Janusz, Grażyna - normalna rodzina - januszowanie część CZWARTA - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-21, 13:13   #751
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f
Konto usunięte

Dot.: Janusz, Grażyna - normalna rodzina - januszowanie część CZWARTA

Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość
Nie roztrzasam tylko ci odpowiadam. Wiadomo tyle że uczennica powiedziała dzięki zamiast dziękuję, a nauczycielka zrobiła awanturę i poleciała do dyrekcji. Na podstawie tego uważam że to jest ☠☠☠☠☠☠☠ą i reakcja przesadzona.

Wysłane z mojego HTC Desire 530 przy użyciu Tapatalka
i nie wiadomo, czy już wcześniej uczniowie nie próbowali podchodzić luźniej do tej nauczycielki, bo młoda, czy lekcję wcześniej już ktoś nie próbował jej olewać, czy nie było jakichkolwiek innych sytuacji, które wskazywałyby na to, ze olanie tego głupiego "dzięki" sprawi, ze za miesiąc już każdy będzie miał ją w głębokim poważaniu. u mnie paru takich nauczycieli się przewinęło, co przez zwykły luz i głupoty w tym stylu zawalili sprawę i żadna z klas (a wieści w szkole szybko się rozchodzą, zwłaszcza takie) do końca roku już ich nie szanowała i lekcje mogli prowadzić co najwyżej dla siebie, bo i tak nikt ich nie słuchał.
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-21, 13:28   #752
Lumimi
Zakorzenienie

[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;6554901 6]i nie wiadomo, czy już wcześniej uczniowie nie próbowali podchodzić luźniej do tej nauczycielki, bo młoda, czy lekcję wcześniej już ktoś nie próbował jej olewać, czy nie było jakichkolwiek innych sytuacji, które wskazywałyby na to, ze olanie tego głupiego "dzięki" sprawi, ze za miesiąc już każdy będzie miał ją w głębokim poważaniu. u mnie paru takich nauczycieli się przewinęło, co przez zwykły luz i głupoty w tym stylu zawalili sprawę i żadna z klas (a wieści w szkole szybko się rozchodzą, zwłaszcza takie) do końca roku już ich nie szanowała i lekcje mogli prowadzić co najwyżej dla siebie, bo i tak nikt ich nie słuchał.[/QUOTE]
Nie wiadomo więc oceniam tylko na podstawie tego co zostało napisane, a nie mówię że może było tak a może tak. Więcej. Nawet jeśli już wczesnej było tak jak piszesz to powinna stanowczo powiedzieć a nie się awanturowac.

Lumimi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-21, 18:57   #753
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość
Nie wiadomo więc oceniam tylko na podstawie tego co zostało napisane, a nie mówię że może było tak a może tak. Więcej. Nawet jeśli już wczesnej było tak jak piszesz to powinna stanowczo powiedzieć a nie się awanturowac.

a być może wizażanka która to opisywała nie znała całej historii. w szkole przecież to nauczyciele są Ci źli okropni i w ogóle. ciekawe że tyle wizażanek miała złe doświadczenia z nauczycielami, ale żadna nigdy nie robiła na złość nauczycielowi, nie przeszkadzała na lekcjach i zawsze wszystkie kary były niewspółmierne do czynu.
takie teksty o "zuych nauczycielach" to powinnaś raczej z przymrużeniem oka traktować, a nie emocjonować się tak
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-21, 20:48   #754
201701300929
Konto usunięte

nowinka z pracy-jako,ze seby juz zaczynaja dorastac

nowoprzyjety praownik lat ok 25, pierwszy tydzien pracy to szkolenie-troche sie slucha,troche robi zadania,troche wiadomo,ze kazdy sobie na necie posiedzi
a co robi Seba? zalozyl sluchawki i sluchal sobie muzyki (wcale nie widac w 20 osobowej grupie...)

a wieczorem byla impreza firmowa na ktorej chcial kogos pobic-nie wiem o co dokladnie kaman, ale ciekawa jestem ile popracuje...
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-21, 21:13   #755
Takion94
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
a być może wizażanka która to opisywała nie znała całej historii. w szkole przecież to nauczyciele są Ci źli okropni i w ogóle. ciekawe że tyle wizażanek miała złe doświadczenia z nauczycielami, ale żadna nigdy nie robiła na złość nauczycielowi, nie przeszkadzała na lekcjach i zawsze wszystkie kary były niewspółmierne do czynu.
takie teksty o "zuych nauczycielach" to powinnaś raczej z przymrużeniem oka traktować, a nie emocjonować się tak
Ja to pisałem. I nie ma tym nic wymyślonego. Kobieta robiła aferę o "dzięki" łażąc po wychowawcach i dyrektorach. Nie pamiętam jak się to skończyło, ale już do końca podstawówki dziewczyna, która jej powiedziała "dzięki" miała u niej przechlapane. Rok po tym jak skończyłem podstawówkę kobieta już nie pracowała uczyła inna nauczycielka. Ciekawe dlaczego.
Takion94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-21, 21:18   #756
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-22, 11:41   #757
blue3
dead & alive

Cytat:
Napisane przez Nocna Nimfa Pokaż wiadomość

nowoprzyjety praownik lat ok 25, pierwszy tydzien pracy to szkolenie-troche sie slucha,troche robi zadania,troche wiadomo,ze kazdy sobie na necie posiedzi
a co robi Seba? zalozyl sluchawki i sluchal sobie muzyki (wcale nie widac w 20 osobowej grupie...)

a wieczorem byla impreza firmowa na ktorej chcial kogos pobic-nie wiem o co dokladnie kaman, ale ciekawa jestem ile popracuje...
Ja tez slucham muzyki w pracy i nikt mnie z tego powodu nie zwolnil. Nie wiem czym to sie rozni od siedzenia w necie.
blue3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-22, 12:39   #758
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez blue3 Pokaż wiadomość
Ja tez slucham muzyki w pracy i nikt mnie z tego powodu nie zwolnil. Nie wiem czym to sie rozni od siedzenia w necie.
W słuchawkach na szkoleniu wstępnym?

Fajną masz pracę

Edytowane przez 201712071518
Czas edycji: 2016-09-22 o 12:40
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-22, 12:48   #759
blue3
dead & alive

Cytat:
Napisane przez stupid-girl Pokaż wiadomość
W słuchawkach na szkoleniu wstępnym?

Fajną masz pracę
Tak, robilam to nawet pierwszego dnia, ale pomijajac moj przypadek czym sie rozni sluchanie muzyki w sluchawkach od "posiedzenia sobie w necie"?
Stary 2016-09-22, 12:52   #760
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Tak, robilam to nawet pierwszego dnia, ale pomijajac moj przypadek czym sie rozni sluchanie muzyki w sluchawkach od "posiedzenia sobie w necie"?
bo jak przeglądam internet to mimo wszystko słyszę co się mówi?
Stary 2016-09-22, 12:57   #761
kejtiCe
Zakorzenienie

Według mnie słuchanie muzyki podczas szkolenia jest bezczelne.
22.06.2015
kejtiCe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-22, 12:59   #762
blue3
dead & alive

Cytat:
Napisane przez stupid-girl Pokaż wiadomość
bo jak przeglądam internet to mimo wszystko słyszę co się mówi?
Co z tego, ze ktos slyszy skoro jednym uchem wpuszcza, a drugim wypuszcza, bo skupia sie na tym co czyta
Mozna tez sluchac muzyki relaksacyjnej i slyszec otoczenie.

---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

Cytat:
Napisane przez kejtiCe Pokaż wiadomość
Przegladanie internetu tez, a zostalo potraktowane jako cos normalnego :d
Stary 2016-09-22, 13:12   #763
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Co z tego, ze ktos slyszy skoro jednym uchem wpuszcza, a drugim wypuszcza, bo skupia sie na tym co czyta
Mozna tez sluchac muzyki relaksacyjnej i slyszec otoczenie.

---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

Przegladanie internetu tez, a zostalo potraktowane jako cos normalnego :d
chyba inny post czytałaś:

Cytat:
Napisane przez Nocna Nimfa Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

Cytat:
Stary 2016-09-22, 17:53   #764
Keket
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadzam się.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Keket jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-22, 18:22   #765
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Jakimś szczątkowym szacunkiem dla prelegenta może? Co innego ukradkiem siedzieć w necie a co innego demonstrować: "Mam cię gdzieś. Nawet nie będę udawać, że cię słucham".

Czy Ty, jako prelegent, czułabys się dobrze w takiej sytuacji?

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-22, 18:45   #766
blue3
dead & alive

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Jakimś szczątkowym szacunkiem dla prelegenta może? Co innego ukradkiem siedzieć w necie a co innego demonstrować: "Mam cię gdzieś. Nawet nie będę udawać, że cię słucham".

Czy Ty, jako prelegent, czułabys się dobrze w takiej sytuacji?
Byłoby mi obojętne czy ktoś słucha muzyki czy siedzi w necie, bo byłoby dla mnie jasne, że i tak ma gdzieś to co mówię Naprawdę nie widzę różnicy między osobą, która słucha muzyki, a osobą, która pod stołem scrolluje zdjęcia kotów, bo jedno i drugie jest oznaką braku szacunku
Stary 2016-09-22, 19:02   #767
Kucias
Zadomowienie

Heh, ten słuchający muzyki przynajmniej nie udaje, że nie jest chamem ;p. Mimo podzielnej uwagi, gdy kogoś słucham wiem, że chamska jest postawa takiego grzebania w necie, nie tylko oficjalnie, na spotkaniach ze znajomymi itd...
Stary 2016-09-22, 20:05   #768
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
taka,ze jak sobie sprawdzasz poczte czy fejsa to raczej trwa to kilka minut - jesli ktos caly dzien siedzi na czacie i sie smieje to kompa to tez jest to brak szacunku i wychowania,
juz nie mowiac o tym,ze placa za cos-i szkolenia tez sa po cos i gdyby nie byly potrzebne to by ich nie bylo-wiadomo,ze nikt nie zapamieta 100%, ale jesli ktos od poczatku robote ma tak centralnie w dupie to osobiscie bym podziekowala za wspolprace asap (niestety nie bylo to moje szkolenie bo od razu bylby wypad),
dziwi mnie naprawde,ze ktos uznaje,ze to ok)

Cytat:
dla mnie tez ale widac nie dla wszystkich
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-23, 13:35   #769
SteveS
Zakorzenienie

Ja ostatnio trafiłam właśnie na takie typowe, szkoleniowe Grażyny. Prowadziłam króciutkie (dosłownie - 15 minut!) wprowadzenie do tematu, aby potem już indywidualnie kontaktować się z samymi nim zainteresowanymi. Ja przed 30, wszystkie panie ok. 50 (i jeden pan, wiek podobny). Na nie wszystkie, zamknięte w niewielkiej sali, słuchało moze 10 (co było istotne, bo mówiłam o czymś, z czym i one miały pracować na co dzień). I byłoby ok, nie chca słuchać - niech myślą o niebieskim migdałach. Ale nieeeee... Panie nie dość, że sobie gadały normalnie, głośno (mimo próśb moich i ich szefa o ciszę), to jeszcze rzucały niewybredne komentarze i głupie hasła odnośnie mojego wieku - że taka gówniara przyszła i zajmuje im czas. Czas, który i tak regularnie muszą przeznaczać na prezentacje i szkolenia. Ręce mi trochę opadły Wychodzi na to, że najbardziej kulturalną grupę słuchaczy jak dotąd stanowili... studenci na wykładzie. Nieobowiązkowym.
SteveS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-23, 13:59   #770
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Byłoby mi obojętne czy ktoś słucha muzyki czy siedzi w necie, bo byłoby dla mnie jasne, że i tak ma gdzieś to co mówię Naprawdę nie widzę różnicy między osobą, która słucha muzyki, a osobą, która pod stołem scrolluje zdjęcia kotów, bo jedno i drugie jest oznaką braku szacunku
No ja bym wolała żeby ktoś mnie choć trochę słuchał skoro już się produkuję. W sumie głupio tak gadać samej do siebie i w dodatku głośno

Kurczę, nawet w kiciu, gdzie przeprowadzałam ankiety jakoś osadzeni słuchali tego, co mam do powiedzenia. Choć nie wykluczam, że oni to akurat z braku lepszego zajęcia

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2016-09-23, 16:15   #771
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Ja mam ostatnio możliwość przebywania trochę w środowisku dzieci przedszkolnych i szkolnych w klasach 1-3... to co się dzieje w obecnych czasach to normalnie w głowie mi się nie mieści...
kiedyś jak jakiś opiekun/wychowawca/nauczyciel milkł bo było za głośno to zaraz było "cicho, cicho bo pani chce coś powiedzieć" a teraz to możnaby czekać do następnego dnia...
dzieci do dorosłych mówią tekstami typu "daj mi to", "pobawisz się ze mną?" itd... jakby koleżankę przed sobą miały.
Albo są jakieś zajęcia w kole a znajdą się takie co się położą i sobie leżą a jak je poprosisz aby wstały to jest tylko odpowiedź "nie"... Nie mówię tu o sobie bo młoda jestem, ale o kobietach, które mają już spore doświadczenie w latach w nauczaniu/wychowaniu...
zero autorytetów...

Edytowane przez b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Czas edycji: 2016-09-23 o 16:16
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-23, 16:30   #772
liselotta
lise-kotta

Co jest złego w zapytaniu: "pobawisz się ze mną?"

liselotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-23, 16:31   #773
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ja mam uczulenie na forme "niech pani" co słyszę nagminnie u uczniów. To już wolę "pobaw się ze mną"

wysłane telepatycznie

Edytowane przez zakonna
Czas edycji: 2016-09-23 o 16:33
zakonna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-23, 16:56   #774
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez liselotta Pokaż wiadomość
Co jest złego w zapytaniu: "pobawisz się ze mną?"
pobawisz się ze mną to się mówi do koleżanki a nie do wychowawcy...
uczulenie powiadasz... ale szybko zmieniłabyś zdanie gdyby Ci dzieciaki zaczęły na głowę wchodzić i nie mogłabyś normalnie poprowadzić lekcji...

dziewczyny mi serio nie chodzi o to, że to jest złe... niech mówią tak do dorosłych typu ciocia, mama itd... ale do nauczyciela? nauczyciel ma za zadanie ich czegoś nauczyć... a jak ma nauczyć skoro dzieciaki nie widzą w nim żadnego nauczyciela tylko koleżankę?
skracanie dystansu w tym przypadku jednak nie działa gdy masz przed sobą grupę np 50 dzieci...
przyszedł pan, który ma tylko 1 syna... próbował opowoedzieć grupie dzieci o lesie... skrócił dystans siadając z nimi na dywanie... dzieciaki tak go oblazły, zaczęły się jakieś przepychanki kto bliżej... połowa nic nie widziała... druga połowa nic nie słyszała... myślicie, że nauczyły się czegoś więcej niż odgłosu jaki wydaje łoś? (tak to było ciekawe, bo pan wstał i pokazał coś śmiesznego)...

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Ja mam uczulenie na forme "niech pani" co słyszę nagminnie u uczniów. To już wolę "pobaw się ze mną"

wysłane telepatycznie

---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ----------

wiecie no.. wchodzi ktoś dorosły a dzieci ani dzień dobry ani pocałuj mnie w d...
i to mowa o dziecku, które ma już te 7-8 lat.. no bez jaj żeby 7 latek nie potrafił się przywitać...

---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ----------

w ogóle jak zobaczyłam co dzieci potrafią a czego nie to mi oczy z orbit wyszły...
dzieci 3/4-letnie, które nigdy palców w farbie nie zanurzyły albo nie potrafią narysować oczu, nosa i buzi, ba... ledwo kredkę trzymają... pani mi powoedziała, że któregoś razu się zapytała to się okazało, że tylko 2 na 25 dzieci trzymało w życiu pędzel w ręce...

dziecko lat 7, które nie potrafi się ubrać samo do szkoły (w sensie zakłada 2 różne skarpetki)... gdzie są rodzice ja się pytam?

ja nie wiem... to jest dla mnie dopiero Grażynizm... zróbmy sobie dziecko bo wypada a nie bo chcemy być rodzicami...

Edytowane przez b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Czas edycji: 2016-09-23 o 16:58
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-23, 17:00   #775
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;65638616]

dziecko lat 7, które nie potrafi się ubrać samo do szkoły (w sensie zakłada 2 różne skarpetki)... gdzie są rodzice ja się pytam?

ja nie wiem... to jest dla mnie dopiero Grażynizm... zróbmy sobie dziecko bo wypada a nie bo chcemy być rodzicami...[/QUOTE]

No no. Nie wymagasz za wiele od rodziców? To szkoła ma wychować, c'nie?
Przecież jak nastolatka "wpada" to zawsze głównie jest wina szkoły, że nie uświadomiła dziewczyny, czym grozi seks bez zabezpieczeń.

No pasaran!
Stary 2016-09-23, 17:04   #776
dacn
Zakorzenienie

Moje dziecko miało etap zakładania dwóch różnych skarpetek ( nie tylko moje aż tak wyjątkowi nie jesteśmy ) no i co? Miałam wrzeszczec, karać czy zmieniać skaroety na siłę ? ??

BTW polska !!! Eko, fair trade i w ogóle firma produkuje skarpety które są całkiem RÓŻNE chociaż para trzyma się tematyki jak miód i pszczoły.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-23, 17:04   #777
zakonna
Naczelna Nastolatka

Chcecie wiedzieć jak wyglądać może lekcja w czwartej klasie?
Proszę bardzo.
Jeden sobie głośno podśpiewuje "tydzień iluminatiii! tydzień iluminatii"
Drugi się drze "zamknij ryj bo ci dupę widać'
A trzeci się głośno śmieje, jak opętany i tarza po ławce.
Wszystko jednocześnie. Normalna szkoła podstawowa, nie żadna specjalna.

To już chyba wolę to "pobaw się ze mną"..... I różne skarpetki, sama tak noszę często
Stary 2016-09-23, 17:08   #778
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Moje dziecko miało etap zakładania dwóch różnych skarpetek ( nie tylko moje aż tak wyjątkowi nie jesteśmy ) no i co? Miałam wrzeszczec, karać czy zmieniać skaroety na siłę ? ??

BTW polska !!! Eko, fair trade i w ogóle firma produkuje skarpety które są całkiem RÓŻNE chociaż para trzyma się tematyki jak miód i pszczoły.
ale ja nie piszę o 2 skarpetkach z kompletu tylko o 2 z różnych kompletów...

---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ----------

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
No no. Nie wymagasz za wiele od rodziców? To szkoła ma wychować, c'nie?
Przecież jak nastolatka "wpada" to zawsze głównie jest wina szkoły, że nie uświadomiła dziewczyny, czym grozi seks bez zabezpieczeń.
ehh.. to jest straszne...

---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ----------

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Chcecie wiedzieć jak wyglądać może lekcja w czwartej klasie?
Proszę bardzo.
Jeden sobie głośno podśpiewuje "tydzień iluminatiii! tydzień iluminatii"
Drugi się drze "zamknij ryj bo ci dupę widać'
A trzeci się głośno śmieje, jak opętany i tarza po ławce.
Wszystko jednocześnie. Normalna szkoła podstawowa, nie żadna specjalna.

To już chyba wolę to "pobaw się ze mną"..... I różne skarpetki, sama tak noszę często
do 4 klasy jeszcze nie doszłam i Bogu dziękuję... chyba bym nie wytrzymała...
wystarczy mi to co widzę u młodszych...
chociaż ze starszymi też miałam do czynienia ale w innym środowisku to nawet nie będę pisała o jakimś cięciu się żyletkami itp...
Stary 2016-09-23, 17:10   #779
dacn
Zakorzenienie

No ja też. Czy twoim zdaniem powinnam robić glanoburze i fochowac się dlatego że mojemu dziecku podobało się noszenie dwóch różnych skarpetek. No najwyraźniej bo najważniejszy jest wygląd, słodka minka i ciasne warkocze.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-23, 17:12   #780
zakonna
Naczelna Nastolatka

A tam, ja wczoraj poszłam w jednej skarpetce w pszczółki, a druga była w kwiatki, łączył je tylko kolor tła i tematyka . Uważam, że o takie rzeczy nie ma co kruszyć kopii, kompletnie nie mają znaczenia.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości