![]() |
#61 | |
Biała Dama
|
Dot.: kultura a może jej brak?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Przeraża mnie coraz większa skala buractwa tego faceta. Za jakie grzechy Ty się w nim zakochałaś autorko, eh
![]()
![]() |
#63 |
Biała Dama
|
Ech, no tak odpowiadam do kolejnych postów i się produkuję a tu klasyczne trupy z szafy
---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ---------- A czemu on nie siedzi w końcu w więzieniu? Minęło pół roku, a miał iść na 2 lata |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
lokalna gwiazda
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Tęczowa Jaszczurka
|
Autorko, wszystkie dziewczyny tu mają rację. Tu nie chodzi o kulturę, tylko brak szacunku. Ten facet cię nie kocha—może ceni, tak jak ceni swój komputer czy inne nabytki. Bycie z nim nie daje ci nic prócz fałszywego poczucia stabilizacji. Wyjścia masz dwa. Chcesz z nim być? Dopasuj się do jego wymagań. Nie chcesz się dopasować, a on ciebie nie słucha? Odejdź.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Czytam i czytam i nie moge uwierzyc, ze mozna az tak nisko upasc. Tamten watek tez kojarze. Brak slow. Zapytalas w ogole swojego pana o pozwolenie wylewania zalow na Wizazu? Usmialam sie z twojego nie niskiego poczucia wartosci ![]() No jak mozna nie kochac tak atrakcyjnej i starajacej sie kobiety ![]() Miaukanie o tym, ze jestes sama na obczyznie nie wiem w jakich kategoriach ujac. Biedactwo, nie masz raczek ani nozek, ani nawet jezyka, zgrzybiala staruszka i jesli sie ktos nie ulituje, to sobie nie poradzisz? Wyzwoliciel sie znalazl, dopoki dobrze bedziesz sluzyc, to cie nawet mocno nie bedzie bil. Nie wiem, wlasciwie po co to wszystko pisze. Moze dlatego, ze tez sama wyjechalam za granice x lat temu, ale nigdy nawet do glowy mi nie przyszlo lapac sie pierwszego lepszego aspirujacego do miana wladcy i wybawiciela, zeby tylko samej na tej obczyznie nie zostac. W koncu lepszy taki chlop niz zaden, prawda? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
Równe traktowanie ma, zdaniem niektórych, polegać na tym, że rezygnujemy z traktowania nas w sposób uprzejmy. Same sobie otworzymy drzwi, same sobie założymy/ zdejmiemy płaszcz, same sobie kupimy kwiatek - bo przecież jesteśmy takie och! ach! samodzielne. Tylko trochę inaczej ta równość wygląda jak trzeba zrobić coś, do czego nam brakuje umiejętności bądź siły fizycznej - i stąd przykład z tą nieszczęsną lodówką. Swoją drogą, co ma wspólnego równe traktowanie z traktowaniem kulturalnym?
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jak dla mnie nie ma to nic wspólnego ani z równym, ani z kulturalnym traktowaniem. Edytowane przez trzyrazypiec Czas edycji: 2016-10-17 o 15:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
Tyko jakoś osobiście nie poznałam kobiety, której spodobałoby się jak facet - to jest PRZYKŁAD - wyjdzie z samochodu i nie obejrzy się nawet, czy partnerka wysiadła, czy nie wpadła w błoto/ śnieg/ kałużę, która uważałaby za normalne, ze chłop się przed nią wpycha do windy, czy do innego pomieszczenia. A, nie spotkałam też kobiety, która na otrzymanie od faceta kwiatów zareagowałaby tekstem "co ty mi tu podtykasz, myślisz że sobie kwiatka kupić nie potrafię?!" No, ale niektórzy lubią buraki. Nie tylko w sałatce ![]()
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie musisz tak podkreślać, że to tylko PRZYKŁADY. Możesz je mnożyć, ale ja nadal nie widzę związku między równością a tym wszystkim, co opisujesz. A jeśli chodzi o windę to nie mam żadnego problemu z tym, że jakiś mężczyzna wejdzie wcześniej. Jeżeli natomiast ktoś się przede mnie WPYCHA (chamsko, na przykład potrącając mnie), to mam z tym problem bez względu na płeć Edytowane przez trzyrazypiec Czas edycji: 2016-10-17 o 16:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Naczelna Nastolatka
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#72 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja oczywiście też przepuszczam zarówno kobiety jak i mężczyzn. W obu przypadkach czasami się nie przepuści jak idzie się szybko na przykład i nie zwróci uwagi. Ale z reguły się przepuszcza, bo puszczanie drzwi komuś w mordę jest niegrzeczne i tyle. Facet by musiał być chyba z nie wiem jak egzotycznej kultury (Azja? Afryka? Bliski Wschód?), żeby zasady grzeczności były inne. Na tych kulturach faktycznie nie znam się aż tak, ale jeśli faktycznie pochodzi z tak daleka to sądziłabym, że przepuszczanie jest akurat najmniejszą różnicą kulturową/ problemem. Edytowane przez 201703060948 Czas edycji: 2016-10-17 o 16:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Konto usunięte
|
