|
|
#211 |
|
Zadomowienie
|
Witam
mam 25 lat (tzn. skończę w Listopadzie 2008) i jestem w 4 miesiącu ciąży ![]() Planowaliśmy z meżem ciąże w tym roku ale wyszło inaczej - bardzo sie z tego cieszymy ![]() Uważam że nie planowane ciaze w małżeństwie to najlepsze rozwiazanie Mamy swoje mieszkanie ustabilizowaną sytuacje materialną więc co chceć wiecej
|
|
|
|
|
#212 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: w jakim wieku ciąża?
Witam!
Jestem w pierwszym miesiącu planowanej ciąży Tak, trochę się tłumaczę, bo mało jest osób, które potrafią się postawić w takiej sytuacji; to chyba trzeba po prostu CZUĆ... Pozdrawiam wszystkie mamy, przyszłe mamy i Dzieciątka, co by się im dobrze razem żyło
|
|
|
|
|
#213 |
|
Zadomowienie
|
Urodziłam córcie gdy miałam 19 lat(obecnie mam 22).Nie do końca przemyślana decyzja, ale nie żałuje-mam kochającą się rodzinke i to się liczy
|
|
#214 |
|
BAN stały
|
Powoli zaczynam planować dzidzię, jak dobrze pójdzie będę miała 23 latka jak urodzę.
|
|
|
|
|
#215 |
|
Raczkowanie
|
Urodziłam synka gdy skończyłam 30 lat, była to ciąża zaplanowana
Ciążę znosiłam superowo (mimo wieku ), poród był szybki, do figury wróciłam bez problemu po ok. miesiącu pewnie dlatego, że karmiłam piersią.
|
|
|
|
|
#216 |
|
Zakorzenienie
|
Ja urodzilam w wieku 24 lat. Tak czytam tutaj posty i mysle, ze ciaze wczesnie odradzaja te, ktore same ja odkladaja i boja sie zajsc. W zyciu nie robi sie jednej rzeczy na raz, to strata czasu. Jak to ma wygladac - matura - 19 lat, studia - 24 lata, malzenstwo, potem praca - przez kilka lat bo to poczatki, jeszcze podroze jak juz sie cos zarobi, potem dom, samochod... I dziecko po 35 roku zycia... Jesli ma sie stabilna sytuacje osobista (męża
) i chce sie miec dziecko, to i wiek 18 lat to nie za wczesnie. Nie mowcie prosze mlodym dziewczynom, ze sa za mlode i nie straszcie ze na nic nie bedzie czasu, bo to wszystko kwestia organizacji. Ja mam 6-miesiecznego synka, studiuje (zaocznie), pracuje (w domu), i mam czas dla siebie. A nie mam w swoim miejscu zamieszkania nikogo z rodziny!!!
|
|
|
|
|
#217 |
|
Przyczajenie
|
Ja urodziłam w wieku 23 lat i uwazamzę jest to dobry moment na dziecko
|
|
|
|
|
#218 |
|
Raczkowanie
|
Uważam,że nie poniżej 27 lat... Najpierw trzeba poznać siebie. partnera i świat a dopiero później wychowywać dziecko....
|
|
|
|
|
#219 |
|
Zakorzenienie
|
a jak ma sie 26 i 1/2 to za wczesnie? A jak zna sie partnera od miesiaca ale ma sie 29 lat to ok? Nie mozna tak generalizowac ani wyznaczac granicy wieku, jedni sa dojrzali gdy maja lat 19 a inni nawet po 40-tce nie dojrzewaja...
|
|
|
|
|
#220 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
) synka w wieku 17 lat. Dlatego bardzo miło mi że są ludzie którzy nie oceniają takich młodych mam. Pamiętajcie, że wasze osądy trafiają również w dziecko takiej matki. Mój Filip ma dopiero trzy lata, ale ja juz wyprowadziłam się z rodzinnego miasta, bo nie chcę, żeby słuchał od uprzejmych sąsiadek, że jest wpadką. teraz też mieszkam daleko od rodziny, ale wspaniale sobie radzimy, bo mamy siebie.pracuję, studiuję zaocznie, a synek chodzi do przedszkola. I mylą się wszyscy którzy mówili, że 17-sto latka nie poradzi sobie z taką sytuacją i będzie kolejna patologia.
|
|
|
#221 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Gratuluje Ci ze sobie dobrze radzisz. Takie przypadki sa dowodem na to, ze dziecko zawsze jest szczesciem
|
|
|
|
|
|
#222 |
|
Raczkowanie
|
Ja ma 32 lata i tak naprawde dopiero dwa lata temu zaczelam czuc potrzebe i byc gotowa na dziecko. Jak czytam tu komentarze dziewczyn, ktore w wieku 19 planowaly dziecko, to mam mieszane uczucia
, ale no coz, kobiety roznie dojrzewaja i rozne maja potrzeby. W Polsce jest troche inna mentalnosc, ludzie zakladaja rodziny wczesniej, wczesniej tez rodza dzieci, wiec pierwsze dziecko w wieku 22-23 lat to zupelna normalka. Nie podzielam tego, ale i nie potepiam, zycze wam w kazdym razie powodzenia. |
|
|
|
|
#223 |
|
Zakorzenienie
|
Urodziłam syna w wieku 20 lat , mały ma już 2 latka i 4 miesiące. Ciaza była nie planowana ale z ręka na sercu mogę powiedzieć ze nie żałuję ze tak sie stało,mam wspaniałego syna, męża , jasne ze nie zawsze bylo kolorowo ale dzięki niemu wzięłam sie za siebie
skończyłam studia, zrobiłam wymarzony kurs i niebawem mam nadzieje pójdę do pracy![]() A ludzie? zawsze lubili gadać , ile to ja sie nie nasłuchałam ze moje małżeństwo nie przetrwa (bo oczywiście wszyscy wiedzieli lepiej jak to z nami było), ze nie dam sobie rady ale takimi ludźmi nie warto sie przejmować, zawsze znajda powód do obgadywania A oto zdjęcie synka
[B]Nigdy nie zapominaj najpiękniejszych dni Twojego życia Wracaj do nich ilekroć w Twoim życiu wszystko zaczyna się walić Biustonosze: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post77106731 Edytowane przez oniaczeq Czas edycji: 2008-02-21 o 16:54 |
|
|
|
|
#224 |
|
Rozeznanie
|
Zgadzam się jak wyżej ktoś napisał, że nie ma odpowiedniego czasu i wieku na zajście w ciążę. Czasem jest to planowanie dzidzi a innym razem "wpadka" ale zawsze jest tak samo 9 miesięcy ciąży i WIELKA MIŁOŚĆ do bobaska
![]() Ja urodziłam mojego synka jak miałam 25 lat i jak dla nas był to najodpowiedniejszy czas...teraz Oskar ma prawie 2 latka Pozdrawiam cieplutko wszystkie mamusie i ich pociechy!!! |
|
|
|
|
#225 |
|
Zadomowienie
|
Ja urodzilam w wieku 28 lat...
Moje FOTOMONTAZE https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=272964 Moje ŚWIECIDEŁKA https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=285355 Moje PAPIERY ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post15099559 Moj BLOG: http://abra-art.blogspot.com/ |
|
|
|
|
#226 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moje FOTOMONTAZE https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=272964 Moje ŚWIECIDEŁKA https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=285355 Moje PAPIERY ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post15099559 Moj BLOG: http://abra-art.blogspot.com/ |
|
|
|
|
|
#227 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#228 |
|
Zakorzenienie
|
A można wiedzieć co Cie w tym tak zadziwiło to może wytłumaczę jak czegoś nie rozumiesz?
|
|
#229 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#230 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#231 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#232 |
|
Raczkowanie
|
a moja dzidzia (płeć jeszcze nieznana
) urodzi się jak stuknie mi już 23. Przed ciążą myślałam że to zdecydowanie za wcześnie...a teraz? teraz jestem
|
|
#233 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jakieś straszne uogolnienie, przecież to jest całkiem indywidualna sprawa, jakie kto ma podejście do studiow ![]() ostatnio częściej myślę o ciazy, mam 22lata, rocznikowo 23. Biorę tabletki antykoncepcyjne ale w 100% im nie ufam, jakby jednak zdarzyła sie tzw. 'wpadka' nie byłoby tragedii, rodzice by na pewno pomogli, moi jak i mojego partnera. Jednak zdecydowanie wolałabym być niezależna równiez finansowo i dlatego czekamy Studia skonczymy oboje za 2,5roku, czy to już będzie odpowiedni czas na pierwsze dziecko? Wydaje się to bardzo odległy czas, wtedy będę miala juz 25lat, całkiem dobry wiek ![]() Weronika.21 gratuluję
|
|
|
#234 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do studiow to mam doswiadczenie i jako studentka, i jako wykladwca i uwazam ze takie uogolnienie jest uzasadnione
|
|
|
|
|
|
#235 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() oczywiście że stosując antykoncepcję nie chciałabym 'wpaść', w koncu po to biorę te tabletki, jednak przy braniu o tej samej porze, regularnie, 'wpadka' jest malo prawdopodobna. Cytat:
![]() pozdrawiam
|
|
|
#236 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Oczywiście przy systematycznym stosowaniu nie powinna przytrafić Ci się "niespodzianka", mnie nie zawiodły a biorę już od kilku lat. |
||
|
|
|
|
#237 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a na pewno jakos mogą wpłynąc kiedy już się w tej ciąży jest..
|
|
|
#238 |
|
Raczkowanie
|
W moim przypadku to była niespodzianka, bardzo radosna dodam
.
|
|
|
|
|
#239 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W szkole rodzenia rozmawialam z 2 kobietami ktore byly w takiej sytuacji, u jednej stwierdzono niedorozwoj nerek u malenstwa - oczywiscie nikt jej na pewno nie powie dlaczego tak sie stalo ale ona twierdzila ze juz po hormony nigdy nie siegnie... Niby dlaczego wg. was po odstawieniu tabletek trzeba odczekac pare cykli przed zajsciem w ciaze? Ja mialam w ciazy cholestaze ciazowa - dowiedzialam sie ze, jako ze jest to nadwrazliwosc na hormony, gdybym brala hormony przed ciaza zniszczylabym sobie watrobe i nie wolno mi stosowac tabletek hormonalnych. A czy na jakiejs ulotce jest przed tym ostrzezenie? Zdajecie sobie sprawe ile jest przeciwskazan do stosowania tabletek o ktorych nawet nie wiecie? Co do skutecznosci - czytalam ze w ciagu roku 65% kobiet pomija co najmniej jedna tabletke... Jaki to ma wplyw na skutecznosc wiecie same. |
|
|
|
|
|
#240 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zresztą nikt tu przecież nikogo nie straszy. Każda kobieta czuje inaczej i wie kiedy będzie jej czas na dziecko. Przy regularnym stosowaniu tabletek raczej nie ma wielkich szans na wpadkę, a zapominając o jednej tabletce stosuje się dodatkową antykoncepcję. Tabletki są dla kobiet systematycznych, ja od kilku lat nigdy nei zapomniałam żadnej tabletki. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:47.

. Gratuluje Ci ze sobie dobrze radzisz. Takie przypadki sa dowodem na to, ze dziecko zawsze jest szczesciem 

, ale no coz, kobiety roznie dojrzewaja i rozne maja potrzeby. W Polsce jest troche inna mentalnosc, ludzie zakladaja rodziny wczesniej, wczesniej tez rodza dzieci, wiec pierwsze dziecko w wieku 22-23 lat to zupelna normalka. Nie podzielam tego, ale i nie potepiam, zycze wam w kazdym razie powodzenia.