|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2101 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Na dzieci grudniowe czekamy, drożdżówką się zajadamy 2016 - III część
Dziewczyny nie wiem czy to juz bylo ale:
czy pierzecie/ bedziecie prac wszystkie ciuszki? Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#2102 |
|
Zakorzenienie
|
Mi gin mówił, że magnez uspokaja i wycisza i przez niego też mam niższe ciśnienie (Ok 100/55).
---------- Dopisano o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ---------- Dobrych snów! Padam już
|
|
|
|
#2103 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie grudniowe w dalszym ciągu odlotowe ;) 2016
Cytat:
Microlife NC100
|
|
#2104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kociulku - dobrze jest czytac o tym ze zaczynasz normalnie funkcjonowac (w sensie wypoczywaj, nie przemeczaj sie, ale juz jestes w domu). My malowalismy z TZ jego pokoj na szaro i tez pierwsza farba jaka kupilismy byla za ciemna. Wiec chyba kazde malowanie pokoju na szary konczy sie zmiana farby na jasniejszy odcien, wiec normalka ![]() Sesja byla ale jeszcze nie mamy zdjec wiec nic jeszcze nie wrzucalam ![]() Dziewczyny ja od kiedy biore 2 tabletki magnezu dziennie to mi brzuch nie twardnieje. Dzieki temu tez jestem duzo spokojniejsza wiec to odstawienie magnezu moze byc rozne - bo moze podwyzszyc faktycznie troche cisnienie, ale przez to skurcze moga byc czestsze. Najlepiej pogadac z lekarzem ![]() Ale mi moj maly byczek szaleje w brzuchu 🐂. Mama chce isc spac a on sie rozchulal w najlepsze! |
|
|
|
|
#2105 |
|
Zakorzenienie
|
Migdałku, jeszcze mi się przypomniało a propos twojej przeprowadzki. Ktoś, dość wysoko postawiony, mi kiedyś powiedział, że nie proszenie o pomoc jest równe z brakiem pokory. W moim przypadku to chodziło akurat o stanowisko w pracy, ale chcę przez to powiedzieć, że mimo, że choć ja jestem taka sama i w dalszym ciągu brak mi tej pokory, bo nie umiem prosić nawet najbliższych, to czasem jednak warto się przełamać. A może ktoś tylko czeka żeby zrobić dobry uczynek
![]() A ten komplecik jest taaaaaaki śliczny Poruszałyście kiedyś temat chrzcin. I tu mamy z tym trochę problem, bo ja nie chciałabym jak jest jeszcze mocno zimno. Wielkanoc bardzo by mi pasowała czasowo-pogodowo, ale teraz będzie dopiero 16 kwietnia, a 3 tygodnie później, czyli 7 maja młoda będzie miała Komunię. Trochę jak dla mnie za krótki okres między tymi imprezami. A jednak na ten początek maja chciałabym też, żeby Kubuś był już ochrzczony. No babie nie dogodzisz Poza tym, nie wiem jak jest u was, ale u nas bez "obchodu" katechez dla rodziców i chrzestnych nie wystawią zaświadczenia, że dziecko może być ochrzczone. I nie pomogły moje tłumaczenia, że ja przecież mam już przecież mam dwójkę dzieci i to OCHRZCZONYCH jak chciałam zaświadczenie do bycia chrzestną. I tak sobie myślę, że te katechezy to ja załatwię teraz póki jeszcze mogę wyjść, bo później będę się stresowała, że tam dom roznosi z płaczu. A i poprosić o popilnowanie nie bardzo jest kogo. Itstoolatex, normalnie aż się wystraszyłam co kobiety w moim osiedlowym sklepie sobie myślą jak ja ciągle po gazowany tonic przychodzę. Zasadniczo nie lubię gazowanych napoi, ale najwidoczniej Kubuś lubi Poza tym rozbawiło mnie stwierdzenie tej pani, że biedne dziecko nie ma wpływu na to co je. Zapytajcie te "biedne dzieci" w około czy może chcą iść na kebaba czy np. na surówkę A kareta świetna Folinka, na temat pieluch wielorazowego użytku rozmawiałam jakiś czas temu z koleżanką i to ona mnie zaintrygowała tym tematem. Ja nawet przy Karolinie za bardzo o nich nie słyszałam, a może coś gdzieś i było wspomniane, ale nie bardzo się tym interesowałam. Chyba z braku dokładniejszej wiedzy. Na pewno mam w planie nad tym tematem posiedzieć, a czy go wdrożę w życie to czas pokaże. Gdzieś mi mignął link jaki na ten temat wrzucałaś, muszę więc go odszukać i trochę przestudiować, bo mam trochę pytań. Na dzień dzisiejszy nie mówię ani tak, ani nie. Rozważam. A, i jeszcze temat termometru muszę odszukać, bo czytałam go będąc w szpitalu i nawet nie miałam możliwości zapisać nazwy tego który posiadasz. Póki co my mamy elektroniczny i jestem z niego zadowolona, ale już myślałam o czymś bardziej funkcjonalnym, a ten twój gdzieś pisałaś, że nie tylko mierzy temperaturę ciała. A za mną ostatnio chodzi temat pobierania krwi pępowinowej. Myślałyście o tym? A może już był ten temat tylko gdzieś mi umknął. Dziewczyny które chodzą na szkolę rodzenia może już coś więcej wiedzą. Przez moment leżała ze mną dziewczyna, która miała ze sobą pakiet do pobrania i chwilę z nią pogadałam, Zdałam sobie sprawę, że to jest czas aby się zdecydować bądź nie. Mało jest jeszcze osób u nas w kraju które się na to zdecydowały, i nie wszystkie szpitale decydują się na pobranie, ale już wiem, że w moim nie ma z tym problemu. Tylko te koszty... Hmmm.... Jestem ciekawa waszego zdania. A teraz już uciekam, bo i zapałki w oczach przestają działać. Ciąg dalszy nadrabiania was jutro. ---------- Dopisano o 23:55 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ---------- O właśnie! Od razu sobie zapisuję
|
|
#2106 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nowe podobno też trzeba, ale moja mama mówi np, że wystarczy wyprasować, sama nie wiem... A pościele, kocyki, rożki itp co z tym, pierzecie wszystko? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do gazowanych napoi - gdzies wlasnie czytalam ze to jest szkodliwe. Ale wytlumaczy mi ktos czemu? Co moga zrobic naszym dzieciom te niewinne babelki? Rozumiem ze papierosy, alkohol, wdychanie jakis chemicznych substancji, ale BĄBELKI w napojach? Nie dajmy sie zwariowac! ja to od poczatku ciazy regularnie popijam mirinde albo oranzade bo mam chcice na gazowane napoje non stop ![]() Co do krwi pepowinowej - baaardzo chetnie, ale niestety poki co jest to dla mnie nieosiagalne przez koszty. Ale chcialabym, zeby to nie byla moja ostatnia ciaza, wiec przy drugiej lub przy trzeciej (jesli sie zdarzy ) powinnam sie zdecydowac. W tym momencie mamy z TZ za duzo wydatkow i zbyt niepewna sytuacje materialna zeby sie na to decydowac. A szkoda
|
|
|
|
|
#2108 |
|
Wtajemniczenie
|
Moja siostra pobierała krew pepowinowa.
Jeśli któraś z Was będzie chciała się tym zająć, napiszcie do mnie proszę. Osoby z polecenia mają chyba jakieś zniżki i moja siostra z tego co wiem to wtedy też ma jakiś upust na przetrzymywanie tej krwi za polecenie. Fajne byłoby zrobić dobry uczynek jeśli któraś z Was się zdecyduje ![]() Dla mnie to niestety za duży koszt... Może przy następnym dziecku... :-( Ja dziewczynki piore wszystko Czy to używane, czy nowe, czy od siostry czy ze sklepu. Wszycho piore jak leci. Dziś musze wyprać jakąś turę bo znowu dostałam od sąsiadki. Juz nie nadążam! Dziś przeprowadzka! Fajnie ale jak sobie pomyślę o wozeniu tych rzeczy znów to mi się odechciewa. Zapaliła mi się kontrolka ABS w aucie. Kur. Znowu wydatki. Wstaje i jadę odebrać moje dwa dyplomy ze studiów podyplomowych bo juz 1.5 roku czekają w dziekanacie :-D masakra !! Buziaki na dobry początek dnia! Korzystacie bo dziś piękna pogoda w całym kraju. Może jakoś jeziorko ?? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2109 |
|
Rozeznanie
|
Też chcę zrobić chrzciny wiosną ale my mamy dość dużo bliskiej rodziny (25osób).
O krwi pępowinowej tez myslałam ale to spory wydatek więc niestety nie zdecydujemy sie na to. Co do gazowanych to może nie o bąbelki chodzi ale o ilość cukru i tej całej chemii. Dzień dobry. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2110 |
|
Zakorzenienie
|
Lucky jak sytuacja dzisiaj ? Jak sie czujesz ??
Kociulku tak to ja wymienialam farbe bo za ciemna ! Wymienilam na Skandynawską Prostore i jest super idealnie pastelowy szary jak chcialam a Ty na jaki wynienilas?? Ten Twój ołówek był ciemny u mnie w sklepie na próbniku.Co do krwi pepowinowej u mnie w sr bedzie o tym wyklad i mamy znizke ale ja sie tym nigdy dotad nie interesowalam wiec nie wiem o co chodzi. Poki co nie zdecydujemy sie ze wzgledu na to ze dopiero skonczylismy remontowac mieszkanie wiec nasze oszczednosci skurczyly sie do minimum.. A i tak przy wyprawce mega wydatki... Moze przy nastepnym dziecku, zobaczymy. A Wy wszystkie ten magnez przyjmujecie? Ja nie mam zadnych bolow brzucha czy twardnien, raz mialam ale to przez zaparcie. Nawet nie mam w domu nospy czy magnezu Wczoraj bylismy na koncercie ale wrocilismy w polowie bo tak bolaly mnie plecy.. Mielismy wrocic spacerem a podjechalismy 1 przystanek busem na gape bo bym nie doszla.. Co pare krokow musialam sie zatrzymac i powyginac. ---------- Dopisano o 08:12 ---------- Poprzedni post napisano o 08:11 ---------- Kamisha ja piore wszystko, kocyki tez bede
|
#2111 |
|
Zakorzenienie
|
Mam dola, znowu przez tydzien przytylam 2kg okolo. Chce mi sie ryczec, przeciez to norma na miesiac, a nie na tydzien! Serio wpadam juz w dola z tego powodu, dopiero 7miesiac, a ja juz mam 8-9kg na plusie. Chce mi sie wyc!!!!!!!!
Widze, ze mam lapki spuchniete to akurat woda, uda mam otluszczone, biodra tez wieksze ale ludzie mi 2 kg tygodniowo przybywa to jest cos nie tak Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2112 |
|
Zakorzenienie
|
Darunia powodzenia z przeprowadzka
![]() Co do chrzcin to ja bym chciala jak najszybciej. Do kosciola mam 2 min drogi wiec spoko tylko jakas restauracje musimy ogarnac i spoczo bedzie. U mnie niby tylko najblizsza rodzine ale to wyjdzie tych ludków troche.. W sumie na wielkanoc by bylo spoko. Poki co niexwiem kiedy u nas sa chrzty
|
#2113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)
|
|
#2115 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Witam sie z wami i kopiaca Liliana! Noc przespana. Pobolewal mnie cos brzuch jak spalam na prawym boku. Obudzilam sie 2 razy na plecach no ale tak bylo mi najwygodniej. Najwazniejsze, ze skurcze przeszly. Ide robic sniadanko milego dnia!!!Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2116 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ogolnie mam kompleksy na punkcie swojego ciala, wiem ile mnie kosztowalo stracenie kilku kg poprzez cwiczenia... Wiem, wiem ludzie maja wieksze problemy
|
#2117 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajnie ze sie przeprowadzasz juz przeciez to twoj TZ bedzie nosic a nie ty ![]() Cytat:
![]() Ja tez bede wszystko prac uzywane, nowe, kocyki, itp.Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#2118 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem, zdrowie maluszka najwazniejsze.
|
#2119 |
|
Wtajemniczenie
|
Dodoo to na bank woda ci się zbiera. A zresztą dla swojego dziecka będziesz zawsze najpiekniejsza!!
Czujnik od ABS się wyłączył. Lubię jak się coś samo naprawia ;-) Mój dzień jakiś dziwny dzis. Jedziemy z siostra po te dyplomy i coś miałam czuja. Mówię do niej ze niech zadzwoni do dziekanatu czy maja otwarte i co ? I bym klamkę pocalowala. Wiec po kilku km zawrotka do domu. Dostałam dziś ciuchy od siostry. Serio dziewczyny, ja już NIC nie chce od nikogo. Na tych ciuchach które mam wychowac można 3ke albo i 4kę dzieci na raz. Masakra jakas. Nie wiem kiedy i jak ja to popiorę bo nie mam czasu kompletnie. Będę się musiała zamulic z żelazkiem na min cały dzień. Zrobie wam foto bo pewnie się pukacie w czoło i myślicie że przesadzam. .. ale nie kurka, Nie przesadzam. Tak będzie wyglądać moje życie przez najbliższe lata. Pranie i prasowanie... :-( Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2120 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2121 |
|
Zakorzenienie
|
Mala, dla dziecka tak ale czy dla meza?
Ok, przestaje marudzic. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2122 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() serio masz az tyle ciuszkow? ja dostalam tlko od jednej kuzynki i czuje niedosyt, wiec nie mam pojecia o czym piszesz ![]() Cytat:
![]() ja padłam jak to zobaczyłam ---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ---------- mam ochote na szarlotke i nie wiem czy piec całą blache czy podjechac do cukiernii kupic sobie mały kawałek
|
||
|
|
|
#2123 |
|
Blond forever!
|
Co do prania i prasowania to ja zamierzam wyprasować tylko pierwszy raz ubrania dla dziecka - potem wiem, że będzie mi szkoda na to czasu i energii
![]() Bankowanie krwi pępowinowej - koszty to jedno, ale ja trochę wgłębiłam się w temat i jak dla mnie wieje to trochę jakimś szamaństwem... Dodus - to tylko kilogramy Dasz radę to wszystko zrzucić - grunt to dobra motywacja, a teraz się musisz skupić, że dodatkowe kilogramy to inna bajka, w końcu rośnie w Tobie nowe życie ![]() U mnie 25tc i 3kg na plusie - podejrzewam, że to co przytyje jeszcze do końca to zostawię w całości na porodowce ![]() A co do ćwiczeń po ciąży to kiedyś czytałam wywiad z jakimś trenerem i on powiedział, że treningi po porodzie powinno się rozpocząć dopiero po ok 7 miesiącach - że ciąża jest na tyle poważną zmianą w organizmie, że potrzeba tyle samo czasu na zregenerowanie się ciała, które jest gotowe do regularnych ćwiczeń. Ale z tego co słyszę, to mało popularna teoria, bo niektóre laski zaczynają ćwiczenia od razu po połogu. Chciałam iść dzisiaj wygrzac nogi na plaży z TŻ i zero słońca i zimno ;(
Edytowane przez Blondi2989 Czas edycji: 2016-09-10 o 09:49 |
|
|
|
#2124 | |||
|
Wtajemniczenie
|
nie martw się. mąż Ciebie kocha niezależnie jak wyglądasz. a do stanu sprzed ciązy każda z nas (na 100%
) szybko po połogu wróci! wierzę w to !![]() Cytat:
![]() Cytat:
a dostałam 4 worki próżniowe i 4 siatki z biedry rzeczy. póki co, wybieram te najmniejsze, a reszte zostawiam i upcham do szafy. dodam, że jeszcze mam rzeczy od sąsiadki popakowane i wyprasowane już (2 siatki z biedry) i dodatkowo jedna siatka tej wielkości się suszy na balkonie (foto...) Szarlotki wczoraj piekłam dwie do pracy Cytat:
![]() mi położna powiedziała, że macica wraca na swoje miejsce do 8msc po porodzie. a do tego czasu może nam wystawać tzn być widoczna jako brzuch. można ją wciskać rękoma w ramach ćwiczeń . pomaga też oddychanie, takie przyklejanie przepony i brzucha do kręgosłupa. mam nadzieje, że wiecie o co mi chodzi a co do prania to jeśli będę miała tyle rzeczy to ... no nie prasowałabym ale wiem, że ciuszki się mniej niszczą jak je prasujemy i są dla dziecka delikatniejsze (prasowanie je jakoś tak rozbija po praniu)
|
|
#2125 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ja wypralam wszystko co kupilam uzywane, nawet pluszaki, ktore mi ktos dorzucil do paczki. NOwe wypiore przed porodem, albo tesciowa wypierze po porodzie. Teraz nic nie prasuje bo u nas remont wiec i tak bede te juz wyprane prac jeszcze raz po nim. A co do przechowywania krwi - macie jakies wiarygodne artykuly do przeczytania? |
||||
|
|
|
#2126 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może jemu chodziło o typowe katowanie się ćwiczeniami? ![]() Cytat:
![]() ja zaraz lece do sklpeu i jednak upieke, jednym kawałkiem sie nie nasyce, no halo
|
||
|
|
|
#2127 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do szarlotki, przecież wszyscy dobrze wiemy, że jeden kawałek szarlotki to tylko rozjuszy Mój kręgosłup znowu daje o sobie znać... Pół nocy nieprzespane, o 5 rano matę wyciagałam, troche pomogło, a teraz od nowa i ledwo chodzę... Dodoo ja też mam 7 kg na plusie, to chyba standard w tym okresie. Koleżanka przytyła 25 a na porodówce zostawiła 13 ![]() ---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ---------- Darunia to ja wszystkich rzeczy mam tyle co Ty w tym jednym worku :P
|
|
|
#2128 | |
|
Blond forever!
|
Cytat:
Na ile jest to prawdziwa teoria to nie wiem MalaDarunia - nawet nie wiesz ile mamony jest ukryte w tej tonie bawełny, którą masz Ja bym się mega cieszyła
|
|
|
#2129 |
|
Rozeznanie
|
A dziewczyny jak u was z tymi sprawami intymnymi? Wspolzyjecie nadal? Bo ja przestalam czuc jakiekolwiek podniecenie i nie mam ochoty na nic.
|
|
|
|
#2130 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
pytałam lekarza czy możemy to powiedziała, że jeśli są siły i ochota to korzystać.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:11.

ja to od poczatku ciazy regularnie popijam mirinde albo oranzade bo mam chcice na gazowane napoje non stop 

i nie wiem czy piec całą blache czy podjechac do cukiernii kupic sobie mały kawałek
pytałam lekarza czy możemy to powiedziała, że jeśli są siły i ochota to korzystać.