|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3331 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Na dzieci grudniowe czekamy, drożdżówką się zajadamy 2016 - III część
Cytat:
Dlatego też zdecydowąłam się stosować zasadę "im mniej tym lepiej" i kupiam suche chusteczki, zobaczymy ja to wyjdzie A właśnie, ostatnio ciotka Tżta, neonatolog mówiła, że teraz noworodków już się nie kąpie codziennie jak wczesniej tylko raz na 3-4 dni
|
|
|
#3332 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak Monia.
Na 10 razy kiedy pozyczylam mu auto to juz drugi wypadek. Nie chodzi tylko o to ze przywalil w sarne bo każdemu może się zdarzyć ale o jego podejscie do wszystkiego. Powiedział mi ze ja mam szukać zderzaka nowego. Jakbym serio siedziała w domu i nie miala co robic. Bo on pracuje. A ja kurna nie. Godzinowo wychodzi na to ze to ja jestem więcej w pracy a w domu robie drugie tyle. A on w domu tylko śpi, brudzi i nawet nie myśli żeby po sobie posprzątać. A kumple jak dzwonią to leci od razu. Mam już dość siedzenia po pracy sama w domu bo on ma wiecznie treningi albo swoje sprawy do załatwienia. Nawet nie mogę z nim porozmawiać i czegokolwiek ustalić bo do ściany to ciężko gadac. Usłyszałam dziś wiele niemiłych słów bo wczoraj nie zrobiłam obiadu. Chociaż obiad jest w lodowce. Prosiłam go żeby obrał ziemnaki a co mi powiedział "a ty nie możesz? "I poszedł spać. No po potem obiadu nie bylo. Sorry ale jak się źle czuje to nie mam ochoty stać wiecznie przy garnkach. A zresztą miał zrobione tyle jedzenia ze mógł wyciągnąć cokolwiek z lodówki i by się najadl. Codziennie robie mu posiłki. Wstaje rano, robie śniadanie, sprzatam, idę do pracy. Po pracy przychodze i tez sprzątam, piore. Potem robie kolacje i po kolacji tez sprzatam. Raz prosilam o obranie ziemniakow. Nie to nie. No co mam zrobic. Jeszcze mnie wyzwal ze głodny na pilke musi jechać i ze przecież wiem ze ma pilke. Ta jasne. Gowno wiem. Raz ma w pon raz we wtorki a ostatnio to chyba z 4 razy w tygodniu. Do tego treningi rano i wieczorem..praca w nocy. Też nie codziennie. Przyjdzie dziecko to tez będę wiecznie w domu siedziała bo on sobie wychodzi ? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:38 ---------- BTW moja Ala juz jest głową w dół od 1.5miesiaca. Ale jeszcze może się przekrecic. Dzieci do 37tyg mogą zmienić pozycje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:41 ---------- Poprzedni post napisano o 23:38 ---------- Kaziowa ja będę kapac codziennie żeby dziecko się nauczyło ze po kąpieli jest pora na spanie. Moja mama od zawsze mówi ze umyte dziecko lepiej śpi i tak było ze mną oraz z moja siostra. Siostra tez to mowi. Jest kąpiel, mleczko i Lena idzie do łóżka. Mi też się lepiej śpi jak jestem świeżo po kąpieli. Ciało jest w innej kondycji wg mnie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3333 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Czy aby go troche nie rozpuściłaś i przyzwyczaiłaś do tego, że wszystko robisz Ty. A dlaczego miałabyś to robić sama? Przecież to też jego mieszkanie i jego brudy. Jak urodzisz to nadal wszystko będziesz robić sama, bo "siedzisz" w domu? Wiem, że może ogólnie sie przyjęło, że to kobieta ma robić wszystko, a facet jak "pomaga" to już wychwalany pod niebiosa i kobieta słyszy jak jej to dobrze, bo umył naczynia... Pomóc to można w moich sprawach, tutaj dba o to co mamy, po prostu. Facet ma takie same obowiązki co do domu i dziecka jak kobieta, bo to jest ICH dom i ICH dziecko, nie tylko jej... Ok, jak kobieta nie pracuje (nie mówię o ciąży zaawansowanej lub takiej, że jakiekolwiek zagrożenie jest, czy jak już dziecko jest w domu), to przejmuje więcej obowiązków bo ma więcej czasu a np tylko on zarabia, ale nadal nie usprawiedliwia go to przed tym żeby nie robić nic ... ---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ---------- Sory, że się tak rozpisałam, ale strasznie mnie drażni temat "pomocy" faceta w domu i przy dziecku, Moja mama robi wszystko i wszyscy się przyzwyczaili do tego, moje gadanie już nic nie daje, więc sobie darowałam. I jak tż przyjeżdza, sprzata po sobie i myje naczynia po obiedzie na przykład, to ciągle słyszę "Ale Ty masz dobrze" ...
|
|
|
#3334 | |||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)Ale chyba rodzicom powiedziałam, że 1200 ![]() Też uważam, że lepiej kupić trochę droższy, niż się później męczyć z mega ciężkim itd A w ogóle to mnie moja matka osobista irytuje, cały czas gada jak to będzie wnuka rozpieszczać, bo ona tylko z doskoku... taaaa a potem dziecko skołowane, że rodzice coś wymagają. Wielce moja mama narzekała, że babcia jej się wtrącała w nasze wychowanie, a teraz oczywiście ona się nie wtrąca, tylko dobrze radzi /i przecież z miłości to wszystko /i ona chce nam pomóc/ a my niewdzięczni/ jeszcze będziemy ją prosić, żeby się wnukiem zajęła.... I na koniec mi jeszcze powiedziała, że jeszcze się mały nie urodził, a ja już jej zwracam uwagę jak ma się zachowywać ![]() Cytat:
Cytat:
![]() A my właśnie kminimy nad Kiddy i Maxi Cosi Pebble Cytat:
W ogóle przejrzałam dziś garderobę Adasia i najwięcej ciuchów ma na 3-6 miesięcy - tu chyba już nic nie będzie trzeba dokupować, takich malutkich tylko kilka body z krótkim rękawkiem, 2 pajacyki, półśpiochy welurowe. Na początek celujemy głównie w rozmiar 62 - tu mamy pajacyki bawełnane (ok 7 szt) welurowe (5 szt), 2 komplety tzw wyjściowe z weluru (półśpiochy+ bluzeczki), spodenki i tylko 1szt body z długim rękawem (wprawdzie dokupiłam wczoraj w Lidlu dwupak w rozmiarze 62-68, ale wygląda tak jak pozostałe na 68 więc trafił na kupkę 3-6 miesięcy) Cytat:
![]() Teraz jestem na L4 drugi tydz.i nie wiem na co to zleciało. Głównie wypoczywam i odczuwam ogromną różnicę jeżeli chodzi o ból pleców, bo póki chodziłam do pracy to pół dnia siedziałam, a jak wracałam to do wieczora leżycho... Więc jak masz możliwość to korzystaj ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Też wlaśnie czytałam, że wprowadzenie codziennych rytuałów sprzyja zasypianiu, bo dziecko czuje się bezpieczne np.kąpiel, pielęgnacja, czytanie bajeczki, kołysanka, buziak |
|||||||
|
|
|
#3335 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Niestety ja się nie spotkałam z czymś takim jeszcze od zadnej ze znajomych matek, każda twierdzi, że tylko jej sposób jest ok :P A zdanie "ja tylko chce dobrze, co sie burzysz", słyszałam milion razy ;P No cóż, dobrymi checiami piekło wybrukowane
|
|
|
#3336 |
|
Zakorzenienie
|
Witam w ten piekny poranek jest 4:00
|
|
|
|
#3337 | |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tez się witam. Nie śpię od 5
Cytat:
ja też się zapierałam i gdyby nie przymusowe L4 to trudno byłoby mi się zdecydować. Ale jest lepiej niż myślałam. Oczywiście są chwile kiedy brakuje mi wcześniejszej aktywności, ale cieszę się chwilami odpoczynku i próbuje sobie zapełnić czas tym, na co nigdy nie miałam czasu, właśnie ze względu na intensywne życie zawodowe. Dziewczyny, co do podejścia TŻ do obowiązków w domu to trudno mi nawet to skomentować. Przykro, że niektórzy mężczyźni mają takie podejście. Niektórych to trzeba porządnie kopnąć w cztery litery żeby oprzytomnieli. Aha i dołączam do wózkówych wariatek ![]() Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Edytowane przez soulie Czas edycji: 2016-09-21 o 06:01 |
|
|
|
|
#3338 |
|
Zadomowienie
|
Hej...
