![]() |
#1111 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Panny Młode 2008 cz.II
Co do nazwiska przyjmuje po mężu i to bez najmniejszego wahania. Oczywiście jest mi troszkę szkoda, że już nie będę X tylko Y, ale nie widzę problemu, żeby tak się stało. Już się nie mogę doczekać mojego nowego nazwiska
![]() A nysiunia i Biricchina właśnie są w trakcie swoich oczepin, ale im fajnie ![]()
![]() |
#1112 |
Wtajemniczenie
|
uuuu... jaki temat
![]() ![]() u nas to jest bardzo burzliwy temat, ale pomału coraz mniej, bo dziewczyny mi uświadomiły kilka rzeczy. ![]() Skończy się na tym, że będę miała nazwisko dwuczłonowe, z tych względów, że: po pierwsze tylko swoje, to tak jakoś dziwnie i jednak chcę mieć jakąś zmianę, po drugie: tylko TŻ - może nie zdobyłam jakiejś kariery, ale rozpoznawana jestem jako Justyna X a nie Y, tak więc wyjściem idealnym jest nazwisko dwuczłonowe ![]() ale rozumiem, że ile głów tyle pomysłów ![]()
![]() |
#1113 |
Wtajemniczenie
|
ja postąpię tak jak moja przedmówczyni. Lubie swoje nazwisko rodowe, myślę że jestem przez nie rozpoznawana. Nazwisko męża przyjmę bo również mi się podoba a poza tym w sumie co małżeństwo to małżenstwo. Dzieci beda miec z kolei nazwisko męża
|
![]() ![]() |
![]() |
#1114 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1115 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
No kurde, my babki to nie mamy latwo ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja ciagle mysle czy po mezu czy podwojne ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1116 |
Zadomowienie
|
A ja z innej beczki...naszła mnie wczoraj wieczorem rozkmina i sie zastanawiam jak zamierzacie uregulować waszą sytuację majątkową w małżeństwie??bo ja się biję z myslami i nie wiem co robic...Mój Tż nawet nie chce słyszeć o intercyzie,bo jak to mówi kojarzy mu sie z rozwodem
![]() ![]()
#1117 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() jakoś mi się to kojarzy chyba z wielką fortuną i amerykańskimi filmami, ale dlaczego nie możemy naszego majątku (jaki by nie był) zabezpieczyć w jakiś sposób... jeśli uważasz, że jest Ci to potrzebne to nie zastanawiaj się ![]() u nas raczej tego nie będzie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1118 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1119 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Mój TŻ nie byłby zapewne zachwycony, gdybym zostawiła sobie swoje nazwisko, ale powiedział, że to tylko moja decyzja i zrobię, jak uważam. Cytat:
![]() Wiem, że od biedy TŻ mógłby przyjąć moje nazwisko, ale z przyczyn osobistych nie chcemy tego jednak oboje. Cytat:
![]() Cytat:
Jeśli jednak nie daje Ci to spokoju i czujesz, że naprawdę musisz w końcu je zmienić, to przyjmij nazwisko męża. Też za jakiś czas będzie Twoje ![]() Cytat:
Jeśli ktoś w szpitalu czy w innych instystucjach nie daje wiary w to, że ktoś jest czyimś współmałżonkiem, to nosi się przy sobie akt ślubu. Wydajem i się jednak, że takie niedowierzania zdarzają się coraz rzadziej. Cytat:
Ja sie zastanawiałam tylko nad kontami w banku. Stwierdziłam, że na pewno chcę mieć swoje własne, a dodatkowo możemy założyć sobie wspólne, na różne wydatki. Wczoraj rozmawiałam sobie z mamą i siostrą. Jak moja kochana rodzicielka usłyszała, że chcę mieć bukiet m. in. z kalii, to sie wkurzyła ![]() ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1120 |
Zadomowienie
|
Nazwisko będę mieć po mężu
![]() Sprawy majątkowe... Nie podpisujemy intercyzy. Myślę, że sprawdza się to na pewno gdy ma się duży majątek. Byliśmy wczoraj na naukach przedślubnych. Mamy zaświadczenie ![]() Zaświadczenie mamy to najważniejsze! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1121 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() co do kalii,to ja na pewno chce je miec w buciekie,moze nie jako kwiat dominujący,ale jakies elementy i na bank chce tez miec kalle we włosach ![]()
![]() |
#1122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Tak samo wiemy już, że musimy mieć osobne kołdry, bo ja się nigdy nie wysypiam, gdy jestem u TŻ ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1123 |
Raczkowanie
|
witajcie dziewczyny
![]() jesli chodzi o nazwisko to ja bede miala meza...choc moj tato powiedz ze chcialby zeby nasz rod sie utrzymal...a mogl sie o syna starac... ![]() jesli chodzi natomiast o dekoracje to u mmnie NIE MA MOWY!!!!!!!!!! ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że np. mogliby się "ustawić" do życzeń nieco dalej od wejścia do kościoła, wtedy oni spokojnie wysłuchają gratulacji, a Wy przygotujecie się w spokoju na wielkie wejście ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1125 |
Zadomowienie
|
Nie wyobrażam sobie, że ktoś mógłby mnie o to prosić. Wejście do kościoła kolejnej Pary Młodej nie przeszkadza składaniu życzeń z boku.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1126 |
Rozeznanie
|
Ja biore nazwisko męża. Nie oszukujmy sie ma ładniejsze
![]() Co do szpitala. lekarze zgodnie z prawem, mogą udzielać informacji tylko osobie wskazanej przez osobe leżaca w szpitalu, więc jesli wskaze mame i sasiada, to żadne wspólne nazwiska nawet dwa nic nie dadzą ![]()
#1127 |
Zadomowienie
|
masako tobie kochana to juz tylko 6 dni zostało
![]() ![]() MI od dzisiaj zostało równe 5 miesięcy,a i tak na samą mysl coś mnie skręca w brzuchu ![]()
#1128 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do nazwiska, to pisałam, ze nie mam wyjścia i przyjme małżonka, bo jednak nie chciałąby żeby moje dziaci nazywały sie inaczej niż ja. echh |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rany, ciekawe jakie to uczucie mieć TYLKO 6 dni i czy stresik łapie ![]() ![]()
![]() |
#1130 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a o ktorej masz slub?
![]() |
#1131 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Po drugie, nie jest to fortunne zachowanie prosić parę biorącą wcześniej ślub o nieskładanie życzeń pod kościołem. Przecież tego i tak nie robi się wewnątrz świątyni, tylko na dworze, z boku, więc nikomu kolejnemu nie będzie przeszkadzać.
![]() |
#1132 |
Rozeznanie
|
Ja tez przyjmuję nazwisko męża
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() co do intercyzy itp. nic nie planujemy takiego i nawet nie pomysleliśmy o czymś takim wczesniej... majątek wspólny w zasadzie juz mamy bo rok temu kupiliśmy działkę pod nasz domek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
...obmyśliłam dla nas dobry plan, razem zestarzejmy się, wciąż tak mało jest dobranych par. Nie ma sensu szukać już, z nikim wcześniej nam nie było tak. Szansę mógł nam dać sam Bóg... 16.08.2008 ![]() http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816020113.png |
![]() ![]() |
![]() |
#1133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja ślubuję dopiero o 18, jak poszliśmy w połowie stycznia do księdza to już tylko ta godzina była wolna. Ale może i lepiej, bo ja śpioch straszny jestem, to zdążę się wyspać spokojnie i nie padne po północy ![]() A Ty o której ślubujesz? Pewnie powiesz "tak" przede mną... ![]()
![]() |
#1134 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1135 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() i tez uwazam, ze to sredni pomysl rozmawiac z ta dziewczyna co bierze slub przed Toba. ja mam podobna syuacje, co prawda jest pol godz. przerwy meidzy jednym slubem a drugim, ale i tak pewnie goscie sie naloża na siebie przed kosciolem.... i nie przeszkadza mi to ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1136 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Schody zaczynaja sie wtedy, gdy nastepuje podział majatku zgromadzonego podczas trwania małżeństwa. Mozna to jednak też rowiązać bez intercyczy tzn w czasie trawania związku małżeńskiego można wystapić o rozdzielnośc majatkową, np gdy chciałabyś kupić mieszkanie tylko na siebie lub w przypadku gdy np dostaniesz darowizne tylko na Twoją rzecz. Odnosnie dziedziczenia majatku wspólnego sprawa wygląda nastepująco: dziedziczyc maga tylko osoby spokrewnione w lini: dzieci, rodzeństwo, rodzice. Dopiero w nastepnej kolejnosci wnuki, kuzyni itd. Dobrym sposobem na uregulowanie spraw dotyczacych dziedziczenia jest testament. U nas wygląda to dokładnie jak wyżej - dzielimy się wszystkim co już mamy i będziemy mieć, ale zdajemy sobie sprawę z tego, że w życiu róznie bywa i rodzielnośc majatkowa nie stanowi dla nas problemu. Tym bardziej, że sprawy rowodowe znamy z autopsji...
![]() ![]() |
![]() |
#1137 |
Zadomowienie
|
nazwisko będę miała podwójne, bo moje imię bezpośrednio z nazwiskiem TŻ-ta nie brzmi za dobrze, więc moje własne będzie takim delikatnym przerywnikiem
![]() o intercyzie myśleliśmy swego czasu z tego względu że TŻ ma taki rodzaj pracy że w kryzysowych sytuacjach mógłby odpowiadać swoim majątkiem a jeśli byłaby intercyza to mojego majątku nikt nie dotknie, ale póki co nie poruszalismy tego tematu poważniej konta w banku chcemy mieć osobne, bo uważamy że bezpieczniej jest przechowywać pieniądze w dwóch różnych bankach, natomiast każde będzie znało PIN drugiego i miało do niego dostęp o kaliach do bukietu też myslałam i szczerze to nie kojarzyłam ich z wieńcami pogrzebowymi ![]() ![]() do mojego ślubu zostało trochę ponad 4 miesiące i czasami się tym stresuję że to tak blisko a czasem jestem już lekko zmęczona przygotowaniami i chciałabym żeby było po wszystkim ![]()
#1138 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny p[odzilcie się informacjami jaką biżuterię macie do swoich sukienek (chodzi mi o to, czy np. gołe ramiona i czy zakładacie coś na szyję, albo czy jak macie sukienke na ramiączkach to coś pod szyję).
|
![]() ![]() |
![]() |
#1139 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ja mam sukienkę na grubych koronkowych ramiączkach i dekolt w kształcie literki V, na szyję poszukuję jakiegoś przedłużonego wisiorka, coś w kształcie literki Y, z resztą wcześniej już pisałam i nawet dodałam zdjęcie biżuterii nad jaką się zastanawiam ![]() toverek u mnie jest tak, że ja mam ślub na 16, a po naszym jest ślub znajomej na 17 i tak szczerze mówiąc nie wiem jakbym zareagowałam na jej "pomysł", że moi goście nie mogą złożyć nam życzeń pod kościołem, bo ona czekać nie będzie ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1140 |
Rozeznanie
|
Na pierwszy dzięn mam kolczyki i bransoletkę (ta blizej łokcia)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:54.