A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;) - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-04-10, 20:40   #2521
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)

Moje nabytki:

Komórka - Stephen King
Tragedia w trzech aktach - Agatha Christie
Wigilia wszystkich świętych - Agatha Christie
Morderstwo w Orient Expressie - Agatha Christie

Cesarzowa Orchidea - Anchee Min

Niania w Nowym Jorku - Kraus&McLauglilin
Nigdy w życiu - Katarzyna Grochola

(kolejno: KDC, podaj, wizażowa wymiana)

Teraz koniec kupowania do Światowych Dni Książki w Świecie Książki (Swoją drogą, nie mogę się już doczekać. )
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-11, 00:33   #2522
dzasmina
Raczkowanie

No ja trochę skromniej, bo tylko "Sto lat samotności" G. G. Marqueza
Kup teraz na Allegro z odbiorem osobistym; za nówkę nieczytaną dałam 24zł
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 83-7200-988-0.jpg (13,5 KB, 2 załadowań)
dzasmina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-11, 12:53   #2523
elianka
Zakorzenienie

fajne zakupy...
dawno mnie tu nie było...
musieliśmy zrezygnować z naszego cudownego regału na ksiązki robiliśmy obliczenia dla 2 kg na cegłe a nasze cegły wazyły 4,5 cała konstrukcja wraz z ksiązkami ważyłaby coś koło tony..... Obawiam sie że blokowy strop mógłby tego nie wytrzymać :/

teraz kombinujemy projekt regału z drewna

moje ksiązeczki są już wszystkie ze mną w nowym domku. Wiecie ile ja tego mam..? Jak chcecie to zrobie zdjęcia
Stary 2008-04-11, 13:21   #2524
protka
Zakorzenienie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;7189114]Dziękuję. Mam pracę. [/quote]

Gratuluję!

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;7189114]
Ano widzisz.
Już na paru meczach naszej reprezentacji byłam, ale właśnie, 'paru', z braku funduszy na więcej wyjazdów. [/quote]

No to teraz jak jest praca to i fundusze się powiększą.

Cytat:
Napisane przez Alvesta Pokaż wiadomość
dziewczyny, gratuluję zakupów

ja skromnie, "Cztery ślepe myszki" Pattersona i "Zimistrza" Pratchetta do kolekcji.
Skromnie, nie skromnie i tak gratuluję zakupów.

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;7189855]Moje nabytki:

Komórka - Stephen King
Tragedia w trzech aktach - Agatha Christie
Wigilia wszystkich świętych - Agatha Christie
Morderstwo w Orient Expressie - Agatha Christie

Cesarzowa Orchidea - Anchee Min

Niania w Nowym Jorku - Kraus&McLauglilin
Nigdy w życiu - Katarzyna Grochola

(kolejno: KDC, podaj, wizażowa wymiana)

[/quote]

Ślicznie to wszystko wygląda, cieszy oko. Gratuluję!

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;7189855]
Teraz koniec kupowania do Światowych Dni Książki w Świecie Książki (Swoją drogą, nie mogę się już doczekać. )[/quote]

Moja silna wola będzie wystawiona na ciężką próbę. Ciekawe czy mój odwyk się nie załamie...

Cytat:
Napisane przez dzasmina Pokaż wiadomość
No ja trochę skromniej, bo tylko "Sto lat samotności" G. G. Marqueza
Kup teraz na Allegro z odbiorem osobistym; za nówkę nieczytaną dałam 24zł
Gratuluję nabytku.

Cytat:
Napisane przez elianka Pokaż wiadomość
fajne zakupy...
dawno mnie tu nie było...
Wiem. Miło cię znowu widzieć.
Cytat:
musieliśmy zrezygnować z naszego cudownego regału na ksiązki robiliśmy obliczenia dla 2 kg na cegłe a nasze cegły wazyły 4,5 cała konstrukcja wraz z ksiązkami ważyłaby coś koło tony..... Obawiam sie że blokowy strop mógłby tego nie wytrzymać :/
Szkoda, był taki śliczny...

Cytat:
Na pewno też będzie ładny. Pochwal się jak już będzie.

Cytat:
moje ksiązeczki są już wszystkie ze mną w nowym domku. Wiecie ile ja tego mam..? Jak chcecie to zrobie zdjęcia
Koniecznie!
protka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-11, 21:33   #2525
gasta18
Wtajemniczenie

Cytat:
Zrób zdjecia
Stary 2008-04-11, 21:35   #2526
Anahstasia
Zakorzenienie

Dziewczyny, gratuluję zakupów!

Cytat:
Napisane przez protka Pokaż wiadomość
Nie lubię jak z księgarni przychodzą np. zagniecione czy z odbitym czarnym paluchem na bielutkim grzbiecie!
A jak pożyczam książkę w stanie idealnym czy bardzo dobrym, a wraca choćby lekko uszkodzona (zagięty rożek czy zabrudzony grzbiet) to aż się we mnie gotuje!
Mam dokładnie to samo. Dlatego zawsze mam opory przed zamawianiem w sklepach internetowych. W stacjonarnych księgarniach wybieram zawsze najlepszy egzemplarz (najmniej pognieciony, nierozdziewiczony przez przypadkowych czytelników , a tu muszę zdać się na to, co przyniosą z magazynu.
Przykre doświadczenia nauczyły mnie już nie pożyczać książek, bo niestety ludzie, niejednokrotnie również najbliżsi, nie przywiązują takiej wagi do dbania o rzeczy pożyczone jak ja i jeśli dojdzie do jakiegokolwiek zniszczenia, najczęściej się do niego nie poczuwają. Bo w końcu jak się książka lekko pognie to... nic się nie stało

Cytat:
Więc też mnie krew zalewa, a najbardziej jak w dodatku przez pół roku cisza i muszę się upominać o zwrot
Obecnie czekam już ok. półtorej roku na zwrot dwóch cienkich książek, więc jak ktoś nie czyta to mógłby chyba oddać i pożyczyć po raz drugi, jak w końcu nabierze ochoty...?
W ogóle upominanie się o swoje rzeczy jest okrutnie niezręczne, przynajmniej dla mnie. Niby wiem, że coś należy do mnie i, że mam do tego prawo, ale jednak zawsze odczuwam dyskomfort i najczęściej dużo czasu musi upłynąć, zanim podejmę decyzję, że jednak się upomnę

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;7179747]P
Zmobilizowana przez Gastę, zaczęłam szukać dorywczej pracy i mi się udało (nic wielkiego, ale ja jestem zadowolona, bo sobie dorobię).
Jutro mam dzień próbny, jeżeli wszystko dobrze pójdzie to ją dostanę.
Będę miała więcej pieniędzy na książki oraz na moje drugie hobby - piłkę nożną, konkretniej wyjazd na mecz do Chorzowa (Polska-Dania).
[/quote]

Sunprince, gratuluję! Fantastyczna wiadomość

Cytat:
Napisane przez amber2046 Pokaż wiadomość
Dziękuję.
Nie ma za co Mam nadzieję, że się przydał

Cytat:
Napisane przez foxina Pokaż wiadomość
Ale nie ma tego złego....własnie upolowałam na allegro 2/3 trylogii Buck (właśnie tą aukcję przegapiłam w grudniu, u tego samego sprzedawcy, książki są nowe!)
Łaskawa ziemia - 12 zł
Synowie - 15 zł
O, gratuluję! A mogłabyś podać namiary na tego sprzedawcę?

Cytat:
Pytanie... Jasne, że tak

A ja wczoraj zajrzałam do Centrum Taniej Książki i za 15,50 zł. nabyłam dwie powieści: Wyznania Konstancji Mozart Isabelle Duquesnoy i Wenecki anonim Giuseppe Berto. (A miałam już nic nie kupować, acha...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SSA56374.JPG (104,8 KB, 10 załadowań)
Anahstasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-11, 21:51   #2527
gasta18
Wtajemniczenie

Ana Ten sprzedawca od książek Foxiny to -->muzaklub_com<--
Zaciekawiła mnie ksiązka "Wyznania Konstancji Mozart" może też sobie kupię (odwyk idzie pełną parą)
Stary 2008-04-11, 21:51   #2528
Alvesta
Zakorzenienie

mój nowy nabytek (a raczej podarunek, bo to TŻ mi sprezentował)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 31e9d9a513ee1bc994f3a139377dd6d7.jpg (69,5 KB, 7 załadowań)
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-12, 13:19   #2529
protka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anahstasia Pokaż wiadomość
Mam dokładnie to samo. Dlatego zawsze mam opory przed zamawianiem w sklepach internetowych. W stacjonarnych księgarniach wybieram zawsze najlepszy egzemplarz (najmniej pognieciony, nierozdziewiczony przez przypadkowych czytelników , a tu muszę zdać się na to, co przyniosą z magazynu.
W stacjonarnej księgarni też tak przebieram, więc mamy dokładnie tak samo.
Internetowe za to kuszą cenami. To jest ten wielki plus, że można trafić na dużą okazję. Inaczej jest, jak kupuję używaną książkę na allegro, wtedy już się nastawiam na to, że będą jakieś wady i jest wszystko ok, ale od księgarni (nawet internetowej) mamy prawo wymagać książki, która wygląda jak nowa. No bo jak tu np. dać w prezencie książkę z czarnym śladem palucha?! A i sama chciałabym taką śliczną nóweczkę
Kilka razy (na dziesiątki zakupów) mi się to zdarzyło, więc nie jest tak źle. Dwa razy w jednej księgarni, ale już im napisałam "do słuchu", może się poprawią...

Cytat:
Przykre doświadczenia nauczyły mnie już nie pożyczać książek, bo niestety ludzie, niejednokrotnie również najbliżsi, nie przywiązują takiej wagi do dbania o rzeczy pożyczone jak ja i jeśli dojdzie do jakiegokolwiek zniszczenia, najczęściej się do niego nie poczuwają. Bo w końcu jak się książka lekko pognie to... nic się nie stało
No właśnie, niestety... Dlatego pożyczam coraz mniej chętnie i już sama od siebie nic nie proponuję. Skoro nie szanują, to sami sobie winni.

Cytat:
W ogóle upominanie się o swoje rzeczy jest okrutnie niezręczne, przynajmniej dla mnie. Niby wiem, że coś należy do mnie i, że mam do tego prawo, ale jednak zawsze odczuwam dyskomfort i najczęściej dużo czasu musi upłynąć, zanim podejmę decyzję, że jednak się upomnę
Też tak to odbieram. Po prostu niezręcznie mi się upomnieć, tak samo jak zwrócić komuś uwagę, że książkę oddał w gorszym stanie. Więc uwagi nie zwracam (może to błąd) a o książki czy filmy upominam się jak już minie b.wiele czasu. Po kilku miesiącach delikatnie się przypominam "czy już przeczytałaś...?", a jak taka aluzja nic nie pomaga, to po kilku miesiącach podobnie, dopiero po pół roku czy roku się grzecznie upominam o zwrot.
Teraz np. czekam już półtorej roku na dwie naprawdę cienkie książeczki, które można obie przeczytać jednego dnia. Już dwa czy trzy razy podpytywałam czy koleżanka przeczytała, i wiem że nie.
No i w końcu się upomnę, bo ile można czekać.
W końcu to jej powinno być niezręcznie: powinna oddać i przeprosić, a nie mi, że po ponad roku chcę odzyskać moją własność.

"Trochę" się rozpiszę, ale muszę się wyżalić...

Ostatnio miałam nauczkę, żeby już nic nie pożyczać.
Pożyczyłam koledze, dwie książki i kilka filmów które też przetrzymywał z pół roku i delikatnie podpytywałam czy już przeczytał, obejrzał... Obiecał oczywiście przeczytać i oddać, ale zamiast tego wyjechał z nimi za granicę i tyle go było. A jakiś kontakt wcześniej utrzymywaliśmy, przychodził w gości i vice versa. Też min. miał przyjść do mnie i TŻ na Święta Bożego Narodzenia. Oczywiście się nie zjawił. A po Świętach już go w pracy nie było i okazało się, że z nikim się nie pożegnał... Oczywiście wszyscy pytali co z ....., bo przecież się przyjaźniliśmy, to musimy wiedzieć gdzie jest. A kochany kolega się na nas wypiął po prostu.
Mógł podać nasze rzeczy przez swojego przyjaciela, jakby chciał, ale po co skoro można sobie przywłaszczyć.
A jeszcze pół żartem wspomniał przed Świętami, że: "może wybędę z waszymi książkami i filmami..." Więc już wiedział, że wyjeżdża. Widziałyście taką bezczelność?!
Teraz szukaj wiatru w polu, a zresztą już mi szkoda nerwów nawet o tym myśleć.
Może to będzie jakaś przestroga dla was, żeby zbytnio nie ufać ludziom (znaliśmy go ok. 3 lata), nawet tym którzy wydają się mili, sympatyczni i godni zaufania.
Stary 2008-04-12, 13:39   #2530
Konto usunięte

