Mamy styczniowe 2017 na półmetku - czyli część II! - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-06, 13:24   #1561
NiEBiE
Zakorzenienie

Dot.: Mamy styczniowe 2017 na półmetku - czyli część II!

O, a myślałam, że niewidoczne żyły to rzadka przypadłość i że jestem wyjątkowa

NiEBiE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-06, 13:26   #1562
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez NiEBiE Pokaż wiadomość
Nieee, ostatnio godzinę z Mamą siedziałam w punkcie pobrań i co najmniej połowa pacjentów miała takie beznadziejne żyły do kłucia
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-06, 13:30   #1563
NiEBiE
Zakorzenienie

Nieźle! Jak byłam w szpitalu to trafiła się jakaś młoda niedoswiadczona pielęgniarka, która mnie bardzo podziobała aż w końcu pobrała z przegubu dłoni. Bardzo bolało. :rollreyes: Nigdy więcej nie było już tego problemu, wystarczy woda i pompowanie dłonią.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Stary 2016-09-06, 13:46   #1564
furjatka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zie_l_ona Pokaż wiadomość
Dokładnie, mam ten sam problem. Jak zaczęłam chodzić teraz częściej na badania, to w końcu mi pielęgniarka powiedziała, że przed pobraniem mam obowiązkowo wypić co najmniej dwie szklanki wody i chwilę przed pobraniem zaciskać i otwierać pięść. Faktycznie, ostatnie dwa razy było jej trochę łatwiej, bo jak przed ciążą poszłam zrobić te wszystkie toxo i inne, uzbierały się aż 3 probówki, to ledwo mi tej krwi nakapało :P
Ja oddawałam krew przed ciążą. Mam małe, wąskie, ledwo widoczne żyły i za którymś razem po prostu zamiast 450ml polecialo 200 i koniec, ani kropli więcej. Polecili pić więcej wody (chociaż ja piję codziennie); następnym razem piłam butelkę 2l dziennie przez 2 tygodnie i już leciało bez problemu

---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ----------

Cytat:
też mi to mówią zawsze ;-) Dobrze że na oddawaniu krwi wbijają takie szydełko, że leci bez problemu
Stary 2016-09-06, 13:52   #1565
muffi24
Zadomowienie

Nadrobiłam ale nic już nie wiem Ale miłego dnia!

Wysłane z mojego SM-T110 przy użyciu Tapatalka
muffi24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-06, 14:00   #1566
iwona335
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cicha1990 Pokaż wiadomość
NiEBiE zle zszycie nie zdarza sie raczej tak czesto..tak samo ropnie..jak sie dba odpowiednio o higiene to bedzie ok. Ja po porodzie po kazdym skorzystaniu z toalety polewalam krocze tamtum rosa z butelki z dziubkiem i osuszalam. Nic mi sie nie papralo tylko dlugo trwalo zanim przestalo bolec..bo pekniecie szybciej sie goi ja niestety peklam i mnie cieto..duzo szwow mialam tez w srodku wiec no.. ale mlody mial glowe 38cm dlatego tak peklam i wogole:/
Z ta higiena to troche polecialas.i szwy pekly jak zemdlalam w szpitalu pod prysznicem i wszystko sie babralo, dlugie mce dochodzilam do siebie, przez pol roku mialam problem z samym siedzeniem

---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ----------

Cytat:
Napisane przez ItsyBitsyTeenieWeenie Pokaż wiadomość
Jak czytam wasze posty o porodach, pękaniu i inne takie to mi sie chce płakać po pierwsze, ze musialyscie przez to przechodzić, po drugie ze strachu. Jestem przerażona tym wszystkim...
Ja za to słyszałam pochlebne opinie na temat CC a rożne przykre rzeczy przez SN, np. nietrzymanie moczu. Nie można ich po prostu znajdywać w kapuście???
O nic sie nie martw, jestesmy tak skonstruowane ze damy rade w kazdej sytuacji

---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Karoloo Pokaż wiadomość
- Suits
- Na wspólnej, Singielka, Druga szansa
na więcej nie mam czasu

- Coguar Town
- gra o tron

byłoby zdecydowanie prościej ale czy cc czy sn poród to wspaniała sprawa i zdajesz sobie sprawę że dla tej małej istotki jesteś w stanie wiele znieść

Ale szczerze pierwszy poród jest super bo tak na prawdę mimo wszystkiego co się przeczyta tak na prawdę nic nie wiesz- nie wiesz jaki jest ból (każda z nas ma inny próg bólu) itd. Natomiast drugi poród to emocjonalna porażka bo dokładnie wiesz czego się spodziewać
Cos w tym jest
iwona335 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-06, 14:05   #1567
furjatka
Zadomowienie

Dziewczyny, zmiana tematu

Mężowi na urodziny torta chcę machnąć. Ma być prosty, efektowny i pyszny Jakieś pomysły? Piekę czasem ciasta, ale niezbyt skomplikowane i nigdy nie robiłam biszkopta ale mam duże chęci

Mężu lubi czekolaaaaadę, bardziej słodkie niż owocowe, chociaż to też zależy. Nie lubi szarlotki
Stary 2016-09-06, 14:19   #1568
zie_l_ona
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez furjatka Pokaż wiadomość

Mężowi na urodziny torta chcę machnąć. Ma być prosty, efektowny i pyszny Jakieś pomysły? Piekę czasem ciasta, ale niezbyt skomplikowane i nigdy nie robiłam biszkopta ale mam duże chęci

Mężu lubi czekolaaaaadę, bardziej słodkie niż owocowe, chociaż to też zależy. Nie lubi szarlotki
Dawałam wcześniej ten przepis tutaj, ale już nie pamiętam komu Szczerze polecam: http://maniapieczenia.blogspot.com/2...we-devils.html
Bardziej czekoladowego ciasta nie znam, nie jest to biszkopt, bardziej coś na kształt murzynka. Ja przekładam tym kremem co przepisie i jakimiś owocami. Moja rodzina uwielbia ten tort.
zie_l_ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-06, 14:19   #1569
NiEBiE
Zakorzenienie

Ja ciast piec nie umiem, więc nie pomogę i nie podsunę żadnego przepisu. Wiem, że dobre przepisy są na http://www.mojewypieki.com/

A mój mąż ma dokładnie takie same preferencje ciastowe.

Stary 2016-09-06, 14:28   #1570
furjatka
Zadomowienie

Cytat:
Ja ciast piec nie umiem, więc nie pomogę i nie podsunę żadnego przepisu. Wiem, że dobre przepisy są na http://www.mojewypieki.com/

A mój mąż ma dokładnie takie same preferencje ciastowe.
my to chyba w ogóle podobne jesteśmy ja też zawsze z mojewypieki.com i mam kilka upatrzonych, no ale szukam coś z polecenia. http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-rocher tego nikt nie robił? Wygląda obłędnie...

---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

Cytat:
Dawałam wcześniej ten przepis tutaj, ale już nie pamiętam komu Szczerze polecam: http://maniapieczenia.blogspot.com/2...we-devils.html
Bardziej czekoladowego ciasta nie znam, nie jest to biszkopt, bardziej coś na kształt murzynka. Ja przekładam tym kremem co przepisie i jakimiś owocami. Moja rodzina uwielbia ten tort.
dzięki, chyba jest aż za bardzo czekoladowe ale dla siebie na pewno zrobie
Stary 2016-09-06, 14:32   #1571
zie_l_ona
Rozeznanie

Ten Rocher nie będzie aż taki czekoladowy, bo jest na bezach robiony, a czekoladowy jest tylko krem (w zasadzie czekoladowo-orzechowy). Wygląda bosko, ale to dla mnie za dużo pracy (a ja lubię piec słodycze)
Ten z "mojego" przepisu można też przełożyć kremem z bitej śmietany (http://www.mojewypieki.com/post/devils-food-cake).
Stary 2016-09-06, 14:37   #1572
furjatka
Zadomowienie

Cytat:
Ten Rocher nie będzie aż taki czekoladowy, bo jest na bezach robiony, a czekoladowy jest tylko krem (w zasadzie czekoladowo-orzechowy). Wygląda bosko, ale to dla mnie za dużo pracy (a ja lubię piec słodycze)
Ten z "mojego" przepisu można też przełożyć kremem z bitej śmietany (http://www.mojewypieki.com/post/devils-food-cake).
to już wymaga inwencji twórczej ;-) no masz rację, ale też nie musi być taki stricte wyłącznie czekoladowy. ale jak mówisz że dużo pracy....

kurdeeee no i zachcialo mi sie czekolady, musze opierniczyc jakiegos wafla
Stary 2016-09-06, 14:38   #1573
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:

Tort podwójnie czekoladowy z Maltesersami - mój dostał taki na 30, bardzo zachwalal. Nie mam talentu do tortów, ale ten wyszedł Przepis jest na moich wypiekach.

Co do nacięcia krocza - niestety sama higiena to za mało(!), decydują o tym umiejętności położnej (mało której chce się przyjmować porody wertykalne, masować krocze).
Ja miałam pewne komplikacje, ale teraz jest dobrze. Tak jak pisałam - będę masować krocze olejkiem; musze też pamiętać o ćwiczeniach mięśni Kegla (nie było problemów z nietrzymaniem moczu).
Sporo moich koleżanek rodzących po raz drugi miało lepszy poród. Ja przynajmniej jestem bardziej świadoma i na wiele rzeczy nie pozwolę (o ile nie będzie koniecznosci).

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-06, 14:41   #1574
ebena
Zadomowienie

Cytat:

Piekłam sobote torta czekoladowego, wyszedł przepyszny i jest prosty z tego przepisu http://ala-piecze.blogspot.com/2015/...ekoladowy.html robiłam pierwszy raz i się udało. Tylko do masy czekoladowej nie dałam jak w przepisie 500ml kremowki bo balam sie że będzie za rzadki krem tylko 400 ml i dobrze zrobilam-bo wyszło idealnie. Polecam
ebena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-06, 14:47   #1575
furjatka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ebena Pokaż wiadomość
Piekłam sobote torta czekoladowego, wyszedł przepyszny i jest prosty z tego przepisu http://ala-piecze.blogspot.com/2015/...ekoladowy.html robiłam pierwszy raz i się udało. Tylko do masy czekoladowej nie dałam jak w przepisie 500ml kremowki bo balam sie że będzie za rzadki krem tylko 400 ml i dobrze zrobilam-bo wyszło idealnie. Polecam
ciężko się przekrawa taki biszkopt? Bo jestem mało zdolna manualnie. Ponczowałaś wiśniówką? Dzięki
Stary 2016-09-06, 14:47   #1576
zie_l_ona
Rozeznanie

Cytat:
to już wymaga inwencji twórczej ;-) no masz rację, ale też nie musi być taki stricte wyłącznie czekoladowy. ale jak mówisz że dużo pracy....

kurdeeee no i zachcialo mi sie czekolady, musze opierniczyc jakiegos wafla
Może źle się wyraziłam - nie tyle aż tak dużo pracy, co wszystko rozłożone bardzo w czasie, bo najpierw pieczesz te krążki bezowe (3, każdy ponad 1h, ale jak masz 3 blachy, to da się je upiec równocześnie). Z tym, że bezy nie są łatwe w pieczeniu, więc ja bym ich na specjalną okazję nie robiła, za duże ryzyko porażki, zwłaszcza z moim ciążowym kalafiorem Chyba, że umiesz je robić (ja nie miałam cierpliwości się tego nauczyć) albo kupisz gotowe krążki Potem trzeba zrobić krem, a później jeszcze tę polewę, a między jednym i drugim chłodzić tort w lodówce i potem jeszcze przed podaniem chłodzić - za leniwa jestem na to :P
Stary 2016-09-06, 14:49   #1577
furjatka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Tort podwójnie czekoladowy z Maltesersami - mój dostał taki na 30, bardzo zachwalal. Nie mam talentu do tortów, ale ten wyszedł Przepis jest na moich wypiekach.

Co do nacięcia krocza - niestety sama higiena to za mało(!), decydują o tym umiejętności położnej (mało której chce się przyjmować porody wertykalne, masować krocze).
Ja miałam pewne komplikacje, ale teraz jest dobrze. Tak jak pisałam - będę masować krocze olejkiem; musze też pamiętać o ćwiczeniach mięśni Kegla (nie było problemów z nietrzymaniem moczu).
Sporo moich koleżanek rodzących po raz drugi miało lepszy poród. Ja przynajmniej jestem bardziej świadoma i na wiele rzeczy nie pozwolę (o ile nie będzie koniecznosci).
dzięki chociaż nie wiem co to maltersy

jak będziesz ćwiczyć mięśnie Kegla? Kurcze ja mam kulki gejszy i od dwóch miesięcy kompletnie o nich zapomniałam a na początku ciąży regulatnie nosiłam.

---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ----------

Cytat:
Może źle się wyraziłam - nie tyle aż tak dużo pracy, co wszystko rozłożone bardzo w czasie, bo najpierw pieczesz te krążki bezowe (3, każdy ponad 1h, ale jak masz 3 blachy, to da się je upiec równocześnie). Z tym, że bezy nie są łatwe w pieczeniu, więc ja bym ich na specjalną okazję nie robiła, za duże ryzyko porażki, zwłaszcza z moim ciążowym kalafiorem Chyba, że umiesz je robić (ja nie miałam cierpliwości się tego nauczyć) albo kupisz gotowe krążki Potem trzeba zrobić krem, a później jeszcze tę polewę, a między jednym i drugim chłodzić tort w lodówce i potem jeszcze przed podaniem chłodzić - za leniwa jestem na to :P
no racja... a bezy faktycznie nie robiłam..
Stary 2016-09-06, 14:53   #1578
zie_l_ona
Rozeznanie

A niech Was, przez tę rozmowę o tortach, też mi się zachciało słodyczy Będę musiała jakieś dietetyczne muffinki upiec po południu z tego wszystkiego :P
Stary 2016-09-06, 15:01   #1579
ebena
Zadomowienie

Cytat:
ciężko się przekrawa taki biszkopt? Bo jestem mało zdolna manualnie. Ponczowałaś wiśniówką? Dzięki
Z przekrawaniem też miałam problemy zawsze ale udało sie idealnie-potrzebny ostry nóz nadkrić płytko brzegi a potem większym na prosto i gotowe.
Pączowałam tylko lekko wiśnówką około 1 łyżki na 100 ml soku wiśnowego-bo to dla córki było
a do masy tez nie dawałam spirytusu tylko łyżkę wiśniówki. Więc jak dzieci nie beda jesc to mozesz spokojnie wiecej dac

A wiśnie? kupiłam taki kompot w słoiku z wisniami i takie dalam do masy i stąd ten sok mialam tez do pączu
ebena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-06, 15:10   #1580
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki chociaż nie wiem co to maltersy

jak będziesz ćwiczyć mięśnie Kegla?
To są takie kulki a la draże wypełnione chrupiącym czymś i oblane czekoladą. Odpowiedniki są w Biedrze - chyba maltikeks albo coś w tym stylu. Są pyszne

Zerknij na ten przepis, nie trzeba kroić biszkoptu http://www.mojewypieki.com/post/cias...-z-malteserami

Mięśnie Kegla ćwiczyłam bez akcesoriów - leżenie na boku, odpowiedni oddech i zaciskanie tej partii mięśni. Są appki na Androida z rytmem ćwiczeń.

Bogini kuchennego zniszczenia

Edytowane przez cornflower_girl
Czas edycji: 2016-09-06 o 15:12
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-06, 15:14   #1581
ItsyBitsyTeenieWeenie
@}-,-'-

Po tych opowieściach słodkich, to moja ślina przemaka na parter 🙂🙂 tez zawsze pieke z mojewypieki.
Byłam wlasnie na wizycie, gin mowi ze czeka nas miłe badanie i w śmiech głupek. Juz czułam o co chodzi, ale tylko dzięki wam wiem ze glukoza to świństwo
ItsyBitsyTeenieWeenie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-06, 15:17   #1582
Kyiia
Zakorzenienie

Cytat:

A może pavlova?
Klik!
Jednego odesłano - i następnie stracono - za nieudaną próbę zabójstwa wyższego rangą studenta, drugi został zabity na arenie w czasie ćwiczeń, a trzeci umarł z przyczyn naturalnych - sztylet w sercu naturalnie powoduje śmierć.

Kyiia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-06, 15:19   #1583
zie_l_ona
Rozeznanie

furjatka, a jeszcze jest fajny patent, że robisz w zasadzie dowolny tort biszkoptowy z kremem i ozdabiasz go kitkatami i m&m kitkaty (lub inne wafelki) przykleja się po bokach i obwiązuje wstążką, a na wierch wysypuje m&m. Zajmuje to chwilę, a wygląda obłędnie i maskuje ewentualne niedoskonałości No i czyni tort bardziej czekoladowym
Stary 2016-09-06, 15:29   #1584
Lidka99
Zadomowienie

Dziewczyny litości teraz mam coś słodkiego przed oczami
Lidka99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-06, 15:46   #1585
furjatka
Zadomowienie

ja już po princessie longa orzechowej

dzięeeeeeeki coś wymyślę
Stary 2016-09-06, 15:53   #1586
Konkardia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez muffi24 Pokaż wiadomość
Nadrobiłam ale nic już nie wiem Ale miłego dnia!

Wysłane z mojego SM-T110 przy użyciu Tapatalka
Wzajemnie! Miłego! ja zaraz wychodzę z pracy, jupi!
Cytat:
A niech Was, przez tę rozmowę o tortach, też mi się zachciało słodyczy Będę musiała jakieś dietetyczne muffinki upiec po południu z tego wszystkiego :P
Ja też dziś chyba coś upichcę... jesteście niemożliwe
Cytat:
To są takie kulki a la draże wypełnione chrupiącym czymś i oblane czekoladą. Odpowiedniki są w Biedrze - chyba maltikeks albo coś w tym stylu. Są pyszne

Zerknij na ten przepis, nie trzeba kroić biszkoptu http://www.mojewypieki.com/post/cias...-z-malteserami

Mięśnie Kegla ćwiczyłam bez akcesoriów - leżenie na boku, odpowiedni oddech i zaciskanie tej partii mięśni. Są appki na Androida z rytmem ćwiczeń.
Dzięki za info! Nawet sobie zapomniałam, że przydałoby się te mięśnie ćwiczyć...
Cytat:
furjatka, a jeszcze jest fajny patent, że robisz w zasadzie dowolny tort biszkoptowy z kremem i ozdabiasz go kitkatami i m&m kitkaty (lub inne wafelki) przykleja się po bokach i obwiązuje wstążką, a na wierch wysypuje m&m. Zajmuje to chwilę, a wygląda obłędnie i maskuje ewentualne niedoskonałości No i czyni tort bardziej czekoladowym
O mamo!!! Zrobię mężowi kiedyś na urodziny

Wysłane z mojego LG-D290 przy użyciu Tapatalka
2018: 29; 2019: 9; 2020: 20; 2021: 6
Konkardia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-06, 16:35   #1587
NiEBiE
Zakorzenienie

Spadajcie!!!!!

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Stary 2016-09-06, 17:10   #1588
pequenina_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cicha1990 Pokaż wiadomość
Kochana kazda musi przez to przejsc tak czy siak nie każda peka nie kazda nacinaja wiec nie mozna sie stresowac juz teraz bo po co.. i tak musisz urodzic a czy to sie zdarzy przez sn czy cc to sie wszystko okaże i tak nie masz wplywu.. zobaczysz dzidzia sie urodzi i zacisniesz zebu i przetrwasz wszystko dla maluszka kobiety to silne babki
Tak nam mów

Cytat:
pequenina_, teraz już nikt nie zostaje z macierzyńskim 17zł, to była luka w prawie przez kilka miesięcy. Zmienili ustawę i każdej kobiecie (studentce, bezrobotnej lub na DG), której wychodzi mniejszy macierzyński wyrównują do 1000zł (tylko nazywa się to zasiłkiem chyba). A co do sklepu, to był to Piotr i Paweł
Zdaje się, że ten sklep jest tylko w naszym mieście jak zależy ci na anonimowości to zedytuj to lepiej na jakąś biedrę :P ale dzięki za odpowiedź
o, nie wiedziałam, że 17zł jest już niemożliwe.

Cytat:

Pare miesięcy temu robiłam TŻtowi torta, czekoladowy z wiśniami. Pycha, łatwy - ja dałam radę. Ja - kulinarny kalafior ( ) robiłam go 3 godziny, ale to ja :P

7 jajek
1 szklanka cukru
1.25 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
300 g czereśni lub wiśni (świeżych, mrożonych, z syropu, nalewki)
3 łyżeczki cynamonu
15 łyżek amaretto (do nasączenia)
1 słoiczek konfitury wiśniowej
2 łyżki gorzkiego kakao
dekoracja: 50 g startej czekolady + świeże owoce
500 g mascarpone (temp. pokojowa)
200 g czekolady deserowej (ciemnej)
500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (zimnej)
1/3 szklanki cukru pudru

Dno formy o średnicy ok. 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać.
Białka ubić na sztywno w dużej misce, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 - 10 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłuższe ubijanie tym lepiej.
Do ubitych jajek dodawać w trzech partiach (najlepiej bezpośrednio przez sitko) mąkę i kakao, za każdym razem krótko miksując na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę, można na przemian trochę miksować i trochę mieszać delikatnie.
Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika na 32 minuty w 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Od razu wyjąć z piekarnika.
Mascarpone ocieplić w temp. pokojowej. Czereśnie lub wiśnie wypestkować i przekroić na połówki. Wymieszać pokrojone owoce z konfiturą.
Po ok. 10 minutach studzenia przewrócić biszkopt do góry dnem i tak odłożyć do dalszego studzenia na ok. pół godziny.
Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej w dużej misce. Do roztopionej czekolady dodawać po łyżce mascarpone, za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę i dodać ją w 3 partiach do kremu czekoladowego, za każdym razem delikatnie mieszając.
Biszkopt obkroić przy obręczy, zdjąć obręcz i całkowicie ostudzić. Pokroić na 3 krążki. Okruchy można zachować do dekoracji.
Dolny biszkopt położyć na paterze, posypać łyżeczką cynamonu, skropić 4 łyżkami amaretto i wyłożyć połowę mieszanki owoców i konfitury. Przykryć 1/3 musu, posypać przez sitko łyżką kakao i położyć drugi krążek biszkoptu. Znów dodać cynamon, 4 łyżki amaretto, resztę owoców, 1/3 kremu i kakao.
Położyć ostatni krążek, skropić 7 łyżkami amaretto i obłożyć wierzch oraz boki resztą musu. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Wierzch udekorować owocami a boki tartą czekoladą.

Foteczka w załączniku :P

Cytat:
Na co nie pozwolisz? Na co mamy zwrócić uwagę?

Cytat:
Ja kroiłam dużym nożem jak do chleba, powolutku, pilnując żeby ciąć ciągle na tej samej wysokości i wyszło
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN4020.jpg (100,2 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN4022.jpg (114,1 KB, 9 załadowań)
pequenina_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-06, 17:14   #1589
zie_l_ona
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pequenina_ Pokaż wiadomość
Zdaje się, że ten sklep jest tylko w naszym mieście jak zależy ci na anonimowości to zedytuj to lepiej na jakąś biedrę :P ale dzięki za odpowiedź
Spokojnie, w każdym większym mieście jest i to po kilka oddziałów
Stary 2016-09-06, 17:14   #1590
furjatka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pequenina_ Pokaż wiadomość
Tak nam mów

o, nie wiedziałam, że 17zł jest już niemożliwe.

Pare miesięcy temu robiłam TŻtowi torta, czekoladowy z wiśniami. Pycha, łatwy - ja dałam radę. Ja - kulinarny kalafior ( ) robiłam go 3 godziny, ale to ja :P

7 jajek
1 szklanka cukru
1.25 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
300 g czereśni lub wiśni (świeżych, mrożonych, z syropu, nalewki)
3 łyżeczki cynamonu
15 łyżek amaretto (do nasączenia)
1 słoiczek konfitury wiśniowej
2 łyżki gorzkiego kakao
dekoracja: 50 g startej czekolady + świeże owoce
500 g mascarpone (temp. pokojowa)
200 g czekolady deserowej (ciemnej)
500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (zimnej)
1/3 szklanki cukru pudru

Dno formy o średnicy ok. 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać.
Białka ubić na sztywno w dużej misce, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 - 10 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłuższe ubijanie tym lepiej.
Do ubitych jajek dodawać w trzech partiach (najlepiej bezpośrednio przez sitko) mąkę i kakao, za każdym razem krótko miksując na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę, można na przemian trochę miksować i trochę mieszać delikatnie.
Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika na 32 minuty w 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Od razu wyjąć z piekarnika.
Mascarpone ocieplić w temp. pokojowej. Czereśnie lub wiśnie wypestkować i przekroić na połówki. Wymieszać pokrojone owoce z konfiturą.
Po ok. 10 minutach studzenia przewrócić biszkopt do góry dnem i tak odłożyć do dalszego studzenia na ok. pół godziny.
Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej w dużej misce. Do roztopionej czekolady dodawać po łyżce mascarpone, za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę i dodać ją w 3 partiach do kremu czekoladowego, za każdym razem delikatnie mieszając.
Biszkopt obkroić przy obręczy, zdjąć obręcz i całkowicie ostudzić. Pokroić na 3 krążki. Okruchy można zachować do dekoracji.
Dolny biszkopt położyć na paterze, posypać łyżeczką cynamonu, skropić 4 łyżkami amaretto i wyłożyć połowę mieszanki owoców i konfitury. Przykryć 1/3 musu, posypać przez sitko łyżką kakao i położyć drugi krążek biszkoptu. Znów dodać cynamon, 4 łyżki amaretto, resztę owoców, 1/3 kremu i kakao.
Położyć ostatni krążek, skropić 7 łyżkami amaretto i obłożyć wierzch oraz boki resztą musu. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Wierzch udekorować owocami a boki tartą czekoladą.

Foteczka w załączniku :P

Na co nie pozwolisz? Na co mamy zwrócić uwagę?

Ja kroiłam dużym nożem jak do chleba, powolutku, pilnując żeby ciąć ciągle na tej samej wysokości i wyszło

łooo dzięki, pysznie wygląda a piotr i paweł są w całej polsce

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości