze nie wiem co robić. Obejrzałam ten film na sosrodzice i trochę mnie zszokował manipulacjami tam przedstawionymi...
Fantazja_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 13:04   #4123
mariea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MartaMagda Pokaż wiadomość

Właśnie ja wiem na pewno, że chce szczepić dziecko. Jakby nie szczepienia, na pewno ludzkość nie doczekałaby obecnego roku
Tylko wiele czasu będę musiała poświęcić na ogarnianie tych szczepionek i ich składu żeby nie szczepić pierwszą lepszą szczepionką, którą będą mieć na stanie w przychodni. ehhh już mnie przeraża ogarnianie tego, a szczepienia to wierzchołek góry lodowej

ciekawe z tą szkołą rodzenia, bo na ostatniej wizycie, lekarz mi powiedział, że na następnym naszym spotkaniu (usg połówkowe) wypisze mi skierowanie do jakiejś dobrej szkoły rodzenia nie wchodziłam już w pytania, ale tak sobie myślę, że nie słyszałam wcześniej czy te skierowania są potrzebne, czy on mi tylko ot tak dla mnie ma wypisać. właściwie nie wiem ocb
Stary 2016-09-05, 13:15   #4124
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie ja wiem na pewno, że chce szczepić dziecko. Jakby nie szczepienia, na pewno ludzkość nie doczekałaby obecnego roku
Tylko wiele czasu będę musiała poświęcić na ogarnianie tych szczepionek i ich składu żeby nie szczepić pierwszą lepszą szczepionką, którą będą mieć na stanie w przychodni. ehhh już mnie przeraża ogarnianie tego, a szczepienia to wierzchołek góry lodowej

ciekawe z tą szkołą rodzenia, bo na ostatniej wizycie, lekarz mi powiedział, że na następnym naszym spotkaniu (usg połówkowe) wypisze mi skierowanie do jakiejś dobrej szkoły rodzenia nie wchodziłam już w pytania, ale tak sobie myślę, że nie słyszałam wcześniej czy te skierowania są potrzebne, czy on mi tylko ot tak dla mnie ma wypisać. właściwie nie wiem ocb
Skierowanie? Pierwsze słyszę... Może do przyszpitalnych trzeba??

Ja musze pamiętać o zaświadczenie o braku przeciwskazando ćwiczeń na zajęcia fit mama mi potrzebne
Stary 2016-09-05, 13:18   #4125
mariea
Zakorzenienie

Cytat:
Skierowanie? Pierwsze słyszę... Może do przyszpitalnych trzeba??

Ja musze pamiętać o zaświadczenie o braku przeciwskazando ćwiczeń na zajęcia fit mama mi potrzebne
właśnie myślę, że miał na myśli skierowanie do szkoły rodzenia przy szpitalu w którym on pracuje.
Stary 2016-09-05, 13:27   #4126
ila26
Raczkowanie

W ramach szczepień, ja śledzę zachodnie (Niemcy, Szwecja itp.) kalendarze szczepień i na tę chwilę na pewno nie zaszczepię dziecka w pierwszych miesiącach życia. Czyli nie będę szczepiła w pierwszej dobie po urodzeniu.

Wszystkie szczepienia dodatkowe typu pneumokoki itp. u mnie odpadają. A z "obowiązkowymi" będę się konsultować i sprawdzać na bieżąco.

Czytam już baaaardzo dużo i od dłuższego czasu. Niestety nasz system szczepień to totalna dezinformacja.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ila26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 13:27   #4127
Migotka0693
Raczkowanie

Dynaa ja przeziernosc karkowa i Papa mialam badana w 13 tyg. Teraz jak pojde będzie sprawdzać narządy.
Migotka0693 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 13:29   #4128
kiciulec
Zakorzenienie

Cytat:

Nie martw się, wszystko do ogarnięcia. Dasz radę. Ja już wiem, że pójdę wskojarzone szczepienia, no chyba, że coś będzie nie tak wtedy indywidualny program szczepień, ale nastawiam się, że ma być dobrze. Skład tych skojarzonych szczepionek jak dla mnie jest ok. Rtęciowych szczepionek już nie ma, zaczęli używać innego konserwantu, a ta rtęć to też nie była ta niebezieczna rtęć tylko nazewnictwo podobne. Córka raz gorączkowała jeden dzień ale to po szczepionce mmr czyli tej z najgorszą sławą. Czytałam wiele pism na temat szczepionek. Artykuły za i przeciw, opracowania naukowe i za powiązanie szczepionek z autyzmem winie nieszczęśliwy zbieg okolicznośći. Autyzm objawia się najczęśćiej w okresie szczpienia mmr. Nie wierzę, że szczpienie wywołuje autyzm, ale wierzę, że jeśli dziecko jest ze spektrum autyzmu to szczepienie może to uwydatnić. Ale brak szczepień nie zagwarantuje braku autyzmu.
Na pewno będę chciała zaszczepić też na pneumokoki i może meningokoki,a daruję sobie rotawirusy.
Stary 2016-09-05, 13:40   #4129
zuzkka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ila26 Pokaż wiadomość
W ramach szczepień, ja śledzę zachodnie (Niemcy, Szwecja itp.) kalendarze szczepień i na tę chwilę na pewno nie zaszczepię dziecka w pierwszych miesiącach życia. Czyli nie będę szczepiła w pierwszej dobie po urodzeniu.

Wszystkie szczepienia dodatkowe typu pneumokoki itp. u mnie odpadają. A z "obowiązkowymi" będę się konsultować i sprawdzać na bieżąco.

Czytam już baaaardzo dużo i od dłuższego czasu. Niestety nasz system szczepień to totalna dezinformacja.

Dokładnie ja mieszkam w DE i pierwsze szczepienie czeka nas w 3 miesiącu nie szczepią tu również wg programu na gruźlicę, ja tego też robić nie będę dodatkowo bo jest raczej odradzane pneumokoków też nie planuje

zuzkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 13:42   #4130
mariea
Zakorzenienie

Kiciulec, nic mi nie zostaje tylko po połówkowym biorę się ostro za zakupy, no i jeszcze szkoła rodzenia mi dojdzie.
o tej szczepionce mmr faktycznie trąbią na prawo i lewo i to negatywnie, ale być może też wiele dzieci łatwiej znosi po prostu jak szczepionki są podawane osobno, choć wiadomo, skojarzone też plus, bo na jednej wizycie z głowy kilka szczepień i dziecko kujnięte raz a nie kilka. ale do mnie ze względów bezpieczeństwa jakoś bardziej te osobne szczepionki przemawiają, ale jeszcze wgłębię się w temat na pewno.
zaraz po urodzeniu to tylko na gruźlicę szczepią?
a jak z TŻ nie mamy zamiaru posyłać dziecka do żłobka, tylko dopiero do przedszkola w wieku 2,5-3 lata to i tak jest sens szczepić na te pneumokoki i rotawirusy?
Stary 2016-09-05, 14:06   #4131
justkonev
Zakorzenienie

Ja już powoli rozglądam się za szkołą rodzenia

Miałam nic nie kupować do połówkowego.. a dziś popełniłam zakupy.
justkonev jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 14:10   #4132
ila26
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zuzkka Pokaż wiadomość
Dokładnie ja mieszkam w DE i pierwsze szczepienie czeka nas w 3 miesiącu nie szczepią tu również wg programu na gruźlicę, ja tego też robić nie będę dodatkowo bo jest raczej odradzane pneumokoków też nie planuje

Ręce opadają jak porówna się te programy szczepień. O szczepionce na gruźlicę to już nawet nie czytam, bo nie mogę uwierzyć jak bardzo pod tum względem zacofany jest polski kalendarz szczepień.

Będę pamietać o Tobie i jak będzie się zbliżał 3 miesiąc to może uda nam się tutaj podyskutować. Info z pierwszej ręki.

ila26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 14:11   #4133
mariea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justkonev Pokaż wiadomość

oj tam oj tam, trzeba zacząć kiedyś
Stary 2016-09-05, 14:13   #4134
Fantazja_
Zakorzenienie

Cytat:

i co kupiłaś? pochwal się
Fantazja_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 14:15   #4135
karnataka
Raczkowanie

Cytat:

Ojej Ty też? ja dorwalam w dobrej cenie pake ciuszków dla blizniakow. Kolory w miarę neutralne poza 2szt dresów jak wół dla chłopaków. Do tego kombinezonki, gratisy. Chyba ponad 100 rzeczy za 300 zł. I mam z głowy podstawowy ekwipunek na początek. Teraz tylko to co do wyjscia. Ale to nic- miałam zapłacić z drugiego konta żeby mąż się nie kapnal i nie gadał. I co? Zapomniałam hasła i zablokowalam dostęp i musiałam zapłacić ze wspólnego. Oczywiście pierwsze pytanie - nie wytrzymalas no a jak jest okazja to okazja a miałam je na oku od dwóch tyg
No i oblecial mnie strach czy nie za szybko zadzialalam..niby w przesady nie wierze, ale cholera je ta wie

karnataka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 14:18   #4136
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:

Popełniłam zakupy - podoba mi się określenie ja znalazłam używane łóżeczko i git

---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ----------

Cytat:
Ojej Ty też? ja dorwalam w dobrej cenie pake ciuszków dla blizniakow. Kolory w miarę neutralne poza 2szt dresów jak wół dla chłopaków. Do tego kombinezonki, gratisy. Chyba ponad 100 rzeczy za 300 zł. I mam z głowy podstawowy ekwipunek na początek. Teraz tylko to co do wyjscia. Ale to nic- miałam zapłacić z drugiego konta żeby mąż się nie kapnal i nie gadał. I co? Zapomniałam hasła i zablokowalam dostęp i musiałam zapłacić ze wspólnego. Oczywiście pierwsze pytanie - nie wytrzymalas no a jak jest okazja to okazja a miałam je na oku od dwóch tyg
No i oblecial mnie strach czy nie za szybko zadzialalam..niby w przesady nie wierze, ale cholera je ta wie

Swoją drogą kupujesz dla każdego takie same ubranka czy zróżnicowane ale 2 razy więcej?
Stary 2016-09-05, 14:19   #4137
kiciulec
Zakorzenienie

Też poślę pewnie dopiero do przedszkola dziecko, ale mam przedszkolaka w domu i boję się, że ono coś przyniesie A w zeszłym roku chorowała ciagle.. Blizej porodu zabiore ja z przedszkolei na pewno przez jakiśmiesiąc nie będzie chodziła, tym bardziej, że luty to najbardziej chorobowy miesiąc w Polsce.

Jejku ja bym strasznie chciała coś kupować, ale mam mnóstwo ciuchów i nie mam pretekstu
Stary 2016-09-05, 14:19   #4138
Mojra87
Zadomowienie

Cytat:

Kiedyś trzeba dokonać pierwszego zakupu

Karnataka - jak się trafia okazja, to trzeba brać przy dwójce dzieci wydatki są większe, więc trzeba je rozłożyć w czasie
Stary 2016-09-05, 14:22   #4139
karnataka
Raczkowanie

Cytat:

Swoją drogą kupujesz dla każdego takie same ubranka czy zróżnicowane ale 2 razy więcej?
Nie mam ciśnienia żeby w jedna albo w druga. Nie uważam ze to obowiązek ubierać dwójkę jednakowo. Teraz kieruje się głównie cena. Potem też będę kupować w szmateksach wiec raczej słabo widzę ze znajdę coś podwójnie. Nie znaczy ze jestem na "nie", wyjdzie w praniu

karnataka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-05, 14:23   #4140
justkonev
Zakorzenienie

Cytat:
oj tam oj tam, trzeba zacząć kiedyś
Ale zakupy miały jeszcze poczekać

Cytat:
Napisane przez Fantazja_ Pokaż wiadomość
i co kupiłaś? pochwal się
Narazie sprzęty typu; butelki, sterylizator, podgrzewacz, szczoteczke do butelek
Mąż powstrzymał mnie z kupowaniem ciuszków, aż będziemy pewni płci

Cytat:

Ah ta ciąża..
justkonev jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości