Mamy majowe 2017 cz.V - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-03-27, 14:41   #4051
bunnybe
Zadomowienie

Dot.: Mamy majowe 2017 cz.V

Anita wpisz sobie na allegro pielucha tetrowa lux albo premium to Ci wyskocza, rozmiary sa różne mozna wybierac nie znam dokladnie Twojej historii ale pamietam, ze pisalas ze mialas trudna przeszlosc jeski chodzi o ciaze i bardzo mi sie przykro zrobilo jak napisalas o blizniakach sciskam Cie mocno

Hapiness podobno kupki dzieci na piersi nie smierdza, gorzej na mm i jak sie zacznie rozszerzać dietę w kazdym razie 5 miesieczny syn kolezanki ktory jest tylko na piersi robi jedna kupe tygodniowo i zdaniem pediatry to nic zlego, po prostu tak dobrze przyswaja mleko mamy ze nie ma czego wydalac częściej
Stary 2017-03-27, 14:43   #4052
inezz6
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bunnybe Pokaż wiadomość
Anita wpisz sobie na allegro pielucha tetrowa lux albo premium to Ci wyskocza, rozmiary sa różne mozna wybierac nie znam dokladnie Twojej historii ale pamietam, ze pisalas ze mialas trudna przeszlosc jeski chodzi o ciaze i bardzo mi sie przykro zrobilo jak napisalas o blizniakach sciskam Cie mocno

Hapiness podobno kupki dzieci na piersi nie smierdza, gorzej na mm i jak sie zacznie rozszerzać dietę w kazdym razie 5 miesieczny syn kolezanki ktory jest tylko na piersi robi jedna kupe tygodniowo i zdaniem pediatry to nic zlego, po prostu tak dobrze przyswaja mleko mamy ze nie ma czego wydalac częściej
Śmierdza trochę mniej. Tak może być, ale norma dla dzieci karmionych piersią to też kilka kup dziennie 😀

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

"Kiedyś tam,będziesz miał dorosłą duszę,
Kiedyś tam,kiedyś tam...
Ale dziś jesteś mały jak okruszek,
Który los rzucił nam."
inezz6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-27, 14:44   #4053
Kiwaczka
Wtajemniczenie

Przesyłam słoneczko ☺🌞1490622257778.jpg

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiwaczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-27, 14:47   #4054
esor
Mamusia Luty 2016

Happiness - a oki, wszystko jasne z donoszona ciaza 🏻 czyli mi brakuje tygodnia i 2 dni

Chociaż dzisiaj wpisałam ciaza donoszona w gooogle i wyszedł mi artykuł jak ważne dla dzidziusia jest urodzić sie jednak nie w 37t0d, nie 38t0d, a dopiero 39t0d lub wyżej. I juz przestałam sie ekscytować choć jakbym mogła wybrać datę ro najbardziej bym chciała urodzić tuz po skończeniu 38 tygodnia (39 tc) czyli przed Świetami

Mohnka serio jak te programy w TVN cóz za gówniarstwo ej a wiesz co z tym wcześniakiem ?

22.02.2016 Hania
36/40 Agatka

---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ----------

W ogole jak byłam tydzien temu na patologii to leżała ze mną dziewczyna, skończony 42 tc i na ktg nic, cisza, ona załamana. Przyszłam na sale koło 18-19 jak miała ktg robione. No i tak sobie leżę pod kroplówka i sie martwię (wtedy miałam te skurcze) i nagle poszła do wc koło 23? Wróciła dyszac i umierając z bólu, dosłownie NAGLE dostała takich mega skurczy i regularnych. Przyszli lekarze i sio na porodówkę po zbadaniu rozwarcia (nie wiem ile było rzecz jasna nie było mnie przy badaniu). Nawet nie zdążyła rzeczy zabrac. O 2 przyszła pielęgniarka po jej rzeczy i okazało sie, ze juz urodziła. Cc, dziecko spadło tętno. Mimo wszystko jaki poród ekspres

22.02.2016 Hania
36/40 Agatka

03.10.2015 żona

22.02.2016 Hania
19.04.2017 Agatka
esor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-27, 14:49   #4055
bunnybe
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez inezz6 Pokaż wiadomość
Śmierdza trochę mniej. Tak może być, ale norma dla dzieci karmionych piersią to też kilka kup dziennie ��

No jasne, nie twierdze ze to norma, po prostu wole byc optymistka niz sobie wkrecac jakies moze calkiem niepotrzebne schizy nt kupy

Edytowane przez bunnybe
Czas edycji: 2017-03-27 o 14:50
bunnybe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-27, 14:51   #4056
BlackSanctum
Zakorzenienie

Cytat:
Ale moim zdaniem nie trzeba tak zero-jedynkowo podchodzić do tego... To nie jest albo-albo. Można zaznaczyć, że jeśli nacięcie nie będzie potrzebne, to się go nie robi... Tylko to też kwestia zaufania położnej, ja mojej ufałam. Nie pękłam i nie nacieli mnie, a nie sądzę, że jestem jakimś rzadkim przypadkiem. Ale też w szpitalu, w którym rodziłam zwracali na to uwagę i był niski współczynnik nacięć.

Nikt tak nie podchodzi. Większość kobiet ucierpi podczas porodu i taka jest prawda. Więc lepiej pozwolić na nacięcie, niż potem płakać, że jest masakra na dole.

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-27, 14:53   #4057
999fd1c55571ad5d2d0bdb01d195d36e03efc653
Konto usunięte

poszłam do sklepu po bitą śmietanęi ledwo doszłam bo Maya tak noge wypychała że musiałam co chwilę stawać :d
999fd1c55571ad5d2d0bdb01d195d36e03efc653 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-03-27, 15:22   #4058
kingaluna
Rozeznanie

Mam znajomą, co tak bardzo pękła, że poleciało na cały pośladek. Nie mogła siedzieć ładnych parę miesięcy. Ja bym zdecydowała się na nacięcie... 🙊

kingaluna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-27, 15:23   #4059
Mohnka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gornek Pokaż wiadomość
Ale mi narobiliście smaka na grilla 🤤taka bym pieczona kiełbaskę zjadla. Ale w Wawie nie mam gdzie go zrobic, dopiero w wakacje jak będziemy u dziadków albo jak pojedziemy nad jezioro to zjem
I to bedą pierwsze wolne wakacje od 12 lat, gdzie nie będę musiała chodzić do pracy, będę sobie wychodzić na słoneczko kiedy chcieli i ile chce

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Też mam ochotę na kiełbaskę, a jeszcze bardziej na karkówkę 😁 mniam.
Uwielbiam z biedronki takie białe kiełbaski, są tylko w sezonie wakacyjnym na grilla. Mmm 😍 tylko czy przy KP będzie można się tak objadać 😁
Cytat:
Napisane przez esor Pokaż wiadomość
Happiness - a oki, wszystko jasne z donoszona ciaza 🏻 czyli mi brakuje tygodnia i 2 dni

Chociaż dzisiaj wpisałam ciaza donoszona w gooogle i wyszedł mi artykuł jak ważne dla dzidziusia jest urodzić sie jednak nie w 37t0d, nie 38t0d, a dopiero 39t0d lub wyżej. I juz przestałam sie ekscytować choć jakbym mogła wybrać datę ro najbardziej bym chciała urodzić tuz po skończeniu 38 tygodnia (39 tc) czyli przed Świetami

Mohnka serio jak te programy w TVN cóz za gówniarstwo ej a wiesz co z tym wcześniakiem ?

22.02.2016 Hania
36/40 Agatka

---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ----------

W ogole jak byłam tydzien temu na patologii to leżała ze mną dziewczyna, skończony 42 tc i na ktg nic, cisza, ona załamana. Przyszłam na sale koło 18-19 jak miała ktg robione. No i tak sobie leżę pod kroplówka i sie martwię (wtedy miałam te skurcze) i nagle poszła do wc koło 23? Wróciła dyszac i umierając z bólu, dosłownie NAGLE dostała takich mega skurczy i regularnych. Przyszli lekarze i sio na porodówkę po zbadaniu rozwarcia (nie wiem ile było rzecz jasna nie było mnie przy badaniu). Nawet nie zdążyła rzeczy zabrac. O 2 przyszła pielęgniarka po jej rzeczy i okazało sie, ze juz urodziła. Cc, dziecko spadło tętno. Mimo wszystko jaki poród ekspres

22.02.2016 Hania
36/40 Agatka
Super! Donosimy dzieciaki 😘😘😘
Też bym chciała blisko 40 tygodnia.. Mimo wszystko.

A co do tego porodu toż to szok, ja tu też takie akcje widziałam.. 😨 chwila moment i poród. Szok. Tak sobie myślę, że przenosić też bym nie chciała ciąży. Chyba mi to nie grozi. 😜

Uwaga!
Mój Tz jedzie do mnie, chociaż mieliśmy się widzieć dopiero jutro, bo jest wkur...ony na gówniarza, że do mnie skoczył. Powiedział, że musi się pokazać i ewentualnie zwrócić mu uwagę.
Najgorsze, że on też tu siedzi. Brr.

Mohnka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-27, 15:24   #4060
Mohnka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kingaluna Pokaż wiadomość
Mam znajomą, co tak bardzo pękła, że poleciało na cały pośladek. Nie mogła siedzieć ładnych parę miesięcy. Ja bym zdecydowała się na nacięcie... 🙊

Ale historia... Dlatego ja chcę nacięcie. Moja mama przy 2580g tak pękła, że miała całą szyjkę szytą... 😨😱😵

Stary 2017-03-27, 15:27   #4061
bunnybe
Zadomowienie

Go Tż Mohnki go! nie bedzie sie gowniarz do Ciebie rzucal, podoba mi sie postawa Twojego Tz

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-03-27, 15:31   #4062
Baambi
Zadomowienie

Mohnka ale jaja nie z tej ziemi a ten koleś jeszcze jaki niewychowany, pyskaty. Jak robią takie cyrki to powinna mieć zakaz odwiedzin.

Kupy dzieciaczków mmm Pamiętam jak czekając na wizytę u lekarza, na korytarzu jakaś dziewczyna zmieniała pieluszkę swojemu bobasowi. Bardzo się starałam nie okazywać jak bardzo mi przeszkadza ten "aromat" ale sądząc po jej minie chyba mi nie wychodziło :P

Wróciłam z zakupów i spaceru kupiłam 2 body dla Niny, gazetę dla ciężarówek, formę z kominem do babki i spodnie z HM dla siebie
za 39 zł są takie fajne luźne w ciemnym pudrowo - beżowym kolorze
wzięłam M i L, bo mi się już nie chciało przymierzać, i zostawię L bo wygodniej o wiele. Jakby co to polecam ładnie leżą, gumka nie ciśnie pod brzuszkiem.
Baambi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-27, 15:34   #4063
bunnybe
Zadomowienie

Co do kp to ja mam nadzieje ze moj maly nie bedzie zle reagował na truskawki i pomidory bo to dla mnie największe dobrodziejstwa lata i ciezko bedzie mi z nich zrezygnowac
Stary 2017-03-27, 15:36   #4064
inezz6
Zadomowienie

Cytat:
Co do kp to ja mam nadzieje ze moj maly nie bedzie zle reagował na truskawki i pomidory bo to dla mnie największe dobrodziejstwa lata i ciezko bedzie mi z nich zrezygnowac
To wcinaj teraz jak najwięcej 😊 podobno są mniejsze szanse, że dziecko będzie uczulone na rzeczy, które jadłas w ciąży. Ja też i pomidory i truskawki uwielbiam, synek też 😊

Kiedyś tam,kiedyś tam...
Który los rzucił nam."
Stary 2017-03-27, 15:38   #4065
Baambi
Zadomowienie

A właśnie się zastanawiałam czy to co się je w ciąży ma wpływ na wystąpienie bądź nie alergii u dziecka
Stary 2017-03-27, 15:39   #4066
Kiwaczka
Wtajemniczenie

Mohnka, można je jeść w ciąży jak i przy kp 😁😁 pytałam o to ginekologa jak i moja szwagierka w zeszłe wakacje co chwile jadla te białe kielbaski z grila podczas kp 😁 z resztą sama je uwielbiam i czasem je na patelni usmaże bo już mi tak na nie ślinka cieknie 😁

Kiwaczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-27, 15:39   #4067
bunnybe
Zadomowienie

Cytat:
To wcinaj teraz jak najwięcej 😊 podobno są mniejsze szanse, że dziecko będzie uczulone na rzeczy, które jadłas w ciąży. Ja też i pomidory i truskawki uwielbiam, synek też 😊

O widzisz cenna rada, pomidory jem bo mozna juz kupic smaczne ale truskawki takie sztuczne ze omijam, moze za miesiac pojawia sie ładniejsze i mniej mutantowate
Stary 2017-03-27, 15:44   #4068
Mohnka
Rozeznanie

Cytat:
O to, to. Dokładnie. 😍
Cytat:
Napisane przez Kiwaczka Pokaż wiadomość
Mohnka, można je jeść w ciąży jak i przy kp 😁😁 pytałam o to ginekologa jak i moja szwagierka w zeszłe wakacje co chwile jadla te białe kielbaski z grila podczas kp 😁 z resztą sama je uwielbiam i czasem je na patelni usmaże bo już mi tak na nie ślinka cieknie 😁

Ekstra! 😍😍😍 dzięki 😀😘

Stary 2017-03-27, 15:46   #4069
CamomileS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Baambi Pokaż wiadomość
A właśnie się zastanawiałam czy to co się je w ciąży ma wpływ na wystąpienie bądź nie alergii u dziecka
Ja biore udział w takich badaniach wlasnie, jak bede znala wyniki za jakies 1,5 roku to Ci odpowiem na to pytanie.

Gornek cos dla Ciebie:

https://mamaginekolog.pl/lozysko-prz...dniej-scianie/

I dla reszty mam , trochę długie

Powrót ze szpitala
Chciałabym napisać wam kilka bardzo ważnych słów - o których dla mnie z niezrozumiałych względów głośno się nie mówi.
W szpitalach - w Polsce, w Niemczech, w USA, w Norwegii czy w Ugandzie ... ogólnie na Całym Świecie ❗️ spotkacie te najgorsze, te najzjadliwsze i te najgorzej reagujące na antybiotyki szczepy bakterii. Kilka bardziej znanych z tych szczepów to MRSA, KPC czy ESBL. Pewnie mogłabym wymienić jeszcze tych szczepów bez końca, aż doszła bym do szczepu New Delhi na który nie działa ŻADEN lek. Ale nie o to mi chodzi - dziś chciałabym was zachęcić do pewnego zdrowego nawyku na całe wasze życie.
Wracając po hospitalizacji ze szpitala do domu - w szczególności jeżeli wracacie z noworodkiem lub wracacie do swojego małego dziecka. Pierwsze ( tak pierwsze, nie drugie, nie trzecie) idźcie pod dokładny prysznic, umyjcie głowę, wyszorujcie ręce i paznokcie. Następnie wszystko co się da co było z wami w szpitalu - wrzućcie do pralki na najwyższe dla danej rzeczy dozwolone temperatury.
Zaraz bedzie pytanie czy myć też noworodka ? Moim zdaniem tak! Rozumiem, że część z was powie mi o warstwach ochronnych skóry i teoriach aby dziecka nie myć tydzień, dwa. Wszystko rozumiem. Ale wszystko według mnie się tyczy tego jezeli dzieci urodzi się w naturalnych warunkach a nie w pełnym wstrętnych bakterii szpitalu.
Co więcej - to bardzo ważne! Do szpitala bierzcie minimum rzeczy. I najlepiej tylko takie które można uprać lub zdezynfekować.
Szlag mnie trafia jak widze misie szumiące, zabawki, poduszeczki - w łóżeczku szpitalnym i ten sam nieprany miś czy poduszka potem leży na pewno w łóżeczku waszego bezbronnego dzieciątka. Te rzeczy na te kilka dni naprawdę nie są wam potrzebne. One są super ale jako rzeczy w domu a nie jako "wektor" i transporter bakterii szpitalnych do domu.
Oczywiście 99% z was nic się nie stanie jeżeli tak nie zrobicie - pewnie bardzo wiele z was tak nie zrobiło i jest ok- ale gwarantuje wam, że ten dobry nawyk uchroni w dużej mierze was i waszą rodzinę przed EWENTUALNOŚCIĄ okropnej źle leczącej się infekcji w domu.
Pewnie wiele z was też przebiegło n czerwonym świetle i nic się nie stało - ale dobrym nawykiem jest by tak nie robić ☺️
Mam nadzieje, że zrozumieliście mój przekaz bo jest to dla mnie bardzo ważne. Gdzieś w głębi duszy liczę na to, że weźmiecie sobie to do serca.
Proszę udostępniajcie tą informacje wśród znajomych bo wiem, że naprawdę mało osób o tym nawet pomyślało a co dopiero tak zrobiło.
CamomileS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-27, 15:48   #4070
felliciti
Wtajemniczenie

Moje otoczenie wciąż jest święcie przekonane, że podczas kp nic innego nie będę mogła jeść oprócz gotowanego kurczaka i marchewki Nie mówię nawet o tych trochę starszych, ale ludzie w moim wieku. Nawet jak zamówiłam coś ostrego do jedzenia to kolega do mnie czy w ciąży można
felliciti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-27, 15:54   #4071
Baambi
Zadomowienie

Camomile super, chętnie się dowiem

Czytałam ten artykuł mamyginekolog

Haha Feliciti ja też takie rzeczy słyszałam
Ale kurcze już teraz widzę że wiele osób ma jakies przestarzałe informacje na temat opieki nad dzieckiem czy o karmieniu.
A że ja z tych co nie chcą nikogo urazić, to mam opory przed mówieniem tym osobom jaka jest prawda :P nie chcę się wdawać w jakieś niepotrzebne niemiłe dyskusje.

Edytowane przez Baambi
Czas edycji: 2017-03-27 o 15:59
Stary 2017-03-27, 16:00   #4072
gornek
Zakorzenienie

Camomiles czytałam ten artykuł, ja miałam przodujące na tylnej ścianie, teraz przodujące przeszło mi w nisko schodzące i jest od szyjki jakies 8mm. Nie moge teraz znaleźć artykuły typowo medycznego o tym, ale było opisane ze bezpieczna odległość po łożysku przodujący od nisko wchodzącego to min 2 cm.
W tym tygodniu sie wszystko okaże, jeżeli łożysko podniosło sie do bezpiecznej wysokości czyli powyżej 2 cm i moja lekarka potwierdzi, ze jest bezpiecznie to chce spróbować SN. Ale nie wiem jak bedzie, naczynia mam ponoć bardzo mocno ukrwione i ani ja ani lekarka nie chce niepotrzebnie ryzykować.
Co do kp czytając blog hafija utwierdzam sie w przekonaniu, ze będę jadła to na co mam ochotę

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
gornek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-27, 16:03   #4073
decorail
Zakorzenienie

Wstawiam dopiero!! Przespałam praktycznie cały dzień Jestem teraz zadżumiona jak nie wiem co
decorail jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-27, 16:07   #4074
felliciti
Wtajemniczenie

Cytat:

Ale kurcze już teraz widzę że wiele osób ma jakies przestarzałe informacje na temat opieki nad dzieckiem czy o karmieniu.
A że ja z tych co nie chcą nikogo urazić, to mam opory przed mówieniem tym osobom jaka jest prawda :P nie chcę się wdawać w jakieś niepotrzebne niemiłe dyskusje.
O matko ile razy ja słyszałam "Jedz, jedz, po porodzie już sobie nie będziesz mogła pozwolić"... Nosz kurcze, jak będę widziała, że na córę coś źle działa to oczywiście odstawię, ale po co sobie odmawiać przyjemności jeśli wszystko będzie dobrze A truskawki latem to konieczność

---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ----------

Milutek(?) była tak dobra i wstawiła nam ten artykuł na fb już
Stary 2017-03-27, 16:14   #4075
inezz6
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez felliciti Pokaż wiadomość
O matko ile razy ja słyszałam "Jedz, jedz, po porodzie już sobie nie będziesz mogła pozwolić"... Nosz kurcze, jak będę widziała, że na córę coś źle działa to oczywiście odstawię, ale po co sobie odmawiać przyjemności jeśli wszystko będzie dobrze A truskawki latem to konieczność

---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ----------

Milutek(?) była tak dobra i wstawiła nam ten artykuł na fb już
To fakt, też mnie te teksty zawsze wkurzały. A najgorsze jest to, że takie zalecenia można usłyszeć też od lekarza-pediatry (zdarzyło mi się...), A kto jak kto, ale lekarz akurat powinien się doksztalcac.

Kiedyś tam,kiedyś tam...
Który los rzucił nam."
Stary 2017-03-27, 16:15   #4076
CamomileS
Zadomowienie

Cytat:
Camomile super, chętnie się dowiem

Czytałam ten artykuł mamyginekolog

A że ja z tych co nie chcą nikogo urazić, to mam opory przed mówieniem tym osobom jaka jest prawdanie chcę się wdawać w jakieś niepotrzebne niemiłe dyskusje.
Panel alergiczny dziecka może być wykonany po 12 miesiącu życia i oprócz tego, że popierali mi krew z żyły, prowadzę też dzienniczek tego co jem i będą pobierać krew pepowinowa.

Zobaczymy

CamomileS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-27, 16:16   #4077
inezz6
Zadomowienie

W szpitalu też pamiętam, że dostałam listę co można jeść a co nie i np ser żółty był i w grupie dozwolonych i zakazanych 😀

Kiedyś tam,kiedyś tam...
Który los rzucił nam."
Stary 2017-03-27, 16:39   #4078
happiness__
Rozeznanie

Cytat:
To nic śmiesznego, też się tego bałam 😊 ale nie jest tak źle. Najgorsze są kupy jak dzieci jedzą już marchewkę itp, strasznie śmierdzą.

Jasne, że śmierdzi. Kwestia przyzwyczajenia. Haha a kupa maluszka lubi tez wychodzić z pieluchy, jak mi ktoś znajomy opowiadał o kupie po pachy, to nie wiedziałam o co chodzi 😀 do czasu pierwszej takiej. Ale naprawdę nawet teraz jakbym miała przewinąć obce dziecko, to by mnie to obrzydzalo, a własne - nie.

Też wiem, co to kupa po pachy niestety ale pewnie masz rację, ze swoim na pewno inaczej

Cytat:
To miała szczęście, też bym chciała żeby moje dziecko tak dobrze przyswajało mleko

Cytat:
Napisane przez esor Pokaż wiadomość

22.02.2016 Hania
36/40 Agatka

22.02.2016 Hania
36/40 Agatka
Strasznie bym nie chciała przenosić tak ciąży, mam nadzieję, że moja gin niedługo po terminie będzie chciała wywoływać.
Cytat:
Napisane przez CamomileS Pokaż wiadomość
Ja biore udział w takich badaniach wlasnie, jak bede znala wyniki za jakies 1,5 roku to Ci odpowiem na to pytanie.

Gornek cos dla Ciebie:

https://mamaginekolog.pl/lozysko-prz...dniej-scianie/

I dla reszty mam , trochę długie

Powrót ze szpitala
Chciałabym napisać wam kilka bardzo ważnych słów - o których dla mnie z niezrozumiałych względów głośno się nie mówi.
W szpitalach - w Polsce, w Niemczech, w USA, w Norwegii czy w Ugandzie ... ogólnie na Całym Świecie â�️ spotkacie te najgorsze, te najzjadliwsze i te najgorzej reagujące na antybiotyki szczepy bakterii. Kilka bardziej znanych z tych szczepów to MRSA, KPC czy ESBL. Pewnie mogłabym wymienić jeszcze tych szczepów bez końca, aż doszła bym do szczepu New Delhi na który nie działa ŻADEN lek. Ale nie o to mi chodzi - dziś chciałabym was zachęcić do pewnego zdrowego nawyku na całe wasze życie.
Wracając po hospitalizacji ze szpitala do domu - w szczególności jeżeli wracacie z noworodkiem lub wracacie do swojego małego dziecka. Pierwsze ( tak pierwsze, nie drugie, nie trzecie) idźcie pod dokładny prysznic, umyjcie głowę, wyszorujcie ręce i paznokcie. Następnie wszystko co się da co było z wami w szpitalu - wrzućcie do pralki na najwyższe dla danej rzeczy dozwolone temperatury.
Zaraz bedzie pytanie czy myć też noworodka ? Moim zdaniem tak! Rozumiem, że część z was powie mi o warstwach ochronnych skóry i teoriach aby dziecka nie myć tydzień, dwa. Wszystko rozumiem. Ale wszystko według mnie się tyczy tego jezeli dzieci urodzi się w naturalnych warunkach a nie w pełnym wstrętnych bakterii szpitalu.
Co więcej - to bardzo ważne! Do szpitala bierzcie minimum rzeczy. I najlepiej tylko takie które można uprać lub zdezynfekować.
Szlag mnie trafia jak widze misie szumiące, zabawki, poduszeczki - w łóżeczku szpitalnym i ten sam nieprany miś czy poduszka potem leży na pewno w łóżeczku waszego bezbronnego dzieciątka. Te rzeczy na te kilka dni naprawdę nie są wam potrzebne. One są super ale jako rzeczy w domu a nie jako "wektor" i transporter bakterii szpitalnych do domu.
Oczywiście 99% z was nic się nie stanie jeżeli tak nie zrobicie - pewnie bardzo wiele z was tak nie zrobiło i jest ok- ale gwarantuje wam, że ten dobry nawyk uchroni w dużej mierze was i waszą rodzinę przed EWENTUALNOŚCIĄ okropnej źle leczącej się infekcji w domu.
Pewnie wiele z was też przebiegło n czerwonym świetle i nic się nie stało - ale dobrym nawykiem jest by tak nie robić â�şď¸
Mam nadzieje, że zrozumieliście mój przekaz bo jest to dla mnie bardzo ważne. Gdzieś w głębi duszy liczę na to, że weźmiecie sobie to do serca.
Proszę udostępniajcie tą informacje wśród znajomych bo wiem, że naprawdę mało osób o tym nawet pomyślało a co dopiero tak zrobiło.
Bardzo cenny artykuł! Na pewno wezmę sobie to do serca. Jedno co mi przyszło do głowy - jak umyć telefon?
Cytat:
Moje otoczenie wciąż jest święcie przekonane, że podczas kp nic innego nie będę mogła jeść oprócz gotowanego kurczaka i marchewki Nie mówię nawet o tych trochę starszych, ale ludzie w moim wieku. Nawet jak zamówiłam coś ostrego do jedzenia to kolega do mnie czy w ciąży można
U mnie to samo! A jak usłyszałam jak teściowa radzi bratowej tż żeby piła bawarkę na laktację to myślałam, że padnę

happiness__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-27, 16:45   #4079
felliciti
Wtajemniczenie

Cytat:
W szpitalu też pamiętam, że dostałam listę co można jeść a co nie i np ser żółty był i w grupie dozwolonych i zakazanych 😀

Czyli jak wszystko, jak masz ochotę to można, jak nie to nie

Cytat:
Napisane przez happiness__ Pokaż wiadomość
U mnie to samo! A jak usłyszałam jak teściowa radzi bratowej tż żeby piła bawarkę na laktację to myślałam, że padnę

Na laktacje dobre jest piwko i ja się mam zamiar stosować
Stary 2017-03-27, 17:17   #4080
happiness__
Rozeznanie

Cytat:
Czyli jak wszystko, jak masz ochotę to można, jak nie to nie

Na laktacje dobre jest piwko i ja się mam zamiar stosować
To mi się podoba, nie żadna bawarka, fuuuuj, a piwko!

happiness__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości