|
|
#2581 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jesienne Mamy 2007 cz. II
my na obiadek rosołek i gotowane warzywka.
spacerek był ale cos mało udany bo zaczął padać deszcz. na całe szczęście spotkałam bratanice z chłopakiem( mieli do mnie po rynku przyjechać), pochodzilismy troszke no i w autko i do domu. zakupiłam piekne buty i spodenki no i sliczne rajstopki dla Klaudufki. złozylismy łóżeczko i wynieślismy do piwnicy i siosrzecnica przywiozła mi nowe. to jest jednak fajniejsze. kiepsko cos sie czuje- mam kaszel, boli mnie głowa i aż mnie zemdliło że w końcu zwymiotowałam. dobrze ze dziecko grzeczne i właśnie smacznie śpi. wyprałam jej firaneczkę w pokoju i powiesiłam zasłonke od tesciowej.
|
#2582 |
|
Rozeznanie
|
Joasiah ja zupke gotuje troszke w inny sposob. Jak ugotuje warzywa to nie wylewam tego wywaru tylko 160-180 ml wywaru zatrzymuje, przecieram warzywa ,miksuje miesko lub dodaje miesko homogenizowanie , dodaje lyzeczke oliwy z oliwek, i lyzeczke startego parmezanu(jak dziecko ma problem z twarda kupka to lepiej go nie dodawac). Zageszczam wszystko 3 lyzkami kremu ryzowego lub 3 lyzkami kremu kukurydzianego. Jak chce konsystencje polplynna to daje mniej. Ogranicz moze marchewke do polowy a za miast tej marchewki ugotuj cukinie. Wydaje mi sie ,ze powinno pomoc.
Pysiu Kubus extra. I ta gestykulacja na koniec gugania. Swietne. Ja slysze wyraznie slowo baba
|
|
|
|
#2583 |
|
Zadomowienie
|
Najlepsze życzenia dla Oleńki i Maciusia, dużo zdrówka dzieciaczki
Anetko Zielony kapturek słodki. Jabłuszko chyba mu zasmakowało. Eszeweria Ja chyba z takiej wsi bym zrezygnowała, ale nie całkowicie ze wsi, przeniosłabym się do bardziej cywilizowanej. Wiem, że to się łatwo pisze, gorzej wcielić w życie i wszytsko zrealizować. Mikołajek słodki. Dorka U nas paskudnie, zimno, pada, wieje, ale my i tak byśmy siedziały w domu, więc dla nas to lepiej, bo nas nie ciągnie na dwór. Joasiah Maja robi kupki konsystencji pasty np.: rybnej ![]() Pysiu Kubuś gugacz pierwsza klasa ......................... ........ Choróbsko teraz dopiero porządnie zaatakowało. W nocy dostała strasznego kaszlu, rano aż przez to wymiotowała. Z nosa cieknie jak z kranu, cały czerwony. Cale szczęście nie ma temperatury, a i tak pada z nóg. Oczy malutkie, czerwone, w nocy co chwile się budziła przez ten katar, w dzień też spać nie może, strasznie zmęczona jest. Prawie cały czas płacze. Mam nadzieję, że jutro będzie lepiej. Chyba się zaprawiła jeszcze w przychodni wczoraj, musiałyśmy trochę czekać, a chorych dzieci nie brakowało. Moja chrześnica też chora ma zapalenie oskrzeli. |
|
|
|
#2584 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2585 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Na początek wyeliminowałam kleik, sytuacja poprawiła się, ale nie tak jak wcześniej, wyeliminowałam ziemniaki i teraz jest ok. Cytat:
Cytat:
), aż mi trudno uwierzyć, że 7 miesięcy temu była już z nami.Olcia przesyła najgorętsze życzenia dla swojego TŻ
|
||||||||
|
|
|
#2586 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jaka konsystencje zupki robisz? Ja kupuje gotowe a one sa takie papkowate i Hubert widze ze meczy sie z nimi ma odruchy wymiotne. Nie chce mu tez dawac zbyt plynnych bo bardzo ulewa, co i jego i mnie juz strasznie meczy. Lekarka przepisala saszetki na ulewanie ale srednio pomagaja ![]() Zdjecia waszych pociech sa swietne, jak ladnie trzymaja juz kubeczki i same sie karmia ... moj jeszcze nie probuje.
|
|
#2587 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Agi znalazlam w ofercie firmy Nestle kleik kukurydziany on nie ma wlasciwosci zatwardzajacych tak jak ryzowy. Ja mieszkam we Wloszech i tutaj kupuje krem kukurydziany firmy Mellin http://www.mellin.it/prodotti.asp?et...at=15&idArea=3. Zaczelam podawac lyzeczka Maxowi polplynne zupki gdyz jak twoje dziecko podobnie mial odruchy wymiotne i nie chcial wiecej jesc jak tylko kilka lyzeczek. Za rada kolezanek zrobilam zupke o rzdszej konsystencji i teraz je ladnie. |
|
|
|
|
#2588 | ||
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
Motylek mieszka we Włoszech, tam są różne ciekawe rzeczy, np. mięsko dla dzieci w proszku ![]() Agi może jednak warto rozcieńczyć, zwłaszcza na początku, pisałam już o tym na mikołajkach, Ola też miała ogromne problemy z połykaniem gęstych papek, zaczęłam je rozcieńczać, aż nauczyła się je jeść, a teraz może być i gęstsza zupka, nie dławi się nią, jak na początku. |
||
|
|
|
#2589 |
|
Rozeznanie
|
Motylek mieszka we Włoszech, tam są różne ciekawe rzeczy, np. mięsko dla dzieci w proszku
![]() Ivus takie miesko w proszku nazywa sie liofilizowane.Tutaj znalazlam stronke o tego typu produktach http://www.sztukaprzetrwania.pl/liof...echnologia.php. Kupuje je z firmy Mellin ale rowniez inne firmy maja je w ofercie. Oczywiscie nic nie rowna sie ze swiezym mieskie ale tylko ze sprawdzonych hodowli. Nie chcialabym napychac Maxa utuczonym kurczakiem hormonami zeby pozniej piersi mu urosly ![]() |
|
|
|
#2590 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I masz absolutną rację, gdybym ja nie miała dostępu do warzyw i mięsa ekologicznego, to zdecydowałabym się wówczas na słoiczki. A ponieważ mam dostęp i na razie chęci na gotowanie, to gotuję.
|
|
|
|
|
#2591 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ivus jak lekarz zalecil mi kupowanie takiego mieska to tez podchodzilam do tego sceptycznie. Poczytalam troche na innych wloskich forach i jakos sie przkonalam, ze lepiej podawac to lub homogenizowane niz takie kupione na stoisku miesnym w markecie. Niestety u mnie w okolicy nie ma mieska eko w ofercie sklepow tylko owoce i warzywa. A gdzie zdjecie naszej dzisiejszej jubilatki? |
|
|
|
|
#2592 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już naprawiam to przeoczenie, od kiedy zrobiło się ciemno przed burzą (około 17) jest nie do zniesienia, ciągle kwiczy. Zdjęcia z rana (w niebieskich śpiochach) i z popołudniowej drzemki (e bluzeczce i spodenkach) : Edit: Pysiu nie mogę zobaczyć nagrani Kubusia, nie chce mi odtwarzać |
|
|
|
|
#2593 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No ponoć pachnie delikatnie cynamonem ![]() Ale jo go nigdy nie sadziłam... Cytat:
|
|
#2594 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Pewnie coś z twoja przeglądarką nie tak...
|
|
#2595 |
|
Rozeznanie
|
ona kleiku nie je ani kaszek
motylku ja gotuje tak kilka marchewek dwa ziemniaczki i miesko wrzucam i to sie gotuje a potem ta woda i to wszystko razem miksuję to jakie mam zupki jej gotowac zeby nie miala bobkow?? i czy np do jednej zupki mogę dac np kawalek buraczka albo jedna glowke mrozonej brokuly?? kurde a myslalam ze juz oki bedzie dobrze ze zupek nie gotowalam jeszcze to teraz ugotuje bez ziemniaka ale jak mowicie ze marchew tez zestala stolce to ja juz nie wiem ![]() eszeweria wiesz co ja bym chyba jednak poszukala jakiejs dzialki oddalonej od miasta ale jednoczesnie bisko niego nie zawsze sie ma ten samochod a potem jednak dzieciak moga byc niezadowolone ze maja daleko do kolezanek kolegow a jak do autobusu nawet daleko jest ivy olcia spi na noc w pizamce nie pajacyku czy to w dzien bylo? urosla pannica musimy sie jakos znowu spotkac ![]() Pysiu smieszne minki robi kubulek jak gada swietny jest !! |
|
|
|
#2596 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Ola słodko wygląda jak śpi! Dorka zdrowiej! Lecę do łóżeczka pa pa |
||
|
|
|
#2597 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Spotkamy się przecież za tydzień w pociągu
|
||
|
|
|
#2598 |
|
Rozeznanie
|
Joasiah a miesko gotujesz osobno? Wiem ze nie powinno sie gotowac warzyw razem z mieskiem i do zupek uzywa sie tylko wywaru warzywnego po skonczonym 7 miesiacu mozna rowniez podac wywar miesny.Wydaje mi sie ze wszystkiemu zawinila marchewka i moze przez 2- 3 dni zrobisz zupke tak jak pisalas z brokulem i ziemniakiem i po 2 dniach zobaczysz czy jest poprawa. Zupka z buraczkiem tez jest pyszna. sama nie gotowalam ale czytalam na watku letnich i tam czesto taka gotuja swoim bobaskom.
Ivy nie nazekaj na Olcie bo kazdy moze miec gorszy dzien a jak widac na zalaczonych fotkach dzisiaj tez ladnie spala. |
|
|
|
#2599 | |||
|
Zadomowienie
|
100 lat dla Oli i Maciusia!!
Kubuś to niezła gaduła chyba teskni za babą , a Matylda dziś cały dzień ma,mamamamama a czasem bama.Aneta "zielony kapturek" jest śliczny-to też ulubiony kolor Matyldy Mikołajek taki słodki i niewinny-ma takiego samego żółwika jak Matylda Poissonivy zdjęcia malutkiej śpiącej sa słodkie, dzieci jak śpią wyglądają tak słodko, bezbronnie. Cytat:
Cytat:
to zrezygnował, powiedział, ze wiecej tak jeść nie może.A chrupki polecam kroić na malutkie kawałki wtedy dziecko sobie ćwiczy chwyt-byłam wzruszona jak Matylda sobie radziła. Cytat:
Dziś byliśmy cały dzień u dziadków (męza rodziców i moich-mieszkaja blisko siebie) i jak wróciliśmy położyłam Matylde na kocyku a Ona ciągle dupsko dźwigała do góry i stawała na tylnych nóżkach-chyba wieś jej pomogła .Zauważyłam też, że poznaje już bliskie osoby i nie chce iść do nikogo na ręce nawet do babci żadnej-Oj babcie to przeżywają, że sobie wnuczki nie pobawią |
|||
|
|
|
#2600 |
|
Rozeznanie
|
tzn ze jak gotuje marchew i ziemniak to nie moge tej wody co sie gotowala marchewka i ziemniak nie moge tego miksowac razem?
i tak samo jak marchew ziemniak i miesko tez nie mozna razem (te wode) miksowac? ale dziewczyny pisaly ze to ziemniak powoduje takie zatwardzenia wlasnie hmm sprobuje zrobic teraz porcje bez ziemniaka moze faktycznie on zawinil i ugotuje oddzielnie marchew i oddzielnie miesko ale wywar zmarchwi moge posluzyc do zmiksowania zupki? Ivy chodzilo mi o spotaknie z dzieciaczkami
|
|
|
|
#2601 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dziekuje za odpowiedzi u mnie z angielskim niezabardzo moze mieso w proszku tez by sie znalazlo hihihi
|
|
#2602 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Demonik zaproponowała, żeby któregoś weekendowego dnia w maju spotkać się w Kiermusach, więc może tam się spotkamy. Dziękujemy |
|||
|
|
|
#2603 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do jedzonka podalam juz mikolajkowym to i tu wkleje fajna stronke http://www.osesek.pl/co-kiedy-w-diec...e-sztuc-5.html Ivy cora sliczniutka fajnie ze zasypia Ci na brzuszku
|
|
#2604 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
. Pucka wiecznie jest zgrzana. Na szczęście będzie coraz starsza, to termoregulacja też się poprawi.Agatka też ma pościel safari Ola cudnie wygląda Dziś na tvn style mówili, że dziecku do 2 roku życia nie można podawać domowego rosołku. Rany na słoiczkach to do drobnych dojedziemy Motylku fajne tam macie rzeczy, zresztą w Angli też, tylko u nas ciemnogród. Oczywiście nie wszystko jest idealne, wiadomo, ale niektóre rzeczy ciekawe. Idę spać. Spokojnej nocy mamusie |
||
|
|
|
#2605 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Lea sliczny awatarek
|
|
#2606 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Ale z niepokojem myślę o lecie .Cytat:
, jeszcze muszę się o jakąś kurę zatroszczyć, jak to babcia męża mówi, jakaś po podwórku lata .Ostatnio tak zasypia, ale ja się boję, żeby się nie udusiła
|
||
|
|
|
#2607 | |||||
|
Zadomowienie
|
Późne, ale szczere zyczenia dla naszej wizazowej pary - Oli i Maciusia! Rośnijcie zdrowo kochane maluszki
![]() Cytat:
Cytat:
Z drugiej strony zobacz jaki Max jest dobry dla mamusi ![]() Cytat:
Wiem Demoniku ze przyjecie z okazji chrztu Jasia szykujecie wspolnymi silami - tymbardziej trzymam kciuki. U nas tylko uroczysty obiad w restauracji - w naszym M2 to nawet tych 12 gosci to tlok ![]() Cytat:
Biedne malenstwo![]() Cytat:
![]() Blanka tez w ostatnim czasie zaczela sypiac na brzuchu, ale raczej nie boje sie ze sie udusi. Ma dosc twardy materac, a przy buzi nie leza zadne pieluchy, przytulanke odsuwam na bok . Chcialam jeszcze napisac Pysiu ze Kubus jest absolutnie rozbrajajacy na filmiku. I zdecydowanie slowo wypowiadane z takim pzrejeciem to baba tylko patrzec jak bedzie mama![]() Eszeweria ja bym uciekala z tak glebokiej wsi. Zdecydowanie lepiej czuje sie w miejskim klimacie, albo w niedalekim sasiedztwie miasta. Joli, Poiss Blanka tez czasami jest zgrzana mimo ze w domu temp to nie wiecej niz 19stopni. Ale moze wynika to z ruchliwosci dzieciaczkow i jakby nie patzrec sporego zapasu tluszczyku )) Blanka najbardziej poci sie wlasnie w tych waleczkach, nawet jak ma krotki rekawek![]() dobra, koncze zeby sie wyspac i wygladac jutro jak czlowiek. Postaram sie wieczorem zdac relacje i wrzucic fotki ![]() Spijcie dobrze ! |
|||||
|
|
|
#2608 | ||||
|
Raczkowanie
|
dla Oleńki i Maciusia![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
bo ponoć mój Synek ma za duże ![]() Cytat:
qrcze jakos spac nie mogę, chyba przez kawe ciekawe jak jutro po tej kawie będzie i jak na złość w telewizji nic ciekawego nie ma
|
||||
|
|
|
#2609 |
|
Rozeznanie
|
Cześć!
Zdrówka i uśmiechu dla Klauduni i Daruni Poiss wczoraj chyba nie zauważyłaś że ja też Oleńce wszystkiego dobrego życzyłam, nie chcę zebyś pomyślała że zapomniałam ale to tak na marginesieJest sukces to wstałam się pochwalić już 2 dni Weroniczka zasypia w łóżeczku sama wieczorek a w nocy jak sie naje to też odkładam ją do łóżeczka i sama zasypia z tym że jak wstałam po 2h (coś mnie tkło) to dzidzia spała nie przykryta i odwrotnie niż ją położyłam ![]() Teraz o 7 znów usnęła i śpi Bianko i Demoniku życzę oby wszystko dziś poszło po waszej myśli wiem ile to stresu ale będzie tylko bardzo dobrze! Życzę słonecznej niedzieli a co za tym idzie spacerków długich i dotleniających |
|
|
|
#2610 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny zadam teraz najglupsze pytania na calym chyba wizazu ale ja juz nie wiem. Probuje przeszukac watek nasz i mikolajowych odnosnie karmienia ale slabo mi to idzie bo maly tu sie wciaz udziela
![]() Dostal jabluszko, dostanie marchweke, pozniej jak bedzie dobrze to kolejne smaki. Napiszcie mi jednak jesli mozecie sie powtorzyc pewnie setny raz jak to zrobic z kaszka. Jesli bede chciala podac np na noc mu jej troche to jaka proponujecie i na czym? Mam z Bobovity kaszke ryzowa malinowa, pisza zeby z modyfikowanym ja zrobic, no i ok, zrobie na pierwszy raz taka probna wersje czyli mleko i tylko troszke kaszki (do wypicia konsysytencja) ale musze ze sztucznym czy jak ze swoim mu zrobie to tez moze byc. Czy moze takiej kaszki nie dawac tylko inna. Jesli inna to jaka i dlaczego akurat taka. Piszecie czesto o Sinlacu i ja nie wiem w koncu co robic. Chcialabym uczyc malego z lyzeczki palaszowac ale nie wiem jak to bedzie. Napiszcie jeszcze jesli mozecie jak z soczkami robilyscie. Ja planuje dac pare lyzeczek na pierwszy raz i zobaczyc co on na to. No i jesli bedzie ok to wtedy szalec z niekapkami czy przez jakis czas np w TT tej co pije herbatki do tej pory podawac. Pisza ze niby gumowe smoki do picia starac sie jak najszybciej likwidowac i jesli dziecko nie krztusi sie to przechodzic na kubeczki. Nie zalamujcie rak moja niewiedza i tymi pytaniami ale ja glupieje, nie wiem jakie kaszki lepiej podac, na czym je robic i kiedy. Od lekarki swojej nie dowiem sie niczego pewnie madrego bo pewnie wymysli kaszke na etanolu tak jak plyn do plesniawek swego czasu
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:00.

.
), aż mi trudno uwierzyć, że 7 miesięcy temu była już z nami.

to zrezygnował, powiedział, ze wiecej tak jeść nie może.
. Pucka wiecznie jest zgrzana. Na szczęście będzie coraz starsza, to termoregulacja też się poprawi.

dla Oleńki i Maciusia