Aparaty ortodontyczne cz.II - Strona 219 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-03-20, 08:35   #6541
carla_87
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

kasiek87 wszytskiego naj naj najlepszego z okazji urodzin

jak wczoraj mnie nic nie bolało, tak dziś i góra i dół jak ja będę jeść buuu....

Ex - aparatka
carla_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-20, 08:47   #6542
Julshka
Raczkowanie

Kasiek wszystkieeeego najlepszeeego!!:cmo k:
Stary 2008-03-20, 08:52   #6543
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zlota rybka Pokaż wiadomość
Ja mam nie bardzo dużą wadę zgryzu ,ale z jednej strony chciałabym naprawić, gdyby nie strach. Boję się m.in. tego,że nie mogłabym zaakceptować swojego wyglądu i męczyć się tak przez jakieś 2-3lata. Napiszcie Kobitki czy jest czasem szansa,że po np po roku orto stwierdzi "można zdjąć"??
Prawdopodobnie musiałabym mieć wyrwane cztery 5. Bardzo boli mimo znieczulenia??
Zobacz co mi aparat na górny łuk zrobił w niecały rok:
http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...postcount=6466

Zdecydowanie warto założyć aparat. Mimo pewnego (tymczasowego-dodam) dyskomfortu.
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-20, 09:03   #6544
Piesio
Raczkowanie

kasiek87 wszystkiego najlepszego i pięknych ząbków
Piesio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-20, 09:50   #6545
isis1
Raczkowanie

GG do isis1

Witam!

Kasiek87 WSZYSTKIEGO NAJ!!!

Mnie dziś bolą zęby, szczególnie 1 i 2, o gryzieniu nie ma mowy, na śniadanie razem z moją córeczką jadłam kaszkę Bobovity Na jednej trójce mam jakiś dziwnie szorstki zamek, który haczy niesamowicie! Chyba będę musiała podejść do orto żeby zobaczył o co chodzi ...

Buddha.b przed założeniem aparatu musowo musisz mieć ściągnięty kamień i piaskowanie, bez tego ani rusz
isis1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-20, 09:54   #6546
tulipanna.
Zakorzenienie

Kasiek87 spelnienia marzen
tulipanna. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-20, 09:55   #6547
kasiek87
Kokon pro

Dziekuje Dziewczyny ^^ starosc nie radosc ;] tort bedzie moj ulubiony czekoladowy z malinami ;]

Cytat:
Napisane przez Sylwia0404 Pokaż wiadomość
kasiek 87 WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO!!! I PIĘKNYCH ZABKÓW JAK NAJPREDZEJ Jak tam tort?
Cytat:
Napisane przez karolinusienka Pokaż wiadomość
kasiek87 WSZYSTKIEGO NAJ
Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
kasiek87 no to wszytskiego najlepszego w dniu urodzin

ja dzis zjem banana na śniadanie przełom haha. Po dwóch dniach jogurtów i zupy pierścionek mi lata, w sumie dobrze, ale zjadłabym coś porządnego
Ciekawe ile Czy w tym roku mi ściągnie aparat
Cytat:
Napisane przez _Emi_ Pokaż wiadomość
kasiek87 Wszystkiego najlepszego
A ja dziś normalnie zjadłam kanapeczke na sniadanko w sumie to bez problemu Ale ząbki już bolą Na nos musiałam przykleic troche wosku bo mnie drażniło :/
Cytat:
Napisane przez tolek banan Pokaż wiadomość
Mam nadzieje, ze nie tolka.

Wszystkiego najlepszego kasiek87!
Cytat:
Napisane przez cichy_podmuch_wiatru Pokaż wiadomość
kasiek87 wszystkiego naj naj najlepszego))

Hmm albo mi się wydaje albo zrobiła mi się minimalna szparka między jedynką a prawą dwojką:/ yhhh
Cytat:
Napisane przez carla_87 Pokaż wiadomość
kasiek87 wszytskiego naj naj najlepszego z okazji urodzin

jak wczoraj mnie nic nie bolało, tak dziś i góra i dół jak ja będę jeść buuu....
Cytat:
Napisane przez Julshka Pokaż wiadomość
Kasiek wszystkieeeego najlepszeeego!!:cmo k:
Cytat:
Napisane przez Piesio Pokaż wiadomość
kasiek87 wszystkiego najlepszego i pięknych ząbków
Cytat:
Napisane przez isis1 Pokaż wiadomość
Witam!

Mnie dziś bolą zęby, szczególnie 1 i 2, o gryzieniu nie ma mowy, na śniadanie razem z moją córeczką jadłam kaszkę Bobovity Na jednej trójce mam jakiś dziwnie szorstki zamek, który haczy niesamowicie! Chyba będę musiała podejść do orto żeby zobaczył o co chodzi ...

Buddha.b przed założeniem aparatu musowo musisz mieć ściągnięty kamień i piaskowanie, bez tego ani rusz

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-20, 09:59   #6548
BeCiAq88
Raczkowanie

GG do BeCiAq88

kasiek87 wszystkiego najlepsiejszego muszę przyznać że jak zaraz na początku wchodziłam no to forum to byłam moim guru aparatowym co byś nie napisała a aparacie to bym Ci uwierzyła. Ale muszę przyznać że w 99% miałaś rację No to dzienna dawka "podlizu" zaliczona

Gdzie ta wiosna...?
Stary 2008-03-20, 10:02   #6549
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Witam!

Pewnie mnie zaraz wszystkie zlinczujecie, zreszta slusznie Ale ostatni raz u dentysty bylam jakies 5 lat temu...Nigdy nie mialam swira na temat higieny zebow, owszem mylam, ale nie przykladalam sie do tego specjalnie. Na szczescie mam zeby po ojcu i jedyne, co mi sie zrobilo przez te 5 lat to troche kamienia i odkrylismy z orto jedna, zaczynajaca sie robic dziurke, ktora wlasciwie mozna zaplombowac...Spieszylo mi sie z zalozeniem aparatu i nie poszlam na zadna dentystyczna kontrole. Ta dziurke zalata mi orto. On tez usunie mi kamien na nastepnej wizycie. Nie mowie, zebyscie mnie nasladowaly, bo jestem antywzorem, ktory odpukac ma dobre geny Ale da sie.

Kasiek87 ja Ci dam starosc!!! Jestesmy rowiesnicami
tulipanna. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-20, 10:14   #6550
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez BeCiAq88 Pokaż wiadomość
kasiek87 wszystkiego najlepsiejszego muszę przyznać że jak zaraz na początku wchodziłam no to forum to byłam moim guru aparatowym co byś nie napisała a aparacie to bym Ci uwierzyła. Ale muszę przyznać że w 99% miałaś rację No to dzienna dawka "podlizu" zaliczona

Gdzie ta wiosna...?
dzieki, wielki lol heh za duzo siedze na takich forach i za duzo mialam znajomych zadrutowanych chyba :P a ten 1 % to blad statystyczny
u mnie snieg lezy ale slonko swieci ;]

Cytat:
Napisane przez tulipanna. Pokaż wiadomość
Pewnie mnie zaraz wszystkie zlinczujecie, zreszta slusznie Ale ostatni raz u dentysty bylam jakies 5 lat temu...Nigdy nie mialam swira na temat higieny zebow, owszem mylam, ale nie przykladalam sie do tego specjalnie. Na szczescie mam zeby po ojcu i jedyne, co mi sie zrobilo przez te 5 lat to troche kamienia i odkrylismy z orto jedna, zaczynajaca sie robic dziurke, ktora wlasciwie mozna zaplombowac...Spieszylo mi sie z zalozeniem aparatu i nie poszlam na zadna dentystyczna kontrole. Ta dziurke zalata mi orto. On tez usunie mi kamien na nastepnej wizycie. Nie mowie, zebyscie mnie nasladowaly, bo jestem antywzorem, ktory odpukac ma dobre geny Ale da sie.

Kasiek87 ja Ci dam starosc!!! Jestesmy rowiesnicami

ja bylam u dentysty przed aparatem bo zeby wyrwac musialam :P kamienia ani razu nie mialam usowanego osadu tez, wiem ze po zdjeciu usune bo napewno gdzies sie kamien zrobil ale osadu ani widu ani slychu ^^

hehe u mnie starosc juz mam tyle roznych dolegliwosci ze z nie jedna babcia moglabym sie licytowac ;] a jutro jakze mile testy pokarmowe, ciekawa jestem ile mi wyjdzie alergenow oby jak najmniej lub wcale ;]

lece zjesc sniadanko ^^

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Stary 2008-03-20, 10:27   #6551
isis1
Raczkowanie

GG do isis1

Ja z kolei miałam ściągany kamień i piaskowane zęby przed założenim aparatu ...

Dziewczyny macie po 21 lat i mówicie o starośći? To co ja mam powiedzieć hihi
Stary 2008-03-20, 11:04   #6552
kasiek87
Kokon pro

ale isis ty bardzo ladnie i mlodo wygladasz ja podgrzewam herbate w mikrofalowce zapomnialam i mi wystygla ciekawe jak bedzie smakowac bo herbaty jeszcze nie odgrzewalam ;]

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Stary 2008-03-20, 11:29   #6553
kocimietka
Rozeznanie

GG do kocimietka

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
ale isis ty bardzo ladnie i mlodo wygladasz ja podgrzewam herbate w mikrofalowce zapomnialam i mi wystygla ciekawe jak bedzie smakowac bo herbaty jeszcze nie odgrzewalam ;]
Ja odgrzewałąm przed chwilą smakowita, lepsza nawet od swieżo parzonej bo czekac tyle nie trzeba:P

Wszystkiego najlepszego =*

Wczoraj byłam na wizycie.Mam nowe gumeczki(jasno i ciemno różowe), łuk też mi orto tak dziwnie zaplotła, bo nie wpięła jedynek i trójek,hmm Zdjecia postaram sie dzis zrobic( tata kupil nowy aparat )

Tulipanna- ja ostatni raz byłam półtora roku temu, też mi się zęby mało psują I nigdy nie piaskowałam ani nie zdejmowałam kamienia..
Dziewczyny,możecie mnie oświecić..? ja nie wiem czym się różnią te dwie rzeczy (kamień i osad)

hiszpański A2->B1
Tomorrowland lub UltraMusic Festival
dobyć tytuł specjalisty ds. zakupów
kocimietka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-20, 12:06   #6554
Lawinia2007
Rozeznanie

Kasiek87 wszyskiego naj i samych dobrych chwilna sama mysl o tym torcie slinka mi cieknie

Tak poza tym do trzydzieski jest sie bardzo mlodym a pozniej po prostu mlodym

Co do piaskowania itp to ja mialam i piaskowane i wybielane zeby przed aparatem ale nie wiem po co jak te na dole sa juz zolte... Pierwsze piaskowanie ( najmniej profesjonalne jaki mialam w zyciu ) bylo w pod koniec listopada, pozniej wybielanie i w styczniu znowu piaskowanie...
Teraz znowu bede miala wiec mam pytanie czy to nie powoduje nadmierych utrat wapnia w zebach? bo wybielanie jest masakryczne dla zebow i jestem ciekawa jak to jest z piaskowaniem

Sprawa druga na temat hassa : czy macie jakies specjalne metody czyszczenia?
czy Wam tez odpada troche cement i czujecie ten jego dziwny smak?
czy myslicie ze jak hass wypadnie i nie nosi sie go 2-3 dni to wszystko odrazu idzie na marne? pytam bo znowu wyjazdzam a czuje ze on za jakis tydzien odpadnie .

milego dnia

15.02.2008 - aparat na dolne ząbki

25.02.2008 - hass + maska brrrr - juz go nie ma!!!

04.14.2009 - aparat na górne ząbki
Lawinia2007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-20, 12:25   #6555
Czekolada83
BAN stały

hej

za jakies 2 tygodnie dolacze do wszystkich zadrutowanych, nareszcie!

wczoraj bylam na wizycie u or., powiedziala ze jestem z tych "trudnych" pacjentow bo mam zacisnieta szczeke, cofniete zeby i gorne o dolne scieram wiec najpierw na 3 miesiace aparat tylko na gore, po tym czasie na dolne plus jakas rozowa wkladka na podniebienie, nie pamietam jaks ie nazywa, wiem ze 300zl kosztuje, podobno mowi sie z nia beznadziejnie, to prawda? no i 2 lata minimum bede aparacik nosila. do tego powiedziala ze ratuje mnie dosyc spora gorna warga bo mam conieta rzuchwe i gdyby nie usta w ogole by ich nie bylo widac... ciekawe jak bede juz wygladala jak sciagne aparat, czy moj profil sie poprawi.
Czekolada83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-20, 13:00   #6556
isis1
Raczkowanie

GG do isis1

A ja mam pytanko do aparatowiczek czy Was bolą wszystkie zeby łącznie z siekaczami czy tak jak u mnie tylko te na przodzie czyli 1, 2 i 3 ??? Bo ja normalnie mogę gryźć siekaczami i nic mnie nie boli ale nie ma mowy o ugryzieniu czegokolwiek przednimi zebami, bo chyba bym normalnie wyła z bólu ...
Stary 2008-03-20, 13:12   #6557
effciaa16
Zakorzenienie

kasiek89 Wszystkiego naj naj

A ja od samego rana u dentysty byłam. Bardzo w porządku facet, jestem strasznie zadowolona. Wszystko wytłumaczył, na spokojnie, pomału No nie wspomnę o innej babie co byłam 18 i powiedziała, że te przebarwienia małe to nie próchnica, a co się okazało, że właśnie te mi zrobił dzisiaj pan wrrr... Z resztą tamta baba z wielką łaską sprawdziła te zęby <_< Ach tam....Jak byłam u tego pana to dalej zobaczyłam, że jest tam orto do której starałam się dodzwonić, weszłam tam z mamą, ale panie powiedziały, że od 2.04-9.04 orto będzie, a dobrze się składa, bo 2 idę na fluoryzacje, więc wstąpię i wypytam panią... więc wszystko ku dobrej drodze jest...

Edytowane przez effciaa16
Czas edycji: 2008-03-20 o 13:13 Powód: pomyłka
effciaa16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-20, 13:15   #6558
BeCiAq88
Raczkowanie

GG do BeCiAq88

Tak sobie teraz oglądam mojego pięknego wspaniałego kła który co prawda jest za jedynką ale nie jest już W podniebieniu wydawało się to niemożliwe ale wyszedł nawet Orto powiedziała że nie wierzyła że wyjdzie. Ale nie o tym Zamek na tym kle (tak to się odmienia ) mam połączony z pierścienie na szóstce piękną fioletową gumeczką. Mam ją już miesiąc i nic się nie przebarwiła mimo że niemożliwe jest jedzenie tak aby nie narażać jej na kontakt z barwiącymi produktami. A kolorek jest naprawdę wspaniały. Dlaczego ja tego wczesniej nie zauważyłam W każdym razie polecam filetowe ligaturki nawet się rozmarzyłam że wezmę sobie taki kolorek na pierwszy raz
Stary 2008-03-20, 13:41   #6559
starababa
Raczkowanie

Cytat:
Witam!

dyskusyjne co do piaskowania moja orto tego nie wymagala. jedno co stalo sie przyczyną odwleczenia w czasie zakladania mi aparatu to fluoryzacja a ścislej umycie zębów elmexem pomaranczowym w żelu.
pozdr
starababa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-20, 13:49   #6560
starababa
Raczkowanie

hehe u mnie starosc juz mam tyle roznych dolegliwosci ze z nie jedna babcia moglabym sie licytowac ;] a jutro jakze mile testy pokarmowe, ciekawa jestem ile mi wyjdzie alergenow oby jak najmniej lub wcale ;]

lece zjesc sniadanko ^^[/quote]
Kasiek87 Stara Babo no sto lat w szczęsciu i zdrowiu i "niecnocie" STO LAT!
Stary 2008-03-20, 13:56   #6561
ewakuacja
Zadomowienie

Czesc Aparatki
Mam pytanko- czy zawsze trzeba wyrywac jakies zeby do aparatu ?
ewakuacja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-20, 14:02   #6562
effciaa16
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez starababa Pokaż wiadomość
dyskusyjne co do piaskowania moja orto tego nie wymagala. jedno co stalo sie przyczyną odwleczenia w czasie zakladania mi aparatu to fluoryzacja a ścislej umycie zębów elmexem pomaranczowym w żelu.
pozdr
czyli fluoryzacja wydłuża czas na zakładanie aparatu? tzn. jeżeli ją zrobi to aparatu założyć nie można?

Stary 2008-03-20, 14:07   #6563
april:)
Zakorzenienie

niby mam jeszcze miesiac do zalozenia aparatu, wiec jest to troche czasu, ale juz teraz zastanawiam się co bedzie mi potrzebne... wyczytalam tu, że używa się specjalnych past do zębów, czym się one różnią od zwykłych?
Kurczę, naprawdę jestem w tym wszystkim zagubiona i nie mam pojęcia co będzie mi niezbędne do utrzymania higieny I jak to jest z jedzeniem w pierwszych dniach noszenia aparatu? Wątek ten jest ogromny i nie potrafię się dokopać do odpowiedzi na niektóre pytania
april:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-20, 14:09   #6564
kliwia
Zakorzenienie

isis1 siekacze to przednie zęby.

mówisz o trzonowcach? no to ja mam i to i to. ;]Te tylne bardzie boą, z uwagi że całe napięcie trzyma się na nich. Trzymają wszytsko w ryzach.
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-20, 14:20   #6565
Lawinia2007
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ewakuacja Pokaż wiadomość
Czesc Aparatki

nie, to indywidualna sprawa zalezna od wielu rzeczy

15.02.2008 - aparat na dolne ząbki

25.02.2008 - hass + maska brrrr - juz go nie ma!!!

04.14.2009 - aparat na górne ząbki
Lawinia2007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-20, 14:41   #6566
yennefer94
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ewakuacja Pokaż wiadomość
Czesc Aparatki
Różnie z tym bywa. Czy w Twoim przypadku trzeba może Ci powiedzieć jedynie ortodonta po konsultacji, a całkiem dokładnie po wyliczeniach na podstawie zdjęć i wycisków.

yennefer94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-20, 14:46   #6567
starababa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez effciaa16 Pokaż wiadomość
czyli fluoryzacja wydłuża czas na zakładanie aparatu? tzn. jeżeli ją zrobi to aparatu założyć nie można?
podobno po fluoryzacji u dentysty trzeba odczekać jakies 6-8 tyg inaczej zamki nie będą dobrze trzymać. Ja osobiscie nie robie tego u dent > dbam o nie sama > myję wspomnianym elmexem w żelu >jak już orto zabierała sie do zakladania aparatu a scislej pierścieni to zapytalam ja o piaskowanie a ona na to że nie koniecznie bo przeszkodą dla niej jest fluoryzacja a z doświadczenia wie że klej nie trzyma dobrze na fluoryzowanym zębie >skutek >założyła mi wówczas tylko pierscienie > zamki po 3 tygodniach> aby ten żel elmexowy zlazl z zęboli
pozdr

PiesioKobito! masz taką determinację i chciejstwo posiadania aparatu że sama do siebie się śmialam , że qrcze wezme kredyt i kupie Ci tego drutażartowalam oczywiście ale oczami wyobraźni widze jak tupiesz nogami i nieomal robisz "hendriksa" swoim staruszkom. Trzymam kciuki !Wiesz moim sposobem na trudne zachcianki był sposob "na córeczkę tatusia"> Ojcowie mają słabość do córek spróbuj
Stary 2008-03-20, 14:48   #6568
smv
Zakorzenienie

KASIUNIU KOCHANA WSZYTSKIEGO NAJLEPSZEGO!:pije my: 100 LAT 100LAT! NIECH ZYTJE żYJE NAM! ZDROWIA SZCZęśCIA POMYSLNOśCI NO I SEXU DO STAROśCI) NASZE TY GóRU;*

wITAM NOWE KOLEżANKI NA FORUM!)

A JA juz sie lepiej czuje, juz łeb mnie mniej boli az pojechałam na zakupy, wócilam tlyko z 1 bluzka aj cholender! ale wazne i to)
myslalam ze w ROSSMANIE kupie drugi zestaw tcyh past i plynu a tu ZONK-nie ma! łęłełe

zimno straszne...eh nie lubie takiej pogody, raz deszcz, raz snieg, raz slonce i pizga na wszytskie strony!

moj tz bedzie chyba nosil aparat-gora dol, 2 czwórki dow yrwania, łe...a jak sie zaczepimy co prawda nie jesr zdecydowany ale przeraza mnie mysl ze sie mozemy zaczepic;P heh

dzis od ranca zapisywałam sie na wszytsko co tlyko mozliwe0na darmowe próbki:P hehe od podpasek po perfumy;P hhe ciekawe czy cos przyjdzie
Stary 2008-03-20, 14:53   #6569
kesii
Raczkowanie

zęby nie zawsze muszą byc usuwane, mi na przykład nie usunięto żadnego, może dlatego, że ogólnie mam bardzo małe ząbki. a co do odczuć podczas usuwania to spotkałam się z osobami, które w ogóle nie bolało lub takimi, które mówią, że samo wyrywanie uważają za najgorsze doswiadczenie w ich życiu. niektórzy puchną i zdychają, a niektórzy nic nie czują
najbardziej czuję jedynke i dwójkę, z tyłu nic, a od wczoraj boli mnie ogólnie cała szczęka. tzn czuje takie napięcie z uwrażliwionymi przednimi zębami, to chyba znaczy że coś się tam dzieje
ja ogólnie wcinam od początku prawie wszystko, uważam na aparat żeby go nie uszkodzić ale generalnie nic mi nie stanie na przeszkodzie, żeby to skonsumować jak coś jest trochę twardzsze to sobie dzielę lub rozdrabniam.

a i nic nie robiłam przed założeniem aparatu, podobno piaskowanie dobrze zrobić w trakcie noszenia bo odczyszcza aparat.
kesii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-20, 14:56   #6570
effciaa16
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez starababa Pokaż wiadomość
podobno po fluoryzacji u dentysty trzeba odczekać jakies 6-8 tyg inaczej zamki nie będą dobrze trzymać. Ja osobiscie nie robie tego u dent > dbam o nie sama > myję wspomnianym elmexem w żelu >jak już orto zabierała sie do zakladania aparatu a scislej pierścieni to zapytalam ja o piaskowanie a ona na to że nie koniecznie bo przeszkodą dla niej jest fluoryzacja a z doświadczenia wie że klej nie trzyma dobrze na fluoryzowanym zębie >skutek >założyła mi wówczas tylko pierscienie > zamki po 3 tygodniach> aby ten żel elmexowy zlazl z zęboli
pozdr
łee to nie dobrze no kurde co za pogoda, teraz strasznie pada śnieg

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości