![]() |
#61 |
Konto usunięte
|
Dot.: Brak łazienki i mycie w misce a opinia brudasa?
Sofia nie tłumacz się co było kiedyś. Może powiedz jak sytuacja teraz wygląda? Serio nie jesteście się w stanie gdzieś przeprowadzić? Sprzedać mieszkanie w kamienicy i wynająć cokolwiek innego? Jesteś już duża - mogłabyś porozmawiać z rodzicami, że rozumiesz sentymenty i w ogóle, ale to nie znaczy chyba, że musicie do końca życia mieszkać w takich warunkach. Jeszcze Ty jak Ty bo pewnie z czasem się wyprowadzisz, ale oni będą coraz starsi - czy nie lepiej by było jednak sobie ułatwić życie? Mi by się nie chciało z sentymentu myć w misce ale co kto lubi... Mama mojego TŻ-a też jest w połowie taką osobą - zrobił TŻ nową łazienkę a ona się dalej myje w misce bo ona nie wie jak używać prysznica (mimo, że jej tłumaczyliśmy). Ale już na przykład sama mówi, że z chęcią by się przeprowadziła do miasta ze wsi bo byłoby jej wygodniej, nie musiałaby drzewa nosić, palić w piecu itd. A też jest sentymentalna i nie pozwala nam ściąć wielkiej na 4 piętra choinki na podwórku bo to jej syn posadził
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#62 |
Konto usunięte
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;67817516]Sofia nie tłumacz się co było kiedyś. Może powiedz jak sytuacja teraz wygląda? Serio nie jesteście się w stanie gdzieś przeprowadzić? Sprzedać mieszkanie w kamienicy i wynająć cokolwiek innego? Jesteś już duża - mogłabyś porozmawiać z rodzicami, że rozumiesz sentymenty i w ogóle, ale to nie znaczy chyba, że musicie do końca życia mieszkać w takich warunkach. Jeszcze Ty jak Ty bo pewnie z czasem się wyprowadzisz, ale oni będą coraz starsi - czy nie lepiej by było jednak sobie ułatwić życie? Mi by się nie chciało z sentymentu myć w misce ale co kto lubi... Mama mojego TŻ-a też jest w połowie taką osobą - zrobił TŻ nową łazienkę a ona się dalej myje w misce bo ona nie wie jak używać prysznica (mimo, że jej tłumaczyliśmy). Ale już na przykład sama mówi, że z chęcią by się przeprowadziła do miasta ze wsi bo byłoby jej wygodniej, nie musiałaby drzewa nosić, palić w piecu itd. A też jest sentymentalna i nie pozwala nam ściąć wielkiej na 4 piętra choinki na podwórku bo to jej syn posadził
![]() Słusznie poruszyłaś temat przyszłości i starości rodziców. Tłumaczenie się do końca życia sentymentami i tym, że się kiedyś straciło pracę, czy samochód się zepsuł sytuacji nie zmieni. A będzie coraz ciężej. W moim mieście jest dużo kamienic, z wc na półpiętrach. I znam naprawdę sporo osób, które zrobiły sobie prysznic (na stałe) kosztem kawałka kuchni, czy nawet mini łazienkę, jeżeli metraż pozwalał. Da się i naprawdę nie są to koszty księżycowe. |
![]() ![]() |
![]() |
#63 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nawet nie wiecie ile czasu była mowa aby się pozbyć pieca kaflowego ![]() Nawet mikrofalówki zaczęła używać odkąd się pojawiłam ![]() Jeszcze jakby ten czajnik elektryczny wyciągnęła z kanapy to by było super, bo już niedosłyszy kobiecina i gwizdek może tydzień gwizdać i ona nie usłyszy (wyłączy gaz dopiero jak zobaczy, że para leci)... Ale dać się da, tylko trzeba tołkować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#64 | ||
Zakorzenienie
|
No i jest pewne wytlumaczenie. Jak ruszycie Wy swoją cześć, to nie dość, że może sie skończyć rozbebeszaniem całego budynku (bo reszta instalacji tego nie zdierży)może się też zdażyć coś gorszego, chodzi mi tu o stropy. My w "naszej" kamienicy zrobiliśmy ekstra łazienkę, ale wiem, że ktoś nam przed tym sprawdzał właśnie stan techniczny, czy w ogóle wolno.
A więc dobrze zapamiętalam program. Nie wiedziałam tylko, że to Piotrkowska, bo nie znam Łodzi. Sofiax Twoi rodzice na razie nie zmienią, ale lepiej z czasem zacząć z nimi delikatnie rozmawiać co by było gdyby... bo stan tego budynku może kiedyś ich do tego zmusić. Cytat:
Z dziwnych pomysłów prysznicowych. Ja mam prysznic w kącie pomieszczenia, jest jakby wydzielony osobnym ![]() ![]() Cytat:
![]()
aktualizacje Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2016-11-23 o 15:29 Powód: dane osobowe w cytacie |
||
![]() ![]() |
![]() |
#65 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
BTW- jedna z moich znajomych mieszka w kamienicy i też nie ma łazienki. Nigdy brudnej jej nie widziałam. Natomiast znam ludzi, którzy mieszkają w blokach z łazienkami a gdy rano przy mnie usiądą to aż mnie czasem skręci bo chyba ich poranna (a może i wieczorna) higiena ogranicza się do umycia zębów i nałożenia makijażu.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#66 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Kolezanka mowila ze ostatnio widziala w Krk mieszkanie na sprzedaz z lazienka na korytarzu jak w 'Kiepskich'
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
#68 | |||
BAN stały
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;67817516]Sofia nie tłumacz się co było kiedyś. Może powiedz jak sytuacja teraz wygląda? Serio nie jesteście się w stanie gdzieś przeprowadzić? Sprzedać mieszkanie w kamienicy i wynająć cokolwiek innego? Jesteś już duża - mogłabyś porozmawiać z rodzicami, że rozumiesz sentymenty i w ogóle, ale to nie znaczy chyba, że musicie do końca życia mieszkać w takich warunkach. Jeszcze Ty jak Ty bo pewnie z czasem się wyprowadzisz, ale oni będą coraz starsi - czy nie lepiej by było jednak sobie ułatwić życie? Mi by się nie chciało z sentymentu myć w misce ale co kto lubi... Mama mojego TŻ-a też jest w połowie taką osobą - zrobił TŻ nową łazienkę a ona się dalej myje w misce bo ona nie wie jak używać prysznica (mimo, że jej tłumaczyliśmy). Ale już na przykład sama mówi, że z chęcią by się przeprowadziła do miasta ze wsi bo byłoby jej wygodniej, nie musiałaby drzewa nosić, palić w piecu itd. A też jest sentymentalna i nie pozwala nam ściąć wielkiej na 4 piętra choinki na podwórku bo to jej syn posadził
![]() To nie jest nasze mieszkanie tylko miasta a stracić go rodzice nie chcą bo mają tutaj stały meldunek i jak w końcu ktoś zadecyduje że tutaj się nie da mieszkać to im dadzą mieszkanie zastępcze też ze stałym meldunkiem a wiecie z drugiej strony ja moich rodziców rozumiem, mieszkając gdzieś 25 lat prawie to można się przywiązać i zresztą im brak łazienki nie przeszkadza bo oni sobie tam radzą a ja nie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#69 |
Konto usunięte
|
Oj, wiem o co chodzi. U facetów (chyba częściej, niż kobiet) problemem jest również rzadkie mycie włosów.
|
![]() ![]() |
![]() |
#70 |
Konto usunięte
|
Też mi się zdarzało myć w misce, jakoś nigdy nie chodziłam brudna ani śmierdząca.
Dom nr 1, w którym się wychowywałam. Pamiętam, że co najmniej dwa razy się zdarzyło, że w zimie w drodze zamarzła rura z wodą i cała ulica jej nie miała. Używaliśmy wody ze studni. Na dodatek w łazience nie było ogrzewania i w ogóle było tam zimno, przy oddychaniu nie raz było widać parę. Zdarzało się, że kąpaliśmy się w kuchni w wannie ocynkowanej, coś takiego: http://spplthumb.blob.core.windows.n...-127756557.jpg Dom nr 2, w którym mieszkam teraz. Tu co chwilę coś się dzieje z łazienką, zawsze zimą ![]() ![]() Innym razem zalało mi piwnicę i woda stała chyba ze 2-3 miesiące. Kąpałam się normalnie (no, prawie - bojler był w piwnicy, więc w zimnej wodzie), ale prałam w wannie, bo w piwnicy została pralka. Miałam też pracę "wyjazdową". To była taka praca badawczo-fizyczna, warunki trochę spartańskie. Spaliśmy w szkole albo przedszkolu, myliśmy się w misce. Ale to i tak dobrze, bo znajoma w tego typu pracy spała w drewnianej chacie bez wody w ogóle, bez ogrzewania (zimna jesień była), bez okien, bez żadnych łóżek. Ogólnie to naprawdę różne sytuacje mi się zdarzało, mam już wprawę w przetrwaniu bez łazienki/bieżącej wody/pralki/lodówki/ogrzewania/prądu... ![]() Zapisz
|
![]() ![]() |
![]() |
#71 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#72 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#73 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Brak lazienki to w tych czasach wystarczajacy powod, zeby im przyznano nowe mieszkanie. Moze po prostu do tej pory nikt sie nie upominal! Co wam szkodzi sprobowac? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#74 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#75 | |
BAN stały
|
Cytat:
No mam nadzieję, że jako 42 letnia kobieta będę już na swoim z dobrze płatną pracą a co oni postanowią no cóż, to dorośli ludzie, mogę im pomóc ale nie będę im mówić jak mają żyć. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Sofiax po prostu "urabiaj" mamę na przyszłość, bo z tego mieszkania kiedyś sie będą musieli wyprowadzić, lepiej wcześniej niż później
![]()
#77 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja bym z tym poszla do prawnika. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#78 | |
dead & alive
|
Cytat:
Prawda jest taka, że przez całe życie mieszkali za pół darmo w mieszkaniu miasta, podczas gdy większość ludzi spłaca kredyt lub wynajmuje mieszkanie. Mieli wystarczająco dużo czasu, żeby o tym pomyśleć, odłożyć pieniądze lub nawet wziąć kredyt, wynająć komuś mieszkanie i pewnie już byłoby dawno spłacone. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#79 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
dead & alive
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;67827346]Nie czytałaś wątku.[/QUOTE]
Czytałam i widzę dwójkę ludzi, którzy gdyby nie mieszkali w darmowym mieszkaniu, musieliby poradzić sobie w inny sposób tak jak większość ludzi w tym kraju. |
![]() ![]() |
![]() |
#81 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ---------- Tylko sorry brak ciepłej wody, łazienki, stropy grożące zawaleniem i piec kaflowy, powinnam więcej czy moi rodzice powinni przepraszać, że nie brneli w kredyt na x lat zwłaszcza, że po 1 nie wiedzieli że zostanie wydany zakaz remontów 2 w tamtych czasach w kamienicach to były przeciętne warunki bo w ogóle nie było mieszkań, ludzie latami czekali na przydział a moim rodzicom się udało bo babcia taty zmarła i jako młode małżeństwo dostali to mieszkanie, wcześniej pol roku po ślubie mieszkali osobno bo szukali mieszkania. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#82 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale mamy rok 2016 i administracja powinna sie powoli wami zajac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#83 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#84 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mieszkacie w centrum Warszawy, ze takie ceny? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#85 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#86 |
Konto usunięte
|
Tez chcialam to napisac - 20 lat temu to mozna jeszcze bylo takich pieneidzy za mieszkanie bez lazienki oczekiwac, ale w tych czasach to nie jest zadna laska.
|
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
Konto usunięte
|
Ja myślę, że co było a nie jest nie pisze się w rejestr... teraz mają inną sytuację życiową i na tym powinnyśmy się skupić a nie na jakichś trupach z przeszłości... przez tyle lat do dnia dzisiejszego nic się nie zmieniło? Nie można się wynieść? Zmienić mieszkania? Wziąć kredytu czy czegoś najzwyczajniej wynająć skoro kredyt nie bardzo wchodzi w rachubę?
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak wracając do sedna, autorko! Wiesz, że mieszkanie w którym obecnie przebywacie wcale darmowe nie jest, za to jest dużo poniżej aktualnych standardów. Nic na siłę, nie wyczarujesz nagle wygranej w totka i nie kupisz rodzicom nowego mieszknia, ale chociaż oswajaj ich z sytuacją, że sentymenty to jedno, ale budynek, którego stan techniczny najprawdopodobniej za kilka lat nie pozwoli na jego zamieszkiwanie to drugie. Póki co, dostałaś kilka doraźnych pomysłów jak rozwiązać sprawę łazienkową, ale myślcie o przyszłości ![]()
![]() |
#89 |
BAN stały
|
Nie stać ich, mają długi i płacą 2000 zł za leczenie dziecka jak dopuszczą go do innych opcji leczenia to możliwe, że wezmą na to kredyt to i się im nie dziwię.
![]() ![]() |
![]() |
#90 |
Zawsze łakoma.
|
A jak prawnie to mieszkanie należy do Was czy do spółdzielni? Bo z tego co zrozumiałam, dostaliście przydział, ale nie wykupiliście go, tak?
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:59.