U nas z obowiazkami domowymi owszem jest jakiś tam podzial..ze ja robię w domu sprzatam ugotuje upiore a mezus robi na podwórku, np koszenie rrawy zimą snieg, palebie w piecu, smieci to też jego dzialka..a i obiad ugotuje..bo lubi od czasu do czasu..nawet zmywanie po obiedzie jak ja robie to on zmyje pozniej talerze..wiec nie narzekam. -co do ułożenia dzieciątka to u mnie w poprzek cały czas -dzis trochę sie denerwuje, mezus ma dzis rozmawiac z tym swoim szefem bo naprawde sie zirytowal jego podejsciem przez te dwa dni bo wczoraj byla taka sama sytuacja..i stwierdzil ze albo sie zgodzi na jego warunki odnosnie kasy, bo.do tej pory mial za godzine, wiec chce miec jakas tam stałA kwotę do iluś godzin a to co ponad to jakos tam inaczej..no i ma pogadac o zarejestrowaniu a jak to nie przejdzie to bd szukal innej pracy.. Ohh wykoncze sie psychicznie po prostu:/ P.s. wiecoe co zaczelam wczoraj robić? Układać puzzle, kiedys bardzo lubilam siedziec i dlubac i wczoraj mezus kupil w biedronce 1000 szt. Więc mam zajęcie na troszke:p
|
|
|
|
#3339 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie grudniowe w dalszym ciągu odlotowe ;) 2016
Cytat:
Moja też w poprzek ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3340 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Podłączam się do pytania o poporodowe środki higieniczne, bo jak wczoraj zaczęłam ich szukać według listy ze szkoły rodzenia to myślałam, że zwariuje :P Lusia jest przez większość czasu głową w dół, czasem mam wrażenie że jest w poprzek ale to na chwilę Cytat:
Cytat:
![]() No ładnie to z tymi puzzlami trochę sobie posiedzisz
|
|||
|
|
|
#3341 |
|
Zadomowienie
|
Witam się w 30 tygodniu
Robi się poważnie... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3342 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nie rozumiem czemu kobieta musi robic wszystko.. moj na szczescie pomaga, nie moge narzekac, poprosze obierz ziemniaki to obierze.. nawet stwierdzil ze jak sie wyprowadzimy to on bedzir lazienki sprzatal oo dobry pomysl taki rytual kapiel a potem spac ![]() ja z ciuszkow nic nie kupuje chyva ze kombinezon i cos cieplego ![]() Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3343 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dopiero teraz wstaje 😆😆😆 Monia dziękuję 😚 Z drugiej strony Trzeba być dla Niej miłym Bo jak się wkurzy to zgaga do końca ciąży murowana 🤔 Dzień dobry Wam😚😚😚😚 Idę po kawę i biorę się za Was. Ale mam do nadrabiania 😆 Mam morsa 😎 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3344 | ||
|
Zadomowienie
|
Witam sie z wami super wyspana! Spalam bez poduszki U! Zero bolow plecow, biodra ok. Chyba jednak zostanie ze mna stary sposob-zwykla poducha miedzy nogami.
Cytat:
Obecnie pracujemy razem i dom ogarniamy razem, a w takie dni jak wczoraj(gdy sie zle czuje albo po prostu jestem leniwa) ugotuje mi pyszny obiad. Nie powiem, mega sie cieszy, ze bede na maciezynskim gotowac mu obiadki i dom ogarniac ale juz usluszalam, ze sobota bedzie dniem kiedy to on gotuje, zebym tez mogla odpoczac. Mam wplanach wrocic do figury wiec u mnie na bank bedzie 4 razy w tyg. Silownia. Tz bedzie musial sie zajac Lili w tym czasie. Cytat:
mieszkali w Nienczech wiec kazde spotkanie z nimi rownalo sie prezenty i rozpieszczanie. Mimo, ze druga babcia byla na miejscu nigdy nie mialam z nia dobrego kontaktuNigdy nie pamietam zeby mnie przytulila lub powiedziala cos milego. Ona miala taki harakter. Dziadek z Niemczech jak tylko sie z nami widzial opowiadal nam wszystko na temat 2 wojny, gotowal zdrowe zupki(jego zdaniem dzieci powinny byc karmione glownie warzywami)... bardzo mi go brakuje mimo, ze tak naprawdę byl tylko przybranym ojcem mojej mamy dla mnie to byl mega wzor do naśladowania. Pierwszy raz zalozylam stanik sportowy do luznej lejacej bluzeczki i muszę przyznac, ze czuje sie duzo wygodniej. Chyba wrocr dzos albojutro po 2 takie same tylko w innych kolorach szqrosci i bieli i stanie sie on moim przyjacielem skonczy sie sciaganie stanika od razu po pracy. Dzis mam jakis mega problem z jelitami. Tz sie smieje, ze wraz z 27 tyg i 3 trymestrem od poniedzialku ciagle narzekam. Juz myslalam, e mi to wypomina ale stwierdził, ze na takie narzekanie czekal od poczatku jak sie dowiedzielismy o ciazy wiec mam natzekac do woli! 🤗😃 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 06:54 ---------- Poprzedni post napisano o 06:50 ---------- Kaziowa podobaja mi sie te slowa. Ja juz powiedzialam glosno jak mam zamiar w przyszlosci rozszerzac diete Lilianie to byla krytyka z kazdej strony no ale otwarcie mowie, ze to ja bede mama a nie moja mama czy tesciowa. Ciekawa jestem czy tesciowa zmieni podejscie do mnie teraz gdy mam jej wnuczke urodzic... przekonamy sie w sobote. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#3345 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pokaż morsa! A tam damy radę, innego wyjścia nie ma ![]() Zarezerwowałam nam wczoraj na grudzień sesję noworodkową, która ma się odbyć do 14 dni po porodzie
|
|
|
|
|
#3346 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3347 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko jak dzieciak sie porobi po pachy to nie wyobrazam sobie go nie wykapac, chociaz np wczoraj byl kapany...Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3348 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3349 |
|
Zadomowienie
|
Mors dla ludu1474442810898.jpg
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3350 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo mimo że są fajowe będą przeszkadzać Tzn wolę widzieć oczy karola niż te kły Ale poza tym jest fajny Tzn miękki i przede wszystkim ogromny Bo 100 na 100 W ikea są 75 na 75 Tu karola dwa razy owine Jeśli zatem ktoś nie ma jeszcze recznika Ta opcja warta rozważenia cena 36 złotych ☝ Cytat:
||
|
|
|
#3351 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3352 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3353 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3354 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mors tylko w kwestii recznika i jest taaaaaaaki słodki
|
|
|
#3355 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ---------- Marzy mi się jeszcze ręcznik żaba dla Karola W smyku też był tylko chyba drogawy Już nie pamiętam 🤔 Jak wrócę do domu wieczorem popatrzę jeszcze Poczekam na jakąś promo może... Ten jest porządnie uszyty Aplikacje nie sa bardzo sztywne i podszyte bawełna żeby nie drażnić karolowej główki Wsuwam naleśniki z serem od mamy Jestem w niebie 😋 w pt na wizycie będzie płacz 😏 Edit w pon płacz Ale w pt tez bo bedzie krew i siuski Od czasu glukozy kiedy mi zmasakrowala jedna rękę Nie lubię chodzić na krew 😑 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:53 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ---------- Cytat:
No nie mogę sobie wyobrazić że takiego 2 dniowego karola Nie ubiore wychodząc że szpitala w okrycie wierzchnie A ja sama będę w płaszczu 😭 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ---------- Cytat:
Bo ja jestem słabym człowiekiem i łapie w lot takie pomysły 😩 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez mewkaa Czas edycji: 2016-09-21 o 09:51 |
|||||
|
|
|
#3356 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3357 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie dziś pod kopułą grano Ratowanie przeze mnie kotków i mordowanie Żydów To drugie to stały punkt moich koszmarów od wielu już lat Gazowanie, rozstrzeliwanie ich pod ścianą.... Nie wiem skąd to wzięło się w mojej glowie Tż mówi że to dlatego że nasz blok stoi na terenie byłego getta Ja w takie bzdury nie wierzę ale nie mam innego wytłumaczenia Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3358 |
|
Rozeznanie
|
Ależ się rozpisałyście
Rano się wystraszyłam bo Aleksandra się nie ruszała, po śniadaniu też nic, już zaczęłam się martwić, ale pożarlam 4 cukierki i się dziecie przebudziło. Kamień z serca. Uffff Zamówiliśmy wczoraj meble, w przyszłym tygodniu mają być, ale zanim Krzysztof pomaluje małej pokój i się meble złoży to znów kilka dni. Mała Darunia, brak słów na Twojego Tż ![]() Rozmawiałam wczoraj z siostrą, która swoje dzieciaki rodziła w styczniu, n.t . ubierania. Ona zakładała body z krótkim rękawem, na to pajaca, na to bluzeczka i spodnie. |
|
|
|
#3359 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3360 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziś już było lepiej ze spaniem 😊 Co do położnej to też mi coś nie grało Że dopiero po porodzie mam się tym zająć Przyatakuje w pon pielegniarke Przelozylam szkole rodzenia Na 21 i 22 października Cieszę się że sobie posłucham trochę o dzieciach Tż idzie ze mną bo będzie nauka kapania A ja się boję tego bardzo 😨 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:05 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ---------- Cześć Asia🤗 Gdzie byłaś jak cie z nami nie było? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:56.

)
Może ten materiał to też ma jakąś funkcję i np lepiej fotelik jest wentylowany ale brudzić się to będzie strasznie. Budka jest fajna to prawda

Robi się poważnie... 

Za to my mamy z rana mnóstwo czytania Twoich rozbrajających komentarzy
) i robił mi usg jakoś w 38 tyg, a potem przy przyjęciu do szpitala na oddział jak byłam po terminie. Ale to pewnie może być różnie w różnych szpitalach i przychodniach