Pfffff... Ja bym odpowiedziała facetowi: sorry, nie jesteśmy w żadnej bajce ani filmie, więc nie myśl że będę gotować dla Ciebie i ładnie podawać obiadki na stół dla twoich gości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja mieszkam od lat w Holandii, tutaj podobnie jak w Niemczech jest b. duza grupa Turkow- ogromna wiekszosc mieszka w "tureckich"dzielnicac h I nie socjalizuje sie z zadna inna nacja. Typowy turecki model rodziny- zona siedzi w domu z dziecmi, maz pracuje, nie uczestniczy w pracach domowych typu sprzatanie, gotowanie itd... Kobieta podaza za mezczyna, kobieta nie ma przyjaciol mezczyzn I nie umowi sie na piwo/ kawe z nikim innym niz kobieta. Turek pchajacy wozek z dzieckiem jest b. rzadkim widokiem Na szczescie wsrod mlodszego pokolenia tez model zanika, choc niestety nie wszedzie- to przede wszyskim zalezy od wyksztalcenia (!!!) I srodowiska.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Porzucanie pewnych zasad kultury w imię "przestarzałe, głupie, ja to taka wyzwolona muszę być (lub na siłę oryginalna...)", to wiecie - kiedyś normalne było sikanie, czy sr... na brzegu drogi i właśnie po to są pewne zasady ustalane, aby może jednak nie wracać do tych czasów. W uprzejmości i trzymaniu się zasad nie ma nic złego. Do sklepu też można wejść i dzień dobry nie powiedzieć, no bo po co. Ale chyba jest milej i normalniej, jeżeli się to robi? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No a ja nie poznałam faceta, któremu podobałoby się gdyby jego partnerka miałaby w d. to że wpadł we śnieg i pobiegła dalej kompletnie go ignorując. Albo takiego, który otrzymując prezent zacząłby się drzeć, że sam sobie potrafi iść po to do sklepu. Ewidentne, chamskie wpychanie się równie źle zostałoby odebrane - niezależnie od płci. Czego to niby ma dowodzić? Chyba jedynie tego, że te osoby o których mówisz cenią sobie wzajemny szacunek w związku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
on tired little feet
|
oglądanie się czy druga dorosła osoba nie wpadła w kałużę albo śnieg
![]() ![]() ![]()
![]() |
#79 |
Zadomowienie
|
Ogladam sie, serio
![]() Po tym jak szlam z moja matka (ktora dodajmy schorowana staruszka nie jest) gadam, gadam, nie slysze odpowiedzi, wiec sie ogladam. Matki nie ma. Rozgladam sie uwazniej. Matka wygrzebuje sie z zaspy jakies 10 metrow za mna. Takze tego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem, o co Margot chodziło, ale ja nie wzielam tego dosłownie (myślę, ze chodziło o zwracanie uwagi na drugiego czlowieka). Ale jeśli to miało być odczytywane dosłownie, to tym bardziej beka xD
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tego delikwenta nie stać na ślub, na utrzymanie żony i ewentualnych dzieci, albo po prostu nie jest na to jeszcze gotowy psychicznie, dlatego aby wilk był syty i owca cała, facet musi zagłaskać rodzinkę obietnicami i dowodami na to, że będziesz umiała wpisać się w ich styl życia i nie będziesz robiła problemów. Jeśli przypadkowo zajdziesz w ciążę, będziesz już zawsze postrzegana przez jego rodzinę jako panienka lekkich obyczajów a dziecko będzie już zawsze bękartem nawet jeśli weźmiecie szybki ślub. Nie samą miłością człowiek żyje. Ten facet w ogóle Cię nie szanuje, olewa, jesteś dla niego sprzątaczką i łóżkową zabawką. Żadna szanująca się kobieta z kręgu jego kultury nie godziłaby się na takie traktowanie. Bierz nogi za pas jak najszybciej!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Po za tym, co to za kultura gdzie nie przepuszcza się kobiet w drzwiach i zostawia w tyle za sobą? Chyba tylko muzułmańska, a jak wiadomo tego nie da się skomentować.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() i zgadzam sie w tym temacie z każdym słowem, z tym przede wszystkim: Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Wtajemniczenie
|
Autorko Tobie to przeszkadza a on ma to w nosie i może się to wydać stwierdzeniem na wyrost, ale z tego związku nic nie będzie.
Dlaczego? Bo przepuszczanie w drzwiach i wyprzedzanie do auta to tylko malutki czubek góry lodowej. Z czasami dojrzysz całą stertę zachowań, które wg Ciebie nie przystoją, np nie będzie niósł ciężkich zakupów, nie podbiegnie żeby zatrzymać dla Was autobus, nie będzie się rozczulał jak będziesz się źle czuła, nie przygotuje sam z siebie śniadania i wiele wiele innych, które Tobie będzie przeszkadzało i będzie dla Ciebie nie do zniesienia. Lepiej się rozstańcie teraz.
![]() |
#87 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Jak się okazuje,przepuszczanie w drzwiach to najmniejszy "defekt" tego Pana... wysłano z końca świata...
![]() |
![]() |
#88 |
Wtajemniczenie
|
Eee no czyli jestem za☠☠☠ista, pierwszy post mi wystarczył do idealnej oceny tego delikwenta.
![]() |
#89 |
Zadomowienie
|
Nie będę cytować każdej wypowiedzi z osobna. Dziękuję Wam za odpowiedzi, które mnie utwierdziły w tym, że człowieka nie da się zmienić, nie tylko charakteru, ale tak głęboko zakorzenionych wzorców kulturowych.. Chyba po prostu wydawało mi się, że jak oboje ludzie się kochają to każde z nich pójdzie na kompromis, aby tylko związek utrzymać. Jednak kompromis to przecież nie ciągłe zaciskanie zębów i ustępowanie, tak jak niestety było u mnie. Chciałam spróbować, spróbowalam, widać sama miłość nie wystarczy aby zbudować szczęśliwy związek. Kończę tę znajomość, bo może teraz nie zdaję sobie sprawy, ale w przyszłości podziękuję sobie za to
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:12.