|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4411 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż ! - cz. II
Cytat:
![]() ![]() na lot sobie odkładam bo nie mogę na tak długo-myślałam o miesiącu w ramach urlopu (na dłużej mnie ze szpitala nie puszczą ![]() Seona to na razie takie wstępne plany ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4412 |
Zakorzenienie
|
a to takie buty
![]() Mikrejsza a może jakiś kolega z psychologii zrobi ci terapie na samolotofobie? pewnie ma to fachowe określenie ![]() trzymam kciuki ![]() s.Frnaciszka napisała mi dzisiaj że dostała list od s. Józefy z resztą wkleję Wam: dostalam list od s J -pyta o przepisy na dzemy ,czy raczej zele to robienia,wiec dowiedzialam sie o dzemixach,sprobuje gdzies kupic poslac a moze ktos z Forum wesprze te zakupy? niewiem ile to kosztuje,a niemam za duzo pieniedzy narazie. pozdrawiam ,dołaczam maly wiesz -świateczną reflekje,życzenia s Franciszka kto tam nie miał pomysłu co włożyć do paczki? ![]() edit: Szczesc Boze!otrzymalismy nastepujace koperty bombelkowe dla: Francis Kabaso /paczka/ x1 Beatrice Njobvu x 1 Mike Tembo x 1 Dominik Zowa x1 Susanna & Robert x 1 dla wszystkich dzieci koperta z malymi zabawkami z Bytomia od.Pani S. Cacious & Esther Lupenga 1 x koperta z nasionkami pomidorow,kapusty i cebuli od Pani Urszuli P. Dziekujemy serdecznie i pozxdrawiamy. s.Jozefa
Edytowane przez _MAMA_ Czas edycji: 2008-03-15 o 20:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#4413 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() ![]() Słuchajcie, widziałam przed chwilą film pt. Łzy słońca o Afryce, wojnie, ewakuacji misji... można poczytać w necie o tym. bardzo fajny, poruszający film. I trochę w tle pokazuje życie na misji. Jeśli ktoś miałby ochotę, mogę przegrać (mieści się na 2 płytach CD, nie mam nagrywarki DVD) tylko baaaaaardzo proszę o pokrycie kosztów wysyłki i zakupu płyt. Może jak ktoś się szybko zdecyduje to uda mi się przegrać na DVD u mojej siostry na laptopie, bo przyjeżdża na Święta... taka luźna propozycja ![]()
#4414 |
Rozeznanie
|
Jaaaaaa doszły moje kinderki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ulisia film widziałam. I pewnie zobacze go jeszcze kiedyś bo mam go na kompie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4415 |
Rozeznanie
|
Suzi a kiedy je wysyłałaś?? hmm, bo może lekkie ekonomiczne oni też wysyłają lotniczą
![]() a te dżemixy to ciężkie są?? i je trzeba by wysłać priorytetem?? MAMA ja sobie sama terapię robię ![]() ![]() BTW. ja mam wrażenie że tą paczuszkę na Święta do Casiousa i Esther to wysłałam niecałe 2 tygodnie temu... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4416 |
Wtajemniczenie
|
wklejam rysunek od Briana
![]() ![]() zastanawia mnie czemu rysuja takie jakby koperty tam gdzie sa drzewa? nie wiem co to oznacza. a to zwierzatko po prawej to jaszczurka? chyba u Bogusi tez cos takiego sie pojawilo ![]()
#4417 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a zwierzątko po prawej, na drzewie to może być kura (tak wymyśliłam u mnie) ![]() swoją drogą, fajna zabawa z takim rozszyfrowywaniem rysunków ![]()
![]() |
#4418 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A ktoś mi może przybliżyć, jak wygląda podróż i pobyt... Głównie finansowo. Ja uwielbiam latać samolotami (co prawda, stresik na początku zawsze jest ![]() ![]() Mikrejsza pewnie jesteś dobrze zorientowana... Pisz na PW, gdybyś nie chciała towarzystwa na forum zanudzać rzeczami, które pewnie były już wałkowane ![]()
![]() |
#4419 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Czy ktoś organizuje teraz dużą paczuchę???? Pani spoza forum chciałaby się dorzucić ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4420 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() pozdraiwiam wszystkich |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4421 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#4422 |
Raczkowanie
|
Witam, ja będę chciała w kwietniu wysłać pierwszą paczkę. Myślałam o kolorowankach, nasionach, budyniach,kakao... Jak coś to podaję adres:
Kaja Rabek ul. Sobieskiego 352C/3b 84-200 Wejherowo Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#4423 |
Rozeznanie
|
16 czerwca jest obchodzony jako Międzynarodowy Dzień Pomocy Dzieciom Afrykańskim od 1991 r. Został ustanowiony z inicjatywy Organizacji Jedności Afrykańskiej i UNICEF.
Tylko w ciągu ostatnich 5 lat dzięki ofiarności polskich dzieci zrzeszonych w Papieskim Dziele Misyjnym Dzieci zrealizowano 57 projektów w 12 krajach Afryki. Dotyczą one pomocy ich rówieśnikom do 14 roku życia. Z małych ofiar i drobnych wyrzeczeń wielu dzieci utworzyły się poważne kwoty pieniędzy, z których powstały szkoły, sierocińce, świetlice, sale katechetyczne oraz specjalistyczne ośrodki do rehabilitacji dla dzieci i ośrodki resocjalizacyjne dla dzieci-żołnierzy. ![]()
#4424 |
Wtajemniczenie
|
jesli chodzi o paczke to ja tez chetnie sie doloze bo uzbieralo mi sie troche rzeczy.
#4425 |
Zakorzenienie
|
potwierdzam że kopertki pod kwiatkami to są doniczki, na zdjęciu mojego Vistora - a raczej rodziny na tle domu stały takie roślinki - kwiatki posadzone w doniczce z obciętego kanistra - myśle że 25 litrowego ,stąd ten znak X na środku :/ chyba ze jest jeszcze inne wytłumaczenie
![]() ja takze uwazam że na 16 czerwca trzebyby jkąś większą kampanię zorganizować ![]() a o wielkości pomocy i ogromnym zasługom PDMD to Animator ma duzo do powiedzenia, od kilku lat szerzy tę wspaniałą ideę pomocy dzieci dzieciom ![]()
#4426 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4427 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Proponuję by to dzieło popierać wśród dzieci. Po prostu dzieci pomagają dzieciom i nawiązują znajomość. Czasopismo to przybliża naszym dzieciom sytuację w jakiej żyją dzieci w innych krajach. Można zapraszać dzieci sąsiadów, z podwórka na jakieś konkretne miejsce: świetlica szkolna, dom kultury, salka katechetyczna i tam czytać im jak żyją ich rówieśnicy, oraz modlic sie za swoich kolegów z różnych krajów. jest tam też i taka stronka dla mam pt:"Z misyjnej kuchni". Najłatwiej takie koło misyjne dzieci utworzyć w szkołach czy parafiach i najlepiej mają katechetki, dlatego przybliżmy tę ideę katechetom. Można też na swoim podwórku znaleźć kącik i tam gromadzić w wolnych chwilach dzieciaki. Ja to dzieciom na swojej ulicy nawet kupiłem rakietę tenisową i piłkę na gumce a jak ktoś chce pograć u mnie to płaci 5gr. za 5 minut a pieniążki wrzuca do specjalnej skarbonki. Do tej skarbonki też wrzucają dzieciaki po lekcjach z moim gościnnym wykładem czy filmem:"Dzieci Afryki". Pod koniec roku to zapraszam kilkoro i u któregos z nich liczymy te pieniążki i wpłacam na konto PDMD z dopiskiem Dzieci z Zabrza dzieciom świata.W szkołach proponuję zbiórke aluminiowych puszek po napojach i makulatury i jej sprzedaż a pieniążki na konto PDMD. W tym roku też centrala PDM organizuje tygodniowe szkolenie animatorów misyjnych szczególnie ukierunkowanych na tworzenie kół misyjnych dzieci w swoich środowiskach. Zapraszam chętnych. Zgłoszenia też w PDM na 022 838 29 44. Kurs ten odbędzie sie w tym roku w Niepokalanowie w dniach od 30.VI-05.VII. Chętnych zapraszam o kontakt na priv lub z PDM. email do nich:pdm@missio.org.pl ; moja strona: www.tereska-misje.blog.onet.pl. Na razie-dobranoc. ![]()
![]() |
#4428 |
Zakorzenienie
|
Jak co roku w Niedziele Palmową w naszej Parafii (mojej i ahamara) sprzedawane są pod kościołem Baranki Wielkanocne - dochód ze sprzedaży przeznaczony na misje w Mpanshyi
![]() Rok temu wklejałam zdjęcie jak komuś się chce to może sprawdzić w jaki dzień przypadała Niedziela Palmowa w 2007 r. i obejrzeć wspomnianego baranka ![]() tegorocznego niestety Wam nie sfotografuję bo dzieci go poobgryzały :/
#4429 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4430 |
Zakorzenienie
|
Wszystkich czekajacych na dzieci informuję że na pocztę dotarła przesyłka od s.Józefy z formularzami dzieci do adopcji
![]() wkleję też Wam zdj dziewczynek toski - wystawiała kiedyś dla nas aukcje charyt6atywne, m.in. smalec, ciasto, dzęmiki - pamietacie? ![]() Dziewczynki mieszkają w Ruandzie. Adopcje prowadzą salezjanie
#4431 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akcja zostanie zainaugurowana dnia.....16 czerwca ![]() ![]() ![]() MAMA - czy Siostra ma jakiś urzędowy papierek, że ten kawałek ziemi jest przeznaczony pod Arkę? Bo TNT chciałoby jakieś urzędowe potwierdzenie planowanej budowy...muszę coś pokombinować, jak coś takiego zdobyć. Ostatecznie może być papierek kościelny...ale woleli by urząd świecki... Edit: uwaga warszawa - ma ktoś ochotę wesprzeć wolontariacko organizacje imprezy Afrykamery`08? Jutro w kinie LUNA na Marszałkowskiej o godz.18 jest pierwsze spotkanie. Chętnym mogę przesłać maila którego dostałam od dziewuchy z komitetu organizacyjnego - jest tam kilka info ![]() Edytowane przez gosiakk7 Czas edycji: 2008-03-17 o 17:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4432 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4433 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja chcę, ja chcę, ja chcę! Dzis byłam w Lunie, jutro nie dam rady ![]()
![]() |
#4434 |
Rozeznanie
|
Marlenen - jak chcesz i jak będą robić jakąś listę, to mogę Cię wpisać (tylko podaj mi swoje imię i nazwisko na priv
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4435 |
Raczkowanie
|
Juz
![]()
#4436 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie bój nic - na pewno zadzwonimy. Cytat:
Jeśli chodzi o Arkę. Przymierzam się do pomocy w zaprojektowaniu jej, jak prosiła siostra. I mam takie wątpliwości. Na stronie 85 jest rysunek i tam klasa ma ok. 20 m2. U nas się zaleca ok. 2 m2 na dziecko + dodatkowa pow. na meble. Podobnie z innymi pomieszczeniami. Wyszedłby wtedy bardzo duży budynek, bo siostra myśli o ok. 30 dzieciach. Chyba zapytamy siostry jakie to ma być wielkie, a może Wy się orientujecie w tamtych realiach. Cytat:
Cytat:
Podobno wystarczy nie patrzeć w dół. Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4437 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiecej pytań dziś wieczorem na priva... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4438 |
Zakorzenienie
|
Mam już w domu brakujące formualrze - mam nadzieje ze w końcu będziemy miały komplet, kto jeszcze do nr 300 nie ma zdjęcia ?
Mam także kilkadziesiat formularzy nowych dzieci do adopcji, ale nie wiem jak to będzie bo jak zwykle przed świętami pochorowało mi sie dziecko ![]()
#4439 |
Raczkowanie
|
no ja jeszcze nie mam zdjęcia Natashy Kabaso 291a
![]() ![]() Dużo zdrówka dla dziecka, niech szybciutko zwalczy to paskudztwo ![]()
#4440 |
Rozeznanie
|
a czy jest może mój formularz nr 267...
![]() powiedz, że tak... ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:51.