|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4951 |
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
|
![]() ![]() |
![]() |
#4952 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Nic się nie zmieniło w tej kwestii.
![]() |
#4953 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
System nie jest idealny. Są regiony lepsze i gorsze pod względem doboru rodzin. Byłam zaskoczona tym, że w wielu rejonach rodziny wielodzietne stanowią niewielki procent opisów, jeśli się pojawiają - zwykle poważna choroba w rodzinie. Sporo osób starszych, samotnych - nie miałam wątpliwości, że pomoc jest potrzebna.
![]() |
#4954 | |
wańka wstańka
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie",
Cytat:
Drugą, równie istotną jest to, ze od lat opisy sa pisane tak, jakby osoby nie umiały języka polskiego. Oczywiście opisy sa sprawdzane przez liderów i specjalistów. To nie jest pierwsza edycja akcji i tak podstawowe kwestie powinny być ogarnięte. Irytuje mnie to między innymi dlatego, że kiepskie opisy stawiają rodziny w złym swietle i w sumie przyczyniają się do stygmatyzacji osób biednych. I jakoś mnie nie pociesza specjalnie, że pojawiają się opisy przedstawiające osoby, którym warto pomóc.
![]() |
#4955 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4956 |
Zakorzenienie
|
"Pani Anna (38 l.) i pan Paweł (52 l.) razem wychowują swoją córkę Ole (2 l.). Trzy lata temu małżeństwu odebrano do rodziny zastępczej dwójkę dzieci, Mikołaja (10 l.) i Filipa (9 l.).
Rodzina radziła sobie samodzielnie, dopóki nie wpadli w nałóg. Powodem zabrania chłopców była choroba alkoholowa, z której rodzina już się wyleczyła, podejmując odpowiednią terapię. Obecnie poważną barierą dla rodziny są warunki mieszkaniowe. W domu nie ma łazienki. Pan Paweł wygospodarował jedno pomieszczenie i przerabia je na łazienkę. Jest to jeden z warunków, aby jego dwaj synowie wrócili z powrotem do domu. Rodzina ma także niskie dochody, miesięcznie na jedno osobę przypada ok. 444 zł. Rodzina stara się o powrót chłopców do domu. Niedawno Pan Paweł podjął pracę, o którą starał się bardzo długo. Małżeństwo wspiera się nawzajem, wychowując najmłodszą córkę Olę. Rodzina jak najszybciej chciałaby poprawić warunki mieszkaniowe. Przydałyby się meble kuchenne (niekoniecznie nowe), których brakuje. Rodzina potrzebuje również produktów żywnościowych i butów na zimę, gdyż nie zawsze wystarcza na te potrzeby środków finansowych." Dwojke dzieci zabrali, trzecie zostawili. Teraz trzeba jakos dwojke starszych odzyskac, zeby bylo pincet plus, to i alkoholizm sie wyleczylo. |
![]() ![]() |
![]() |
#4957 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Moze faktycznie poradzili sobie z nalogiem. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4958 |
Wizażowy Kot Igor
|
Ja to chyba jakaś pechowa jestem.
Na studiach nie włączyłam się w sponsorowanie w ramach SZP wielodzietnej rodziny ( takiej, co to mamusia i tatuś zdrowi jak byki ale żadne z nich praca się nie zhańbiło bo piękno rodziny polegało na tym, że tatuś wspólnie z mamusią te dzieci wychowywali a poza tym wymagania mieli ci państwo dość wygórowane) i usłyszałam wiele niemiłych komentarzy. I teraz ta sama sytuacja w pracy. Ci z nas, którzy odmówili składki (na szczęście szef też kazał im się bujać) już słyszą "szu szu szu" za plecami. Oczywiście wybrali rodzinę rumianków, w której mama "poświęca się dla dzieci" a tata stara się o pracę od kilku lat (w Trójmieście!). Naprawdę jestem znużona wymuszaniem na kimś dobroczynności, choć podobno i tak u nas jeszcze w miarę spokojnie. Kolezanka pracuje w "korpo" i tam nawet nie pytają, tylko informują, że ma się złożyć i podporządkować decyzji. Czy zapanowała jakaś idiotyczna moda na wymuszaną dobroczynność? Bo autentycznie obserwuję, że cześć "darczyców" zachowuje się jak w amoku. Czy im piorą mózgi na tych szlachetnopaczkowych szkoleniach?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
#4959 |
Konto usunięte
|
Zalosne jest takie zmuszanie kogos na sile, jeszcze na takie organizowane akcje. Co innego jesli ktos np. wie, ze, powiedzmy, corka woznego z zakladu, w ktorym sie pracuje potrzebuje pieniedzy na rehabilitacje po wypadku i organizuje (dobrowolna) zbiorke - kazdy sie dolozy. Ale takie szuszuszuszu za plecami, bo ktos sie z czyms nie zgadza, to sztuczna moralnosc z ich strony.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4960 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4961 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#4962 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4963 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#4964 |
Konto usunięte
|
U nas w zeszłym roku pojawiła się dziewczyna z sąsiedniego biura, namawiając na złożenie się na paczkę dla takich właśnie"rumianków" (swoją drogą prześliczne określenie). Nie udało jej się, ciekawe czy zaatakuje i w tym roku.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4965 |
Zakorzenienie
|
3 lata wcześniej dzieci odebrano i nie poszły do adopcji, tylko cały czas żyją w zawieszeniu, to tylko u nas możliwe.
#4966 |
Zakorzenienie
|
U mnie w pracy (duże korpo) od kilku lat regularnie są zbiórki na SZP, zawsze są 2-3 rodziny do wyboru ale nie ma "przymusu" ,kto chce to daje. I o tyle jest ok, że zawsze wybierają własnie osoby starsze, samotne i schorowane , praktycznie nigdy nie ma leniwych dzieciorobów .W tym roku też wybrali ok, więc się dorzucę dla starszej pani.
#4967 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4968 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Druga sprawa, że ciekawym jest rezygnowanie z pracy na etapie rozmowy kwalifikacyjnej "bo może to tylko teoria a tak na prawdę będzie źle". Jak kogoś przyciśnie sytuacja to nie rezygnuje ze spróbowania posady, bo może się okaże, że "kłamiom i każom pracować wincyj". Tylko się zatrudnia i jeśli pracodawca okazuje się oszustem to rezygnuje. Nie widzę kompletnie żadnej logiki w rezygnowaniu, kiedy nie ma się podstaw sądzić, że ktoś chce Cię oszukać... Dla ciekawych podaję przykładowe powody rezygnacji: - a to mi się nie opłaca - a da się na czarno? Bo nie mogę przekroczyć dochodu, żeby mi zasiłku nie odebrali - a da się elastyczne godziny pracy? Bo ja czasem bym wyszła wczesniej, albo w trakcie dnia żeby coś pozałatwiać I mistrz: Jak to JA mam umyć podłogę na koniec dnia? Tak moi drodzy, to jest te "aktywne poszukiwanie pracy" i "niemożność podjęcia pracy z powodu bezrobocia" czy "dorabianie wszelkimi siłami, żeby przynieść 300zł z powodu braku stałej pracy". Kryje się za tym lenistwo i ciągnięcie roboty na czarno, żeby wydusić od mopsu zapomogi ![]() EDIT: ehh, sorki, mi się ciśnienie podniosło, bo w kółko czytam jak to źle, jak pracy nie ma i jakie bezrobocie, a ja ciągle ludzi do pracy nie mam, bo wysiedzenie 8h na tyłku jest zbyt wyczerpujące dla szlachty. Zapisz
Zapisz Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2016-11-22 o 10:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4969 |
Zakorzenienie
|
No nie poszły do adopcji bo rodzice nie mają odebranych praw, czyli sąd im zostawił furtkę, żeby się ogarnęli.
![]() |
#4970 |
wańka wstańka
|
Nie tylko w Polsce tak funkcjonuje system. Zresztą może istnieć sensowne uzasadnienie takiego stanu rzeczy.
#4971 |
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;6779363 1]rumianków
![]() A takiego wała. Wiem, że w pracy zapewne jest trudniej i szczerze współczuję osobom, które z jakiegoś powodu może naprawdę nie mogą sobie pozwolić na zrobienie tego co ja z dziką chęcią uskuteczniałam w liceum kiedy ktoś mnie informował po fakcie, że "zrzuta na dobroczynność była, wisisz piątala".[/QUOTE] U mnie na szczescie nikt jeszcze nie wpadl na ten pomysl, ale ja i tak nie mam problemu z odmawianiem roznych skladek. Nawet wczoraj trenowalam ![]()
#4972 |
Wredny kotecek
|
Nie jestem w stanie nadrobić tylu postów. Powie ktoś czy było coś o drogich perfumach i grach na xboxa?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4973 |
Zakorzenienie
|
o tak często to słyszę od osób z mojej miejscowości: nie opłaca sie bo musiałabym stracić na miesieczny/paliwo albo co gorsza uwaga wydać kasę na wynajem. i takim sposobem nigdzie nie pracuje, bo w pobliżu jest naprawdę bardzo ciężko coś znaleźć, no a dalej przecież nie pójdzie bo dojazd/wynajem i się nie opłaca. no i widzę że dla wielu osób mieszkających w domach gdzie nie było comiesięcznych opłat za mieszkanie jedynie rachunki za media, konieczność wynajęcia mieszkania/pokoju to jest czymś przez co nie będą pracować z dala od domu bo jak to tak że oni musieli by tyle za wynajem płacić (podejrzewam że to samo będzie u osób przyzwyczajonych do tego że mieszkanie im miasto opłaca). albo nie opłaca mi sie bo wystarczy mi tylko żeby się utrzymać, czyli nie odkładasz miesięcznie większej sumy = nie opłaca się pracować. no i mówię tu o osobach bez żadnego doświadczenia lub wykształcenia (albo studia skończone 10 lat temu, w między czasie nic) czyli osoby które nie powinny wymagać kokosów na start
|
![]() ![]() |
![]() |
#4974 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4975 |
dead & alive
|
No ale gdybym miała zarobić 1800 zł, wydać 300zł na dojazd i dać 1200zł opiekunce to serio wolałabym siedzieć w domu. Nie każdy ma z kim zostawić te pocieszki, a żłobki i przedszkola nie są całodobowe.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4976 |
Zadomowienie
|
I nadal nie rozumiem. To ma być akcja świąteczna. Jakoś nie przypominam sobie, by w mojej rodzinie ktoś komuś dał pralkę na Święta. Raczej słodycze, lalki, misie...
![]()
#4977 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast przykłady, które rozważamy to: a) dzieci w wieku szkolnym (7 i więcej) b)n dwoje bezrobotnych partnerów (on aktywnie poszukuje, ale bezrobocie, ona poświęca się, żeby zapewnić rumianym opiekę) c) x dorosłych osób w domu, teściowie, dziadkowie, rumiane w wieku 20+, gdzie nikt nie zajmuje się dzieckiem i matka nie może przez to pracować Wszystkie przykłady wzięte z tej i poprzedniej edycji SzP. Czytając opisy rzuca się w oczy totalny brak logiki w działaniu tych ludzi. Przykład: mąż zmarł, więc zona musiała porzucić pracę, żeby zająć się gospodarstwem. ZXe względu na brak maszyn itd nie przynosi ono dochodów, ona i dzieci biedni jak mysz, dajcie paczkę. (przykład z tegorocznej paczki). Nie da się: a) sprzedać ziemi? b) dać w dzierżawę? c) rzucić w cholerę i zostać w pracy skoro gospodarstwo nie jest dochodowe? Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2016-11-22 o 11:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4978 |
dead & alive
|
Coś mi się kołacze po głowie, że kilka lat temu to właśnie tak wyglądało, bo moja szkoła przygotowywała paczkę dla rodziny ze SzP i na pewno nie było żadnych sprzętów AGD, mebli, tylko właśnie słodycze, przybory szkolne i drobne upominki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4979 |
Zakorzenienie
|
Niby ma to sens. Gorzej, że po 10 latach w domu można się zbudzić z ręką w nocniku.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4980 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:41.