![]() |
#1141 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Panny Młode 2008 cz.II
super!!! a te kolczyki
![]() ta biżu jest srebrna czy nieszlachetna?? brasnsoletka zaczepia?? ale pytań ![]()
![]() |
#1142 |
Raczkowanie
|
Hej jeju jestem zalamana
![]() ![]()
#1143 |
Rozeznanie
|
Witam, niezagladałam tutaj 2 dni, gdyz bylam na uczelni, a tu tyle czytania
![]() Wiec tak intercyzy również nie podpisujemy, choc przeszło mi to raz przez myśl A nazwisko również przyjmuje od męża. W moim dość często robia błedy, wiec będę mieć tylko jednoczłonowe ![]()
#1144 |
Raczkowanie
|
no to dobrze ze mi poradzilyscie zeby nie prosic o to ale przyznaje bez bicia ze mialam taki zamiar
![]() ![]() ![]() ![]() a propo ksiedza....w kosciele moze byc tylko jeden kamerzysta ktory ma papier pozwalajace mu krecic obioekty sakralne czy cus takiego i jeden fotograf z podobnymi dokumentami. ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1145 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() może znajdziesz kogoś "profesjonalnego", trzymam kciuki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1146 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1147 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Kupiłam kolczyki najpierw a potem bransoletkę (generalnie testowałam bransoletkę na pończochach) czasem moze zaczepiać ale nie tak jak tamte. Niesttey by biżuteria nie zaczewpiała powinna nie mieć tych "łapek" zaczepów, tylko być osadzona w srebrze w srebrze 280zł. a nieszlachetnych nie widziałam. Nie wiem jeszcze czy ta bransoletka to dobry wybór i czy ją wykorzystam,ale kolczyki mi sie podobają |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1148 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() no to fajne te ceny w aparcie... ![]() ![]() ja też się rozglądałam za nieszlachetną biżuterią, ale jeszcze "na żywo" nie widziałam jakiejś ładnej i ostatnio już zrezygnowana zaczęłam szukać czegoś srebrnego ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1149 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Więc te co ja kupiłam to taniocha ;-) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1150 |
Raczkowanie
|
jestem po remoncie
![]() ![]() co do transporu to jedziemy bryczka. W zasadzie 2 bryczkami, bo my jedna i rodzice 2. Nazwisko przyjmuję męża. Zaproszenia odierzemy jutro, to postaram sie wkleic foto ![]() dzisiaj mnie moj tż zaskoczył, chciałam kupic dywan do mojego wyremontowanego pokoju i w moim miasteczku nic mi sie nie podobalo to pojechal ze mna 30 km dalej i nic nie bylo co by pasowalo, ja juz zalamana a tż mówi wsiadaj jedziemy jescze dalej 20km, do 3 marketów budowlanych ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam zzmykam spac bo jutro znowu do pracy;/ |
![]() ![]() |
![]() |
#1151 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A my jakoś nie możemy się zebrać i pójść zaliczyć poradnie, już 3 tyg mówię, że zadzwonię do babki, która to prowadzi i ciągle albo coś mi wypada, ale jest już za późno, albo po prostu mi się nie chce. ![]() Cytat:
![]() ![]() Toverek co do Kościoła, spytaj jeszcze Waszego proboszcza czy możecie rzucać pieniążkami, ryżem bądż płatkami. Bo spotkałam się z sytuacjami, że Księża zakazywali ![]() Cytat:
Tiffi bardzo mi się spodobały Twoje kolczyki. Co do Twojej bransoletki (pierwsza od dołu) pasuje do nich, wyglądają jakby tworzyły razem komplet ![]() Cytat:
![]()
![]() Edytowane przez m.a.r.t.a Czas edycji: 2008-04-20 o 22:58 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1152 | |||||||
Wtajemniczenie
|
Ale naskrobałyście trochę mi zajeło nadrobienie wekendowych zaległości
![]() Najpierw pochwalę się, że w piątek byliśmy na tańcach. Trochę się obawiałam bo mój TŻ to taki duży umięśniony misiek ![]() ![]() Cytat:
Nie wiem jak będzie z sypaniem kwiatkami przy naszym wyjściu. Rozwazam taką opcję ale jak się zdecyduję to chyba postawię go przed faktem dokonanym ![]() Cytat:
Cytat:
Dla mnie spisywanie intercyzy to nie ufanie sobie do końca, chociaż z drugiej strony nie wszystko musi się różowo ułożyć. Znam przypadek, gdzie nie ma wprawdzie intercyzy ale...rodzice kupili mieszkanie córce z zaznaczeniem, że jest ono jej i tylko jej. Teraz min z tego powodu między małżonkami dochodzi do kłótni i w ogóle nie wygląda to dobrze. Może to też zależy od ludzi, ale w każdym razie nie chciałabym, żeby u mnie tak było. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Śliczne kolczyki. Też bym takie chciała, ale mam suknię ecru i nie wiem czy taki błyskotki pasują ![]() Cytat:
![]() Pewnie, że szukaj zastępczyni. sms-y to są dla dzieci a jak się poważnie klienta traktuje to wypadałoby do niego zadzwonić i przeprosić. Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1153 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kalie w bukietach ślubnych są piękne i eleganckie. Te na grobach są chyba nieco inne - mają szerszy kielich. Pewnie i tak będę miała kalie w bukiecie, przynajmniej w formie "zwisów" ![]() ![]() Chyba mniej więcej znalazłam to, o co mi chodzi - wklejam zdjęcie. Jedynie zupełnie inna będzie kolorystyka. Myślę o różu, choć bordo do mojej urody też będzie pasować ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Podobają mi się propozycje firmy KRUK, ale nie widziałam ich jeszcze na żywo. Pierwszy zestaw (naszyjnik i kolczyki) kosztuje 128 zł, czyli całkiem przyzwoicie, a drugi - 178 zł. Cytat:
Cytat:
![]() Ceny w Aparcie są zdecydowanie przesadzone. Cytat:
![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1154 | |
Raczkowanie
|
Nazwisko po mężu, bo mi sie moje średnio podoba (zawsze mi je przękręcaja i tak dziwnie mi się kojarzy) a razem też nie brzmia fajnie, a jego jest szlacheckie, ładne.
Cytat:
U nas też intercyzy nie bedzie bo nie mamy póki co ![]() A tak z innej beczki: odnośnie przesunięcia okresu: miałam dostać w czwartek i wtedy by wyszło że następny dokładnie na slub, wiec się cieszyłam ze się opóźnia, ale dzis juz nie bardzo jest mi do śmiechu, bo nadal nic, a jeszcze nigdy nie miałam aż tak późno ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1155 |
Zakorzenienie
|
u nas sa sluby co godzine. od 15 do 19. ja mam o 17 czyli w srodku.
co do okresu to jak tak dalej pojdzie to moze bede miala wczesniej jednak. a co do intercyzy-nawet o niej nie pomyslelismy. a budujemy dom (dokladnie moja mama) ktorego potem bedziemy wspolwlascicielami. wierzymy ze bedzie dobrze
#1156 |
Raczkowanie
|
m.a.r.t.a.jesli chodzi o ryz lub pieniazki to nie wtraca sie-ingeruje raczej w inne sprawy...chyba 1maja idziemy dac na zapowiedzi.......na sama mysl mam goraczke
![]() ![]() dobry pomysl z tymi zyczeniami gdzies obok a w miedzy czasie my wejdziemy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1158 | ||||
Rozeznanie
|
dzizus... dziewczyny 2 dni mnie nie bylo i 3 strony nadrabiania!!!
![]() Dodam ze tyle sia naczytalam o tych waszych jelitowkach ze teraz ja z Tż na zmiane biegamy to kibelka... ![]() Cytat:
WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO NA NOWEJ DRODZE ŻYCIA ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A podejcie ksiedza Twojego mnie po prostu zwalilo z nog... ![]() Cytat:
![]() Dziewczyny pamietajcie zeby powiedziec osobom, ktore beda sypaly ryzem zeby go najpierw oplukali, bo ryz jest w balej maczce i na garniturze pana mlodego zostawia slady ktore ciezko schodza!!! suknia sliczna ![]() ![]()
![]() |
#1159 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nas zdrowo posypano ryżem prosto z torebki - na ciemnym garniturze nie było żadnych śladów.
![]() |
#1160 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
najlepszy ryz jest gotowany ![]()
![]() |
#1161 |
Rozeznanie
|
Tak wczesnie?
#1162 |
Wtajemniczenie
|
nasze zapowiedzi poszły pod koniec marca, a ślub mamy pod koniec sierpnia. Poszliśmy tylko "zaklepać" godzinę, a ksiądz od razu spisał protokół i powiedział, że już zapowiedzi w niedzielę będą
![]() ![]()
![]() |
#1163 |
Zakorzenienie
|
a ja nie wiem, czy wesele nie bedzie przelozone, buuuuu
wczoraj zmarl brat mamy TZta i ona chce przelozyc wesele, no i slub oczywiscie, w sumie to jeszcze 4 miesiace mamy, ale ona mowi, ze to za krotko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1164 |
Wtajemniczenie
|
uuuuuu no to nie masz fajnie. Chociaż z drugiej strony to musielibyście przełożyć to wesele o cały rok, żeby np najbliższa rodzina zmarłego mogła się bawić.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1165 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Brat TŻ brał ślub 3 miesiace po pogrzebie swojego dziadka (tata taty TŻ) wujkowie i ciocie w ogóle się nie bawili, wnuki już tak... bardzo się boję podobnej sytuacji, mam nadzieję, że nic złego się nie stanie...
![]() ![]() |
![]() |
#1166 |
Zadomowienie
|
Może to dziwnie zabrzmi, ale ja bym nie przekładała... ja rozumiem, że to rodzinna tragedia, ale jeśli nie byliście bardzo blisko związani z tą osobą, to rzeczywiście rok poślizgu w takiej sytuacji to trochę dużo. Zresztą z tego co się orientuję, roczna żałoba wg kościoła katolickiego obejmuje zainteresowanych (czyli Młodych) po śmierci ich rodziców, rodzeństwa i ich dzieci. O wujkach i dziadkach nie było mowy, z tego, co pamiętam.
#1167 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale dzieki dziewczyny za slowa otuchy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1168 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1169 |
Zadomowienie
|
Nareszcie jestem w pracy - mam przerwę, i mogę do Was napisać.
Komputer w domu zupełnie odmówił współpracy ![]() ![]() ![]() Martwi mnie ten komputerek, bo sami mamy robić swoje zaproszenia - projekt w głowie i teraz nie ma jak go przenieść dalej, a w maju chciałam już roznosić zaproszenia. Co do księży i ślubów to my tez mieliśmy przeprawę ... jak wcześniej pisałam zmieniliśmy kościół ("parafia" mojego A). Poszliśmy po świętach do proboszcza (tak nas zapraszał) dowiedzieć się o nauki i inne sprawy. Moja przyszła teściowa bardzo sobie ceniła kazania tego proboszcza, takie życiowe i w sumie ze wzgłądu na to zdecydowaliśmy się na ten kościół. Długo czekaliśmy, bo proboszcz sobie rozmawiał z kimś o "bardzo ważnych sprawach", jak weszliśmy w końcu to zapytał czy ktoś jeszcze czeka i ucieszył się, że nikogo nie ma, bo już czasu niewiele zostało (podczas rozmowy cząły czas nas pospieszał). Na początku było całkiem sympatycnzie, trochę mi przysłodził (jak wypisywał kartki na nauki), że mam ładne nazwisko i buzię pasującą do niego ![]() Jak juz karteczki dostaliśmy i wiedzieliśmy co i jak, moja "teściowa" zapytała ile ta uroczystość będzie kosztowała (pytała ona bo uparła się, że zapłaci za ślub, zbiera pieniążki od jakiegoś czasu ze swojej renty). Proboszcz na początku powiedział "najwięcej ile można" a potem bez żadnych ceregieli powiedział ceny: kancelaria+zapowiedzi = 800 zł (zapowiedzi 200) organista: 200 zł i chyba siostra zakonna 100 ... coś tam jeszcze mruczał pod nosem, ale całego kosztu nie chciał podać (podejrzewam, że w między czasie jeszcze coś do opłaty mogłoby się znaleźć). Wszyscy zdziwiliśmy się na te ceny (sztywne, beż żadnej możliwości negocjacji), a proboszcz powiedział, że to mało ślubów jest (parafia musi na czymś zarabiać) i wcale nie musimy tu ślubu brać. A jak "teściowa" powiedziała, że chciałaby mieć swój wkład w nasz ślub i chciała opłacić go nam, ale nie wie czy z renty będzie w stanie, to proboszcz powiedział, że to nie ona jest od płacenia, a "młodzi mają to zapłacą" !!! (on nas wogóle nie zna, nic o nas nie wie). Wkurzyłam się strasznie, ale przez wzgląd na to, że to nie moja parafia to się nic nie odezwałam, ale musiałam mocno gryźć się w język. Tu juz nie chodzi o to czy to drogo czy tanio, ale przede wszystkim o formę w jakiej to powiedział. Mi było dodatkowo smutno, bo naprawdę nie mamy pieniążków, ze ślubem zwlekaliśy, bo przerażały nas te opłaty z nim związane (a ślub cywilny nie ma dla mnie tej wartości co kościelny). Jak rezerwowaliśy termin to byliśmy zdecydowani na samą uroczystość zaślubin, bez przyjęcia, chciałam zrezygnować z sukienki - takiej typowo ślubnej, obrączki dostaliśmy od Dziadków (ich - na szczęście), dlatego bardzo mnie to ruszyło. Jak wracaliśmy do domu, to zaczął padać taki delikatny deszczyk i pomyślałam sobie, że to na błogosławieństwo, że musi nam się udac i się udało ![]() Do katedry poszłam bez żadnych nadziei ("teściowa" powiedziała, a co szkodzi zapytać), ale okazało się, że mają jeszcze wolne dwie godziny (15 i 20) i zdecydowaliśmy się na 15:00. Rozmowa była zupełnie inna, wszyscy bardzo życzliwi. Zapłaciliśmy tylko 50 zł za rezerwację terminu a reszta co łaska ![]() Dodatkowo trzeba tylko zapłacić 200 zł organiście, i coś chyba coś siostrze za przybranie kościoła, ale to trzeba się osobno dogadać. Mam teraz tylko nadzieję, że u mnie w parafii nie będą chcieli spisywac protokołu, tylko wszystko załatwimy tam gdzie mamy mieć ślub, wtedy do parafii mojego A, nie będzie trzeba jechać i prosić o zapowiedzi i ksiądz nic nie zarobi. Może to nie brzmi za ładnie, ale teraz nie dziwię się, że ludzie odchodzą od kościoła. Myslę, że nasze co łaska, będzie bardzo zbliżone do tego co chciał od nas tamten proboszcz, ale to naprawdę będzie co łaska, a nie opłata cennikowa. Co do nazwiska to ja się cały czas nad tym zastanawiam. Podoba mi się moje nazwisko, ewentualne przyszłe też, ale podobają mi się też dwu członowe nazwiska i moje dobrze sie komponuje z nazwiskiem mojego przyszłego męża. Ja mam długie imię 9 liter + moje nazwisko 7 + "męża" 8 ... nie wiem czy to nie za długo. Poza tym myślę, że to tak trochę głupio mieć inne nazwisko pózniej niż własne dzieci. Nie wiem czemu, ale mam jekieś opory przed przyjeciem nazwiska A. My na razie mamy: - zarezerwowany termin w kościele (chodzimy na nauki) - zarezerwowane miejsce na przyjęcie - fotografów (koledzy - jeden nawet poszedł na ten kurs, po którym można robic zdjęcia w obiektach sakralnych) - samochód: Lincoln (sprezentowany przez kolegę którego tata ma wypożyczalnie; ja osobiście wolałabym jechac zwykłym samochodem, bo te limuzyny jakos nie robią na mnie wrażenia) - plus taki, że trochę osób się w niego zmieści i nie trzeba dodatkowego transportu ![]() - obrączki (musimy oddać do zmniejszenia) i to byłoby na tyle. Musimy jeszcze załatwić: - jedzonko - alkohol - tort - muzyka - sukienka - garnitur i to chyba wszystko - czy o czymś zapomniałam? ale się rozpisałam - przerpaszam :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#1170 |
Zakorzenienie
|
moje imie to 5 liter a nazwisko 11. TZ nazwisko tez 11 liter.
razem to troche dlugo a ja od poczatku chce nazwisko TZa. swojego nie lubie ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:54.