Cytat:
Jeszcze pytasz!? Jasne, że chcemy.

Cytat:
Gratuluję!
Cytat:
Sunprince, gratuluję! Fantastyczna wiadomość
Dziękuję dziewczyny.

Cytat:
No to teraz jak jest praca to i fundusze się powiększą.
Dokładnie.

Cytat:
Ślicznie to wszystko wygląda, cieszy oko. Gratuluję!
Dziękuję.

Cytat:
Moja silna wola będzie wystawiona na ciężką próbę. Ciekawe czy mój odwyk się nie załamie...
A ja miałam kupić tylko jedną, góra dwie książki. Ale w związku z dostaniem pracy nie będę się ograniczała (mam w planach pięć).

Cytat:
Napisane przez gasta18 Pokaż wiadomość
Oo, ciekawy ten sprzedawca. Już wypatrzyłam kilka książek, które chciałabym mieć na pewno, ale niestety aukcje się już kończą. Może jak będę miała więcej pieniędzy to znowu będą wystawione.

Cytat:
(...)
Biedna.
Ja również byłabym strasznie zła, nie wiem jak tak można. I to jeszcze przyjaciel.
Stary 2008-04-12, 14:46   #2531
amber2046
Zakorzenienie

Protka, przyjaciel a tak karygodnie sie zachował.

Ana z kodem niestety nie zdążyłam, ale znalazłam tą książkę w hipermarkecie z ceną jaką miałaby po naliczeniu rabatu, wiec kolega był zadowolony.

Sunprince mogłabyś napisać ile kosztowały Cię kryminały Christie? Kupiłaś je po promocyjnej cenie, czy po okładkowej?

W sprawach udostępniania ksiażke jestem bezpośrednią osobą. W czwartek pożyczyłam Kapuścińskiego z zaznaczeniem, że to mój ulubiony autor, a Heban jest jedną z moich ulubionych książek, wiec od razu poprosiłam o zwrot przed wakacjami w stanie nienaruszonym. Dodałam w żartach, że jak znajdę okruszki to będzie afera, bo sama czytalam ją raz i wygląda jak nowa.
Wolę stawiać sprawę jasno i konkretnie, żeby sie później nie denerwować. Szczerze polecam tą metodę, bo po takim szczegółowym uprzedzeniu i uzgodnieniu terminu zwrotu nie zdarzyły mi sie jak dotąd nieprzyjemne sytuacje i odpukać oby tak dalej.

Crucify Your Mind
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-12, 19:15   #2532
Konto usunięte

Cytat:
Sunprince mogłabyś napisać ile kosztowały Cię kryminały Christie? Kupiłaś je po promocyjnej cenie, czy po okładkowej?

W sprawach udostępniania ksiażke jestem bezpośrednią osobą. W czwartek pożyczyłam Kapuścińskiego z zaznaczeniem, że to mój ulubiony autor, a Heban jest jedną z moich ulubionych książek, wiec od razu poprosiłam o zwrot przed wakacjami w stanie nienaruszonym. Dodałam w żartach, że jak znajdę okruszki to będzie afera, bo sama czytalam ją raz i wygląda jak nowa.
Kupiłam je w pakiecie (3 sztuki) za 29,9zł
Wiem, że w Gandalfie były po 12zł, ale jak już zamawiałam z KDC książkę Kinga to wzięłam od razu Christie.

To ja tak ostatnio zrobiłam z 'Losem utraconym'
Powiedziałam, że książki jeszcze nawet nie zdążyłam przeczytać, więc biada jak wróci do mnie w złym stanie.

Moje dwa nowe nabytki (z allegro):
Nionio - Tomasz Piątek
Ścigane - Wozencraft

(odebrane w tym tygodniu osobiście, bez fotek, bo nie chce mi się robić)
Stary 2008-04-13, 02:42   #2533
elsha
Rozeznanie

GG do elsha

Nadrobiłam wątek.
Cytat:
Napisane przez foxina Pokaż wiadomość
A czaję się na Paragraf 22, Historię rodziny Martela (czytałaś może?)
Czytałam jakieś dwa lata temu, więc wrażenia się troche zatarły, ale jak najbardziej polecam. Historie są tu mniej nietypowe niż w "Zyciu Pi", Martel koncentruje się głównie na uczuciach i to niezbyt radosnych, ale wyraża je raczej przez formę opowiadań (często dosyć nietypową, która jakoś koresponduje z losem bohaterów), sposób konstrukcji, co robi dość mocne wrażenie. Nie będę za dużo zdradzać, może się kiedyś skusisz.
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;7179747]Zmobilizowana przez Gastę, zaczęłam szukać dorywczej pracy i mi się udało (nic wielkiego, ale ja jestem zadowolona, bo sobie dorobię). [/quote]
Gratulacje. Dodatkowe pieniądze na książki zawsze się przydadzą.
Cytat:
Musicie sobie dom wybudować, żeby się nie cackać z blokowym stropem. Drewniany też na pewno fajnie wyjdzie.A zdjęcia oczywiście wrzuć.
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;7189855]Teraz koniec kupowania do Światowych Dni Książki (Swoją drogą, nie mogę się już doczekać. )[/quote]
W Światowy Dzień Książki kończy się mój odwyk.
Gratuluję wszystkim nowych nabytków i wrzucam podsumowanie mojej podajowej kariery. Pobrałam do tej pory:
Szachinszach-Kapuściński
Przybądź, ciemności-Mayra
Dwór i Opowieść o królu pól-Singer
Czekolada-Harris
Czułe Słowka-McMurtry
Grawitacje-Franczak
Ja, Klaudiusz-Graves
Tortilla flat-Steinbeck
Azazel-Akunin
Absalomie, Absalomie...-Faulkner
i oby tak dalej.
Stary 2008-04-13, 10:17   #2534
amber2046
Zakorzenienie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;7209229]Kupiłam je w pakiecie (3 sztuki) za 29,9zł
Wiem, że w Gandalfie były po 12zł, ale jak już zamawiałam z KDC książkę Kinga to wzięłam od razu Christie.

To ja tak ostatnio zrobiłam z 'Losem utraconym'
Powiedziałam, że książki jeszcze nawet nie zdążyłam przeczytać, więc biada jak wróci do mnie w złym stanie.

Nionio - Tomasz Piątek
Ścigane - Wozencraft

(odebrane w tym tygodniu osobiście, bez fotek, bo nie chce mi się robić)[/quote]

W pakiecie z Gandalfa są inne tytuły, a chętnie przeczytałabym Tragedię w trzech aktach i Wigilię wszystkich świętych. Szkoda tylko, że Morderstwo w Orient Express mam już za sobą.

Cytat:
Napisane przez elsha Pokaż wiadomość
Nadrobiłam wątek.

Moje dwa salsowe skarby (skromnie i oszczędnie po noblistach i przed przyszło-weekendowym świętowaniem):

Chilijski nokturn 5zł
Dziewczyna Matisse'a 9zł
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg chilijski_nokturn.jpg (43,3 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg dziewczynamatissea.jpg (46,3 KB, 3 załadowań)

Crucify Your Mind
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-13, 11:04   #2535
scarlett26
Zakorzenienie

a u mnie odwyk kiepsko idzie - nabyłam na allegro "Przed sklepem jubilera" i "Miłość i odpowiedzialność" Karola Wojtyły.... a promocje w KKKK dodatkowo kuszą.... już nie mówiąc o kilku rzeczach z merlina (nie tylko książki na które mam chrapkę.... a w zeszłym tygodniu kupiłam 2 płyty bo w media markcie była promocja - ale i tak 62 zeta poszły... poszalałam za bardzo za tą pierwszą pensję, no!
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-13, 16:05   #2536
Konto usunięte

Aniu, przeczytałam Twoją recenzję 'Kwasu siarkowego' oraz 'O bibliotece' i tak jak do tej pierwszej byłam przekonana, tak do książki Eco nie bardzo. Ale zachęciłaś mnie do obu i w najbliższym czasie znajdą się u mnie na półce.
Stary 2008-04-13, 16:28   #2537
protka
Zakorzenienie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;7205524]
Biedna.
Ja również byłabym strasznie zła, nie wiem jak tak można. I to jeszcze przyjaciel. [/quote]

Cytat:
Protka, przyjaciel a tak karygodnie sie zachował.
Dziękuję sunprince i amber.
Czyli nie ubzdurałam sobie, że to była bezczelność i świństwo z jego strony... Skoro jego zachowanie odebrałyście podobnie, to znaczy że nie przesadzam.

Cytat:
Wolę stawiać sprawę jasno i konkretnie, żeby sie później nie denerwować. Szczerze polecam tą metodę, bo po takim szczegółowym uprzedzeniu i uzgodnieniu terminu zwrotu nie zdarzyły mi sie jak dotąd nieprzyjemne sytuacje i odpukać oby tak dalej.
Dobry pomysł, następnym razem będę się musiała przełamać i zrobić tak samo.

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
poszalałam za bardzo za tą pierwszą pensję, no!
Ale za to jaka frajda! A pierwsza pensja od tego jest, żeby zaszaleć.
W końcu jakoś trzeba ją uczcić.

Pamiętam, że z mojej pierwszej pensji też wiele poszło na szaleństwa typu książki czy kosmetyki Potem została mi mania kupowania książek i efekty teraz są w postaci piętrzących się stosów do przeczytania... Ale jak chodzi o pierwszą pensję, to chyba nie trzeba mieć zbędnych wyrzutów sumienia.
Stary 2008-04-13, 17:38   #2538
emememsik
po prostu Em :)

Dziewczyny, jeśli któraś z was chciałaby ten kod do empiku na -10 zł za zakup powyżej 60 zł, to piszcie, bo ja i tak go nie wykorzystam.
Stary 2008-04-13, 19:16   #2539
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Cytat:

No właśnie, niestety... Dlatego pożyczam coraz mniej chętnie i już sama od siebie nic nie proponuję. Skoro nie szanują, to sami sobie winni.
Kiedys pozyczylam kilka ksiazek i nigdy juz do mnie nie wrocily. Nie byly to jakies cenne czy bliskie mi tytuly, nawet juz nie pamietam co to dokladnie bylo. Od tamtej pory nie pozyczam. Traktuje ksiazke jak cos bardzo osobistego, po prostu jestem z moimi zbiorami zzyta i ich nie pozyczam. Na szczescie gosci w domu mam malo, wiec prosby o pozyczenie ksiazek nie padaja zbyt czesto.
Strasznie nie znosze niepowaznych ludzi, ktorzy obiecuja cos a potem slowa nie dotrzymuja. A tak jest czesto z terminem oddania ksiazek.
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-13, 20:25   #2540
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gasta18 Pokaż wiadomość
Zaciekawiła mnie ksiązka "Wyznania Konstancji Mozart" może też sobie kupię (odwyk idzie pełną parą)
Ślicznie Ci dziękuję za namiary Ja koło 'Wyznań...' kręciłam się już od dłuższego czasu. Teraz będę polować na drugi ich tom i dopiero zabiorę się za lekturę. Ale przeglądnęłam spis materiałów z jakich korzystała pisarka i wygląda bardzo obiecująco

A właśnie, korzystając z okazji... Ger to wiem, że na szkoleniu, a gdzie się podziewa kochana Foxina?

Cytat:
mój nowy nabytek (a raczej podarunek, bo to TŻ mi sprezentował)
To ilu jeszcze tomów brakuje do pełnej kolekcji?

Cytat:
Po kilku miesiącach delikatnie się przypominam "czy już przeczytałaś...?", a jak taka aluzja nic nie pomaga, to po kilku miesiącach podobnie, dopiero po pół roku czy roku się grzecznie upominam o zwrot.
I ja robię podobnie, chociaż w ten sposób straciłam właśnie Kilmeny ze Starego Sadu. Upomniałam się po 1,5 roku kiedy książka koleżance wsiąkła (aczkolwiek nie poczuła się do niczego w związku z tym, nawet do powiedzenia przepraszam).

Cytat:
Ręce opadają... I jak po takich historiach wierzyć w ludzi? Pozostaje nam tylko mieć Protko nadzieję, że już nigdy nie natniemy się w ten sposób (a jak wiadomo, nadzieja matką...

Cytat:
Ana z kodem niestety nie zdążyłam, ale znalazłam tą książkę w hipermarkecie z ceną jaką miałaby po naliczeniu rabatu, wiec kolega był zadowolony.
Cieszę się zatem, że pomimo braku kodu udało Ci się to pozytywnie załatwić

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;7218002]Aniu, przeczytałam Twoją recenzję 'Kwasu siarkowego' oraz 'O bibliotece' i tak jak do tej pierwszej byłam przekonana, tak do książki Eco nie bardzo. Ale zachęciłaś mnie do obu i w najbliższym czasie znajdą się u mnie na półce. [/quote]

Dziękuję Aniu Bardzo miło mi słyszeć, że Cię do nich przekonałam (A przy okazji - z niecierpliwością czekam na kolejne Twoje recenzje, może znowu nam się lektury pokryją?

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;7209229]
Nionio - Tomasz Piątek
Ścigane - Wozencraft

(odebrane w tym tygodniu osobiście, bez fotek, bo nie chce mi się robić)[/quote]

Cytat:
Napisane przez elsha Pokaż wiadomość
Pobrałam do tej pory:
Szachinszach-Kapuściński
Przybądź, ciemności-Mayra
Dwór i Opowieść o królu pól-Singer
Czekolada-Harris
Czułe Słowka-McMurtry
Grawitacje-Franczak
Ja, Klaudiusz-Graves
Tortilla flat-Steinbeck
Azazel-Akunin
Absalomie, Absalomie...-Faulkner
i oby tak dalej.
Cytat:
Moje dwa salsowe skarby (skromnie i oszczędnie po noblistach i przed przyszło-weekendowym świętowaniem):

Chilijski nokturn 5zł
Dziewczyna Matisse'a 9zł
Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
a u mnie odwyk kiepsko idzie - nabyłam na allegro "Przed sklepem jubilera" i "Miłość i odpowiedzialność" Karola Wojtyły
Dziewczęta, gratuluję zakupów!
Stary 2008-04-13, 21:28   #2541
Alvesta
Zakorzenienie

Cytat:
To ilu jeszcze tomów brakuje do pełnej kolekcji?
Dziewczęta, gratuluję zakupów!

yyyy.. Brakuje mi "Straż, straż" po tym jak wczoraj zamówiłam na all jeszcze wolnych ciutludzi. Ale ja to mam hopla, ciekawe na co sie rzucę jak już wszystko będzie przeczytane
Stary 2008-04-13, 21:34   #2542
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
yyyy.. Brakuje mi "Straż, straż" po tym jak wczoraj zamówiłam na all jeszcze wolnych ciutludzi. Ale ja to mam hopla, ciekawe na co sie rzucę jak już wszystko będzie przeczytane
Hmm, może na oryginalną, anglojęzyczną wersję?

(Ja obiecałam sobie, że jak skompletuję Pratchetta, to zacznę zbieranie Nienackiego - takie postanowienie w związku z dyskusją sprzed paru dni - ale... kiedy to będzie
Stary 2008-04-13, 21:48   #2543
Alvesta
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm, może na oryginalną, anglojęzyczną wersję?

(Ja obiecałam sobie, że jak skompletuję Pratchetta, to zacznę zbieranie Nienackiego - takie postanowienie w związku z dyskusją sprzed paru dni - ale... kiedy to będzie
hmm, powiem Ci że myślałam nad oryginalną wersją, ale za cienka raczej jestem jeśli chodzi o język
ale coś się znajdzie z pewnością

Aha! ja tez mam kod na 10 zł do Empiku(przy zamówieniu z Empik.com na minimum 60zł) którego nie wykorzystam, ktoś chętny?
Stary 2008-04-13, 22:03   #2544
magrat16
Zakorzenienie

co do pożyczania. Pożyczam tylko mojej przyjaciółce, mieszkającej niedaleko. Jak również ja pożyczam od niej niestety z tą naszą terminowością w oddawaniu książek różnie bywa. Często pożyczam coś od niej czytam i zapominam oddać. Tzn. zapominam zabrać książkę ze sobą gdy idę do niej i vice versa czasami jak ona do mnie wpadnie i chcę jej coś oddać. To potem zapomina i zostawia na stole, lub w przedpokoju pod wieszakiem na kurtki.
Z tym pożyczaniem różnie jest, po prostu trzeba mieć pewność, że osoba której udostępniamy książkę potraktuje i uszanuje ją tak jak my.
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-13, 22:03   #2545
shachownica
Zakorzenienie

Cytat:
hmm, powiem Ci że myślałam nad oryginalną wersją, ale za cienka raczej jestem jeśli chodzi o język
ale coś się znajdzie z pewnością

Aha! ja tez mam kod na 10 zł do Empiku(przy zamówieniu z Empik.com na minimum 60zł) którego nie wykorzystam, ktoś chętny?
to ja znowu chętnie wezmę, mam już jeden od em ale mam tak zapełniony schowek, że żadną zniżką nie pogardzę, zwłaszcza, że mam teraz przypływ gotówki

moje podsumowanie tygodnia:
- n.cohen "highlights to heaven" 6 zł
- sh.ferdoyant "a merry little murder" 5.5
- d. andrews " murder with peacocks" 19.90
- l.fairstein " the deadhouse" 12.5
- a.gimenez-bartlett "wysłannicy ciemności" 6
- j. lee carrell "szyfr szekspira" 27.80
- k.bird,m.j sherwin "amerykański prometeusz. oppenheimer" 0 zł (prezent)

twory i potwory

shachownica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-13, 22:14   #2546
magrat16
Zakorzenienie

shachownico gratuluję dużej ilości zdobyczy
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-13, 22:20   #2547
Alvesta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shachownica Pokaż wiadomość
to ja znowu chętnie wezmę, mam już jeden od em ale mam tak zapełniony schowek, że żadną zniżką nie pogardzę, zwłaszcza, że mam teraz przypływ gotówki
masz na PW
Stary 2008-04-14, 00:28   #2548
Germini
Zakorzenienie

No, już jestem.
Wcale nie naprodukowałyście aż tak dużo postów, jak myślałam. Dałam radę wszystkie przeczytać

Gratuluję Wam nowych książek

I od razu pochwalę się moimi njusami: 2 z góry są z Podaja, 4 kolejne z Czytajtanio, a Beckett z Empiku
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 13.04 002.jpg (83,5 KB, 48 załadowań)
Stary 2008-04-14, 07:35   #2549
gasta18
Wtajemniczenie

Mam nadzieję Germini, że zadowolona jesteś z Czytajtanio
Ja jeszcze poczekam z dwa tygodnie i dopiero złożę u nich zamówienie
"Ptak, który zwiastował.." przeczytałam przedwczoraj szybko się mi ją czytało.. nawet nawet
Stary 2008-04-14, 08:34   #2550
Arribeth
Zadomowienie

GG do Arribeth Send a message via Skype™ to Arribeth

Germini, to już wiem, kto sprzątnął mi sprzed nosa "Prywatne życie Mony Lisy"

Moje ostatnie nabytki z czytajtanio:
"Wodnikowe Wzgórze" Adamsa
"Biografia głodu" Nothomb
"Synowie i kochankowie" Lawrence'a
"Płeć wiśni" Winterson
"Seans" Horwatha
i dwa kryminały Alexa - "Cichym ścigałam go lotem" i "Zmącony spokój Pani Labiryntu".

Arribeth jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości