Mamusie grudniowe w dalszym ciągu odlotowe ;) 2016 - Strona 158 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-30, 19:36   #4711
papaPapaya
Zakorzenienie

Dot.: Na dzieci grudniowe czekamy, drożdżówką się zajadamy 2016 - III część

Cytat:
Napisane przez xjustyniaaax Pokaż wiadomość
papaPapaya zapomniałam Ci napisać że super ten ochraniacz modułowy !

Dziewczyny co do tego uczulenia to kosmetyki miałam stare tzn opakowania których już dłużej używałam więc nie wiem dlaczego. Dziś jest ok, brzuch nie swędzi i nie mam wysypki. Posmarowałam się zwykłym mleczkiem z BabyDream które używałam od 1 miesiąca i super więc pojechałam dokupić nową butelkę bo miałam resztkę.

Pierwszy raz zostałam dzisiaj wywołana z kolejki w Rossmanie ! Pani otwierała kase i mnie poprosiła o podejście, oczywiście jakas baba się wepchała i zaczęła wyciągać rzeczy a kasjerka do niej że ta pani w ciązy ma pierwszeństwo , szok Bardzo miło mi się zrobiło , mąż też w szoku ale stwierdził że ta babka co się zepchała miała minę jakby mnie chciała szturchnąć z łokcia

Zabrałam męża do maka na obiad, ale był szczęśliwy a na kolacje zażyczył sobie pizzę ! więc bardzo zdrowy dzień ale był dziś bardzo grzeczny bo pozwolił mi pochodzić spokojnie po sklepach. Non stop gadał : widzisz nawet nie marudzę

Co do walizki do szpitala to ja biorę torbę bo potem wrzucę ją do pralki i wypiorę. Jakoś nie przemawia do mnie walizka na kółkach której potem w środku nie wyczyszczę itp. a szpital do same zarazki itp.
Wiadomo że na kółkach wygodniej ale mi się to z wakacjami kojarzy. Torbe i tak będzie niósł mąż a w najgorszej sytuacji poproszę taksówkarza żeby mi zaniósł haha
Moze to tylko takie jednorazowy swiad?

Dziekuje bardzo

Mi tez jest milo jak panie w rossmannie zawsze mowia ze mam podejsc do kasy dzisiaj grzecznie stalam w kolejce i jak byla moja kolej to podeszlam do kasy to pani az byla na mnie zla ze sie nie wepchnelam
Ale jak jest milion ludzi to nawet sie nie zastanawiam i od razu sama z siebie w rossmannie ide na poczatek kolejki bo wiem ze tam bardzo pilnuja zeby ciezarna nie stala w kolejce
Cytat:
Napisane przez kaziowa Pokaż wiadomość
Dużo dałaś za nią perfekcyjna mamo? ;p
Cytat:
Napisane przez kamisha Pokaż wiadomość
oo chyba ją widziałam , jaka cena?
Cena regularna to 55 zl, ale zalozylam sobie karte empik i dostalam 10 zl rabatu

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

13.12.2016 Julian
papaPapaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-30, 19:41   #4712
kamisha
Zakorzenienie

aa to nie tak źle
kamisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-30, 19:51   #4713
Emosz
Zadomowienie

Dot.: Mamusie grudniowe w dalszym ciągu odlotowe ;) 2016

Cytat:
Emoszku trzymaj się tam dzielnie

Marlen - super łóżeczko !

Co do walizki do szpitala to ja biorę torbę bo potem wrzucę ją do pralki i wypiorę. Jakoś nie przemawia do mnie walizka na kółkach której potem w środku nie wyczyszczę itp. a szpital do same zarazki itp.
Wiadomo że na kółkach wygodniej ale mi się to z wakacjami kojarzy. Torbe i tak będzie niósł mąż a w najgorszej sytuacji poproszę taksówkarza żeby mi zaniósł haha

Za niedługo podobno obchód, więc może dowiem się jakie są prognozy a o zarazkach w sumie nie pomyślałam :P

Cytat:
Napisane przez papaPapaya Pokaż wiadomość
Aaa i kupilam ksiazke w empiku, ma az ponad 700 stron i mam nadzieje ze jqk ja przeczytam to juz bede na 100% perfekcyjna matka Załącznik 6668271

O wydaje się fajna daj znać czy warto ją mieć, ja myślałam o tym żeby kupić kontynuacje "Księgi ciąży", bo ta mi się bardzo podoba

W ogóle był u mnie tż i teraz mam szafkę pełna pyszności, więc wasze dania z maka i słodkości mi nie groźne, bo mam tu nawet kabanoski
Emosz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-30, 19:54   #4714
monika0185
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Emosz Pokaż wiadomość
Za niedługo podobno obchód, więc może dowiem się jakie są prognozy a o zarazkach w sumie nie pomyślałam

O wydaje się fajna daj znać czy warto ją mieć, ja myślałam o tym żeby kupić kontynuacje "Księgi ciąży", bo ta mi się bardzo podoba

W ogóle był u mnie tż i teraz mam szafkę pełna pyszności, więc wasze dania z maka i słodkości mi nie groźne, bo mam tu nawet kabanoski
Ile osób masz w sali? daj znać jak obchód. Na wyspiańskiego tylko pytali jak się czujemy
monika0185 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-30, 19:55   #4715
muffinowe_love
Raczkowanie

[Dziewczyny całe cytowanie mi szlak trafił
i nie chce mi się wszystkiego od nowa pisać

aska - głowa do góry, wyjdź z domu, zrób dla siebie coś miłego i pamiętaj, że budyń czekoladowy najlepszy na poprawę nastroju

co do kurtki zimowej - polecam ciuchacz
Ewentualnie ciepły sweter pod kurtkę, której nie zapiniesz

Migdałku - naślij na nią męża. 1000zł to kupa kasy, a cwana baba może odpuści jak ją nastraszycie, że wlazła tam nielegalnie, tak jak piszą dziewczyny.

Chętnie też się dowiem, jakie książki polecacie

Dziewczyny jadę jutro znowu na cały dzień na kurs, nie piszcie za dużo

A i jeszcze zapomniałam - poradźcie mi w takiej kwestii:
Chcemy kupić fotelik z OLX - niestety daleko. Babka może nam wysłać, ale tam gdzie ma umowę z kurierem to nie wysyła za pobraniem. Koszt kuriera ok 30 zł, a na poczcie ok 80 zł.
Jak byście to załatwiły?
Jakoś maile wymienić przed wpłatą kasy na konto? Bo to jednak kupa kasy, żeby tak w ciemno wpłacać.... ok 750 zł
Macie może polecić jakiegoś kuriera, który wysyła fotelik z bazą za ok 30 zł z płatnością przy odbiorze?

Edytowane przez muffinowe_love
Czas edycji: 2016-09-30 o 20:00
muffinowe_love jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-30, 19:55   #4716
kamisha
Zakorzenienie

emosz - daj znać po obchodzie

ja czekam na chipsy <3
Stary 2016-09-30, 20:08   #4717
Emosz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez monika0185 Pokaż wiadomość
Ile osób masz w sali? daj znać jak obchód. Na wyspiańskiego tylko pytali jak się czujemy
Sale mam 3-osobową ale jest ze mną tylko jedna dziewczyna bo druga która była poszła rodzić (odeszły jej wody podczas ktg)

To mam nadzieję, że tu mi cokolwiek powiedzą, bo wylotem tyle że jestem przyjęta :P
Emosz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-30, 20:09   #4718
itstoolatex3
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monika0185 Pokaż wiadomość
Ja planuje nie zapinac mojej kurtki zimowej, a pod spod cieplejszy sweter
ja chyba też tak zrobię, choć powiem szczerze, że ze mnie taki zmarzluch, że nie wiem czy dam tak radę

Cytat:

ja czekam na chipsy <3

zjadłabym

Ja ostatnio litrami piję herbatę z cytryną lub z pigwą no normalnie litrami, a nawet hektolitrami

15.01.2021 - Aniołkowa Mama 🤍

itstoolatex3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-30, 20:17   #4719
xjustyniaaax
Zakorzenienie

A ja się w zimowa na bank zmieszczę bo ma podwójny zamek i pasek do ściągania i nawyżej go wyjmę myślę że najgorsza zima będzie po naszych porodach to już jak brzuszka nie będzie ( ) to się zmieścimy bez problemu we wszystko !
Stary 2016-09-30, 20:18   #4720
iwona335
Zakorzenienie

36 stron mam do nadrobienia

Na weselichu bylo super, nic mnie nie bolalo, pojadlam pysznosci, potanczylismy wolniejsze kawalki i ogolnie pozbieralam ochy i achy ze pieknie wygladam i niemozliwe ze dziewczynka bedzie i nawet kilka osob nie zauwazylo wogole ze ja w ciazy jestem o.O
Bede powoli nadrabiac moze ogarne Was dzisiaj
iwona335 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-30, 20:18   #4721
kaziowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez muffinowe_love Pokaż wiadomość

aska - głowa do góry, wyjdź z domu, zrób dla siebie coś miłego i pamiętaj, że budyń czekoladowy najlepszy na poprawę nastroju

Migdałku - naślij na nią męża. 1000zł to kupa kasy, a cwana baba może odpuści jak ją nastraszycie, że wlazła tam nielegalnie, tak jak piszą dziewczyny.

Chcemy kupić fotelik z OLX - niestety daleko. Babka może nam wysłać, ale tam gdzie ma umowę z kurierem to nie wysyła za pobraniem. Koszt kuriera ok 30 zł, a na poczcie ok 80 zł.
Jak byście to załatwiły?
Jakoś maile wymienić przed wpłatą kasy na konto? Bo to jednak kupa kasy, żeby tak w ciemno wpłacać.... ok 750 zł
Macie może polecić jakiegoś kuriera, który wysyła fotelik z bazą za ok 30 zł z płatnością przy odbiorze?
Ja do łóżeczka brałam kuriera z takiej strony furgonetka.pl, tam wpisujesz wagę i wymiary paczki i Ci pokazuje ceny i kurierów. Za łóżeczko mi wyszło 18 zł
Stary 2016-09-30, 20:19   #4722
kamisha
Zakorzenienie

ja pije wlasnie herbatke z cytrynka

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ----------

lays paprykowe maz mi kupi ale to po 21 jak z roboty wroci

Stary 2016-09-30, 20:20   #4723
xjustyniaaax
Zakorzenienie

Cytat:

Jak byście to załatwiły?
a co to za fotelik? warto dać tyle za używany? w tej cenie kupisz dobry nowy ja bym się bała takich transakcji iternetowych na taką kwotę ale myślę że tu Ci Motylek pomoże bo ona tez i wózek i fotelik kupiła
Stary 2016-09-30, 20:27   #4724
iwona335
Zakorzenienie

Cytat:
i do tego drineczka mrożone truskawki UWIELBIAM!!

nie skusisz mnie, nie wchodze juz na strone dzisiaj jade kupic sobie rajstopy ciążowe, starczy wydatków związanych z ciążą na ten miesiąc!
Tyllo nie kupuj tych z rossmana, maja taki gruby klin na brzuchu ze widac go na kilometr :/
Kupilam fajne rajtki w tesco serio super sa. Cale wesele w nich bylam i nic nie uciskaly a nie byly typowo ciazowe

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ----------

Cytat:
Pani Migdalek - i chyba sie je tez czerwone mieso

---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

wypralam wszystkie ciuszki!

Brawo Ty!
Stary 2016-09-30, 20:27   #4725
itstoolatex3
Zakorzenienie

właśnie dzięki, że mi przypomniałyście, że mam rajstopy ciążowe kupić

Stary 2016-09-30, 20:31   #4726
xjustyniaaax
Zakorzenienie

Iwonka jak tam na weselu ??? pojadłaś??? dziewczyna dojechała???

Ja noszę zwykłe rajstopy i mam jej pod brzuchem i dobrze się nosi mnie bardziej denerwuje jak mam coś na brzuchu... musiałabym mieć rajtki z golfem
Stary 2016-09-30, 20:34   #4727
itstoolatex3
Zakorzenienie

Cytat:
Iwonka jak tam na weselu ??? pojadłaś??? dziewczyna dojechała???

Ja noszę zwykłe rajstopy i mam jej pod brzuchem i dobrze się nosi mnie bardziej denerwuje jak mam coś na brzuchu... musiałabym mieć rajtki z golfem

niezły pomysł

Stary 2016-09-30, 20:34   #4728
kamisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwona335 Pokaż wiadomość
Tyllo nie kupuj tych z rossmana, maja taki gruby klin na brzuchu ze widac go na kilometr :/
Kupilam fajne rajtki w tesco serio super sa. Cale wesele w nich bylam i nic nie uciskaly a nie byly typowo ciazowe

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ----------

Brawo Ty!
brawo ja !
juz nie piore o
Cytat:
Napisane przez itstoolatex3 Pokaż wiadomość
właśnie dzięki, że mi przypomniałyście, że mam rajstopy ciążowe kupić
ja mam czarne i cieliste , ale nie pamietam jakiej firmy .

Stary 2016-09-30, 20:38   #4729
PaniMigdalek
Zadomowienie

Cytat:
Aaa i kupilam ksiazke w empiku, ma az ponad 700 stron i mam nadzieje ze jqk ja przeczytam to juz bede na 100% perfekcyjna matka Załącznik 6668271
Też tak patrzyłam na niąi się zastanawiałam czy ją kupić...

Cytat:
Pierwszy raz zostałam dzisiaj wywołana z kolejki w Rossmanie ! Pani otwierała kase i mnie poprosiła o podejście, oczywiście jakas baba się wepchała i zaczęła wyciągać rzeczy a kasjerka do niej że ta pani w ciązy ma pierwszeństwo , szok Bardzo miło mi się zrobiło , mąż też w szoku ale stwierdził że ta babka co się zepchała miała minę jakby mnie chciała szturchnąć z łokcia
Ja raz stałam na końcu kolejki i pani z drugiej kasy jak wołała to patrzyła na mnie, więc byłam pierwsza

A innym razem stoję druga, ale między mną a pierwszą leży koszyk. Gdy pierwsza skończyła pakować, to zrobiłam krok do kasy a tu jak mi nagle się baba się wepchnie "ja tu stałam!!", prawie bym z łokcia dostała :/

Byłam z tż na spacerku Zwiedziliśmy uroczy park z fontannami w tym mieście i widziałam 2 czarne łabędzie... Normalnie cudo Następnie kupiłam nutellę i bounty i teraz się zasładzam
Stary 2016-09-30, 20:59   #4730
iwona335
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marlen1366 Pokaż wiadomość
Melduję się po wizycie, mała waży 1500 g. Wszystkie parametry w normie. Przez miesiąc przytyłam 1 kg, czyli łącznie 5,9 kg.
Właśnie robi mi się obiadek i będę jeść
Fajna waga juz robi sie coraz bezpieczniej dla naszych maluszkow i ladnie przytylas

---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ----------

Cytat:
dzięki
Ja mam wizytę we wtorek to będzie 29t6d czyli jedną nogą w 31 tygodniu jestem ciekawa czy mi poda wagę małej, ostatnia waga jaką znam to 365g z 3.08 ;/
Ja mam podobne info tez jakos z poczatku sierpnia. Byle do srody

---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ----------

Cytat:
Dziewczyny jedna z Listopadówek wczoraj urodziła
O nie nie, nie straszcie!

---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ----------

Cytat:
nie cale 5 kg

mi sie wydaje ze nie mozna co wizyte robic usg bo to nje zdrowe dla dziecka

To mit.
Polecam na fb mamaginekolog niedawno o tym pisala

---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ----------

Cytat:
Dziewczyny, które były na patologii ciąży błagam napiszcie mi co warto mieć ze sobą

Niestety jutro muszę się stawić w szpitalu, potem napisze co i jak a Teraz jedziemy kompletowac torbę do szpitala na wszelki wypadek
Mam.nadzieje ze wszystko ok ...

---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ----------

Cytat:
o rety... ale przynajmniej bedziesz pod stala opieka lekarzy

---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ----------

ja dzisiaj byłam u koleżanki która ma termin na początek października - ale jej leci już siara z piersi i to podobno od końcówki 5. miesiąca.
A mi nadal ani kropelka nie wyleciała, troche sie boje ze nie bede miała pokarmu
To nieprawda, mi pierwszy pokarm pojawil sie ok 12h po porodzie i karmilam 13 miesiecy
Stary 2016-09-30, 21:01   #4731
itstoolatex3
Zakorzenienie

a ja rano pełna energii, a teraz padam z nóg a dzidzia skacze po pęcherzu i biegam do toalety co 10-15 minut

Stary 2016-09-30, 21:07   #4732
muffinowe_love
Raczkowanie

Cytat:
Ja do łóżeczka brałam kuriera z takiej strony furgonetka.pl, tam wpisujesz wagę i wymiary paczki i Ci pokazuje ceny i kurierów. Za łóżeczko mi wyszło 18 zł
Dzięki

Cytat:
a co to za fotelik? warto dać tyle za używany? w tej cenie kupisz dobry nowy ja bym się bała takich transakcji iternetowych na taką kwotę ale myślę że tu Ci Motylek pomoże bo ona tez i wózek i fotelik kupiła
Kiddy Evolution Pro 2 z bazą. Sam nowy fotelik kosztuje 800 z, a baza 530, a tutaj całość z przesyłką wyszłaby nas 750 zł
muffinowe_love jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-30, 21:11   #4733
xjustyniaaax
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki

Kiddy Evolution Pro 2 z bazą. Sam nowy fotelik kosztuje 800 z, a baza 530, a tutaj całość z przesyłką wyszłaby nas 750 zł
o mój fotelik ;p
Stary 2016-09-30, 21:33   #4734
papaPapaya
Zakorzenienie

Cytat:
Za niedługo podobno obchód, więc może dowiem się jakie są prognozy a o zarazkach w sumie nie pomyślałam :P
to daj znac jak juz ci powiedza jak u ciebie
Cytat:
Napisane przez itstoolatex3 Pokaż wiadomość
Ja ostatnio litrami piję herbatę z cytryną lub z pigwą no normalnie litrami, a nawet hektolitrami
ja od poczatku ciazy codziennie rano pije goraca herbate z cytryna i cukrem (tak, nawet w te upały ją piłam )
teraz musze sie powstrzymywać, żeby nie pic więcej, bo czarna herbata podobno działą jak kawa, a nie chce za bardzo synkowi zaszkodzić
Cytat:
36 stron mam do nadrobienia

Na weselichu bylo super, nic mnie nie bolalo, pojadlam pysznosci, potanczylismy wolniejsze kawalki i ogolnie pozbieralam ochy i achy ze pieknie wygladam i niemozliwe ze dziewczynka bedzie i nawet kilka osob nie zauwazylo wogole ze ja w ciazy jestem o.O
Bede powoli nadrabiac moze ogarne Was dzisiaj
oo super!
Cytat:
z gatty raz kupilam w wakacje i byly spoko, teraz chyba tez tak zrobie. bo oczywiscie wczoraj ich nie kupilam
Cytat:
ja tak probowalam zrobic ze zwyklymi legginsami, ale za akazdym razem jak je ubieralam pod brzuchem to mały zaczynał kopać i miałam wrażenie ze go uciskam. Dlatego zainwestowałam w ciążówki i z rajstopami zrobie to samo :P
Cytat:
Napisane przez PaniMigdalek Pokaż wiadomość
Byłam z tż na spacerku Zwiedziliśmy uroczy park z fontannami w tym mieście i widziałam 2 czarne łabędzie... Normalnie cudo Następnie kupiłam nutellę i bounty i teraz się zasładzam
nigdy nie widzialam czarnych łabędzi
ja dzis mialam miec dzien bez slodyczy, ale moj syn dostal od mojej tesciowej ogromną czekoladę milka i chyba nie muszę mówic jak to sie skonczyło?
no ale jakos musialam ten prezent przekazać

13.12.2016 Julian
Stary 2016-09-30, 21:53   #4735
folinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez CAR0LKA Pokaż wiadomość
Sporo czytania, ale pewnie warto poznać inne spojrzenie... Na razie przeczytałam część, ale zostawiam otwarte na później.
Tak jak już kiedyś pisałam, gdyby mnie było stać, to może bym to rozważała i nie będę nikogo odwodzić, ale właśnie warto wiedzieć, że prawdopodobieństwa użycia tej krwi jest bardzo nikłe i prawdopodobnie do leczenia jednej osoby trzeba więcej krwi niż z jednej pępowiny.
Natomiast zastanawia mnie, jak w praktyce jest z odcinaniem pępowiny w polskich szpitalach. Obawiam się, że faktycznie jest to robione zbyt wcześnie i są stosowane zaciski. Zabijcie mnie, ale nie przypomnę sobie szczegółów ani ile czasu to mogło trwać. Jak dostaje się dziecko na piersi to jest taki zalew emocji i takie przeżycie, że człowiek nie ma bladego pojęcia, co się dzieje koło niego
Carolka, a tak w ogóle wybrałaś już szpital? Tak z ciekawości tylko pytam bo tym razem już nie dojadę do Kr na poród

Czytałam "Pierwszy rok życia dziecka" i nie podobało mi się Było to dawno (w ciąży z Maksem), więc szczegółów Wam wiele nie powiem. Może jakieś opinie w googlach pomogą... Natomiast wyraźnie pamiętam moje odczucie, że to książka z amerykańskimi standardami, w końcu przez Amerykankę dla Amerykanów pisana i wiele rzeczy bardzo odbiegało od tego, czego uczyłam się, czytałam w Pl. Niestety nie mam innej pozycji do polecenia Może inne mamusie pomogą.
Czasem niejedna z Was wspominała, że kupiła gazetę dzieciową, a tam same reklamy. Nie wiem, jak jest teraz, bo lata już takich gazet nie kupowałam, natomiast kiedyś zaczytywałam się w "Dziecku". Przez dwa czy trzy lata kupowałam miesiąc w miesiąc każdy numer, więc spora część mojej wiedzy, którą tu Wam zasiewam w umysłach stamtąd pochodzi Między reklamami było dużo sensownych artykułów, wypowiedzi lekarzy. Do tej pory pamiętam jedno nazwisko lekarza pediatry, które wiele razy później spotykałam też poza tymi gazetami - dr Piotr Albrecht. Trzymałam te gazety bardzo długo i mnóstwo razy do nich wracałam, gdy potrzebowałam sobie przypomnieć coś na dany temat.

---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ----------

Odnośnie usg nie mogę zapomnieć o jednym porównaniu, które kiedyś słyszałam - dawno temu uważano, że rtg jest nieszkodliwy, bo nikt jeszcze nie znał i nie udowodnił jego szkodliwości i robiono je bez problemu kobietom w ciąży...
folinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-30, 22:08   #4736
iwona335
Zakorzenienie

Cytat:
ej ta moja koleżanka, pierworódka dzisiaj urodziła - od pierwszego skurczu do wyjścia dziecka minęły... 3 godziny. Podobno nawet jej KTG nie zdążyli zrobić na porodówce
ALE JEJ ZAZDROSZCZE!
U mnie bylo 4 h ale z wszystkimi badaniami zdazyli
Stary 2016-09-30, 22:30   #4737
papaPapaya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez folinka Pokaż wiadomość
Sporo czytania, ale pewnie warto poznać inne spojrzenie... Na razie przeczytałam część, ale zostawiam otwarte na później.
Tak jak już kiedyś pisałam, gdyby mnie było stać, to może bym to rozważała i nie będę nikogo odwodzić, ale właśnie warto wiedzieć, że prawdopodobieństwa użycia tej krwi jest bardzo nikłe i prawdopodobnie do leczenia jednej osoby trzeba więcej krwi niż z jednej pępowiny.
Natomiast zastanawia mnie, jak w praktyce jest z odcinaniem pępowiny w polskich szpitalach. Obawiam się, że faktycznie jest to robione zbyt wcześnie i są stosowane zaciski. Zabijcie mnie, ale nie przypomnę sobie szczegółów ani ile czasu to mogło trwać. Jak dostaje się dziecko na piersi to jest taki zalew emocji i takie przeżycie, że człowiek nie ma bladego pojęcia, co się dzieje koło niego
Carolka, a tak w ogóle wybrałaś już szpital? Tak z ciekawości tylko pytam bo tym razem już nie dojadę do Kr na poród

Czytałam "Pierwszy rok życia dziecka" i nie podobało mi się Było to dawno (w ciąży z Maksem), więc szczegółów Wam wiele nie powiem. Może jakieś opinie w googlach pomogą... Natomiast wyraźnie pamiętam moje odczucie, że to książka z amerykańskimi standardami, w końcu przez Amerykankę dla Amerykanów pisana i wiele rzeczy bardzo odbiegało od tego, czego uczyłam się, czytałam w Pl. Niestety nie mam innej pozycji do polecenia Może inne mamusie pomogą.
Czasem niejedna z Was wspominała, że kupiła gazetę dzieciową, a tam same reklamy. Nie wiem, jak jest teraz, bo lata już takich gazet nie kupowałam, natomiast kiedyś zaczytywałam się w "Dziecku". Przez dwa czy trzy lata kupowałam miesiąc w miesiąc każdy numer, więc spora część mojej wiedzy, którą tu Wam zasiewam w umysłach stamtąd pochodzi Między reklamami było dużo sensownych artykułów, wypowiedzi lekarzy. Do tej pory pamiętam jedno nazwisko lekarza pediatry, które wiele razy później spotykałam też poza tymi gazetami - dr Piotr Albrecht. Trzymałam te gazety bardzo długo i mnóstwo razy do nich wracałam, gdy potrzebowałam sobie przypomnieć coś na dany temat.

---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ----------

Odnośnie usg nie mogę zapomnieć o jednym porównaniu, które kiedyś słyszałam - dawno temu uważano, że rtg jest nieszkodliwy, bo nikt jeszcze nie znał i nie udowodnił jego szkodliwości i robiono je bez problemu kobietom w ciąży...
Czytalam kilka stron ksiazki i mi baardzo pasuje, ale to bylo typowe "rzucenie okiem"
Gazetki na pewno tez niedlugo pojda w ruch na razie kupowalam takie w ktorych wiecej bylo o ciazy niz o urodzonych juz dzieciach
Cytat:
U mnie bylo 4 h ale z wszystkimi badaniami zdazyli
Kolejna szczesciara! Tez tak chce. Jest jakas recepta na szybki porod?

13.12.2016 Julian
Stary 2016-09-30, 23:26   #4738
folinka
Zadomowienie

Cytat:
Kolejna szczesciara! Tez tak chce. Jest jakas recepta na szybki porod?

Dobre geny?
Innej nie znam

Co Wam może powiem na pocieszenie to, że długi poród niekoniecznie jest bardziej bolesny. Zależy jak się wszystko ułoży i ile która faza będzie trwać. Jakbym ja miała liczyć mój pierwszy poród od pierwszego skurczu to trwał 27h Miałam wywoływany oksytocyną i praktycznie od razu zaczęły się częste skurcze, ale bardziej uciążliwe niż bolesne. Było to około południa. Skurcze tak słabe, że mnie po kroplówce odesłali z powrotem na patologię. Dopiero nad ranem wiadomo było, że poród się rozkręca i poszłam na porodówkę, a dopiero koło południa zaczęło ostro boleć. Maks urodził się o 14:45
folinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-30, 23:50   #4739
kaziowa
Zadomowienie

Dziewczyny jak Wy poznajecie czy twardnienie brzucha jest normalne (to, które może się zdarzyć kilka razy dziennie), czy to takie stawianie macicy. że trzeba jechać na IP? Bo ostatnio jak emoszek napisała, że poza stawianiem nie miała objawów, to zaczęłam się zastanawiać jak to rozpoznać?
Ja ciemna jestem w tym i zastanawiam się czy w razie W rozpoznam, że dzieje się coś co nie powinno... :/
Stary 2016-09-30, 23:53   #4740
kamisha
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny jak Wy poznajecie czy twardnienie brzucha jest normalne (to, które może się zdarzyć kilka razy dziennie), czy to takie stawianie macicy. że trzeba jechać na IP? Bo ostatnio jak emoszek napisała, że poza stawianiem nie miała objawów, to zaczęłam się zastanawiać jak to rozpoznać?
Ja ciemna jestem w tym i zastanawiam się czy w razie W rozpoznam, że dzieje się coś co nie powinno... :/
oo ja tez sie zchecia dowiem bo nie jarze tego... :/

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości