A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;) - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-02-16, 12:51   #1651
Ondine
Rozeznanie

Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)

Cytat:
Napisane przez amber2046 Pokaż wiadomość
Widać wszystko co trzeba, czyli tytuł i ceny, a opis to sobie w necie poszukam.
Jesteś kochana, ze poświęcisz czas i wkleisz.
Niech ci to w najlepszych tytułach po najniższej cenie wynagrodzonym będzie.
Co do wątku to chyba ŚK odpowiedni.
Zamieściłam juz wszystko w wątku ŚK.Gdyby potrzebne były jakieś informacje, pytajcie.
Oby sie tak stalo! Kupuję wiele, więc i wiele wydaję. A tytuly też niech sie mnożą te pożądane przeze mnie. Fajnie by bylo.
Ondine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-16, 19:08   #1652
Sara_m7
Rozeznanie

Hej dziewczyny miałam was zawiadomic jak bedzie wyprzedaz ksiązek - w Tesco w Lublinie jest tania ksiązka od 0.99 do 19.99 zł.
Sara_m7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-16, 20:06   #1653
bardotka_a
Wtajemniczenie

Moje nowe zakupy:
*"Nazywam się Charlotte Simmons" Tom Wolf
*"Wyspa Skazańców" Dennis Lehane
*"Biała Masajka" Corrine Hofmann

2 ostanie pozycje kupione po 9.90 szt. w Netto
bardotka_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-16, 20:50   #1654
elsha
Rozeznanie

GG do elsha

Cytat:
Napisane przez foxina Pokaż wiadomość
Elsha gratulacje!
Dom augusty mam, ale jeszcze się za niego nie zabrałam, natomiast prosiłabym bardzo o jakieś słówko o Budnitz jak będziesz czytać, też mnie interesuje ta pozycja.
Nie ma sprawy. tylko nie wiem, kiedy to nastąpi, bo ostatnio cierpię na chroniczny brak czasu.

Cytat:
Napisane przez amber2046
Przyszło moje długo oczekiwane zamówienie z Merlina. Nie ma "Blaszanego bębenka", czy na nade mną zawisło jakieś książkowe fatum?
Wzbogaciłam biblioteczkę o kilka tytułów z serii kanon na koniec wieku.
Za wyjątkiem Hemingwaya wszystkie były zafoliowane.
Każda książka 10zł. Cztery tomy "Cichego dona" to gratis.
Śliiiczne.

Amber, Scarlett, podzielcie się wrażeniami z książek Gaardera.
Stary 2008-02-17, 10:39   #1655
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elsha Pokaż wiadomość
Jeszcze "Dziewczyny..." nie przeczytałam, za to czytałam inne no i dlatego nabyłam kolejną... Lubię Gaardera Jak przeczytam to napiszę więcej...

a wczoraj... no załamka po prostu - weszłam do księgarni Kolportera i znalazłam resztę serii po 9,90 za Świata Książki - no i nabyłam jeszcze 3 pozycje... Teraz to już mam pokaźny stosik do przeczytania...
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-17, 12:11   #1656
gasta18
Wtajemniczenie

A jaki ja mam stosik to nawet wolę nie myśleć
Stary 2008-02-17, 17:23   #1657
Germini
Zakorzenienie

Ondine, ponawiam pytania:
Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość
Ondine, i jak podobały Ci się książki Brown?
I czy Shaw nie pisze trochę monotonnie (nie chodzi mi tutaj o miejsce i czas akcji)? - bo w sumie co czytałam opis jej jakiejkolwiek książki, to wydawał mi się podobny do innych

Cytat:
Napisane przez gasta18 Pokaż wiadomość
Edit: kurde ja to zawsze jestem do tyłu. Dowiedziałam się, że można się zapisać i zbierać punkty za loty LOTem.... za przelot do USA jest ok. 6000, no i płakać mi się chce, że się dopiero dowiedziałam, bo jak się uzbiera bodajże 21000 punktów, to można je wymienić na bon za 250zł na zakupy w merlinie
Ale ze mnie tępak już bym miała uzbierane jakbym się wcześniej
dowiedziała.....

No ale już się zapisałam, jeszcze zarejestruję mamę i tatę
No co za burżujstwo - łapać punkty na Merlinie za przelot do USA
Nie martw się - jeszcze nadrobisz. A jeśli Cię to pocieszy, to ja też zawsze o najważniejszych rzeczach dowiaduję się ostatnia

Co do Podaja, to jeśli macie jakieś pytania, to chętnie służę pomocą. Choć jestem początkująca, to już co nieco wiem
Pewnie już na to wpadłyście , ale warto się z FAQ zapoznać na początku - w zasadzie wszystko jest tam ładnie wyjaśnione. Na forum też można pogrzebać; nie jest zbyt obszerne, a można się jeszcze czegoś dowiedzieć.
Jak coś, to pytajcie
Stary 2008-02-17, 18:01   #1658
Ondine
Rozeznanie

Cytat:
Ondine, ponawiam pytania:

Co do Podaja, to jeśli macie jakieś pytania, to chętnie służę pomocą. Choć jestem początkująca, to już co nieco wiem
Pewnie już na to wpadłyście , ale warto się z FAQ zapoznać na początku - w zasadzie wszystko jest tam ładnie wyjaśnione. Na forum też można pogrzebać; nie jest zbyt obszerne, a można się jeszcze czegoś dowiedzieć.
Jak coś, to pytajcie
Germini miałam odpisac wczoraj , ale przez to zamieszanie z minikalogiem ŚK, zapomniałam.
Brown czytałam 4-5 ksiazek , swoje mam 3 -"Dzien pokuty", "Świadek" i " Lustrzane odbicie" . Moim zdaniem pisze troche nierówno.Ma całkiem ciekawe ksiazki, ale obok tez dużo słabsze, zbyt przewidywalne. Czyta sie ją nieźle .Choć pamiętam,że któras z jej ksiązek po prostu mnie znudziła. i z utęsknieniem czekałam na koniec. Nie zawsze potarfi zarysowac interesująco postaci, z napięciem akcji też różnie. Mnie sie podobał "Świadek" , potem "Lustrzane odbicie ".
P.Shaw kreuje inny świat.W wiekszosci książek to jest widzenie Australii XIXw. ze strony Europejczyka , kontynentu i ludzi, których uwazaja za barbarzyńców. Beztrosko niszczą kulturę Aborygenów i jeszcze uznaja to za dobry uczynek. (ile myśmy tych kultur zniszczyli!!).
Shaw , moi zdaniem, nie pisze monotonnie .Potrafi doskonale zarysowac róznorodne postaci - zrujnowany szlachcic, szewc, Irandczyk, skazaniec, pokójwka itp.Każdy zosatje swietnie opisany , cechy charakteru nakreślone i one determinują postępowanie bohaterów. Jest w tych ksiażkach o wszelkich ludzkich uczuciach , o postepowaniu szlachetnym - rzadko, niestety, i najbardziej podlym. Każdy dąży do spełnienia swoich marzeń, a sposoby mają rózne.
Masz 'Pióro i kamien" (dobra), ja bym Ci poleciła "Dolinę lagun", "Zatokę
Orchidei" oraz dwutomówke - "Rzeka slońca" i "Ognie fortuny".Słabszą z jej powieści jest "Nad wielka rzeką".

Edytowane przez Ondine
Czas edycji: 2008-02-17 o 22:53 Powód: poprawka
Stary 2008-02-17, 20:36   #1659
gasta18
Wtajemniczenie

Germini, no mam nadzieję, że nadrobię

Ondine, tak ładnie napisałaś, aż się chce coś przeczytać P. Shaw

Jeszcze tylko 26dni mi zostało bez zakupów
Stary 2008-02-17, 22:56   #1660
Ondine
Rozeznanie

Cytat:
Germini, no mam nadzieję, że nadrobię

Ondine, tak ładnie napisałaś, aż się chce coś przeczytać P. Shaw

Jeszcze tylko 26dni mi zostało bez zakupów
Gasta, dziekuję. Nie pozostaje wiec niec innego jak przeczytac którąś z ksiazek P.Shaw( by sprawdzic, czy miałam racje ).Szczerze polecam.
Stary 2008-02-18, 11:41   #1661
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ondine Pokaż wiadomość
Germini miałam odpisac wczoraj , ale przez to zamieszanie z minikalogiem ŚK, zapomniałam.
Łaskawie wybaczam Tak ładnie mi odpisałaś, że nie mam serca się gniewać

Co do Brown, to tak podejrzewałam, biorąc pod uwagę płodność pisarki
"Świadek" i "Lustrzane odbicie" mają dość wysokie noty w Biblionetce; z "W objęciach chłodu" też nie jest źle Mam nadzieję, że dobrze trafiłam, bo nie chciałabym zacząć znajomości z Brown od czegoś słabego, żeby się nie zniechęcić.

Co do Shaw natomiast, to już czuję, że będę się denerwować (tak odnośnie niszczenia innych, "barbarzyńskich" kultur)

Ondine, a nie myślałaś czasem o założeniu bloga literackiego? Takiego, w którym mogłabyś choć w kilku zdaniach (jeśli nie chce Ci się bardziej szczegółowo) opisać swoje wrażenia z książek, które czytasz
Stary 2008-02-18, 12:13   #1662
Ondine
Rozeznanie

Cytat:
Łaskawie wybaczam Tak ładnie mi odpisałaś, że nie mam serca się gniewać

Co do Brown, to tak podejrzewałam, biorąc pod uwagę płodność pisarki
"Świadek" i "Lustrzane odbicie" mają dość wysokie noty w Biblionetce; z "W objęciach chłodu" też nie jest źle Mam nadzieję, że dobrze trafiłam, bo nie chciałabym zacząć znajomości z Brown od czegoś słabego, żeby się nie zniechęcić.

Co do Shaw natomiast, to już czuję, że będę się denerwować (tak odnośnie niszczenia innych, "barbarzyńskich" kultur)

Ondine, a nie myślałaś czasem o założeniu bloga literackiego? Takiego, w którym mogłabyś choć w kilku zdaniach (jeśli nie chce Ci się bardziej szczegółowo) opisać swoje wrażenia z książek, które czytasz
A dziekuję, dziękuję z wybaczenie. Jestem ciekawa, jak spodoba Ci sie książka Brown.Napiszesz, prawda?
Wiesz , tak wspomniałam o niszczeniu wielu kultur przez Europejczykow, bo jakoś jestem na to uczulona. Czytam dużo powieści historycznych i krew sie we mnie burzy na tę nonszalncję białych osadników. Nie ma domów, płotów i zaznaczonych granic, wiec niczyje; nie ubieraja sie jak my, więc dzikusy. Wierza w co innego, trzeba ich na siłę uszczęśliwić .
Germini , zaskoczyłaś mnie maksymalnie .Ja i blog? Nie wiem, czy to by miało sens( nie z braku checi dzielenia sie wrazeniami).Czytam ciekawe spostzrezenia róznych osob na forum i nie wiem , czy moje akurat by były jakieś oczekiwane. Blog - dla siebie?Ewentualnie.
Czy mogę zapytac, co skloniło Cię do takiego pomysłu i pytania? Chyba masz we mnie więcej wiary niz ja w siebie.
Ja książki kocham odkad pamietam, nie wyobrazam sobie dnia, nawet, gdy padam ze zmęczenia, by nie przczytać chocby kilku stron. Czasu nie mam aż tak dużo (ta praca), ale kwestia bloga w moim wydaniu to jak grom z jasnego nieba.
swietny awatar
Stary 2008-02-18, 12:17   #1663
witch_18
Zakorzenienie

Moje zamówienie z merlina w kocu zostało zrealizowane Teraz tylko czekam aż kurier zapuka do drzwi

Germini cudny av
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-18, 12:33   #1664
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elsha Pokaż wiadomość
Na moje wrażenia przyjdzie jeszcze trochę poczekać.

Cytat:
Napisane przez witch_18 Pokaż wiadomość
Moje zamówienie z merlina w kocu zostało zrealizowane Teraz tylko czekam aż kurier zapuka do drzwi

Germini cudny av
Co ciekawego przyniesie Ci kurier?

Crucify Your Mind
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-18, 13:02   #1665
basilissa
Rozeznanie

Doris Lessing Lato przed zmierzchem, kolejne ciekawe cytaty, na które natrafia się w trakcie czytania.

Dotyczy cech kobiety wychowującej troje, czworo dzieci: Cierpliwość. Dyscyplina wewnętrzna. Opanowanie. Samozaparcie. Nieskazitelność moralna. Umiejętność przystosowania się do innych - to przede wszystkim. To zawsze.

I kolejna refleksja bohaterki: Zalety jej zmieniły się w wady, w gderanie i terroryzowanie innych; odważna młoda istota zmieniła się w ciągu długiego, bolesnego procesu w obsesyjnego maniaka, bo stale i na stale była na zawołanie innych, stale zmuszona zwracać uwagę na drobiazgi, na nieważne zachcianki, żądania, potrzeby zdarzenia i kryzysy.

Czekam na zamówione w dedalusie książki Jane Austen.

Edytowane przez basilissa
Czas edycji: 2008-02-18 o 13:09 Powód: dopisek
basilissa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-18, 13:33   #1666
foxina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Anahstasia Pokaż wiadomość
Dziękuję Wam Dziewczęta za całe wsparcie. Czytam wasze posty i choć na chwilę nabieram siły. A takie chwile są cenne kiedy cała reszta dnia i nocy jest taka smutna. I za Foxiną powtórzę, ta więź internetowa jest niesamowita. Dlatego dopowiem, że bardzo cieszę się, że jesteście
Trzymaj się Aniu ciepło!!! I odezwij się czasem please A w ogóle to się wzruszyłam... <chlip chlip>

Cytat:
Edit:
Przyszło moje długo oczekiwane zamówienie z Merlina. Nie ma "Blaszanego bębenka", czy na nade mną zawisło jakieś książkowe fatum?
Wzbogaciłam biblioteczkę o kilka tytułów z serii kanon na koniec wieku.
Za wyjątkiem Hemingwaya wszystkie były zafoliowane.

Każda książka 10zł. Cztery tomy "Cichego dona" to gratis.
Amber... Boska promocja! Zazdroszczę, lubię takie piękne wydania!

Cytat:
Trochę mnie tu nie było, a Wy już tyle postów natrzepałyście Co będzie, jak będę miała dostęp do neta co 2 tygodnie?

To niedopuszczalne Germini! Przecież będziesz musiała nam na bierząco zdawać relacje z przeczytanych książek. A kiedy dokładnie do kliniki idziesz?[/quote]

Cytat:
Napisane przez Germini;6601972

Tak naprawdę wcale mi się nie poprawia. Przez cały czas kręci mi się i dzwoni ;) w głowie, jest mi słabo - i te dolegliwości nie zmniejszyły się wcale od wtorku (bo wtedy miałam największy kryzys) :o Leżałam cały czas do wczoraj, ale muszę pełno rzeczy załatwić w związku z tą kliniką, do której mam śmigać w przyszłym tygodniu, dlatego dzisiaj nie mogłam już leżeć.
[SIZE=1
Ech, przepraszam, że tak marudzę - ale jeśli Wam się tutaj nie wyżalę to komu? [/SIZE]

Germini I jak zdrówko?

Marudź, marudź...z niecierpliwością zaglądam co chwilę na wątek, by się dowiedzieć o Twój stan fizyczny i Any psychiczny.

Cytat:
I się chwalę (zdjęcie standardowo bidne): pierwsze dwie od dołu są z dzisiejszej wizyty w Taniej Książce, pozostałe trzy z Podaja
Gratuluję Ger nabytków, widzę, że chomikujesz na wypad do kliniki.
No i zdjęcia są!

Cytat:
To ja się przyznam, że o blogu książkowym myślałam już od roku i w końcu się zmobilizowałam i założyłam.... Fajna sprawa!

Cytat:
Napisane przez basilissa Pokaż wiadomość
Doris Lessing Lato przed zmierzchem, kolejne ciekawe cytaty, na które natrafia się w trakcie czytania.

Dotyczy cech kobiety wychowującej troje, czworo dzieci: Cierpliwość. Dyscyplina wewnętrzna. Opanowanie. Samozaparcie. Nieskazitelność moralna. Umiejętność przystosowania się do innych - to przede wszystkim. To zawsze.

I kolejna refleksja bohaterki: Zalety jej zmieniły się w wady, w gderanie i terroryzowanie innych; odważna młoda istota zmieniła się w ciągu długiego, bolesnego procesu w obsesyjnego maniaka, bo stale i na stale była na zawołanie innych, stale zmuszona zwracać uwagę na drobiazgi, na nieważne zachcianki, żądania, potrzeby zdarzenia i kryzysy.
Widzę, że zadowolona z książki? To ja ją wciągnę na listę zakupową w najbliższym czasie coś mi się wydaje.
foxina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-18, 14:04   #1667
scarlett26
Zakorzenienie

A ja sfociłam moje nowe nabytki i chciałam Wam wkleić zdjęcia i do d... bo się nie ładują czort wie czemu
Stary 2008-02-18, 14:23   #1668
witch_18
Zakorzenienie

Cytat:
Co ciekawego przyniesie Ci kurier?
'Ostrożnie, pożądanie' E. Chang
'Pokuta' I.M. Albatros
'Skafander i motyl' J.Bauby
'Tajemnica Brokeback Mountain' A.E. Proulx
'Własność' V. Martin
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-18, 14:26   #1669
gasta18
Wtajemniczenie

Aaaa Witch ja chcę wszystko

Dziewczyny dla was promocja w Merlinie Terry Pratchett 35% taniej. Ale nie wiem, czy to duża promocja, bo się tymi ksiażkami nie interesuję
Stary 2008-02-18, 14:46   #1670
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez witch_18 Pokaż wiadomość
'Ostrożnie, pożądanie' E. Chang
'Pokuta' I.M. Albatros
'Skafander i motyl' J.Bauby
'Tajemnica Brokeback Mountain' A.E. Proulx
'Własność' V. Martin
Tajemnice... mam, resztę chętnie bym podkradła, a najbardziej trzy pierwsze.
Na takiego kuriera warto czekać.

Crucify Your Mind
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-18, 16:06   #1671
emememsik
po prostu Em :)

Miałam nic nie kupować..

* Melissa Nathan "Niania w Londynie" - 13,71 zł
* Cecelia Ahern "P.S. Kocham Cię" - 24,76 zł
* Souad "Spalona żywcem" - 8,90 zł
* Waris Dirie "Kwiat pustyni" - 8,90 zł
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ks1.jpg (35,7 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ks2.jpg (43,2 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ks3.jpg (10,6 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ks4.jpg (34,7 KB, 3 załadowań)
Stary 2008-02-18, 16:15   #1672
gasta18
Wtajemniczenie

hehe to nastepnym razem nic nie kupisz
Ahh przeczytałabym P.S. Kocham cię

A te ksiażki po 9,90 widziałam na all po 7.90zł
Stary 2008-02-18, 16:16   #1673
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
Miałam nic nie kupować..

* Melissa Nathan "Niania w Londynie" - 13,71 zł
* Cecelia Ahern "P.S. Kocham Cię" - 24,76 zł
* Souad "Spalona żywcem" - 8,90 zł
* Waris Dirie "Kwiat pustyni" - 8,90 zł
Te dwie ostatnie to i moje świeże nabytki - kupiłam też 4 inne z tej serii - po 9,90...
Stary 2008-02-18, 16:20   #1674
emememsik

Cytat:
A te ksiażki po 9,90 widziałam na all po 7.90zł
Ja kupiłam w zwykłej księgarni za 8,90 zł, na allegro z przesyłką i tak wyszłoby drożej.

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Te dwie ostatnie to i moje świeże nabytki - kupiłam też 4 inne z tej serii - po 9,90...
No właśnie, jest gdzieś spis wszystkich książek z tej serii? Nigdzie nie mogę znaleźć..
Stary 2008-02-18, 16:21   #1675
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:

No właśnie, jest gdzieś spis wszystkich książek z tej serii? Nigdzie nie mogę znaleźć..
Też bym była zainteresowana Mimo, że za dalsze zakupy brać się nie powinnam
Stary 2008-02-18, 16:22   #1676
emememsik

Cytat:
Też bym była zainteresowana Mimo, że za dalsze zakupy brać się nie powinnam
A jakie Ty masz z tej serii?
Stary 2008-02-18, 16:39   #1677
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
A jakie Ty masz z tej serii?
Waris Dirie - "Kwiat pustyni"
Anna Gavalda - "Chciałabym, żeby ktoś gdzieś na mnie czekał"
Lisa See - "Kwiat śniegu i sekretny wachlarz"
Dennis Lehane - "Wyspa skazańców"
Paulo Coelho - "Pielgrzym"
Valerie Tasse - "Dziennik nimfomanki"
Corinne Hofmann - "Biała Masajka"
Squad - "Spalona żywcem"

łaaaa, w sumie 8, a myślałam, że 6 - widziałam je w księgarni "Notabene" i w "Kolporterze" - innych niż te co mam nie było (albo nie zauważyłam).

Na razie nie czytam ich, bo póki co mam na tapecie "Balsam dla duszy miłośnika psów", a jeszcze w kolejce czeka "Ewangelia Piłata", "Katedra w Barcelonie" i "Dziewczyna z pomarańczami" - no ale niewykluczone, że kolejność nieco ulegnie zmianie...
Stary 2008-02-18, 16:44   #1678
gasta18
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja kupiłam w zwykłej księgarni za 8,90 zł, na allegro z przesyłką i tak wyszłoby drożej.
Wiem
Stary 2008-02-18, 16:52   #1679
emememsik

Cytat:
Anna Gavalda - "Chciałabym, żeby ktoś gdzieś na mnie czekał"
Lisa See - "Kwiat śniegu i sekretny wachlarz"
Valerie Tasse - "Dziennik nimfomanki"
Te 3 pewnie też wkrótce kupię.
Stary 2008-02-18, 16:57   #1680
scarlett26
Zakorzenienie

Przejrzałam aukcje Świata Książki do 10 zł na allegro i nie znalazłam nic poza tytułami,z tej promocyjnej serii, które już mam. Ale jakbyście wiedziały jeszcze o istnieniu jakiś to dajcie znać koniecznie - fajne kupować książki za taką kasę - jak gazeta albo dwie. Szkoda, że pockety są wciąż mało opularne w porównaniu z tym, co dzieje się na zachodzie...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości