|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3631 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie grudniowe w dalszym ciągu odlotowe ;) 2016
Cytat:
---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- Cytat:
Co do oddzialu.. Oddzial polozniczy ogladalas czy porodowke? Ciesz sie ze jest sterylnie serio |
||
|
|
|
#3632 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do planu porodu, to zdaję sobie sprawę z tego, że mogą się nie trzymać moich "zachcianek", ale taki papierek z tym czego oczekuję trochę mnie uspokaja. Na końcu i tak jest klauzula, że wszystkie zaznaczone punkty są brane pod uwagę jeśli nie ma medycznych przeciwwskazań. Położniczy już znałam, ale spacerowaliśmy również na porodówce. Są tam możliwości porodu w wannie, zmiany pozycji, sako, drabinki i inne pierdoły tylko ciekawe czy tak proponują...
|
|
|
#3633 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Migdalku weź samoprzylepne karteczki i na pilkach itp naklej "zajęte" i niech tak leżą do grudnia ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3634 |
|
Zakorzenienie
|
Itstoolatex, łączę się z tobą w chandrze
Coś mi dziś byle jak.A z tobą Mewka w mdłościach. Dziś dzień na diecie, bo o czym nie pomyślę, to mnie mdli ![]() Nudnylogin, świetny jest ten kocyk ![]() Kaziowa, i jak z wynajem? Udało się? A ta twoja lista, to to co już masz, czy to co planujesz kupić? Bo jak to co już masz to
|
|
#3635 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Na dzieci grudniowe czekamy, drożdżówką się zajadamy 2016 - III część
Kociulku a skad! :d to jest lista wszystkich kosmetycznych rzeczy, które zapisalam, mam tak 1/3 może
cos Twoim okiem jest zbedne albo brakuje? a właśnie jedziemy zaraz obgadywac mieszkanie wiec jeszcze nie wiadomo Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3636 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dla dziecka: -Maść Bepanten -Gaziki jałowe małe -Nadmanganian potasu -Spirytus 85% -Octanisept Do szpitala dla mamy: -Rivel - żel na rany (na sr mówili że fajny) -Kubek/sztućce (podobno w szpitalu trzeba mieć swoje) -Papier toaletowy (rada z sr) -Biszkopciki -Sok winogronowy |
|
|
|
|
#3637 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wydaje mi sie ze duzo zalezy od poloznej na zmianie czy zacheca itd
|
|
|
|
|
#3638 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Lucky ja bym nie rezygnowała ze świeczek, ale nie paliłabym ich w pokoju gdzie dzidzia. Jak sobie z tżtem usiądziesz wieczorkiem przed TV to jak najbardziej, odpalaj
Sama jestem uzalezniona... tylko, że ja pale woski Kringle 100x lepsze niż yanklee candle Cytat:
![]() ja dziś też byłam w biedrze, aż mi się oczy zaświeciły na tą promocję, ale miałam do kupienia sporo jedzenia i postanowiłam, że wrócę do biedry jutro :P Są też chusteczki tifii chyba w 3pakach w dobrej cenie (naturalny skład mają w miarę jak coś) Cytat:
nogi ponoć nam mogą urosnąć o cały rozmiar. ja dziś włożyłam moje spodnie ciążowe i ciągle spadał mi pas. chyba schudłam Cytat:
mi też jest niedobrze. dodatkowo kręci mi się w głowie :/ nawet jak siedzę. chyba jestem w ciąży ![]() Cytat:
wspominała też że jej się przydało jedno małe opakowanie mleka początkowego, bo jak jej cycki odmówiły posłuszeństwa, to szybko dała MM. Dodoo, no co mam Ci napisać. Będziesz gruba, a ja razem z Tobą. zeżarłam właśnie 2 croissanty a do tego pół słoika dżemu z truskawek... jakoś mi te truskawki nie wchodzą, ale ... nic nie było innego to pożarłam. moja położna mówiła, że mamy kupić najmniejszą butelkę. i bożenę też tym psikać ;-) Cytat:
idę się napchać winogronem, bo ile można słodkiego wpierniczać... wkurzyłam się też dziś bo poszłam do biedry po moje ulubione jabłka golden delicious (nigdy nie jadłam jabłek, ale te zaczęły mi smakować w ciąży i wreszcie nie mam po nich wzdęć) i kurna nie było :/ Poza tym, wróciłam wczoraj po prawie 2 dniach do tżta. jest taki milutki, że aż sama nie wierzę. pogadaliśmy i mam nadzieję, że wreszcie mu weszło coś do makówki ![]() jeśli nie, to chyba go rozniosę.
|
|
#3639 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odchodzi sie teraz od octaniseptu. Spirytus do pepka? Fiolet do mamy czy dziecka? ---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3640 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3641 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam nadzieje, ze twoj tz przemyslal wszystko i juz będzie ok ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3642 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3643 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mi jakieś pół roku temu tż przyniosł cały karton kringle (80 sztuk małych świeczek i wosków) plus jedną dużą świecę (tą największą), więc wyobraź sobie jak mi się oczy zaświeciły zapewne ktoś z jego znajomych sprzedał mu za bezcen, bo nie wiedział co to za perełki, a ten szybko odkupił, żeby mi zrobić przyjemność. fajnie dostać pudło świeczek za 800 złotych
|
|
#3644 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Myślę, że to jakby im zabrakło Ogólnie do dupy
|
|
|
|
|
#3645 |
|
Wtajemniczenie
|
zamówiłam wreszcie czajnik elektryczny do domu... bo cały czas gotuje wodę na herbę w garnuszku
no i ten otulacz dla Alicji, bo nie mogłam się oprzeć. zostałam kasę z Zusu to można zaszaleć Sprzedałam dziś również nasz materac, na którym spaliśmy w kawalerce. spoko, 200 przytuliłam- będę miała na zakup komody dla dziecioszka mego. aaa i ja polecam papier toaletowy nawilżany. z velvet rumiankowy jest spoko,albo z biedry ten w postacie z bajek. po każdym siku czy grubszej sprawie można się wytrzeć na mokro, żeby było mniej bakterii na tej naszej poranionej bożence
Edytowane przez malaDarunia Czas edycji: 2016-09-22 o 21:32 |
|
|
|
#3646 |
|
Zakorzenienie
|
Darunia, ale cudny ten otulacz
|
#3647 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
village candle to taka ciut tansza wersja Yankee z tym, ze dla mnie zapachy sa intensywniejsze i dluzej sie utrzymuja. Kringle candle w uk sa drogie. Nie widuje ich stacjonarnie raczej, a moze warto byloby poszukac w tk maxx... musze popatrzeć![]() Zrobilam soki. Mam nadzieje, ze cos z nich bedzie. Jutro wieczorem dam ostatnio szamse mojej poduszcze U bo w tygodniu nie ryzykuje, zeby sie wysypiac do pracy. Piszecie o tym papierze swoim... moim zdaniem bez dwoch zdan szpital powinien takie rzeczy zapewniac... no ale zeby soe to nie okazal szary papier w sumie lepiej miec swoj. Znajoma wvzoraj mowila, ze jej przyjaciolka ma na dzis termin a dzis mi mowila, ze wczoraj wody odeszly nagle o 19, a o 21 urodzila... ja tez chce taki porod! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3648 |
|
Zakorzenienie
|
Z tym fioletem bym uwazala bo on jednak mocno wysusza, ja mylam tym bozene jak mi sie rana babrala
|
|
|
|
#3649 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
My za tydzień idziemy oglądać oddział położniczy. U nas w sr położna mówiła aby wyprać ciuszki tak gdzieś 1,5-1 m-ca przed porodem aby obsiadły je bakterie domowe (położyć normalnie w szafie i nie przykrywać folią). Kazała nam też przygotować w torbie do szpitala w osobnej reklamówce - pieluchę, pampersa, kocyk - bo w to będą pakować maluszka zaraz po porodzie aby przyjęło domowe bakterie. Sygnały zbliżającego się porodu: - opadnięcie brzucha - 3 tygodnie do porodu - czop (gęsty, żółty, nitki krwi) - od 24h do 3-4 dni przy pierwszym dziecku (chociaż z tego co czytałam to nawet dłużej może odchodzić czop), dla wieloródki chyba szybciej. - częste oddawanie stolca - organizm się sam oczyszcza - dzień porodu Jedziemy do szpitala - wody odejdą - na spokojnie prysznic, papu i powoli do szpitala - skurcze co 5 minut - ból dołu brzucha jak na miesiączkę i twardnienie macicy - pierworódka, dla wieloródki podobno już skurcze regularne co 10 minut kwalifikują do wyjazdu (aby zdążyć dojechać )Aha jeszcze apropo skurczy - jak się zaczyna to zaczynamy powoli oddychać (przepona - głęboki wdech i dwa razy dłuższy wydech) w miarę narastania skurczu oddychamy coraz szybciej i jak już puszcza to zwalniamy tempo. Musimy się wtedy starać nie spinać ponieważ wtedy mamy napięte wszystkie mięśnie i robią się szybko zakwasy - co sprzyja szybszemu wycieńczeniu i wydłużeniu porodu. I jeżeli dzidziuś rodzi się przez cc czyli nie otrzymuje bakterii z pochwy oraz ze skóry matki to dostaję jakieś probiotyki (czy jakoś tak). Po omówieniu z położną co zabrać do szpitala -czujemy jeszcze większą potrzebę spakowania torby i niech sobie czeka na godzinę zero Bo tego jest tyle do ogarnięcia, że za chwilę będę śniła o tych wszystkich majtach, podpaskach
|
|||
|
|
|
#3650 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do kosmetyków dla maluszka ja się nie wypowiadam, bo każda z nas ma swoją listę i będzie je kupować wg swoich przekonań i upodobań ![]() Z listy dla maluszka: -pieluchę tetrową zapakowałam jedną -zamiast rożka biorę tylko kocyk -żelu do mycia nie biorę (u mnie położne myły w nadmanganianie potasy, a jeśli do tej pory się coś zmieniło to trudno, będę myła w samej wodzie) -chusteczki mam tylko nawilżające, więc mleczka do nich u mnie brak -kremu do pupy też nie mam (jak zakupię to dorzucę, bo dużo miejsca nie zajmuje) -przyborów kosmetycznych też żadnych dodatkowych nie biorę -kombinezonik itp. naszykuję razem z nosidełkiem i jak będę ze szpitala wychodzić to mi dowiozą, wcześniej nie ma sensu tego ze sobą targać ![]() Z listy dla mamy: -koszul do porodu nie biorę bo już wiem, że u mnie dają swoje -silikonowych nakładek, herbatki laktacyjnej i maści do brodawek nigdy nie używałam więc się w to nie zaopatrzam (w razie W na dole oddziału mamy aptekę to kogoś wyślę) -klapki miałam ogólne i do chodzenia i pod prysznic bo zapomniałam innych wziąć, ale później zobaczyłam, że wszystkie chodzą w jednych więc dodatkowo sobie torby nie zawalałam -ręczniki zapakowałam dwa: jeden normalny żeby głowę po umyciu owinąć, a drugi kąpielowy Trochę okrojona ta moja lista, ale tak to wygląda u mnie. Torbę i tak mam ciężką Cytat:
![]() Kubek, sztućce i wodę mineralną trzeba ze sobą mieć Papier toaletowy teoretycznie powinien w szpitalu być, ale czasem nie nadążali z jego dostawą ![]() Ja mam w torbie jeszcze ręczniki papierowe, no i ten Tantum Rosa
Edytowane przez kociulek Czas edycji: 2016-09-22 o 22:53 |
||
|
|
|
#3651 | ||||
|
Zadomowienie
|
Termometr mam nc100, nie jest do uszu, więc raczej nazwałbym go skroniowym. W uszach najtrudniej zmierzyć prawidłowo.
Cytat:
![]() Eee tam, dacie radę Po prostu inną drogą wypracujecie własne wnioski! Cytat:
![]() Z kosmetyków dodałabym tylko krem do pyska na mróz. I apteczne rzeczy, o których ostatnio pisałam. Poza tym chyba wszystko co najważniejsze masz. Niektóre rzeczy bym raczej usunęła jak np. nakładek silikonowych nie kupowałabym na zapas, dopiero gdy będą konieczne (trzeba być ostrożnym z ich stosowaniem, chyba hafija fajnie i rzeczowo o tym pisała). Patyczki do uszu niemowlęce to też zbędny gadżet dla mnie, bo i tak się ich nie wkłada w ogóle do wnętrza ucha, więc zwykłymi spokojnie i wygodnie można czyścić na zewnątrz. Soli fizjologicznej nigdy nie użyłam, do mycia oczu woda przegotowana. Zamierzasz robić mazidła? Fajnie! Cytat:
W sumie to chyba te wszystkie podkłady podobne ![]() http://allegro.pl/babyono-podklady-d...276965300.html Czemu dostałam taką mało pieszczotliwą ksywkę? ![]() Cytat:
Pewnie bardziej do mnie przemówią niż polskie chuchanie i dmuchanie.
|
|
#3652 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3653 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja przy zapisie wybierałam od razu termin, na początku października zaczynam, o kurka, to za 2 tyg!
|
|
#3654 |
|
Zadomowienie
|
czytam Was dziewczyny na bieżąco ale nie mam coś siły komentować
![]() 30 tc i zaczeły się u mnie dolegliwości... chyba jestem w ciąży ![]() ![]() Od kilku dni mi ciągle niedobrze , na początku myślałam, że zeżarłam coś co mi zaszkodziło ale teraz już wiem, że nawet jak się żywię sucharkami też mnie mdli Do tego poznałam co to zgaga , mam ją regularnie 30-40 min po każdym posiłku bez względu na to co zjem.Żeby mi było mało,to od 3 dni w nocy budzą mnie skurcze stóp i łydek - a biorę od dawna aspargin więc nie wiem co jeszcze mogę zrobić ![]() .Kubuś zachowuje się jak stado Kubusiów - jego rece, nogi i inne końcówki czuje dosłownie wszędzie. Jak rozgwiazda normalnie. A co będzie za 2 miesiące ?? TŻ dziś stwierdził, że on sobie nie wyobraża, że ja mogę mieć jeszcze większy brzuch więc w sumie jakoś nie podniósł specjalnie mojej samooceny Za to dostałam dziś od koleżanki karton ciuchów i innych bajerów typu smoczki, butelki, podkłady, wkładki laktacyjne itd. Po dorzuceniu tego do moich zbiorów stwierdzam , że muszę sobie dorobić jeszcze z 2 dzieci, żeby miały szanse to wszystko ubrać i chyba muszę powiększyć szafę którą kupiliśmy w Ikei o jeszcze jeden segment |
|
|
|
#3655 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3656 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() do czego to??? Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
#3657 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
Jeden dzień nie zajrzqłam na wizaż, a tu takie zaległości...
![]() Byłam dziś pierwszy raz na ćwiczeniach dla ciężarówek i myślałam, że będę tam jedną z bardzej zaawansownych początkujących, a tam dziewczyny np w 33 tyg zaczynały, także tego - nie jest ze mną aż tak źle ![]() Ogólnie ćwiczenia super, nib nie wymagające bardzo ale i tak odczułam brak formy. Prowadzi taka młoda fizjoterapeutka - 45 min ćwiczeń + pogadanka Dziś było o tym jak ćwiczyć mięśnie dna miednicy i jestem przerażona, bo nie dość że mam słabe to jeszcze ćwiczyłam źle Muszę się za to zabrać porządnie i podobno można wszystko naprawićCytat:
A zdanie "ja tylko chce dobrze, co sie burzysz", słyszałam milion razy ;P No cóż, dobrymi checiami piekło wybrukowane ![]() Święte słowa ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ja ostatnio kupiłam 3 opakowania kapsułek, myślicie, że brać jeszcze proszek na zapas? Chyba się wstrzymam Cytat:
![]() Cytat:
Mam tylko 2 pary butów, średnio uroczych, które mnie nie gniotą. Mam nadzieję, że botki dadzą radę, bo inaczej się załamię ![]() Cytat:
Cytat:
Łączę się w bólu ze wszystkimi gruszkami Dziewczyny umówiłam się na jutro z koleżanką koleżanki, żeby zobaczyć taki oto zestaw za 250 zł - co o tym myślicie? W sumie chcieliśmy kupić taką wanienkę z przewijakiem za 200 zł, a tu jeszcze by kołyska do sypialni wpadła - i już byśmy nie kombinowali, czy łóżeczko wstawieć czy nie. Poprostu młody na początku by spał w tym koszyku w sypialni, a w dzien w łóżeczku w swoim pokoju Przewijak podnosi się do góry i w środku jest wanienka Edytowane przez muffinowe_love Czas edycji: 2016-09-23 o 00:02 |
||||||||
|
|
|
#3658 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to juz wiem o co chodzi Cytat:
![]() eeee to dobry patent ![]() fotki nie widze ale pewnie bym brala ![]() mnie ciekawi jedno żremy wszystkie slodycze, fast foody itp i jakim ino cudem ja mam tylko podwyzszona glukoze!!?? oszukiwalyscie?? czy jak ![]() Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez kamisha Czas edycji: 2016-09-23 o 00:03 |
||
|
|
|
#3659 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jedzenia/picia nie wliczałam w listę :P Żelu na rany nie kupuję na zapas, a ja przecież żadnych ran nie będe mieć heheheh Co do maści i innych specyfików dla dziecka- to ja staram się ograniczyć do minimum, a jak trzeba jakieś lecznice, to się kupi, a na start myśle że nie ma co się obkupywać. Do pępola słyszałam, że czasem żadnych specyfików nie trzeba, zależy jak się goi, prawda to ? Cytat:
Dzieki że przypomniałaś o tantum rosa! ![]() Cytat:
Sól fizjologiczną wpisałam, ale własnie nie wiedziałam, czy ona tak na prawdę potrzebna czy nie. Czyli mówisz że zbędna raczej na razie? A aptecznych właśnie jeszcze nie spisywałam, mogłabyś jeszcze raz przypomnieć, bo miałaś takie must have z tego pamietam? ![]() Mazidła kiedyś robiłam a ostatnio u sroki widziałam fajny uniwersalny krem do tyłka dziecka, na buzię na mróz, na brodawki i ogólnie do czego tam chcemy, bo same naturalne rzeczy Koszt skladników wyniesie ok 30 zł , a z tego kilka razy bede mogła robić ten krem W październiku będę zamawiać i mieszać, dam znać jaki wyjdzie bo ja suchoskórna i wrażliwa więc jestem dobrym testerem :P Muffinka a w ramach ćwiczeń uczą poruszania się ciężarówką? Bo to by mi się przydało A ekscesy byly, ale monia pogrzebala coś w kotle i mewka teraz śpi do rana i się skończyło Kamisha my pewnie wszystkie niedocukrzenie mialysmy i teraz nam się wyrównało dopiero A Ty jak, musiałaś ograniczyć?---------- Dopisano o 01:23 ---------- Poprzedni post napisano o 01:12 ---------- Ps: A mieszkanie bierzemy, mimo że troszkę drożej wyjdzie niż zakładaliśmy, ale komfort mieszkania samemu, bez współlokatorów, chyba jest tego wart ;-) No i będziemy pierwszymi mieszkańcami Kurde ja już chce się przeprowadzać! Chociaż biorąc pod uwagę Wasze wcześniejsze opisy, to pewnie pożałuję tego swojego entuzjazmu, przy drugim kartonie ![]() Ej jest 2:30, a nikogo nie ma... Nikt nie sika? #usiusiusiusiuuuuuuuu
Edytowane przez kaziowa Czas edycji: 2016-09-23 o 02:29 |
|||
|
|
|
#3660 | |
|
Zadomowienie
|
Jestem!
U mnie 1:30 i nie śpię jeszcze, nocny marek ze mnie jak zawsze.---------- Dopisano o 01:41 ---------- Poprzedni post napisano o 01:34 ---------- Cytat:
Już daję listę, kopiuję z tamtego postu: Mój zestaw podstawowy zawiera: spirytus/Octenisept jałowe gaziki aspirator Katarek paracetamol☠w czopkach termometr Disnemar (sól morska do nosa) Omegamed Baby +D dha Do tego w zakupach aptecznych jeszcze zielony Linomag do pupy, Tantum Rosa i maść na brodawki. Jako sól morską polecam wyłącznie Disnemar, bo lekko pryska! Wszystkie inne, które miałam w takich pojemnikach jak dezodorat pryskają tak mocno i nieprzyjemnie, że ja sobie nie lubię tym pryskać, a co dopiero maluszkowi. Natomiast Omegamed to niekoniecznie akurat te witaminy, ale w każdym razie ja te dawałam i tak już sobie zapisałam. Choć w pierwszym miesiącu jak podaje się witaminę K, to ona zwykle już jest z D w zestawie, więc to pewnie później zaczniemy. Kojarzę ten krem sroki i podoba mi się to, ale jakoś nie ufam sobie w kwestii zamawiania i mieszania składników. Nie znam się na tym zupełnie Oczywiście, daj znać, jak Ci testy wypadną Gratuluję mieszkania i trzymam kciuki za lekką przeprowadzkę!
2006.03.28 ur. Maksymilian 2012.05.15 ur. Kajetan 2017.01.02 ur. Lidia 2018.07.05 ur. Beniamin Edytowane przez folinka Czas edycji: 2016-09-23 o 02:42 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:36.

Ja też sie na niego skuszę jeśli będzie jeszcze, bo jest sliczny

Coś mi dziś byle jak.

cos Twoim okiem jest zbedne albo brakuje? 

, na początku myślałam, że zeżarłam coś co mi zaszkodziło ale teraz już wiem, że nawet jak się żywię sucharkami też mnie mdli 
wizażowy kocyk
🏻
miałam nie jeść kolacji, ale namówiłam tatę na jajecznicę, nikt takiej jak on nie umie zrobić